Dodaj do ulubionych

słabe ruchy

29.01.15, 01:19
Witam, wydaje mi się, że moje dziecko słabo się rusza (takie jakieś delikatne te ruchy). Do tego cały czas (od 6 miesiąca) mam takie dziwnie wrażenie, że jestem jakby "napompowana", tak od południa źle się czuję i najczęściej kończy się to leżeniem. Badania w zasadzie ok. Teraz(32 tydz.) poziom wód na granicy normy 2l. Wcześnie znacznie podwyższone AFP. Lekarz cały czas uspokaja, mówiąc że tak może być, że to o niczym nie świadczy. Mnie jednak to bardzo niepokoi. Czy to może być coś groźnego.
Obserwuj wątek
    • olga400 Re: słabe ruchy 29.01.15, 18:29
      Jak masz obawy to podjedź od czasu do czasu na ktg odmówic Ci nie odmówią powiedz co sie dzieje..lepiej tak niż później pluć sobie w brodę...co do napompowania to może zbiera się woda i masz uczucie ciężkości ??
      • o-le Re: słabe ruchy 29.01.15, 20:55
        Dzięki. Może źle się wyraziłam, mam wrażenie, że one są słabe cały czas, tzn. prawie od początku, gdy tylko je poczułam. Na początku myślałam, że przecież jeszcze maleńki, ale teraz wydaje mi się, ze ruchy powinny jyz być silniejsze (mam porównanie do poprzedniej ciąży)
        • barbie3000 Re: słabe ruchy 29.01.15, 22:11
          Moze masz lozysko na przedniej ścianie,wtedy odczucia ruchów dziecka mogą byc słabe
    • katarzynaoles Re: słabe ruchy 02.02.15, 11:11
      Co do uczucia "napompowania" to łączyłabym go z zatrzymywaniem wody w tkankach - możliwe, że ma Pani tendencję do obrzęków. W takim wypadku dobrze robi napar z liści pokrzywy, zielona pietruszka (i korzeń, i liście) a także immersja wodna - czyli kąpiel trwająca 20-30 minut w wodzie o temperaturze max do 40 stopni C (czyli raczej chłodnej). Słabe odczuwanie ruchów może być związane z umiejscowieniem łożyska na przedniej ścianie (jak już pisała jedna z koleżanek) ale także z dużą ilością wód płodowych. Może też chodzić o inny temperament drugiej pociechy. Niepokojąca byłaby nagła zmiana odczuwania ruchów - czyli gdyby stały się bardzo gwałtowne albo nadzwyczajnie słabe i rzadkie. Pozdrawiam serdecznie :)
      • o-le Re: słabe ruchy 05.02.15, 21:46
        Dziękuję bardzo. Czyli to raczej nic niepokojącego?bo już się nieźle nakręcałam. Faktycznie poprzednio miałam bardzo mało wód, a teraz są na granicy (górnej). Również serdecznie pozdrawiam.
    • stara-a-naiwna Re: słabe ruchy 19.04.15, 10:57
      przy 2 dziecku miałam wrażenie, że ona się mniej rusza i słabiej
      syn (pierwszy) potrafił mi prawdziwego skopa sprzedać ;-)

dziecko mam zdrowe - po prostu jest spokojne (podobno charakter; temperament widać od samego początku - życia płodowego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka