42i200 31.01.10, 09:16 czy jest w częstochowie paking administrowany przez spółdzielnie mieszkaniową żeby wyglądał normalnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dupa jasiu Re: parkingi przed blokami IP: 217.6.213.* 31.01.10, 16:37 Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borówa Re: parkingi przed blokami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 16:41 nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
bluegrazyna Re: parkingi przed blokami 31.01.10, 17:11 parking przed Zakładem Energetycznym ? Lód skuty tylko tam gdzie parkują vipy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox populi Re: parkingi przed blokami IP: *.chello.pl 31.01.10, 21:04 trzeba pogonić tych dziadów z zgm tbs - parking jak parking, ale droga żeby wyglądała jak pobojowisko, że nie wspomnę o chodnikach... a sprzątaczki nie wiem gdzie się podziewają-skoro nie zamiatają parkingów, nie sprzątają klatek, to co uwa robią??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia 46 Łopata do ręki.... IP: *.apus-net.pl 31.01.10, 21:53 Na całym świecie ludzie sami sobie odśnieżają (odkopują) miejsca na parkingu. Masz samochód, chcesz parkować popracuj własnymi rączkami. Co innego drogi, tylko, że u nas nie wiadomo co jest czyje. Czy ulica należy do miasta, czy do spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
romanwat Re: Łopata do ręki.... 31.01.10, 22:34 > Na całym świecie ludzie sami sobie odśnieżają (odkopują) miejsca na parkingu< Masz rację Marysiu, ale w tym kraju obowiązuje, syndrom wyuczonej nieporadności. Każdy wie,że od parkingu (i nie tylko) są "oni". I nie jest ważne, że drobnej budowy sprzątaczka z parkingiem sobie nie poradzi.Panisko tu mieszka i ma wymagania. Dla jasności, ja parking zawsze odśnieżam własnymi rękami. Robię to właściwie dla przyjemności. Bezcenny jest ten ból zastanych przez zimę mięśni.Fajnie jest też przy okazji pooddychać mroźnym powietrzem. Zwykle gdy wracam z pracy to miejsce które odkopałem jest już zajęte. Wie pan, powiedział kiedyś jeden z sąsiadów, parking jest dla wszystkich, kto pierwszy ten lepszy. Przytaknąłem, i odkopałem sobie w innym miejscu. A niech sobie obrasta tłuszczem jeśli taka jego wola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Łopata do ręki.... IP: *.net.stream.pl 31.01.10, 22:44 a przecież płci się podatek drogowy i czynsze w których są zaszyte różne opłaty. to jak nie wiadomo co i kto ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Łopata do ręki.... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.01.10, 22:41 A za co płaci się czynsz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Łopata do ręki.... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.02.10, 09:12 dowiedz się w spółdzielniach skąd idą pieniądze na odśnieżanie. Jeśli Ty lubisz płacić i nic w zamian za to nie dostawać wolna wola Twoja. Ja wolę zapłacić i dostać coś w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Łopata do ręki.... IP: 77.255.64.* 01.02.10, 09:19 a mam takie pytanko skoro jest już wątek o parkingach. czy ktoś z Was nie zna przepisu, którym można zawalczyć ze spółdzielnią odnośnie sąsiada, który nie dość ,że składuje śmieci na klatce schodowej - na szczęście tylko na swoim piętrze ale również i w piwnicy a na parkingu trzyma 4 auta, które są zarejestrowane ale nie jeździ nimi ponieważ całe w środku są załadowane po dach śmieciami i nawet pod autami leżą jakieś dykty i nie wiadomo co jeszcze a pozostali mieszkańcy nie mają gdzie swoich aut parkować. Spółdzielnia mimo próśb i gróźb pisemnych skarg pozostaje bezczynna zasłaniając się brakiem odpowiednich przepisów... Odpowiedz Link Zgłoś
rosefinder Re: Łopata do ręki.... 01.02.10, 12:47 Spółdzielnie mają statuty w których jest mowa o obowiązkach lokatorów ale jeżeli lokator wnosi opłaty regularnie to raczej nic mu nie zrobią. Sugeruję raczej Straż Miejską - stan porządkowy posesji leży raczej w ich kompetencjach. Tylko bądź namolny i ponawiaj zgłoszenie, to w końcu przyjdą. Dz.U.07.39.251 j.t. Art. 70 - USTAWA z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach. Na tym możesz się oprzeć i na tej podstawie SM może działać. Zdaje się że możesz też zwrócić uwagę czy nie są to śmieci niebezpieczne (rozpuszczalniki, farby). Ale cudów się nie spodziewaj - jeżeli sąsiad jest zbieraczem z powodu jakiś zaburzeń, to ewentulna grzywna niewiele pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asas Re: Łopata do ręki.... IP: *.54.171.214.tvksmp.pl 01.02.10, 15:09 Czyżby mowa o ulicy Okólnej? Mogliby coś z tym zrobić, już tyle lat trwa ten bałagan, auta zapchane gratami na parkingu, coś potwornego. Ale z tego co słyszałem to niestety nawet straż miejska niewiele może jeśli auta są zarejestrowane, mają opłacone OC itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vip Re: Łopata do ręki.... IP: *.wip.pcz.pl 01.02.10, 10:28 Płaacisz za odśnieżanie dróg nie parkingów. Rację ma Marysia. Łopata do ręki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregorius Re: Łopata do ręki.... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.02.10, 13:34 Administracja budynku MA OBOWIĄZEK odśnieżania parkingów między blokami (tak samo jak właściciel posesji czy kamienicy ma obowiązek odśnieżania terenu wokół posesji/kamienicy). Dzisiaj w TVN24 dokładnie w tym wątku wypowiadała się strażniczka miejska (bodajże ze Szczecina). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox populi Re: Marysiu 46 gdybś tylko czytała ze zrozumieniem IP: *.chello.pl 01.02.10, 22:02 czy napisałem o odnieżaniu parkingów???????????? NIE!!!!! napisałem parkingi jak parkingi (w domyśle: mogą sobie być zaśnieżone) ALE (sic!) "żeby droga wyglądał jak pobojowisko"... "chodniki" przepisałem, żebyś może teraz zrozumiała, że napisałem o drogach i chodnikach... chociaż mam wrażenie że jak ci nie narysuję to i tak nie zrozumiesz... Asinus asinorum in saecula saeculorum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do blokarzy Re: parkingi przed blokami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 20:23 Kupcie sobie łopaty do odśnieżania, koszt nie jest wielki i z nudów możecie poodśnieżać własne parkingi. Przecież jak wróćicie z pracy to co macie do roboty? Ja w domku muszę odśnieżać dużo więcej powierzchni i nie narzekam. Kiedyś widziałem jak w podwórzu kamienicy przy ul. Focha parking w sobotę odśnieżała pewna schorowana pani w podeszłym już wieku, a w każdym oknie widać było twarze ludzi, którzy ,,wspierali'' ją duchowo bo na pewno nie fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajetan Re: parkingi przed blokami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 21:22 Ja bardzo chętnie wezmę łopatę w dłoń i odśnieżę sobie swoje miejsce parkingowe przed blokiem, a nawet skuję lód. Pod jednym warunkiem, że będę miał prawo do postawienia sobie zamykanego na kłódkę pachołka. Nie będę jakiemuś śmierdzącemu leniowi odśnieżał miejsca żeby sobie po południu księciunio wjechał bo miejsce odśnieżone. Odpowiedz Link Zgłoś
romanwat Re: parkingi przed blokami 01.02.10, 21:45 Obiektywnie masz 100% rację. W praktyce nierealne. Prawa ustala się zwykle pod lenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO POLARA Re: parkingi przed blokami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 11:09 Szanowny obywatelu-parkingów jest przed blokami sporo ,ale budując bloki nikt nie przewidział takiej ilości samochodów w danym bloku dla mieszkańców i ich gości oraz znajdujących się w nich lokalach użytkowych .Tego problemu już nie da się rozwiązać.Dam konkretne przykłady: wieżowce budowane 40 lat temu przy Armii Krajowej 40 lat temu,wieżowce budowane przy Grażyny Bacewicz 30 lat temu,Bloki TBS budowane 3 lata temu na POlnocy gdzie pomieścić wszystkich chętnych do parkowania mieszkańców i ich gośći.NIech ktoś mądry napisze.Taki problem zaczyna być pod każdym blokiem i przedsiębiortwem np TRW koło cmentarza Kule.Ale czy ktoś to zrozumie,przyjeżdzam ze wsi do teatru raz na 2 lata i nie mam gdzie zaparkować samochodu koło teatru -czyja wina oczywiście pana Pezydenta Miasta bo nie zrobił parkingu dużego koło teatru czy koło dworca PKP. Odpowiedz Link Zgłoś