nalesniku 18.03.10, 22:31 moral taki, ze nie warto studiowac. a juz na pewno nie w krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witkac_radeszin_sebienia PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 18.03.10, 22:43 No najlepiej zamknąć się w domu i nie wychylać nosa. PKP zawsze wychodziło z założenia, że ludzie nie mają wyjścia i tak czy tak, kupią bilet. Niestety często mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczuch [...] IP: *.chello.pl 21.03.10, 19:26 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oszrany Podpiac wrak wagonu z Herb ;) 18.03.10, 22:49 Lepiej podpiac stary i zdezelowany wagon i jechac w luzie a nie robic z ludzi sledzie, ale wtedy gazeta lamentuje jakiej to niskiej klasy podstawia PKP. I tak zle i tak nie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Podpiac wrak wagonu z Herb ;) IP: 82.113.121.* 19.03.10, 10:39 W jaki sposob chcesz podpiac do EZT wagon? Sprzegi nie pasuja do siebie, nie wiem czy wiesz... tak na marginesie, to nie pociag PKP, tylko Przewozow Regionalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert nie dziaduj, zwiaz drutem IP: 79.97.106.* 20.03.10, 00:12 mozna zdrutowac drutem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Podpiac wrak wagonu z Herb ;) IP: *.chello.pl 22.03.10, 13:43 TLK też zawiódł, nie doczytałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Re:A pały!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.10, 10:59 Narodzie!!!!! A weźmy pały na te całe sfajtane PKP i zróbmy z nimi [prządek. W tym zasranym kraju już nikt nad czym nie panuje a PKP to istny debilizm. Jeszcze cholerom podwyżek dać. A wała! Odpowiedz Link Zgłoś
k.adorator PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 18.03.10, 22:50 Piątek Warszawa Wschodnia - Wrocław Główny przez Częstochowę i Opole. 4 wagony. Do Żyrardowa napchane tak, że 4 dziewczyny stoją w toalecie. Od Koluszek można stanąć na korytarzu rozluźnionym. Ludzie zostali na peronie na Centralnym i na Zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawski121 PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 18.03.10, 23:14 A może autobus? bo znając życie to się nie polepszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka uj Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.10, 00:53 A spróbuj znaleźć połączenie Częstochowa- Kraków PKS, jeszcze gorsze niż pociągi. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 18.03.10, 23:45 normalka, codziennie w takich warunkach dojeżdżam z podwarszawskich Ząbek i z powrotem (tyle że tam operatorem są Koleje Mazowieckie). Teraz czekać na uwolnienie monopolu PKP i spółek które z niej powstały, bo przy takim obłożeniu nie wierzę że transport nie jest dochodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
muczacza7 PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 18.03.10, 23:47 Nie rozumiem. Caly czas jest tak samo - ciasno, zimno/cieplo, wolno. Do znudzenia. Takie artykuly w niczym nie pomoga. Wiec po co sie rozpisywac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XRAX Myślałem, że nędzniej niż za komuny już nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 07:43 To rodzaj medialnego nacisku na decydentów i kolejarzy, którzy zapomnieli, że powinni służyć ludziom a nie wyłącznie dbać o zyski zdzierane ze zdychającego stwora jakim są polskie koleje. Myślałem, że głupiej i nędzniej niż za komuny już nie będzie a jednak MYLIŁEM SIĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minarchista Re: Myślałem, że nędzniej niż za komuny już nie b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 10:05 Właśnie gdyby "spółki" PKP były prywatne i dbały o zyski to nie mogłyby sobie pozwolić na przewożenie ludzi w takich warunkach bo konkurencja by ich wygryzła. Ale ponieważ są monopolistą, a większość ludzi uważa właśnie że powinny "służyć" ludziom, to ta służba jest usprawiedliwieniem do dopłacania do kolei z budżetu. W takim wypadku kolejarze już się zyskami nie muszą przejmować bo dotację tak czy inaczej dostaną, a pasażerowie tak czy inaczej bilet kupią (bo konkurencja jest oczywiście "dla dobra polskich miejsc pracy" zablokowana). Innymi słowy - wszyscy podatnicy - i jeżdżący pociągami i samochodami i autobusami i piesi turyści - zrzucają się na to, żeby dla wygody kolejarzy utrzymać standard wagonów bydlęcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal bzdury opowiadasz IP: 95.108.12.* 19.03.10, 10:36 Abstrahując od chorych struktur związkowych i otępiałości polskich decydentów, w chyba każdym kraju na świecie nawet najlepiej zarządzane koleje osobowe przynoszą straty i są dotowane z budżetu, nawet tam gdzie są sprywatyzowane (lub próbowano to zrobić). Bo oprócz zyskownych linii pomiędzy dużymi miastami, trzeba "niestety" z racji "misji transportowej" utrzymać mnóstwo nierentownych połączeń do których trzeba dopłacać kosmiczne pieniądze. Owszem PKP mogłoby zamknąć 90% linii i zacząć przynosić zyski, tylko co wtedy z ludźmi dojeżdżającymi codziennie do pracy (nie obrażając małych mieścin i wiosek) z Koziej Wólki czy Piskorzewa Małego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do pascal Re: bzdury opowiadasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.10, 14:05 Mylisz pojecia, tak moglo byc kiedys ale ni eteraz, i zapewniam cie ze w zadnym cywilizowanym kraju na zachodzie europy nikt z dobrze zarzadzanej i przynoszonej zlote jajka kury nie wesprze innego transportu!, tam transport towarowy tez przynosi krocie, dlatego zdeklaroj sie o czym gaworzysz bo to co piszesz to komunizm tak bylo kiedys teraz to przeszlosc. Porzaka w naszym kraju kolei jest to ze robi samozaglade zlotym jajka a promuje zbuki, dlatego zbuki. Z utesknieniem czekam na Niemieckie doskonale, czyste, schludne, pachnace i zapowiadajace stacje oraz z przyjaznia nastawione do klienta koleje DB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vienhu Re: bzdury opowiadasz IP: *.icpnet.pl 21.03.10, 09:07 he he he... to powodzenia życzę! w niebo wychwalane koleje niemieckie wcale nie są takie wspaniałem jak by się wydawało... może i są czystsze i nowocześnejsze, ale jeszcze im dużo brakuje do ideału! przykładem może być to że nie raz się zdarzyło że pociągi BWE jadące na trasie Berlin - Warszawa były po kilka godzin opóźnione tylko dlatego że czekały za opóźnionymi supernowoczesnymi składami ICE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Klimek Re: bzdury opowiadasz IP: 193.111.41.* 22.03.10, 10:19 > Owszem PKP mogłoby zamknąć 90% linii i zacząć przynosić zyski, tylko co wtedy z > ludźmi dojeżdżającymi codziennie do pracy (nie obrażając małych mieścin i > wiosek) z Koziej Wólki czy Piskorzewa Małego? Jak to co? W moim miasteczku nie ma kolei i raczej nigdy nie będzie, i tragedii nie ma! Prywaciarzom opłaca się wozić ludzi busami, linii jest wiele. Wiadomo, żaden komfort, ale jak ktoś musi, to jedzie. Mówią, że busy to trzeci świat, ale jak patrzę na nędzny Kraków Główny i te kible na kołach, które jeżdżą do niektórych miejscowości, to wydaje mi się, że nawet w trzecim świecie nie jest gorzej. Tymczasem niektóre busy to przyzwoite, klimatyzowane mercedesy, a pojawiają się też powoli przyjemne mini-autobusy, z demobilu, ale wyglądają ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anno2010 Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: 188.33.213.* 19.03.10, 09:57 to urabianie opinii publicznej, być może niedługo usłyszymy o jakiejś prywatyzacji / sprzedaży prywatnym inwestorom w okolicach spółek które powstały z byłego PKP, wbrew pozorom tam są spore pieniądze albo to taki czarny PR, może ma się niedługo pojawić jakiś nowy przewoźnik na torach, kto to wie? od jakiegoś już czasu pojawiają się artykuły pisane na jedno kopyto, takie jak ten a tłok na kolei, zimno czy brud zdarzały się już wcześniej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojapierdziu Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 07:58 a tłok na kolei, zimno czy brud zdarzały się już wcześniej ... Uważasz, ze to normalne, że po 20 latach jest dokładnie tak samo (albo gorzej bo pociagi jeżdżą jeszcze wolniej) i nie ma o czym pisać? Kolejarskim decydentom zwisa najwyraźniej jak wożą pasażerów i byśmy mieli to samo przez nastepne 20 lat. trzeba im kopać tyłki chociaż tak. Spółek pwostało już od groma, sama PKP je sobie robi. Nie są to jakieś zakulisowe machinacje - po prostu mnożenie etatów. Jedyne co się wydzieliło to Przewozy Regionalne. albo to taki czarny PR, może ma się niedługo pojawić jakiś nowy przewoźnik na torach, kto to wie? To że Deutsche Bahn wchodzi do Polski wiadomo od miesięcy bo sami to ogłosili. Wszyscy się cieszą, bo zauważalny skok jakościowy (cenowy) nastąpił nawet przy konkurencji PKP Intercity vs Przewozy Regionalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 22.03.10, 14:04 >albo to taki czarny PR, może ma się niedługo pojawić jakiś nowy przewoźnik na torach, kto to wie?< Jaki czarny pijar?!Od dwoch lat jezdze pociagami IC na trasie Gdynia-Krakow-Gdynia.Jezdze,bo musze i to dwa,trzy razy w miesiacu.Place tej instytucji 5 albo 7,5 stow miesiecznie.Pociagi sie notorycznie spozniaja-bo cos tam,wc-zwykle co drugi jest zepsuty-bo cos tam,wagony sa zamieniane z przedzialowych na bezprzedzialowe-bo cos tam. I tak dalej i tak dalej. Nikt mnie nie bedzie musial namawiac na skorzystanie z innego przewoznika. Odpowiedz Link Zgłoś
gara89 Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 18.03.10, 23:55 Niestety ja też nie niosę pocieszenia, PKP ma jeszcze ograniczyć ilość pociągów...zapowiada sie ciązkie podróżowanie. Coś mi sie wydaje ze PKS przejmie część podróżujących PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warlock Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: 195.205.202.* 19.03.10, 00:13 ciązkie podróżowanie i do tego jeszcze strajk "kolejarskiej braci" w szczerym polu, bo juz sie pracownicy upominaja o pieniadze :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gara89 Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 21.03.10, 01:48 a gdzie strajków nie ma...;] każdy walczy o swoje pieniądze i dobrze, ale niestety nie jest możliwe zadowolenie wszystkich;] Dobrze że nasze strajki nie wyglądają tak jak bodajże w Francji gdy płonęły samochody i znikały kolejne szyby w sklepach, pub-ach...uff:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.unitymediagroup.de 19.03.10, 01:22 pociągi są zatłoczone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: 77.236.16.* 19.03.10, 05:37 nie ma to jak stać w jedynej jak na razie konkurencji - czyli w "busie" :-) przy okazji - Przewozy Regionalne i Koleje Mazowieckie to - nie - PKP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.chello.pl 19.03.10, 06:36 tak jest co tydzień, ale przecież nie trzeba co tydzień wracać do domu. a raz na 2 miesiące można jakieś wykład opuścić przecież, żeby pojechać np. w piątek rano i wrócić w poniedziałek wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 07:06 A myślicie, że dawniej było inaczej? Otóż nie, a ludzi podróżowało jeszcze więcej, stało się na korytarzach, siedząc na walizkach, dzieci, dorośli...żeby przejść trzeba było sie nieźle natrudzić, ubikacje tez nie były rewelacyjne, okna sie nie domykały, ewentualnie nie otwierały w ogóle. Później wyścig do postoju taxi, których dzisiaj jest pod dostatkiem. Ale jakoś ludzie nie narzekali, nikt nie biadolił że nie ma gdzie usiąść, a juz w szczególności młodzi ludzie. Dzisiaj wszyscy musicie siedzieć, biedni staruszkowie i nie ważne czy to jest autobus, tramwaj czy pociąg wszędzie musicie siedzieć! Wystarczy rozejrzeć sie w autobusie, jak wsiądzie ktos starszy to nos w szybe, albo ksiazeczke czytacie, ewentualnie spicie...i nie zamierzacie ustapic bo jestescie tak zmeczeni i slabi ze nie ustoicie te pare przystankow, a co dopiero w pociagu 2,5 godziny na walizce. To jest nie lada wyczyn... Czasy sie zmieniły pod wieloma względami na lepsze, ale pod wzgledem dyscypliny, wychowania na gorsze! Gratuluje autorowi artykułu, ktory skupił sie na tym ze biedna młoda osoba musiała siedziec na walizce i pewnie jeszcze paniusi śmierdziało. Ale tu chodziło oczywiscie zeby pokazac jaki to przewoźnik jest be... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.debacom.pl 19.03.10, 07:24 jechalas wogole pociagiem kiedys? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcz Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.ar.krakow.pl 19.03.10, 07:34 Z tym że kiedyś do Krakowa jechało się nie 3 (jak już będzie niedługo zgodnie z informacjami gazety), a 1.5 godziny. Narzekanie jest jak najbardziej zasadne, zwłaszcza gdy tak jak w ostatnią niedzielę popołudniowy pospieszny (znaczy Drogie nam Linie Kolejowe) jechał z dwoma wagonami 2 klasy, 1 pierwszej (w którym podobno też było sporo ludzi), a na doczepkę wiózł powietrze w pozamykanym na cztery spusty wagonie opatrzonym napisem 'Tylko dla VIPów'... wróć 'Intercity'. Ponadto chcąc do niego wsiąść trzeba być już na dworcu o 15.30 i czekać 40 minut na rozłączenie go z częścią katowicką (co wcześniej trwało 20 minut). W Krakowie jest się na godzinę niemal 19 co daje prawie 3.5 godziny (ściśle 3 godz. 20 minut) na przejechanie 132 kilometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baska Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 07:41 Anka ty glupia babo,nie wiesz o czym piszesz,wybierz sie do krakowa w niedziele 18.29 a potem dyskutuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 08:24 Wiesz, nie jechałam... Człowieku czy ty z głupim na rozum sie zamieniłes(as)? Odezwał(a) się znawca od jazdy pociagiem. Na logike, jesli o czyms pisze to chyba mam jakis poglad, ale ty najwyrazniej nie zrozumiales(as) mojej wypowiedzi, nie ma co sie dziwic jak dzisiaj nawet studenci nie potrafia czytac ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosefinder Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli 19.03.10, 10:10 To że kiedyś jeździliśmy w koszmarnych warunkach i nie narzekaliśmy jest nieistotne. Nie narzekaliśmy - nie dlatego że tacy twardzi byliśmy, a dlatego że nie mieliśmy pojęcia jak powinny wyglądać warunki podróży. Chociaż właściwie wystarczało pojechać do głupiego NRD, żeby przekonać się że pociąg jakoś mniej trzęsie, można jechać wygodnie siedząc, no i kolej nie musi śmierdzieć. Ludzie nie chcą być traktowani jak bydło - i co w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kroeg Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 15:45 Błagam cię, nie generalizuj. Zapomniał wół, jak cięlęciem był. Myślisz, że każdy młody człowiek jest chamem i nie chce ustępować miejsca? Oj, zdziwiłbyś się. Ja nawet dzisiaj ustąpiłem miejsca w autobusie - i co więcej, nie dlatego, że nie było wolnych miejsc, bo były, ale dlatego, że staruszka poruszała się wolno i jej przejście od przednich drzwi, gdzieś na środek autobusu, zwłaszcza, gdy autobus rusza, byłoby katorgą, a ja siedziałem właśnie z przodu. Ale nawet, gdyby nie było wolnych miejsc, to też bym ustąpił. Ja wiem, że nieustępowanie to tylko świadczy o naszej kulturze osobistej, no ale w końcu nie można popadać w skrajność. Byłem ostatnio na zakupach, poszedłem na przystanek, był to wieczór, przeszedłem w sumie kilka kilometrów, z dwoma reklamówkami, nie czuję nóg. Siadam w autobusie a nade mną staje starsza pani (gdzieś na oko, mająca w granicach 60 lat) i mi sapie nad uchem. Ona nie ma żadnych reklamówek, jedynie torebkę i wcześniej pewnie jedynym jej wysiłkiem było malowanie się przed lustrem przez dwie godziny. Nie ustąpiłem. Czy jestem chamem? Nie sądzę. To, że w tym przypadku nie ustąpiłem, wcale nie oznacza, że nie posiadam swojej kultury osobistej. Istnieje przekonanie, że człowiek młody jest nieśmiertelny i zawsze zdrowy a tak wcale nie jest. Zastanówcie się trochę, oskarżając niesłusznie CAŁĄ młodzież za brak kultury. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kroeg Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 15:49 Przepraszam, z tego wszystkiego pisałem w męskiej formie, więc proszę nie zrażać się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.tvkdiana.pl 19.03.10, 18:39 Głupia jesteś Anka, jeżeli nie zrozumiałaś, że czasy komuny minęły i jeśli człowiek płaci za bilet, to musi mieć miejsce siedzące, chyba, że za stojące zapłaci połowę ceny (ale to musi być decyzja pasażera, a nie kolei).Jeszce chwila i będą nas wozić Niemcy, to wtedy się przekonasz, że jazda w normalnych warunkach, na siedząco, to standard, a nie coś nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babeczko Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.03.10, 09:52 Hola, hola paninenko, powoli. Inaczej jest jeżeli ma sie do przejechania 40 km koleją lub 2 przystanki tramwajem, a inaczej jak przed Tobą całonocna podróż pociągem lub 40 min. komunikacją miejską. I wierz mi, że znacznie łatwiej postać staruszce ten jeden przystanek niż mi całą autobusowa trasę. Przykład z życia- dwie na oko 60-letnie staruszki komentowały zachowanie siedzącego młodzieńca przed nimi (w tyle tramwaju były wolne miejsca), kiedy on uprzejmie wyjaśnił, że jest po całonocnej pracy w piekarni i żeby zostawiły go w spokoju. Zresztą panie niedługo potem wysiadły, młodzieniec podróżował dalej. Tak więc nie wsadzałabym wszystkich młodych ludzi i starszych też do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Anka Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.10, 14:42 Co ty piepszysz kobieto!, ja tez pamietam tamte czsy,, dojezdzlalam wtedy z Czestochowy do Lublina i jedyny pociag jaki mialam to byl pociag o godz 2 w nocy relacji Jelenia gora-Lublin zawsze zapelniony i tloczny. Wiesz Anka w naszych czasch byly tylko dwie alternatywy albo zostajesz w tym kraju i godzisz sie na syf, albo emigrujesz do cywilizacji i normalnych warunkow , ja wybralam to drugie i nie zaluje, a ty zostalas w tej pierwszej alternatywie i widze ze twoj mozg przestal logicznie myslec!!, jesli takich jak ty jest wielu to dlatego ten kraj tak wyglada jak wyglada wiec nie masz co podskakiwac, a co do roszczen mlodziezy no coz co wychowaliscie to macie i owoce juz tego zbieracie::) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojapierdziu Re: dlaczego nie lata samolotem, jeżeli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 08:03 Ach ta dyscyplina stania całą noc koło kibla w wieku 7-lat. Ależ sie zahartowałam, teraz moge jeździć w bagonach jak bydło i dziekowac panu bogu, ze na szczęście nie na dachu. W indiach podrózują na dachach pociagów i tez nikt nie narzeka. A my tacy wygodniccy kurka wodna, stanie w sraczu nam nie odpowiada. Francuskie pieski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.10, 07:48 Ja napiszę krótko ! Będąc w wojsku (w latach 80-siątych ub. w.) jeździłem na poligony w o wiele lepszych warunkach (mimo, że wagony były towarowe - (?) tzw. KaeLki) niż obecnie jeździ się do Krakowa ! :(( ******* Podróżny pamiętaj! Podróż pociągiem skraca czas przejazdu koleją. (S. Bareja) ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
najaremo PKP lub PKS - twój wybór 19.03.10, 07:48 dużo różnic nie ma, ale skoro to samo powtarza się co niedziele w PKP to moze w koncu ktoś sie zastanowi czy nie warto pojechac autobusem! Ludzie myślcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PKS z lat 70-tych Re: PKP lub PKS - twój wybór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 10:19 Dwa tygodnie jechałam PKS-em z Myszkowa do Krakowa. Planowy odjazd o godz. 6.00 - w realu 20 min. później, z przyczyn technicznych, kierowca nie mógł odpalić. Aura: ostatni (mam nadzieję) atak zimy, -15 stopni Celsjusza. JEDZIEMY! Tuż przed Zawierciem uprzejmie zwracam uwagę również marznącemu kierowcy, że dobrym pomysłem było by włączenie ogrzewania... i tu (nie)spodzianka - ogrzewania nie ma, nie działa. Wszyscy siedzą w czapkach, z kapturami na głowach, rękawiczkami na rękach i żałując, że nie wzięliśmy najcieplejszych butów. Przed Ogrodzieńcem wśród nas objawia się nagle "wesołek", młody mężczyzna wybucha nieco histerycznym śmiechem: "Jak za komuny, ludzie a tu podobno mamy XXI wiek". Słowa zamarzają mu w powietrzu wraz z wydychanym powietrzem. Wysiada w Olkuszu, szczęściarz. Po dojechaniu do Krakowa z trudem wysiadam, dygocząc i skulona jak babuszka-matrioszka. Pocieszam się, że przynajmniej kierowca nie palił papierosów, jak co 2-gi wozak z myszkowskiego PKS-u. Przez cały dzień próbuję się rozgrzać, do jakiej-takiej formy wracam po południu. Niestety, następnego dnia łapie mnie solidne przeziębienie, cały następny tydzień zmarnowany, bezproduktywny czas spędzony w łóżku z książką-pocieszycielką o podróży w tropiki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcz Re: PKP lub PKS - twój wybór IP: *.ar.krakow.pl 19.03.10, 11:58 Poza tym na tą ilość podróżnych trzeba by uruchomić dodatkowe co najmniej dwa kursy jadące TYLKO od Częstochowy, gdyż wszelkie przelotowe są z reguły prawie zapełnione. Co do podpinania wagonów, to zależy jakim taborem dysponuje kolej, jeśli jest tego pod dostatkiem to można w takich stacjach jak Częstochowa gdzie wysiada pół pociągu odczepiać jeden wagon który czekałby na ten pociąg jadący w drogę powrotną. PR w tej chwili mają wszystko popsute i wszędzie jest kaszana, tylko ciężko jest zrozumieć sytuację gdy dysponuje się pełnym taborem i w dzień powszedni puszcza się 5 wagonów a w niedziele 3 (dawny Stoczniowiec... kurczę chyba napiszę doktorat z jazdy Stoczniowcem...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PKP lub PKS - twój wybór IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.10, 22:02 Ale co narzekać! Weźcie w leasing kilka autobusów i jeździjcie na tych trasach. Skoro jest tak tragicznie to złoty interes. Niestety wydaje mi się, że okazałoby się, że ludzie wolą się gnieść za grosze niż dać 20PLN więcej za godne warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skąd? Byle uprzykrzyć obywatelowi życie IP: *.apus-net.pl 19.03.10, 07:56 Byle uprzykrzyć obywatelowi życie. niech się męczy, wyzywa, niech stoi. przecież wystarczyłoby podpiąc jeden wagon więcej. ale nie. dlaczego Polacy robią sobie nawzajem na złość? w urzędzie też wydadzą taką decyzję, niby zgodną z prawem, żeby tylko utrudnić życie. już nie wspominam o decyzjach urzędników, które doprowadziły do upadku finansowego firmy. rozdawał chleb, teraz musi płacić rujnujące go kary. skąd tyle nienawiści i niechęci Polaka względem innego rodaka? Odpowiedz Link Zgłoś
fresh_active Re: Byle uprzykrzyć obywatelowi życie 19.03.10, 08:23 Też się nad tym zastanawiam. Dlaczego w kraju katolickim, gdzie religia mówi, że "traktuj bliźniego swego jak siebie samego" jest tyle nienawiści i chamstwa do tegoż bliźniego. Czy nasza wiara jest na pokaz tylko?? Większość obcokrajowców też ma nas za ludzi 3 kategorii dlatego, że widzi jak sami nawzajem się traktujemy. Zresztą PKP to nie jedyny przykład nienawiści i niechęci do rodaka. Wystarczy sobie przypomnieć, że prezydentem tego kraju został człowiek, który do bliźniego publicznie powiedział "spieprzaj dziadu".A naród go poparł. Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 19.03.10, 08:18 Syn, student, dojeżdża 50 km co dzień. Połączenie autobusowe byle jakie, cały dzień tracił na uczelni. Kupiłem mu malucha za 500 zł. Teraz sobie jeździ i jeszcze kolegę podwozi. Nie podoba Wam się PKP? Mnie się nie podobał PKS, więc go olałem. "Myślałem, że głupiej i nędzniej niż za komuny już nie będzie a jednak MYLIŁEM SIĘ!" Myliłeś się. Nadal mamy komunę: w PKP, w urzędach, w państwowych firmach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 08:28 Nie jestem dla ciebie głupia babą. Nie masz komu ubliżac to idz wyzyj sie do PKP, albo do TV, ewentualnie do rodzicow,ze slabo walczyli, ewentualnie nie kupili ci autka. I wlasnie ty ze swoja kultura pokazujesz jaka jest mlodziez, choc nie wiem ile masz lat. A baby to sa w nosie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baska Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 16:03 głupia babo sączysz jad aż się oplułaś sama:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 17:10 Widzę, ze nie masz za wiele do powiedzenia. Żal mi ciebie kobieto...zachowujesz sie jak prostaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babeczko Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.03.10, 10:06 "Widzisz drzazgę w oku brata swego...". Poza tym ja jeździłam pociagami w czasie komuny, jeździłam ostatnio i chyba wolę komunę. Przynajmniej z ludzmi dało się pogadać. A tak na poważnie,bo doświadczeniach z koleją brytyjską, boję się wsiadać do polskich pociągów. Już sam wygląd i stan wagonów mnie odstrasza. A jak jeszcze 250 kilometrów mam przejechać w prawie 5 godzin, to szukam innych alternatyw. No i kurczę mole wolę posiedzieć w trakcie takiej podrózy niż stać na korytarzu lub w wc, chyba wygodna jakaś jestem albo delikatna. A może normalnie płacę za podróż w bezpiecznych i odpowiednich warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
rysiopysio @anka - nie trolluj proszę 20.03.10, 10:57 Gość portalu: Anka napisał(a): > Widzę, ze nie masz za wiele do powiedzenia. > Żal mi ciebie kobieto...zachowujesz sie jak prostaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
mustangmac Wpuscic DB 19.03.10, 08:28 Niech w koncu DB zacznie u nas obslugiwac przewozy kolejowe. Beda dlugie pociagi, czysto, na czas i jeszcze na tym zarobia w przeciwienstwie do pkp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wpuscic DB IP: 92.64.67.* 19.03.10, 09:01 PKP ma obowiązek zapewnić klientowi (pasażerowi) normalny przejazd. Za co my płacimy? Gadki, że nie ma pieniędzy są już po prostu żałosne. W Polsce ciągle słyszę "Nie ma na nic pieniędzy". To gdzie one są, podatki największe w UE (chyba), płace niemal jak w byłym ZSRR, brak przemysłu, brak perspektyw a oszołomy ciągle pierniczą, że idzie w dobrym kierunku. Jak PKP nie mam pomysłu, niech znowu sprzedają "obcemu", on na pewno będzie rentownie prowadził. Przykład: 120 km czas przejazdu 50 min, trasa w czystym, ciepłym, pachnącym, cichutkim wagonie, siedząc na wygodnym fotelu. Cena : 10 euro. W Polsce: Trasa Kraków-Gliwice 106 km czas 2:11, InterRegio cena 21 zł, TLK 30 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
bella96 Re: Wpuscic DB 19.03.10, 13:59 > W Polsce: Trasa Kraków-Gliwice 106 km czas 2:11, InterRegio cena 21 zł, TLK 30 > zł. Heh - też mnie to bawi - samochodem przy dobrym układzie wychodzi 50min., pociąg jedzie >2h i sporadycznie tylko zdąży o czasie. 10euro=~40zł - wolałbym dopłacić dychę i jechać w komfortowych warunkach i 2x szybciej. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Wpuscic DB IP: *.legnica.vectranet.pl 19.03.10, 11:32 Do szkoły douczyć się trochę a nie wagarować. Poczytaj sobie dziecko niedouczone ile dostają dofinansowania Twoje rentowne DB. Przeznacz taką kasę na pociągi w naszym kraju, to też będzie się fajniej podróżowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Spargel Pociagi DB? IP: *.web.vodafone.de 19.03.10, 11:35 Czyste? Rentowne i punktualne? Kochany, Tys chyba nigdy w reichu nie byl! Tudziez masz wyobrazenia vide 1995... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm a jakie ceny bedą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 17:20 a ceny biletów będą wysokie iście po europejsku oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: a jakie ceny bedą? IP: *.sileman.net.pl 20.03.10, 22:28 Hehe, biedaku, myślisz że w Polsce masz taniej niż na Zachodzie? Że dlatego jest taniej bo zarabiasz 4x-5x mniej? Ceny są takie same, a nawet wyższe! Dotyczy to także pociągów, średnie ceny są te same, i o wiele niższe, gdy podróżujesz z rodziną lub grupą przyjaciół - są bilety weekendowe i regionalne. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l podróżny piłes nie jedź nie piłes wypij 19.03.10, 09:39 DB w identycznych warunkach wiozło mojego dziadka na roboty do Niemiec, teraz ma za to płacić ciężka kasę w ramach odszkodowania. Może czas oskarżyć PKP i pokrewne przed jakimś trybunałem międzynarodowym? Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l żądam wolnej sprzedazy wódki w każdym osobowym!!! 19.03.10, 09:46 na trzeźwo sie jechać nie daje a własną nie zawsze zdążę kupić przed podróżą. Najlepiej smakuje Bols z gwinta spozywany w przejściu między wagonami. Klimat niezapomniany i nigdy nie ma tłoku ;)))))Tyle że po 6 godzinach słuch nawala Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l kolejarze wprowadźcie wagony 5 klasy 19.03.10, 09:50 podpięcie paru platform do składu nic nie kosztuje a chętni o mocnych nerwach się znajdą i jeszcze zapłacą. I tak podróże klejami w PL to sport ekstremalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PKS nie lepszy Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 10:34 Dwa tygodnie jechałam PKS-em z Myszkowa do Krakowa. Planowy odjazd o godz. 6.00 - w realu 20 min. później, z przyczyn technicznych, kierowca nie mógł odpalić. Aura: ostatni (mam nadzieję) atak zimy, -15 stopni Celsjusza. JEDZIEMY! Tuż przed Zawierciem uprzejmie zwracam uwagę również marznącemu kierowcy, że dobrym pomysłem było by włączenie ogrzewania... i tu (nie)spodzianka - ogrzewania nie ma, nie działa. Wszyscy siedzą w czapkach, z kapturami na głowach, rękawiczkami na rękach i żałując, że nie wzięliśmy najcieplejszych butów. Przed Ogrodzieńcem wśród nas objawia się nagle "wesołek", młody mężczyzna wybucha nieco histerycznym śmiechem: "Jak za komuny, ludzie a tu podobno mamy XXI wiek". Słowa zamarzają mu w powietrzu wraz z wydychanym powietrzem. Wysiada w Olkuszu, szczęściarz. Po dojechaniu do Krakowa z trudem wysiadam, dygocząc i skulona jak babuszka-matrioszka. Pocieszam się, że przynajmniej kierowca nie palił papierosów, jak co 2-gi wozak z myszkowskiego PKS-u. Przez cały dzień próbuję się rozgrzać, do jakiej-takiej formy wracam po południu. Niestety, następnego dnia łapie mnie solidne przeziębienie, cały następny tydzień zmarnowany, bezproduktywny czas spędzony w łóżku z książką-pocieszycielką o podróży w tropiki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
52.ewa PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 19.03.10, 10:40 Czytajac nie wieżyłam,pomyślałam, że opisana jest moja historia z roku 1976, jechałam tym samym pociągiem; Częstochowa-Kraków, byłam w zaawansowanej ciąży i myślałam, że urodzę. Pociąg był tak zatłoczony,że w końcu usiadłam w śmierdzącej toalecie. W Krakowie nie było mowy o taksówce aby nas zabrała do Nowej Huty,to były czasy! Czy wiele się w tym kierunku zmieniło? Chyba tylko tyle, że taksówek w Krakowie jest pod dostatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 19.03.10, 11:14 Wszędzie tak jest. Ostatnio wracałam z Warszawy do Wrocławia. Przez pierwszą godzinę na stojąco, na jednej nodze, z płaszczu i z ciężką torbą na ramieniu, bo nie było jak się tego pozbyć. Na myśl, że miłabym w tej pozycji kwitnąć przez 7 godzin było mi słabo, na szczęście tłok się rozładował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.legnica.vectranet.pl 19.03.10, 11:24 PKP wyczytało że z ich usług nikt nie korzysta, to daje skrócone składy - przecież i tak będzie pusto:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.legnica.vectranet.pl 19.03.10, 11:26 Autor tekstu popełnia nadużycie, PKP nie ma z tym przypadkiem nic wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.legnica.vectranet.pl 19.03.10, 11:27 Z pretensjami do marszałka, to on jest współwłaścicielem PR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 11:39 Tramwaje tez powinny miec wiecej wagonow, bo jak jade do miasta to chciałbym usiąść, a nie ma miejsca i jeszcze wszyscy sie pchaja. Jestem załamany, MASAKRA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojapierdziu Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 08:08 Jeździsz tramwajami po 2,5h? Czy może 7h w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA Przecież taki kraj stworzyli sobie Polacy!!! IP: *.apus-net.pl 19.03.10, 11:55 Przecież taki kraj stworzyli sobie Polacy! niekompetencja, chaos, bałagan, niechęć człowieka do człowieka. byle dokopać, opluć, widłami wepchnąć do gnoju, ŻYCIE UTRUDNIĆ. a w niedzielę do kościółka, oczęta spuścić i "świętego" udawać. a od poniedziałku od nowa i tak dookoła wojtek. poziom agresji i niechęcie między Polakami zaczyna sięgać niebezpiecznych pozycji na skali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek Re: Przecież taki kraj stworzyli sobie Polacy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 12:17 A jak w kościele stoja 45 min, albo dluzej np. w swieta to nozki nie bola. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 19.03.10, 12:35 A mi sie podoba ze ojciec (starszy!) taki twardy. Nie traci poczucia humoru a jemu tez na pewno nie lekko. Dziewczyna za to jakis mieczak. Nie dosc ze siedzi (na walizce) to jeszcze miauczy. To sa wlasnie dziewczyny dzisiaj - w kolejcie by taka nie ustala... Moze dzwonek co 15 minut wprowadzic i siedzacy wstaja i ustepuja miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
andrioosha PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę 19.03.10, 13:10 Czy to aby nie PKP? - www.eioba.pl/files/user10829/10000000000002800000012ed52001b2.jpg - obrazek z Indii, ale jakby znajomy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PKP: Stoję w środku przedziału i zaraz umrę IP: *.chello.pl 19.03.10, 17:27 dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś