janek344 15.06.10, 11:07 Co tu komentować? Kościół okazał się zachłanny na pieniądze wbrew głoszonemu przez siebie miłosierdziu ale główną winę ponoszą kolejne władze miasta ponieważ były zbyt ustępliwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: edek Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: 193.138.241.* 15.06.10, 11:23 zgadzam sie pazerność kościoła nie zna granic, cóż jeśli wieżyć sinusoidzie epok to teraz jesteśmy w dołku jak w średniowieczu. Koścół kaleczy swe dzieci strachem, pychom, zachłąnnością oferując w zamian jedynie puste słowa płynące z ust opasłego kapłana ozdobionego złtymi pierścieniami, łańcuszkami i klejnotami. Ponadto dlaczego jeśli PRL-był taki zły i zabierał majątek kościoła(kosciół teoretycznie nie ma majątku, gdyż należy on do wiernych, kórzy są kościołem). to dlaczego teraz osoby duchowne zabierają majątek ludziom, kórzy korzystają z tych budynków czy terenów. Warto zauważyć, żę za komuny nikt nie zabrał tych dóbr dla siebie, a dla społeczeństwa(szkoły, szpitale, itp.). Natomiast teraz wszystko służyć ma kościołowi (czytaj kapłanom i ich interesom). Ja jestem osobą wierzącą, ale to co się dzieje w częstochowie przyprawia mnie o dreszcze. Po porstu najlepiej zostawić całe miasto klasztorowi niech zbuduja tu kościelne kasyna służące wiernym, koscielne płatne szkoły katolickie, kościelne płatne punkty opiekiu zdrowotnej. I tak z czasem tak będzie... Obym nie był prorokiem :D. pozdor dla qmatych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistrz Diabły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 11:39 w kieckach. Sami nie wierzą w żadnego Boga, tylko w Mamonę. Wciskają ludziom ciemnotę, a sami się piekła nie boją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na czwarte Edek Re: Bo komunizm swoje zrobił IP: *.multimo.pl 15.06.10, 12:29 Co jak co, ale jeśli chodzi o czasy komunizmu to jedyne co dobrze zrobili to pozabierali kościołom tereny powykupywane za grosze i cześć. Teraz wszystko co komunizm uczynił miastu zachciało się oddawać place. Żal i ból i cierpienie. Za jakiś czas wszystko będzie sprywatyzowane... przez czarnych matrixów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 14:58 JEDYNĄ RADĄ WYLECZENIA Z PAZERNOŚCI JEST OPODATKOWANIE KLERU. CZY KOŚCIÓŁ PŁACI PODATKI OD NIERUCHOMOŚCI????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prister Wypowiedzieć konkordat i to natychmiast!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 19:28 a wtedy nie będą nas okradać i wprowadzić im podatek natychmiast bo nie płacą podatku od mszy, pogrzebu, ślubu, komunii itp. a miliony dostają co miesiąc od wiernych!!, a podatku do skarbówki nie odprowadzają i w naszym kraju nie płacą tych podatków, co Kuria dostaje to większość wysyła do Watykanu!! Odpowiedz Link Zgłoś
martin102 Mało, mało wszystko mało 15.06.10, 11:57 Mało, mało, wszystko mało. Panom w czarnych sukniach to wszystko mało, Ciągle w bankach zakładają lokaty, kupują limuzyny i narzekają, że na wszystko im brakuje!! Precz z obłudą w kościele katolickim w Polsce!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamona rządzi "Kościołem nie można rządzić za pomocą zdrowasiek" IP: *.apus-net.pl 15.06.10, 12:09 "Kościołem nie można rządzić za pomocą zdrowasiek" (abp Paul Marcinkus). Kto ma odpowiednie zaplecze finansowe, ten może wypracować sobie wpływy i pełnić władzę. może decydować, rządzić i dzielić. a modlić się oczywiście też można. ora et labora! Odpowiedz Link Zgłoś
huston_mamy_problem zdejmijcie krzyz z Sejmu naszego kraju 15.06.10, 12:05 wisi nie zgodnie z konstytucja Polską gwarantujaca wolnosc wyznania i przekonań Odpowiedz Link Zgłoś
head-cancer Watykański zaborca. Opodatkować! 15.06.10, 12:15 I znów nas czarni panowie dymają na kasę, płakać się chce... Ciekawe kiedy ten ciemny nadwiślański lud w końcu zmądrzeje, wstanie z kolan na proste nogi, jak przystało normalnemu, zdrowemu człowiekowi, pomyśli i postanowi opodatkować tych nierobów w sukienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
marillion73 Dlaczego się im wszystko iddaje? 15.06.10, 12:47 Nie rozumiem, dlaczego się im wszystko oddaje? Czy te tereny należały do nich bo je sobie kupili za osobiście zarobione pieniądze, czy raczej za wyciągnięte od ludzi? Chyba raczej to drugie, a skoro były szpitale, szkoły itp. to znaczy że poszły one na lepszy cel, niż dokarmianie pasibrzuchów! Te parcele tak naprawdę są własnością mieszkańców Częstochowy, bo to na nich kościół się bogacił. Jakoś nie widziałem protestów by ludzie wołali: "Oddajcie kleru szpitale, niech przerobie je na kawiarenki Vertiasu i kościoły!" Ludzie powinni mieć prawo wyboru co z tymi budynkami robić, bo to ich kościół doił i się bogacił! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: Watykański zaborca. Opodatkować! IP: *.prenet.pl 15.06.10, 15:34 można być zaciekłym antyklerykałem,ale używany przez większość zabierających język yo klasyka z 1945 do 1955.Nawet argumenty te same co głosili chłopki- roztropki z ppr i pzpr gdy zawłaszczali nie swoje.To,że strona kościela jest pazerna jest faktem,ale drugą stroną jest prawny spadkobierca złodzieji z prl czyli RP,które może regulować ten problem w trybie ustawowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apage satana Zapamiętajcie IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 16:20 Pamiętajcie kto rozdaje polski majątek okupantom watykanskim. Ostatnio watykańscy zaborcy dostali działkę budowlaną dzięki PO i PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerrge Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 12:26 www.milanos.pl/vid-6481-George-Carlin---Religia.html To powinno wystarczyć jako koment..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strzemienny Komuna nauczyla biedote czytać i pisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 12:36 Dlatego tak nie w smak było to czarnym karaluchom, które żywią się ciemnotą i zabobonem mas pracujacych. Komunizm już się nie odrodzi, bo musiałby się urodzić drugi Stalin. Nawet Lenin nie mógł poradzić sobie z ciemna masą zabobonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgaga Rozliczyc postokraglostolowy establishment IP: 212.37.108.* 15.06.10, 13:08 Okragly Stol zaprowadzil nowy monopol wladzy w Polsce. Naleza do niego podzielone solidaruchy i spadkobiercy dawnej PZPR. Oni sami oraz ich rodziny spijaja dzis dochodowa smietanke wygenerowana przez zmiane systemu politycznego. Oni sa odpowiedzialni za oddawanie miliardow zlotych kosciolowi katolickiemu. Oni swiadomie ogolacaja polskich podatnikow, by odwdzieczyc sie pazernemu klerowi za oddana im niegdys przysluge. Wraz z koscielna hierarchia sa obecnie grupa trzymajaca wladze w Polsce. Niektore bezczelne sku...syny udaja, ze gorszy ich dzialalnosc Komisji Majatkowej, a po cichu popieraja bez zastrzezen jej decyzje. Dopoki nie obalimy postokraglostolowego establishmentu nie doswiadczymy dobrobytu w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katOlik Re: Rozliczyc postokraglostolowy establishment IP: *.net.stream.pl 15.06.10, 13:20 no macie KOŃKORDAT!!! a moze POSTAWMY NA MLODOSC? NAPIERALSKIEGO? DOSTALI BY PO NOSIE OBAJ KANDYDACI NApieralski mlody, swiezy umysl, w debacie odpowiadal bez nerwow, stresu ze swada i bez osobistych wycieczek. Jest za cywilizacja, internetem w kazdym domu, za in Vitro, PRZECIW MOHEROM, na tyle zeby byly, ale w ich miejscu a nie na kazdym rogu i w kazdej kolejce. MLODZI NAPEWNO ZAGLOSUJA ZA NIM, WIE MOZE MY TEZ? STARE kandydaty to juz weterani, wiec moze odstawic ich od koryta. Zwroccie uwage, ze konklawe postawilo na MLODEGO WOJTYLLE I katolicyzm WYGRAL NA TYM, wiec moze POLSKA tez BEDZIE MADRA???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzący Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: 193.138.241.* 15.06.10, 14:07 Diabelski czarny pomiot który za boga ma mamonę już dawno powinien spłonąć na stosie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.net.stream.pl 15.06.10, 14:18 Na co kościołowi potrzebne są majątki,swoją straszną pazernością tylko zniechęcają ludzi do siebie!!!Liczy się tylko kasa,kasa i jeszcze raz kasa!Większość duchownych poszła na księdza tylko po to aby sobie dostatnio i wygodnie żyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.10, 15:18 miasto Częstochowa zwalnia kosciół z podatku od nieruchomości co rok na ok. 1 milion zł. Ujadajcie dalej a i tak zagłosujecie na Kurpiosa albo wronę lub innego taliba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.net.stream.pl 15.06.10, 15:57 Hipokryzja małopolskiej gazetki przy okazji wyborów. A gdzie byliście kiedy rząd Suchockiej podpisywał konkordat, a Kwaśniewski go ratyfikował? Polaków zdradzono już w 1989 roku, kiedy to przy okrągłym stole (z małej litery, bo dla mnie oznacza to tylko mebel) komuniści, prominentni działacze Solidarności i hierarchowie kościelni podzielili Polskę między siebie, mając "ciemny naród" głęboko w tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Nic nie miałbym 15.06.10, 16:29 przeciwko oddawaniu majątku poprzednim właścicielom , w tym Kościołowi , gdy oddawano i innym właścicielom np mojemu ojcu , któremu komuna zabrała piekarnię ... Chyba to było tak , najpierw domiar , a jaki wielki!!! A potem piekarnia zabrana na poczet należności podatkowych . Ot taka okrężna droga . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 17:03 Kto na kościół tu pyskuje, że chytry jest i pazerny, temu biskup nie daruje, każe lizać papier ścierny!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
powerreajd wóda, kościół, komuchy, kamienicznicy 15.06.10, 18:00 k..wa k...wie łba nie urwie, a my to opodatkowani robole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanin Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 19:23 Nie ma co tu komentować!. Chrystus chodził i głosił SŁOWO BOŻE za które nie brał pieniędzy!!, kto uwierzył szedł za nim , kto nie uwierzył zostawał. Wielka to hańba myśleć o mamonie w czasach gdzie ludzie nie mają pracy, co jeść, dotykają ich klęski i wielka bieda!. Wielka to hańba i wstyd dla pazerności kościoła, wstydzę się takiego kościoła co nie widzi i nie daje pomocy biednym a widzi tylko chciwość i mamonę to Kościół Szatana a nie BOGA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku 15.06.10, 19:52 Jesli się zabrało to trzeba oddac. Co tylko żydom oddawac kamienice i to w dodatku nie im tylko podstawionym oszustom. ukradłes to oddaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarik Re: watykańska grabież Polski IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 21:12 To dlaczego wyciągają zachłanne łapy po mienie na Ziemiach Odzyskanych? Tam też im coś zabrano? Bo z tego co wiem, to tam grabi właśnie Kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszolom ci tu pieją co do kościoła nie chodzą IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 21:43 Taki janek napisał częstochowski przypadek,a dlaczego bucu nie krajowy.Albo pies z tego co wiem to tam grabi kosciół.Stwierdzenie godne psa ,ale kundla nie szarika.Który był madry i wierny.Ateiści wam sr... do rondla , a nie stare kotlety odgrzewać.Co państwo miało dać kościołowi to już dało.I było z tym róznie .Ale pierdzenie w kompa to was podnieca.Do budy mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: ci tu pieją co do kościoła nie chodzą 15.06.10, 22:44 Na twoje odgrażanie i ambitne argumenty to nawet pies nogi nie zadziera. Bo nie warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszolom fasola jesteś cienki bolo i dajesz się wpuszczać IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.10, 21:51 w maliny .a taki mądry jak mowił Pawlak.Kosciół w porownaniu z osobami prywatnimi to miał papiery i je zbierał.darowizny od różnych wysoko postawionych osób knurze, czy panienko bo taka kłotliwa.nadania od rządzących.Po komunie zgodnie z tymi papierami je odzyskiwał.nawet wojna tego nie zniszczyła.bo każda parafia skropulatnie je zbierała. tam nic nie zgineło.Kościół biedny nie jest, nawet w Czewie to domów koscielnych masa.Jeśli kościół coś kupuje to zawsze dobrze płaci.ale ja tylko gadam z takim głupkiem wiejskim z blachowni . co nie ma kultury ,a uważa się za chodzącą madrość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to pisał oszołom Re:oszołam to nick czy stwierdzenief faktu ??? IP: *.iplus.com.pl 20.06.10, 16:36 Oszolom napisał(a): > w maliny .a taki mądry jak mowił Pawlak.Kosciół w porownaniu z > osobami prywatnimi to miał papiery i je zbierał.darowizny od różnych > wysoko postawionych osób knurze, czy panienko bo taka > kłotliwa.nadania od rządzących.Po komunie zgodnie z tymi papierami > je odzyskiwał.nawet wojna tego nie zniszczyła.bo każda parafia > skropulatnie je zbierała. tam nic nie zgineło.Kościół biedny nie > jest, nawet w Czewie to domów koscielnych masa.Jeśli kościół coś > kupuje to zawsze dobrze płaci.ale ja tylko gadam z takim głupkiem > wiejskim z blachowni . co nie ma kultury ,a uważa się za chodzącą > madrość. to pisał oszołom i to wszystko tłomaczy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gościa Re:oszołam to nick czy stwierdzenief faktu ??? IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.10, 19:08 proponuję wejść na posty niebieski maluch niemal nas nie rozjechał.tam przeczytasz gościu i może ci coś <wytłomaczy> obrońco ludu uciśnionego. Odpowiedz Link Zgłoś
blablable100 Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku 15.06.10, 21:41 Oto czym naprawde zajmowal , kosciól przez tysiaclecia,POMANAZANIEM MAJATKOW,jak sie do spraw duchowychmoze romyslanie w należacym do kosciola browarze! Odpowiedz Link Zgłoś
stangor Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku 15.06.10, 23:55 Kościół (kler) obietnicą raju dla wiernych urządził sobie raj na ziemi. Idiotów nie brakuje a to już 21 wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
radomiec Pedofile w czarnych kapotach... 16.06.10, 02:36 ... grabią Polską bardziej niz ktokolwiek w historii. Pazerność tej sekty przerasta zapędy tatarów czy imperium osmańskiego. Tylko razem, nie wysyłając dzieci na idiotyzm zwany katechezą i mądrym wyborem pre3zydenckim (obaj liderzy sądarzy to watykańskie pachoły) możemu zatrzymać czarną stonkę. katolicyzm to choroba mózgu! Z tym trzeba walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
giovanna2010 Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku 16.06.10, 07:50 Ręce mi opadły jak to przeczytałam (znowu!!!), ludzie biorą kredyty na mieszkanie na całe życie, żeby mieć dach nad głową i zapewnić jakiś ludzki byt swojej rodzinie, a te nieroby wyłudzają od tego durnego państwa miliardy i olbrzymie tereny, których rozmiar przerasta ludzkie pojęcie, to jest właśnie ta pokora, śmieszą mnie nazwy typu - "karmelitanki bose itp." - qrwa bose??? - tak w nazwie, bo autami nie gardzą dobrej klasy, a tu człowiek musi zapieprzać na nogach w deszcz pod parasolem - BOŻE (jeśli istniejesz) WIDZISZ I NIE GRZMISZ ????? Moje dziecko będzie się wychowywać bez tych idiotów i tych kłamstw, mam nadzieję, że to ślepe, zacofane społeczeństwo da mu normalnie żyć, bez presji i napiętnowania. Niech się udławią tymi majątkami, to nie jest w życiu najważniejsze, a i życzę im smażenia się w tym swoim wyimaginowanym piekle, którym straszą ciemny lud. Dużo by pisać, ale nie tylko oni są winni temu co się dzieje, winny jest też rząd, który na to pozwala, dopóki tacy ludzie co dupy kaznodziejom KK liżą będą siedzieć w rządzie ta sytuacja się nie zmieni. Już za parę dni są wybory, ludzie wybierzmy właściwie, nie powtórzmy błędu ostatniej kadencji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszmen cuda karolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 13:17 to są właśnie te cuda za pośrednictwem karolka w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogaty Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: 79.139.31.* 17.06.10, 18:47 najlepiej wszystko im oddac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 20:36 Ciemnota i złodziejstwo Odpowiedz Link Zgłoś
acqh Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku 18.06.10, 11:39 Dla mnie symbolem rozbieżności między tym co Kościół Katolicki mówi, a co robi jest odebranie budynku pod Jasną Górą, w którym za PRL-u był szpital ginekologiczno-położniczy. Szpital zamknięto, a w jego miejsce zrobiono m. in. filię banku. To pokazuje co naprawdę się liczy dla Jasnej Góry. A przecież tyle gadają o tym, że kobiety mają rodzić dzieci, nie przerywać ciąży itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.rev.masterkom.pl 18.06.10, 13:58 Pytanie do wszytskich tutaj wypowiadających się ... po ile macie lat? Tak z ciekawości pytam ... jak ktoś kto zawierał głos tu wejdzie to proszę podać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.10, 15:26 > Pytanie do wszytskich tutaj wypowiadających się ... po ile macie > lat? Tak z ciekawości pytam ... jak ktoś kto zawierał głos tu > wejdzie to proszę podać ... Słuszne pytanie i jakże ważne. Bo tu przecież chodzi o przyszłość naszego kraju. Mam nadzieję że są to ludzie młodzi którzy mają szansę zlikwidować ten coraz mniej ale niestety dalej rozwijający się proceder i to za przyzwoleniem władzy. Jestem przed 30 i czy ja mam szansę doczekać się opodatkowania, upadku, bankructwa lub innego należytego kościołowi katolickiemu określenia? pewnie nie ale mój syn któremu dopóki żyję będę wpajał pogardę i nienawiść do tej instytucji, ma taką szansę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszolom Maniek spoko gość jestes IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.10, 12:51 odpiszę ci maniek bo zaciekawiło mnie twoje wołanie o przyszłość kraju .Taka przyszłość jak rodziców chwanie.Póki żyję będę wpajał popgardę do tej instytucji.Nie dziw się mam parę lat więcej, niż ty majaków we śnie.Że jak umrzesz to oleje twój grób.Za duzo nie ma co się rozpisywać jaki pan taki kram .Nie pozdrawiam .Ile bym napisał to zobaczę dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: 188.33.93.* 18.06.10, 16:20 Jak ktoś komuś coś zabrał to musi zwrócić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: more Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.10, 15:06 waldi - nie rżnij głupa...delikatnie mówiąc. Rzecz we współmierności/wycenie reprywatyzacji "dóbr kościelnych" i wielu, wielu innych grzechach instytucji kościelnych. Przecież obecny papież ciągle za coś przeprasza, dobre choć tyle a gdzie zadośćuczynienie...? Idąc waldi tropem twego, skądinąd słusznego rozumowania "jak ktoś komuś coś zabrał to musi zwrócić" - to kiedy abp Paetz zwróci godność osoby ludzkiej "swoim" seminarzystom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: 94.254.133.* 20.06.10, 07:54 Jak tam panie TW, były prezydencie wyglądają "prawdziwe " sondaże na pana start na jesieni? Ile kasy już poszło na kształtowanie wizerunku,przy pomocy agencji ARC? Czyja to kasa? Dużo ludzi przyszło ? Śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedzący Re: Zwrot kościelnych majątków po częstochowsku IP: 109.243.138.* 20.06.10, 15:00 Co to znaczy ARC? Odpowiedz Link Zgłoś