Dodaj do ulubionych

duży język!!!

14.01.10, 15:05
Witam,
Moja córka ma już 8 tygodni, urodziła się z dużym językiem. Lekarze ocenili
ten "defekt" jako jej urodę. Ta uroda nie bardzo mi się podoba, bo jezyk
ciagle jest na wierzchu, córka nim rusza na wszystkie strony, przyznam, że
głupio to wygląda. Nawet gdy zamknie usta, język jest zaraz za wargami, między
dziąsłami.Pediatra mówi, że córka z tego wyrośnie, ale kiedy? Martwi mnie, że
córka będzie mieć problemy z mówieniem albo zgryz otwarty... Czy ktoś ma
podobne doświadczenie? Proszę o jakieś pocieszenie :)
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: duży język!!! 14.01.10, 15:45
      poszukalabym pomocy u neurologa.
      • mamibo13 Re: duży język!!! 14.01.10, 15:50
        tylko po co pomoc neurologa skoro to sprawa fizjologiczna, typu duży nos czy
        uszy. Raczej interesuje mnie w jakim tempie dysproporcje między językiem a
        twarzą się wyrównają.
        • kasiak37 Re: duży język!!! 14.01.10, 16:01
          a jestes pewna ze to sprawa fizjologiczna?Ja bym sie wybrala do neurologa zeby
          wykluczyc ewentualne niespodzianki.
          • mamibo13 Re: duży język!!! 14.01.10, 16:18
            dziecko rozwija się bardzo dobrze, więc póki co nie mam podstaw żeby iść do
            neurologa. czy duży język jest wystarczajacym powodem do wizyty u neurologa?
            ewentualnej chorobie jakieś inne objawy powinny towarzyszyć, prawda? czy się mylę?
            • kasiak37 Re: duży język!!! 14.01.10, 16:59
              rozumiem ze stosujesz metode wypierania ale czy nie lepiej sie upewnic ze
              dziecku rzeczywiscie nic nie dolega poza duzym jezykiem?
              • mamibo13 Re: duży język!!! 14.01.10, 18:10
                skoro lekarze ze szpitala w którym rodziłam i mój pediatra nie widzą problemu to
                dlaczego ja miałabym go stwarzać? w końcu oni są fachowcami a nie ja.
                poza tym nie lubię jak ktoś od razu straszy różnymi choróbskami skoro nie ma ku
                temu podstaw.
                • imszulc Re: duży język!!! 14.01.10, 18:30
                  bez przesady z tym neurologiem
                  • paul_ina Re: duży język!!! 29.05.13, 10:10
                    W szpitalu neurolog też jest tylko dostępny na konsultacjach, dziecko bada pediatra - neonantolog. Jak byłam w ciąży to dopadła mnie wiedza o chorobach genetycznych, powiększony język nazywa się makroglosja:

www.gen.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=164&Itemid=172&limit=1&limitstart=1
                    Neurolog jak najbardziej byłby wskazany.
                • cibora Re: duży język!!! 14.01.10, 18:58
                  mamibo13 napisała:
                  > skoro lekarze ze szpitala w którym rodziłam i mój pediatra nie widzą problemu to
                  > dlaczego ja miałabym go stwarzać? w końcu oni są fachowcami a nie ja.

Witam!
                  Nigdy nie uwierzę tylko JEDNEMU lekarzowi w sprawie innej niż przeziębienie. Każdy z nich jest specjalistą w jednej wąskiej dziedzinie, mało który się doszkala, bo nie mają czasu. Gdybym uwierzyła pani profesor, ordynator oddziału dermatologii dziecięcej moje dziecko już dawno byłoby w szpitalu z AZS. I wyszło stamtąd nie wiadomo z czym. A tak udało nam się bez sterydów ogólnych, szpitali z tego wyjść. I jesze kilka takich przypadków mogłabym przytoczyć. Nie mówię, że Twojemu dziecku się coś dzieje, ale nie wierzyłabym na słowo jednemu lekarzowi.
                  Pozdrawiam!
                  Agnieszka i Staś (03.05.2008)

• 1anyzek Re: duży język!!! 14.01.10, 18:33
      sama napisałaś, że ta uroda nie bardzo ci się podoba, ja bym
      skonsultowala chociażby dlatego że napisała to kasiak a ona
      zazwyczaj nie ma tendencji do straszenia ,
      • kasiak37 Re: duży język!!! 14.01.10, 18:42
        dzieki Anyzek i o to mi wlasnie chodzi.
      • mamibo13 Re: duży język!!! 14.01.10, 18:46
        nie podoba mi się z estetycznego punktu widzenia :)
        przecież nie utnę dziecku języka tylko dlatego że jest za duży.
        Myślałabym o wizycie u neurologa gdyby jezyk był prawidłowej budowy i wystawał a
        nie będę robić tego w sytuacji gdy język nie mieści się w buzi ze względu na
        swoje gabaryty.
        • kasiak37 Re: duży język!!! 14.01.10, 19:06
          nie no,rece opadaja,rob co chcesz to Twoje dziecko.A ja bede sledzic Twoja
          historie tutaj na forum:)
          • oleczek555 do autorki wątku 14.01.10, 19:26
            dziewczyno- albo szukasz pomocy albo se jaja robisz!!zastanów się, chcesz pocieszania, to nie zkaładaj wątku, a jak chcesz porad, to czemu z nich nie korzystasz- duży język to nie uroda!!!!, a najprawdopodobniej choroba.obudz się dziewczyno! nie chcę cię straszyć, ale jak język nie mieści się w buzi, to może to być (ale nie mówię że tak jest u twojego dziecka- dlatego skonsultuj)choroba genetyczna, problemy z tarczycą, ONM w obrębie buzi- u mojej córki był ogromny obrzęk języka po szczepieniu. jak nie chcesz pomocy, to nie zawracaj głowy! mnie zaufanie do lekarzy kosztowało i kosztuje niepełnosprawność dziecka...dlatego wyzbyłam się tego.
            • mamibo13 Re: do autorki wątku 14.01.10, 20:20
              już znalazłam kilka wątków na ten temat i w porównaniu do Was tam nikt dziewczyn
              nie straszył.
              Nie szukam mrożących krew historii tylko optymistycznych wątków osób z podobnym
              problemem.
              Skoro nie ma u dziecka innych objawów nie będę biegać po lekarzach szukając chorób.
              Poza tym nie interesują mnie opinie osób które nie znają takiego przypadku z
              autopsji.
              A radami to piekło jest wybrukowane...
              • kasiak37 Re: do autorki wątku 14.01.10, 20:31
                a czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem?Kto Cie tu straszyl i przytaczal mrozace
                krew w zylach historie???
                Tak,tak,trzymaj sie optymizmu zawartego tak gdzie sobie wyszukalas i obys nigdy
                nie musiala plakac ze zlekcewazylas problem kiedy byl czas go
                zdiagnozowac.Uwazasz ze to "defekt kosmetyczny" to uwazaj sobie tak nadal.
                • oleczek555 Re: do autorki wątku 14.01.10, 20:42
                  nie wiem, kto ciebie uczył czytać ze zrozumieniem...ja znam duzy język z autopsji- dziecko ma 8 tygodni, więc rózne kwiatki mogą wyjść dopiero- co nie oznacza że wyjdą. u mojej córki (z wielkim językiem) dopiero w 4 mcu zdiagnozwoano ONM, choć było od urodzenia, a pediatra (tu powinna być liczba mnoga) nic nie widział. duży język to nie "kosmetyczny defekt"- jeśli chcesz żyć sobie w błogiej nieświadomości, to sobie żyj... ale obyś nie obudziła się z ręką w nocniku...a twoja postawa jest żałosna!
                  • mamibo13 Re: do autorki wątku 14.01.10, 20:50
                    to wy jesteście żałosne. Żadna z was żadnym lekarzem nie jest a wymądrzacie się.
                    Jasne, mogę biegać po lekarzach jak wam to humor poprawi.
                    • wawan1 Re: do autorki wątku 14.01.10, 21:45
                      Duży wystający język może być objawem niedoczynności tarczycy.
                      Dziewczyno, nie rozumiem cię w ogóle. Najpierw zadajesz pytanie,
                      pytasz o radę, jak ją dostajesz odpychasz to? Co ci ubędzie jesli
                      pojdziesz z dzieckiem do tego neurologa, niechby zbadał to dziecko.
                      Rany, jesteś chyba niedojrzała na macierzyństwo.
                    • alpepe Re: do autorki wątku 15.01.10, 11:09
                      sama jesteś żałosna. Niektórzy lekarze masą nieprawidłowości tłumaczą uroą, nie
                      wiem, czy z nieuctwa, czy po to, by nie zlecać badań. To, co opisujesz, może
                      wskazywać na wadę i wtedy liczy się czas, im wcześniej coś przedsięweźmiesz, tym
                      lepiej.
                      • oleczek555 Re: do autorki wątku 15.01.10, 11:38
                        no tak- z urody duży język to mają dzieci z zespołem downa, a u innych to najprawdopodobniej objaw neurologiczny. a tak jeszcze do inteligentnej mamusi- nie wiem czy wiesz, ale nieleczona niedoczynność tarczycy (której objawem często jest duży język!!!) może doprowadzić do KRETYNIZMU!!! pocieszaj się dalej- tak tak wyrosnie z tego. zamiast sprawdzić, to ja wolę się wymądrzać, bo to moje dziecko...tratatata!tylko jak będzie za poźno...szkoda gadać!
                    • myszboz Re: do autorki wątku 17.01.10, 23:38
                      Dziewczyno o co Ci chodzi, tu na wszystkich krzyczysz, a na innym forum pięknie
                      opowiadasz o wizycie u neurologopedy? (sorry, ale po Twoich postach sprawdziłam
                      cię pod kątem trollowania...)
                      • oleczek555 Re: do autorki wątku 18.01.10, 09:29
                        krzyczę, bo dziewczyna, jak nie pojdzie do odpowiedniego lekarza, to może zmarnować sobie dzieciaka. a jak widać, pycha dla niej ważniejsza niż dziecko. duży język może mieć wiele przyczyn, dlatego trzeba to sprawdzić. ja niestety mam bardzo poważnie uszkodzone dziecko, dlatego odradzam zbytniego zaufania do lekarzy. duży język trzeba sprawdzić i tyle!
                        • myszboz Re: do autorki wątku 18.01.10, 11:27
                          Ale mój post był zdecydowanie skierowany do autorki wątku mamibo13, nawet tak
                          jest właśnie umieszczony...
                    • bbuziaczekk Re: do autorki wątku 29.05.13, 14:02
                      Ciekawa jestem co tam u tego dziecka i czy poszla do lekarzy czy nie :>
    • kasia_750 Re: duży język!!! 15.01.10, 08:21
      Pewnie że dziecko wyrośnie.
      Przestań się nim zajmować, chodzić po lekarzach.
      Idź na solarium , do kosmetyczki, na dyskotekę.
      Zrób coś dla siebie. W końcu 9 miesięcy byłaś w ciąży, więc już
      wystarczająco dużo zrobiłaś.

Zadowolona? Po to pytałaś? To chciałaś usłyszeć?
      Jeśli tak - proszę bardzo. Polecam się na przyszłość. Widzisz, nie
      jestem taka niedobra jak dziewczyny co radzą Ci iść do lekarza.

To Twoje dziecko. Teraz nie musisz nic robić. Ale potem przez całe
      życie będziesz patrzeć na efekty swojego popstępowania i zastanawiać
      się czy zrobiłaś wszystko co mogłaś.
      • zabcia35 Re: duży język!!! 15.01.10, 18:58
        Duzy jezyk jest jednym z objawów ZD moze towarzyszyc niektórym
        zaburzeniom genetycznym.Czasem aby to stwierdzic trzeba zbadac
        kariotyp dziecka.
        Napewno pokazałabym dziecko dobremu specjaliscie.
        Nigdy nie słyszałam o takiej ,,urodzie z której dziecko wyrasta.
        Zmniejszy sie jezyk? Jakas bzdura.Chyba ze Twoja subiektywna ocena
        jest inna niz naprawde duzy wystajacy z buzi jezyk i tylko tak Ci
        sie wydaje
        • cleo1976 Re: duży język!!! 15.01.10, 19:20
          Wiesz co, dziwna jesteś i chyba niedojrzała do macierzyństwa. Chcesz
          żebyśmy cię tu pocieszyły, że język twojego dziecka się zmniejszy i
          że wszystko będzie ok. Nie dopuszczasz do siebie myśli, że to nie
          jest normalne. Idź do dobrego specjalisty, porób jakieś
          specjalistyczne badania, lecz dziecko póki jest na to czas. Nigdy
          nie słuszałam żeby za duży język był "urodą" dziecka i że to minie.
          To nie zwykły katarek czy kaszelek.
    • wawan1 Re: duży język!!! 15.01.10, 22:08
      Jeszcze raz coś napiszę z wlasnego doświadczenia.
      W okolicach roczku moja córcia ubzdurała sobie wywalenie języka, jak
      chodziła, bawiła się, czy coś oglądała. Tydzień ja obserowałam i
      poszłam do pediatry, żeby ocenił, czy aby nie panikuje. Stwierdziła,
      że może to taki chwilowy nawyk, ale jesli po tygodniu -dwóch nadal
      tak bedzie, mam przyjsc po skierowanie do neurologa. Na szczęście
      to był rzeczywiscie chwilowy napad.

Ale ty masz maleństwo i w razie jakiejs choroby liczy się każdy
      dzien! Dziwię ci się kobieto, że nie zasięgnęłaś opinii innego
      specjalisty, bo mniemam, że skoro pytasz na forum, to jednak cię to
      niepokoi.
    • kingax15 Re: duży język!!! 29.05.13, 09:20
      Minęło sporo czasu od tego postu, ale jeśli autorka pytania korzysta jeszcze z forum, proszę o odpowiedź. Mam podobny problem, czy Pani córeczka wyrosła z tego czy był to objaw jakiejś choroby?Lekarze też mówią, że poprostu ma duży języczek i że wyrośnie.(konsultacje u neonatologa i dwóch specjalistów pediatrii)
      • misiowamama-2 Re: duży język!!! 29.05.13, 11:35
        proponuje napisać osobny post, bo nie wiem, czy doczeka sie Pani na odpowiedź .
        pozdrawiam
        • bbuziaczekk Re: duży język!!! 29.05.13, 13:59
          Pogratulowac :D

Co ci szkodzi isc PROFILAKTYCZNIE z dzieckiem do neurologa ? Neurolog ani ciebie ani dziecka nie pogryzie. Sasiedzi tez cie nie obgadaja! A przynajmniej cie uspokoi albo zleci dalsze badania.

Ja tsz biegalam po lekarzach roznych bo chcialam PFORILAKTYCZNIE zeby dziecko ogladnieli i powiedzieli ze jest ok lub nie ok niz zeby potem bylo z pozno!

Korona ci z glowy nie spadnie jak poprosisz pediatre o skierowanie do neurologa BO SIE MARTWISZ I CHCESZ SIE USPOKOIC.
          • bbuziaczekk Re: duży język!!! 29.05.13, 14:01
            A skad wiesz ze to jest taka jej uroda i ten defekt zniknie ? bo ci to jeden lekarzyna w szpitalu powiedzial ???? JEDEN ?
            Takie rzeczy powinno sie konsultowac z kilkoma lekarzami a nie z jednym.
            • bbuziaczekk Re: duży język!!! 29.05.13, 14:03
              Teraz widze ze to watek sprzed 3 lat :D
              Ciekawe co u dziecka i jego jezyka ???
      • ewelina_wg Re: duży język!!! 30.10.15, 15:03
        kingax15 napisz prosze co u Twojego dziecka, jak z tym języczkiem? Martwie sie strasznie bo moja jedna z bliźniaczek ma to samo .. od urodzenia wytyka język, wysuwa, lekarka powiedziała, że ma duży język. Jestem przerażona... :/
        • czagag Re: duży język!!! 01.11.15, 01:30
          Mój syn tez tak miał. Od urodzenia język byl miedzy wargami. Na poczatku lekarze straszyli chorobami genetycznymi. Robiliśmy tez badania na tsh a w koncu trafiliśmy do neurologa, okazalo sie ze ma obniżone napięcie miesniowe. Mieliśmy ćwiczenia z rehabilitantka ktora stwierdzila ze nie widzi za bardzo obniżonego napięcia... Chodziliśmy tez do neurologopedy na masaże języczka i twarzy, ale efektów nie widzialam. W końcu jak syn zaczął chodzić to język sie zaczal chowac 😊 i tak naprawde to mysle ze bez tych wszystkich lekarzy tez problem by się w końcu sam rozwiązał chociaż wtedy bylam przerazona
    • agnieszka_26 Re: duży język!!! 24.08.21, 15:34
      Witam czy mogłaby Pani powiedzieć jak skończyło się z tym językiem ? Urodziłam wcześniaka 35tc i tez ma duży język a dodatkowo przepuklinę pępkowa :( wizyta u genetyka już ustalona ale jestem przerażona tyle się naczytałam o różnych wadach genetycznych :(
      • alpepe Re: duży język!!! 27.08.21, 15:33
        Przepuklina pępkowa to mały pikuś, można kleić, a potem ćwiczyć i się zmniejszy, co do języka nie pomogę, ale nie martw się za bardzo, będzie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka