Dodaj do ulubionych

15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w Cz...

10.07.11, 21:43
Sympatyczne przypomnienie "pereł" naszej powojennej miejskiej architektury...
Dokumentacja dokonań, świadectwo czasu i nieodparta melancholia... bo pamiętam czasy gdy niektórych z tych budowli nie było...
Dodałbym do zbioru eksponowany kiedyś, a też charakterystyczny, budynek Patrii i Cepelii... dla porządku - to też niemi świadkowie czasu minionego...
Obserwuj wątek
    • there.there Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w 10.07.11, 23:43
      no nie wierze...to za komuny powstawały ładne budynki? przecież lata prl to wcielenie zła i szarość:]

A tak na poważnie, to bardzo dobrze, że najwazniejszy regionalny dziennik obudził się:) Musimy dbać o te budynki, bo zapewne nie są one jeszcze wciągnięte do rejestru zabytków, a więc mogą paść ofiarą bezlitosnego kapitalizmu, czyli mogą być wyburzane lub remontowane bez szacunku dla oryginalnego zamysłu architektów. Tak już sie dzieje z tym pięknym kościołem św Wojciecha na 1000leciu, który za 30-50 lat może stać się częstochowską atrakcją turystyczną, o ile zdrapie się z niego te zółtą farbę. Dlaczego nikt nie wpadł na to by pomalować jeden z najsłynniejszych budynków swiata, opere w sydney, na żółto?
      Równie źle dzieje się z filharmonią, która straci swój oryginalny wygląd. W imię promocji kultury za (chyba) unijne środki kulturę się niszczy przerabiając monumentalny modernizm na pstrokate niewiadomoco. Za często jeszcze miesza się u nas architekturę z polityką, dokonując zemsty za zbrodnie komunizmu na bogu ducha winnych budynkach, które nawiasem mówiąc prezentują wiekszą wartość niz wiele nowopowstających.
      • 78mike Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w 11.07.11, 15:27
        Na zachowanie oryginalnego kształtu bywa już za późno. Wieżowce przy AK mają nową elewację, która przykryła charakterystyczne "żyletki", ostyropianowano też budynki w sąsiedztwie ratusza, a to co się dzieje z kościołem św. Wojciecha woła o pomstę do nieba - nie tylko z zewnątrz, ale także w środku.
      • Gość: xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.icis.pcz.pl 14.07.11, 14:02
        Na razie wyglad Filharmonni po remoncie nie potwierdza Twoich obaw. Jest juz prawie na ukonczeniu jesli chodzi o wyglad zewnetrzny i naprawde wyglada to niezle - obawy o pstrokacizne (na podstawie wczesniejszych wizualizacji) na szczescie sie nie potwierdzaja.
      • Gość: antywrona Re: co się buduje teraz? IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.11, 20:19
        Wiadomo, że w PRL-u nic sie nie budowało, a w sklepach był tylko ocet.
        I jak to jest, że sprzedawczyki mają co sprzedawać już 20 lat!
    • Gość: Rudolf Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.alfanet24.pl 10.07.11, 23:56
      większość tych budynków to zwykle szkaradztwa w porównaniu z architektura przedwojenną, najładniejsze częstochowskie budynki powstały przed wojną, dokładnie przed I wojna swiatową
      • there.there Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w 11.07.11, 00:09
        szkaradztwa? Wskaż mi jeden wartościowy budynek powstały w tym miescie w okresie ostatnich 20 lat?
        • Gość: hehe Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.isd-hcz.com.pl 11.07.11, 12:51
          o pierwszy z brzegu: Galeria Jurajska - jest bardzo "wartościowym" budynkiem, kosztował przecież kupę szmalu :))
          a tak na poważnie to masz rację wszystko co tylko się da pakujemy w steropian i malujemy na pstrokate kolory :( - a jak wygląda pałac ślubów z tymi "rogami" masztów komórkowych to się scyzoryk w kieszeni otwiera - a tuż obok jest gmach byłego UW i wyższy i większy więc takie antenki można by tam bez problemu ukryć gdzieś na dachu ale nie... trzeba spie--yć ładny budynek i wydaje mi się, że już nie wystarczy przejśc obojętnie obok tego a konieczne jest wywołanie "głośnej" medialnie dyskusji na ten temat - o tym mówią także na bardzo ciekawym forum tutaj>>
        • Gość: Rudolf Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.alfanet24.pl 11.07.11, 14:08
          ,there.there napisał:

> szkaradztwa? Wskaż mi jeden wartościowy budynek powstały w tym miescie w okresi
          > e ostatnich 20 lat?

zastanawiałem się nad tym wczoraj, rzeczywiście trudno jest wskazać w Częstochowie naprawdę atrakcyjną architekturę powstałą w ostatnich latach. ale ten fakt wcale nie dodaje urody budynkom z czasów PRLu, jeśli chodzi o te ostatnie uważam, że to co powstało w latach 50tych jeszcze się jakoś broni, później było już tylko gorzej
          • Gość: hehe Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.isd-hcz.com.pl 12.07.11, 09:48
            a ja bym znalazł kilka ciekawych budowli - wystarczy przejśc się ul. Jasnogórską - obiekty "na tyłach" Cepeli, póniej obiekt w połowie drogi między Dąbrowskiego a Żwirki i Wigury, poźniej wyremontowany bank na rogu Dąbrwskiego i Jasnogórskiej, aż po Sanepid - cłakiem fajne projekty na miarę XXI wieku w takim mieście jak Częstochowa. Można też dołożyć nowe obiekty PCz (w szczególności Aulę) czy nowość czyli nową część "Plastyka". TO oczywiste, że nikt nie będzie budował takich obiektów jak bloki otaczające ratusz - po pierwsze nie ma już takich terenów (no może za wyjątkiem wspomnianej cepeli) a po drugie zwyczajnie już się tak nie buduje. I dobrze, ale chodzi też ono aby nie niszczyć fajnych budynków tylko starać się je wyeksponować. Jestem przekonany, że gdyby dobrze wyremontować elewację biblioteki i fajnie ją podświetlić będzie się prezentować nie mniej atrakcyjnie niż popówka.
            a co do konkursu GW to zabrakło mi zdjęć obiektów z czasów "ich świetności" bo np. kino relaks, "trzy wieżowce" czy CH Centrum kiedyś wyglądały zupełnie inaczej. Fajnie byłoby to przypomnieć...
        • Gość: xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.icis.pcz.pl 14.07.11, 13:55
          Do architektury po 1989 nie mamy szczescia. Nowych budynkow powstalo sporo, ale takich wyrozniajacych sie nie ma zbyt wiele. Raczej te mniejsze niz te duze.

Galeria Jurajska moze nie jest czyms wyjatkowym, ale jednak dzieki niej caly kawalek miasta zmienil zdecydowanie swoje oblicze.

Dla mnie zdecydowanym plusem jest to ze jednak duzo sie teraz modernizuje, odnawia i remontuje. Wczesny i sredni PRL stac bylo na wybudowanie sporej liczby obiektow, ale pozny PRL to byl juz okres degrengolady, gdy nie stac nas bylo na utrzymanie tego co bylo wybudowane wczesniej. Budynki niszcaly - szczegolnie mocno bylo to widac (w wielu miejscah wciaz to widac) w centrum miasta, ktore za PRL uleglo degradacji.

Przyjechalem do czestochowy w 1982 i bylem przytloczony mocno in minus tym jak wygladalo centrum Czestochowy, Stare Miasto czy Rynek Wielunski.

Mieszkam teraz na Dabrowskiego, gdzie praktycznie wiekszosc budynkow zostala odnowiona, zmodernozowana czy przebudowana. A przeciez spotykam sie z opinia osob ze to ulica lumpow. Kiedys tak bylo, ale teraz to juz nie ma nic wspolnego z zrzeczywistoscia. Szkoda ze ulic tak sie zminiajacych jak dabrowskiego jest za malo w centrum miasta.
          • Gość: do xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 18:28
            Nigdy ul.Dąbrowskiego , nigdy nie była ulicą "lumpów"!!, prawdziwe lumpy w latach 69-89 zamieszkiwały okolice ul.Małej, Krakowskiej,Mokrej itp., był tez czas ze w latach 70-85 ul. Wieluńska mogła pochwalić się zakwaterowaniem przez pijaków zwanych lumpami. Dzięki Bogu ten czas już się skończył. Rynek Wieluński wraz z ulicą Wieluńska wygląda całkiem nieźle, natomiast ul. Dąbrowskiego nabrała smaku. Co do "starego miasta"-to Częstochowa takowego nie miała -nie szanowała??. Pamiętam choć nie urodziłem się w Częstochowie, tylko młode lata tu spędziłem, że życie miasta toczyło się pod Jasną Górą, i to Jasna Góra wyznaczała mu trend światowy. Bez Jasnej Góry to miasto jest martwe!!. Doświadczyłem tego co znaczy Jasna Góra-Częstochowa żyjąc przez wiele lat na emigracji. Teraz jestem w kraju na urlopie i dziwi mnie szczekanie SLD na Jasną Górę, a to Jasna Góra jest promocja tego miasta. moje zdanie jest takie o.paulini i władze tego miasta powinni się skrzyknąć i zacząć działać , bo potencjał jest OGROMNY, to miasto jest dzięki Jasnej Górze znane na CAŁYM ŚWIECIE!!, mieszkańcy WYKORZYSTAJCIE TO!!
            • Gość: xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.icis.pcz.pl 23.07.11, 14:06
              Jasne ze przesadzilem troche z ta ulica lumpow, ale sporo w tym jednak prawdy bylo - gdzies z 15 lat temu. Picie alkoholu na ulicy czy innym miejscu publicznym wowczas nie bylo rzadkoscia.
              Teraz to sie juz nie zdarza.

Zgadzam sie ze na konflikcie miasto - JG z pewnoscia nie zyskamy. Tzreba sie dogadywac.
      • Gość: REED Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 13:08
        Nikt nie przypomnial o przejsciu podziemnym na ul.Popieluszki.To byla perla prl

• prawdziwymaly 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w Cz... 11.07.11, 16:42
      Wymieniliście "tylko" 15 perełek ale znalazło by się ich więcej chociażby "prawdziwy" 10 piętrowy wieżowiec tzw. Delikatesy przy ul. Jasnogórskiej dopiero po nim powstały wieżowce przy ulicy Gwiezdnej a następnie przy AK, zapomnieliście o DH "Merkury" , "Puchatku", Dworcu PKS, pierwszym dworcu PKP Zajezdni Tramwajowej i wielu innych. Może ktoś jeszcze dorzuci inne obiekty. No i rzeczywiście warto przypomnieć młodszemu pokoleniu "perełki" Częstochowy z okresu "socjalizmu" być może przechodzą oni na co dzień obok nich nie zastanawiając się ze te budynki budowali ich rodzice czy dziadkowie którzy mimo wszystko czują do nich sentyment :)
      • Gość: AAA Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 11:10
        No a cała aleja pokoju to nie? ....... tylko relax wspomniano ...
        • Gość: Lzs Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 10:58
          Masz rację Panie AAA. Do połowy lat 60-tych mieszkałem w Częstochowie i pamiętam tamten Raków i jeszcze nową Al Pokoju. To była na ówczesna czasy piękna ulica. Kino "Relaks" tętniło życiem, wyświetlano w nim premierowe filmy z możliwie najwyższej światowej półki. W mojej ocenie największy rozkwit Częstochowy miał miejsce w latach 70-tych gdy miasto było stolicą województwa i ośrodkiem wielkiego przemysłu. Wtedy też dynamicznie rozwinęła się politechnika, moja alma mater. Miło po latach popatrzeć na budynki, które pamięta się z młodości i czasów ich budowy. Miło przeczytać opinie Częstochowian z których wyłania się troska o zachowanie materialnego dorobku czasów młodości mojego pokolenia. To jest chyba ten prawdziwy patriotyzm, dbałość o swoją małą ojczyznę.
      • Gość: dhf Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.net.stream.pl 12.07.11, 19:02
        Szpital Tysiąclecia, :)
      • Gość: Cela Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 16:25
        W hallu Biblioteki jest sgrafitto autorstwa art.plastyka Stanislawa Lyszczarza.Dobrze byloby wspomniec tez o owczesnym dyrektorze Biblioteki.
    • Gość: Janosik Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.11, 20:44
      A teraz drodzy mili porownajcie sobie ile nowych budynkow tego typu powstalo po 1989 roku. Czy ktos jeszcze ma watpliwosci czy kapitalizm moze sie rownac sie z socjalizmem?
      • Gość: Jaruzelski Konik IP: *.apus-net.pl 12.07.11, 23:52
        Jesteś jak koń zaprzęgnięty do wozu.
        Z klapkami na oczach.
        Sama trzecia Aleje wystarczy za cały PRL.
      • Gość: oi Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.rev.masterkom.pl 13.07.11, 21:03
        iPorównajcie drogi krajowe w mieście(46 do Opola remont ostatni w 1984rr)AK wielka fuszerka,Kiedrzyńska w latach 80 tych za PRL,Lenina dzisiaj JP ciągła fuszera za PRL-u to by nie przeszło.Za Prl-u było 35 miliardów długu,dzisiaj jest 100 razy więcej a efektów 0!Ciągle te same ryje w sejmie pod nowymi sztandarami.
        • Gość: xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.icis.pcz.pl 14.07.11, 13:41
          Za PRL dopiero przechodzily fuszery (glownie za Gierka).

Jak chociazby sypiace sie masowo wiadukty, nawierzchnia DK-1 czy ten budynek Palacu Slubow.

Generalnie im dalej od II wojny swiatowej, tym bylo gozrej z jakoscia - przedwojenni fachowcy wtedy juz odchodzili na emeryture.

Pod wzglerdem drog tylko kontynuujemy niechlubne tradycje, bo tutaj i przed II wojna swiatowa bylo zle.
        • Gość: Observer Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 13:07
          Szanowny Panie Oi. W PRL właścicielem majątku Polski było państwo, a więc teoretycznie jej wszyscy obywatele. W naszym imieniu zarządzała nim ówczesna władza, która przez wielu była kwestionowana. Obecnie w RP majątek Polski należy w ogromnej większości do osób prywatnych, obywateli RP, ale też innych państw. Są rózne formy tej własności, między innymi udzielone nam kredyty i pożyczki. Całkowity dług naszego państwa jest tak ogromny, że pewnie już teraz możemy mówić iż Polacy są tylko w części jego właścicielami. "Solidarność" skutecznie zniszczyła własność państwową, ośmieszyła dobro publiczne. A kapitalizm, zgodnie ze swoimi regułami, dąży do zawłaszczania wszystkiego przez bogatych. Już niebawem podzielimy los Grecji, czy Irlandii. Czy wówczas ktoś zapyta "bohaterów" ze styropianu, dlaczego walcząc o kapitalizm zgotowali nam taki los ?
      • Gość: xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.icis.pcz.pl 14.07.11, 13:37
        Wbre pozoro duzo nowych budynkow powstalo po 1990.

Na dodate wiekszosc z tych prezentowanych na fotkach zostalo mocno przebudowanych i odremontowanych, bo byly juz w stanie mocno zniwszczonym przez uplyw czasu.

Poptarz chociazby na duza inwestycje w postaci modernizacji i rozbudowy Filharmonnii - nawet budynej AJD tez zostanie poddany zasadniczej renowacji.
        • Gość: REpUS wspak Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 14:36
          Piekne
          Sliczne
          Urocze
          Funkcjonalne
          Praktyczne
          Ponadczasowe
          Rewelacyjne
          Super
      • Gość: xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.icis.pcz.pl 14.07.11, 13:42
        P.S. Dodalbym do tych budynkow PRL ktore teraz zmieniaja sie nie do poznania nasz budynek Wydzialu Inzynierii Mechanicznej i Informatyki PCz.
    • agnimi 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w Cz... 12.07.11, 11:24
      nigdy nie słyszałam aby ktoś mówił "trzy wieżowce", mówiło sie o czterech , ten piaty jakoś nie rzuca się w oczy.
      • Gość: asa Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.realestate.net.pl 12.07.11, 21:02
        agnimi napisała:

> agnimi napisała:

> nigdy nie słyszałam aby ktoś mówił "trzy wieżowce", mówiło sie o czterech , ten
        > piaty jakoś nie rzuca się w oczy.

Ja też zawsze mówiłam i słyszałam cztery wieżowce
        • Gość: mieszkaniec blokow Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.play-internet.pl 12.07.11, 21:47
          Nawet nieżle te 4 wieżowce wyglądają na 1000-leciu.
    • blanc Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w 13.07.11, 11:54
      >>>"Dlaczego mieszkańcy mówią o punktowcach ?trzy wieżowce?, choć są cztery (a właściwie pięć, bo ostatni stoi na tyłach)? Nie wiadomo, jest to jedna z większych zagadek współczesnej Częstochowy."

Nie wiem kto to wymyślił i kiedy autor przyjechał i skąd do Częstochowy, że wypisuje takie dziwolągi, ale ja "od zawsze" słyszałem i sam mówiłem "cztery bloki", "w czterech blokach", czy ewentualnie "cztery wieżowce", ale nigdy "trzy".

Do tych budowli z minionej epoki dałbym jeszcze stadion na Zawodziu, w końcu wielka i na pewno charakterystyczna budowla.

Co do kościoła św. Wojciecha to za obecnego proboszcza, zaczyna przypominać "wiejski odpust"... Za proboszcza Słomiana ten kościół był dość surowy - ale dokończony i kompletny - właśnie przez to po prostu ładny. Jednocześnie zabudowanie tylnej części budynku plebanii - tam gdzie było wejście do salek katechetycznych - chyba w momencie powstawania katolickiej szkoły, zepsuło trochę jej bryłę, no ale że jest to niejako na tyłach budynku, to nie rzuca się aż tak w oczy.
      Jednak teraz ta pstrokacizna wewnątrz i z zewnątrz niesamowicie razi...
      • Gość: oi Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.rev.masterkom.pl 13.07.11, 20:55
        To pretesje nie do proboszcza tylko do konkordatu,który wymusza za kase podatników takie inwestycje.
        • Gość: madmax Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.11, 11:22

To proboszcza przy tym nie było ???

• Gość: xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.icis.pcz.pl 14.07.11, 13:58
          Konkordat nie ma tu nic do rzeczy. Tu chodzi o zwyczajny brak gustu i smaku.
      • Gość: xx Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.icis.pcz.pl 14.07.11, 13:57
        Stadion na Zawodziu malo juz ma wspolnego ztym stadionem z czasow PRL. Przynajmniej pod wzgledem wygladu.
        • blanc Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w 14.07.11, 16:58
          Zgoda, sporo się tam zmieniło, jednak w artykule przedstawione były budynki które obecnie wyglądają inaczej, np. DH Centrum, czy 4 bloki - stąd napisałem o stadionie.
    • prawdziwykicha.1 A plebania która najładniejsza ? 15.07.11, 08:13
      z tego okresu?
    • Gość: Zen jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 16.07.11, 16:37
      Perełka , warto zobaczyć
      • Gość: Zen Re: jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 20.07.11, 18:13
        i co, piękny okazały budynek prawda? ;
        • Gość: Zen Re: jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 20.07.11, 18:19
          a milionerów coraz więcej ale w Kłobucku
          www.wczestochowie.pl/kategoria/gospodarka/1981,a-milionerow-coraz-wiecej
          • Gość: do zena Re: jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 13:42
            budynek Jasnogórska 74 odebrał WSP dawny właściciel i wyśrubował tak ceny najmu, że nikt nie chce go wynając. I zniszczył się piekny budynek. No ale własność prywatna to świętość
            • Gość: Zen Re: jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 23.07.11, 20:38
              czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35275,7202337,Dla_czestochowskiej_uczelni_taki_wyrok_to_cios.html
              <Właśnie zapadł wyrok w tej sprawie. Sąd pierwszej instancji uznał roszczenia rodziny. AJD musi zapłacić 1 mln 960 tys. zł odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości.

- Początkowo postępowanie dotyczyło lat 1998-2001. Sprawę wytoczyła była właścicielka. Później włączył się jeden z krewnych, a po śmierci właścicielki drugi. Rozszerzyli oni także okres odszkodowawczy o dalsze 10 lat - relacjonuje mecenas Joanna Rudzińska-Sońta reprezentująca AJD.

Na razie uczelnia nie zdecydowała, czy będzie się odwoływać od wyroku. - W tej sprawie odpowiadamy my i skarb państwa - stwierdza rektor Bąk. - Wspólnie ustaliliśmy, że poczekamy na uzasadnienie wyroku. Wtedy zastanowimy się, co robić dalej.

Przyznana przez sąd kwota to zaledwie część tego, czego oczekują spadkobiercy. - Ich żądania sięgają ponad 12 mln zł - dodaje prawnik AJD. -Wyliczyli je, spekulując, jakich korzyści nie osiągnęli, kiedy sami nie wynajmowali budynku>
              "Wyliczyli je, spekulując, jakich korzyści nie osiągnęli, kiedy sami nie wynajmowali budynku"
              ---------obecnie wynajmuja go sami -----
              • Gość: do zena Re: jasnogórska 64 dawna WSP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 13:36
                Dzięki za szczegóły.
    • Gość: kichacz Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.net.stream.pl 16.07.11, 19:42
      Jedynie budynek przy POW. Reszta kicha !
    • Gość: katecheta Re: gdzie 15 najbrzydszych z czasów III RP ? IP: *.trustnet.pl 22.07.11, 11:30
      w oczekiwaniu na publikację mogę wskazać na BILĘ !
      • Gość: GoSC Re: gdzie 15 najbrzydszych z czasów III RP ? IP: *.play-internet.pl 30.07.11, 23:02
        real i tesco ????
        • Gość: ? Re: gdzie 15 najbrzydszych z czasów III RP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 09:51
          Auchan
          • Gość: jolka Re: gdzie 15 najbrzydszych z czasów III RP ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.08.11, 22:18
            dawne "delicje" tam gdzie teraz jest na dole salon peugota, pamietam jeszcze smak tych deserów z bitą śmietaną-ten smak bede pamietac do konca zycia
            • Gość: xx Re: gdzie 15 najbrzydszych z czasów III RP ? IP: *.icis.pcz.pl 09.08.11, 12:26
              Wowczas kazda radosc smakowala lepiej, bo byla trudno dostepna.

Teraz ma sie to na codzien i sie przejadlo :)
              • Gość: ZDZICH Re: gdzie 15 najbrzydszych z czasów III RP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 15:18
                A niby dlaczego była trudno dostępna ???
                Tatuś przechlał wypłatę ???
                Ceny były na poziomie stypendysty .
                Tak samo jak słynne dancingi w ADRII. Chodziliśmy tam często pomimo , że byliśmy biednymi studentami.
    • prawdziwymaly 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w Cz... 09.10.11, 15:14
      Pragnę dorzucić trochę swojej wiedzy na temat wieżowców przy ulicy Armii Krajowej dawniej Gen. Zawadzkiego z tego co pamiętam to na te wieżowce nigdy nie mówiło się "trzy" wcześniej były wybudowane trzy wieżowce przy ulicy Gwiezdnej i to na te budynki mówiło się "trzy wieżowce" . Ponadto przed powstaniem wieżowców przy Armii Krajowej pętla tramwajowa znajdowała się w miejscu gdzie później powstał pawilon cukierniczy "Delcje" z pysznymi lodami.
    • comon6 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w Cz... 10.11.11, 14:07
      dodaje istna perelke ..:D /

wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/budynek-z-epoki-gierka-szpeci-centrum-czestochowy,1,4903609,region-wiadomosc.html

gratuluje czestochowie za newsy idace w Polske i wladom za ....chu....wie co...:D

badzmy dumni za Gierka i za caly ten burdel
    • Gość: maniuś serwatka Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.11, 22:17
      Świetny pomysł z tą prezentacją, gratuluję artykułu. Nawet nie wiedziałem, że mamy w mieście tyle pięknych pamiątek z minionej epoki.
      • Gość: architekt młody Re: 15 najładniejszych budynków z czasów PRL-u w IP: *.play-internet.pl 28.11.11, 09:59
        Wypowiedzi są rożne i trzeba do tego tematu podejść iluzorycznie.Przecież wiele obiektów
        było budowanych w latach 50-60 i taka tendencja w projektowaniu panowała na całym świecie..Zresztą wielu tych projektantów -architektów żyje i projektuje obecnie -nazwisk nie będę wymieniał bo po co.Obecnie projektuje i buduje się również różnego rodzaju budowle
        które wielokrotnie nie zależą od projektantów,ale również od inwestora i jego kasy.Oczywiście na forum są również wypowiedzi logiczne ,ale również bez sensu i pomyślunku.Częstochowa nie może się równać do Warszawy,Krakowa,Poznania z różnych względów co przeciętny forumowicz nie zawsze zrozumie.Dam przykład realu,tesco,makro czy to można nazwać budowlami?Ale ciekawa dyskusja zawsze jest mile widziana.Przecież w Częstochowie nawet gdyby inwestor chciał postawić 80 piętrowy wieżowiec w miejsce hotelu patria czy cepelii to jest nie realne bo zezwolenia nie dostanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka