blumm 01.05.10, 12:19 Ile kosztował nas podatników festiwal Gaude Mater ??? Ktos moze wie ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 16:10 Dane byly podawane - zreszta mozna je znalezc w budzecie. Ja tylko dodam ze w tym roku wieksza czesc kasy udalo sie pozyskac z zewnatarz - czyli z UE i chyba cos dolozyl Urzad Marszalkowski. Gdybysmy nie wlozyli wlasnej kasy nie dostalibysmy tego wsparcia, ktore pozwolilo zorganizowac Festiwal z rozmachem - w Festiwalu bardzo duzo rzeczy wcale nie jest religijnych, to po prostu tzw. kultura wysoka, a nie popularna - a'la Doda czy nawet Perfect :) Warto zajrzec np. 3 maja na Biegana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 14:11 Ty tą pseudoekumeniczną lipę co dziś będzie na Biegana nazywasz sztuką wysoką? Postałem sobie pod sceną podczas przedpołudniowej próby. Nie wiem ile dostało w tym roku dokładnie Gaude Mater na swój festiwalik. Podobno bardzo dużo. Myślę, że o wiele za dużo skoro lekką ręką wydaje pieniądze na taką szmirę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.icis.pcz.pl 03.05.10, 14:31 Ogladales probe - nie gotowe przedstawienie. Ja tez tam bylem - nad kilkoma rzeczami, ktore tam zostaly wygloszone, warto sie zastanowic. A prawoslawny chor akademicki z Moskwy nawet na probie zaspiewal wspaniale. Nie kazdemu ten rodzaj sztuki musi odpowiadac. W internecie czy TV dominuje dzis calkowicie inny rodzaj show - bardzo przyziemny i sprymitywizowany. Dobrze ze od czasu do czasu mozna zapoznac sie z czyms innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 15:00 1.Nie jestem fanem prymitywnego i przyziemnego show. Nie równaj wszystkich którym nie odpowiada twoja koncepcja sztuki wysokiej z wielbicielami tej tandeciary Dody i innych muzycznych telewizyjnych śmieciarzy. 2.Tak. Oglądałem próbę. To, że tylko była to próba nie przeszkodziło mi w wywnioskowaniu, że mam do czynienia z pseudoekumeniczną szmirą wykonaną dużym nakładem pieniędzy podatników. Owszem. Zdarzały się mocniejsze momenty - choćby wspomniany powyżej rosyjski chór. Ogólna koncepcja tego "show", jego przesłanie jawi mi się jako naiwna chała i kłóci się z moim światopoglądem. Niestety nie podyskutujesz ze mną na ten temat. Myślę, że i tak byśmy się nie dogadali. Jestem zamknięty na kosmopolityczne brednie o równości, braterstwie i wspólnej historii a w pojednanie kultur i narodów zwyczajnie nie wierzę. Nad kilkoma rzeczami, które tam zostały wygłoszone zastanowiłem się i takie właśnie mam o nich zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xenu Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 21:26 Czy po napisaniu tego posta zrobiło ci się lżej na sercu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 21:44 Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.icis.pcz.pl 07.05.10, 18:37 Czyli jednak od "koscielnego" festiwalu mozna nauczyc sie takich rzeczy jak otwartosc na inne kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.apus-net.pl 01.05.10, 16:50 A kto pyta? Jakiś tępaczek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.prenet.pl 01.05.10, 21:47 Gość portalu: Karolina napisał(a): > A kto pyta? > Jakiś tępaczek? Nie przeszkadza Ci ze nie ma w miescie filharmonii z prawdziwego zdarzenia a organizujemy impreze dla koneserow ???? Tepa kobieto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 21:54 Nie ma Filharmonii ? Filharmonia dostala ponad 40 mln zl na swoja rozbudowe - ma szanse powstac calkiem nowa jakosc jesli chodzi o obiekt dla muzyke - w sumie tez dla koneserow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 282903 zl + 900000 zl IP: *.prenet.pl 01.05.10, 22:07 To juz chyba lekka przesada . Ponad MILION zlotych !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Poprawa dostepu do Jasnej Gory - 2 miliony 250 tys IP: *.prenet.pl 01.05.10, 22:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum_credere_p r2d2 IP: *.ibd.gtsenergis.pl 01.05.10, 22:16 Marcinie wyluzuj, Właśnie wróciłem z dzieciakami z koncertu londyńczyków (Mesjasz Haendla). Super było. pozdr. a.j.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowan blu Re: r2d2 IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 09:01 Marcinek nie wyluzuje,bo tak się napalił na to wydarzenie szczególne dla Czewy, że musi ją podsumować .Wiem nie lubi kościoła nie lubi Pisu.Ale kobiet też nie lubi .Tępa kobieto no no.Prenet są imprezy i imprezki ty tego nie obejmiesz swymi stykami.Jest takie powiedzenie ja wolę kawę,a ty wole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: tepy r2d2 IP: *.prenet.pl 02.05.10, 09:07 gdybys czytal uwaznie to inwektywy uzyla pani karolina , wiec chyba nie musze jej lubic . Jestem na tyle tepy ze umiem liczyc ile mnie podatnika kosztuja imprezy w miescie Gość portalu: Karolina napisał(a): > A kto pyta? > Jakiś tępaczek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Poprawa dostepu do Jasnej Gory - 2 miliony 25 IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 22:19 A dostep do Jasnej Gory to po prostu drogi wokol Jasnej Gory - po tych drogach jezdza wszyscy - dzisiaj np. jezdzilem tam na rowerze - samochodu nie posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 282903 zl + 900000 zl IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 22:18 Co to za liczby i skad je wziales ? Festiwal tyle Czestochowian z pewnoscia nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: 282903 zl + 900000 zl IP: *.prenet.pl 01.05.10, 22:23 Festiwal + utrzymanie Gaude Mater Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 282903 zl + 900000 zl IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 22:38 W kwotach na Festiwal wiekszosc pochodzi z funduszy UE i Marszalkowskich. Wiec pewnie na Festiwal wydano te 289 tys. zl. Co jest kwota w sumie uzasadniona, tym bardziej ze dzieki temu mozna sporo pozyskac dodatkowej kasy z zewnatrz - wiecej niz wlasnej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Nic nie pisze o srodkach z zewnatrz IP: *.prenet.pl 01.05.10, 22:39 Gość portalu: xx napisał(a): > W kwotach na Festiwal wiekszosc pochodzi z funduszy UE i Marszalkowskich. W Uchwale Budzetowej jest tylko wydatek z kasy miasta . I TYLE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nic nie pisze o srodkach z zewnatrz IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 22:43 I stad te 292 tys. na Festiwal z budzetu miasta. Natomiast mozna bylo wczesniej wyczytac ze na festiwal udalo sie w tym roku pozyskac znaczne kwoty z zewnatrz - stad taka bogata oprawa, stad gwiazdy - 3 maja wieczorem na Biegana szykuje sie ciekawe widowisko dla wszystkich z udzialem znanych artystow (co prawda nie Dody :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: 282903 zl + 900000 zl IP: *.prenet.pl 03.05.10, 18:05 Gość portalu: xx napisał(a): > W kwotach na Festiwal wiekszosc pochodzi z funduszy UE i Marszalkowskich. A co kolega powie na przedsiebiorstwa finansowane z naszych podatkow a bedacych sponsorami imprezy i osrodka kultury GM. Odnosniki w postach ponizej . Mysle ze gdyby poszperac to sprawa moze zainteresowac media . A mial byc taki niewinny watek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 282903 zl + 900000 zl IP: *.icis.pcz.pl 07.05.10, 18:40 W tym roku Gaude Mater udalo sie pozyskac na Festiwal z UE naprawde wielka sume: 1 600 000 zl. To dlatego udalo sie zapewnic takie wydarzenia - tej klasy - Boby McFerrin na otwarcie i Penderecki na zakonczenie. Oby wiecej takich sukcesow. Katedra na tych koncertach byla wypelniona - a miejsc jest tam duzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Parkowanie za darmo IP: *.prenet.pl 01.05.10, 22:33 Gdyby nie GM moglibysmy w miescie parkowac za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Parkowanie za darmo IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 22:39 No tak - gdybysmy nie wydawalo na Teatr (bo i po co - to dla koneserow), mozna by kazdemu cos zafundowac na dzien urodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Festiwal za bilety IP: *.prenet.pl 01.05.10, 22:42 gość portalu: xx napisał(a): > No tak - gdybysmy nie wydawalo na Teatr (bo i po co - to dla koneserow), mozna by kazdemu cos zafundowac na dzien urodzin. Jak przyjezda do miasta cyrk to kazdy musi kupic bilet . Miasto nie doplaca do prywatnego biznesu rozrywkowego kolego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Festiwal za bilety IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 22:45 Ale do kultury kazde szanujace sie miasto w Polsce czy w Europie doplaca - do cyrku rzeczywiscie sie nie doplaca, ale do Teatru, Filharmonii, muzeow - TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 JG IP: *.prenet.pl 01.05.10, 22:50 Gość portalu: xx napisał(a): > Ale do kultury kazde szanujace sie miasto w Polsce czy w Europie doplaca - do cyrku rzeczywiscie sie nie doplaca, ale do Teatru, Filharmonii, muzeow - TAK. Tylko nas to kosztuje MILION - sam Gaude Mater . To niemale pieniadze . Nie bede sumowal WSZYSTKICH wydatkow zwiazanych z obecnoscia JG w miescie . Szkoda dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: JG IP: *.icis.pcz.pl 02.05.10, 13:35 Dzialnosc Gaude Mater w wiekszosci nie dotyczy JG. To swojego rodzaju Dom Kultury. Mozna owszem i nalezy dyskutowac o profilu tej dzialnosci, ale to sa pienaidze wydane na kulture, nie na JG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia 46 Do r2d2 IP: *.apus-net.pl 02.05.10, 19:50 Ja myślę, że Karolina potraktowała cię zbyt pobłażliwie. Masz naprawdę ograniczone pole myślenia, takie byle co, byle jak, byle gdzie. Wystarczy się nażreć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Do Marysia 46 IP: *.prenet.pl 03.05.10, 16:36 gość portalu: Marysia 46 napisał(a): > Masz naprawdę ograniczone pole myślenia, > Wystarczy się nażreć. Zre za swoje a idac do kina kupuje bilet . Urzad Miasta nie doplaca do mojego biletu droga Marysiu . Nie doplaca ani do biletu do kina , ani teatru ani filharmonii . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Do Marysia 46 IP: *.icis.pcz.pl 07.05.10, 18:42 Urzad miasta utrzymuje i teatr i filharmonie. Gdyby nie doplacal do Twojego biletu musialby ten bilet kosztowac ze dwa razy wiecej. Nie mowiac juz o OKF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xx Re: Festiwal za bilety IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.10, 19:54 Dopłacają do bagna raczej, aby było głębsze i obszerniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Festiwal za bilety IP: *.icis.pcz.pl 07.05.10, 18:40 Penderecki to bagno. Doda to zlot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Festiwal za bilety IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 22:47 Ja nie jestem wielkim zwolennikiem samej Gaude Mater jako instytucji, ale ten Festiwal to jednak kawal prawdziwej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Festiwal za bilety IP: *.icis.pcz.pl 01.05.10, 22:47 P.S. Tak samo nie doplaca sie do Dody, Feel, Kayah itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Sponsor strategiczny IP: *.prenet.pl 03.05.10, 16:59 Częstochowskie Przedsiębiorstwo Komunalne sp. z o.o. zarządza składowiskiem odpadów innych niż niebezpieczne i obojętne w Sobuczynie. Jedynym właścicielem Spółki jest Miasto Częstochowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Sponsor strategiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 17:12 Aha. Czyli jeśli nie bezpośrednio z budżetu, bo zbyt niefajnie by to wyglądało, to z firm będących pod bezpośrednią kuratelą miasta. Fajnie wykumbinowane. :))) Ciekawie się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Sponsor strategiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 17:15 www.gaudemater.pl/gaudemater/partnerzy,1.html www.gaudemater.eu/informacje/108/Partnerzy/Sponsorzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: Sponsor strategiczny IP: *.prenet.pl 03.05.10, 17:21 Przyznam ze nie spojrzalem glebiej . Czyli z MILIONA ile sie robi z pieniedzy podatnika ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
adamico9 Re: Sponsor strategiczny 04.05.10, 20:27 Gość portalu: Heniek napisał(a): > www.gaudemater.pl/gaudemater/partnerzy,1.html > www.gaudemater.eu/informacje/108/Partnerzy/Sponsorzy No i sam widzisz, jak wiele firm i instytucji uznało, że warto go promować! Ja jestem pełen podziwu dla tego festiwalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Sponsor strategiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 20:44 A jak myślisz? Kto kazał im uznać, że warto go promować? Czy przypadkiem nie wykopany z Urzędu były prezydent? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia 46 Re: Sponsor strategiczny IP: *.apus-net.pl 04.05.10, 20:59 Istotne jest to, że nikt nie kazał tego Festiwalu dofinansowywać. Ranga Festiwalu jest taka, że warto tam zaistnieć. Dofinansowuje się Teatr, Filharmonię, wiele imprez kulturalnych. Ale Wy dalej "byle co, byle jak, byle gdzie", "Do kina se pójdę za własne pieniądze", albo "Na Dodę". Tak też można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Sponsor strategiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 21:42 Skąd wiesz, że nie było jakichś nacisków na tą czy ową firmę, będącą własnością Miasta, jaką jest np. Częstochowskie Przedsiębiorstwo Komunalne? Kolejna, która każdy głos krytykujący to marnotrawstwo spłyca do "na Dodę se za własne pójdę". Nie warto z tobą dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia 46 Re: Sponsor strategiczny IP: *.apus-net.pl 04.05.10, 22:04 Heniu mój drogi! Reprezentujesz filozofię Ferdynarda Kiepskiego. Skoro nie rozumiesz czym jest dobra muzyka, co to jest sponsoring szczególnie ważnych dokonań - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Sponsor strategiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:10 A ty reprezentujesz rynsztokową kulturwę, która raz do roku ubierze się w futro, otrzepie je z robactwa i dyma na różne przereklamowane imprezki. Powtarzam. Nie jestem fanem Dody. Jeśli nadal do twojej tępej główki nie dociera, to powinnaś leżeć z nią na tym samym oddziale. Podobno jest hospitalizowana, bo IQ jej się rozlało. I tyle, droga prukwo z pierwszego rzędu. Gdzie najgorzej słychać, najmniej widać ale najłatwiej się pokazać w swoim wyliniałym kostiumiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.Cz. Brawo Marysia! IP: *.wip.pcz.pl 05.05.10, 09:50 Gratuluję oceny niejakiego Heńka. W piękny sposób wyzwoliłaś jego prymitywizm. Swoim ostatnim wpisem precyzyjnie pokazał swoje potrzeby intelektualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Marysia organizatorka IP: *.prenet.pl 05.05.10, 19:19 Gość portalu: P.Cz. napisał(a): > Gratuluję oceny niejakiego Heńka. > W piękny sposób wyzwoliłaś jego prymitywizm. Pewnie racja !!!! Zrobmy raz jeszcze za pieniadze wielu festiwal dla niewielu . niech prosty lud płaci !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Brawo Marysia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:51 Gratuluję inteligencji. Rozszyfrowałeś mnie. Maryśka pokazała się jako prosta chłopka z zacięciem do snobistycznych zachowań. No bo jak tu ocenić inteligencję takiej namolnej i chamskiej baby, która wmawia człowiekowi coś czego nie cierpi??.... Prosiła się o chamstwo, to dostosowałem się do jej poziomu, tzn zszedłem kilka stopni niżej, żeby pojęła wreszcie o co mi chodzi. Myślę, że z tobą jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Brawo Marysia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:54 PS. Moje potrzeby są bardziej wysublimowane niż byłbyś to w stanie ogarnąć. Myślę, że nie mamy o czym ze sobą rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Henka Re: Brawo Marysia! IP: *.prenet.pl 05.05.10, 22:35 Chyba nie wyczules ironii w moim poscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek do r2d2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 22:43 A Ty nie wyczułeś, że odpowiadałem komuś innemu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia 46 Re: Brawo Marysia! IP: *.apus-net.pl 06.05.10, 13:46 Moje potrzeby są bardziej wysublimowane Rozumiem, wolisz schłodzone piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Brawo Marysia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 21:43 Teraz mam przede wszystkim nieodpartą chęć zakończenia dyskusji z głupim i nie wiedzieć dlaczego zarozumiałym, czterdziestoparoletnim pterodaktylem płci żeńskiej. Dla tej korzyści zrezygnowałbym nawet z zimnego piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek 2,6 miliona złotych IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 04.05.10, 04:15 2,6 miliona złotych. W budżecie nie zapisano wielu rzeczy. Całość imprezy 2,6 - za to można U2 lub Eminema ściągnąć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tot ładna kwota - 2,6 miliona złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 15:00 ładna kwota, jest na czym zarobić ! A z pewnością Gaude Mater pobiło swój własny rekord Guinnessa, czyli ilość wykonawców większa od ilości widzów . Z wyjątkiem koncertu Bobby McFerrina, swoją drogą jak to możliwe, że koncert dotowany ze środków UE był płatny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 2,6 miliona złotych IP: *.icis.pcz.pl 04.05.10, 19:14 Rownie dobrzez mozesz napisac ze Festiwal kosztowal miliard zl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do XX Re: 2,6 miliona złotych IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 04.05.10, 21:11 To w końcu: ile kosztował wg Ciebie? I ile rzeczywiście (ze stałymi kosztami Gaude)? Przelicz, proszę, jeszcze na jednego widza. PS Proszę, nie wykręcaj się, że nie jestesteś księgowym Gaude. Sam przyjąłeś tę rolę. Wyjaśnij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 2,6 miliona złotych IP: *.icis.pcz.pl 04.05.10, 21:37 Przelicz sam - ja nie mam takich informacji i rzeczywiscie nie jestem ksiegowym. Ja tej roli nie przejmowalem, bo nie ja zaczynalem liczenie. Ktos inny zaczynal i probowal, ja tylko punktowalem niedorzecznosci w jego liczeniu. Nie biore sie za to czego nie potrafie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do nie-księgowy Re: 2,6 miliona złotych IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 04.05.10, 23:02 "Rownie dobrzez mozesz napisac ze Festiwal kosztowal miliard zl :) ". Twoje słowa [żart?]. Nie pieprz więc, zdecyduj się: - znasz koszty? - nie znasz kosztów. Przyznaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do XX Re: 2,6 miliona złotych IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 04.05.10, 23:06 "Nie mam takich informacji", "Nie jestem ksiegowym" - - - - wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Szponsor strategiczny dewocji "multikulti" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 10:29 Gość portalu: Heniek napisał(a): ... > Jestem zamknięty na kosmopolityczne brednie o równości, > braterstwie i wspólnej historii a w pojednanie kultur i narodów > zwyczajnie nie wierzę. W ramach pojednania wysokich kulturw wystawili okładkę Koranu i uważają, że sprawa załatwiona i wszyscy to kupili. Miałem okazję przebywać w okolicach placu w godz. 16 - 19,30 i mogę tylko potwierdzić, że Gaude Mater pobiło swój własny rekord Guinnessa, czyli ilość wykonawców większa od ilości widzów. Organizatorzy snuli się za sceną permanentnie rozmawiając przez komórki. Ze sceny dobiegały jakieś pobrzękiwania zmieszane z odgłosami modłów z JG, istna kakofonia. Gaude mater to taka ekumeniczna kaszanka (przed)wyborcza dla dewotów w stylu multikulti. Ogólnie chybiony wydatek. Dewocji to i sam Pan Bóg chyba nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Szponsor strategiczny dewocji "multikulti" IP: *.icis.pcz.pl 05.05.10, 14:43 Obudz sie - na jakim Ty swiecie zyjesz ? Czy w Czestochowie zyje tak wiele ludzi ktorzy nawet z Internetu nie potarfiua korzystac, nie mowiac o samodzielnym mysleniu ? Miedzy 16:30 a a 19:30 - wczesniej tez - TWAŁY PRÓBY do koncertu ktoryt zaczal sie o godz.21:00. Pisalo o tym w Internecie, a poza tym - chyba pzrecietnie wyksztalcony i rozgarniety czlowiek potrafi rozroznic probe pd wlasciwego przedstawienia. Byles swiadkiem PRÓBY i dobrze ze mozna bylo sie temu przygladac, bo to tez ciekawe - ja bylem o 11:00 i byleo calkiem fajnie. Ale mialem swiadomosc ze to tylko PRÓBA !!! A temat tego pzredstawienia byl wcale nie dla dewotów, tylko dla ludzi mysłacych - nie tylko wierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Szponsor strategiczny dewocji "multikulti" IP: *.icis.pcz.pl 05.05.10, 14:47 Podsumowujac: byłes na próbie, a nie na spektaklu. Pierwszy raz widzialem recenzje próby, jakby to był prawdziwy spektakl :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Sponsor - spoleczenstwo IP: *.prenet.pl 05.05.10, 19:24 Podsumowujac : fajnie wydaje sie publiczne pieniadze . Zrobmy cos jeszcze : festiwal buddyzmu ze szczegolnym uwzglednieniem odlamu buddyzmu tybetanskiego , albo zlot polonii nigeryjskiej pod wezwaniem N Panienki . A moze ktos ma inne propozycje ? Publicznych pieniedzy w naszym kraju dostatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Sponsor - spoleczenstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.10, 02:26 Gość portalu: r2d2 napisał(a): > Podsumowujac: fajnie wydaje sie publiczne pieniadze. Zrobmy cos > jeszcze: festiwal buddyzmu ze szczegolnym uwzglednieniem odlamu > buddyzmu tybetanskiego, albo zlot polonii nigeryjskiej pod > wezwaniem N Panienki. A moze ktos ma inne propozycje? Publicznych > pieniedzy w naszym kraju dostatek Fajnie, zajefajnie lichwiarzom trwonić, byle nie swoje. Sponosorzy lichwiarzy też chyba niespełna rozumu i cierpią na nadmiar kasy, z której golą klientów. Takie festiwale pseudo ekumeniczne, sacrum+profanum, multikulti to zwykła lichwa - nabijanie kasy organizatorom i indoktrynacja ludu pracującego miast i WSI na poziomie dewocyjnej kaszanki (w porywach). A xx poświęcił mi 2 posty w tym wątku: 1. Gość portalu: xx napisał(a): > Obudz sie - na jakim Ty swiecie zyjesz ? > Czy w Czestochowie zyje tak wiele ludzi ktorzy nawet z Internetu > nie potarfiua korzystac, nie mowiac o samodzielnym mysleniu ? Wpadniemy do Ciebie na korepetycje z internetu i samodzielnego myślenia. 2. Gość portalu: xx napisał(a): > Podsumowujac: > byłes na próbie, a nie na spektaklu. > Pierwszy raz widzialem recenzje próby, jakby to był prawdziwy > spektakl :)) Kiedyś musi być pierwszy raz. Dobrze, że wykazałeś czujność rewolucjonisty. Wniosek: Rolą sprzedawcy jest wydymać kupującego, a to już od świadomości kupującego zależy, czy będzie czuł się po zakupach usatysfakcjonowany czy zdegustowany. Bonus dla xx (literatura fachowa dla zasłużonego forumowicza): Alleluja! Dzięki niej bez większego trudu osiągniesz zespół gotowości beatyfikacyjnej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Sponsor - spoleczenstwo IP: *.icis.pcz.pl 06.05.10, 14:23 Drogi kolego - gdybys czesciej mial okazje uczeszczac na spektakle i inne wydarzenia kulturalne z troche wyzszej polki, moze potrafilbys odroznic probe od samego spektaklu - to naprawde nie takie trudne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Sponsor - spoleczenstwo IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 15:45 Nie wymądrzaj się, profesorze! Takiej półki nie istnieje, jest tylko snobizm lub prawdziwy proces tworzenia o którym Ty akurat zielonego pojęcia nie masz, jak i wielu innych osobników kierujących i "tworzących" kurtule często chowaną w naszym mieście. Wiktor Dmuchowski Odpowiedz Link Zgłoś
magda370 Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? 06.05.10, 19:34 Gaude Mater to nic innego jak tylko reklama miasta Częstochowy za rok może dwa będzie przyjeżdżać więcej turystów , a tym samym zostawiać więcej pieniędzy (smutne ale prawdziwe) żeby coś mieć należy najpierw zainwestować w to , a kiedyś się zwróci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.prenet.pl 06.05.10, 21:17 magda370 napisała: > Gaude Mater to nic innego jak tylko reklama miasta Częstochowy żeby coś mieć należy najpierw zainwestować w to a kiedyś się zwróci . Sadząc po frekwencji trzeba by zainwestowac jeszcze kilka milionow zł i zaoferować bezpłatne hotele z pełnym wyzywieniem :) a może kiedyś sie zwróci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.icis.pcz.pl 07.05.10, 18:47 W tym roku Festiwal zostal dofinansowany naprawde wielka suma z kasy europejskiej: to w sumie 1 mln 600 tysiecy zlotych. Dlatego mozna bylo zapewnic takie gwiazdy. Ale widac ze nie wszystkim to sie podoba. Dla mnie kazde wydarzenie kulturalne, szczegolnie takiej klasy jak ten Festiwal, jest wazne - oojetnie kto go organizuje. Tym bardziej ze widzialem jak duzo osob bylo na tych dwoch duzych koncertach w Katedrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dakota Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.net.stream.pl 06.05.10, 21:25 Jakoś nie widzę tych tłumów turystów, pomimo że Gaude Mater od lat funkcjonuje, bo chyba nie mówisz o pątnikach, którzy owszem zostawiają pieniądze, ale nie miastu, a Jasnej Górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 AMEN IP: *.prenet.pl 06.05.10, 23:05 "Wczoraj w archikatedrze zakończony został 20. Międzynarodowy Festiwal Muzyki Sakralnej "Gaude Mater". Gospodarz, arcybiskup Stanisław Nowak, dziękował organizatorom i wykonawcom, a publiczności za to, że tak licznie uczestniczyła w koncertach" I wszystko jasne . Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko gospodarz Nowak podziękował ? IP: *.chello.pl 07.05.10, 18:09 dobre panisko dla poddanych, wspaniałomyślne panisko , tylko dlaczego te pochwały takie drogie ? Odpowiedz Link Zgłoś
magda370 Re: gospodarz Nowak podziękował ? 07.05.10, 18:50 wypraszam sobie takie komentarze , widać że nie jesteście do końca w temacie "Gaude Mater" --www.e-teatr.pl/pl/artykuly/72041.html--(widzicie z jakich państw do NAS przyjadą) ,nasza piękna Częstochowa rozwija się pomału , należy więc zgadzać się na taką promocje miasta, a nie pisać wredne komentarze na forum.A co Ty to sponsorujesz ,że taki oburzony jesteś!? PS. jak byś chciał wiedzieć pterodaktyle dawno wygineły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: AMEN IP: *.icis.pcz.pl 07.05.10, 18:44 A tu sie okazuje ze "koscielny" festiwal moze uczyc otwartosci na inne kultury. Od "koscielnej" :)) kultury tez sie mozna sporo nauczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 17:56 Zgadzam się. Widać jeszcze większe problemy. Będą jeszcze większe, bo kulturą kierują sami znawcy, a tworzą - same geniusze, nadęte, pełne buty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tossa Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.chello.pl 07.05.10, 18:48 Wynika z tego, że Waszym zdaniem ludzkości w ogóle nie potrzebna jest kultura wysoka. Nie warta jest żadnych pieniędzy. Po co ludzie we wszystkich miastach świata męczą się i produkują cokolwiek, po co organizują festiwale, koncerty, spektakle... Tak! Skończmy z tym wszystkim... Z pewnością będziemy szczęśliwsi na lepszych drogach z grubszym portfelem bez muzyki, śpiewu, tańca, teatru, literatury...po co to komu prawda? Po co w ogóle się rozwijać? O ileż byłoby piękniej! Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.prenet.pl 07.05.10, 19:55 Gość portalu: tossa napisał(a): > Wynika z tego, że Waszym zdaniem ludzkości w ogóle nie potrzebna jest kultura wysoka. Jest potrzebna , to jasne . Natomiast powstaje pytanie : - czemu festiwal byl wspierany przez pieniadze spoleczne a dodatkowo sponsorem festiwalu za spoleczne pieniadze byl np. podmiot panstwowy utrzymywany z podatkow ??? Tu moglo dojsc do pewnych niejasnych sytuacji . - czemu za tak powazne srodki spoleczne i sponsorow zrobiono festiwal dla dosc waskiej grupy docelowej ??? Pamietam niedawny wystep w naszej filharmonii znakomitego skrzypka . Niestety biletow nie sposob bylo kupic a zdesperowani melomani sluchali na stojaco Mam wrazenie ze Gaude Mater bylo to mozliwe tylko w Czestochowie - przeciez to Swiete Miasto . AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.icis.pcz.pl 07.05.10, 20:33 1. Glownym zrodlem dofiansowania festiwalu byla kasa z UE. To byl az 1 600 000 zl. Suma jak na Czestochowe niezwykle duza. Z wlasnych miejskich srodkow czy nawet sponsorow prywatnych nie bylibysmy w stanie zaprosic takich gwiazd. 2. Takie imprezy kultury wysokiej, ambitnej sponsoruje sie z publicznych pieniedzy w innych miastach w znacznie wiekszym zakresie. Te duze miasta sa bogatsze po prostu i stac je na wydawanie wiekszej kasy. My dofinansujemy takie imprezy w miare swoich mozliwosci.W tym roku mozliwosci sie powiekszyly dzieki kasie z UE. 3. Byc moze liczba osob zaintesresowana kultura wysoka jest w Czestochowie stosunkowo waska, ale to nie znaczy ze mamy byc zdani tylko na Dode i Feel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Do XX skarbnika Gaude Mater IP: *.prenet.pl 07.05.10, 20:50 CZY MOZESZ W KONCU POWIEDZEC ILE KOSZTOWALO TO NAS WSZYSTKICH ???? Bo ile doplacila UE powtorzyles na tym forum kilka .... nascie razy . Wg OFICJALNYCH danych ktore mozna znalezc w internecie to PONAD milion zl . Gdyby dodac do tego kase publicznych sponsorow to moze 2x wiecej ???? I nie chrzan o Dodzie i piwie bo ja bym chcial w tym miescie w koncu posluchac WIELKIEJ ORKIESTRY SYMFONICZNEJ !!!!!!!!!!!! Ale nie mamy takiego KOSCIOLA Panie Gaude Mater . AMEN !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Do XX skarbnika Gaude Mater IP: *.icis.pcz.pl 07.05.10, 22:33 Mie mialem pelnych danych - dzisiaj udalo sie pozbierac na podstawoie danycgh z sieci - wystarczy przeczytac. Zajrzyj do dzisiejszego artykulu Pana Piersiaka - caly festiwal ponad 2 ml zl - troszke w innym miejscu jest na sieci :) Z budzetu miasta - tylko 250 tysiecy. Z kasy UE - 1 600 000 (tak mowi Pani Nowak na Orionie) - suma dla zestochowy olbrzymia wrecz. Reszta - tego nie wiem, ale ta reszte mozna tez wyliczyc zagladajac do artykulu pana Piersiaka. W kazdym razie widac jedno - w tym roku udalo sie pozyskac naprawde wielkie srodki z UE, stad rozmach festiwalu ktory wielu kluje w oczy. Pewnie w roku nastepnym tego sie juz nie uda i wtaedy rzeczywiscie beda narzekania ze jest dzisdowsko :) Apropos miejsca dla wielkiej orkiestry symfonicznej - walsnie sie buduje - w rejonie filharmonii stoi juz wielki dzwig. Na koniec - z Gaude Mater nie ma nic wspolnego, z kosciolem rowniez, ale ciesze sie ze taka imprzea kulturalna odbyla sie w Czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowen blu Przeczytałem zobaczyłem IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 23:13 Najwiekszym fanem tej imprezy jest henek.Jak on coś nie lubi to tak musi być .Zwłaszcza związane z kościołem.Nie to nie ,jak trzeba to rzuci bluzga .Cały henek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Przeczytałem zobaczyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 07:11 Jasne. Jak jakiś tępy pterodaktyl konfabuluje na mój temat, wmawia mi alkoholizm, Dodę i inne żałosne upodobania to jest OK, a jak się odgryzę to już nie OK. Fajnie. Co za obłuda...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tossa Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.chello.pl 08.05.10, 14:13 re 1: bardzo proszę o podanie innego źródła pieniędzy na kulturę oprócz programów unijnych, ministerstwa, marszałka, sponsorów, czyli w gruncie rzeczy pieniędzy podatników. Sądzę, że każdy organizator chętnie skorzysta z takiej sugestii. re 2: od zeszłego roku pojawiła się przy festiwalu etno*c, impreza, na którą wstęp był całkowicie darmowy, odbyły się koncerty muzyki celtyckiej, żydowskiej, indyjskiej, w wykonaniu między innymi zespołów z zagranicy. Poza tym gdyby tak wgryźć się w program i gdyby ludziom chciało się przyjść na te koncerty (w tym roku bilety w większości były po 10, 15zł), to jest to taki poziom wykonawczy, że naprawdę nie trzeba być muzykiem, żeby to docenić. I to wcale nie jest wąska grupa docelowa. Mamy pod nosem coś cennego i nie potrafimy z tego skorzystać. W większych miastach jest tego typu imprez wiele (np. www.sacrumprofanum.pl/ , www.famd.pl/ , www.beethoven.org.pl/ , www.misteriapaschalia.pl/ , www.kapitula.org/ , www.fkch.wlodzi.com/ , www.centrumkulturygdynia.org/index.php?parent_id=54&menu_id=1 )i cieszą się uznaniem i idą na to często dużo większe pieniądze z tych samych źródeł. (Wielka orkiestra symfoniczna, którą ktoś tak bardzo chciał usłyszeć, była m.in. w Katedrze na finale. Było baaardzo głośno.) To jest duży festiwal muzyki klasycznej przede wszystkim (tak jakoś wyszło w historii muzyki, że do pewnego momentu muzyka była pisana w większości z inspiracji religią i dla religii). OPK Gaude Mater ma taką nazwę, bo powstało na potrzeby festiwalu. Obecnie festiwal jest tylko jedną z 2 imprez sakralnych realizowanych przez ten Ośrodek. A festiwal ma tyle wspólnego z Jasną Górą, że w programie znajduje się jeden koncert muzyki jasnogórskiej i masz inauguracyjna. Tyle. Przejrzyjcie od czasu do czasu cgk.czestochowa.pl/ . W Częstochowie naprawdę dzieje się coraz więcej. Różnego rodzaju imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIS MIŚ w reżyserii Stanisława Barei. IP: *.prenet.pl 08.05.10, 15:01 Gość portalu: tossa napisał(a): Poza tym gdyby tak wgryźć się w program i gdyby ludziom chciało się przyjść na te koncerty ......Mamy pod nosem coś cennego i nie potrafimy z tego skorzystać. " No ale wlasnie potwierdzasz to o czym dyskutujemy w tym watku . Zrobilismy sobie FESTIWAL . Sakralny - no bo w Czestochowie tak wypada . I zrobilismy go takiego fajnego , wypasionego na miare tytulowego MISIA za wszystko co mamy i dali. I bylo slicznie . Wykonawcy , organizatorzy i pomagierzy zainkasowali honoraria . Wykonalismy wspanialy PR . No cudownie , wrecz wspaniale . A ze target nie trafiony ???? Moze przestrzelony na to miasto ???? No i co z tego ??? Niech ten MIŚ bedzie na miare naszych mozliwosci . A za rok zrobimy jeszcze wiekszego MISIA ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: MIŚ w reżyserii Stanisława Barei. IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.10, 15:18 najlepiej aby czestochwianie posdzili duzo ogorkow i handlowali pilgrzymom;kiszone iwode bo na tyle was stac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: MIŚ w reżyserii Stanisława Barei. IP: *.icis.pcz.pl 08.05.10, 16:06 To festiwal MUZYCZNY i to jest najwazniejsza jego cecha. A muzyka to muzyka klasyczna i powazna glownie, chociaz ostatnio nie tylko - dla sporej czesci naszego spoleczenstwa pewnie zbyt trudna. Taka muzyka jest jednak istotna czescia kultury - gdyby jej nie bylo zostalaby nam stopniowo tylko taka codzienna sieczka muzyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do xx Festiwal sakralny IP: *.prenet.pl 08.05.10, 17:51 Gość portalu: xx napisał(a): > To festiwal MUZYCZNY i to jest najwazniejsza jego cecha. To XX Międzynarodowy Festiwal Muzyki Sakralnej "Gaude Mater" .Czyli festiwal SAKRALNY . No chyba ze jestem analfabeta . Przypomne jeszcze ze : Współpatronują Episkopat Polski w osobach: J.E. Ks. Arcybiskupa Józefa Michalika – Przewodniczącego Konferencji Episkopatu J.E. Ks. Arcybiskupa Stanisława Nowaka – Metropolity Częstochowskiego Chce sie powiedziec AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Festiwal sakralny IP: *.icis.pcz.pl 08.05.10, 18:13 Na festiwalu nie ma mszy, są koncerty muzyczne i inne wydarzenia kulturalne. Czyli jest to festiwal muzyczny, chociaż nazwa sakralny narzuca że jest to muzyka w określonym duchu. I to mnie uprawia do prostego stwierdzenia ze najważniejsza na tym festiwalu jest muzyka. Kto jest patronem to sprawa ważna, ale drugorzędna. Zresztą muzyka klasyczna przez wieki tworzona była na zamówienie kościoła. Bach, jeden z największych kompozytorów, w większości tworzył muzykę na zamówienie kościoła. Itd. W każdym razie koncert McFerrina to było czyste wydarzenie muzyczne, tak samo koncert Pendereckiego, tak samo zresztą jak inne koncerty. To MUZYKA jest istotą tego festiwalu. Muzyką wykonywana na tym festiwalu mogą się zachwycać zarówno wierzący, jak i ateiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tossa Re: Festiwal sakralny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.10, 18:14 Ale z Was uparciuchy. Byle tylko dowalić za tą sakralność. Nie chcę się powtarzać, ale muzyka klasyczna jest w większości sakralna. Co chyba nie odbiera jej wartości estetycznych. Bo jeśli tak, to większość muzyki świata powinna trafić do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Festiwal sakralny IP: *.icis.pcz.pl 08.05.10, 18:18 Zgadza się - największy ateista, byle był miłośnikiem muzyki klasycznej, z przyjemności wysłucha takiej muzyki w dobrym wykonaniu - obojętnie czy to będzie muzyka związana z sacrum czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.icis.pcz.pl 08.05.10, 16:03 Spory blad: pieniadze unijne to nie sa wiekszosci pieniadze polskich podatnikow. To rzeczywiscie kasa europejska, ktora sie udalo pozyskac w takim zakresie wyjatkowo i pewnie sie juz nie powtorzy. Ale dobrze ze ja pozyskano wlasnie dla Czestochowy. Bo chetnych w Polsce jest bardzo duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 16:16 A mnie interesuje ile dały np. wodociągi miejskie, zakłady komunalne i inne spółki z kapitałem miasta, bo w tą kwotę ustalaną przy projekcie budżetu, która jakoby miała być jedyną przeznaczoną rocznie na GM nie wierzę. No więc jak się sprawy mają? Mam przypuszczenia, że Urząd Miasta dał nie raz a dwa albo i więcej razy, swoimi i cudzymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
eve_line1 Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? 08.05.10, 20:36 Tak się składa, że pieniądze unijne nie biorą się znikąd, tylko pochodzą ze składek krajów członkowskich i to wcale niemałych, a więc również z naszego kraju. Poniekąd więc są to również nasze podatki. Ps. Póki co wychodzimy na plus, ale niebawem to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gaude Mater - ile kosztowało ??? IP: *.icis.pcz.pl 08.05.10, 20:54 Do roku 2013 jestesmy na duzym plusie - wystarczy zreszta rozejrzec co sie buduje i bedzie budowac za unijne pieniadze. Poza tym - jak nie wezmie tych pieniedzy Czestochowa, to wezma je inni - z najwieksza ochota. A te pienidze sa przeznaczone na konkretne cele, np. na dofinansowanie imprez kulturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do xx Nasze podatki IP: *.prenet.pl 08.05.10, 23:40 No to panie "mundry" ile dalo na ta impreze Częstochowskie Przedsiębiorstwo Komunalne ????? To tez z Unii ??? obludniku . Odpowiedz Link Zgłoś