Dodaj do ulubionych

planowana ciza a tarczyca- pani Doktor

17.02.06, 15:52
Planuje ciaze. Mialam robione badania TSH, bo lekarz zauwazyl powiekszona
tarczyce (nie bylo mowy o ciazy). TSH wyszlo 0,8 ulU/ml norma(0,34-5,6).
Lekarz ogolny skierowal do endokrynologa. Tam powiedzialam ze planuje ciaze
wiec zrobilam jescze badania fT4 - 17,13 poml/l norma 9-20, oraz USG
tarczycy: prawy plat o wymiarach 72x27x27mm, lewy plat 70x27x28mm. Cisnien o
wymiarze ok10mm, guczol powiekszony w calosci, bez smian ogniskowych, o
zachowanej echostrukturze miazszu i unaczynieniu.
Czy takie wyniki hormonow pozwalaja na zajscie w ciaze? czy powinnam brac
leki czy tez zrobic jakies inne badania.?
Dodam ze 3,5 miesiaca temu mialam szczepiena MMR oraz TD.
dziekuje z gory za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: planowana ciza a tarczyca- pani Doktor 17.02.06, 23:56
      Jeśli nie masz zaburzeń cykli miesiączkowych i sa one owulacyjne musisz
      spróbować zajsć w ciąże. Wówczas okaże się czy jest z tym problem. Natomiast
      endokrynolog musi podjac decyzję o tym czy powinnas się leczyc czy nie. Wydaje
      się że masz niewielka nadczynność tarczycy, ale nie można leczyc wyników bez
      odniesienia do obrazu klinicznego, a o tym nie napisałaś ani słowa.
      • kaja7 Re: planowana ciza a tarczyca- pani Doktor 18.02.06, 05:17
        a co to obraz kliniczny? przepraszam za pytanie ale nie mam pojecia.
        • koala.mb Re: planowana ciza a tarczyca- pani Doktor 18.02.06, 13:16
          Objawy:))
          • kaja7 Re: planowana ciza a tarczyca- pani Doktor 18.02.06, 19:36
            prosze mi wybaczyc nieznajomosc pojec medycznych, ale prawie nigdy nie
            chorowalam nic wieklszego mi nie dolegalo wiec i nie korzystalm z porad
            lekarzy. Dopiero od jakiegos czasu zaczelam czytac forum ze wzgledu na drobne
            dolegliwosci no i wlasnie tarczyce.

Z objawow Pani endykrynolog nic nie wiekszego nie stwierdzila poza tym ze jak
            weszlam to od razu zobaczyla moja powiekszona tarczyce oraz po zadaniu mnostwa
            pytan stwierszila ze schudlam (okolo 3-4kg w przeciagu 2 miesiecy. Nie mam
            zaburzen snu, wrecz spie jak kamien. Moj maz sie smieje ze potrafie zasnac
            wszedzie, gdzie innym jest niewygodnie:-). Nie poca mi sie rece,jest mi czesto
            zimno, nie mam guzkow na tarczycy, chociaz pani doktor je stwierdzila, ale usg
            wykluczylo. Sprawdzala oczy, nic nie powiedziala, chyna chodzilo o wytrzeszc
            galek ocznych.Mam wade wzroku minus 3,5.Nie mam dolegliwosci sercowych.

To chyba wszystko z odnosnie obrazu klinicznego :-))))
            Pozdrawiam
            • koala.mb Re: planowana ciza a tarczyca- pani Doktor 18.02.06, 20:53
              Biorąc pod uwage godzinę napisania poprzedniego postu, to chyba jednak
              bezsenność :)) Jesli nie masz żadnych objawów zwiazanych z nadczynnością
              tarczycy, a wyniki są w granicach normy, to być może nie kwalifikuje się to do
              leczenia. Co do ciąży, to musisz spróbować. Powodzenia.
              • kaja7 Re: planowana ciza a tarczyca- pani Doktor 18.02.06, 21:00
                Pani Doktor spie wspaniale, tyle ze w Ameryce, pozdrawiam cieplo i dziekuje za
                odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka