Dodaj do ulubionych

Zróbmy sobie Mehoffera

15.10.10, 16:38
Witraż powinien znaleźć się na Jasnej Górze, to jest miejsce najliczniej odwiedzane przez przyjezdnych, jeśli znajdzie się w mniej eksponowanym miejscu cała inicjatywa minie się z celem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lucca Re: Zróbmy sobie Mehoffera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 18:39
      To zly pomysl aby witraz znalazl sie na Jasnej Gorze.Czestochowskie Muzeum powinno miec wykonany witraz i pokazywac go.Na Jasnej Gorze sa inne zabytki i pamiatki.Pielgrzymi moze zaczna zwiedzac muzeum.
      • Gość: jasiu... Re: Zróbmy sobie Mehoffera IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.10, 20:03
        Pokazywać - dobre sobie. Komu?

To przykre, ale muzeum częstochowskie to nie Luwr, czy choćby Muzeum Narodowe w Krakowie i pies z kulawą nogą nawet nie ma ochoty na jego oglądanie. No nie, rzeczywiście, frekwencję robią przecież szkolne wycieczki.

Jeśli nawet taki witraż powstanie, to musi być eksponowany w miejscu, które się do tego nadaje i z którym będzie w zgodzie ze stylem współistniał. I nie chodzi tu o 10 tysięcy, bo za te pieniądze kilku z Częstochowian taki witraż byłoby skłonnych zrobić do własnej łazienki. Chodzi o sens - gdzie znajduje się odpowiedniej wielkości okno, gdzie będzie odpowiednie pomieszczenie, w którym witraż mógłby być eksponowany, wreszcie jaki efekt ten witraż ma temu pomieszczeniu nadać.

Wydawało mi się, że dziennikarz, to człowiek, który powinien mieć poczucie estetyki. Jeśli zaczynacie sprawę witraża, to najpierw trzeba odpowiedzieć na pytanie - po co go rekonstruować. Pytając po co, musicie widzieć jego otoczenie. Czy dobrym miejscem na jego ekspozycję byłaby np. część okna w jakimś banku? Moim zdaniem niekoniecznie, szczególnie że witraż narzuca styl pozostałych elementów wnętrza. To nie może być tylko witraż.

No chyba, że stylowa knajpka w Alejach "Za Mehofferem"? I to jest konkretny pomysł, a nie "Zróbmy sobie Mehoffera". Oj pana Piersiaka zawsze ceniłem, a tu taki kwiatek. Czyżby równał do reszty redakcji? Czemu?
        • storima Re: Zróbmy sobie Mehoffera 15.10.10, 20:18
          Jasiu, dziennikarz niekomicznie musi posiadać poczucie estetyki, zależy od specjalizacji. Redaktora Piersiaka, zanam z czasów ogólniaka, ja mialem swoj licealny teatr, on po studiach animator w klubie Hutnikach nas zaprosil na Lukasinkiego. I my licealisci gralismy wlasne swe sztuki dla robotnikow owczesnej huty Bieruta.
          Pozniej Redaktor zostal dyrektorem kina RELAX, gdzie rozbujal swietne kino studyjne.

Czemu nie strzelic sobie wlasnie te witraze? I masz oczywiscie racje, ze powinny pojawic sie w jakies odpowiedniej im atmosferze, miejsca, czasu i przestrzeni.
          Ale, prosze, nie podchodz smiertelnie powaznie, do inicjatryw, ktore szukaja rozwiazan, a nie wstawiaja je w sztywne ramy.

Pozdro,
          • Gość: bodzio Re: Zróbmy sobie Mehoffera IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.10, 22:37
            a ja kolegę Piersiaka znam z podstawówki i co to ma do rzeczy .Jak pisze gnioty.Widuję go tu na Sobieskiego.Jakoś szczegolnie duny nie jestem.Muzeum częstochowskie , a co to takiego ?
            • Gość: bodzio Re: Zróbmy sobie Mehoffera IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.10, 22:38
              m uciekło
            • storima Re: Zróbmy sobie Mehoffera 16.10.10, 20:59
              Gość portalu: bodzio napisał(a):

> a ja kolegę Piersiaka znam z podstawówki i co to ma do rzeczy .Jak pisze gnioty
              > .Widuję go tu na Sobieskiego.Jakoś szczegolnie dumny nie jestem.Muzeum częstocho
              > wskie , a co to takiego ?

Bodziu, istnieje zasadnicza różnica. Ja nie pisze o koleżeńskości i szkole podstawowej.
              O działaniach artystyczno-społecznych, szczególnie-kino studyjne Piersiaka w Relaxie, do którego przyciągał tysiące widzów, na filmy i dyskusje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka