Dodaj do ulubionych

Ruchy dziecka

20.07.15, 09:20
Jestem w 18tc, od 14 czuję bardzo delikatne ruchy (trzecia ciąża), ostatnio niektóre sa mocniejsze.
Czy teraz obowiązuje jakiś schemat liczenia ruchów? W poprzednich ciążach 10 i 7 lat temu było chyba liczenie ruchów do 10, ale nie pamiętam dokładnie.
Od którego tygodnia powinnam czuć ruchy codziennie/ regularnie? Teraz tak kilka razy dziennie czuję jak sie młode ruszy, zwykle wieczorem.
Obserwuj wątek
    • ikka135 Re: Ruchy dziecka 21.07.15, 10:05
      W pierwszej ciaży ruchy ok. 19 tygodnia, początkowo delikatne, później coraz mocnejsze. Ruchy do końca były przyjemnne, żadnego walenie po żebrach nie było. W drugiej ciązy ruchy ok21 tygodnia - łożysko na przedniej ścianie. Przyznam się szczerze nigdy ruchów nie liczyłam. Newet jak próbowałam, to po 5 minutach spałam. Raz pomiętam jak maly wiercił się niemiłosiernie.
    • kjut Re: Ruchy dziecka 21.07.15, 16:49
      Mi w poprzedniej ciazy dwa lata temu nikt nie mowil, ze mam ruchy liczyc. Ale gdzies o tym przeczytalam i nawet probowalam. I nijak nie moglam dojsc do tego jak to zrobic. Bo czy takie dluuuugie przeciagniecie to jest jeden ruch? A dwa kopniecia jeden obok drugiego to dwa ruchy juz? Ogolnie wychodzilo, ze jak maly byl aktywny to potrafilam to niby 10 ruchow w 30 sekund zliczyc. A jak spal czy odpoczywal to i godzine sie nie ruszal.
    • katarzynaoles Re: Ruchy dziecka 21.07.15, 19:23
      Nigdy nie byłam zwolenniczką matematycznych metod w położnictwie. Hołduję przekonaniu, że matka może, a nawet powinna, posługiwać się tak nienaukowymi metodami jak odczucia i intuicja. Na przykład dziecko w stanie niedotlenienia porusza się przez jakiś czas bardzo intensywnie, a nie jest to dowód jego dobrego samopoczucia. Jednocześnie nie spotkałam jeszcze kobiety, która przyjęłaby taką sytuację ze spokojem. Pozdrawiam serdecznie 😊.
      • melancho_lia Re: Ruchy dziecka 22.07.15, 21:28
        Dziękuję za odpowiedź. Poprzednie dzieciaczki w brzuchu miały zupełnie inne temperamenty- syn ruszał się bardzo intensywnie, córka z rzadka się przeciągała.
        Obecny maluch na razie zapowiada się na wiercipiętę.
        Jeszcze jedno pytanie- od kiedy powinnam czuć ruchy codziennie? Czy jesli na obecnym etapie (18 tc) nie będę czuła ruchów któregoś dnia to jest to powód do niepokoju?
        • katarzynaoles Re: Ruchy dziecka 23.07.15, 08:43
          Nie sądzę, żeby to był jakiś problem, gdyby nie czuła Pani ruchów przez jeden dzień. Dziecko nie jest jeszcze duże, ma sporo miejsca w macicy i może się ustawić tak, że nie będzie intensywnie uderzać w ściany macicy. I to prawda, że temperament dziecka da się poznać zanim się urodzi - stąd też liczenie ruchów jest trochę bez sensu. Pozdrawiam😊
    • marygirl Re: Ruchy dziecka 21.07.15, 20:13
      Ja tez nie liczylam ruchow,w obu ciazach po prostu staralam sie zwracac uwage czy i jak intensywnie dzieciaczki sie ruszaja w ciagu calego dnia.wieczorem i w nocy corka malo nie wylazla😉a syn z lozyskiem na przedniej scianie malo fikal
    • roxana8881 Re: Ruchy dziecka 24.07.15, 14:38
      Ja narazie ledwo co czuje. moze raz na dzien lekkie jakby musniecia, ale to dopiro 14 tydzien wiec nie ma co sie dziwic. W pierwszej ciazy ruchy czulam ok 15 -16 tygodnia. Jestem szczupla i niska( przy 157, przed ciaza 47, a teraz 49,8). Rowneiz nie liczylam ruchow w pierwszej ciazy. Jak dlugo maluch spal to po prostu zjadlam cos slodkiego i od razu sie wiercil. Moze cos w tym jest z tym temperamentem. Dostawalam niezle kopniaki po zebrach, a synek tez jest pelen energii ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka