Dodaj do ulubionych

Jak zdawać aby zdać

14.01.11, 14:20
Myślę, że to, iż dotąd takie spotkania się nie odbywały, to poniekąd wina częstochowskich szkół, w których bywa, że dość pogardliwie traktuje się nową (już nie taką nową) maturę, a wielu nauczycieli zamiast się włączać w jej tworzenie i ocenianie, woli się dystansować i krytykować. Pamiętam, że mocno mnie zdziwiło, gdy przeczytałem kiedyś wywiad ze znanym częstochowskim nauczycielem, który z faktu, iż nie jest egzaminatorem maturalnym swojego przedmiotu, przedmiotu, którego uczy w liceum, zrobił powód do chwały.
Obserwuj wątek
    • super_bartnik Re: Jak zdawać aby zdać 16.01.11, 13:25
      widocznie nie jest tak dobry by mógł sprawdzać czy układać taki egzamin. Nie oszukujmy się - w Polsce brakuje dobrych nauczycieli, szczególnie z podejściem do nauki języków, głównie angielskiego. Mam wrażenie że są oni w niektórych szkołach z przypadku. Potem niejednokrotnie rodzice są zmuszeni wydawać dodatkowe pieniądze na naukę w szkołach językowych prywatnych. To koszt (przykładowo w ogólnopolskich sieciach szkół Speak Up itd) okolice 200zł miesięcznie. Niby niedużo ale jednak wydatek.
      • robsonos Re: Jak zdawać aby zdać 17.01.11, 12:05
        Problem polega na tym, że potem też na uczelniach bywa, że angielski jest traktowany po macoszemu. A potem wszyscy narzekają. Oczywiście nie wszędzie, bo przecież często student musi korzystać z materiałów anglojęzycznych. Tylko co jeżeli nie nauczył się w wystarczającym stopniu w szkole sredniej? Czasem chyba faktycznie wydać trochę pieniędzy na kurs. Speak Up cieszy się renomą, a nie jest koszmarnie drogi. Zresztą zawsze warto się porozglądać.
      • Gość: lol Re: Jak zdawać aby zdać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 17:34
        w polsce brakuje nauczycieli???, czy nierobów?. skoro polonista (przed nazwiskiem MGR.) pisze pąpa, teraz w , we wszystkich placówkach od podstawowej, po studia, przepraszam GÓWNO uczą, dawniej w podstawówce każdy wbił gwoździa, przyszył guzik itd,itp. a teraz? syn chodzi na studia , uczą go tego czego mnie uczyli 2030/ lat temu. bo panowie profesorowie ,doktorowie i pan bócek jeszcze wie kto uczą czego ich 50 lat wstecz uczyli.
    • Gość: jota Re: Jak zdawać aby zdać IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 12:17
      Wszystko dzisiaj kosztuje.Płacz i płać..........Kto się uczy ten zda i nie musi wymyślać historyjek na swoje usprawiedliwienie.
      • Gość: Artur Re: Jak zdawać aby zdać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 21:43
        Żeby zdać trzeba spełnić trzy warunki:
        Pouczyć się
        Mieć trochę oleju w głowie
        Mieć szczęście
    • polecam_wszop Jak zdawać aby zdać 18.01.11, 14:24
      Organizatorem spotkania była OKE z Jaworzna i Wyższa Szkoła Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach. W przyszłym roku na pewno takie spotkania też odbędą się w Częstochowia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka