0gosc 15.01.10, 08:41 Kurpios gra pod Wronę. Utrzymując ludzi Wrony na wysokich stanowiskach prowadzi swoistą grę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawszeprawy Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 08:57 Jesteście już nudni z tymi zarzutami odnośnie wywalenia ludzi wrony. Czy to jest najważniejsze! Czy od tego zmieni się miasto. Śmiem twierdzić, że Kurpios ma wiele innych problemów, które musi rozwiązać i wyprostować po byłym prezydencie. A wy tylko o stołkach. Z drugiej strony nie ma nic bardziej upokarzającego niż bycie "wysokim urzędnikiem" całkowicie odsuniętym od podejmowania decyzji i od prezydenta. Taki status ma teraz w urzędzie pewna pani i kilku innych wysokich. Nie wiem czy to nie najgorsza kara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.centertel.pl 15.01.10, 10:34 Myślę,że mówisz o Pawłowskiej,tak, to prawda.To jest jedyny szkodnik powroniasty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz a co na to Kulawik IP: *.chello.pl 16.01.10, 14:39 a Kozera, Kaczor, Ruksza, Leśnikowski, Kapsa, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytu Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.ludowa.netcominternet.pl 15.01.10, 10:58 Oczywiście , że ważne jest to iż ludzie Wrony pełnią ważne funkcje w mieście. Wroniaści won. Kurpios powinien wsiąść się do czyszczenia miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: 193.138.240.* 15.01.10, 18:39 Szczególnie za ulice, bo syf wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amadeusz Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: 94.254.167.* 15.01.10, 19:12 Jak to się dzieje,że ci od Wrony zawsze liczą podwójnie a może i potrójnie nawet...? Zabawne było tuż po referendum,jak Wrona hucznie ogłosił,że 79% uprawnionych osób,które nie poszły do urn 15 listopada to jego posłuszny elektorat. Bo rzeczywiście na pierwszy rzut oka 21% do 79% wydaje się liczbą małą. Jednak gdy przyjrzymy się rzeczywistej liczbie,czyli najczęstszej frekwencji w wyborach tj.31-35% frekwencji to różnica między cyferkami maleje do 14% i w dodatku liczba przeciwników do zwolenników jest miażdżąca. Nie bez znaczenia jest data przeprowadzenia sondażu,całkowicie nietrafiona,kilka dni po referendum. Właściwie nie dziwi mnie styl pisania zwolenników TW i podsumowywania tego sondażu. Dla nich czym gorzej tym lepiej.A nuż kłamstewko się sprzeda...cyferki są jakie są,tyle,że socjologia uczy,że wynik jest zbliżony do rzeczywistości,jak jest robiony w sytuacji rzeczywistej. W skrócie jak ktoś popiera dane ugrupowanie polityczne to i tak poprze osobę,która jest wystawiona do wyścigu o fotel prezydenta. Musiałby to być jakiś kontrowersyjny kandydat,skrajny,być może przekrzywiony na któreś skrzydło,by go nie poparli potencjalni wyborcy. Zadeklarowany zwolennik Platformy,Lewicy i znaczny odsetek osób popierających PIS w Częstochowie,nie poprze Wrony. Nie po to te tysiące ludzie szło do urn,by wyjąć z politycznej trumny trupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 20:39 forum.gazeta.pl/forum/w,55,103886898,103893516,Re_Mlodzi_Po_studiach_uciekamy_z_Czestochowy.html Kolega Wrony, który otrzymał dom na Lisińcu. Pan Ponchala dyrektor I LO im. Romualda Traugutta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatek Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.10, 12:12 Czy to ta wytForna dama na zdjęciu obok dobroczyńcy województwa częstochowskiego (poznaj Polaku priorytety władców Rzeczypospolitej)? Głupotę ścigać i wyplenić. Profesjonalne zera w garniturach i kostiumach trzeba jak najszybciej odsunąć ze stanowisk decyzyjnych. To nakaz teraźniejszości i fundacja naszej przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smy Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.chello.pl 16.01.10, 14:37 przecież jak zrobi zmiany ze straymi z komuny typu naczelniki, bezpieczniki np. w MGS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierd Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.10, 09:11 Pierdoły za stodoły. Profesor Ilicz Bzded przełożony dr. Annusiwicza uważa, ze największe szanse na wygranie jesiennych wyborów prezydenckich w Częstochowie ma on sam. Od lutego w różnych miejscaach Częstochowy będzie rozdawał dropsy z super programem dla Częstochowy na opakowaniu. Pani redaktor proszę nie zniżać się bardzo przesadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.10, 10:00 Wiadomym jest, że kandydatem PO na urząd prezydenta Częstochowy będzie aktualny przewodniczący B.Chatys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUNIA Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.net.stream.pl 15.01.10, 10:19 a ja zaglosuje TYLKO NA KANDYDATA LEWICY OOOOOOOOOOO!!!!!!! KRZYSZTOF MATYJASZCZYK NA PREZYDENTA !!! MLODY., otarl sie juz o wysokich w sejmie, wie jak zjednac mlodych. i najwyzszy czas, zeby juz mlodzi ze swiezym umyslem zaczeli rzadzic. moherowa epoka juz na aut, teraz dla mlodych czas!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.prenet.pl 15.01.10, 10:34 Wiek może,a nie musi być argumentem i przepustką do kariery.Znam młodych i wykształconych,a tępych jak aktywiści z pzpr,ale znam też młodych,którzy szanują normy etyczne i moralne,a nie są żądni władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.alfanet24.pl 15.01.10, 10:39 Gość portalu: BUNIA napisał(a): > a ja zaglosuje TYLKO NA KANDYDATA LEWICY > OOOOOOOOOOO!!!!!!! > KRZYSZTOF MATYJASZCZYK NA PREZYDENTA !!! > > MLODY., otarl sie juz o wysokich w sejmie, O jakich wysokich masz na myśli? Z resztą nie on jeden. > wie jak zjednac mlodych. Doprawdy, a jak? Nie mialem okazji sie przekonac. > i najwyzszy czas, zeby juz mlodzi ze swiezym umyslem zaczeli rzadzic. > > moherowa epoka juz na aut, teraz dla mlodych czas!!!!! SLD-owska w Cz-wie też juz od wielu lat na aucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: 83.238.29.* 15.01.10, 10:44 A co takiego ten super poseł przez dotychczasowe swoje posłowanie zrobił dla naszego miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziku Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 12:33 jest młody,bez układów i chce coś zrobić dla miasta ,dosyć ze starymi układami ,nigdy więcej oszustów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.chello.pl 15.01.10, 14:31 No i pora na nowe układy,one już są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 23:17 Bez ukladów -w lewicy - nie osmieszaj się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela w opałach Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:35 a co takiego zrobila Rozpondek,Giżyński ich czas powinien się skończyć a miejsce dla młodych ,pełnych zapału do pracy a nie tylko płaszczyć zadki w ławach poselskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krism Re: Reszta ma o co walczyć . . IP: 89.100.60.* 15.01.10, 11:52 ..dokladnie, co takiego uczynil ten pan dla mlodych i Czewy do tej pory procz "ocierania sie" chyba o ciebie w czasie wolnym od pracy.. przestan tez uprawiac wojne i podzialy na czarnych i twoich czerwonych bo takie rozumowanie za nic nie pomoze naszemu miastu! Potrzebny jest gospodarz z prawdziwego zdarzenia ktos kto odniosl sukces zawodowy ale taki w postaci prowadzenia swojej firmy ktora odniosla sukces ale dzieki swoim zdolnoscia i pracowitoscia a nie ukladom. Takiego potrzeba nam prezydenta miasta wlasnie ktory podniesie prestiz i znaczenie chocby poki co w Polsce. Ja sam glosowalem w wyborach ale krajowych na ludzi z PO, jednak w miescie jesli tylko moge glosuje na tych co znam i wiem ze potrafia i dlatego zawsze bede namawial kazdego aby napewno nie oddawal glosu na pana Kurpiosa! Musi znalesc sie w przeszlo cwierc milionowy miesie ktos godny pelnienia urzedu Prezydenta Czestochowy, ktory nie bedzie doprowadzal do takiego podzialu mieszkancow bo chyba kazdy z tych wymieninych kandydatow bedzie mial swoich zwolennikow i wiecej tych u ktorych bedzie wywolywal biala goraczke... Przeciez prasa nasza zwiazana z miastem czy to wyborcza lokalna czy zycie czestochowskie i chocby 7dni powinna zrobic teraz kampanie i szukac dobrych i konkretnych kandydatow na to stanowisku w najblizszych wyborach samorzadowych. Ale rzetelnie i uczciwie aby nie byly to artykuly pisane jak teksty sponosrowane na zasadzie "bo ktos tam sie reklamuje u nas to nie powiem nic zlego o nim"... I tak do konca np lutego zaproponowcac kogos mieszakncom, zrobic w miare mozliwosci odpowiedni szum medialny i mozna wszystko jesli sie chce... ale tylko jesli sie chce i zalezy nam na Czestochowie. Pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Reszta ma o co walczyć . . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 12:37 ale was szarpie prawiczki z układzikami od Wrony i Rozpondek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 12:29 żadnych kłamliwych prawicowych klerykałów,już ptak zniszczył miasto,więc ja ZAGLOSUJE TERAZ NA LEWICE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista. Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.pcz.czest.pl 15.01.10, 12:38 Pan Matyjaszczyk ubawił mnie do łez podczas oglądania transmisji z obrad Sejmowej Komisji Śledczej ds. nacisków kiedy to tłumaczył się z wniosku o odwołanie przewodniczącego komisji, który miał o nim mówić, że jest chory psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a kysz Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 13:07 p Czuma będzie miał z tego proces chociaż bvaranie to nie były te słowa które przytoczyłeś,tobie też należoloby się przytrzeć wiejski nochal]bardzo duży i śmieszny] Odpowiedz Link Zgłoś
czestoch1954 Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 12:48 Gość portalu: BUNIA napisał(a): > a ja zaglosuje TYLKO NA KANDYDATA LEWICY > OOOOOOOOOOO!!!!!!! > KRZYSZTOF MATYJASZCZYK NA PREZYDENTA !!! > > MLODY., otarl sie juz o wy > i najwyzszy czas, zeby juz mlodzi ze swiezym umyslem zaczeli RE>>>>>>>>> TO POWIEDZ CZEMU MIAŁO SŁUŻYĆ PO REFERENDUM JEŻDZENIE SAMOCHODEM Z LAWETA PO ALEJACH I DZIEKOWANIE .PRZECIEŻ TO MARNOTRAWIENIE PIENIĘDZY .TAKI GOŚC NIE NADAJE SIĘ NA PREZYDENTA ,ZMARNUJE PIENIADZE > > moherowa epoka juz na aut, teraz dla mlodych czas!!!!! > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powiec Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 11:16 Bzdury piszesz i strzelasz ślepakami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewianin Interpretacja sondażu IP: *.rev.inds.pl 15.01.10, 11:09 P. Dorota Steinhagen ma niezłą zdolność manipulowania informacją. Otóż wynik sondażu jak pisze w drugim akapicie jest taki: "Co dziesiąty zadeklarował, że swój głos oddałby na byłego prezydenta Tadeusza Wronę(...). Na obecnego komisarza Piotra Kurpiosa z PO gotowych byłoby zagłosować 7,8 proc. respondentów." I dalej: "Na kandydata PiS głos oddałoby 5,9 proc., a na lewicowego - 4,5 proc. ankietowanych". Reasumując: 1. Tadeusz Wrona - 10% 2. Piotr Kurpios - 7,8% 3. Kandydat PiS - 5,9% 4. Kandydat lewicy - 4,5% I kto tu ma najlepszy w sondażu wynik? GW jak zwykle zaciemnia sprawę i wykręca kota ogonem, żeby przypadkiem nie wyszło, że jednak p. Wrona ma duże poparcie. To jest zaklinanie rzeczywistości - tak jak cały ten artykuł z jego manipulacyjnym tytułem przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZIEWCZYNA! Re: Interpretacja sondażu IP: *.2.142.152.tvksmp.pl 15.01.10, 12:05 DOKLADNIE! przewaznie tylko przygladam sie forum, ale teraz az mnie nosi, zeby cos napisac.... gazet(k)a od samego poczatku wiedziala co robi i podkrecala cala sprawe z odwolaniem prezydenta.... wynik po takiej propagandzie byl oczywisty - odwolanie prezydenta, a w najblizszych wyborach znow zostanie powolany.... i tylko pieniadze wyrzucone w bloto! ale zatanowmy sie ?DLACZEGO? gazet(k)a to robi.... czyzby powodem bylo to, ze centrala gazety od dawna nosi sie z zamiarem zamkniecia oddzialu czestochowskiego? :] a takim podkrecaniem rzeczywistosci i dzialaniem w stylu fuck'tu broni sie rekami i nogami przed zamknieciem.... szkoda tylko, ze czyims kosztem i w tak niesmaczny sposob. Prosze sie czasem zastanowic Pani Doroto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WPN Re: Interpretacja sondażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 16:14 BRAWO, BRAWO. Przypomina mi się stary dowcip z czasów PRL, jak to Ruski (z całym szacunkiem do Rosjan) i Amerykanin ścigali się. Tylko oni dwaj. Wygrał Amerykanin. Radziecki komentator zaś powiedział, że nasz zawodnik zdobył zaszczytne drugie miejsce a Amerykanin był przedostatni. Dedykuję to wspomnienie Szanownej Pani Redaktor, udał się pani tytuł artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista. Miałem to samo napisać IP: *.pcz.czest.pl 15.01.10, 12:32 Wynik sondażu dla Pana Wrony bardzo obiecujący. Widać, że jest głównym faworytem w jesiennych wyborach samorządowych na stanowisko Prezydenta Miasta Częstochowy. Od dawna zauważyłem, że lokalne media jak Gazeta Wyborcza w Częstochowie czy TV Orion są niechętne Panu Wronie. Kto według Pani Redaktor jest tym, który ma szanse większe ? Pan Kurpios z niższym notowaniem, Pani Rozpondek, Pan Matyjaszczyk czy Pan Giżyński ? Te osoby wyborcy parę lat temu odpowiednio ocenili... Odpowiedz Link Zgłoś
zawszeprawy Re: Miałem to samo napisać 15.01.10, 12:50 Czemu jednak przeoczyliście, że kandydat PO ma poparcie 12,5 %. Tak wiec ten wynik plus wynik Kurpiosa (nie przez wszystkich indetyfikowany jako kandydat PO) da ok 20 %. To dużo. Zarówno poseł Rozpondek jak i Giżyński jednoznacznie określili się że kandydować nie będą więc nie ma nawet co dywagować na ich temat. Matyjaszczyk - cóż w wyborach kandydować może każdy. Chciałbym się za to dowiedzieć jakie doświadczenie zawodowe ma pan poseł wszak prezydent miasta to jednak bardzo odpowiedzialne stanowisko i doświadczenie w pracy a szczególnie w zarządzaniu jednak jest bardzo potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: Miałem to samo napisać 15.01.10, 13:54 A to dobre ! Z 7,8% na 20% ! Na całe PO chce głosować 12% a tu proszę, jedna, mało znana osoba z PO ma już 20%. PO ma jednak fioła na punkcie manipulacji sondażami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewianin Realna interpretacja sondażu IP: *.rev.inds.pl 15.01.10, 14:54 I tak tylko dalej niech liczą zwolennicy PO. Niech zsumują głosy na potencjalnego kandydata PO z głosami Kurpiosa (PO) i jeszcze niech dodadzą tych co niezdecydowani - lepszej utopii nie można sobie stworzyć. A Wrona w takim sondażu, który nie odrzuca tych, którzy nie chcą iść głosować ma 10%. Gdyby - zgodnie z metodologią dobrych sondaży podać wyniki to Wrona miałby 25%, a to stąd, że 60% ludzi nie chce iść głosować, zatem zostaje 40% do podziału, z czego 10% bierze Tadeusz Wrona. To oznacza, że ma 10 z 40 czyli 25% poparcia. Spokojnie wystarcza na drugą turę, w której zmierzy się z kandydatem PO. Jeśli to będzie Kurpios to nie będzie on konkurentem dla T. Wrony, jeśli Chatys tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
fero_dicta Re: Realna interpretacja sondażu 15.01.10, 15:54 Gość portalu: czewianin napisał(a): Gdyby - > zgodnie z metodologią dobrych sondaży podać wyniki to Wrona miałby 25%, a to > stąd, że 60% ludzi nie chce iść głosować, zatem zostaje 40% do podziału, z czeg > o > 10% bierze Tadeusz Wrona. To oznacza, że ma 10 z 40 czyli 25% poparcia. To jest metodologia wyssana z palca. Nie można mówić o osobach,które w ogóle nie chodzą na wybory,albo nie chcą głosować(bo Wrona przez lata ich skutecznie zniechęcił do udziału w wyborach),że to elektorat Wrony. Jeżeli elektorat jest twardym elektoratem Platformy,to można liczyć właśnie w ten sposób przez sumowanie,bo i tak zagłosują na kandydata tej partii. Piotr Kurpios musiałby bardzo się "postarać",żeby zrazić do siebie wyborców tzw.twardego elektoratu. O drugiej turze i pisani scenariusza w oparciu o szczątkowe dane trudno nawet pisać,bo piszemy o danych wyssanych z palca,tak jak z zagospodarowaniem Twoich 40% głosów i dodaniem z tego 10% dla Wrony w sytuacji,kiedy nie jest to twardy elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: Realna interpretacja sondażu 15.01.10, 17:50 czewianin ma rację. Nie pisał, że Pan Wrona ma poparcie wśród tych co nie zamierzają głosować, tylko, zresztą słusznie, że ma 25% poparcia wśród tych głosujących. W sondażu 60% z 500 osób powiedziało, że nie chce głosować, a więc 300 osób. Z tych 500 osób 50(10%) chce głosować na p.Wronę. Zatem jak pójdzie 200 osób deklarujących udział w wyborach i 50 zagłosuje za p.Wroną to będzie to właśnie 25%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słąby z matmy Re: Realna interpretacja sondażu IP: *.apus-net.pl 15.01.10, 18:02 wyjaśnij mi proszę - bo coś to zagmatwane: piszesz "W sondażu 60% z 500 osób powiedziało, że nie chce głosować, a więc 300 osób. Z tych 500 osób 50(10%) chce głosować na p.Wronę" Skoro 60% nie chce głosować to mówimy o 300 osobach -wstrzymujących się od głosu. pozostaje grupa 200 osób deklarujących chęć głosowania z których co 10 zagłosuje na Wronę - stanowią 10% grupy Ja miałem z matmy słabą trójczynę - i nijak nie mogę zrozumieć skąd w tej arytmetyce 25%% Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: Realna interpretacja sondażu 15.01.10, 18:32 Trzeba było uważać na lekcjach. Cytuje:"PBS DGA zapytał 500 dorosłych częstochowian, jak zagłosowaliby w wyborach na prezydenta miasta. Co dziesiąty zadeklarował, że swój głos oddałby na byłego prezydenta Tadeusza Wronę" 500:10 to jest 50. A więc jeśli do wyborów pójdzie przykładowo 200 osób to p.Wrona dostanie 25% głosów (50 zdeklarowało, że pójdzie i zagłosuje na p.Wronę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewianin Re: Realna interpretacja sondażu IP: *.rev.inds.pl 17.01.10, 20:18 Wykładnia sondażu (w zaokrągleniu, dla łatwiejszego zrozumienia): A: 500 osób zostało zapytanych w sondażu B: 300 powiedziało, że nie pójdzie głosować C: 200 powiedziało, że pójdzie głosować D: 50 powiedziało, że zagłosuje na T. Wronę. Uwaga! Teraz trudne polecenie: Które wielkości trzeba ze sobą zestawić i w jaki sposób, żeby wyliczyć procent poparcia dla T.Wrony? Odpowiedź: Wielkość D podzielić przez wielkość C. To da nam realne poparcie dla T. Wrony wśród wszystkich, którzy chcą zagłosować. Uwaga! Zadanie o podobnej tudności: Które wielkości trzeba ze sobą zestawić, żeby podać wielkość prognozowanej frekwencji? Odpowiedź: Wielkość C podzielić przez wielkość A. Wynik: prognozowana frekwencja 40%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewianin Re: Realna interpretacja sondażu IP: *.rev.inds.pl 17.01.10, 20:13 I to jest jeszcze większa nadzieja, dla p. Wrony. Jego przeciwnicy nie potrafią sami się przeliczyć ani ocenić sił przeciwnika. Jeśli takich prostych proporcji nie możesz policzyć to powiedz kto dał Ci 3 z matematyki... Ehhh... dobrze że wraca matura z matmy od tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewianin Zapisujcie sobie te artykuły. Warto je mieć... IP: *.rev.inds.pl 17.01.10, 20:46 Aż sobie sciągnę i zapiszę ten artykuł, żeby po wyborach jesienią pokazywać znajomym jaką to rację ma GW. Jestem przekonany, że w niczym nie sprawdzi się interpretacja i (w zamiarze) faktotwórcze pisarstwo Pani Redaktor. Okaże się czy p. Dorota Steinhagen jest prawdziwym czy fałszywym prorokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewianin Re: Realna interpretacja sondażu IP: *.rev.inds.pl 17.01.10, 20:11 A kto powiedział, że osoby, które nie chcą głosować to elektorat Wrony? Nic nie rozumiesz co czytasz. Ja właśnie odrzuciłem tych, którzy nie chcą głosować i podzieliłem proporcjonalnie tych, którzy chcą głosować na poparcie dla kandydatów. I inaczej nie chce wyjść - T. Wrona ma 25% poparcia wśród tych, którzy chcą zagłosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krism Re: Miałem to samo napisać IP: 89.100.60.* 16.01.10, 20:58 tylko moze ludzie wskazywali na kandydata PO a nie Kurpiosa bo na niego nie bede glosowali nawet jesli bedzie startowal z tej partii! Napewno ja tak zrobie i jak wspominalem bede kazdego namawial aby nie oddawal swojego glosu na tego pana bez wyrazu. Mimo wszystko licze ze pojawi sie ktos jeszcze godny na prezydenta naszego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niewodniczański No to mamy Prezydenta! IP: *.apus-net.pl 15.01.10, 16:20 Jeśli dwa miesiące po referendum Pan Wrona jest pierwszy w rankingu i ma 10% poparcia, to nie ma siły wygra wybory w I turze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 11:15 Najlepszym kandydatem na prezydenta będzie Gienek emeryt.On zrobi porządek ze wszystkimi gadami z tego miasta-nie tylko z tymi żyjącymi na Rakowie. Może nie będzie za jego prezydentury aż tak, jak w Irlandii-ale przynajmniej będzie odrobinę weselej. Pozdrawiam Gienka emeryta i życzę konsekwencji w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cnecne gienek emeryt IP: 193.138.241.* 15.01.10, 12:29 gienek dostał właśnie mieszkanie z przydziału na Rakowie, 44 lata czekania i mieszkania na takim zadupiu jak tysiąclecie jest już przeszłością ... oczywiście mieszkanie jeszcze z nadania T.Wrony ... na nic zdały się konszachty lubiącego chlapnąć co nieco ale wcale nie znanego częstochowianom Kurpiosa z częstochowskim komuszym betonem co by mieszkanie przydzielić komu innemu ... co do poziomu artykułu ... krakowski odział szmatławca też ma taką "artystkę" dziennikarstwa która bryluje w szczekaniu na krakowskiego prezydenta ... z tym że krakowski "kwiatuszek" ssie z palca fajniejsze bzdety :) pani S. do roboty, równać propagandą ala goebels do krakowskiej koleżanki Odpowiedz Link Zgłoś
rea-lista Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 12:32 Realnie biorąc pod uwagę wszystkich naszych regionalnych polityków,przewodniczący PO Bogusław Chatys jest najodpowiedniejszą osobą na stanowisko Prezydenta Cz-wy, może w końcu zrobił by porządek w naszym mieście a zaplecze i możliwości ku temu ma ogromne.Ale czy zechce,o to jest pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluegrazyna Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.de 15.01.10, 12:40 Ojjjj przepraszam, Irek L. jest najlepszym kandydatem... tak mądrze mówił na naszych bibkach (ja_corka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apsik Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 12:42 hahaha,jak można głosować na tych przekrętaczy z platformy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calineczka Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 13:15 Do wyborów jest już mało czasu, i obserwując lokalne podwórko polityczne to tylko PO ma szansę wygrać najbliższe wybory. Poznałem kiedyś Chatysa i to On powinien kandydować na prezydenta, a nie kierować wszystkim z tylnego siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 13:29 po na śmietnik historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 14:11 nie żartuj panie Chatys, nikt pana nie będzie prosił, a Kurpios dostał popacie od Tuska. A ładnie to tak dzielić partię na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
rea-lista Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 14:30 Ty "ja", swoją wiedzę posiadasz chyba z krajów trzeciego świata, wiesz że gdzieś dzwonią ale nie wiesz w jakim kościele,więc nie pisz bzdur,właśnie przez takich jak ty warchołów jest tak a nie inaczej w naszym mieście.Ludzie z PO m.in.tacy jak B.Chatys powinni zrobić porządek z takimi krzykaczami jak ty którzy do niczego nie są zdolni (pajacu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:45 w życiu nie zagłosuję na po ze względu na obrzydliwe kłamstwa Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 15.01.10, 15:01 Nigdy chatys nie wygra !! On jest mało komu znany. Jeśli Platforma chce wygrać musi wystawić Kurpiosa, to chyba oczywiste. Inaczej przyleci znowu Wrona :(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 15:39 Masz stuprocentową rację Arku, ale jak widzisz już w PO kombinują, już im się Kurpios nie podoba - teraz Chatys Odpowiedz Link Zgłoś
czestoch1954 Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 12:46 na Wronę co dziesiąty czyli 10 % a na Kurpiosa 7.8%.Kolejna manipulacja .Wrona bez szans ale Kurpios z szansami .Tak jak napisaliscie w tytule MNIEJ PIELGRZYMÓW NA JASNEJ GÓRZE a dalej w artykule ,ze mniej wiecej było tyle samo co w latach ubiegłych -TYLKO LATEM MNIEJ.już zaczynają atakowac Wrone .A ma on duze szanse na powrót .Oby tak sie stało .Słupów betonowych jest w Częstochowie około 40 % reszta to światli obywatele .Iw nich jest nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.net.stream.pl 15.01.10, 13:14 Moi drodzy zobaczcie np. wynik Szczurka ( Gdynia ) 73% poparcia, Adamowicz ( Gdańsk ) 36 % poparcia Ferenc ( Rzeszów ) 70 % poparcia , Zaznaczam iż to są ludzie znani w swych miejscowosciach tak samo jak Tadeusz Wrona , wiec nie uważam iz redaktor dokonala manipulacji. Bylego prezydenta czestochowianie maja poprostu dośc i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gad z Rakowa Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 13:31 A ja popieram !!! Gienek emeryt na Prezydenta !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek emeryt Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 13:46 Wszystkim serdecznie dziękuję za zaufanie...nigdy Was nie zawiodę i powstrzymam tych gadów z czerwonego Rakowa przed dalszymi szkodami na rzecz miasta i Ojczyzny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gat z rakowa(west) Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.10, 07:46 Jesteśmy z ciebie dumni. Raków zawsze silny emerytami. Podejmij noworoczne zobowiązanie na 3 tysiąclecie: 3.000 gadów na 3 tysiąclecie. Nigdy nie jest za późno. Kandyduy w wyborach na prezydenta Częstochowy. Masz moje, nasze, wasze poparcie. Masz wszystko, działaj. Gady (dziady) w rządzie (radzie) syf w mieście. I pamiętaj, jesli spółka xyz należy do państwa wiec złodziejstwo jest na pierwszym planie. Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 13:48 Jeszcze należałoby dodać do tej wyliczanki: Hanna Gronkiewicz-Waltz (Warszawa) 100% poparcia. Częstochowa to nie Gdańsk czy Gdynia. Poza tym należy porównywać do innych kandydatów - nie widzę aby jakikolwiek miał więcej niż 10%. Niby na PO chce zagłosować 12%, ale Pan Kurpios z PO ma zaledwie 7% poparcia. Może niektórzy mają dość Pana Wrony, ale z tego co widać innych tymbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.10, 14:31 Pani redaktor pisze również,że częstochowskim PiS-em kieruje Posłanka Wiśniewska.Nic podobnego! To,że kiedyś została na zjeżdzie wybrana jako II wiceprezes PiS, to oczywiste, zresztą- przeszła tylko dzięki jednemu głosowi.Natomiast do czasu odwieszenia wprawach członka PiS posła Giżyńskiego - władzę w strukturach PiS-u częstochowskiego sprawuje 4 osobowe prezedium kolegialne. Żeby Wiśniewska mogła taką funkcję sprawować, Zarząd musiał by ją wybrać, na wniosek Prezesa PiS z Warszawy.Takiego wniosku nie było, więc prezydium zarządu jest największą władzą.Pani redaktor wprowadza ludzi w błąd. Pani Wiśniewska , owszem, rządzi strukturami Myszkowa,ale nie Czestochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
fero_dicta Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 14:51 Szczerze mówiąc wszystkie te sondaże,którymi zasypuje nas ostatnio Gazeta są trochę czerstwe,skoro sami tworzący i piszący o badaniu dostrzegają,że przeprowadzono je kilka dni po referendum. Kurpios jako prezydent rozkręca się na tę chwilę kolokwialnie mówiąc,ma już trochę zasług w poprawce budżetu,ale chyba rzeczywiście nawet gdyby teraz przeprowadzono sondaż popularności i szans na prezydenturę,większość częstochowian nie mogła by wskazać ani zasług ani wad p.f. prezydenta,po kilku tygodniach pełnienia urzędu. Ma i tak świetny wynik a jak dodać i sumować wynik "inny kandydat PO" to prowadzi w każdym sondażu. Komentarz Wrony w artykule.Standard.Butność i nawet ten wynik 10% nie daje mu do myślenia o jego beznadziejności. Niezrozumiały jest zupełnie komentarz Krzysztofa Maryjaszczyka.Co to znaczy,że sondaż jest niedoszacowany? Poseł lewicy sugeruje bowiem w swojej wypowiedzi,że mamy do czynienia z manipulacją danymi.Więcej pokory chyba trzeba życzyć temu panu. Lewica w całym kraju ma takie a nie inne niskie notowania. Uważam owszem,że sondaż jest trochę "czerstwy",ale nie powinno się mówić publicznie takich rzeczy.Nie można dostrzegać w swoich złych notowaniach manipulacji,bo popada się w skrajność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Wrona bez szans. Kurpios wygra :) IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 15.01.10, 15:05 Popieram !! Change :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulm Re: Wrona bez szans. Kurpios wygra :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:52 a ja popieram p.Matyjaszczyka, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestoch Re: Drabik na prezydenta! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.10, 17:04 SKALIK NA PREZYDENTA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewianin Kto to jest Bogusław Chatys? IP: *.rev.inds.pl 15.01.10, 15:11 Może ktoś podać jakieś bliższe informacje na temat tego Pana? Kim jest, jakie ma kontakty w Polsce i na świecie, że nazywacie go dobrym kandydatem na prezydenta miasta? Skąd jest, jakie ma wykształcenie, jakie języki zna, jakie doświadczenie w samorządzie i administracji, jaki ma program? Bo dla mnie jeśli prezydent ma szanse być skutecznym dla miasta musi mieć dobre wykształcenie, doświadczenie w samorządzie lub biznesie (zaznaczam, że kupiec z I Alei to nie biznesmen), osiągnięcia w zarządzaniu, musi znać minimum jęz. angielski, a najlepiej jeszcze inny język europejski i musi mieć dobry program. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozór Re: Kto to jest Bogusław Chatys? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 14:06 a jakie języki zna giżyński,kurpios,rozpondek> niektórzy nawet językiem ojczystym nie potrafią się porozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupo Re: Kto to jest Bogusław Chatys? IP: 212.87.246.* 26.09.10, 00:54 Mała szara eminencja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.xdsl.centertel.pl 15.01.10, 15:13 P. Dorota Steinhagen niestety jest słaba dzienikarsko a teraz już wiem że z matematyki też nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 17:33 No coż: trzeba pisać, jak Michnik nakazał... Prawicę potępić, Żydokomunę wzmocnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo__79 Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.net.stream.pl 15.01.10, 18:11 I tak Wrona wygra jak zawsze hehehhee.... Przed każdymi wyborami mał nie mieć szans... Gienek_emeryt na prezydenta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0407mat Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 18:38 Atykuł ten wskazuje ,że GW zachowuje sie jak doktor Frankenstwin z powieści Mary Shelley i prubuje ożywić trupa , tam uzywano do tego celu silnych wyładowań atmosferycznych , natomiast autorka nie wywołala nawet małej iskierki więc daremny to trud ...... i to koniec horroru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.f. Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.10, 19:17 Tylko jeden logiczny wniosek płynie z tych wyników badania opinii publicznej przeprowadzonych w pierwszym tygodniu grudnia 2009: Mieszkańcy nie chcą ani Kurpiosa, ani Wrony, ani kandydata lewicy! Mieszkańcy czekają na godnego ich aspiracji kandydata spoza istniejącego układu partyjnego! To zgrana paka zdemoralizowanych władzą, taką lub inną, graczy politycznych, pełnych dobrego mniemania o sobie uznających, że wiedza, doświadczenie, zdolności do dostrzegania i skutecznego rozwiązywania problemów trapiących mieszkańców miasta mają trzeciorzędne znaczenie. Liczy się tylko dwór zastraszonych klakierów, niedostępność wodzunia i jak najdłuższe utrzymanie się przy korycie władzy. Problemy rozwiążą się same z czasem, tak jak śnieg i lud na ulicach z czasem stopnieje. Pan Kurpios teoretycznie ma jeszcze szansę i czas na podbicie serc i umysłów publiki do wyborów. Pod warunkiem wszak, że nie będzie powielał błędów poprzedników. Nie będzie też dla zasady psuł tego co dobrze działa, zmiany personalne ograniczy do niezbędnego minimum i zatrudni lepszych fachowców, a nie będzie tylko mieszał tej samej przypalonej miejscami zupy. Bo jak nie wygra wyborów to nowy prezydent znowu zacznie od roszad personalnych i zmiany struktury organizacyjnej tak żeby te swoje zmiany wprowadzić. A działalność merytoryczna - ocena stanu rzeczy, wybór priorytetów działania, przygotowanie rozwiązań i inwestycji - to się samo nie zrobi. Szkoda, że ciągle nie ma poważnej konkurencji dla tych albo już znanych i zużytych, albo przypadkowych kandydatów na prezydenta naszego miasta!? Ciasnota umysłowa i choroba władzy za wszelką cenę rodzą zgniłe owoce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.f. Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.10, 20:11 autokorekta: oczywiście "...tak jak śnieg i lód na ulicach z czasem stopnieje". Ludu, mój ludu... Odpowiedz Link Zgłoś
basiecza50 Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 15.01.10, 21:29 Niech Pan Wrona da sobie spokój. Społeczeństwo naszego miasta jest już zmęczone nawet Jego wizerunkiem!!! My chcemy człowieka,który zacznie się interesować sprawami mieszkańców,a nie tylko Jasną Górą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 22:33 Z tego artykułu płynie jeden wniosek pewny GW ma fioła na punkcie pana Wrony. Jak można jedno i to samo od 3-ch miesięcy. 10 jest większe od 7 tego zmienić się nie da. GW-czestochowa do zamknięcia, zbierajmy podpisy, to musi się udać. Odpowiedz Link Zgłoś
donald-marzy Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! 15.01.10, 22:55 z wyników badania jasno wynika że do drugiej rundy przejdą Wrona i Kurpios... a poza tym uważam "500 osobową grupę dorosłych Częstochowian" za mało reprezentatywną... no, ale na takie badanie to tylko wybiorcza gazeta może się powołać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasno widzę Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 23:30 Jasno widzę, że rzeczywiście bój stoczy się między Kurpiosem a Wroną - z dobrym wskazaniem na Kurpiosa- tak trzymać!!!Wierzymy ,ze wygra - jest normalny,ma charyzmę i jest decyzyjny -nie poddaje się naciskom.Poza tym sondaż był przeprowadzony wtedy,kiedy on był parę dni komisarzem-a tyle głosów dostał. Piotr tak trzymaj! Jesteśmy z Tobą - POwcy. Będziesz Prezydentem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróżka Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 23:57 Jasno to widzę będzie prezydentem długo,aż do następnej kobiety nomen - oj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: *.chello.pl 16.01.10, 00:06 Z tą charyzmą to chyba przesada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luron40 Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: 188.33.55.* 16.01.10, 00:12 rewolucja w komunikacji -tramwaj w alejach ,szybki tramwaj polnoc -poludnie ,centra przesiadkowe wcelu odciazenia centrum i zmniejszenia czasu przejazdu,parki dla rakowa ,stadion pilkarski na rakowie ,budowa szkoly muzycznej,wyprzedaz miejskich gruntow ,parking pod pl Bieganskiego ,polaczenie Akademi D z PCZ w uniwersytet,bazar nad torami od alei do filharmonii i najwazniejsze pomnik bohaterow z AK Tego wybiore co powie ze to sprobuje zrobic i wie jak i za co Odpowiedz Link Zgłoś
mirage75 Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! 16.01.10, 00:44 Zycze Ci spelnienia tych marzen,ale w tej chwili zbudz sie, ..Hej obudz sie..... Miasto ma tylko 800 z groszami mln dochodow,a wydatkow? Priorytetem powinno byc opracowanie konkretnego planu dla Czestochowy,ale nie takiego z ktorym pokazywal sie poprzednik komisaza tylko dla mediow i oficjalnych prezentacji. -Po pierwsze zagospodarowanie terenow pohutniczych i aktywna wspolpraca z OPERATOREM, -Plan zagospodarowania przestrzennego dla Czestochowy -plan i rozwoj innych terenow pod budowe parku technologiczno- przemyslowego -Ambitny ale realistyczny plan na rozwoj dobrego szkolnictwa wyzszego w Czestochowie.Aktywna pomoc miasta. -Aktywny zespol przy prezydencie pracujacy na podobnej zasadzie jak w Gdyni,majacy za zadanie promocje miasta wsrod potencjalnych inwestorow,oraz pomoc wszystkim zainteresowanym rozwojem swoich firm wlasnie w Czestochowie i wspolpracy z regionem. -Obsadzenie na odpowiedzialnych stanowiskach przygotowanych merytorycznie urzednikow,fachowcow chcacych pracowac dla swojego miasta. -A potem inwestycje,inwestycje,inwestycje.......... A jak juz bedzie w miescie pozytywna atmosfera i energia do zmian,oraz jakas wizja klarowna wizja dla miasta,prezydent oglosi akcje zbierania dobrowolnych funduszy by ufundowac ze skladek Czestochowian pomnik Zolniezy Polski Podziemnej. Powinienes byc chociaz troche ukontentowany...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 14:30 Piotrze nawet twoja ukochana gazetka wybiórcza ci nie pomoże za twoje aroganctwo i chmstwo. Ciekawe jak im spada dalej nakład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: *.icis.pcz.pl 17.01.10, 14:27 Jego duza zaleta jest to ze rzeczywiscie jest normalny i rzeczowy. Nie madyma sie. Moim zdaniem ma spore szanse, ale sporo jeszcze do wyborow zostalo czasu - mozna zarobic punkty dodatnie, ale tez ujemne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.10, 23:00 Z normalnością twoją, profesorku, to bym mocno się zastanowił. Ktoś taki, jak ty o normalności...to niech lepiej nic nie mówi, bo wszyscy tu pomyślą, że na Politechnice pracują sami nienormalni. A tak, przecież nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox populi Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: *.chello.pl 18.01.10, 22:30 Panowie Wrona i Kurpios znajdą się w drugiej turze. Wrona ma swoich przeciwników, ale i Kurpios zaczyna ich mieć, a dojdzie jeszcze rzesza niezadowolonych z rządów PO w kraju, jak szybko łeb fedakowej nie poleci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Wrona 10%, Kurpios 7,8%, reszta nie ma szans! IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.10, 22:41 Nie tak będzie, bo będzie inaczej. Pożyjemy, zobaczymy. Jak trzeba będzie, to i ludzi znajdziemy rozsądnych i mądrych, choć w naszym miescie ostatnio w tym /audio-wizualnie/ jest nie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niewodniczański Panie Głowacki! IP: *.apus-net.pl 18.01.10, 22:46 Pan wie czego ja chcę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pużakowa Re: Orion na psy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 23:07 Czy do porażki Tadeusza Wrony przyczyniła się też telewizji Orion? pamiętam, że w tej telewizji bardzo często w złym świetle pokazywano prezydenta. ale nie da się ukryć, że ta telewizja schodzi na psy. Miała kilku dobrych dziennikarzy to już ich nie widac. Widać dobra robotę robi szef Orionki. Tak rzymajcie a na was rozpiszemy referendum kto chce jeszcze telewizje orion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panie niewodniczan Re: Panie Głowacki! IP: *.chello.pl 19.01.10, 12:18 dostaniesz dostaniesz dostaniesz 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzywdzony organy ścigania IP: *.chello.pl 19.01.10, 12:42 proszę organy ścigania o zainteresowanie się autorem tych gróźb karalnych Niewodniczański IP: *.apus-net.pl 18.01.10, 22:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Re: organy ścigania IP: *.chello.pl 19.01.10, 12:59 Niewodniczański IP: *.apus-net.pl 18.01.10, 22:46godzi w dobre imię i zniesławia jednym słowem łamie prawo i grozi atakuje z maniaklnym prześsladowczym natręctwem pana Głowackiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyba Re: organy ścigania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 20:09 oj pieniacze ,pieniacze z katolickim pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.10, 02:24 Wiem, że ta tzw. reszta ma szansę, tylko gdzie weźmie kasę i kto będzie dzisiaj u nas słuchał rozsądnego i rozumnego faceta, prooponującego nietypowe, ale szybkie iefektowne dla rozwoju naszego miasta rozwiązania?? NIKT! Więc śpijmy dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.chello.pl 16.01.10, 08:48 Żeby rządzić trzeba coś mieć pod kopułką,samo chciejstwo nie wystarczy i dlatego ciężko o kandydata. Częstochowskie wybory - to dopiero będzie jazda.Chłopcy się pozagryzają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.10, 13:27 Ci, co byli przedtem wcale nie udowodnili, że mają coś "pod kopułą". Następcy /znani z nazwisk politykierzy/ będą tacy sami, więc lepiej by było, aby rzeczywiście się pozagryzali. Odpowiedz Link Zgłoś
donald-marzy czytał ktoś ostatnio tygodnik "Polityka"? 16.01.10, 11:15 O bezczelnych kłamstwach towarzystwa faryzeuszowego, o brudnej zagrywce lewicy, o fałszywych pogłoskach i animozjach kościelnych... lewicowy tygodnik gani swoich towarzyszy za ciosy poniżej pasa... strony 20-23. Zdecydowanie polecam! W sumie napisali też o tegorocznych wyborach, ale zdecydowanie innym spojrzeniem, niż wybiorcze steinhagenowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: czytał ktoś ostatnio tygodnik "Polityka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:54 nie czytam szmaciarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: czytał ktoś ostatnio tygodnik "Polityka"? IP: *.net.stream.pl 19.01.10, 21:57 Dajcie już spokój temu DZIADKOWI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Nikt nie wie.... IP: *.apus-net.pl 16.01.10, 14:37 Nikt nie wie ile osób posłuchało prezydenta Wrony i zbojkotowało referendum. A to jest jego elektorat, trzeba o tym pamiętać. Wrona jeszcze nie przegrał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BNW na razie wawalili tylko Głowackiego inicjatora re IP: *.chello.pl 16.01.10, 14:43 Głowacki inicjator referendum wywalony z Miejskiej Galerii sztuki a Gizynski z Pis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: na razie wawalili tylko Głowackiego inicjator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.10, 15:21 Giżyńskiego nikt nie wywalił z PiS,jest zawieszony do momentu wyja śnienia sprawy , to znaczy,bada się , na ile niektórzy ludzie Kościoła w Częstochowie mogą mieć wpływ na prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który ,jak pisze Wprost, wskazuje, kogo należy w PiS- ie ukarać.Tak pisze Wprost o Gosiewskim. Trzeba jednak wziąć pod uwagę,że PiS w Częstochowie ma najlepsze struktury w całym województwie śląskim i to tylko dzięki Giżyńskiemu, a za to chyba się nie powinno ludzi karać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Nikt nie wie.... IP: *.chello.pl 16.01.10, 14:44 zaiste... prowde godos panocku Odpowiedz Link Zgłoś
xxo Re: Nikt nie wie.... 16.01.10, 15:21 Ci co zbojkotowali referendum wcale nie musza byc zwolennikami bylego prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nikt nie wie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.10, 15:23 ja osobiście znam / były/wroni elektorat, wcale niemały,który zagłosował przeciwko niemu i poszedł do referendum, co oznacza tylko,że reszta nie poszła, bo się bała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nikt nie wie.... IP: *.icis.pcz.pl 17.01.10, 14:23 Bac sie ? To juz nie czasy komuny - ludzie maja rozne powody idac czy nie idac do referendum, ale to juz nie kwestia "bania sie" czy "nie bania". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Nikt nie wie.... IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.10, 23:04 Bojażn dodaje odwagi. Ten kto się nie boi - jest durniem i ślepcem. Nie praw tu o komunie, bo była tylko namiastka. Teraz jest gorzej, bo więcej biedy i ludzie bardziej się boją... utraty pracy, więc nie są wolni i swobodni w swoich słowach i czynach. Naród Polski jest dziś upokorzony, ale ten "ropniak", jak pisałem kiedyś powinien pęknąć i już powoli pęka. Niech się boją ci, co do takiego stanu doprowadzili nasze miasto, nasze państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Odwieczna prawda... IP: *.net.stream.pl 18.01.10, 12:46 ''Idyllla maleńka taka: Wróbel połyka robaka, Wróbla kot dusi, niecnota, Pies chętnie rozdziera kota, Psa wilk z lubością pożera, Panterę lew rwie na ćwierci, Lwa - człowiek; a sam pośmierci Staje się łupem robaka. Idylla maleńka taka...( Mikołaj Biernacki) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: Odwieczna prawda... 18.01.10, 16:32 ...Psa wilk z lubością pożera, Wilka rozdziera pantera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Odwieczna prawda... IP: 77.255.78.* 18.01.10, 18:12 Stara prawda, ale to tylko wiersz i brak w nim krwi. Życie jest czymś innym i dramatycznie się różni od poezji i muzyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terl Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: 212.87.241.* 16.01.10, 15:16 Wrona jest uczciwy i i sie nie podobało PO, nie maja jak lodów kręcić. Czekam na kolejne kłamstwa Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.10, 15:26 Co do uczciwości Wrony,mam inne zdanie.Gdyby był uczciwy, nie obawiał by sięreferendum.Czas pokaże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscII referendum w Łodzi IP: *.centertel.pl 17.01.10, 09:10 Wczoraj, w jednej z łódzkich gazet wyczytałem,że prezydent Łodzi,Kropiwnicki, miał za swoich nabliższych współpracowników i doradców takie osoby,jak Krzysztof Rutkowski i Paweł Misztal. Natomiast jeden z szefów spółki komunalnej ma zarzuty prokuratorskie.Jak można nazwać takiego prezydenta dobrym,czy uczciwym prezydentem? Dlatego,że Kościół go popiera? Co się w tej Polsce dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: referendum w Łodzi 17.01.10, 13:36 Głównym bohaterem artykułu i wątku oraz punktem odniesienia do tematu przyszłych wyborów jest niewątpliwie T.Wrona. Przypomnijmy zatem tę postać zakładając, że wystartuje. Przed listopadowym referendum urzędujący prezydent hałaśliwie zakwestionował demokratyczną procedurę,nawołując do jej bojkotu. Tym samym werbalnie odmówił poddania się osądowi społecznemu i weryfikacji. Powszechnie uznane to zostało za czyn haniebny i kompromitujący go jako urzędnika z wyboru obywatelskiego i oceniony krytycznie przez obywateli, co i też stanowiło niewątpliwie pijarowską i socjotechniczną przyczynę jego dramatycznej porażki. Tymczasem ten sam obywatel jeśli wystartuje w kolejnych wyborach potwierdzi swój chimeryczny i pełen hipokryzji stosunek do praw i obowiązków obywatelskich. Gdybyśmy w tej sytuacji odnieśli się do moralności i honoru w polityce i założyli, że te wartości stanowią dla nas dobro najwyższego rzędu, to mamy w osobie TW "trupa politycznego". Niestety, moralność i honor to w polityce "towar" rzadki-deficytowy, a my przywykliśmy ten fakt tolerować. Akceptując zaś moralną prostytucję i relatywizm zasad pozostaniemy nadal klientami "politycznego burdla samorządowego" i będziemy płacić władzy za "miłość". A władza jak to władza, zrobi nam czasami dobrze, ale tak naprawdę swoje dupsko potraktuje czysto komercyjnie. Wybór należy do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroniaty ??? Panie Jacku ! IP: *.apus-net.pl 17.01.10, 14:09 Panie Jacku! Po raz kolejny uzurpuje sobie Pan mowę w czyimś imieniu. Bojkot czy to się komuś podoba, czy nie też jest wyborem. Używanie słów typu kompromitujący, haniebny i kolejnych jest z Pana strony nadużyciem. Nie ma Pan monopolu na ocenianie co jest dobrem, a co złem. Czyżby naprawdę bał się Pan powrotu prezydenta Wrony. A jest to bardzo prawdopodobne. Tak jak piszą wyżej nikt nie wie ile osób zbojkotowało referendum popierając tym samym Tadeusza Wronę. Ci ludzie też potrafią się zorganizować i zmobilizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komańcz Re: Panie Jacku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 14:21 Pan Jacek ma rację pod każdym względem. Pan Wrona ymienia zdanie jak mu pasuje, gdy jest poslem referendum traktuje jako najwiekszym przywilejem demokracji , ale jak to dotyczy Jego osoby to referedum jest zle. Polityczna dwulicowosc Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: Panie Jacku ! 17.01.10, 14:42 Szanowny Kolego, Przykro mi, ale zostałem żle zrozumiany, a już zarzut, że coś sobie uzurpuję jest całkowicie bezpodstawny. Czyż nawoływanie przez TW do bojkotu referendum nie było haniebne i kompromitujące? Czy tak zachowuje się człowiek honoru, który z mocy prawa może podlegać procedurom weryfikacyjnym? Czego się bał? Oczywiście pójście lub nie na referendum było wyborem i w kategoriach praw obywatelskich odnoszę się do tego z należnym szacunkiem. Nawet słowem nie oceniłem zachowań wyborczych obywateli Częstochowy, poruszyłem jedynie nurtujący mnie problem moralności w polityce, honoru i pokory. Mam do tego niezbywalne prawo i żadnego monopolu w tym nie dostrzegam. Nie ukrywam, że perspektywa powrotu TW na stanowisko prezydenta przeraża mnie w perspektywie mojej oceny lat jego nieudolnych rządów i pozycji miasta w skali kraju. Gdyby miał klasą i spokój w głowie mobilizowałby swój elektorat do wyrażenia mu ewidentnego poparcia w głosowaniu. Gdyby nawet wówczas przegrał, przegrałby honorowo. A honor jest jak ciąża... Mimo wszystko życzę mobilizacji i organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mirage75 Re: Panie Jacku ! 17.01.10, 16:16 Panie Jacku, Uwazam ze nie powinienes sie tlumaczyc,chociaz takie dzialanie oraz forma z jaka to zrobiles swiadczy do Twojej umiejetnosci realnej oceny sytuacji w Czestochowie,a takze i mysle ze jestes w stanie doskonale wyciagnac meritum z tego co dzieje sie z polityka kiedy zostaje zawlaszczona przez grupy interesu,uzywajace przykrywek i sposobow by drenowac ludzka naiwnosc i grac emocjami i nastrojami. Opisales internaucie ktory nigdy nie uzyje jednego stalego podpisu by stac sie osoba czytelna,bez wzgledu na przekonania i poglady. Podpisuje sie pod tym co piszesz,poniewaz w bardzo podobny sposob patrze i oceniam to co dzialo sie w miescie,co stalo sie 15 listopada,oraz dzeje sie w chwili obecnej. Twoja wizja miasta rozni sie diametralnie od tej przedstawianej przez adresata listu do Ciebie,oraz jego obozu,ktory juz teraz otwarcie nazywa metode na utrzymywanie wladzy,traktujac bojkot,jako wlasciwy sposob na budowanie demokracji. Nie musisz sie czuc obowiazany odpowiadaniu osobom ktore nazywaja tych 40 tys.osob poczuwajacych sie do bycia aktywnymi obywatelami tego miasta i nazwanymi przez zwolennikow T.W cholota,ciemnota, pospolitym ruszeniem. Osoby typu "Wroniaty" inaczej rozumieja znaczenie slowa odwaga,honor,obywatelska troska.Calkowicie inczej widza to miasto ktore przede wszystkim ma byc wizerunkiem ichmiasta,bez poczucia kontaktu z rzeczywistoscia i innymi mieszkancami. Niektorzy z nich stosujac metody znane w przeszlej epoce nazywaja sie juz oficjalnie V Kolumna,liczac na wsteczny efekt propagandowy uzywania takiego nazewnictwa. Mnie tez bardzo by zmartwil powrot T.W stanowisko gospodarza tego miasta.Na pewno zmienil by wyobrazenie o wielu rzeczach.Nie bede ukrywal ze bez jawnego poparcia srodowiska ktoremu bardzo zalezy na mieszaniu w tym miescie,czlowiek ten,bez zadnej charyzmy nie mialby zadnych szans na zaistnienie w zyciu politycznym. Mysle i podkreslam to od poczatku roku,iz 2010 rok zadecyduje o dalszych losach miasta,jak zaden do tej pory rok nie zadecydowal. Widzac jakie mamy zaniedbania jako miasto,i jakimi falszywymi sprawami do tej pory zajmowal sie magistrat ze swoim szefem,poczucie odpowiedzialnosci o stan obecny,oraz przyszlosc zadecyduje o wyborze dobrego kandydata.I jak to mozna bylo by sarkastycznie podsumowac: -Najlepszego ze slabych. T.W na pewno bedzie kandydowal.Jego osobiste ego popchnie go do tej decyzji,a takze podpowiedzi tych ktorzy zawsze wozili sie na jego plecach oraz tych ktorzy chca utrzymac wplywy na miasto. Trzeba im tylko zyczyc by mieli na tyle sil,by umiec wystapic z otwarta przylbica,stosujac sie do honorowych metod stosowanych w demokratycznych procedurach. Mam nadzieje ze w koncu uda sie obnazyc ich poczucie falszywej troski i staran o dobro,tak inaczej przez nich rozumiane w swietle dotyczczasowych osiagniec i poczynan. Wierze ze mieszkancy masowo wezma udzial w wyborach samorzadowych i wybiora najlepszego kandydata,a osoby takie jak pan T.W ktorch celem jest tylko powrot do wladzy,zostana definitywnie pogonione i obnazone ze swych podstepnych zamiarow. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: Panie Jacku ! 17.01.10, 19:20 Nie było moim zamiarem tłumaczyć się, bo i z czego? Trudno jednak abym nie odniósł się do absurdalnych zarzutów. Wciąż pokładam nadzieję w tym, że dyskusja może być merytoryczna, nawet jeśli naładowana emocjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroniaty No i widzisz Panie Jacku! IP: *.apus-net.pl 18.01.10, 13:27 Jak w tytule, ....przed momentem Szef Twojej (Pana)partii ( bo nie zaprzeczy Pan, że startował) powiedział, że referenda to wielkie nieporozumienie. Mówił, że trzeba zmienić ich zasady, bo siedzący w wiezieniach wygrywają, a porządni ludzie z Łodzi i Częstochowie przegrali. Widać, że zna temat, bo mówił, że w Częstochowie przyczyną była "jakaś bzdura, ma być ruch w Alejach czy nie".. Mówił też, że faktycznie to Kropa wygrał, bo prawie 80% nie poszło głosować tym samym popierając Kropiwnickiego. To jak to jest z tą Pana, Panie Jacku "moralną prostytucją i relatywizmem zasad" Jarosław K. nie poparł tego co Pan napisał: czyn haniebny i kompromitujący go jako urzędnika z wyboru obywatelskiego i oceniony krytycznie przez obywateli, wręcz przeciwnie zaatakował organizatorów referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: No i widzisz Panie Jacku! 19.01.10, 11:51 Szanowny Kolego, uporządkujmy najpierw co nieco, a będzie czytelniej.Zatem: -Nigdy nie byłem i nie zamierzam być członkiem PiS ani żadnej innej partii. Poglądów jestem zdecydowanie narodowych, a i blisko mi do liberałów, bo zawsze prowadziłem jakąś działalność gospodarczą. Gdyby istniała PZPR /Partia Zdrowego Polskiego Rozsądku/ to byłbym jej aktywnym zwolennikiem. - Z niesmakiem wysłuchałem słów J.Kaczyńskiego w komentarzu do przedmiotowych referendów, bo świadczą o jego wybiórczym stosunku do procedur demokratycznych uchwalonych wolą narodu przez swoich przedstawicieli. Określenie "porządny człowiek" nabrało niestety w tych czasach wydżwięku korporacyjnego i nic już uniwersalnie nie znaczy. Bajdurzenie o lewicowych puczach i zadymach obraża nas wszystkich. - Panowie Wrona i Kropiwnicki uprawiali samorządność w wersji: "dzierżymordzie w sosie abstrakcyjnych wizji jedynie słusznych". Sprowadzanie naszego sprzeciwu obywatelskiego do sprawy "ruch w Alejach" świadczy o kompletnym niezrozumieniu problemów naszego miasta i wyklucza merytoryczną polemikę. Ludzie okrzepli w świadomości swoich praw do oceny "wynajętego" w wyborach urzędnika i bronią swojej podmiotowości, godności i honoru. - Z opinią Prezesa, że Wrona i Kropiwnicki wygrali referenda przez poniesienie sromotnych klęsk, zgadzam się w pełni... Też lubię żart abstrakcyjny. - Moralna prostytucja polityczna i relatywizm zasad są u nas obecne wśród większości polityków, co do tego chyba jesteśmy zgodni. - Nawoływanie do bojkotu demokratycznych procedur wyborczych / wszak wciąż ubolewamy nad frekwencją w wyborach jako chorobą demokracji/ jest czynem haniebnym i kompromitującym bez względu na koniunkturalne, polityczne oceny. Owszem, siedzący w więzieniach wygrywają referenda, ale właśnie z lekceważenia ich znaczenia i celu. Deprecjonowanie ich wartości z przyczyn partykularnych interesów politycznych tylko takie zjawiska legitymizuje. - Zmienić to trzeba ordynację wyborczą do parlamentu i chore przepisy o immunitetach wszelkiej maści. Pozdrawiam. - Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: No i widzisz Panie Jacku! 19.01.10, 15:56 Moim zdaniem organizowanie referendum na rok lub krócej przed ustawowymi wyborami to czysta głupota i marnowanie publicznych pieniędzy. Chciałbym także, aby referendum to nie było coś częstego i stosowanego dla doraźnych partyjnych interesów. Również nie chciałbym aby ktoś pisał w stylu, że wszyscy byli niezadowoleni, bo każdy ma inne zdanie i inne spojrzenie na różne sprawy. W ogóle to staję po stronie pana Wrony głównie dlatego, że jest przesadnie atakowany, często niesłusznie, a nie dlatego, że wszystko mi się podobało. Niech nikt nie myśli, że przez ten rok w mieście nastąpi jakakolwiek zmiana na lepsze. Z wielu powodów do planowych wyborów nic się nie zmieni. Skoro referenda są takie demokratyczne to szkoda, że nie można go zorganizować w sprawie odwołania premiera i jego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: No i widzisz Panie Jacku! 19.01.10, 16:15 Premiera i rząd też można odwołać przed upływem kadencji, ale wedle innych przepisów prawa. Poczytaj Waść Konstytucję RP.Referendum to wentyl bezpieczeństwa i bat na zbiesiałych, kłamców, leniwych i nieudacznych. Zastosowanie go wymaga podjęcia złożonych procedur i zebrania konkretnej ilości podpisów pod wnioskiem. Nawet PO w żadnym polskim mieście nie jest w stanie uruchomić tego mechanizmu siłami i głosami wyłącznie swoich członków i sympatyków. To wynika wprost z matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: No i widzisz Panie Jacku! 20.01.10, 20:06 Dobry żart z tym odwołaniem rządu i premiera przed upływem kadencji. Chyba nikt normalny nie wierzy, że koalicja rządowa sama przegłosuje wotum nieufności albo nie przyjmie ustawy budżetowej własnego rządu. Gdyby można było zrobić takie samo referendum dla najwyższych władz to wynik byłby 80% za ich odwołaniem. Skoro Pan Wrona był takim złym prezydentem to proszę powiedzieć co zrobili większego dla miasta tacy ludzie jak: Pani Janik, Pan Maras czy Pani Rozpondek. Jak bardzo dbali o peryferyjne dzielnice miasta (a to był zarzut do p.Wrony). Mieszkałem długo w takiej dzielnicy i za rządów tych wymienionych osób nic się tam nie zmieniło na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: No i widzisz Panie Jacku! 21.01.10, 08:42 To nie żart, proszę przypomnieć sobie sytuację z rządem Suchockiej. Rzeczywiście, wymienieni prezydenci nie wykazali się niczym szczególnym dla miasta, ale nie przyszło im do głowy aby realizować obłędną koncepcję uczynienia z 250-cio tysięcznego miasta wioski przylkasztornej i NICZEGO WIĘCEJ. Przy okazji powstałby "park geriatryczny" i gigantyczna kolekcja pomników. Czy taka Częstochowa spełniłaby wyzwania czasów? Kto by nas przeprowadzał przez ulicę, leciał do apteki i po zakupy? No chyba,że powstałby stosowny wydział w magistracie, bo akurat tworzenie biurokracji wychodziło p.Wronie doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: No i widzisz Panie Jacku! 21.01.10, 14:51 jacek_wu napisał: > To nie żart, proszę przypomnieć sobie sytuację z rządem Suchockiej. Widzę pełną analogię między sejmem gdzie było mnóstwo różnych ugrupowań i stworzenie trwałej koalicji było prawie niemozliwe a sytuacją obecną gdzie praktycznie jedna partia rządzi (PSL to słaby dodatek, który nie zerwie koalicji bez nadzwyczajnych powodów). > Rzeczywiście, wymienieni prezydenci nie wykazali się niczym szczególnym dla miasta Nareszcie mozemy się w czymś zgodzić. > ale nie przyszło im do głowy aby realizować obłędną koncepcję uczynienia z 250-cio tysięcznego miasta wioski przylkasztornej i NICZEGO WIĘCEJ. Gdyby nie Jasna Góra to Częstochowa byłaby faktycznie wioską. > bo akurat tworzenie biurokracji wychodziło p.Wronie doskonale. Co do biurokracji to właśnie p.Wrona zaczął wprowadzać e-administrację, system kolejkowy w Urzędzie Miasta. W czym pod tym względem był gorszy od poprzedników ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: No i widzisz Panie Jacku! 21.01.10, 16:08 Myślę nawet, że zgadzamy się w innych punktach również. Różni nas natomiast to, iż ja uważam, że urzędnika rozliczamy ostro z zaniedbań, zaniechań, braku nadzoru nad personelem, niegospodarności społecznym groszem. NIE LEGITYMIZUJEMY JEGO FUNKCJONOWANIA NA STANOWISKU TYLKO ZA PRZYCHODZENIE DO ROBOTY, NIEGWAŁCENIE URZĘDNICZEK, NIEBRANIE ŁAPÓWEK, KONSTRUOWANIE NIEREALNYCH LUB NAD MIARĘ KOSZTOWNYCH PROJEKTÓW. TO ZDECYDOWANIE ZA MAŁO ABY MIASTO NIE WYMARŁO. Chciałbym przypomnieć,że miasto Częstochowa nie powstało z podjasnogórskich kramików z wodą święconą i dewocjonaliów, ale z rewolucji technicznej na przełomie XIX i XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: No i widzisz Panie Jacku! 21.01.10, 20:54 jacek_wu napisał: > Myślę nawet, że zgadzamy się w innych punktach również. Różni nas natomiast to, > iż ja uważam, że urzędnika rozliczamy ostro z zaniedbań, zaniechań, braku > nadzoru nad personelem, niegospodarności społecznym groszem. NIE LEGITYMIZUJEMY > JEGO FUNKCJONOWANIA NA STANOWISKU TYLKO ZA PRZYCHODZENIE DO ROBOTY, NIEGWAŁCENIE > URZĘDNICZEK, NIEBRANIE ŁAPÓWEK, KONSTRUOWANIE NIEREALNYCH LUB NAD MIARĘ > KOSZTOWNYCH PROJEKTÓW. TO ZDECYDOWANIE ZA MAŁO ABY MIASTO NIE WYMARŁO. Idąc takim tokiem myślenia powinno się tymbardziej i szybciej odwołać poprzednich prezydentów Częstochowy w referendum. > Chciałbym przypomnieć,że miasto Częstochowa nie powstało z podjasnogórskich > kramików z wodą święconą i dewocjonaliów, ale z rewolucji technicznej na > przełomie XIX i XX wieku. Spytajmy 100 losowo wybranych mieszkańców innych miast zadając pytanie: "Z czym się Państwu kojarzy miasto Częstochowa ? 1.Z Jasną Górą 2.Z Hutą Częstochowa 3.Z przemysłem włókienniczym" Wszyscy wiemy jak odpowiedziałoby ok.90% ankietowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: No i widzisz Panie Jacku! 21.01.10, 22:02 Społeczeństwem wolnym w sensie wolności obywatelskich jesteśmy już od lat dwudziestu, społeczeństwem samorządnym o świadomości obywatelskiej dopiero stajemy się i dwadzieścia lat może być jeszcze mało aby władza to przyjęła do wiadomości. Dlatego też wszelkie legalne mechanizmy i procedury obywatelskiego sprzeciwu powinny być chronione i szanowane. Prawdziwej demokracji nie stworzą nam na Wiejskiej jeśli nie powstanie ona i nie zafunkcjonuje w dzielnicy i gminie. KAŻDA WŁADZA DEMORALIZUJE i funduje sobie szklane góry i jeśli nie ma bata robi to chętnie, skutecznie i dorabia do tego ideologie. Niby komunały, ale i rzeczywistość. Odnośnie skojarzeń. Paryż kojarzy się z wierzą Effela, Moskwa z Kremlem, Londyn z Big Benem, Waszyngton z Kapitolem, Nowy York z Manhattanem,itd. Ale przecież na tych budowlach nie jest zawieszony ani światowy status tych miast ani byt ekonomiczny ich mieszkańców, choć odwiedzają je rocznie miliony turystów. Tam jest jeszcze finansjera lub nowoczesne technologie, kultura, sztuka, znakomite uczelnie, rozrywka, miejsca do wypoczynku i rekreacji. I to dopiero tworzy miasto uniwersalne, przyjazne przybyszowi i tubylcowi. W skali na miarę możliwości, ale ambitnie i odważnie powinniśmy zmierzać ku takiemu uniwersalizmowi, wykorzystując właściwie fenomen materialny i duchowy Sanktuarium. Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: No i widzisz Panie Jacku! 22.01.10, 13:18 jacek_wu napisał: > Społeczeństwem wolnym w sensie wolności obywatelskich jesteśmy już od lat > dwudziestu, społeczeństwem samorządnym o świadomości obywatelskiej dopiero > stajemy się i dwadzieścia lat może być jeszcze mało aby władza to przyjęła do > wiadomości. Dlatego też wszelkie legalne mechanizmy i procedury obywatelskiego > sprzeciwu powinny być chronione i szanowane. Prawdziwej demokracji nie stworzą > nam na Wiejskiej jeśli nie powstanie ona i nie zafunkcjonuje w dzielnicy i > gminie. KAŻDA WŁADZA DEMORALIZUJE i funduje sobie szklane góry > i jeśli nie ma bata robi to chętnie, skutecznie i dorabia do tego ideologie. > Niby komunały, ale i rzeczywistość. W porządku, ale mam takie pytanie (z ciekawości): Czy istnieje mozliwość odwołania w REFERENDUM komisarza ? Czy może komisarz, jesli np. prezydent będzie odwołany po roku urzędowania, będzie przez 3 lata mógł robić co chce bez odpowiedzialności aż do wyborów ? Tylko proszę nie pisać, że może go odwołać premier czy Rada Miasta (nikt swoich zazwyczaj nie odwołuje). > wykorzystując właściwie fenomen materialny i duchowy Sanktuarium. Właśnie, trzeba to wykorzystać, a nie stawiać sprawę: albo Jasna Góra albo reszta miasta. Jedno powinno mieć (i ma) wpływ na drugie. Rozwijając turystykę (głównie na Jasną Górę) pomnożymy dochody dzięki którym będzie można inwestować również w innych częściach miasta. Na razie jest tak (a przynajmniej do niedawna było), że pielgrzymi i turyści przybywają na Jasną Górę, są tam powiedzmy godzinę i wracają, bo nie mają gdzie pójść, pospacerować. Dlatego bardzo dobrą rzeczą było prawie całkowite wyłączenie z ruchu III Alei i przekształcenie jej w przyjemne miejsce do spacerowania i odpoczynku. Od razu też dodam, że jestem przeciwny zamykaniu dla ruchu pozostałych części Alei NMP. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: No i widzisz Panie Jacku! 22.01.10, 15:47 Drogi Kolego, uzgodniliśmy zeznania i opinie, wróćmy do więc meritum. Co zatem zrobił w czasie swoich kadencji T.Wrona aby miasto mogło korzystać materialnie z milionów pielgrzymów i turystów przybywających do sanktuarium? Według mnie LITERALNIE NIC. Mało tego, spolegliwie zgodził się aby wszystkie profity z tym związane ominęły budżet gminy.Inaczej mówiąc: zainwestował w cudzy interes rezygnując całkowicie z udziałów w zyskach. A business is business. Odpowiedz Link Zgłoś
m-19751 Re: No i widzisz Panie Jacku! 24.01.10, 19:47 jacek_wu napisał: > Co zatem zrobił w czasie swoich kadencji T.Wrona aby miasto mogło korzystać materialnie z > milionów pielgrzymów i turystów przybywających do sanktuarium? Według mnie > LITERALNIE NIC. A remont III Alei nie służył również do zatrzymania turystów i pielgrzymów ? Co więcej zrobili poprzednicy ? > Mało tego, spolegliwie zgodził się aby wszystkie profity z tym > związane ominęły budżet gminy.Inaczej mówiąc: zainwestował w cudzy interes > rezygnując całkowicie z udziałów w zyskach. A business is business. Co konkretnie ma Pan na myśli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroniaty Jak to jest Panie Jacku ? IP: *.apus-net.pl 19.01.10, 21:02 Panie Jacku! Tak naprawdę to mamy więcej niż zbliżone poglądy. Może czasami inaczej rozumiemy prawidła demokracji. Pan nie godzi się z bojkotem referendum, ja nie zawsze. Dla mnie bardzo istotnie jest z kim prowadzę jakieś akcje, Panu nie przeszkadzało obalanie Wrony z nieudacznikami typu(dyskutanci na tym forum; DW, 15listopada, bush-2), czy twórcami radosnych plotek typu Wona szwagier Nowaka, ja w takim zespole nie umiem pracować. Ale generalnie zgadzam się z większością wszystkich Pana wywodów. A dziś z chętnie podziękuję za wymianę myśli Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: Jak to jest Panie Jacku ? 21.01.10, 22:26 Drogi Kolego, nie byłem i nie jestem związany z żadnym gremium oficjalnie działającym w procedurach związanych z referendum więc i trudno przypisywać mi obalanie kogokolwiek. Nie znam również nikogo z uczestników dyskusji na forum lub nie potrafię zidentyfikować ich po nickach. Nie wartościuję uczestników po stylu ich wypowiedzi, nie podnoszę kwestii pozamerytorycznych, ale z kamienia nie jestem, mam swoje subiektywne emocje. Forum to taki Hyde Park, można spotkać takiego sympatycznego adwersarza jak Pan, można obczytać się inwektyw i obelg.... Można też dać sobie spokój i nie pisać. Super wynalazek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oto i to Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.zana.trustnet.pl 17.01.10, 14:30 bit.ly/68JWo9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 23:28 Biedny mirage - Wrony juz nie bedzie - i daję ci na gwarancję 100 procentową- ja paul pogadamy po listopadzie 2010 roku. Jego już dzisiaj nie ma i nie będzie.A gdyby chciał startować - to zrobił by wielką krzywdę dla miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 08:03 prawda Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_wu Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć 18.01.10, 12:47 Możesz doprecyzować jaka to prawda, bo coś się zmotało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TO Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.net.stream.pl 19.01.10, 22:50 Dajcie już spokój temu dziadkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Wrona bez szans. Reszta ma o co walczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 09:12 Dziadek Tadek zawsze lubił obecność w mediach, wydawał nawet gazetkę ze swoimi zdjęciami z różnych uroczystości /np. otwarcie studzienki kanalizacyjnej na ul.Piotrkowskiej, załatanie po raz enty dziury w asfalcie na skrzyżowaniu znanych ulic,itp/ toteż nie można drastycznie pozbawić go pijaru, bo może mu zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TO Dziadek Tadek IP: *.net.stream.pl 20.01.10, 16:49 ''Obserwuj, słuchaj, rzadko osądzaj i nie chciej za dużo.''(Platon) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dziadek Tadek IP: 109.243.101.* 26.09.10, 10:31 Wrona nie ma moralnego prawa ubiegania się o mandat prezydenta miasta,które bezwzględnie niszczył,które było dla niego tylko źródlem dochodów.Tego najbardziej mu żal.Apartamentowce dla córek, dom dla siebie,udawanie biednego,który jeździ starym Fiatem 125p.To wszystko obrzydliwa hipokryzja.Zabezpieczył sobie starość,zabezpieczył swoją rodzinę,kolegów typu Banaszkiewicz,Muchalska ,Maranda i wielu,wielu innych oddanych za posługi.Może by tak wreszcie dać temu miastu od siebie odpocząć? Mówi,że jest katolikiem,więc niech zrobi sobie rachunekk sumienia i idzie do prawdziwej spowiedzi,żałuje za grzechy i nigdy więcej nie stara się o prezydenturę,bo to zły znak. Odpowiedz Link Zgłoś