Dodaj do ulubionych

Auto z Anglii

21.12.09, 01:12
Witam.
Orientuje się ktoś jak to będzie z rejestracją aut z kierownicą po prawej stronie?
Polskie prawo tego zabrania ale prawo unijne pozwala i podobno unia naciska na
Polskę. Czy i kiedy będzie można takie auta rejestrować?
Obserwuj wątek
    • driver_20 Re: Auto z Anglii 21.12.09, 09:03
      Unia wcale nie naciska na Polskę w tej sprawie.Nawet była skarga na Polskę za to
      właśnie ze samochód sprowadzony z zagranicy musi w PL przechodzić badanie
      techniczne mino iż ma takie samo ważne badanie z innego kraju UE.i skarga
      została odrzucona.
    • Gość: auto Re: Auto z Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 20:28
      Niestety nie ma możliwości zarejestrowania w Naszym kraju samochodu, który
      wyposażony jest w kierownicę umieszczoną po prawej stronie. Polskie prawo nie
      dopuszcza rejestracji takich pojazdów za wyjątkiem indywidualnych odstępstw
      wydawanych przez Ministerstwo Transportu, np. dla pojazdów specjalnych.

Aby ominąć ten przepis można spróbować poddać samochód specjalnej przeróbce,
      polegającej na zamontowaniu nowej deski rozdzielczej, przełożeniu pedałów oraz
      układu kierowniczego na lewą stronę. Jednakże taka opcja jest często
      kapitałochłonna (ceny kształtują się w zależności od wersji wyposażeniowej oraz
      marki i modelu samochodu, nierzadko jest to kwota przekraczająca nawet 5 tysięcy
      złotych). Po wykonaniu modyfikacji należy udać się do zakładu diagnostycznego,
      który zrobi przegląd samochodu i wystawi opinię. W przypadku kiedy nastąpi
      pozytywna ocena, można kontynuować procedurę rejestracji.
      • Gość: tak Re: Auto z Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 20:30
        dyrektywa UE nr 81/643/EWG oraz 70/311/EWG pisze żadne Państwo
        Czlonkowskie nie może w odniesieniu do ukladu kierowniczego:odmówić,
        ze wzgledu na rodzaj pojazdu, udzielenia homologacji typu WE lub
        krajowej homologacji typu lub-zakazac sprzedaży, rejestracji,
        dopuszczenia do ruchu pojazdów. Jeżeli diagnosta wyda negatywny
        wynik przeglądu [tylko że kierownica jest po prawej stronie]
        odwolujemy sie do SKO [Samorządowe Kolegium Odwolawcze] podając te
        dyrektywy.Interpretacje prawa UE przez Polskie sady. Te Dyrektywy sa
        ponad prawem krajowym i jezeli przepisy krajowe stanowia inaczej
        NALEZY STOSOWAC DYREKTYWY UE taka jest interpretacja prawa przez
        przez Naczelny Sad Administracyjny CIEKAWE JAK POLSKA SIE DO TEGO
        STOSUJE?? Ja zarejestrowalem swoje auto i nie powiem ze bez
        trudu.Laski nie zrobili
        • Gość: anglik Re: Auto z Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 20:31
          witam zainteresowanych.nawiazujac do tematu pare miesiecy temu zakupilem opla
          w angliku z kat c z v936 lekko uszkodzony.pojazd zarejestrowalem bez
          przekladki.jest sposob tylko niekazdemu sie chce i wie.trzeba zlozyc do
          ministerstwa infrastruktury prosbe i spelnic wymogi formalne.potem oplacic i ze
          zgoda do urzedu
          • Gość: czytaj Re: Auto z Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 20:34
            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33208,6070891.html
            • Gość: sam czytaj Re: Auto z Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 20:35
              www.tvn24.pl/12692,1624627,0,1,kierownica-z-prawej-strony-nie-w-polsce,wiadomosc.html
              • looooooook Re: Auto z Anglii 21.12.09, 20:43
                i argumentacja Polskich władz "bo to niebezpieczne" zajmijcie się dziurami w
                drogach, koleinami, beznadziejnymi skrzyżowaniami, zróbcie coś żeby usprawnić
                ruch drogowy. A kierowcy nauczcie się kultury jazdy.
    • Gość: do loooooka! Re: Auto z Anglii IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.09, 20:42
      OO kolega loooooook znowu się objawił!:)Na forum Częstochowy,a tak
      jakoś nas nie cierpi i naszego miasta także!A nawet z takim
      zapytaniem,gdzie mógłby zapytać w stu innych miejscach przybył jak
      to zawsze do Nas!Cóż za zaszczyt gościć go w naszych skromnych
      progach!:)))))))))))))))))
      • looooooook Re: Auto z Anglii 21.12.09, 20:46
        ja jak chcę się czegoś dowiedzieć szukam wszędzie gdzie się da nie jest to
        jedyne forum na którym zapytałem. To że mnie ktoś obraża na forum potem ja
        obrażam kogoś innego nie oznacza że wszyscy w Częstochowie są tacy sami dobrze
        wiesz w jakich tematach wypowiadałem się mało pochlebnie i dlaczego więc nie
        wiem po co w ogóle piszesz..
        • Gość: dgre Re: Auto z Anglii IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.09, 23:26
          Ja rozumiem że można jeździć z kierownica po prawej stronie ale czy to nie jest zbyt niebezpieczne! Kupisz troszkę tańsze auto ale kosztem swojego bezpieczeństwa, swojej rodziny, i kosztem innych użytkowników. Wyprzedzanie jadąc samemu jest prawie niemożliwe! Lepiej kupić jakieś normalne auto:)
      • Gość: patologia na forum Re: Auto z Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 21:03
        konkretne pytanie było i koleś czeka na konkretną odpowiedź. Po co zaczynasz się
        czepiać looooookaaaa . Zajmij się jeżdżeniem tym swoim SC i patrzeniem na własny
        czubek nosa!
        • Gość: do patologia! Re: Auto z Anglii IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.09, 21:53
          Oczywiście mówisz o sobie z tą patologią!:)Głodnemu zawsze chleb na
          myśli;)Zresztą do ciebie się nie zwracałam tylko do loooka,czyżby
          sąsiad zza miedzy?Prawdopodobne!:)Oczywiście,że zajmuję się
          jeżdżeniem moim SC i nie czekam na zgodę od ciebie,zapewniam cię!:)
          Widać kolejny nam przychylny,przesiadujący u Nas!
          Do loooka,o ile mnie pamięć nie myli a nie myli!To warłeś na
          wszystkich nas bez wyjątku,uogólniając bardzo!Więc takim cię
          zapamiętano!Skądże ta zmiana obyczjów looook,czyżby nadchodzący czas
          wybaczeń;)
          • Gość: ccc Re: Auto z Anglii IP: *.prenet.pl 22.12.09, 14:56
            złomu ci u nas dostatek, jeszcze angielski tu potrzebny ? a jechałeś kiedyś
            normalnym autem przed anglikiem ? oślepiał ? niech wam dają zezwolenie, ale po
            wymianie lamp.
            • driver_20 Re: Auto z Anglii 22.12.09, 18:25
              A skończy się tak.Sprowadzicie anglika do PL na ważnym dowiedzie rejestracyjnym
              wydanym w Wielkiej Brytanii zarejestrujecie go w PL a następnego badania
              technicznego samochód nie przejdzie i na tym się skończy.
              • Gość: asdf Re: Auto z Anglii IP: *.chello.pl 22.12.09, 20:03
                "Polskie prawo nie dopuszcza rejestracji takich pojazdów"
                i bardzo dobrze bo w taki sposob polska stanie sie jednym wielkim
                zlomowiskiemsamochodowym
                • looooooook Re: Auto z Anglii 22.12.09, 21:28
                  wolę kupić 10 letnie auto z anglii czy niemiec niż 5 letnie używane w Polsce. a
                  co do świateł to normalne że powinno się je przerobić bo inaczej auto przeglądu
                  nie przejdzie. Wyprzedzanie czy osoby wypowiadające się tutaj jeździły kiedyś
                  autem z kółkiem po prawej? osobówkę wyprzedzasz bez problemów a ciężarówkę nie
                  podjeżdżasz do samej dupy tylko robisz odstęp i wyprzedzasz jeżdżę już ponad 2
                  miesiące "anglikiem" i daję radę
                  • Gość: dgres Re: Auto z Anglii IP: 81.219.92.* 22.12.09, 23:02
                    Zezwolenie na rejestracje aut z Angli spowoduje jeszcze gorsza sytuacje na naszych drogach. Pewnie że da się jeździć takim autem ale tu trzeba myśleć o bezpieczeństwie naszym i innych. Trochę się jeździło i wiadomo że przed ciężarówka czy nawet i osobówka trzyma się większy odstęp, ale wtedy "sprytniejsi" z tyłu wyprzedzają bo oni nie muszą trzymać odstępu.
                    Obowiązuje nas ruch prawostronny i samochody powinny być właśnie przystosowane do takiego ruchu. Poza tym to wyobraźnia i umiejętności kierowców mają największe znaczenie a u nas jedyną zachętą będzie cena auta.
                    Musisz loook przyznać ze te auta zwiększają niebezpieczeństwo i udostępnianie takich aut ogółowi jest nie potrzebne. A jak lubisz jeździć z prawej strony to możesz kupić jakiegoś zabytka z angli, taki rejestracje przechodzi bez problemu.

Kiedyś przeczytałem powód dlaczego chcą ludziska mieć auto z angli - bo dziewcze w Polsce od razu wie ze chłop z england wrócił i ma dużo funcików do wydania i takiemu trzeba dać:)Oby to nie było twoim powodem:D:D:D
                    Pozdrawiam

• looooooook Re: Auto z Anglii 23.12.09, 00:13
                      nie to nie jest moim powodem ja do england mogę zacząć jeździć jeśli nagle
                      zacznie opłacać się sprowadzać z tamtąd auta :] a co do bezpieczeństwa masz
                      rację ale z drugiej strony nie ma co uogólniać jest naprawdę bardzo wielu
                      kierowców którzy poradzą sobie z prowadzeniem auta z kierownicą po prawej. a co
                      do kultury na naszych drogach to już niestety inna bajka
    • Gość: benek Re: Auto z Anglii IP: *.panic.pl 23.12.09, 08:06
      oooooo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka