18.07.11, 12:25
witam
Przy pierwszym poradzie byłam nacinana bo syn wychodził jakoś barkiem. Mam pytanie czy przy kolejnym porodzie to stare nacięcie jest bardziej narażone na pęknięcie? Mam traume po szyciu na żywca.
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Nacięcie 18.07.11, 18:21
      Oj trudno chyba będzie o odpowiedź- wszystko pewnie zależy od tego jak duży będzie maluch, jak będzie wychodził, jak będzie prowadzony poród, w jakiej pozycji będziesz przeć.
      Na dwoje babka wróżyła- równie dobrze możesz urodzić bez nacięcia i bez pęknięcia.
      Moja koleżanka pierwsze dziecko nacięcie- drugie bez nacięcia i nie popękała.
      Życzę udanego i normalnego porodu, a w razie czego żądaj znieczulenia do szycia.
    • katarzynaoles Re: Nacięcie 20.07.11, 23:14
      Niekoniecznie - to zależy min. od tego, jak zagoiło się poprzednie nacięcie i czy blizna jest elastyczna - zwykle stara blizna nie stanowi większego zagrożenia przy kolejnym porodzie. Można masować krocze i miejsce po nacięciu stosując np. olej z kiełków pszenicy albo zwykłą oliwkę dla dzieci z dodatkiem wit. E w kapsułkach. O masażu krocza były już dość szczegółowe wpisy - na pewno znajdzie je Pani na forum. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka