Dodaj do ulubionych

II LO obchodzi jubileusz

26.09.10, 17:42
Nie będzie już studniówek w Traugucie !

Traugutt jest ostatnim częstochowskim liceum, w którym do zeszłego roku kultywowana była piękna tradycja zabawy przedmaturalnej w murach szkoły. Studniówka jest przecież wydarzeniem, które nierozerwalnie związane jest właśnie ze szkołą, a nie restauracją lub inną wynajętą salą. Absolwenci Traugutta mogli być do tej pory naprawdę dumni ze swojej Szkoły!
Obecny dyrektor II LO nie zgadza się na kontynuację tradycji. Decyzja dyrektora o wyprowadzeniu studniówki za szkoły już zapadła. Część rodziców załatwia możliwość organizacji zabawy w hali Polonia, ale do tej pory nie jest możliwe określenie terminu studniówki, bo nie wiadomo jak dobrze będą grać nasi siatkarze i kiedy sala będzie wolna…
Swą decyzję o nieudostępnieniu szkoły dyrektor motywuje kosztami uszkodzeń ścian i parkietów.
Wczoraj uczestniczyliśmy w uroczystościach jubileuszu 90-lecia szkoły. Nikt nas nie pilnował, a przecież uczniowie są pilnowani podczas studniówki, prawie nikt nie stronił od alkoholu, było bardzo wiele osób i szkoła się nie zawaliła!
Nie bardzo wierzymy w prawdziwość intencji dyrektora…
Rozmawiałam z wieloma osobami i żaden, ŻADEN absolwent nie rozumie i nie pochwala chęci takiego zakończenia tradycji naszej szkoły. Podały głosy, że dyrektor nie jest naszym absolwentem i dlatego nas nie rozumie.

A podczas kolejnego zjazdu, za 5 lub 10 lat, nie będzie już tylu absolwentów związanych sercem ze swoją Szkołą.
Obserwuj wątek
    • tomaszbracki II LO obchodzi jubileusz 26.09.10, 18:07
      Odwołany , rzekomo za karę, p. dyr. Drzazga awansował na wicekuratora. Cóż, modne i obowiązkowe jest pisanie, jak wszyscy walczyli i wszyscy byli prześladowani.
      • Gość: trauguciak Re: II LO obchodzi jubileusz IP: 188.33.195.* 26.09.10, 18:19
        świetne wystąpienie podczas uroczystości jubileuszu w hali Polonii posła Szymona Giżynskiego, takiego go nie znałam.
        • Gość: Też tauguciak Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.apus-net.pl 26.09.10, 19:32
          Co Ty opowiadasz !!!
          Co było tam świetnego?
          Tak partyjna gadanina.

Czy byliśmy na innych obchodach.
          Widziałeś ilu ludzi wyszło?
      • Gość: vasco Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 21:21
        Znałam go , uczył mnie - był fantastycznym pedagogiem i czlowiekiem o wielkim sercu i rozumie. I tak właśnie było poświęcił siebie by ocalic innych. Jego pasją był nauczanie i dzieło tworzenia, więc przeniesienie go na stanowisko kuratora tuż przed emeryturą było dla niego karą , nie nagrodą.
    • Gość: ebasia Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 20:24
      Jasne,że tradycję trzeba kultywowac. Nic tak dobrze się nie wspomina jak studniówkę w liceum, zwłaszcza,że w Trauguttcie zawsze była w szkole!Ile temu towarzyszyło napięcia , przygotowań , radości - bo nic tak dobrze nie smakuje jak to co zrobimy sami. To tradycja!! A jak mówił mleczarz Tewje - tradycja jest najważniejsza!
      Ja tez wczoraj byłam w szkole i wszyscy byli absolwenci się oburzali - studniówka powinna byc w szkole jeśli szkoła ma do tego warunki. A Tragutt ma . A głosy,że ubrudzą ściany ? Przecież można zobowiązac rodziców,że pokryją wszystkie szkody powstałe po studniówce. Zresztą wczoraj ściany były bardzo pomysłowo osłonięte tkaninami a parkiet pokryty gumową wykładziną - więc zabezpieczenie jest już gotowe - nie trzeba tworzyc dodatkowych kosztów. Dodatkowo dla celów bezpieczeństwa była wynajęta ochrona - wszystko ktoś dobrze przemyślał . Było czysto i bezpiecznie a liczba przewijających się osób była w setkach, do tego mało trzeżwych. Więc studniówka " to pikuś" w porównaniu do wczorajszego balu. pewnie chodzi Panu dyrektorowi o "finansowe " wsparcie Polonii. Tylko Po CO ? Po co obciążac budżet rodziców? Panie Dyrektorze - niech pan będzie " Ludzki Pan".! [b]Młodziez nie chce studniówki w Polonii - a to ich dzień i może należałoby ich o to zapytac? Może zrobimy referendum? Wszak referenda w Częstochowie się udają.
      • Gość: no cóż Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 20:50
        Nie miejcie pretensji do obecnego dyrektora . W końcu nie tylko nie jest trauguciakiem ( to można jakoś przeżyć ) ale nawet nie starał się być jego ( Traugutta ) dyrektorem . Przegrał inny konkurs to władze miasta korzystając z remisu w konkursie dotyczącym II Liceum , wyznaczyły go na dyrektora . Czyli w sumie , mu wszystko jedno było . Co go może studniówka i tradycja obchodzić ? A że wtedy trauguciacy nie protestowali to i teraz muszą się z tradycją pożegnać .

A może i ta tradycja to nie taka wspaniała jest . Zerknijcie tutaj i poczytajcie :
        Tekst linka

Tak pięknie wspominano na zjeździe Pana Drzazgę , ale o ile absolwentów rozumiem to niektórzy emerytowani nauczyciele powinni się teraz chyba trochę zawstydzić . Tylko jedna osoba z grona broniła Pana Dyrektora . Poczytajcie , smutny dokument to jest .
    • Gość: goście Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 21:27
      chcemy studniówki w naszej szkole !!!! Nie chcemy na boisku!
      To jakieś wielkie nieporozumienie.
      Chcemy tradycji!!
    • orangeoll Re: II LO obchodzi jubileusz 26.09.10, 21:30
      nic nie chce mówić, ale chyba organizowanie studniówki w tym molochu pod tytułem "hala Polonia" to delikatna przesada. bo to "jakże klimatyczne miejsce" idealnie nadaje się na bal Twojego życia czyli studniówkę...
      Traugutt ma 90 lat i od dawien dawna właśnie w sali w liceum odbywały się tego rodzaju imprezy, więc bez żadnych wymówek.
      pan dyrektor po prostu NIE CHCE i w tym mamy problem :)
      zatem czekamy na tegoroczną studniówkę w Trauguttcie.
      • Gość: traugucianka Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 22:31
        Panie dyrektorze!!
        Tak Pan się wczoraj starał, a tu dziś takie rzeczy słyszymy, ale wstyd!!!!
        Te tłumy ludzi wczoraj w naszej szkole przywiodła właśnie tradycja tego liceum, tych spotkań po latach, tych pięknie wspominanych szkolnych studniówek. Niech Pan też zapisze się na kartach tej tradycjii i ją nadal podtrzymuje- o to proszą ABSOLWENCI!!!!!!
    • my.ramzes II LO obchodzi jubileusz 26.09.10, 22:37
      Cóż za bzdurny pomysł studniówki w wielkiej i ponurej hali sportowej.Studniówka powinna odbyć sie w szkole.Żadne inne miejsce nie odda tego klimatu i nastroju,który się wspomina po latach.Jako dorośli oddajmy głos młodzieży i pozwólmy jej się bawić w szkolnych salach.
    • agatapaczek II LO obchodzi jubileusz 26.09.10, 22:39
      Studniówka zdecydowanie powinna odbywać się w szkole , w której uczniowie będą zdawać maturę ,a w przypadku II LO to zawsze było wydarzenie w przygotowaniu którego uczestniczyli uczniowie maturalnych klas .Nie powinno się niszczyć wieloletniej tradycji ,bo tym samym zniszczy się tożsamość szkoły.Pozdrowienia dla wszystkich trauguciaków maturzystów 1985.
      • Gość: misiek Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 23:05
        Co Wy mówicie ludzie, nie mogę uwierzyć. Studniówka Traugutta poza szkołą??? to chyba jakiś głupi żart??? Nie wierzę, taki rozsądny Dyrektor jak wczoraj widziałem nie mógłby tego zrobić!!!
        • Gość: gość2 Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.09.10, 23:31
          chyba wczorajsze deklaracje Pana Dyerktora, że jest "trauguttciakiem" dopiero od czterech lat nie były szczere. PRWADZIWY TRAUGUTTCIAK szanowny Panie dyrektorze,nigdy by nawet nie pomyślał o zniszczeniu kilkudziesięcioletniej tradycji. Dziękujemy Pani Dyrektor Szyller za bardzo ciepłe słowa skierowane do nas. Nieraz tej dawnej - naszej szkoły - nam brakuje.
      • Gość: Jestem Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 23:11
        Jestem ojcem przyszłorocznej maturzystki, która nie wyobraża sobie studniówki poza szkołą.
        Pytałem, dlaczego większość wybrała halę Polonia, ale okazuje się, że młodzieży nikt nie pytał o zadanie!!! Znajomi i przyjaciele córki chcialiby studniówki w szkole, bo tak fajniej, bo jest co później wspominać, bo taka tradycja tej szkoły. Jedynej! Szkoda, że w taki sposób uczymy młodych ludzi demokracji... Wypaczamy młode charaktery przekazem, że ktoś inny zdecyduje i od nich nic nie zależy. A szkoła powinna kształtować postawy obywatelskie.
        Panie dyrektorze! Proszę zapytać młodzież o ich zdanie. To nie oni są dla szkoły, ale szkoła dla nich.
        • Gość: maturzystka Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 23:29
          Jestem właśnie tegoroczną maturzystką i nie wierzę, że jako pierwszy rocznik od lat nie będziemy przeżywać tego najważniejszego balu w życiu w murach szkoły, tylko w wielkiej i brzydkiej hali. Od lat obserwuję, jak uczniowie sami przygotowują dekoracje, wymyślają motyw przewodni całej imprezy, słucham wspomnień starszych kolegów na temat ich studniówki i klimatu jaki tworzy ta szkoła i wierzyć mi się nie chce, że my tego nie poczujemy, jako pierwsi. Niestety, uczniowie nie mają wpływu już na żadne decyzje.
          • Gość: lucek Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 08:03
            Nie wiem, czy wiecie, ale są w tym mieście szkoły, które właśnie na wzór Traugutta chcą przywrócić studniówkę w swoje mury! To nie żart! Tylko co to teraz będzie za wzór...

Wg mnie, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o...
            (sami się zastanówcie, gdzie 100-dniówkę robią jego dawni koledzy z ZS CKN...)

Ach... no i wiosną mamy dyrektorskie "wybory"... ciekawe jak to się skończy
    • Gość: gość2 Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.10, 11:25
      Studniówka w Trauguttcie to patriotyczny obowiązek każdego "trauguciaka". p.Dyrektor nigdy nim nie był a teksty z jego ust,że jest nim od 4 lat są jak widać fałszywe. Patriotyzm lokalny go nie dotyczy. Jest to wygodnictwo , lenistwo , pedantyzm , czy też bezmyślność , komercjalizacja , brak wyobrażni?
      Nie jest jak widać demokratą , młodzieży o to nie zapytał. A to ich bal - nie jego !P_.Dyrektorze - oni są dorośli , maja konstytucyjne prawo wyboru, również w tej kwestii.
      Nie lekceważmy innych jeśli sami nie chcemy być lekceważeni.A nowe wybory przed panem. Chyba wbija pan sobie gwóżdż...
      Czekamy na studniówkę 2011 w Trauguttcie!!
    • Gość: Absolwent II L.O. Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.xdsl.centertel.pl 27.09.10, 12:47
      Z tego co mi wiadomo, to uczniowie- matura 2010- jako prezent studniówkowy kupili dość drogą wykładzinę na aulę, aby nadal tradycja mogła być kontynuowana. Kosztowało to bardzo drogo, ale robione było z myślą o następnych rocznikach. Cóż, widać że dyrektorowi nie zależy na tradycji i dobrym samopoczuciu uczniów.

P.S. Pomimo, że studniówki w Traugucie były organizowane "u siebie" to koszty czasem były wyższe od studniówek, jakie organizowały inne szkoły w wynajętych lokalach (Traugutt nie płacił za salę, więc powinno być taniej, a koszt ostatniej studniówki to 500zł/para 350/uczeń 150/os. towarzysząca)
      • Gość: profesorek Re: II LO obchodzi jubileusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 21:54
        Uczniowie, Absolwenci, Profesorowie II LO łączmy się i walczmy.Studniówka 2011, 2012...... tylko w szkole!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka