Dodaj do ulubionych

Szukamy dobrego pracownika

22.09.10, 22:45
Jak nie masz znajomości to nie masz pracy w Czewie (no chyba że za marne parę złotych),mimo wysokich kwalifikacji. W tym grajdołku zawsze tak było. Bezrobocie spadło bo ludzie uciekli do Anglii i Irlandii, a nie dzięki ofertą pracy z naszego UP, z którego nie otrzymasz oferty pracy jak nie masz tam znajomości. PARODIA i to się nazywa miastem......
Obserwuj wątek
    • Gość: zz Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.net.stream.pl 22.09.10, 22:54
      stawki jakie sa proponowane przez agencje pracy wolaja o pomste do nieba i pamietaja czase sprzed kilku lat. nikt za piec zl nie bedzie robic.
      • Gość: kruk Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 00:21
        wielka szkoda, że autorki artykułu nie zadały i nie opublikowały wysokości zarobków dla tyc nowo zatrudnianych osób. może w tym jest sedno sprawy, że najniższa krajowa zniechęca do pracy - zwłaszcza gdy do tej pracy trzeba dojechać na własną rękę i pracuje sie w czterobrygadówce...
        • Gość: ja Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.multimo.pl 23.09.10, 21:18
          najlepiej żeby byl dobry i pracował za 1000 złoty !!!! żenada !!
    • Gość: max Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 22:56
      bzdura
      u mnie w firmie zarobki za 8 h ppracysa na poziomie ponad 2 tys i nie ma chetnych-praca biurowa
      LUDZIOM NIE CHCE SIE PRACOWAC
      • Gość: do maxa Podaj nazwe firmy, jutro przyjdę na rozmowę kwalif IP: *.apus-net.pl 22.09.10, 23:06
        Podaj nazwę firmy. Przyjdę na rozmowę kwalifikacyjną.
      • Gość: ~~ Re: Szukamy dobrego pracownika IP: 195.205.171.* 22.09.10, 23:06
        To daj jakieś namiary na Twoją firmę i napisz pokrótce co robicie?
      • Gość: Kasia Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.prenet.pl 23.09.10, 07:31
        to ciekawe, jakoś ja od maja szukam pracy biurowej i nigdzie nie ma ofert..
        • Gość: janusz Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.146.86.127.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.09.10, 19:22
          Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma . Zasiłki bym wam pozabierał to byście się do robotyu wzieli. Zawsze mało,a to dojechać na własny koszt. a to za daleko a to pod górkę, a w dodatku zima. W Biblii jest napisane "Kto nie pracuje niech nie je" A u nas roboty w bród. Choćby posprzatać. Ale jachcę do biura!!!! DO BIURA
      • Gość: rs Leniwa młodzież IP: *.54.169.4.tvksmp.pl 23.09.10, 08:31
        W wakacje szukaliśmy do pracy studenta, ucznia do dystrybucji ulotek. Praca na 4 h dziennie. Płaca 11 zł/h. Nie było chętnych! Zero wymagań kwalifikacyjnych, tylko chęć do pracy i umiejętność powiedzenia dzień dobry na wejściu do firmy. Nikomu się nie opłacało....

Jak już znalazłem ucznia do pracy, podobno w potrzebie, to nawet załatwiłem mu 12 zł/h. Rano się nie pojawił w pracy. Jak zadzwoniłem z pytaniem czemu, to mi mówi, że nie wie czy sobie poradzi.....

Ja wiem, że każdy by chciał zarabiać pięć tysięcy, ale najlepiej nic nie robić. A takiej pracy to nie ma.
        • Gość: magister zresztą Re: Leniwa młodzież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 08:42
          Tak, to prawda. Osobiście szukałem i potwierdzam, że nigdzie nie ma pracy dla nierobów.
          • Gość: dobry pracodawca Re: Leniwa młodzież IP: 212.87.241.* 23.09.10, 08:50
            Jest multum pracy na okrągły zegar dla wolontariuszy wszelkiego rodzaju.
        • pepikcz Re: Leniwa młodzież 23.09.10, 11:37
          Heh Twoja opowieść brzmi nieprawodpodobnie. 44zł za 4h pracy - rozdawanie ulotek !!! i nikt nie przyszdł ? A ten co się zgłosił się nie pojawił ? Musiałeś mieć mega pecha. Wiadomo, że no to nie jest jakiś szczyt marzen co poniektórych ale spokojnie uczniowie/studenci mogli by sobie dorobić.
      • Gość: Realista Re: Do Maxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 10:36
        Kto ty jestes za czlowiek ze piszesz ze to bzdury.
        2 tys. i nie ma chetnych.Chm,
        Widac ze znasz rynek pracy albo biezesz jakies leki
        • Gość: MAX Re: Do Maxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 19:51
          NIEROBÓW I ZŁODZIEJI NIE TOLERUJE
          jak przyjmujesz moją ofertę pracy to musisz w niej realizować powierzone zadania!!!!
      • filopolityk Re: maxxxiooo....Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 19:04
        Są 2 wyjścia ..albo dopiero wstałeś i miałeś piękny sen..albo mieszkasz w Lublińcu na Grunwaldzkiej ...no bo jeśli to prawda to ja z Holandii(gdzie obecnie pracuje) tam przyjeżdzam ;>
        Gość portalu: max napisał(a):

> bzdura
        > u mnie w firmie zarobki za 8 h ppracysa na poziomie ponad 2 tys i nie ma chetny
        > ch-praca biurowa
        > LUDZIOM NIE CHCE SIE PRACOWAC
    • Gość: jeleń Ciekawe ile płacą temu "dobremu pracownikowi"? IP: *.apus-net.pl 22.09.10, 23:04
      Każdy szuka "dobrego pracownika". Może napisz jeszcze, ile taki prywaciarz płaci "dobremu pracownikowi". 1000 zł czy 1100 zł?
      Jakby tak dobrze płacili w Polsce, to kilka milionów Polaków nie pracowałoby na Wyspach. Polska jest w Unii, ale jedynie jeśli chodzi o wysokość podatków ściąganych od obywateli. Jeśli chodzi o płace, to Polska należy do grupy byłych republik WNP.
      Natomiast jeśli chodzi o "dobrą pracę", to jasne że znajomosci się liczą. Ale nie tylko w Cz-wie, ale na całym świecie tak jest.
      Teraz trzeba mieć "plecy" a nie głowe na karku.
      • Gość: max Re: Ciekawe ile płacą temu "dobremu pracownikowi" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 19:53
        jeleń to ty jesteś i widzisz ,,szklane domy,,
        nie wiem czy wiesz o czym piszę ale stawka okolo 10 zl netto za 8 h biurowej to chyba jest oki
    • oszrany Do Max odnosnie zarobkow i plac 22.09.10, 23:04
      Max bo w UK albo w Irlandii wiecej zarobisz w tydzen jak masz dobra prace, jak gorsza to troche mniej ale i tak lepiej niz w PL, wiec myslisz ze jak ktos przyzwyczail sie do zarobkow na poziomie polskiego Prezydenta to wróci do PL pracowac za 2-3 tys na miesac ? Niesety NIE !
      • Gość: gregoson Re: Do Max odnosnie zarobkow i plac IP: *.net.stream.pl 23.09.10, 01:22
        powiem krótko - nie podoba się ? Bilet na samolot i wypad na zachód. Im was więcej nieudaczników wyjedzie tym lepiej. pa, pa. jak sie w anglii nie uda to od maja IV rzesza stoi otworem dla gastarbajterów - masa zgrzybiałych szkopów potrzebuje parobków do podcierania starych tyłków. robota w sam raz dla ambitnych inaczej. Tylko błagam - jak juz wyjedziecie z RP to nie wracajcie.
        • Gość: D.. Co Wy piszecie. IP: *.enion.pl 23.09.10, 07:19
          Każdy ma prawo pracowac w kraju za przyzwoite pieniadze ale niestety u nas jest wiecej korupcji niz sprawiedliwosci.
          Pracowalem kiedys w TRW i wiem co to znaczy - to istny OBOZ PRACY w ktorym ludzie zasuwaja jak roboty.
          Mozecie zadawac pytania typu - czemu sie nie zwolnia, a odpowiedz jest prosta - gdzie pojda jak nie ma gdzie pracowac za sensowna kase.
          Proponuje władza TRW aby podniesli stawki dla pracownikow i Wilk bedzie syty i Owca cała.
          Te marne 1000zl na reke na początku i system 4ro brygadowy woła o POMSTE !!!!!
          • Gość: ja Re: Co Wy piszecie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.10, 07:29
            "Trudności w znalezieniu fachowców sygnalizuje też odlewnia żeliwa Wulkan. - Kiedy patrzę na zachowania pracowników, mam szczere wątpliwości, czy faktycznie miasto dotknięte jest bezrobociem - komentuje prezes Janusz Zatoń. - Naprawdę ciężko o dobrego pracownika"
            kurcze a ja do wulkanu swego czasu zanosilem cv raz na kwartal i jakos do mnie nie zadzwonili a jestem po szkole metalurgicznej i moglem robic naprawde cokolwiek na produkcji, byle pracowac w zawodzie wyuczonym, ciezkiej pracy sie nie boje,teraz robie w trw na produkcji od ponad roku i jakos zyje,
            chyba sie juz zasiedzialem
            • Gość: hk czemu w tym mieście nie powstają nowe firmy? IP: 217.12.186.* 23.09.10, 07:52
              jak np. w radomsku; brak konkurencji i nasi pseudo biznemaeni robia co chcą; gdzie indziej to fabryka lcd powstaje, to huta szkła, to jakis automotive; np. trw leci na czasowych, a jak się nie podoba lub nie ma pracy to do domu; wynagrodzenia ok 1000zł; inni płacą podobnie, albo zatrudniają na najniższą stawkę i płacą lewiznę albo i nawet nie - jak 'prezes' ma gest.
        • pepikcz Re: Do Max odnosnie zarobkow i plac 23.09.10, 11:43
          Dla mnie to Ty jesteś nieudacznikiem bo boisz się wyjechać z kraju za pracą. To nic złego, a warunki o niebo lepsze niz w Polsce. Pewnie zaraz mi odpiszesz, że pracujesz w wielkiej korporacji czy coś tędy masz 5tyś/miesiąc, samochód itp i nie musisz nigdzie jechac, ale w takie bajki malo kto uwierzy. Kierunek ucieczki to nie tylko zmywaki na wyspach, choć i tam ludzie napewno pracują w bankach i dużych firmach. Kraje graniczące z Polska tez maja duzo do zaoferowania i nie trzeba do pracy latac samolotem :) No ale co ja tam bede tlumaczyc, zyj w przeswiadczeniu, ze jestes supergites ;)

Powodzenia rodacy i niech kazdy walczy o swoje tak jak mu sie podoba ;]
        • Gość: do debila Re: Do Max odnosnie zarobkow i plac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 13:07
          jesteś śmierdzącym guanem gregoson i niedługo opatrzność cię ukarze
        • Gość: max Re: Do Max odnosnie zarobkow i plac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 19:57
          BRAWO TO JEST WYPOWIEDZ NA POZIOMIe

pamietaj jak juz tam wyjedziesz to zapomnij o Polsce
          a zazwyczaj jakoś nie możesz - najczęsciej pamietasz o polskim dentyscie!!!!!
        • Gość: WildChild Re: Do Max odnosnie zarobkow i plac IP: *.chello.pl 29.09.10, 20:43
          stary, takie teksty to sobie możesz do kolegów z piaskownicy puszczać. wielce "inteligentny" i "wykształcony". sorry kolego, ale czasy kiedy ludzie zapieprzają jak niewolnicy za minimalną krajową powoli się kończą i nie dlatego, że ludziom się pracować nie chce, a dlatego, że powoli chyba zaczynają w końcu dochodzić do wniosku, że nie będę tyrać za pół darmo na swoich "możnowładców". nie ma to jak "przedsiębiorca" cwaniak dorabiający się na przekrętach, lukach w prawie podatkowym czy kodeksie pracy tworzonym przez złodziei dla złodziei. druga sprawa - wielokrotnie wymagania pracodawcy względem wiedzy i umiejętności przyszłego pracownika są zupełnie niewspółmierne do oferowanej płacy. chcesz mieć specjalistę? to mu zapłać jak specjaliście, a nie myślisz, że rzucisz parę groszy, a gość cię jeszcze w dupe będzie całował za "przywilej" pracowania na twoje nowe auto czy mieszkanie. jak sobie pracodawcy przestaną jaja robić z pracowników to będzie miał kto pracować.
      • Gość: max Re: Do Max odnosnie zarobkow i plac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 19:55
        przeciez możesz myc garnki lub czścic buty w U.K.
        MNIE TO LATA ,że sie do takiego poziomu zniżyłęs!
        • Gość: oszrany Do Max'a przemadrzalka :) IP: 89.100.203.* 23.09.10, 20:24
          Jak jestes takim nieukiem ze nie umiesz nic wydukac po angielsu to nic innego jak zmywak Ci nie pozostaje, ale naszczescie takich nieukow tu na wyspach juz nie ma, wrocili do PL ;) A do doentysty chodze gdzie mi sie podba :) ale nie jestem takim pajacem jak Ty aby placic za to samo 3 razy wiecej aby zaszpanowac przed kumplami z wioski ;)
    • przem0_25 Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 08:14
      Ta pani która napisała ten artykuł to chyba chciała by naprawdę dostać zwolnienie i zobaczyć jak to jest . Nie dość, że Częstochowa jest tak europejskim miastem to prace dostaniesz najpierw wedle selekcji nie ważne czy masz wykształcenie wyższe , średni ,niższe może jesteś znajomym , lub z rodziny . Druga selekcja może jesteś gejem , albo chory , może murzyn to trzeba się zastanowić . No i ostatnia dojazd ,jeśli dojeżdżasz z Cz- wy , z Północy , a firma jest np. Poczesna , to ciebie kosztuje tramwaj i autobus , a oni policzą tylko ilość kilometrów i tak ci zwrócą ( w dodatku po najkrótszej linii ). A to że masz wykształcenie to cie poklepią po plecach .To jest unia europejska .
    • 4dagome1 Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 09:08
      Pracuje niedaleko pewnej wytwórni makaronu .Tam bez przerwy widac nowe pracownice .A to dlaczego ? bo przyjmuje na 2 lub 3 miesiące żeby niepłacić czegoś tam a potem zwalnia i bierze nowe .
    • mirekg1963 Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 09:18
      No spoko, nawet dezwali sie d mnie z firmy która zatrudnia pracowników w TRW...chcieli na 1/4 etatu mnie zatrudnić z możliwością dorabiania czy czegoś tam...pieniądze jakie oferowali to nie jest połowa tego co w budżetówce zarabiają (stawka godzinowa). Tylko , że tam mogą strajkować !
      • Gość: szczepiony TRW - troska o pracownika IP: 87.118.126.* 23.09.10, 09:41
        (...) musicie się zasczepić bo brakuje mi 200 ludzi (...)
        forum.gazeta.pl/forum/w,55,100949446,100975280,Rozmowa_z_Arturem_Oginskim_dyrektorem_Zakladu_.html
        Właśnie zbliża się okres masowych służbowych szczepień załogantów na produkcji :-/
      • Gość: JAS Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.net.stream.pl 23.09.10, 09:57
        Nie knoćcie głupot ! Zlikwidować te wszystkie firmy pośredniczące, które za pośrednictwo zabierają pracownikowi sporą część kasy ! To raz, a dwa to kompletny brak zainteresowania "wyzyskiwaczami"- pseudo pracodawcami, którzy bogacą się "cudzym kosztem". płacąc marne grosze zatrudnionemu, albo zatrudniają, jak ktoś juz TU opisywał, tylko na 2-3 miesiące i zwalniają ! CHORY KRAJ, CHORZY LUDZIE ! Gdzie TA DRUGA IRLANDIA?! Panie Tusk...?!
        A co do Wulkanu, sam również składałem osobiście kilka razy swoje CV; nie odezwali się ANI raz !!!
    • erykartowski Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 09:53
      > Fakt jest niezaprzeczalny: ludziom brakuje motywacji do pracy
      Naprawdę? Nikt nie chce robić świątek piątek na umowę zlecenie za 1000 na rękę? Niewiarygodne! Tak tak panie naukowcu to fszystko przez te komune i czarnobyl. Niewdzięcznicy!
    • franc855 Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 10:02
      Wez kobieto pomysl zanim napiszesz taki beznadziejny artykul,jak ty dostalas ta robote?
      Czemu nie przedstawilas ile ci pracodawcy chca placic temu 'dobremu pracownikowi' ?Czemu nie napiszesz czego w zamian wymagaja?Moze wtedy bys zrozumiala ,ze za 1000 zl ,osoba po studiach i znajaca 2 jezyki po prostu nie che pracowac ,bo to jest ponizajace
      To miasta od lat jest prywaciarzy ,tak bylo ,jest i niestety bedzie jeszcze dlugo
      • Gość: zawsze-inna Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 10:12
        Np. Niemcowi za 1000zł to by sie nie chciało budzika wstać i wyłączyć.
    • Gość: olo Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 10:12
      WSZYSTKIE AGENCJE PRACY ZLIKWIDOWAĆ A ICH WŁAŚCICIELI PUBLICZNIE ROZSTRZELAĆ
      • Gość: dak to jest bardzo dobry pomysł IP: 217.12.186.* 23.09.10, 11:18
        zlikwidować agencje pośrednictwa pracy, bo one żerują na tym we wspólpracy z takim np. trw., niech trw sobie przyjmie tych wszystkich ludzi jako swoich pracowników, to zobaczymy
      • Gość: alo Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 13:11
        nie zlikwidują agencji bo to złoty interes dla kolesiów tuska i innych patafianów
    • aknemes Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 10:13
      Gdzie ta praca? Za każdym razem, kiedy przychodzę do urzędu pracy, to słyszę, że dla mnie ofert pracy nie ma! Przeglądam masę portali z ogłoszeniami pracy i Częstochowa na tym tle wypada marnie. A jeśli już się ktoś odezwie, to najczęściej oferuje staż albo praktykę - bezpłatne oczywiście. To mają być oferty pracy? Poszłam w jedno miejsce, pokazałam CV - facet rozdziawił gębę i wybąkał "Ale ma pani doświadczenie! Nie spodziewałem się". I co? Po kilku dniach telefon czy chcę staż czy praktykę... W jakim świecie żyjecie częstochowscy pracodawcy? Najlepiej, żeby pracować ze śpiewem na ustach i nie chcieć w zamian wynagrodzenia, ot taka praca dla pracy. Żebyśmy mogli wyśpiewywać peany z samej wdzięczności, że mamy pracę. Takie są częstochowskie realia. I zazdroszczę tym, co mają jakiś fach w ręku. Bo na co mi wyższe wykształcenie humanistyczne, biegła znajomość języków obcych i jeszcze cała masa umiejętności, skoro pracy nie ma w Częstochowie? Na szczęście już niedługo mam zamiar opuścić to miasto i udać się tam, gdzie jest praca, a za nią godziwa płaca. I nie będzie to zmywak w UK :)
    • Gość: diwo Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 10:24
      Sami sobie jesteśmy winni.

Na rozwowy kwalifikacyjne przychodzą ludzie, którzy zawodowo robią fantastyczne wrażenie. Potem w 75% przypadków okazuje się, że oni chcą być zatrudnieni a nie chcą wcale pracować. Są bardzo zdziwieni, że w firmie handlowej znakomita część ich wynagrodzenia uzależniona jest... od wyników! Bardzo dziwne, prawda? ;-)

Przeszkolenie w mojej branży trwa minimum dwa miesiące - przez ten czas nie palę się do płacenia kokosów bo po prostu z pracownika pożytku żadnego nie ma (wręcz odwrotnie: zawraca głowę innym). Każdy potencjalny zainteresowany pracą głośno protestuje: "on się wyszkoli w tydzień". Ja wiem, że to niemożliwe ale on jest "młody i zdolny" a ja na pewno (jego zdaniem) po prostu chce go wykorzystać a za dwa miesiące zatrudnić następnego.
      Ustalam zasady wynagrodzenia (uwierzcie mi, bardzo jasne i precyzyjne, ile się zrobi - tyle się zarobi). Co miesiąc widzę rozczarowanie w oczach na widok wypłaty - choć jest ona prostą pochodną od nakladu włożonej pracy. Nie ma pracy, nie ma kasy, przecież to proste, prawda?
      Wszyscy są "zarobieni" i na nic nie mają czasu ale codziennie widze w monitorach włączone gg i nk. Na widok L4 wydają okrzyk radości i znikają na tydzień. Potem są zdziwieni, że wynagrodzenie wypłacane jest w niepełnej wysokości...

Żyjemy w kraju, który jest na dorobku, nie łudzcie się, że zarobki nagle skoczą o 100%. Ich niski poziom spowodowany jest nie "sępostwem" pracodawców tylko tym, że zazwyczaj ledwo wiążą koniec z końcem. OCZYWIŚCIE SĄ WYJĄTKI - pewien procent firm stać na podwyżki, mogliby płacić więcej. Ale wychodzą z założenia, że po co mają to robić, ludzie do pracy są a właściciel (albo zarząd bo to istotna różnica) woli mieć większy finansowy zapas bezpieczeństwa na wypadek np. załamania zamówień.

Tak ciężko policzyć, ile kosztowałoby TRW podwyżka płac o głupie 100 zł netto każdemu? Pracownik by tego nawet nie zauważył a dla firmy milion w d.pę co miesiąc... W każdej firmie jest tak samo, tu tylko działa efekt skali.
      • Gość: gość 123er Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 10:52
        Ciekawe czym zajmuje sie Twoja firma skoro masz takie wymagania. Wiadomo ze jednemu może wystarczyć tydzień na przeszkolenie drugiemu dwa miesiące nie starczają.
        • Gość: diwo Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 11:19
          Przez 12 lat nauczyłem się, że NIKOMU nie wystarczy w mojej branży tydzień przeszkolenia. Natomiast Twoje stwierdzenie, że "jednemu wystarczy tydzień a drugiemu i dwa miesiące nie wystarczą" jest zbieżne dokładnie z tym, co zazwyczaj uważa potencjalny kandydat. Oczywiście on jest ZAWSZE tym "jednym" ;-))))

(prowadzę biuro obsługi klienta dla jednej z ogólnopolskich sieci usługowych)
        • Gość: FFF Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.10, 12:34
          Pewno ubezpieczenia i inne produkty finansowe :)
      • Gość: hmm Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.net.stream.pl 23.09.10, 11:34
        Ciekawe gdzie tak chętnie latają na l4, masę ludzi lata z gorączką do pracy, bo pomijając mniejszą kasę na l4, to nie chcą podpaść. ba, podpada się nawet tym, że człowiek prosi o urlop jak się czuje umierający, albo ma spawy w urzędzie czy teatrzyk w szkole u dziecka. Ja rozumiem, że to konflikt interesów, ale jeśli pracodawca wykaże zrozumienie pracownikowi-to nie znaczy, że zawsze ma iść mu na rękę-to i pracownik wykaże się zrozumieniem. Jeśli Ty możesz liczyć na swoich pracowników-zostaną po godzinach, przyjdą w sobotę-to i ty pozwól im czasem urwać się z pracy czy spóźnić, czy wziąć awaryjnie dzień wolny. Bądź po prostu człowiekiem, postaw się w sytuacji zatrudnionego. Dlaczego mówię do Ciebie pracodawco? Bo wbrew pozorom Ty masz większe prawa, Ty dyktujesz warunki. Ja wiem, że pracownicy są różni, jeden doceni, drugi nie. Ale ten kto doceni, zwróci ci wielokrotnie. Poza tym z czystym sumieniem dając więcej możesz i więcej wymagać. Jak Ty nie odmówisz mi, gdy powiem, że potrzebne mi wolne, ja bez przymusu przybiegnę ci pomóc w sobotę czy zostanę i na drugą zmianę, gdy powiesz, że jest pilne zlecenie.
        A propo niższego wynagrodzenia na dwumiesięcznym przyuczeniu. Nie wiem jakiego rzędu to wynagrodzenie i czy jest pewność dużo wyższych zarobków po przejściu tego pierwszego etapu. A może zamiast przeskoku uśrednić zarobki. Albo zorganizować pierwsze dwa tygodnie okresem próbnym-sprawdzić, już na tym etapie, czy opłaca się kolejne tygodnie inwestować w tą osobę. Jeśli się opłaca to zainwestować-znaczy się dobrze płacić, pomimo, że ta osoba dopiero się uczy. A jak kiepsko przyswaja to po co obie strony mają się męczyć dwa miesiące. Ba,Ty jako pracodawca conajmniej 4 miesiące bo jeszcze z kolejna musisz próbować.
        Chyba przeniosę się do działu rekrutacji i kadr...a może zbyt duża ze mnie idealistka, jeśli chodzi o pracowników.
        • Gość: diwo Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.xdsl.centertel.pl 23.09.10, 22:57
          Przenieś się do HR - szybko stracisz złudzenia...

Kto Ci powiedział, że tak nie robię? Że nie daję wolnego na teatrzyk? Że nie puszczam wcześniej, nie pozwalam przychodzić później? Pozwalam. Nie robię problemów. Z tym odwdzięczaniem się pracownika - no cóż... Z tym właśnie jest różnie. Potem się okazuje, że jesli ktoś potrzebuję wyjść wcześniej - to MUSI, dramat, problem, nie da się inaczej. Jeśli ja potrzebuję go godzinę dłużej - cóż, to mój problem.
          Ja na L4 nie byłem odkąd pamiętam. Nie mogę i nie stać mnie na to. Natomiast świetnie sobie zdaję sprawę, że nader często moi pracownicy czują się już zupełnie ok (każdemu zdarza się chorować, tylko ja jestem mutantem zdaje sobie sprawę z tego) ale poleżą sobie jeszcze w domciu, zwolnienie się nie skończyło. Co ich obcodzi, że ktoś zap...la za nich?

Myślisz, że to takie dziwne?

Mam taki charakter pracy, że bardzo często rozmawiam z szefami, kierownikami, właścicielami innych firm. To co piszę to nie są tylko moje obserwacje. To problem ogólny. Niestety.

A kwestia "uśredniania" pensji - no cóż... Ja mu "uśrednię" a on dzień po zakończeniu miło płatnego stażu, kiedy już zapłacę za jego szkolenia, powie mi, żebym go serdecznie pocałował w d... Z dnia na dzień. Prawo pracy wszak jest dla pracodawców - terminy wypowiedzenia umowy o pracę pracowników nie interesują, jak odchodzą - to z dnia na dzień. Nie wierzycie? Popytajcie...

Nie owijajcie w bawełnę - napiszcie po prostu, że wszyscy pracodawcy to wstętni złodzieje, nabijający sobie kabzę Waszym kosztem, obrzydliwi krwiopijcy, pasożyty żerujące na Waszych głodowych pensjach, bezwzględni prymitywni konsumenci Waszych ciężko zarobionych pieniędzy... Bo każdy z Was - jak tu siedzimy i piszemy - przynosi każdej firmie, w której jest zatrudniony krociowe, regularne zyski w postaci minimum 20.000,00 zł, nie? Oczywiście miesięcznie.

Myśleliście kiedyś o tym, ile przynosi Wasza comiesięczna praca? Wasza, indywidualna robota? Ale zarabiać to by się chciało, 5 tys. złotych, 10 tys...

Taka żółć mi się trochę wylała, jeśli kogoś obraziłem - przepraszam. Nie miałem takiego zamiaru.
          • pepikcz Re: Szukamy dobrego pracownika 24.09.10, 11:13
            Wspołczuje i Tobie i Twoim pracowniką bo z tego co piszesz widać, że ich naprawdę niecierpisz. Niby piszesz, że puszczasz na wolne kiedy chcą itp aby za chwilę napisać jacy to oni są źli bo nie dają nic wzamian itp. Kuriozium. I tak wiem, że jesteś the best pracodawca in da city hehe ale no bez przesady :) Można by się tak długo przegadywać, ale nic to nie da bo i tak się nic nie zmieni. Zawsze będą niesmaki na lini pracodawca - pracownicy więc tylko życzyć nam wszystkim, aby się jakoś dało dogadać, zarobić i godnie żyć. Jakiś obiad by trzeba zjeść... :)
      • Gość: optymista Re: Szukamy dobrego pracownika IP: 193.138.241.* 23.09.10, 13:34
        Niby racja, a tu jeszcze taki pasztet :-)
        " Każdy Polak powinien co roku odkładać dodatkowo na emeryturę 13,6 tys. zł - wynika z badania przeprowadzonego przez towarzystwo ubezpieczeniowe Aviva i firmę doradczą Deloitte. Inaczej na starość będziemy klepać biedę."
      • Gość: a jednak Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.prenet.pl 23.09.10, 16:22
        nie masz racji. twoja bajka jest opowiadana z poziomu kapitalisty, a więc nie znasz realiów, tylko statystyki
    • Gość: REALista Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 11:10
      Nepotyzm w firmach panstwowych i prywatnych
      Nepotyzm w biurach urzedach w duzych sieciach.
      Wczesniej dobrze ktos napisal ze nie kwalifikacje
      decyduja o przyjeciu do pracy a to czy tata albo
      jakis wujek w danej firmie pracuje.
    • ygawa81 Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 11:17
      Szukam pracy od stycznia tego roku i nic, nigdy wczesniej tak dlugo nie szukałam góra 3 miesiące, mam 29 lat, 5 lat po studiach pracowałam w sprzedazy i w biurze.
      Ostatnia moja propozycja to praca w Tesco na pół etatu , wynagrodzenie 550 zł na rękę plus dojazd w jedną stronę ok 18 km własnym autem.
      I człowiek sie zastanawia czy iś za te 300 zł czy nie iś do pracy.
      Jedyne co interesuje pracodawce oczywiscie w moim przypadku, to ilośc dzieci na koncie i czemu ich jeszcze nie mam??
      Co mam odpowiedziec, że macica mi na mózg raz w miesiacu jeszcze nie padła?, czy to że chce normalnie życ a nie martwic sie czy mam dla dziecka czy nie mam?, pokazac mu co miesiąc recepte wypisana na antykoncepcje?, czy błagac i obiecac że dzieci narazie miec nie bede? czy poprostu powiedziec że nie przyszłam na rozmowe o moim życiu prywatnym tylko o ewentualne zatrudnienie?
      W UP zaproponowali mi z wykształceniem ekonomicznym prace lekarza i nauczyciela.

Szukam dobrego pracownika? czyli jakiego, oczywiscie najniższa krajowa-tak mi mówią na rozmowach, ma pani auto? chodz praca typowo biurowa, a wie pani czasem dziewczyny układają towar do 2 w nocy, a nadgodziny nie są płatne, aha, ile 1500 zł? to może pani miec po około 3 latach pracy i awansie / lub /chce nas pani z torbami puscic???, przez pół roku oczywisce umowa zlecenie i ok 900 zł na reke, a potem umowa o pracę.
      Nie ubarwiam i nie koloryzuje, nie licze , ze znajde pracę w tym roku dlatego myśle o swojej własnej działalności, pierwszy klient już jest:)
      Pozdrawiam :)
      Pozdrawiam
      • Gość: diwo Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 11:24
        Więc uruchom działalność i spokojnie zacznij zatrudniać - tym razem u siebie, na swój koszt i ryzyko - osoby takie, jak Ty. ;-)))
        • Gość: a jednak Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.prenet.pl 23.09.10, 16:29
          diwo ty tak nie fikaj, jeszcze cię bieda dopadnie. prędzej niż się spodziewasz
          • Gość: diwo Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.xdsl.centertel.pl 23.09.10, 23:44
            Dam sobie radę, tyle czasu jakoś dawałem, to i kolejny raz poradzę... ;-)
      • Gość: zawsze-inna Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 11:25
        czy pracodawcy zdaja sobie sprawe,że w dzisiejszych czasach nie da się wyżyć za 1000zł?
        porobiąc opłaty nie wiele zostaje sie na życie,samemu ciężko a co dopiero jak ma się dzieci.
        jest to nierealne.
        • Gość: Sli Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.com.pl 23.09.10, 11:50
          Ygawa81 to daj namiary na Siebię, wolałbym być jednym z pierwszych klientów_no Wiesz?.
      • prosisz_i_masz do ygawa81 23.09.10, 12:09
        A współpracownika nie szukasz? Też jestem na etapie poszukiwań miejsca pracy, mam doświadczenie w sprzedaży i trochę w rozrachunkach...
    • Gość: Gienek emeryt Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 12:47
      Gady żyjące na Rakowie też nie chcą pracować...
    • Gość: roy Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 13:03
      trzeba znać rozporkową to pracę byś miał ale nie za darmo , najlepiej trzeba kogoś podkablować
    • Gość: ELO. Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.rev.inds.pl 23.09.10, 13:09
      Za ochłapy to niech sobie sami pracodawcy pracują.
      • Gość: mama Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 16:27
        Ja bym poszła chętnie poszła do pracy. Ale nikt nie chce przyjąć jak dowiaduje się,że mam 2 dzieci. Horror!
        dobrze,że mamy prorodzinną politykę
        • Gość: ja Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.10, 19:04
          A mnie nie zatrudnią, bo ich jeszcze nie mam :) Cudowne życie:)
    • anula25 Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 16:36
      Tak naprawdę wszystko zależy od pracodawcy . Ludzie pracują dla zarobienia pieniędzy a nie dla górnolotnych planów prezesa. Pracownik dobrze opłacony zawsze bedzie pilnował dobrej pracy i będzię ją wykonywał jak najlepiej może. A prawda jest taka że 1000 zł to jakaś magiczna stawka . Rynek pracy w Częstochowie jest bardzo mizerny , brak dobrych i dużych pracodawców .... tylko dużo drobnych cwaniaczków z małymi firmami .
      • Gość: wykorzystywana Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.strefa.com 23.09.10, 19:38
        zgadzam się w pełni z wcześniejszą wypowiedzią. tzw.biznesmeni a dla mnie nowobogaccy wykorzystują pracowników jak tylko mogą: umowa na czas nieokreślony- szczyt marzeń, szkolenie- broń Boże, bo nauczysz się więcej i pójdziesz gdzie indziej, wynagrodzenie większe od najniższego- a po co? to tylko koszty nie potrzebne dla pracodawcy- a co dla nas?- kredyty, emerytury, wczasy poza domem, dziecko- na nic mnie nie stać i tak od lat, byle nie być bezrobotną.....
      • Gość: Obserwator Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 16:03
        W pełni zgadzam się z Anula25. W Częstochowie nie ma ani dobrej pracy, ani dobrych pensji a jedyną motywacją do pracy są pieniądze. Uważam że gdyby potencjalny pracownik który zarabia w chwili obecnej od 1000 zł do 1600 zł nagle zaczął zarabiać około 2500 zł bardziej by się przyłożył do pracy i miał większą motywację. Jeśli ludzie byli by lepiej zarabiali i mieli bardziej stabilną sytuację dotyczącą ich pracy to na pewno chętniej by wydawali zarobione pieniądze co miało by wpływ na ożywienie gospodarcze oraz rynek zbytu dla producentów.
    • filopolityk Kolego z Wulkanu 23.09.10, 18:34
      Jeśli płacisz 1400 pracownikowi a on na wyzywienie potrzebuje około 450 na mieszkania około 700-800 , paliwo 4,5 a gdzie nie daj boże dzieci lub żona w ciąży to nie wybałuszaj tak oczu i tak nie patrz na zachowania pracowników . W Holandii wyżywienie kosztuje około 100-150 (nie ważne czego) wynajęcie domku (!!!) około 600 paliwo 1,5 to tam zarobek 1400 można zrozumieć choć zarabia się dużo więcej ...ale co tu dużo gadać g.. z góry leci !! ..nerwy człowiekowi siadają ...
    • szifty Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 19:24
      Eliza Kwiatkowska:
      forum.gazeta.pl/forum/w,55,75294853,75368014,Re_Eliza_Kwiatkowska.html
      Aneta Nawrot zaśmieca Wyborczą
      forum.gazeta.pl/forum/w,55,99391326,99435454,Aneta_Nawrot_zasmieca_Wyborcza.html
      Te posty mowią o autorkach artykułu. Zapamiętajmy te nazwiska zebyśmy następnym razem czytając taki szmaciany artykuł od razu wiedzieli kto napisał te wypociny.
      Nie będę się wypowiadał na temat treści artykułu bo każdy wie co on w sobie zawiera.. g@#^o
      Prosze mi tylko odpowiedzieć na pytanie co za debil je zatrudnia?
      • Gość: jan Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.prenet.pl 23.09.10, 19:50
        ten artykuł to żenada
        • jacek.karlikowski Re: Szukamy dobrego pracownika 23.09.10, 20:41
          Prawdą jest, że agencje pracy zabierają zleceniobiorcom znaczną część normalnego wynagrodzenia za godzine, którą otrzymaliby, gdyby zostali zatrudnieni bezpośrednio u pracodawcy.

Dlatego władze miejskie i PUP powinny zabiegać, rozmawiać z najwiekszymi zleceniodawcami w regionie, alby w miare potrzeby odstępowały od tego typu pozyskiwania siły roboczej na rzecz zatrudnienia pracownika na podstawie przepisów kp.

Dlaczego tak się nie dzieje? Bo pracowdawca myśli tylko o profitach jakie płyną z umowy zlecenia dla niego samego. A dlaczego nikt nie uświadomi pracodawcy, że na dłuższą metę wiekszą korzyść odniesie ze stałej współpracy? Koszty przyuczenia, adaptacji i reklamy "miejsca pracy od zaraz" odpadają i można je przeznaczyć na godziwe wynagrodzenie dla pracownika, kóry tak szybko nie zrezygnuje z pracy, która da mu minimum poczucia bezpieczeństwa.
          • Gość: filopolityk Re: Szukamy dobrego pracownika Oo IP: *.cable.quicknet.nl 23.09.10, 21:09
            Hahahaha Typowe gadanie polityka , dużo ,kwieciście , i zupełnie nic z tego nie wynika bo o tym to my wszyscy dobrze wiemy a jak taki ktoś jak Ty Panie Kolego jak się "jak dochrapie to się nachapie" a nie będzie myślał o biednych bo dla interesu państwa i własnych interesików takich osób jak Pan bardziej opłacalne jest wspieranie przedsiębiorczych a nie pospólstwa i cześć ... (matko jedyna ,,,)
          • Gość: diwo Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.xdsl.centertel.pl 23.09.10, 23:53
            Ja Ci nawet powiem, co Ci taki pracodawca odpowie. To będzie mniej więcej tak:

"Drogi Panie Jacku!

Do momentu, kiedy Pan swoją osobą bądź urzedęm ZAGWARANTUJE nam w sposób poważny (np. gwarancjami bankowymi bądź państwowymi), że nasze zamówienia z tego kwartału będą odpowiadały zamówieniom z przyszłego - prosimy Pana aby się Pan bujał sam z problemem.

Serdecznie pozdrawiamy.

Zarząd wraz z wykwalifikowanymi pracownikami stałymi, którzy będą mieli NA PEWNO zatrudnienie. Zarząd - 5 osób. Wykwalifikowani pracownicy 5700 osób + rodziny."
    • Gość: yoł Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.54.171.63.tvksmp.pl 23.09.10, 21:39

Zaorać POLSKĘ !!!!!!!
    • Gość: czosnek Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.116.81.93.tvksmp.pl 23.09.10, 21:49
      Poziom wypowiedzi tylko potwierdza poglądy pracodawców na lokalny rynek pracy. Nie chcesz zapierpapier w 4 brygadówce w trw za tysiaka? Odpowiedz sobie na pytanie co potrafisz żeby zarabiać więcej? Bo trw oferuje tysiaka za stanie na linii i naciskanie guzika. Żadna robota - żadne pieniądze. Zero odpowiedzialności, zero umiejętności. A jeżeli już, to umiejętnosci, które można nabyć w 2 tygodnie treningu. Wy magystrzy Zarzondzania czy też metalórgii - zastanówta się co sobą reprezentujecie na rynku pracy i skonfrontujcie to z zapotrzebowaniem na pracę.

Żaden malarz, murarz, spawacz, cieśla, ślusarz, płytkarz, parkieciarz, stolarz, szklarz, mechanik samochodowy nie narzekają na brak pracy. I to godnie płatnej. Niestety, trzeba być rozgarniętym, coś umieć i nie bać się zapyerdalać. I wcale nie trzeba wyjeżdżać do Niemca, czy Angola. Wystarczy wyjechać do Katowic, lub Wrocławia. Tam roboty jest od chuya. Nie tylko biurowej, a nieźle płatnej.
      • Gość: pracownica trw Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 23:25
        co ty gadasz?jakie stanie i wciskanie guzika?albo tam nigdy nie pracowałes,albo Cie postawili na takie cos bo do czegos innego sie nie nadawales!
        pracuje tam 8 lat i wiesz mi nie stoje i nie naciskam guzika.!
        he dobre.
        • Gość: diwo Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.xdsl.centertel.pl 23.09.10, 23:58
          Taaaaak? 8 lat? W TRW? Zakładam, że nie sprzątasz tylko pracujesz jako pracownik TRW na linii.

No to napisz, tak z czystym sumieniem: zarabiasz TYSIAKA!!!???

Wiem, ile zarabiasz: na rękę miesięcznie (nie ściemniaj mi o nadgodzinach i dodatkach) dostajesz około 2.500 do 3.000 złotych. Bądź więcej.

Prawda?

Nie bój się, nazwiskiem się nie muszisz podpisywać.
          • Gość: idący tyrać:) Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 05:07
            3000 raczej nie ma no chyba że jest liderką:), po ośmiu latach ma coś w granicach 2000-2300zł i ani grosza więcej, zależy jeszcze kim ona tam jest.
            Ale masz rację jeśli jesteś robotnikiem wykwalifikowanym to raczej problemów ze znalezieniem pracy nie będziesz mieć...więcej odpisze jak z mojej śmiechopracy niszczącej umysł wrócę :)
          • Gość: pracownica trw Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.10, 10:28
            nie rozsmieszaj mnie.nie bede ujawniac swoich zarobków ale odejmij bo masz z czego.potwierdziles ,ze tam nie pracujesz skoro uwazasz ze tam sa takie zarobki.
            • Gość: pracownica trw Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.10, 10:30
              mam duzo mniej niz 2000. co zaskoczeni?
          • pepikcz Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu 24.09.10, 11:17
            Diwo na prezydenta !!! Wie wszystko i o wszystkim :)
            • Gość: diwo Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 11:40
              Panowie, ja się tyle zaświadczeń o zarobkach z TRW naoglądałem że żadnej ciemnoty nikt mi nie wciśnie...

I to tajemnica mojej wiedzy.
              • Gość: pracownica trw Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.10, 16:42
                te zaswiadczenia to chyba byly z przed 5 lat.przyjdz do pracy do trw.zobaczysz wtedy jak sie zarabia i jak sie pracuje.przestaniesz pisac na forum głupoty.niektórzy maja takie zarobki ale to nie liczne osoby.
      • Gość: szifty Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.54.172.37.tvksmp.pl 24.09.10, 10:17
        Ok 1k za wciskanie guzika. Idz lub wyślij kogoś z rodziny na miesiąc takiej pracy. 8h pracy + 1h dojazdów licząc lekko, wstań z uśmiechem i przygotuj się, w dzień poprzedni zrób zakupy, żeby mieć jakieś kanapeczki do guziczka : ). Po prostu bajka według tego co piszesz. Nawet jakbyś dostał 1500 za taka prace to po oplaceniu rachunków, biletów/paliwa, jedzenia zostanie ci z 200 zł na szaleństwa, po roku masz 2400 odłożone na spłatę raty za mieszkanie/samochód lub rodzinne wakacje w żarkach!!!!! xD 1/3 częstochowy w tym momencie jest przepełniona radością : D (wszystkich pośredników pracy typu worker, sgp powinni wyrzucić z częstochowy)
        Ty najwyraźniej nie wiesz co to jest empatia, nie muszę tam pracować żeby wiedzieć jak jest.
        • Gość: wacław Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.prenet.pl 24.09.10, 10:45
          pracodawcy w Częstochowie i okolicy to złodzieje
          • Gość: alicja Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.sfc.pl 24.09.10, 11:53
            to nie pracodawcy tylko pracownicy sa złodzaiejami, tyyko patrzą żeby cos ukraśc i wynieść z zakładu pracy albo zepsuć , bo to przeciez nie jego, a nie pomysli jeden z drugim barany, że jak zepsuja albo ukradna to właściciek bedzie musiał kupić nowe zamiast dać takiemu premię na przykład
            • wedkarz123 Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu 24.09.10, 13:04
              Pewnie myślisz o sobie. Większość na szczęście jest uczciwa i nie kradnie, a jak znajdzie coś to poszuka właściciela. Tak naprawdę to w życiu nie dasz podwyżki lub premii jak nie będziesz musiał. Za co kupiłbys sobie nowszy samochód, wysłał dzieci na studia, oczywiście co najmniej OXFORD, a przecież i na kochanki też musi zostać. 1000 pln to i tak dla takiego pracownika za dużo, a może pomyśl Ty i inni pracodawcy, że to też sa ludzie, też chcą żyć normalnie, a nie ciagle na krechę. Spytałes taki jeden z drugim swojego pracownika (to on wytwarza Wasz dobrobyt) jak dobrze jemu się żyje, czy jest zadowolony, kiedy ostatnio był na wczasach kiedy kupił coś do domu oprócz jedzenia - może gdyby miał jakieś nadwyżki pieniędzy to by kupił coś wytwarzanego przez Ciebie lub tobie podobnym - jak chcecie napędzać rodzimy rynek jeżeli 80% społeczeństwa brakuje na przeżycie miesiąca i dokonania wszystkich opłat. Te 20% "bogatych" ma kupować wasze wyroby - powodzenia. Przypomnę Wam wszystkim, tym u koryta i tym "pracodawcą i biznesmenom" - godziwa płaca to taka że jeżeli w rodzinie 2+2 pracuje jedna osoba to powinno starczyć na mieszkanie, opłaty, wyżywienie i pozostać coś na inwestowanie w przyszłość - inaczej będziemy krajem bezdzietnych singli, albo przeniesiemy się na wyspy.
              • Gość: Alexis Re: Ta dyskusja potwierdza tezy artykułu IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 24.09.10, 13:39
                pracuje w czewie od 5 lat, tzn przewijam sie przez różniaste firmy i raz zaoferowane 1300 netto w warzywniaku od pn do sb od 7 do 18 (w sb do 16 :) )
                takto proponują jedynie zazwyczaj okolo 800-900zl i również praca non stop, zazwyczaj bez umowy lub na poł etatu... w marketach sami wiecie jak jest ...
                wszędzie zapiep.. mobing, brak szacunku..
                jest masakra i tyle i to , że nie jestem rzemieślnikiem to nie znaczy, że mogą mnie traktować jak śmiecia i , że nie zasługuję na dobrą pracę (dobrą, nie zaje....stą)
    • becia88 Szukamy dobrego pracownika 24.09.10, 12:48
      Oczywiście wg pracodawców jest tak kolorowo że to zawsze pracownik to ten zły.
      Śmiech i płacz jednym słowem. Bo taki dorobkiewicz myśli że już z niego nie wiadomo jaka szycha i wyżej sra niż dupe ma!!
      A swoją drogą moja szwagieka mgr inż. pracuje na stanowisku projektanta domów, obiektów i zarabia 1000zł. Z czego na dojazd traci ok 500zł, więc czystym rozrachunkiem zostaje jej 500zł na życie. Pracuje tylko po to aby nabrać większego doświadczenia i aby ludzie obeznali się że jest ktoś taki (bo jeździ również na oględziny budynków i działek) i otowrzy sobie swoją firmę. Śmiech na sali że projekt kosztuje ok 3tys a pracodawca ma ich sporo a płąci nędznę pieniadze, gdyby nie ona to facet by leżał bo nic w tym kierunku jej nie pomaga, wiec ona odpi..dala za niego wszystko.
      A zeby było śmieszniej jej mąż zarabia ok 5000tys. (jest kierownikiem budów też mgr inż w swoim zawodzie) i niestety pracuje w delegacji bo w cz-wie i okolicy nie ma poracy dla takich ludzi!!! Widują się tylko w sobotę i niedzielę ale w nocy już musi wyjeżdżać do roboty. I co to za życie? Zap..dalać tylko po to żeby było na chleb i opłaty a gdzie reszta gdzie zycie rodzinne, inne przyjemności po pracy, gdzie zabawa z dzickiem po przedszkolu??
      Niestety ludzie przyjmują pracę za 1000zł zeby przeżyć a to napędza rynek z małopłatyni posadami i przez to nie będzie dobrze. Dorobkiewicz jest cwany i wie jak się ustawić.
      Więc pytam czego się tak pracodawcy jeżycie że takie super warunki zapewniacie?? Jak to wszystko tylko lipa!!
      Wiadomo zus drogi inne pierdoły na utrzymanie pracownika więc chyba tylko jakaś rewolucja by tu pomogła!!
      • Gość: panda Re: "pracodawcy" IP: *.prenet.pl 24.09.10, 14:35
        brawo wędkarz123, brawo becia88 - cała prawda o tych "pracodawcach". pracownicy na całym świecie są jednakowi, tylko polscy mniej się szanują, a gadanie o tej zachodniej super wydajności to bajki, o czym każdy wie, a szczególnie polscy "pracodawcy". do tego nasi "pracodawcy" są głupsi od zachodnich, bo nie szanują ludzi, dzięki którym mają pieniądze. pracodawcy - to dobre określenie
        • Gość: hmm Re: "pracodawcy" IP: *.net.stream.pl 24.09.10, 19:47
          Właśnie, bo jeden temat to ile pracodawcy nam płacą ale jeszcze gorsze to w jaki sposób to robią: nie, "słuchaj, tylko tyle jestem gotów dać" tylko "masz chociaż nie zasłużyłeś, wiesz ile mnie kosztujesz a jak niewiele z ciebie mam, powinieneś całować mnie po rękach za sam fakt,że pozwalam ci w mojej cudownej firmie pracować?" to po cholerę mnie zatrudniasz!
          • Gość: zawsze-inna Re: "pracodawcy" IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.10, 22:56
            tytuł artykułu; "Szukamy dobrego pracownika"
            odpowiedz ; Szukamy dobrego Pracodawcy!
            • Gość: grgrrgr Re: "pracodawcy" IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.09.10, 12:26
              a mnie dziwi jedno, wszyscy narzekaja ze zarabiaja malo i polowe pensji wydaja na paliwo do smochodu... ja jak zarabialem malo to jezdzilem autobusem/szlem do rpacy na piechote, a tu kazdy wozi tylek autem i potem narzeka ze polowe wyplaty wydaje na paliwo, przesiadz sie do autobusu lub na peichote zacznij chodzic to wtedy na zycie bedziesz miec pareset zlotych wiecej...
              • Gość: :( Re: "pracodawcy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 12:45
                Z tym się zgadzam, ale nie zawsze da radę. Ja mam do pracy na 4 . Wierz mi,żadnym pks-em się nie dostanę
                • Gość: ja Re: "pracodawcy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 17:33
                  Tak, i jeszcze zamiast kupowac nowych ubrań to pochodź po śmietnikach i pozbieraj stare łachy albo kupuj w lumpeksach na wagę - też zaoszczędzisz trochę grosza. Jedzenie tez kupuj to gorsze albo chodź do jadłodajni za darmo - też zaoszczędzisz kilka stów miesięcznie. Po co tez mieszkac w mieszkaniu 2 pokojowym, lepiej sprzedać i przeprowadzić się do kawalerki z całą rodziną - oszczędność jest. Wysokie rachunki za prąd? Wywalić telewizor i komputer. Gaz jest drogi? To nie myć się 2 razy dziennie tylko raz na dwa dni, albo raz dziennie w zimnej wodzie.
                  Wtedy za tysiaka można tyrać no nie? Pracodawcy to na rękę, bo co z tego że człowiek żyje jak dziad ale wyżyje z tego co jaśnie pan mu rzuci.
                  A teraz poważnie: samochód wcale nie stanowi dziś luksusu. A skoro się kogoś zatrudnia to trzeba być gotów żeby mu zapłacić taką pensję, żeby odpowiadała kosztom życia na średnim poziomie, a więc dzieci i wydatki z nimi związane, rachunki, mieszkanie, samochód, jedzenie, ubranie, rozrywka od czasu do czasu + coś ekstra zeby odłożyć na nagłe sytuacje typu zepsuty samochód czy choroba. Moim zdaniem minimalna pensja powinna wynosić około 2 tys. na rękę za pełny etat 40 godzin tygodniowo. Jak nie jesteś pracodawco gotów tyle zapłacić to zapierniczaj sobie sam, łaski nie robisz że kogoś zatrudniasz bo skoro to robisz to dlatego że potrzebny ci pracownik, a nie z łaski czy dobrego serca.
                  • Gość: grgrrgr Re: "pracodawcy" IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.09.10, 21:16
                    Nie, po prostu zamiast nowych ubran markowych kupoujesz zwykle, jedzenie kupujesz tansze, a nie codziennie szynka i inne luksusy, prad za duzo to faktycznie wypadaloby ograniczcyc ogladanie tv albo komputera - przy 1-2h mniej nie zginiesz. ja tak jakos przezylem i teraz zarabiam tyle ze stac mnie by lepiej zyc, i nie osiagnalem tego mowiac ze pracodawcy powinni wiecej placic, tylko zdobylem takie wyksztalcenie i doswiadczenie ze jak poszlem do rpacodwacy to dal mi tyle ile chcialem. ty widze dalej holdujesz polskiej zasadzie - "zastaw sie a postaw sie".

Z mojego punktu widzenia samochod to jest luksus, cos co kosztuje nascie tysiecy zlotych na zakup, dalsze wydatki na paliwo, naprawy przynajmniej kilkaset zlotych miesiecznie to jest to luksus - jak mnie na to nei stac to tego nie kupuje, jakos ludzie jezdza autobusami i tramwajami i jakos zyja. ja nwet dojezdzalem pociagiem do katowic codziennie do pracy i zarabialem marnie ale teraz mam prace super platna i na miejscu i nie jestem pracodwaca tylko zwyklym pracownikiem zeby nie bylo.

A ty zamiast zadac wiekszej wyplaty bo ci sie nalezy bo MUSISZ miec samochod, i super zycie zacznij myslec co zrobic bys byl wart wiecej dla pracodawcy. a jak ci to nie pasuje to zaloz wlasna firme i sam badz pracodwaca i oferuj pracownikom po 2k bo to uwazasz jest minimum jakie powinni placic
    • Gość: iy Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.159.48.133.static.crowley.pl 25.09.10, 18:06
      .... tak sie zastanawiam czytajac te posty. Swego czasu probowalem zatrudnic kadre do nowo tworzonej firmy. Pomijam juz wzgledy proceduralne, ktore tez pozniej zawazyly na tym iz firma ma obecnie siedzibe w zupelnie innej czesci Polski. W kazdym razie utkwila mi w glowie sentencja kandydata na pracownika cyt: za 1500 zl to nie bede sobie zelowek zdzieral.
      Moze wskazane byloby spojrzenie w lustro i zrobienie sobie rachunku sumienia. Nikt nikogo do pracy nie zmusza. Jesli jestes taki dobry za jakiego sie uznajesz - czemu nie zalozysz wlasnej firmy i zaczniesz zarabiac na wlasny rachunek? Wyszloby wtedy czarno na bialym ile jestes wart. Nie zdziw sie iż .... mniej niż zero.
      • Gość: vx Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 19:44
        A Ty kiedy ostatni raz patrzyłeś w lustro? Pewnie dawno temu, bo się boisz, że zamiast znanej fizjonomii zobaczysz japę jakiegoś wredniaka, nie?
      • Gość: ad mniej niż zero Re: Szukamy dobrego pracownika IP: *.net.stream.pl 25.09.10, 19:48
        to co mówisz i jak mówisz o innych świadczy przede wszystkim o Tobie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka