art_noise 26.05.10, 22:05 Oczywiście że maszynka do zarabiania kasy. Podobnie jak fotoradar Kamienicy Polskiej który wiecznie stoi w Wanatach w stronę Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mwilq Fotoradar coraz bliżej 26.05.10, 22:20 "Na kwietniowej sesji radni zdecydowali, że wydatkują z budżetu miasta 903 930,94 zł brutto" - MILION pln za radar?!?!?! To on będzie musiał działac w systemie 4-brygadowym,by na siebie zarobić.Biada nam,częstochowskim kierowcom:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.10, 22:31 i tu Was boli że trzeba nareszcie normalnie jeżdzić a nie popisywać się ktory samochód więcej wyciągnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr 22 Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.05.10, 23:33 dokładnie masz racje:) ja też sie ciesze ze bedą się bać Ci co szaleją i popisują się :) Mi fotoradar nie będzie przeszkadzać a nawet niech całę miasto w nich stoi :) bo ja zawsze przestrzegam przepisów i w d.. mam że ktoś chce szybciej jechać. Niech płaca piraci:D hahaha:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Skandal !!! IP: 193.138.241.* 26.05.10, 22:30 Straż miejska nie powinna mieć takiej władzy, aby za pomocą fotoradarów sobie łatać dziury w budżecie. To chore prawo , powinno być zmienione. Tu nie chodzi o poprawę bezpieczeństwa, tylko o jak największy zysk. W innych miastach prywatne firmy dostają min. 50 zł od jednego mandatu. SKANDAL !!! I to jest " prawo " ... czy zwykły biznes ... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Skandal !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.10, 11:58 To bys sie chlopie zdziwil bo w innych krajach europy prawo do wystawiania mandatow maja prywatni kontrakotorzy majacy umowy z radami miasat i nie jest to nic dziwnego. poza tym trzeba jezdzic jak czlowiek nie jak debil i wszystko bedzie ok. nie bedziesz sie musial martwic o kompetencje sluzb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.multimo.pl 26.05.10, 22:46 Niech sie zainteresują burakami którzy parkują na chodnikach tak że przejść się nie da.Smieciarzami którzy palą śmieci w piecach i ogólnie burdelem który w tym mieście panuje a nie bawią się w policje.Jak niby fotoradar ma poprawić bezpieczeństwo?W dzień jak ktoś zapier.... to nawet nie zauważy że ma fotkę i będzie jechał dalej tak samo.Szczytem idiotyzmu jest ukrywanie np fotoradaru w pojemniku na śmieci.W rękach straży miejskiej jest to tylko i wyłącznie maszynka do robienia kasy.Każdy kierowca powinien mieć możliwość karania mandatem urzędasów za stan dróg jaki mamy.Gdyby odpowiadali za wszystkie swoje zaniedbania całym swoim majątkiem drogi byłyby gładkie jak stół a nie przypominały slalom gigant.Maj się konczy a jedno z ważniejszych skrzyżowań dalej dziurawe jak ser... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr 22 Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.05.10, 23:37 Przeciwko fotoradarom są Ci którzy np na 40 stke mają 70, albo na 50 maja 80 km/h ! Jesteście przeciwko radarom bo niestety nie będziecie mogli sobie już poszalec:) hahahah:D a niech cale miasto bedzie w fotoradarach:) mi nie przeszkadzac bedzie bo i tak jezdze zawsze przepisowo a mam 22 lat :) Dziwne prawda ?:) Chcecie się popisywać i ganć - proszę bardzo ale to będzie kosztować :) a przecież pieniążki macie zawsze na duperele to i na mandat sie znajda:) o co tyle halasu :)? Strażo Miejska - Love YOU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.10, 23:51 > Przeciwko fotoradarom są Ci którzy np na 40 stke mają 70, albo na 50 maja 80 > km/h ! Jesteście przeciwko radarom bo niestety nie będziecie mogli sobie już > poszalec:) hahahah:D a niech cale miasto bedzie w fotoradarach:) mi nie > przeszkadzac bedzie bo i tak jezdze zawsze przepisowo a mam 22 lat :) Dziwne > prawda ?:) Chcecie się popisywać i ganć - proszę bardzo ale to będzie kosztować > :) a przecież pieniążki macie zawsze na duperele to i na mandat sie znajda:) o > co tyle halasu :)? Strażo Miejska - Love YOU! A TY PEDAŁKU NIE MASZ NAWET PRAWKA, BO CI NA NIE MATKA JESZCZE NIE DAŁA A O SAMOCHODZIE MOŻESZ TYLKO POMARZYĆ !! :) I DLA NAS TO JEST WŁAŚNIE POWÓD DO ŚMIECHU NIEUDACZNIKU :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debilu jedeb Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:28 mam prawo jazdy debilu od 5 lat :) hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.multimo.pl 27.05.10, 00:32 Piotrze czy Ty jesteś głupi czy głupiego udajesz?Fotoradar w rękach tych obiboków to tylko i wyłącznie maszynka do robienia kasy.Nigdy nie umieszczają go w miejscach niebezpiecznych tylko tam gdzie można natrzepać kasy.Ja dostałem mandat za to że miałem 62km na 50 gdzie fotoradar stał 20 metrów za tablicą oznaczającą miejscowość a pierwsze zabudowania były 300 metrów dalej a tam gdzie była fotka tylko pola.A i mandat zapłaciłem po 4 rozprawach w sądzie;) które kosztowały 10 razy tyle co ten mandat oczywiście na koszt podatników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZDZICH ( gość) Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 08:19 Nie kłam. Jeśli przegrałeś sprawę ( zapłaciłeś mandat jak napisałeś ) to ZOSTAŁEŚ OBCIĄŻONY KOSZTAMI SĄDOWYMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.multimo.pl 27.05.10, 09:15 Nie przegrałem tylko wygrałem:).A sprawa była właśnie o to że tych kosztów nie miałem zamiaru płacić bo niby dlaczego ja nie odmawiałem zapłaty za wykroczenie.Służby dały dupy i nie wystawiły mandatu w 30dni tylko po 4 miesiącach od wykroczenia skierowały sprawę do sądu(nic dziwnego że nie byli w stanie tego ogarnąć przy tak niskim progu zadziałania radaru)Dopiero na 4 rozprawie sąd wyższej instancji uznał że nie można mnie obciążać kosztami sądowymi za nieudolność urzędników i moje dochody czym uzasadniał sąd okręgowy odmowę zwolnienia z kosztów sądowych nie mają absolutnie nic do rzeczy.Więc jeżeli ktoś nie dostanie wcześniej mandatu tylko od razu sprawa do sądu to nie dajcie sie obciążać kosztami rozprawy za błedy urzędników niech płaci państwo.A Ty Zdzichu jak nie znasz sprawy GŁOSU NIE ZABIERAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZDZICH ( gość) Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 13:45 Chyba jednak mam rację i to TY zapłaciłeś te koszta sądowe bo inaczej tak byś się nie denerwował. Znając realia - przegrałeś sprawę i zapłaciłeś . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.multimo.pl 27.05.10, 14:19 Możemy się założyć o 1000zł że żadnych kosztów sądowych nie musiałem płacić.Mam uzasadnienie na 2 strony A4 dlaczego nie muszę kosztów sądowych płacić sędzia w sądzie wyższej instancji okazał się rozsądnym człowiekiem.Zrozum że ja nie dostałem żadnego mandatu ja po 4 miesiącach dostałem wezwanie na komende a potem od razu do sądu.Nie chodziło mi o niepłacenie za wykroczenie bo tego nie negowałem i oczywiście miałem zamiar zapłacić.Tylko dlaczego za błędy urzędasa płacić mam ja.Więc jeżeli nie masz pojęcia człowieku o czym piszesz to nie zabieraj zdania.1000zł jak kłamie wpłacam na konto pomocy dla powodzian ale jak mam rację co oczywiście mogę udowodnić przedstawiając decyzję sądu to Ty wpłacasz...dalej jesteś taki pewien podejmujesz wyzwanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahhahaha Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:29 trzeba sie pilnowac i patrzec na znaki :D no chyba ze jestes slepy i nie widzisz znakow 100 metrow przed soba to w takim razie nie powinienes jezdzic. bo masz cos ze wzrokiem. kiedy widzimy odpowiednio wczesnie tablice lub znak oznaczajacy ze musimy zwolnic to zwalniamy wczesniej a nie za znakiem :) Bardzo dobrze ze zaplaciles mandat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.multimo.pl 27.05.10, 17:03 Gość portalu: ahhahaha napisał(a): > trzeba sie pilnowac i patrzec na znaki :D no chyba ze jestes slepy i nie widzis > z > znakow 100 metrow przed soba to w takim razie nie powinienes jezdzic. bo masz > cos ze wzrokiem. kiedy widzimy odpowiednio wczesnie tablice lub znak oznaczajac > y > ze musimy zwolnic to zwalniamy wczesniej a nie za znakiem :) Bardzo dobrze ze > zaplaciles mandat :) Jednak jesteś debilem i nie powinieneś jeździć bo jeszcze kogoś zabijesz... Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Fotoradar coraz bliżej 26.05.10, 23:58 czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,7935709,Wielka_dziura_w_miejskiej_kasie.html ... a oni chcą wydać prawie milion na niepotrzebny fotoradar. Za te pieniądze można by wyremontować po ostrej zimie trochę ulic, żeby się dało normalnie jeździć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Fotoradar coraz bliżej 27.05.10, 00:00 Jaki z Ciebie leszcz, hahaha. Zaklejasz liściem tablice rej., za wycieraczki ulotki, żeby zasłoniły naklejkę i mogą sobie szukać właściciela... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.chello.pl 27.05.10, 00:09 od razu widac ze coniektorzy nie wiedza ze fotoradary stawia sie w krzakach na ograniczeniu 40 czy 50 tam gdzie najlatwiej natrzepać kasiurki. Ciekawe ile kosztuje taki fotoradar ze dzierzawa to milion zlotych??!! To moze lepiej byloby zatrudnic sto osob do innych prac np porzadkowanie i umacnianie wałów na kolejna powodź?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca z miasta Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 00:32 brawo radni ,brawo .Czerwiec za pasem a dziury w jezdniach nie zalatane po zimie.A wy zabawke na "frajerow" kupujecie ! Ten co pedzi 70 km na godzine na ograniczeniu do 50 km zaplaci frycowe.Apeluje do kierowcow NIE przyjmowac ewentualnych mandatow.Zawalmy sady naszymi mandatami.Sparalizujmy sady ile mozna.A w najblizszych wyborach kto byl radnym niech nie dostanie od nas ani jednego glosu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.ludowa.netcominternet.pl 27.05.10, 07:33 Panie i Panowie Radni, Pieniędzy brakuje w mieście a wy wydajecie 1 milion na zbędną rzecz. Nie dosyć, że kasa odpłynie z budżetu miejskiego do innego miasta (bo pewnie firma obsługująca będzie z innego miasta), to jeszcze zyski z mandatów pojadą też w ślad za tą firmą. Prezydent lub burmistrz, gdzie zarejestrowana jest ta firma, już może zacierać ręcę planując nowe inwestycje z opodatkowania tej firmy. A wy tymczasem będziecie patrzeć jak nasi współmieszkańcy mają mniej pieniędzy na wydatki, które niejednokrotnie kreują wewnętrzny popyt lokalny np usługi, rozrywka. Wiadomo przecież, że jak ktoś zapłaci 200 zł mandatu, to być może nie pójdzie do fryzjera albo nie weźmie dzieciaka na lody itd (mniejszy przychód naszych lokalnych firm). Oczywiście to tylko przykład, ale jeśli dodamy efekt skali (kilka takich świetnych pomysłów), to możemy mieć zwiększające się problemy w mieście. Ale co tam, zaślepieni chęcią zysku krótkoterminowego, nie pamiętacie również o tym, że zadowolenie z zarządzania miastem ciągle maleje. Będzie biadolenie o niskiej frekwencji, którą aby zwiększyć, zamówicie billboardy i plakaty też np z firmy warszawskiej (kolejny przykład). Pozdrawiam wszystkich kierowców, udręczonych przez fotoradary z Wanat i Mykanowa - tyowe maszynki do robienia kasy. Jeśli chce ktoś podyskutować na temat zwiększenia bezpieczeństwa na drogach (zmniejszenie wypadków) poprzez stawianie fotoradarów, niech sięgnie do materiałów opisujących przykład Wielkiej Brytani. Pomysł się kompletnie nie sprawdził, a Brytyjczycy testowali go 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKURZONY Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.10, 07:55 Radni to już chyba całkowicie zgłupieli.Zamiast rozwiązaś straz miejską a zaoszczędzone pieniądze przekazać powodzianom to wydają lekką ręką milion złotych.Jak komediant chce mieć taką zabawkę to niech sobie kupi za swoje pieniądze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwwe Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:33 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! hahahha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati do: miko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.10, 14:21 > Jeśli chce ktoś podyskutować na temat zwiększenia bezpieczeństwa na > drogach (zmniejszenie wypadków) poprzez stawianie fotoradarów, niech > sięgnie do materiałów opisujących przykład Wielkiej Brytani. Pomysł > się kompletnie nie sprawdził, a Brytyjczycy testowali go 20 lat temu. W UK jest z 5 razy wiecej fotoradarów, tylko urządzenia do ostrzegania przed nimi (tzw antyradary) są legalne. Mandaty też sa sporo wyzsze (nawet jak na ich zarobki) i punkty "kasują" po trzech latach. Prawko można bardzo łatwo stracic bo punktów tylko 12. jeśli masz jakieś punkty to od razu "OC" w góre. Z policjantem sie "nie dogadasz". U nas jest lepiej tylko tego nie widzimy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqqe Re: do: miko IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:34 12 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:33 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weqeq Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:33 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zlosliwy Piotr! Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:32 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZDZICH ( gość) Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 08:31 Można tą maszynkę zdecydowanie ukrócić. Ponieważ całą obsługą i obróbką zdjęć zajmuje się prywatna firma - więc nie należy płacić mandatów tylko pozywać Straż Miejską za udostępnianie danych osobowych nieuprwnionym podmiotom. Wtedy szybciutko Magistrat pozbędzie się fotoradaru i Straży Miejskiej. Jeśli p.o. prezdenta i radni chcą się czegoś więcej dowiedzieć niech zasięgną języka w Czeladzi i Zawierciu. Oni tego doświadczyli i już od 5 lat nie mają fotoradarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 09:44 Do naiwnych, którzy sądzą, że kierowcy będą wolniej jeździć: Rezultatem wprowadzenia fotoradaru będzie tylko i wyłącznie zwiększona intensywność działania CB radio w Czewie. Ci, którzy jeżdżą szybko będą wiedzieć po 2 minutach jazdy, gdzie fotoradar stoi. Płacić będą zamyślone gapy przekraczajace prędkośc o 5 km/h, gówniarze rocznik powyżej 1990 w beemkach rocznik poniżej 1987 i niezorientowani kierowcy z innych miejscowości... Tu nie chodzi o nauczenie kogokolwiek czegokolwiek. Chodzi wyłącznie o kasę bo ta "inwestycja" z pewnością się zwróci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 313231 Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:41 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !?? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! Boja sie tylko Ci ktorzy sa slepi albo glupi i nie potrafia jezdzic z 50 km/h na liczniku. Tak ciezko wam jezdzic te 50?!?!?! jedz 50 = nie zaplacisz :) Proste:D banda baranów... ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fotograf SM Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 11:43 Najpierw do Zdzicha.Mylisz się.Prywatna firma nie bedzie miała dostępu do danych osobowych, a jedynie będzie robiła zdjęcia,i udostępniała je Straży,która będzie nakładać mandaty.(wyjątek stanowią święte krowy-czyli posłowie,radni,Vipy ze znajomościami,policjanci,i oczywiście kolesie strażników.) A co do poprawy bezpieczeństwa-to totalna bzdura. Fotoradary to tylko i wyłącznie maszynka do robienia pieniędzy. Czysta kasa.Jak sami już przyznają jest już narzucony firmie limit zysków.A prezydenci,burmistrzowie,wójtowie tych miejscowości które posiadają fotoradary naciskają na jak największy zarobek. Ten temat akurat znam z autopsji.I prawda jaka jest każdy widzi.Czasem absurdalna,ale to nie tylko nasza polska specjalność. Wszystkie kraje zarabiają na mandatach.W tym wypadku,jedyną dobrą rzeczą jest to , że kasa trafi do miasta.Bo mandaty wypisywane przez policjantów lądują do skarbu państwa.Co nie znaczy że to popieram.Wręcz przeciwnie.Miasto troszkę nas wydoi.I musimy się z tym pogodzić.Niestety,nawet jak się nie przyjmie mandatu-to w 90% jesteśmy na przegranej pozycji.Wiem jak to sądy traktują.Jednym słowem,pozostaje nam tylko jechać,płacić i płakać ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZDZICH ( gość) Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 13:41 Firma, która wygra przetarg, musi mieć ludzi do obsługi technicznej, zorganizować i prowadzić biuro oraz zatrudnić ludzi do opracowywania na potrzeby straży miejskiej dokumentów związanych ze stwierdzonymi wykroczeniami przekraczania prędkości. Ma też prowadzić statystyki obrazujące nasilenie ruchu oraz liczbę wykroczeń w miejscach prowadzenia kontroli. JAK MYŚLISZ CO TUTAJ JEST NAPISANE !!!! Przecież ja tego nie wymyśliłem tylko znam z autopsji. Zapytaj w Czeladzi i Zawierciu ile ich kosztował fotoradar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najlpeszy JESTEM! Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:36 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! Boja sie tylko Ci ktorzy sa slepi albo glupi i nie potrafia jezdzic z 50 km/h na liczniku. Tak ciezko wam jezdzic te 50?!?!?! jedz 50 = nie zaplacisz :) Proste:D banda baranów... Odpowiedz Link Zgłoś
easy_xpert Re: Fotoradar coraz bliżej 29.05.10, 12:25 Gość portalu: Fotograf SM napisał(a): > Najpierw do Zdzicha.Mylisz się.Prywatna firma nie bedzie miała > dostępu do danych osobowych, Polecam wnikliwa analize specyfikacji do zamówienia i treści umowy. a jedynie będzie robiła zdjęcia,i > udostępniała je Straży,która będzie nakładać mandaty. Tutaj polecam zapoznaie sie z art. 129b prawa o ruchu drogowym. Urzadzeń do samoczynnej rejestracji zdjęc wolno używać straznikom miejskim, a nie pracownikom podmiotów zewnetrznych. Cała procedura dostraczania zdjęć może byc potraktowana jako złożenie doniesienia o popełnieniu wykroczenia, a za to nie powinno być chyba płacone. Chociaż kiedys funkcjonowało pojecie szmalcownika - czyli płatnego donosiciela. Może wraca stare w nowej postaci? (wyjątek > stanowią święte krowy-czyli posłowie,radni,Vipy ze > znajomościami,policjanci,i oczywiście kolesie strażników.) No i tutaj mamy sedno sprawy. Straż miejska i policja zobowiazane są prawem do przestrzegania konstytucyjnej równosci wobec prawa wszystkich obywateli - w tym vipów. Nie moga "zacierać" sladów w postepowaniach mandatowych bo to jest przestepstwo. Maja procedury kontrolne i odpowiedzialność służbową. A firma zewnętrzna - mozna jej skoczyć. Żadnego organu kontrolnego. Moga "gubic" zdjęcia, może "wysypać" sie sytem informatyczny itd. Co najwyżej odpowiedza z powództwa cywilnego pod warunkiem że ktos ich pozwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przeczytaj TO ! Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:34 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! hahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.net.stream.pl 27.05.10, 10:08 To jest jakaś paranoja: MILION za dzierżawę fotoradaru do 2011 r ??? Za tą kasę mieliby fotoradar na stałe, a może nawet kilka fotoradarów. A zdjęcie z tego urządzenia to nawet jakiś średnio inteligentny Strażnik Miejski po przeszkoleniu będzie chyba potrafił. Z tymi dzierżawami fotoradarów i jest MEGA PRZEKRĘT Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: Fotoradar coraz bliżej 27.05.10, 12:37 nie podoba mi się fakt, że strażaki miejskie trzepią kasę pod pseudopretekstem dbania o bezpieczeństwo w rd. to jest najwyższy stopień wyciągania kasy od ludności, naganny z kazdego punktu widzenia. straż miejska nie jest przeszkolona do nadzoru nad ruchem drogowym! (wg mnie to w ogóle nadają się do niewielu ról) a budżet powinien być zasilany z podatków, przeznaczany na remonty dróg oraz dbanie o otoczenie dróg, bo to nie tylko jezdnia ale i ekrany, oznakowanie a nawet reklamy, które rozpraszają kierowców (ostatnio te okropne ekrany LCD przy drogach oślepiające kierujących). takie janosikowe zasady niestety są coraz popularniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIANEK Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.10, 13:01 W dobie kryzysu,zubożenia społeczeństwa i strat w Częstochowie wywołanych powodzią radni powinni zakupić strażnikom:miotły,łopaty,szpadle,grabie.Może sprzątając miasto zasłużą sobie na wypłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 13:15 MARIANEK masz rację !!! Łopatę szczególnie powinnni dostać komendanci od siedmiu boleści i inne "kierownictwo". To wyjątkowe darmozjady :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr2 Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:34 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! 222 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrrr Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:32 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najlpeszy JESTEM!! Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:37 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! Boja sie tylko Ci ktorzy sa slepi albo glupi i nie potrafia jezdzic z 50 km/h na liczniku. Tak ciezko wam jezdzic te 50?!?!?! jedz 50 = nie zaplacisz :) Proste:D banda baranów... ... Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: Fotoradar coraz bliżej 27.05.10, 14:39 napisz te brednie z 10 razy, to może sam w to uwierzysz ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wiesniaka z rak Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:41 A Powiedzcie DLACZEGO BY WLASNIE NIE NATRZEPAC KASIURKI NA TYCH KTORZY JEZDZA JAK POJEBY !???? BARDZO DOBRZE:D NIECH PLACA SK...NY !!! mnie nie obchodzi czy fotoradar bedzie tworzyl bezpieczenstwo czy nie..mi chodzi o to zeby palant jeden z drugim musieli placic placic placic placic:D:D:D:D tak = jestesm zlosliwy ! Boja sie tylko Ci ktorzy sa slepi albo glupi i nie potrafia jezdzic z 50 km/h na liczniku. Tak ciezko wam jezdzic te 50?!?!?! jedz 50 = nie zaplacisz :) Proste:D banda baranów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.05.10, 14:42 sam jestes jedna wielka brednia:) nie zaslugujesz na zycie na tym swiecie:D dobranoc:D zycze ci wypadku! Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: Fotoradar coraz bliżej 27.05.10, 19:12 jak juz bede mial ten wypadek, to moze akurat wjade w ciebie cymbale ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwq Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 19:58 ale wypadek dla ciebie smiertelny :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaaca40 Fotoradar?a może tak zająć innymi sprawami? 27.05.10, 19:05 Nie rozumiem po co Straży Miejskiej "fotoradar"!! od tego jest DROGÓWKA....Straż Miejska powinna się zajmować sprawami porządku na mieście...Zdewastowane trawniki,zdewastowane chodniki,dewastacja mienia publicznego(przystanki,kosze na śmieci)...brudzące pieski na trawnikach.To powinno obchodzić Straż Miejską,bo do tego zostali powołani.Tym czasem,gdy prosisz(piszesz,zgłaszasz)że w mieście źle parkują,dewastują trawniki...nie ma odzewu.Ja osobiście pisałem i prosiłem Straż Miejską o interwencję w okolicy "consoni"...niestety bez skutku,ciągle jest wolna amerykanka kierowców pomimo iż codziennie tędy przejeżdżają patrole SM..Proszę Straż Miejską o zajęcie się sprawami porządku na mieście...a nie "fotoradar"!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Fotoradar?a może tak zająć innymi sprawami? IP: *.chello.pl 27.05.10, 20:53 zdecydowana wiekszosc wypowiadajacych sie za fotoradarem raczej nie jezdzi samochodem - 50 km/h to u mnie na trzecim biegu silnik sie krztusi, 70 jest przyzwoita, a miejscami 90 w miescie tez da sie jechac bezpiecznie!!!! I wcale nie chodzi mi o rajdowanie po 150 km/h ludzie nie popadajmy w paranoje tam gdzie jest ograniczenie do 70-90 to nie postawia fotopstryczka!!! on bedzie stal tam gdzies w krzakach zaraz za znakiem ograniczajacym jazde do 40. Jezeli ma cos poprawic bezpieczenistwo to popatrzcie jak wygladaja skrzyzowania na zachodzie - kazde rondo/krzyzowka jest na lekkim podniesieniu i koniecznie sie zwalnia!! Odpowiedz Link Zgłoś
johny5678 Re: Fotoradar?a może tak zająć innymi sprawami? 27.05.10, 23:16 To jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Straż Miejska wkracza w kompetencje policji. Pieniądze wydane na fotoradar i później na jego obsługę wystarczyłyby na remont kilku ulic i skrzyżowań. Oj, zbiera sobie Kurpios przed wyborami, zbiera... Odpowiedz Link Zgłoś
edhar Fotoradar coraz bliżej 28.05.10, 00:22 ja jeżdzę poldusiem caro z 95 roku, ale tez naginam czasem przepisy w mieście. I próbowałem jeździc przepisowo, ale nie da sie jak babcie kocham. jade 50 juz miny, fochy, trąbienie, długie, a jak tylko zjade na lewy pas i jade juz te 80 to mnie z kwaśnymi minami wyprzedzają ino furczy. rozwiązaniem jest CB radio. miśki lubią stac na szajnowicza na górce. jak tylko sie pojawią to ani jednego klienta nie złapią z cb radiem, wiem bo obserwuje to. masz cb, zwalniasz gdzie trzeba i nie ma kłopotów. co nie zwalnia z myslenia na drodze. mam 19 lat i wielkie doświadczenie jak na ten wiek ;) pozdrawiam, szczerokości, przyczepnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffu Re: Fotoradar coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 10:45 najciekawsze bedzie jak roztrzygna przetarg i zobaczymy kto za tym stoi Odpowiedz Link Zgłoś
easy_xpert Fotoradar coraz bliżej 29.05.10, 11:52 Gratuluję Częstochowie "biznesowego" podejscia do tematu no i oczywiście Rady, która zatwierdziła budżet zdania na prawie 904 tys. !!! Wypozyczenie radaru w ryczalcie na rok to koszt ok. 150 tys. Zatrudnienie dwóch etatowych biurowych pracowników Straży to koszt ok. 70 tys rocznie. System informatyczny z najnowoczesniejszymi i wydajnymi urzadzeniami to ok 30 tys. Szkolenie i wdrożenie to ok. 10 tys. Razem 260 tys. Niezła "górka" dla firmy zewnetrznej (a może nie do końca zewnętrznej?). Tak na marginesie - zakup najnowoczesniejszych urzadzeń fotoradarowych (nawet razem z samochodem) to koszt rzędu 200-250 tys. Jakby nie liczyć - przeszacowanie rzędu 200% to nie jest zwykła pomyłka. Poza poważnym nagiecim prawa o ruchu drogowym mamy niezły pasztet z dysyplina finansów publicznych. Ciekawe - prawda? Odpowiedz Link Zgłoś