Dodaj do ulubionych

przymusowe modlitwy

06.06.11, 15:25
czy znowu będziemy przez całe lato skazani na przymusowe słuchanie kazań z Jasnej Góry?Osobiście jestem zmęczona i zdegustowana,kiedy po całym dniu ciężkiej pracy wchodzę w Aleje i słyszę urągania księży i zawodzenie emerytek z głośników.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: przymusowe modlitwy IP: 212.87.246.* 06.06.11, 15:38
      Pisać petycje do szanownego pana prezydenta!
      • dyziek_o Re: przymusowe modlitwy 06.06.11, 18:20
        Chyba sobie żartujesz ?!
        Jeszcze nie zauważyłeś, kto w tym klechistanie karty rozdaje ?!
        Chociaż; - można próbować wszelkich sposobów. Jednak osobiście uważam, że dopóty, dopóki nie zostanie zerwany konkordat, żaden polityk, - w trosce o swoje głosy oczywiście, - nie odwazy się przeciwstawić kościołowi.
        Jest on bowiem jeszcze na tyle silny / glosami tej starszej i mniej wykształconej części społeczeństwa / - że może sobie pozwolić na olewanie prawa z konstytucją włącznie.
        Co widać, słychać i czuć.
        Dyzio.
        • Gość: olo Re: przymusowe modlitwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 19:27
          Fakt nagłośnienie trzeciej alei i parków do przesady to tragedia , po prostu nie ma gdzie w spokoju usiąść i odpocząć. Paulini myślą że przez nachalne nagłośnienie przyciągną zagubione owieczki , ale wydaje mi się że na dłuższą metę efekt jest odwrotny. Watykan nie stosuje takiego nagłośnienia bo mieszkańcy by sobie na to nie pozwolili.
          • Gość: sztuczna szczęka przymusowe sluchanie wycia i modlitwy IP: *.pools.arcor-ip.net 06.06.11, 19:38
            ktoregos dnia zadzwonilem na JASNA i zapytalem sie jak dlugo beda jeszcze wyc...
            z drugiej strony uslyszalem pytanie o jakie wycie chodzi?
            wyjasnilem ze wracam z pracy i pracuje na nocna zmiane i nie moge sie wyspac bo ciagle jakies wycie przez megafony z jasnej na miasto.ze niech to wycisza bo juz po dziurki w nosie mamy ich wycia.
            polecono zadzwonic do Generala i z pozegnaniem szczesc boze odlozono sluchawke.

ta banda mysli ze im wszystko wolno, to moze nam tez wolno podciac kable od tych kolchoznikow co sa w alejach?
            ich slychac nawet na ul. 1-go MAJA

tragedia!!!!!!!!!!!
            dzwonic do n ich i nadawac ze mamy dosc!!!

• Gość: gość Re: przymusowe sluchanie wycia i modlitwy IP: *.net.stream.pl 06.06.11, 20:26
              Miałem o tym pisać to jest szok co w zeszłym tygodniu wyprawiali. Szło to na całe Aleje i nie tylko a do tego było tak głośno nastawione że człowiek własnych myśli nie słyszał. Czy nie ma jakiegoś paragrafu na to tłumiki w motorach czy samochodach jak są zagłośno to zabiera się dowód rejestracyjny i oddaje po wymianie a tu nic nie można zrobić szok. Żygam tym klerem jak można się tak narzucać społeczeństwu :(
              • mistral75 Re: przymusowe sluchanie wycia i modlitwy 06.06.11, 20:50
                To jest naprawde wku......ce,kiedy chcesz usiasc spokojnie w alejach zeby odpoczac,a w tle slychac ewangielizacje na sile.
                A kiedys bylo tak spokojnie.Widocznie chlopcy z SLD dogadali sie pod stolem z JG i KK i nie maja zadnego zamiaru wspomoc mieszkancow walczacych o wolna od indoktrynalnego halasu przestrzen.
                Wspolczuje mieszkancom na codzien bezposrednio dotknietych problemem.
                • Gość: eb zgłaszajcie na policję i do strazy miejskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.11, 22:35
                  Za każdym razem dzwońcie i domagajcie się równych praw dla wszystkich - zgłoszenie MUSZĄ przyjąć, jak nie będa chcieli poproście o nazwisko i stopień i piszcie skargi do przełożonych. Prędzej czy później coś ruszy. Im bardziej to nagłośnicie, tym większe szanse na normalność w Czwie. Może zainteresujecie jakieś media? TVN?
                  Mieszkam ponad 30 km od Czwy i zawsze się dziwiłam, jak wytrzymujecie okres pielgrzymkowy... A tu jeszcze przed sezonem atrakcje:) Powodzenia, trzymam kciuki!
    • barczysty90 Drodzy antyklerykałowie. 07.06.11, 05:48
      Psioczcie sobie, narzekajcie ile wlezie, ale kilkusetletniej tradycji pielgrzymowania i związanym z tym zamieszaniem ( ot,choćby to straszne nagłośnienie ) napewno nie pokonacie. Idźcie do TVN, Polsatu i TV Trwam, a nawet do TV Orion. Pośmiewisko z Częstochowy robić jest najłatwiej. Dalej.. do dzieła "częstochowianie" . Napewno będziecie brani na poważnie.

• dyziek_o Re: Drodzy antyklerykałowie. 07.06.11, 07:04
        Niech będzie pochwalony...........!
        / To do "barczystego";/
        Gdybyś ośle czytał ze zrozumieniem, - sama umiejętność czytania to dopiero połowa sukcesy, - zrozumiał byś, co chciał powiedzieć jeden z przedpiśćców, wspominając, że wasze ryki przez megafony nie przyciągają a wręcz przeciwnie jak by.........!
        No! - ale tu trzeba mieć coś więcej niżli owies we łbie.
        Nie pozdrawiam,
        Dyzio.
        p.s
        Jeszcze coś ci powiem: - kiedyś byłem katolikiem. Nawet do mszy w klasztorze służyłem. Ale wasze postawy oraz działalność zmieniła mnie w waszego przeciwnika.
      • angrusz1 Re: Drodzy antyklerykałowie. 07.06.11, 11:13
        Do barczystego :

zbyt grzecznie im odpowiedziałeś .
        • Gość: licho Re: Drogi angruszu IP: *.iplus.com.pl 07.06.11, 11:39
          Twój Bog nie jest ani głuchy ,ani ślepy .
          jest doskonały ,jest samą doborocią i obrazają go ryki gawedzi w Alejach .
          Głośne to były socjalistczne pochody pierwszomajowe .....
          A modlic sie należy w ciszy i spokoju.
          Czyż domnikanie w swoich celach drą się i wrzeszczą piesni nabożne?
          ,czy modlą sie w ciszy i spokoju ?
          Dlaczego chcą uszczęsliwiac mieszkańców centrum na siłę!! ikto im dał do tego prawo??

• Gość: Maniek Re: Drogi angruszu IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.11, 13:10
            Najprostszym rozwiązaniem jest omijanie szerokim łukiem takich miejsc. Taki katoliczek to nawet księdza pedofila będzie rencyma i nogima bronić i walić teksty ze to wina dzieciaka bo co on robił po mszy w kosciele i pewnie to on księdza sprowokował.
          • barczysty90 Re: Drogi angruszu 08.06.11, 05:42
            Jeśli dla Ciebie pojęcie modlitwy, ogranicza się tylko do klepania różańca w zaciemnionym pokoju/w celi, w założonym worku pokutnym, to wielce współczuje.
            A co do dominikan, to Ty pewnie ani jednego na oczy nie widziałeś, skoro ich za przykład dałeś :)
            • segel Re: Drogi angruszu 08.06.11, 06:02
              Ewangelia wg św Mateusza rozdział 6
              Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę.
              Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.

Barczysty, poczytaj sobie najważniejszą Księgę chrześcijan - wg niej właśnie tak ma wyglądać modlitwa. Wygląda na to, że bluźnisz.
              • dyziek_o Re: Drogi angruszu 08.06.11, 07:39
                Och " żagielku"!
                Nie wymagaj zbyt wiele od kogoś kto wprawdzie jest czytaty i pisaty ale już co do rozumienia tego co przeczytał to może być za dużo jak na jego możliwości percepcji.
                Poza tym, usiłujesz dyskutować z osobnikiem o mentalności słuchacza słynnego radia
                a to mija się z celem.
                To tak , jak byś rzucał/a perły przed wieprze. Efekt podobny.
                Ponadto warto tu zastosować słynną już maksymę o dyskusji z idiotą..........!
                Pozdrawiam z rana,
                Dyzio/ ateista przebrzydły

p.s
                Niemniej cytat z biblii jako argument, - przedni.
                Problem z tego typu osobnikami polega na tym, że oni biblię interpretują w/g swoich potrzeb i jak im pasuje.. Co oczywiście niewiele wspólnego z tym, co tam napisano, - ma.
                • emerytwojsko Re: Parodia modlitwy 11.06.11, 19:19
                  Kilka tygodni temu chciałem wnukowi ze wsi pokazać naszą metropolię. Akurat koło Cepelii odbywały się jakieś występy, które oprócz hip-hopu bardzo nam się podobały. W pewnym momencie rozległa się bardzo głośna modlitwa zqgłuszająca muzykę. Niezrażona tym młodzież dalej pląsała. Uważam, że nadawanie modlitwy w takim czasie i w taki sposób ubliża mi, jako katolikowi. Może ktoś na Jasnej Górze opamiętałby się i przestał produkować przeciwników naszego Kościoła, których w naszym mieście jest aż nadto.
              • Gość: angrusz1 Drogi segel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 08:08
                dobrze, że znasz ten fragment ale jeszcze trzeba go zrozumieć .
                Ty zrozumiałeś go źle .
                Istotą tego fragmenty jest pokazanie, że modlenie się na pokaz - owszem też indywidualnie ale na pokaz - nie jest cenione przez Boga .

Natomiast nie należy tego rozumieć jako zakaz modlenia się w grupie .

Jest inny fragment ewangelii mówiący , że gdzie jest dwóch , trzech modlących się z mojego powodu tam i ja jestem z nimi .
                Dlatego ludzie też chcą modlić się i w grupie .
                Ile jest tego na pokaz a ile chęci bycia w grupie modlących się razem , to za każdym razem samemu trzeba to ocenić .
                Ale nie zaprzestawaj modlić się .
                • Gość: licho Re: Ang ... IP: *.iplus.com.pl 08.06.11, 10:49
                  Angrusz nie rżnij głupa.
                  Czy chciałbyś ,aby na twoich lekcjach był taki hałas jak a Alejach podczas pielgrzymki ???
                  Ten wrzask i hałas prowokują księża , którzy idąc na czele pelgrzymki ,posługując się wzmacniczami wrzeszczą jak opętani !!!
                  Co chca w ten sposób zagłuszyc ??
                • segel Re: Drogi segel 09.06.11, 06:27
                  To ty mnie nie zrozumiałeś angruszu. Zwróciłam uwagę barczystego, że wyśmiewa sposób odmawiania modlitwy zalecanej przez Pismo Święte.

A tak w ogóle, to nie dziwię się ludziom, których denerwuje hałas, bo chcą spać, zmęczeni po pracy, mają małe dziecko, które łatwo się budzi, albo w ogródku piwnym przy głównej ulicy miasta słuchają mszy.
                  Siadłbyś z piwem w ławce w kościele? Nie? No to dlaczego nie rozumiesz, że ktoś nie chce być do tego zmuszony?
                  Puściłby z telewizora albo radia mszę na pełny regulator ojcu, albo matce po nocnej zmianie o 6 rano? Nie? No to czemu bronisz ludzi, którzy robią to samo?
                  Jest miejsce na modlitwę, jest na wypoczynek. I jest jedna zasada, której przestrzeganie wystarczyłoby, żeby wszyscy byli zadowoleni - "nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe".
                  Jakie to proste!
                  Pielgrzymki jeszcze wiele lat będą do Częstochowy przychodzić, Jasna Góra wiele lat jeszcze będzie najważniejszym miejscem dla katolków. W Częstochowie jest wystarczająco dużo kościołów dla kogoś, kto chce się modlić, nie musi mszy słuchać w autobusie, w kiosku, czy jedząc lody pod parasolem.
                  • barczysty90 Re: Drogi segel 09.06.11, 18:55
                    Ja wyśmiewam? Człowieku...
              • mirage75 Szanowna Segel 08.06.11, 12:08
                Wypada Ci Szanowna Segel podziekowac za przytoczenie tego fragmentu Pisma Swietego
                Niektorzy ludzie uwazajacy sie za jedynych poboznych i rozumiejacych znaczenie slowa Bozego,calkowicie wypaczyli jego znaczenie i wykorzystuja go do okadzania naszego zycia swoimi niezrozumialymi wizjami.
                Smutne to jest ze wspolna radosc z przezywania dzielenia sie dobrym slowem zamienila sie dzieki niektorym pasterzom oraz ich nadgorliwym wyslugiwaczom w coraz czestsze momenty podzialu samej rodziny osob wierzacych i pietnowania osob ktore maja bardzo tradycyjne a takze osobiste rozumienie spotkania ze slowem swietym.
                Tzw.wyslugiwacze niszcza wieloletnie starania o tolerancje i wzajemna egzystencje osob roznie podazajacych w jedna strone zbawienia.
                Smutne ze wlasnie taka droge popieraja czestochowskie wladze koscielne,ale widocznie tak rozumieja swoja dziejowa misje ewangielizycyjna.
            • Gość: A-LFA Re: Drogi angruszu IP: *.net.stream.pl 08.06.11, 08:05
              Cóż. Nie mam nic przeciwko wszelakim uroczystością religijnych itd. itp. na tzw. szczycie. Ale puszczanie tego w al. NMP w normalny dzień powszedni uważam za lekką przesadę. Tym bardziej, jeśli chcemy mieć z III al. i w ogóle z al. NMP pasaż pieszy z knajpkami czy kawiarniami to przy tej oprawie dźwiękowej ja szans na to nie widzę. Szczyt owszem jestem, za ale mimo wszytko megafony w al. NMP nie powinny służyć do tego celu. Co innego, gdy wchodzą pielgrzymi, co innego, gdy jest np. procesja Bożego Ciała, ale, na co dzień to nawet lekko nie pasuje.
              • mistral75 W aleje tez wroci cisza 08.06.11, 10:07
                Mialem okazje odwiedzic Lourdes,Fatime,Santiago de Compostella i wszedzie w tych miejscowosciach w miejscach publicznych otaczajacych te sanktuaria w dnie powszednie wolne od podnioslych uroczystosci panuje cisza i zwykla miejska atmosfera,a zaznaczam ze miejscowosci te sa tylko malymi miasteczkami.
                Ten kto zgodzil sie na wprowadzenie calorocznego zwyczaju udekorowania przestrzeni publicznej miasta modlitewnym dzwiekiem i religijnym spiewem,nie zawsze pelnym skupienia zadrwil wlasnie z mieszkancow skazujac ich na codzienna i przesycona ponad wszelkie normy przyzwoitosci z sasiedztwa nadobecnosc religii w ich przestrzeni zyciowej.
                Wcale nie dziwie sie ze nie ma juz takiego pozytywnego nastawienia miszkancow do patnikow przybywajacych do Czestochowy w porownaniu z latami poprzednim, kiedy wiara nie kojarzyla sie z ewangelizacja na sile w przestrzeni medialnej i publicznej.
                Im wiecej takich przykladow tych wiecej ludzi,ktorzy nie tylko beda zadawac sobie pytanie do czego tak naprawde zmierza kosciol,ale poprzez takie idiotyczne dzialanie wybierac beda inna wolnosc zwana ateizmem i pogonia za konsumpcjonizmem bez zadnych przeslan i wartosci szacunku dla drugiego czlowieka.
                Ale jestem optymista i wierze ze w aleje tez wroci codzienna cisza,a mieszkancy znow bardziej zaczna doceniac okazyjne swieta i uroczystosci z okazji ktorych w alejach mozna bedzie uslyszec spiew i modlitwy z sanktuarium.
                • angrusz1 Do mistral 09.06.11, 10:09
                  Mieszkam blisko cmentarza i często , ba !!!prawie codziennie , słyszę odgłosy ceremonii pogrzebowej .
                  Czy też mam tak narzekać jak ty ?
                  • Gość: licho Re: Do angd.l IP: *.iplus.com.pl 09.06.11, 11:16
                    liangrusz1 napisał:

> Mieszkam blisko cmentarza i często , ba !!!prawie codziennie , słyszę odgłosy
                    > ceremonii pogrzebowej .
                    > Czy też mam tak narzekać jak ty ?

Angd ,a ty znowu mówiąc kolokwialnie rżniesz głupa .
                    Z szacunku dla zmarłego i jego rodziny pogrzeby odbywają się w spokoju.
                    Co za brak szacunku dla Boga wykazują pielgrzymi ,którzy wrzeszą i
                    rycza idąc w pielgrzymce !!
                    Chciałbys ,aby młodziez tak zachowywała się na twoich lekcjach !!!

• Gość: angrusz1 Do licha !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 15:23
                      Piszesz :"Z szacunku dla zmarłego i jego rodziny pogrzeby odbywają się w spokoju.
                      Co za brak szacunku dla Boga wykazują pielgrzymi ,którzy wrzeszą i
                      rycza idąc w pielgrzymce !!
                      Chciałbys ,aby młodziez tak zachowywała się na twoich lekcjach !!! "

Uczniowie niestety tak się zachowują .
                      Hmm, ksiądz na pielgrzymce tak wrzeszczy bo i on też chce się pokazać i zaistnieć jako grupa .
                      Wszak niektórzy mieszkańcy , pielgrzymi ( ale już po wejściu ) witają wchodzących machaniem rąk .
                      No i kolejna grupa też tego pragnie - popatrzeć jak im machają - to się drze . A powinna śpiewać .

Na cmentarzu podczas pogrzebu są chwilę , kiedy jest głośno . I to nie tylko kiedy czasem trąbka gra .
              • angrusz1 Re: Drogi A-LFA 09.06.11, 10:06
                Piszesz :"Cóż. Nie mam nic przeciwko wszelakim uroczystością religijnych itd. itp. na tzw. szczycie. Ale puszczanie tego w al. NMP w normalny dzień powszedni uważam za lekką przesadę."

Tak , masz rację .
                Nie mieszkam w pobliżu III Alei , żeby monitorować to zjawisko ale kiedy rzadko jestem w III Alei i jest jakieś nabożeństwo celebrowane z wałów jasnogórskich to dochodzi do mnie odgłos ale jakoś nie kojarzę tego z głośnikami w Alei a raczej z głośnikami ustawionymi na wałach . Odgłos jest dość niewyraźny ale masz rację , że to kłóci się z kafejkowym charakterem III Alei .
      • quasi-modo Re: Drodzy antyklerykałowie. 09.06.11, 17:14
        burczysty90 - odezwał się nawiedzony kleszy baranek . Uwal się matole krzyżem w alei . módl się , ale nie broń kleszego barachła - osiłku . Bo istotnie nawet policja nie chce - przyjmować zgłoszeń na ten temat .
    • biala.pelargonia Re: przymusowe modlitwy 08.06.11, 10:18
      Nie mam nic przeciwko modlitwom, pielgrzymom etc., i cieszę się, doceniam, że Jasna Góra jest, ale na litość - hałas płynący z jasnogórskich głośników jest nie do wytrzymania, zwłaszcza okolicznych mieszkańców, którym nie pozostawia się wyboru. Niech rządzący w jakiś sposób zareagują, niech negocjują z paulinami, wszak to nie działanie przeciwko klasztorowi. Przecież nie chodzi o wprowadzenie zakazu modlenia, a wyłączenie nagłośnienia w alejach. Jeden pstryk. Tylko tyle.
      • Gość: jmk Re: przymusowe modlitwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 13:44
        Te jak to nazywacie "nagłośnienie" do podarunek Telekomunikacji polskiej- kiedyś z okazji I-ej wizyty pewnego I-go sekretarza z Watykanu.
        Klucze od tych KOŁCHOŹNIKÓW dostały się w ręce miejscowego obecnego I-go sekretarza KW.KM czy jak go tam zwał a komu- mieszka vis a vis jednej fontanny w III-i Aleji nmp pod numerem parzystym, on je dał _ DIABLI to wiedzą komu- w każdym razie wsio wskazuje że wiszą one na JG.
        Skoro miastem rządzi Prezydent -rodem z Radomska - to należy OD NIEGO Ż Ą D A Ć wyciszenia tych podobno bogobojnych: BEŁKOTU i WRZASKÓW skąd by one nie dochodziły, a jak nie poradzi sobie z tym to nie zasuwa tam skąd przyjechał - nawet "na kantach" ---wszak .
        to tylko 40 km.

WG mnie należy faceta SPUŚCIĆ i to czym prędzej,tak jak jego poprzednika.

PS: Podobno za cara obowiązywał zakaz " darcia pielgrzymkowych mord" w granicach miasta- i należy to NIEZWŁOCZNIE PRZYWRÓCIĆ.
    • lilli10 Re: przymusowe modlitwy-referendum 08.06.11, 18:09
      to skoro już jest tyle opinii i w sumie wszyscy wiemy o co chodzi proponuję napisać do panującego nam miłościwie Matyjaszczyka.Ale gwarantuję,że on z białymi brzuchaczami(czyt.paulini) nie wygra .Oni pół miasta albo odzyskali albo wykupili.Cieszę się,że tyle osób ma podobne zdanie.w Cz-wie pracy żadnej tylko modlitwy i pustoszenie tego co jest.Wszystko zabrały Katowice.
      • Gość: mrzezyno252 Re: przymusowe modlitwy-referendum IP: *.116.125.186.tvksmp.pl 08.06.11, 19:12
        Reasumując: jeżeli to forum przeglądają pracownicy magistratu to proszę odpowiedzieć kto zarządza treściami jakie są emitowane za pomocą tychże głośników, jakie przepisy to regulują??
        Kto jest za to odpowiedzialny. Pozdrawiam.
      • Gość: jestem z Wami Re: przymusowe modlitwy-referendum IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 08.06.11, 19:15
        Jestem z północy (na szczęście tu nie słychać - nie licząc dzwonów w każdą niedzielę od około 11:50 do 12) tragedia - ludzie po nocy śpią, to samo było w Ich Święta Wielkanocne - niektórzy pracują lub po prostu chcą spać, a nie od 6 czy wcześniej dzwonów słuchać !
        W każdym razie, jestem z Wami, piszcie gdzie i jak się spotykamy i robimy porządek z tymi IMMISJAMI :
        Art 144 Kodeks Cywilny:
        "art. 144
        Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych."
        • Gość: jestem z Wami Re: przymusowe modlitwy-referendum IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 08.06.11, 19:17
          Choć nie jestem pewna czy ten artykuł tu pasuje, ale jak trzeba będzie znajdzie się inny:
          "..pokażcie mi człowieka, a ja już znajdę ..." ;)
    • biala.pelargonia Re: przymusowe modlitwy 08.06.11, 20:49
      Może któryś z radnych zainteresowałby się problemem i odważył na interpelację? Jestem pewna, że część czyta forum np. Ulisses.
      • mistral75 Re: przymusowe modlitwy 08.06.11, 21:03
        Jestem przekonany ze przywrocenie normalnosci czyli oczekiwane zaprzestanie transmisji non stop przez glosniki w alejach bylo by bardzo pozytywnie przyjete przez mieszkancow.Nie tylko srodmiescia ale takze osob odwiedzajacych centrum i aleje w dzien powszedni i weekendy.
        Kto sie zdecyduje wykonac pierwszy ruch,a moze inicjatywa obywatelska,bez proszenia niemrawych radnych?
        • barczysty90 Re: przymusowe modlitwy 10.06.11, 00:17
          I co ty chcesz zdziałać jak sam szukasz kogoś , kto by za Ciebie wykonał pierwszy ruch?
          Czyżbyś nie był tak pewny swojego że musisz szukać kogoś kto by za Ciebie sprawę pociagnął?
          Opcje są dwie. Albo zacznij sam, albo milcz. Bo miernie wypadasz ze swoimi racjami.
        • lilli10 Re: przymusowe modlitwy 10.06.11, 18:32
          Słuchajcie.Pracuję w firmie (czyt.zajmującej się łamaniem prawa) i wiem,że pisemka i telefony nic nie zmienią.Umorzą albo odmówią wszczęcia.Taki jest standard.trzeba mediów , kilkuset pism i wrzasku ,żeby ktokolwiek to zauważył.Dzięki za spory odzew,bo myślałam,że tylko ja nie mogę słuchać kleru i moherów
          • barczysty90 Re: przymusowe modlitwy 10.06.11, 23:40
            Coś kiepsko z czytaniem. Ja powtórzę jeszcze raz Idźcie do TVN, Polsatu i TV Trwam, a nawet do TV Orion. Pośmiewisko z Częstochowy robić jest najłatwiej. Dalej.. do dzieła "częstochowianie" . Napewno będziecie brani na poważnie.
            • Gość: licho Re: przymusowe modlitwy IP: *.iplus.com.pl 11.06.11, 13:59
              barczysty90 napisał:

> [b]Coś kiepsko z czytaniem

Coś kiepsko z myśleniem barczysty .
              trenuj myślenie ,a nie tylko mięśnie .
              Najlepiej poczytaj panią Dulską bo pewnie ty jesteś jej męską odmianą
      • Gość: zebrawkropki Re: przymusowe modlitwy IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 21:10
        podobal mi sie projekt zeby wrzucic do RADY temat . zeby RADA ustosunkowywala sie do woli mieszkancow wyrazonej w petycjach, listach, emailach.
        wtedy byc moze udaloby sie poprzez wsparcie WOLI MIESZKANCOW NASZYCH MIESZKANCOW DOBREGO MIASTA zalatwic wiele spraw,ktore bola mieszkancow, z ktorymi sie nie zgadzaja. MIALOBY TO PODWOJNE ZYSKI....PREZYDENT MOGLBY WYDAWAC NIE POPULARNE DECYZJE, MIASTO BYLOBY WRESZCIE NASZYM MIASTEM, i odpowiedzialnosc RADY MIASTA bylaby zrzucona na mieszkancow.

moglibysmy wtedy
        sprzatnac potwora a PL. DASZYNSKIEGO,
        wylaczyc kolchozniki w Alejach
        zarzadac cywilizowanych ubikacji w miescie
        przyciac "lapki pazernemu" klerowi i bialym brzuchom

A WSZYSTKO TO Z WOLI MIESZKANCOW ==WYKONANE BYC MUSIALO==
      • Gość: jmk Re: przymusowe modlitwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 21:34
        Spoko, od razu całe miasto by wiedziało że wypadli z łask u miejscowego I-go sekretarza i Rządzącej partii jasnogórskiej- więc przed Bożym Ciałem ŻADEN Z TYCH RAJCÓW ani drgnie, bo nie pozwolą mu tachać baldachimu albo podpierać celebransa w jego trudnym spacerze z monstrancją.
        A po BC może "sprawa przycichnie" i nie trzeba się będzie narażać czarnym funkcjonariuszom?

Należy to towarzycho wzajemnej adoracji rozpędzić na cztery wiatry, bo nie po to ich wybrano żeby brali diety na KRZYWY RYJ nic w zamian dla obywateli nie robiąc.

W mieście CAŁYM ma być cisza a nie dzikie wrzaski wydawane przez klientów JG i ich pastuchów z samobieżnymi kołchoźnikami.
    • stangor Re: przymusowe modlitwy 08.06.11, 21:43
      Nie jestem z Częstochowy ale popieram Was. Mnie też denerwują megafonowe wycia pielgrzymek. Może warto spróbować demonstracji przed Urzędem Miejskim.
      • barczysty90 Re: przymusowe modlitwy 08.06.11, 22:33
        Racja. Proponuje zbiorowe samospalenie.
        • mistral75 barczysty...? 08.06.11, 23:05
          barczysty,gubisz sie.
          W Twoim cynicznym glosie mozna uslyszec uczucie strachu.
          Strachu przed utrata czegos co do Ciebie,do Twoich Przyjaciol nie nalezy.A wiec przestrzeni publicznej w swieckiej strefie miasta Czestochowy.
          Zostaly przekroczone nie tylko zasady wspolegzystencji ale przede wszystkim zasady dobrego smaku i spokojnego sasiedztwa.
          Nie da sie juz w tych czasach wszystkiego zrzucic na karby walki z ideologia.Gdzies posrodku stoi czlowiek pragnacy zyc w spokojnym i normalnym otoczeniu.
          Brak odpowiedniej argumentacji skazuje Cie na tak prymitywny zart,ktory wiaze sie z pewnymi tragicznymi dla zwyklych ludzi okolicznosci.
          Cos sie zmienia i jestem przekonany ze niedlugo w aleje wroci spokoj.Wlasnie tez dzieki takim ludziom jak Ty i ich proznym i pustym argumentom.
    • Gość: jestem z Wami Do lilli10 IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 08.06.11, 22:49
      Sprawdź e-mail na gazeta.pl
    • lowcadebili3 Re: przymusowe modlitwy 09.06.11, 07:40
      My Polacy lubimy dużo gadać i nic z tego nie wynika. Gdybym mieszkał w III Alei wziąłbym po prostu cążki .....
      • barczysty90 Zastanawia mnie jedno. 09.06.11, 11:57
        Dlaczego wszyscy Ci, którym tak przeszkadza, nagłośnienie ( które należy do miasta ) , nie wystosujecie odpowiedniego pisma, w sprawie ograniczenia ruchu samochodowego w Alejach NMP? Niech no któryś sprawdzi dla formalności poziom hałasu. Dla mnie jasne jest, że głośniejszy jest ruch samochodów. Ale nie, bo samochód wam ułatwia życie, więc bądź co bądź jest potrzebny. A Kościół, schodzi dziś na drugi plan, jako coś nie potrzebnego i zbędnego. Wielu, tylko dlatego że opowiadam się po konkretnej stronie, wsypie mnie do jednego worka, z tymi wszystkimi, którzy wam wcześniej podpadli.
        A tak wogóle, kiedy po raz ostatni jakaś uroczystość jasnogórska, była transmitowana na całe Aleje? I jeśli wogóle, to ile razy w ciągu roku jest takich transmisji?

Ja już z utęsknieniem czekam na sobotę i rozpoczęcie sezonu pielgrzymkowego przez pątników z Łowicza :)

Pozdrawiam, ja, mieszkający w centrum miasta, któremu "pod nosem" przechodzą liczne pielgrzymki.
        • Gość: jestem z Wami Re: Zastanawia mnie jedno. IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 09.06.11, 14:03
          Tak, ale są osoby niewierzące, niepraktykujące, które nie chcą słuchać mszy. Tak samo jakbyś miał sąsiada, który uciążliwie ciągle włącza Ci muzykę, której nie możesz znieść, nie słuchasz. Jesteś po nocy, chcesz spać, czy po prostu odpocząć, a tu w kółko ta muzyka, której nie możesz słuchać...
          • barczysty90 Re: Zastanawia mnie jedno. 09.06.11, 16:49
            Każdemu nie dogodzisz.
            Powiedzmy jestem ekologiem i nie życzę sobie by pod moim oknem jeździły samochody. No i?
            • Gość: jestem z Wami Re: Zastanawia mnie jedno. IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 09.06.11, 17:10
              OK, wszystkich nie zadowolisz. Ale tu jest niezgodne z Konstytucją, mamy prawo wyboru religii, a tu nam narzucają. Auto hałasuje bo ma taki silnik i nie da się inaczej, kościół może być ciszej. Jeżeli chodzi o sprawę z samochodami, to ja też bym wolała, aby alejami można było jechać na rowerze, lub spokojnie spacerować. Są to wąskie ulice, nie przystosowane do takiego ruchu, do jazdy autami - ale to inny temat.
              Sytuacja koło Błeszna - wyjściem było postawienie od ulic "wygłuszaczy" (nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale wiadomo o co chodzi).
              Faktycznie, nie zadowoli się wszystkich, ale musimy tak żyć, by "wilk był syty i owca cała".
              Jednych szczęście nie może być kosztem drugich. My chcemy ciszy z JG, a nie każemy Wam całkiem zaprzestać modłów i mszy itp. Chcemy po prostu spokoju...
              • Gość: angrusz1 Re: Zastanawia mnie jedno. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 17:51
                Czy ktoś policzył czas , choćby dni w roku , kiedy na błoniach modlą się wierni a z wałów jasnogórskich głośno nadawane są pienia i kazanie ?
                No bo przecież nie codziennie !!
                A ta pani , co to na nocną zmianę chodzi . Ile razy jej sie to trafia w roku , że ona po nocnej zmianie a tu akurat modły z Jasnej Góry jest nie pozwalają spać spokojnie .
                A ta pani to ma dzieci ?
                Bo kiedy ja bywałem po nocnej zmianie to dzieci , skoro tylko wstały , już nie pozwolił mi dalej spać . I tak przez kilka lat .
                Przeżyłem .
                Ta wrażliwa pani też przeżyje .
                Szanować spokój drugich tak , ale niekoniecznie podporządkować się nawiedzonym , w tym przypadku ateistom .
                • barczysty90 Re: Zastanawia mnie jedno. 09.06.11, 18:42
                  Ateiści? nie sądzę.
                  Zacytuje tu zdanie z filmu "Biała Sukienka" ( bądź co bądź, film mający wiele wspólnego z naszą dyskusją ) :
                  "Ty nawet porządnym ateistą być nie umiesz, bo porządny ateista to jest gościu, to jest KTOŚ, a Ty jesteś żałosnym dupkiem obrażonym na Pana Boga"

Więc wg mnie, ateistów to jest tu niewielu, albo i nawet wcale. Antyklerykałów za to pod dostatkiem.
                • segel Re: Zastanawia mnie jedno. 09.06.11, 20:00
                  Nadal angruszu, mnie nie rozumiesz. Nie mówię o sobie, pracuję na ranną zmianę od trzydziestu lat, dzieci mi już wyrosły, wnuków jeszcze nie mam, a sen mam zdrowy, nie przeszkadza mi nawet telewizor, który gra w tym samym pokoju, w którym spię.
                  Mieszkam bardzo blisko Jasnej Góry, bo na Szymanowskiego i mnie ona absolutnie nie przeszkadza. Mało tego, bardzo lubię dzwony, kuranty i takie różne. Cały ten wywód więc mnie nie dotyczy.
                  Za to w przeciwieństwie do ciebie rozumiem ludzi, którym hałas przeszkadza, których krępuje msza w przypadkowym miejscu, jakim jest ulica.
                  Empatia niestety, nie każdemu jest dana. Są ludzie jej pozbawieni. Tobie angruszu jej Bozia nie dała na pewno.
                  • barczysty90 Re: Zastanawia mnie jedno. 09.06.11, 22:49
                    Msza w przypadkowym miejscu... czlowieku ^^
                  • Gość: angrusz1 Re: Zastanawia mnie jedno. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 12:28
                    Do segel : ależ masz rację , trudno siedzieć na Szymanowskiego między blokami popijać piwo i ploty popychać i słuchać Mszy Św .
                    I ja jestem za pewnym ograniczeniem .
                    Ale czy na ulicy Szymanowskiego są głośniki , które transmitują mszę ? Czy to głośniki z wałów jasnogórskich są tak silne, że nawoływania do odstąpienia od grzechu płynące z Jasnej Góry ,dochodzą aż na podwórko np koło dawnego WPEC ?

Bo tak z mojego doświadczenia to ja już na początku Alei Sienkiewicza nie mogę zrozumieć kazania taki jest hałas z innych źródeł .
                    • Gość: umcs Re: Zastanawia mnie jedno. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 14:44
                      Ty chłopino i bez hałasu NIC nie rozumiesz, bo ci kościółek mózg przepalił.
                • Gość: jestem z Wami Re: Zastanawia mnie jedno. IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 09.06.11, 22:56
                  Proszę Pana, ja pisałam tu nie tylko o sobie, ale również o innych ludziach, którzy mają tego serdecznie dość. Za dużo pomników i hałasów w Częstochowie. Nie myślę o sobie, że mnie po nocy przeszkadzają, ale o innych. A jak Panu dzieci przeszkadzały, to chyba już "po ptokach" by teraz o tym pisać na forum, jaki Pan był nieszczęśliwy. To co teraz? Mamy współczuć i powiedzieć "no tak, inni też mieli źle, to nie mamy o czym mówić". A tu zaskoczę Pana, my chcemy by nam było dobrze. Wiadomo, że idealnie nie będzie. Tu też są dzieci, sąsiedzi, samochody.. Na to nie wyzywamy, to codzienność. Ale kościół ? Hola hola, z tymi kazaniami do naszych domów? Trochę się zagalopowali. Pozdrawiam i dobrej nocy życzę. Mimo meczu przegranego.
                  • barczysty90 Re: Zastanawia mnie jedno. 10.06.11, 00:23
                    Brawo.
                    Czyli idąc twoim tokiem myślenia, sprawę rozwiaże codzienne puszczanie " na całe miasto" ( jak to lubicie mówić ) Wszelakich nabożeństwo,mszy i uroczystości... Wtedy to będzie codzienność.
                    Niby chciałaś pięknie i mądrze napisać, ale jednak wpadka zaliczona.
                    • Gość: jestem z Wami Re: Zastanawia mnie jedno. IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 10.06.11, 13:32
                      no nie porównuj zabawy dziecięcej do kościoła. Szkoda czasu na dyskusje z Tobą, nie da się przez internet nakłonić kogoś do myślenia. Dla mnie koniec dyskusji z Tobą. Gadasz nie mądrze. Bez odbioru...
        • Gość: licho Re: Zastanawia mnie jedno. IP: *.iplus.com.pl 09.06.11, 15:45
          barczysty masz racje .
          Nalezy zakazac wszelkiego ruchu i postoju samochodów w III
          alei ,zwłaszcza pod kurią !!!!
          • quasi-modo Re: Zastanawia mnie jedno. 09.06.11, 17:42
            Baraniej i tępej rogacizny ślepo zawierzającej swój los kleszemu barachłu nie brakuje zarówno w Częstochowie jak i w całej Polsce .To dzięki tym tępym baranom zawdzięczamy to ,że kler jeszcze coś stanowi , ma przyzwolenie na przekręty i jest zwolnione od płacenia podatków . To nasz wstyd niestety , że ciągle musimy się wstydzić nieudolnych parlamentarzystów wybieranych w imię klechy , który dyktuje na kogo głosować . I to nam wstyd za to , że jesteśmy tak tępym i ograniczonym społeczeństwem , uzależnionym od kleru lansującego samych fanatyków i rasistów . To jest totalne dno , że pozwoliliśmy wychować kościołowi tylu debili/fanatyków . Jesteśmy pośmiewiskiem całego cywilizowanego świata .
            • barczysty90 Re: Zastanawia mnie jedno. 09.06.11, 18:45
              I to Cię boli... oby trochę Ci ulżyło :)
    • Gość: sly Re: przymusowe modlitwy IP: *.strefa.com 09.06.11, 17:38
      Gdybym mieszkał w okolicach JG, to po prostu złożyłbym doniesienie na policję/do prokuratury o zakłócaniu porządku publicznego. I polecam tak zrobić zamiast wylewać żale na forum. Rozumiem jak jest jakies większe święto, ale tak co chwile? Wydaje mi sie, ze nie jest to zgodne z prawem, bo zakłoca wolnosc osób które nie życzą sobie słuchać tego w miejscu publicznym
      • Gość: zebrawkropki do barczystego wielebnego bialy czy czarny? IP: *.pools.arcor-ip.net 09.06.11, 23:10
        A Kościół, schodzi dziś na drugi plan, jako coś nie potrzebnego i zbędnego. Wielu, tylko dlatego że opowiadam się po konkretnej stronie, wsypie mnie do jednego worka, z tymi wszystkimi, którzy wam wcześniej podpadli.
        kosciol sam sobie wypracowal to co ma i jak tak dalej pojdzie to zejdzie za trzecia linie tak jak jest wszedzie na zachodzie. NIGDZIE NIE MAJA TAKIEGO BEZPANSTWA I TYLE WLADZY CO W POLSCE ZA KOMUNY WIEDZIELI GDZIE ICH MIEJSCE I TO BYLO DOBRE teraz strasza nas pieklem do ktorego sami wpadaja!!!!!

A tak wogóle, kiedy po raz ostatni jakaś uroczystość jasnogórska, była transmitowana na całe Aleje? I jeśli wogóle, to ile razy w ciągu roku jest takich transmisji?

a tak wogole to BARCZYSTY o czym ty gadasz? tu nie mowimy o urocztstosciach w roku tylko o cotygodniowych wyciach przez megafony o roznych porach dnia.
        slepy czy gluchy jestes?
        czasami mam wrazenie ze te glowne mikrofony sa dostepne dla wszystkich, bo niejednokrotnie jak sie jakas sukienkowa, albo sukienkowy przyklei do mikrofonu to drze ryja ze 2-3 godziny.....i nie wiem czy tak sobie tylko wyje, czy moze uczy sie wycia, czy ktos tego slucha na bloniach,,,,,,bo w naszych mieszkaniach slychac dokladnie
        A CO MAM BARCZYSTY-brzuchaczu zrobic jak w czasie podniesienia siedze na klopie we wlasnym mieszkaniu? albo kocham sie ze swoja zaslubiona zona???? tak ze nie pouczaj nas bo my mamy dosc. Chcesz ZAPROSZE CIE na tydzien do siebie i bedziesz pisal pamietnik z wycia na jasnej..... tylko przyniesiesz swoje zarcie picie i papier toaletowy
        • barczysty90 Re: do barczystego wielebnego bialy czy czarny? 10.06.11, 00:04
          Już raz to napisałem.
          Mieszkam w centrum, więc słyszę gdy coś się na Jasnej Górze dzieje, ale dlatego zabieram tutaj głos, ponieważ mnie to nie przeszkadza.

Skoro jednak się przejmujesz tym co robisz podczas podniesienia, więc nie jest z Tobą tak źle, choć liturgicznie rzecz ujmując, we mszy nie uczestniczysz, ale uczyć tutaj Cię nie mam zamiaru bo to nie czas i miejsce.

Pamiętajcie, że to nie Jasną Górę zbudowano w mieście, tylko miasto wokół Jasnej Góry
          • Gość: licho Re: do barczystego wielebnego bialy czy czarny? IP: *.iplus.com.pl 10.06.11, 12:18
            barczysty rzekł:
            "Pamiętajcie, że to nie Jasną Górę zbudowano w mieście, tylko miasto wokół Ja
            > snej Góry[/ "

Masz racje i dlatego uważam ,że źle sie stało ,zw w latach 90 JG nie uzyskała takic praw jak Vatykan !!!! .
            I finanse byłyby odzielne i JG utrzymywałaby sie z podatków wiernych ,
            bez dotacji UM
          • Gość: angrusz1 Oprócz tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 12:40
            słusznego spostrzeżenia :"Pamiętajcie, że to nie Jasną Górę zbudowano w mieście, tylko miasto wokół Ja
            > snej Góry "

to tak przypominam , że głośniki na wałach są na Jasnej Górze , powtórzę na górze i głos , który jest tłumiony przy ziemi i zanika w parkach jasnogórskich , powyżej drzew niesie się znacznie dalej .
            Jeśli ktoś mieszka np na POW 4 na górnych piętrach to głos z wałów jasnogórskich może do jego mieszkania dochodzić z pewnym tylko tłumienie , wynikających z praw fizycznych - rozchodzenie się dźwięku w powietrzu , chyba z kwadratem odległości słabnie .
            Ale jednak góra to góra i tego także się nie zmieni .
            Ale ja swoje , ile razy w tygodniu , nawet w czasie sezonu pielgrzymkowego jest transmisja mszy czy innych uroczystości przez głośniki .
            Bo już chyba jasne jest , że głośnikami w Alejach administruje Miasto a nie Kuria jak to niektórzy kłamcy próbowali wcisnąć .
      • lilli10 Re: przymusowe modlitwy 10.06.11, 19:01
        juz pisałam na forum.to nie ma sensu.umorzenie lub odmowa wszczęcia postępowania z powodu znikomej szkodliwości.W jakim kraju myślisz,że żyjesz.człowiek ,który jest winien ma większe prawa niż pokrzywdzony.Albo musi wyraźić zgodę na leczenie psychiatryczne.Przepraszam,psychol????choroba nie do zauważenia przez chorego.
        • the-only-bodzio lili 10 10.06.11, 22:39
          Polecam zatyczki do uszu.Sam je zabieram w wojażach po Polsce.Moi współpracownicy lub zastępcy ,a z różnymi się spotkam.Tak chrapią że musowo zatyczki.lili10 rozumiem że pod tym nickiem udało ci się zalogować .Gorszych pierdół i postów powyżej się wpisujących nie spotkałem od dawna.Te same wpisy pierdzących na stałe.Krótko można nazwać w sloganie tłumoki.Aż żal dupsko ściska na te wpisy .Łapska opadają ,jak można nadawać na swoje miasto i Jasną Górę.Nie pozdrawiam pędraki.I jak tu można być miłym i szczerym katolikiem.
          • Gość: zebrawkropki glosniki nie sa juz miasta ani telekomu IP: *.pools.arcor-ip.net 12.06.11, 19:55
            jestescie niedoinformowani,
            Naglosnienie w ALEJACH zostalo wykonanae przez TP na czas wizyty JPII i spotkania mlodziezy.
            Przez lata potem zawladala tym telekomunikacja , udzielajac czasami zgody na reklamy jakis imprez, lub waznych dzialan w miescie.
            AZ NAGLE za WRONICH rzadow wspanialomyslnie zostalo to "DARMO PRZEKAZANE DO LAP BIALYCH BRACI"
            Nigdy nie dowiemy sie czy zostaly oplacone podatki od darowizny zarowno przez darczynce jak i biorce darowizny, a wartosc tej inwestycji to nie 100 zl.
            od tego czasu Miasto juz nie ma wladzy nad tymi glosnikami, a
            wycie z jasnej MUSI BYC SLYSZALNE W KURWII BISKUPIEJ, bo przeciez nie moga dupy ruszyc, zeby posluchac modlow w kaplicy.

Jedynie zwarte wspolne i bojowe podejscie MIESZKANCOW do tematu, moze.....powtarzam MOZE wylaczyc te megafony, lub zabronic wyjcom wycie na cale miasto.
            Czasami siedze u znajomych na grillu w dawnym welnopolu i tam slychac wycie tez.
            Agnuszowi slychac u gory, a normalnym na dole tez.
            Kolega mieszka na NOWOWIEJSKIEGO I MOGE LACIC PO BLOKU Z TACA , bo wiem kiedy to robia wyjce na jasnej.

i wycie to nie jest tylko jak sa uroczystosci wielkie, kilka razy w roku, ale nie ma tygodnia zeby nie wyli.
            a siedzac w kafejce w III ALEII nie mozna nawet posluchacwlasnych mysli.

Tragedia jak bez walki oddalismy za wrony miasto w ich wladanie.
            Ciekawe czy teraz sie cos zmieni?

raczej watpie.

• Gość: umcs Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 21:21
              I Powiadasz że NIC SIĘ NIE DA ZROBIĆ pomimo że stoją te kołchoźniki na GRUNCIE MIASTA ?

To po jasną CHOLERE nam te władze miejskie , które nic w mieście nie mogą zrobić??

Trzeba w takim razie tych rządców za naszą kasę po prostu SPUŚCIĆ z tych stołków!!!

• the-only-bodzio Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu 12.06.11, 21:29
              Gość pisze wycie to nie jest tylko jak uroczystości wielkie,kilka razy w roku,ale nie ma tygodnia by nie wyli.I łapy opadają.Zatyczki do uszu dabo pl.Proponuję zawrzeć zwieracze odbytu,to pomoże w natchnieniu duszy.
            • barczysty90 Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu 13.06.11, 06:45
              i wycie to nie jest tylko jak sa uroczystosci wielkie, kilka razy w roku, ale
              > nie ma tygodnia zeby nie wyli.

To juz jest fobia, być może leczenie farmaceutyczne jeszcze pomoże.

Szkoda że poziom i język Twojej wypowiedzi jest tak prymitywny. Cóż, jak brakuje argmunetów, to trzeba jakoś brednie ubrać w prymitwne słownictwo i zabłysnąć.

A co do rzekomego przekazania pod władzę o.Paulinów, nagłośnienia w Alejach, człowieku, tyle fajnych bajek na świecie już napisano, a Tobie wciąż mało...
              I napisz mi, trzy ostatnie "transmisje" ( chodzi o nagłośnienie w alejach, a nie pomruki dochodzące z nagłośnienia na błoniach jasnogórskich ) jakichkolwiek uroczystości jasnogórskich w alejach. Jeśli nie potrafisz ich sobie przypomnieć ( dobrze wiesz że nie chodzi mi o dokładną datę a o sam fakt ) to milcz, bo jak wiesz krowa,która dużo ryczy mało mleka daje.
              A jeśli wciąż słyszysz głosy z Jasnej Góry przez głośniki w alejach, to bez konieczności przewijania do góry napisze Ci raz jeszcze :
              To juz jest fobia, być może leczenie farmaceutyczne jeszcze pomoże.

P.S.
              > Ciekawe czy teraz sie cos zmieni?
              >
              > raczej watpie.

Więc o co kurde Ci/Wam chodzi?
              • Gość: licho Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu IP: *.iplus.com.pl 13.06.11, 11:13
                barczysty chyba już przeczytałeś konstytucje i wiesz ,że w tym kraju prowo jest równe dla wszystkich .
                No to może zaakceptowałbys paradę równości w alejach .
                Oni wrzeszczą równie głośno jak pielgrzymi !!!!
                protestujesz !!
                a dlaczego ???
                Póki jeszcze Aleje nie są własnością , JG obowiązuje w nim polskie prawo .
                A swoją droga wydział ochorny środowiska mółby wykonac pomiary natęzenia hałasu
                w Alejach podczas pielgrzmek !!
                • barczysty90 Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu 13.06.11, 14:10
                  I po co próbujesz mnie wpisać w jakiekolwiek schematy, odpowiadając już za mnie na zadane przez siebie samego pytanie?
                  Nie jestem i nie będę zwolennikiem homoseksualizmu. Ale jak chcą, to proszę bardzo, niech sobie chodzą od rana do wieczora po alejach.
                  No i znów się muszę przez Was powtarzać.
                  Pomysł ze sprawdzeniem głośności jest dobry, tylko czemu akurat pielgrzymek, a nie np. teraz, w szczycie, na kwadratach, głośności przejeżdżających samochodów? ;/
                  • Gość: licho Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu IP: *.iplus.com.pl 13.06.11, 17:03
                    uderz w stół....................................................
                    • barczysty90 Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu 13.06.11, 19:26
                      no właśnie, uderzać umiesz... ale by sensownie się odezwać to już nie :)
                      Szkoda.
                      • Gość: umsc Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 20:16
                        Koleś ci się "zawiesił"- aktywuj go.
            • next-adam1010 Re: glosniki nie sa juz miasta ani telekomu 13.06.11, 08:34
              zeesraasz się od tej nienawiści, Zebro, a potem trzeba będzie zbierać takie placki...
    • Gość: ji Re: przymusowe modlitwy IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.06.11, 18:27
      www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6289

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka