987ania 21.03.08, 14:26 Właśnie usłyszałam, że duża dawka wit. C pomaga uchronić krocze przed nacięciem. na czym polega jej działanie? Od którego tyg. ciąży zacząć ją łykać i w jakich dawkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soldie Re: Suplementacja vit. C ciąży 23.06.08, 14:21 Nie wiem czy wit C chroni prze nacieciem krocza, ale napewno pomaga przyswajac zelazo(na tyle ze suplementacja zelazem jest zbędna)pod warunkiem,ze jest to naturalna wit. C( nie kwas askorbinowy!!!)polecam wyciag z aceroli,ktora jest zrodlem naturalnej wit. C, witamina C na pewno przydaje sie kiedy sa juz jakies rany(np po cc) aby szybciej sie goily, poza tym wit,.c zawsze jest dobra-chroni przed wieloma chorobami(nawet przed niektórymi rodzajami raka)ale zaznaczam ze TYLKO NATULALNA jej postać Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: Suplementacja vit. C ciąży 23.06.08, 14:41 Mnie lekarz zalecil wit.C w dawce 1500mg dziennie w celu zapobiegania powstawania ewentualnych problemow z krzepnieciem krwi- prewencja po odklejeniu lozyska w 1 ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Suplementacja vit. C ciąży 26.06.08, 11:51 Witamina C to przecież kwas askorbinowy... to po prostu nazwa chemiczna Odpowiedz Link Zgłoś
soldie Re: Suplementacja vit. C ciąży 18.09.08, 13:09 Kwas askorbinowy czyli sztuczna wit. C jest prawoskretny a naturalna wit. C lewoskretna- nasz organizm przyswaja tylko te lewe, wiec trzeba szukac suplementu ktory jest naturalny np. wyciag z aceroli lub dzikiej roy-UWAGA: wedlug prawa jesli jakis produkt nma tylko jeden naturalny składnik mozna go nazwać naturalnym!!!Tak wiec radze uwaznie czytac etykiety a najlepiej konsultować się z przedstawicielem firmy(taka firma powinna mieć swoje plantacje i laboratoria gdzie robią z owoców wyciąg na witaminy)Znaj jedna jak na razie firme w Polsce oferująca naturalna witamine C, jeśli ktos chce namiar to przesyłam w prywatnej wiadomosci. NIe radze tez miec złudzen ze cos co kosztuje 6 zł to prawdziwa witamina :D Odpowiedz Link Zgłoś