Dodaj do ulubionych

Jaką polecacie pralke?

05.07.11, 20:06
jaką kupic pralke....bez suszarki,taką ekonomiczną..zeby dobrze prała....i za jaką cenę?
Obserwuj wątek
    • Gość: młotkowy Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.static.sitel.net.pl 06.07.11, 10:22
      jesli jestes bardzo bogata to miele, jesli zamozna to bosch.
      a ja mam juz dlugie lata amike i tez dobrze pierze, chociaz raz sie zepsula. najlepiej to wpisz jakies swoje propozycje, to ocenie.
    • Gość: az Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 10:49
      Kup taką na jaką Cię stać, jaka ci się podoba, lub taką do jakiej marki masz zaufanie. Będzie dobrze! Poważnie. Czasy starych pralek "Polar" i tych postradzieckich "wiatek" dawno minęły.
      Mam osobiście "polskiego" Boscha i od kilkunastu lat nie wiem co to serwis. Teściowa używa od lat jakiejś "włoskiej" (Indesit?) i też jest dobrze. Nie ma reguł. Sporadyczne awarie wszędzie się zdarzają - od tego masz gwarancję. Może tylko zrezygnowałbym z tych najtańszych "no name" z marketu, co nie wiadomo gdzie szukać serwisu po gwarancji.
      Ale jak bym był cholernie bogaty to kupił bym to wspomniane "Miele". Jakość, niezawodność, design, i ta nutka szpanu :)
      I nie radzę drążyć zbytnio tematu bo rozchorujesz się od propozycji - często różniących się od siebie diametralnie. To tak jak z kupnem samochodu - ilu kupujących tyle opinii.
      • Gość: olo Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.2.142.158.tvksmp.pl 06.07.11, 11:58
        Z tym designem to już przesadziłeś. Akurat tym to się nie ma tutaj co podniecać. Reszta OK
    • Gość: Częstochowianka Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.204.45.120.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.07.11, 12:12
      Proponuję zajrzeć na tą stronkę:www/kropka/cokupic/kropka/pl
      Są opinie, plusy i minusy sprzętu, może pomóc w wyborze odpowiedniej pralki.
    • Gość: olka Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.11, 12:23
      Ja "głupia" kiedyś kupiłam Amike.
      Skonczyla sie 3 letnia gwarancja i zaczal sie problem, najpierw programator z wymianą 350 zł., pozniej po kilku tydodniach kolejne podzespoly sie psuly. Porazka, ja ta firme omijam z daleka.
      Moze inni sa zadowoleni ale osoby ktore znam pozytywnego zdania nie wyraza nigdy.
      Krotko juz konczac, po 5 latach znalazla sie ona na zlomie. Testuje teraz Whirpoola, na razie ok.
      Pozdrawiam.
      • Gość: młotkowy Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.static.sitel.net.pl 06.07.11, 13:32
        widocznie trafil mi sie jakis lepszy egzemplarz hehe

znajomi maja sasunga, tez smiga. w ogole to trzeba porownac zuzycie wody i pradu, dlugosc gwarancji, dostepnosc czesci (unikac 'wynalazkow'), no i cene, rzecz jasna.
    • Gość: dron Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.centertel.pl 06.07.11, 15:04
      jak masz zalozone zmiekczanie wody to byle jaka moze byc i tak dlugo pochodzi
    • Gość: aa Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.2.140.5.tvksmp.pl 06.07.11, 15:53
      Balia i tara. To był życie.i pranie.
      • Gość: dfthg Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 18:43
        z amicą są duże problemy, padają często triaki na sterowniku i automatycznie zawór przesterowania, koszt co najmniej 250 zł sterownik ( nie zawsze da się naprawić), zawór przesterowania 40 zł, sterowniki do niektórych modeli na rynku wtórnym ciężko dostępne a w serwisie jak to w serwisach ceny obłędne. Poza tym ok.
        • Gość: gość Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.net.stream.pl 06.07.11, 19:49
          Jakiś czas temu kupiłem Mastercook PTDE-136 ECO koszt około 1300 zł. wygoglaj sobie pralka poprostu miodzio. Wsad ma od góry i do 1300 obrotów jak wiruje to tylko mały pisk słychać :) Wczesniej miałem Amice i też chwaliłem sobie uważam że ze sprzętem to teraz jak się trafi. Więc kup na co cię stać, zakup w internecie to za tą kwotę którą masz kupisz coś lepszego niż np. w sklepie dla idiotów czy Saturnach itd... Pozdrawiam
          • Gość: Maniek Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.11, 20:00
            Przypadkowo przede mną ktoś kupował pralkę Electrolux z 5 letnia gwarancja. I właśnie gwarancja bym się sugerował. Ja mam w.w. pralke od 2003r min 2 prania dziennie, prane było wszystko od maskotek przez kołdry po wałki do malowania. Jedynie co to zawieszenie bębna juz siada bo czasami ma problem z wywazeniem bielizny do wirowania. Mało elektroniki to tez plus dla pralki. Naprawa banalna dla osoby posługującej się umiarkowanie śrubokrętem i kluczami.
            • Gość: mały Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 01:11
              u mnie amica hula 12 lat bez żadnej naprawy
              • Gość: gosc Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.11, 02:40
                Może te z przed 12 lat byly ok.
                obecne to porazka jak wyzej mozna poczytac.
                Tylko nie AMICA.
    • Gość: figaro Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 12:26
      Kup automatyczną - taką w cenie 500zł-5000zł.
      Głupie pytanie - takaż odpowiedź.
      • Gość: aaaanka Re: Jaką polecacie pralke? IP: 31.42.3.* 07.07.11, 12:44
        pytanie o radę w sprawie zakupu pralki nie jest wcale głupie.Najtańsza nie wypierze Ci jedwabiu, wełny nie wykona prania ręcznego. W droższych pralkach są do tego programy i od czasu kupna elektroluxa niczego nie muszę prać ręcznie. Jest także króciutki program dla odświeżanie rzeczy raz włożonych i nie zabrudzonych. Ponadto ekscytowanie się,że pralka ma 1300 obrotów/najczęściej wyjmujesz zgniecione i b.trudne do wyprasowania/ to nieporozumienie jeśli musisz je ręcznie ustawiać a sama pralka nie dobiera ilości obrotów do zaplanowanej czynności. Droższe pralki /już od 2000/ mają naprawdę wiele bardzo przydatnych funkcji i same dobierają ilość wody, obroty itp. A amica - no cóż zwykły młyn do prania, energii też nie zużywa mniej. Lepiej poszukać, doradzić się i wydać nieco więcej kasy
        a mieć naprawdę z tego pożytek. Miele- też mi się podobała ale to przesada cenowa
    • komicznee Re: Jaką polecacie pralke? 07.07.11, 12:55
      jako wieloletni sprzedawca części do pralek mogę panstwu podpowiedziec
      jakie marki kupowac a jakich unikać :

a więc najgorsza półka to Amica
      programator elektroniczny 450 zł,zawór 40 zł
      bardzo leci elektronika,amica była dobra 10 lat temu te modele warto było kupowac (były mechaniczne programatory to samo jest z Indesit

średnia półka to firmy :BOSCH,ELECTROLUX,WHIRLPOOL
      i te pralki warto kupowac
      Whirlpool to dawny Polar,wykupili fabrykę

i najwyzsza półkka to pralki firmy
      Miele,Hoover ale tu ceny zaczynaja sie od 1900zł
      ale warto

i jeszcze jedno
      warto dbac i naprawiać stare pralki typu PDG,aretuza,ps,luna
      gracja,PDS/PDP/PDN czesci tanie i dostepne i najwazniejsze brak w tych pralkach elektroniki
      a to wielki plus
      • Gość: gosc Re: Jaką polecacie pralke? IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.11, 13:25
        Popieram, właśnie wyżej na temat Amici
        i przejsc z nia pisalem, dodalem tez ze te sprzed 10-12 lat moze ok. ale nie teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka