10.01.11, 13:18
Każde jajko wyprodukowane w Polsce musi być ostemplowane 11-znakowym kodem. Najważniejsza jest pierwsza cyfra, bo oznacza rodzaj chowu:

3 - chów klatkowy - kury całe życie spędzają w klatkach. Mają tak mało miejsca, że nie mogą się nawet obrócić. Aby się nawzajem nie raniły, przycina im się dzioby i pazury. Jedzenie dostają z automatycznych podajników, jaja i odchody zabierają taśmociągi. 90 proc. jaj w naszych sklepach pochodzi z takich właśnie hodowli.

2 - chów ściółkowy - kury całe życie są zamknięte w kurniku, ale mogą chodzić po słomianej ściółce.

1 - chów na wolnym wybiegu - kury mogą opuszczać kurnik.

0 - produkcja ekologiczna - kury nie tylko mogą chodzić po wybiegach, ale są karmione ekologiczną karmą.

Źródło: Dziennik Metro
Obserwuj wątek
    • Gość: Qlawy Re: Kury.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 13:28
      Ale , że o co chodzi ???
      Biedne kury odkryłaś to teraz, czy chcesz coś przez to przekazać reszcie społeczeństwa ?
      • Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 13:32
        jak to o co chodzi? o uświadomienie ludzi, którzy nic nie wiedzą o tych oznaczeniach (bo takich ludzi jest dużo w społeczeństwie)...
        • Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 13:38
          Osobiście dowiedziałam się o czymś takim w połowie grudnia. Potem zdążyłam o tym porozmawiać z kilkoma znajomymi na studiach i okazuje się, że bardzo dużo ludzi NIC o tym nie wie... Reakcje tych ludzi:

I-sza znajoma słuchała z zaciekawieniem (nic nie wiedziała o tych oznaczeniach)
          II-ga powiedziała, że to jest prawda i dlatego kupili nioski własne (ale nie znała szczegółów)
          III-cia też nic kompletnie o tym nie wiedziała
          IV- myślała, że pieczątka na jajku oznacza, że jajko jest zdatne do spożycia (ale ona akurat jest wegeterianką, więc mogła się nie orientować)
          V- wiedziała w szczegółach o co chodzi
          VI- też pierwszy raz się o tym dowiedziała i była oburzona...

czyli na 6 osób 1 tak naprawdę wiedziała o co chodzi.
          • Gość: Qlawy Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 17:23
            A to przepraszam , rozumiem teraz role tego wpisu i z szacunkiem chylę czoła , tylko że w związku z :
            "IV"- wegetarianie jedzą jajka, Twoja koleżanka może być weganką!

Pozdrawiam powodzenia w edukowaniu forumowiczów !
            • Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 18:34
              Wegetarianizm ma różne odmiany- ona jest pescowegetarianką (zrezygnowała z jedzenia mięsa, ale ryby spożywa). Pozdrawiam

P.S. A Twoi krewni i znajomi wiedzą o tych oznaczeniach...? ;)
              • Gość: Qlawy Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 19:09
                Nie wiem czy wiedzą , ale nie omieszkam zapytać!!
          • Gość: gość Re: Kury.... IP: *.net.stream.pl 10.01.11, 17:37
            A co studiujesz? Marketing i Zarządzanie?
            • Gość: fajnie Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 10:45
              że forum bierze się za nauczanie forumowiczów
            • Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 18:36
              Nie. A dlaczego pytasz?? Jakie to ma znaczenie? :D
    • Gość: Cęstochowianin Re: Kury.... IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 19:06
      A jakie to ma znaczenie ?
      Trzeba się interesować co się je, bo ja o tym słyszałem już dawno dawno temu.
      • Gość: aga Re: Kury.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 19:42
        Robiąc zakupy najczęściej patrzymy na cenę produktu , o takim oznaczeniu jajek nie miałam pojęcia chociaż mam "dzieści "lat . DZIĘKI na pewno teraz przy zakupie na to spojrzę
      • Gość: a ja niedawno Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 12:32
        przeglądałam jaja w sklepie i widzialam eko z oznaczeniem: PL... itd, czy to normalne, że tego 0 nie ujmują w pieczątce??
        • Gość: abc Re: Kury.... IP: *.54.168.108.tvksmp.pl 12.01.11, 15:59
          Ja zawsze kupuje jajka od kur które żyją sobie bezstresowo tzn z 0 lub 1.Robię to od bardzo dawna ale np.dużo moich znajomych mimo że wiedzą o oznaczeniach i tak kupują jajka z 3 bo są zdecydowanie tańsze a to ma dla nich największe znaczenie.Podejrzewam że większość osób patrzy bardziej na cenę jajka niż na to w jakich warunkach znosi ona jajka.
          • aspirata Re: Kury.... 12.01.11, 20:51
            Gość portalu: abc napisał(a):

> Ja zawsze kupuje jajka od kur które żyją sobie bezstresowo tzn z 0 lub 1.

Nie zdajemy sobie sprawy, ze jaja zniesione naturalnie, nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.
            • Gość: do aspi:) Re: Kury.... IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 21:17
              Gdzie takowe co mówisz jaja są :)))daj namiar buziak
              • aspirata Re: Kury.... 12.01.11, 21:31
                Teraz najgorsze...

3 – chów klatkowy. Kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się, z reguły obcina się zwierzętom nóżki i dziób – celem jest maksymalizacja wydajności i zysku bez jakiejkolwiek troski o dobro zwierząt.

www.przyszloscwprzeszlosci.info/teraniejszo/76-ciekawostki/1529-jemy-jajka-od-kur-bez-dziobow-z-obcitymi-nogami3210

Takie jajko nie jest zdrowe.
                To tak jak zarobaczone jablko.
                • Gość: T. Re: Kury.... IP: *.cdma.centertel.pl 27.01.11, 09:27
                  Zarobaczone jabłko jest zdrowe,bo jak robaczek w nim żyje to i ja przeżyję.
                  • Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 12:05
                    • Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 11:40
                      up
              • aspirata Re: Kury.... 12.01.11, 22:01
                Gość portalu: do aspi:) napisał(a):

> Gdzie takowe co mówisz jaja są :)))daj namiar buziak

Oczywiscie chodzi ci o ten wpis:

http://www.google.pl/#hl=fr&source=hp&biw=980&bih=506&q=Marcin+Najman+stanie+przed+szans%C4%85+walki+o+pas+mistrza+%C5%9Bwiata+z+Witalijem+Kliczk%C4%85.+Niestety%2C+do+walki+nie+dojdzie&btnG=Recherche+Google&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=b3d38d8f434115fa

• Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 19:43
                  A ja kupiłam niedawno jaja z oznaczeniem "2" i okazuje się, że skorupka jest skrajnie łamliwa. Przed chwilą chciałam jedno umyć i nie skończyłam, bo pod wodą rozwaliło mi się w rękach. Tak dziwnych jajek w życiu nie widziałam. Może ktoś wie o czym to może świadczyć???
                  • Gość: a Re: Kury.... IP: *.alfanet24.pl 13.01.11, 20:33
                    O diecie kury. Sama chemia.
                    • Gość: Qlawy Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:48
                      W Jagiellończykach widziałem stoiska z jajami z własnego chowu , ale na znaki nie zwróciłem uwagi , wydaje mi się , że i tak chyba próbnie rozbił bym takie jajko żeby sprawdzić kolor żółtka.
                      Na szczęście mam znajomych którzy hodują kurki i nie muszę się martwić o ich jakość .
                      • Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 12:23
                        fajnie się masz :)

up
    • Gość: biednekury Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 11:00
      up
      • Gość: temat Re: Kury.... IP: *.play-internet.pl 21.01.11, 20:13
        Ciekawy temat.
        • Gość: nie jedzcie jaj3 Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 21:06
          uppppp
          • Gość: kontotnok Re: Kury.... IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 23.01.11, 22:10
            ja kupuję "1" i czasem mam jajka ze wsi, jak zamieszkam na wsi, również mam zamiar hodować kurki,niech nikt nie mówi, że mi się nie uda, bo wiem jak, bo dziadkom pomagam...
            • Gość: nie jedzcie jaj3 Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 16:06
              • Gość: up Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 11:12
                uppppppppppppppppp
                • Gość: Internetowiec Re: Kury.... IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.11, 13:30
                  P...ało Ci się w tym pustym łbie ?
                  • Gość: no chyba ciebie Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 19:18
                    pojebało :o
                    • Gość: racja Re: Kury.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 12:50
                      Trójek nie powinno się jeść

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka