sceptyk2009 15.08.11, 13:51 Modlić się i płacić a nie dyskutować! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.icis.pcz.pl 15.08.11, 13:56 Zwiekszone obroty handlowe sa, ale na Jasnej Gorze. Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 18:12 Nie wspominajac o najblizszej okolicy gdzie powstal prawdziwy kombinat turystyczno-gastronomiczny dla patnikow,majacy za zadanie maksymalny odzysk przyjezdzajacych na J.G pielgrzymow. Miasto ma posprzatac,pilnowac bezpieczenstwa oraz porzadku i dbac o utrzymanie infrastruktury komulanej w najlepszej kondycji... Dziekujemy za to T.Wronie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Okupowany Z jakiego tytułu grabi Kościół? IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 18:35 A z jakiego tytułu Kościół dostał poniemieckie mienie? Z jakiego tytułu "odzyskuje" mienie na Ziemiach Zachodnich? Kali grabić - to bardzo dobrze, ale Kalemu lub jego poddanym coś zabrać (choćby tylko 2 zł) - to zbrodnia! Odpowiedz Link Zgłoś
marillion73 Re: Z jakiego tytułu grabi Kościół? 15.08.11, 23:46 A z jakiej racji "czarny" w ogóle się wypowiada w imieniu Częstochowy (a nawet paradoksalnie samej JG)? przecież gość nie mieszka w jednej z Częstochowskich dzielnic i chyba nie zagląda też w kasę miejską, żeby snuł optymistyczne wizje, że miasto dzięki pielgrzymom jest drugim Las Vegas (finansowo). A tcyh 2 zeta niech nie żałuje miastu, bo tyle się płaci za szalet klasztorny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Z jakiego tytułu grabi Kościół? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 22:44 "marillon73",-gdybyś chodził do szkoły prowadzonej przez zakonnice,to byś przynajmniej umiał pisać, a teraz widać "gołym okiem", że Ty pisać nawet nie umiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Re: Z jakiego tytułu grabi Kościół? IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 13:49 lÓBy kZysiu a zakonice naÓczyły cie samodzielnie myśleDŹ. CZY nie wiesz ,Rże organizator ,czyli jg skoro tak zarabia na piegŻymaH poFinna ponosić wszytkie koszty. Ale jg wszystko chciała by na kŻywy ryj. całuski Odpowiedz Link Zgłoś
dymczasem Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 13:57 z tytulu niemilosiernego syfu jaki zostaje po patnikach. z tytulu halasu ktory dobiega spod szczytu nawet po godzinie 22, z tytulu ze wszystkie "modernizacje" miasta sa podporzadkowane pielgrzymom a my mieszkancy zamiast przestrzeni publicznej mamy przesliczny papieski pomnik na pl daszynskiego. a szanowny metropolita szczecinski czy tez szczecinsko kamienski niech sie wypowiada o szczecinie, w ktorego wojewodztwie jest pobierana tzw oplata klimatyczna :) ide szukac otwartego sklepu w tym przeswietym dniu w ktorym nawet niekatolik musi sluchac i "przezywac " katolickie obrzadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elp Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.11, 14:27 zgadzam się z Tobą w 100%... Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 14:36 Zgadzam się z wypowiedzią w 100%. Pielgrzymi robią tylko syf w mieście i nic więcej. Z jednym biskup miał racje ciesze się...jak szczyt pielgrzymkowy wypada tak ja dziś i jest długi weekend w czasie którego mogę wyjechać z tego miasta. Jako mieszkaniec miasta z pielgrzymów nie mam nic bo wszystko przynoszą ze sobą albo kupują na JG. Zysków nie mam za to same straty. Miasto remontuje tylko ulice wokół JG, z alei zrobiona nie przestrzeń publiczna dla mieszkańców a pielgrzymkostrade, na placu Daszyńskiego zamiast miejsca dla mieszkańców mamy piękny pomnik. Przejechać się nie da przez miasto bo przecież pielgrzymi wszelkie przepisy maja w poważaniu. Od rana do nocy ich słychać. Nie mam nic przeciw pielgrzymką ale nich pielgrzymi zrozumieją że tu tez mieszkają ludzie, że Częstochowa to miasto w którym się mieszka i pracuje. Niech zachowują się tak jak turyści w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.11, 15:55 staram się byc tolerancyjna.... ale nie rozumiem dlaczego wchodzą głównymi arteriami miasta, ryczą, wyją, zaglądają mi w okna samochodu, sikają na poboczu, z chorym dzieckiem dostać się na Szpital na Barbary -gehenna... Mały wymiotuje, ja w korku, karetki "zbukowane" dla pątników pożal się Panie Boże. Zgadzam się z przedmówcą - MY tu normalnie żyjemy. I nie mam ochoty być zmuszan do "przeżywania". Żadna to radość. A podatki dla pilegrzymów BYĆ POWINNY. A może referendum w tej sprawie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.11, 21:39 "ania",- ja protestuję,- ja nie "mam ochoty być zmuszan do "przeżywania".Żadna to radość."- co mnie obchodzi,że Ty o dziecko nie dbasz! "dostać się na Szpital na Barbary- gehenna.. .....karetki "zbukowane"dla pątników pożal się Panie Boże."... Ty pijana ,czy naćpana jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 18:26 Do szkoły "dymczasem",- do szkoły musisz wrócić nauczyć się pisać! Odpowiedz Link Zgłoś
marillion73 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 23:40 Są osoby które mają problemy z ortografią, za to mądrość tego co gość pisze, zupełnia go usprawiedliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patnik Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 13:15 I po co rozjatrzac jeszcze sytuacje. Nie dosc ze kryzys sie daje we znaki to jeszcze chca sklocic narod. Za komuny milicja i partyjniaki tez mieli swoje sklepy "Konsumy" Zapomnialo sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.08.11, 14:22 Szczególnie wielka radość mnie ogarnia, kiedy muszę stać w korku, bo święte krowy paraliżują ruch w mieście. Kolejne fale radości zalewają mnie, kiedy, umówiony w kilku urzędach gmin jednego dnia, muszę walczyć z drącymi mordy watahami na podczęstochowskich drogach. Niemal wniebowzięcia dostępowałem, kiedy pracowałem w III Alei i przez bite dwa miesiące grupy bezmózgowców darły się przez charczące megafony pod oknami. Niebiańskie uniesienie dosięga mnie również, kiedy w przeddzień szczytu na rogatkach Częstochowy obsrywane są wszystkie wolne fragmenty przestrzeni, bo pielgrzymi robią sobie ostatni przystanek. Ludzie, którzy z pielgrzymek najeżdżających Częstochowę się cieszą, są w zdecydowanej mniejszości. Ja wśród znajomych i rodziny nie znam nikogo, kto dostrzegałby jakiekolwiek pozytywne aspekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 zł Chyba od 2 zł pielgrzym nie zbiednieje? IP: *.ice-net.pl 15.08.11, 14:28 Chyba jak zapłaci pielgrzym symboliczne 2 zł na "Rozwój Maryjnego Grodu" to nie zbiednieje? Wprowadzić symboliczną "opłatę" i nie bawić się w dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Chyba od 2 zł pielgrzym nie zbiednieje? 15.08.11, 14:38 Zbiednieje. zbiednieje, nawet bilet na autobus jest im ciężko kupić, a jak jednego złapali na jeździe bez biletu to na forum się robi aferę że jak kontrolerzy mogli tak postąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Chyba od 2 zł pielgrzym nie zbiednieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 18:45 Bo to cieć miejscowy był,a nie żaden pielgrzym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Chyba od 2 zł pielgrzym nie zbiednieje? IP: 193.138.241.* 16.08.11, 00:34 Koszt uczestnictwa w pielgrzymce WPP płatne kościołowi a właściwie "urzędnikom p.B.to rząd wielkości ok.100,-zł Przy zapisie na pielgrzymkę oficjalnie i lojalnie poinformować o dopłacie 2,-zł na utrzymanie "pielgrzymkowe" miasta tj. na służbę zdrowia,na służby porządkowe,policję,na straż pożarną (i miejską mimo wszystko też),na oczyszczanie miasta,sanitariaty itp. I z tych pieniędzy rozliczałby się ORGANIZATOR konkretnej pielgrzymki. Wszystkie inne podmioty organizujące wszelkie spędowiska ludzkie - koncerty,wiece.mecze - ponoszą te koszty czy im to się podoba czy też nie. W końcu prawo obowiązuje wszystkich,chyba ,że są równi i równiejsi-tako rzecze pewien znany wszem i wobec minister Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koyod Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.11, 14:46 Dlaczego musisz walczyć z pielgrzymami? Jakie to dwa bite miesiące musisz słuchać charczących głośników? Ja też żyję w Częstochowie, poruszam się samochodem i nie jest wcale tak tragicznie jak to opisujesz. A co do brudu to jest on również widoczny jesienią, wiosną i to w miejscach w których pielgrzymów nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 21:01 Chyba mieszkasz na Starym Błesznie ,bo tylko tam nie dociera wrzask głośników JG. Odpowiedz Link Zgłoś
agnimi Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 18.08.11, 12:42 Jest tragicznie brudno po pielgrzymach, popatrz jakie wory śmieci sa wyworzone po pielgrzymkach, jeśli tego nie widzisz tojesteś slepy albo zaślepiony. ja niestety z pracy wracam godzinę zamiast pół w sezonie pielgrzymkowym . Oczywiście jest to kilka dni w ciągu tych dwóch miesięcy więc do przeżycia. Na szczęście mieszkam daleko więc wycie mi nie przeszkadza. Ale pamiętam , że kiedy mieszkałam na tysiącleciu to aż tam słychać było zawodzenie pielgrzymów, więc wyobrażam sobie jak to przeszkadza mieszkającym w Alejach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.11, 16:20 A ja mslę,ze to wielki skandal , żeby pielgrzymi płacili podatki. Koszty i to wszystkie jakie ponosi miasto w związku z pielgrzymkami powinien płacic organizator ,czyli Jg .Ostatecznie mają z czego !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.11, 21:25 A ja "mslę", że jesteś nieuk i musisz wrócić do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.11, 15:48 A ja myślę KZysiu ,że jesteś człowieczkiem o malÓtkim rozÓmku. LiterUwki wypominaC .!!! Nie tak cię mamusia uczyła, Drogi kZysiu więcej RZyczliwości ,to będzie Ci się lepiej Rżyło . całÓski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.11, 17:21 Musisz "agnimi"do szkoły wrócić, bo pisać nie umiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.net.stream.pl 29.08.11, 17:55 "krzyś" ty się lepiej wypowiadaj na temat treści a nie błędów ortograficznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: 195.85.249.* 22.08.11, 13:55 Wprowadzić opłatę można, ale w ramach czego? Za spacer ulicą pełną dziur? Częstochowa od setek lat przyjmowała pielgrzymów i tak pozostanie. Pielgrzymów trzeba umieć zagospodarować, i wtedy nikomu nie będzie przeszkadzało że chodzą i śmiecą, bo to jest problem każdego miasta turystycznego. Gmina i mieszkańcy muszą wytworzyć proces działania żeby zarabiać na turystach, a nie najłatwiej opodatkować i już. Trochę przedsiębiorczości i pomysłowości a nie PRL-owskiej mentalności, której niestety w tym mieście jest ogromna ilość, i zamiast iść do przodu to drepcze w miejscu, a świat się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 17:53 licho masz racje .tylko jest jedno ale . Pielgrzymi już zostali zagospodarowani przez JG. w Jg kwitnie handel i usługi większy niż się galerią marzyło ! Jg potrafi tylko wyciągać piniądze z kasy miejskiej . dlatego uważam ,że to jg powinna płacić za pielgrzymów podatek ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 10:13 Może jakieś konkretne pomysły lolo !?? Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 14:27 Z tytułu - cytuję: "oddajcie Bogu, co boskie, a co cesarskie cesarzowi" - zagadka taka, kto to powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.08.11, 14:42 precz z jasna gora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylkoochrzczony Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu IP: *.146.229.158.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.11, 14:59 niech sie ci wielcy sukienkowi nie mieszaja do polityki. my mieszkancy mamy prawo do ustalania swoich wlasnych przepisow na terenie miasta w ktorym zyjemy 365 dni w roku. "za co opodatkowac pielgrzymow"? a za co do q...wy nedzy wy pachlki czarne wyciagacie lape po pilegrzymowe pieniadze lazac z tacami i worami pomiedzy pielgrzymow? Blonia i parki sa wlasnoscia miasta , i wam sie nie nalezy brac foresy od pielgrzymow. ONI STOJA NA TERENIE MIASTA, A WY PAZERNIACY WYCIAGACIE OD NICH KASE. TO Z NASZYCH PODATKOW IDA PIENIADZE NA SPRZATANIE, ZABEZPIECZANIE I PILNOWANIE TEGO NAWALU. TO MY ZA "BOG ZAPLAC" robimy po nich porzadek i mamy utrudnienia. dosc panoszenia sie na terenie miasta!!!! 2 zl to "zebracza" stawka za koszty jakie miasto ponosi, ale widac te 2 zl mniej wydane na tace bardzo bola klerosow bo to im uszczupli kase, Miasto nie ma zadnych zyskow, bo wszystko zostawiaja na jasnej gorze!!!! Tam maja jedzenie, spanie, parkingi WSZYZTKO i najgorsze jest to, ze nieopodatkowane!!!!! ZADAM KATEGORYCZNIE WPROWADZENIE USTAWY O OPODATKOWANIU SIE WSZYSTKICH WIERZACYCH WSZYSTKICH WIAR!!!! ale kler w Polsce nie dopusci do tego bo sie boi . A OWCE BEDA SIE DALEJ POZWOLILI STRZYC NA MSZACH OKAZJONALNYCH I ZWYLYCH OPODATKOWAC WSZTSKICH PIELGRZYMOW!!!!! 2 zl TO gowno nie pieniadz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 18:48 "tylkoochrzczony",-aleś Ty głupi i niepiśmienny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 21:04 Może i jest głupi i nie piśmienny , ale ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teral Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu IP: *.116.125.207.tvksmp.pl 15.08.11, 21:08 "krzyś" - wróć do swojej celi i ulubionej lektury czyli biblii albo pilnuj kolesi paulinów aby znowu się nie pobili po pijaku i nie byli wożeni na Parkitkę . A swoją drogą jakoś nikt nie napisał w wybiórczej o tej ciekawostce swego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 No i teraz 15.08.11, 14:47 żaden katolik nie będzie głosował na lewicę no i przecież nie wszyscy ateiści muszą głosować na lewicę . Odpowiedz Link Zgłoś
mirekg1963 Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 14:48 Jaka promocja miasta???!!!Promocja syfu, jadu w wypowiedziach nawet osób duchownych...a i teraz będzie cały czas o smoleńskiej zdradzie o żydach, komunistach i o ruskich ( o faszystach nie bo to dla nich cacy). Niech płacą za wywóz śmieci, za utrudnienia w funkcjonowaniu miasta...miasto na tym nic nie zarabia tylko dopłaca. Ja nie chcę do tego dopłacać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 14:49 ten aby pieprzy bzdury. jestem za opodatkowaniem tych brudasow co przychodza smieca i sraja gdzie popadnie . jako mieszkaniec tego miasta popieram ten projekt . mieszkam w srodmiesciu 35 lat i ich mam po dziurki w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda jest jak... Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 15:00 Prawda jest jak (cztery litery) - każdy ma swoją. Chciałbym aby przyszedł taki czas w Polsce kiedy wiara przestanie istnieć tak jak w rozwiniętych, laickich krajach jak Holandia. To byłby cud dla Częstochowy. Wyobraźmy sobie że pielgrzymi nie przychodzą do Częstochowy, bo nikt w nic nie wierzy. Lepiej ! Jasna Góra wraz z parkami jest zamknięta gdyż nikt do niej nie przychodzi. Wyobraźmy to sobie jakby było pięknie. Wtedy moglibyśmy uznać iż w końcu jesteśmy normalnym miastem taki jak na przykład Kłobuck czy Radomsko. Świadomie porównuję Częstochowę z miastami takiej wielkości gdyż uważam iż miasto kojarzone z niczym na pewno nie będzie się rozwijać. Z resztą już się nie rozwija. Tak po za tematem to w Częstochowie przydałoby się jakieś muzeum komunizmu bądź też coś w tym stylu by zaspokoić przeciwników klasztoru. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi-modo Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 15:11 Niech sobie wezmą J.G. do Szczecina . Niech tam śmierdziele pielgrzymują . Popieram wszystkie dotychczasowe wpisy w 100%-ach . Odpowiedz Link Zgłoś
lan-cet Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 17:39 Gość portalu: Prawda jest jak... napisał(a): > Prawda jest jak (cztery litery) - każdy ma swoją. > Chciałbym aby przyszedł taki czas w Polsce kiedy wiara przestanie istnieć tak j > ak w rozwiniętych, laickich krajach jak Holandia. To byłby cud dla Częstochowy. > Wyobraźmy sobie że pielgrzymi nie przychodzą do Częstochowy, bo nikt w nic nie > wierzy. Lepiej ! Jasna Góra wraz z parkami jest zamknięta gdyż nikt do niej ni > e przychodzi. W cywilizowanych krajach zabytki klasy Jasnej Góry zwiedzają turyści słono za to płacąc a nie hordy rozwrzeszczanych brudasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umcs Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 18:37 Przydałoby się Muzeum Komunizmu???? Przecież Lizydup stworzył Muzeum Pielgrzymowania i G...o z tego wyszło, tak samo będzie z Muzeum miniatur- pies z kulawą tam zajrzy- przy czym to ostatnie wykaże "dochód"- jak każda "pralnia" / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokalny patriota Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 21:16 Park miniatur sakralnych pobiera skandalicznie drogie opłaty za właściwie nic ciekawego. Zeszpecili tylko tymi makietami i ogrodzeniem uroczy zakątek jakim były byłe kamieniołomy. Za to też ktoś powinien ponieść odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 18:53 "Prawda jest jak..",- następny idiota! To przecież Władysław Gomułka twierdził,-że ścieżki do kościołów trawą zarosną. Gomułka trawę gryzie od spodu, a Kościół był,JEST I BĘDZIE!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mortimer Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.116.125.3.tvksmp.pl 15.08.11, 22:01 Masz 200 %z racji bez JG Cz-wa zostanie prowincjonalną dziurą bo nie ma to miasto statusu województwa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-czestochowiank Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.11, 21:14 a co status województwa ma do rzeczy? Czestochowa i tak czy z JG czy bez niej, czy to ze "statusem województwa" czy bez niego i tak była jest i pewnie bedzie wielką, nędzną wsią w przewadze z ludźmi o braku kultury osobistej, co przejawia się w braku choćby gustu mieszkańców w ubiorze (zresztą słynna Skrzynecka jest tego dobrym przykładem). Wieś goni wieś na każdym kroku. Czy w sklepie czy w urzędzie. Nie zdajecie sobie sprawy jakim jestescie posmiewiskiem gdy wspomnicie o tym waszym statusie województwa, boki zrywać!...buhahaha nie-czestochowianka a co do pielgrzymów, zgadzam się, że z tymi "szarańczami" drącymi mordy trzeba zrobić porządek, i właściwie niech mi ktoś powie na jakiej podstawie ów Biskup twierdzi, że mieszkańcy Częstochowy są za pielgrzymami a niby tylko władza nie? Forów nie czyta, czy co?.. Odpowiedz Link Zgłoś
z57 Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 15:37 Księże biskupie to brak konsekwencji.Nie możesz powoływać się na zwiększenie wpływów dzięki pielgrzymom ,bo to Kościół był motorem wprowadzenia zakazu handlu w święta. Odpowiedz Link Zgłoś
z57 Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 15:49 a chociażby z tytułu uciążliwości pielgrzymów dla ruchu miejskiego. W latach 70tych słynna była walka kościoła z budową przejścia podziemnego przed parkami.Już gotowe trzeba było zasypać.Z perspektywy lat widać jak krótkowzroczna była to decyzja,bo wciąż narasta konflikt interesów miasta i klasztoru. Dlaczego interes Jasnej Gory zawsze jest najważniejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umcs Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 18:44 "Holandia: Miasto chce wprowadzić "polski podatek" Władze miasta Venlo na wschodzie Holandii chcą wprowadzić specjalny podatek od każdego pracującego i mieszkającego w tym mieście zagranicznego pracownika sezonowego. Ponieważ większość imigrantów zarobkowych w tym mieście to Polacy, podatek nazwano "polskim". "Polentaks" płaciliby pracodawcy od każdego zatrudnionego sezonowego imigranta. Zdaniem władz dotyczy to kilkuset osób z Europy Środkowo-Wschodniej, którzy pracują w Venlo. Większość z nich to Polacy. czytaj dalej Już teraz, jeśli mieszkają w hotelach robotniczych czy na kampingach, muszą płacić podatek turystyczny. Ale coraz częściej pracodawcy kwaterują ich na własnym terenie, w ogrodach czy w sadach. - Ci ludzie korzystają za darmo z rzeczy, za które my musimy płacić, np. z dróg, kanalizacji, czy z interwencji policji. Oni za to też muszą płacić - mówi radny miasta Jos Teeuwen. Podatkowi sprzeciwia się Limburski Związek Rolniczo-Ogrodniczy, który prowadzi w tej sprawie rozmowy z urzędem miasta i gminy." To tutaj można znaleźć podpowiedź dla władz w sprawie podatku- korzystajmy z madrosci innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.net.stream.pl 15.08.11, 15:55 A ja się pytam z jakiej racji jakiś klecha ze Szczecina zabiera głos w temacie tego co jest dla naszego miasta dobre a co nie? Jasna Góra co rok powinna dostawać rachunek za obsługę pielgrzymek przez miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.net.stream.pl 15.08.11, 19:04 Racja popieram ,popieram,popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 15:56 Aby nie być gołosłownym, proponuję wyskoczyć gdzieś z aparatem i kamerką i porobić fotki i filmiki tym wspaniałym pielgrzymom. Złapać ich na sraniu w krzakach i sikaniu na mury. Wstawić do do jakiejś galerii, do internetu, nagłośnić na FORUM, może ktoś z Wyborczej zauważy i wrzuci "co lepsze" fotki do gazety. Jak będziemy mieć twarde dowody, to może zrozumieją czarni i biali panowie ze wzgórza ZA CO należy płacić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yach Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.11, 16:05 Weź kamerę, aparat, zrób zdjęcie, powiadom o tym straż miejską bądź też policję. Jeżeli zauważyłeś powyższe czyny to reaguj. Nie czekaj przed klawiaturą, a biegnij w miasto i dokumentuj powyższe niestosowne zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Robić fotki i filmiki tym co zaśmiecają! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 17:56 Zawiadamianie policji czy straży miejskiej NIC nie da, bo zanim się zjawią, gość tyłek podetrze i ucieknie. A jak się takiego gościa fotkę umieści w necie a filmik na YouTube to może zaboleć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Robić fotki i filmiki tym co zaśmiecają! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 18:57 "niezadowolony",-ale sobie dupę obejrzysz za friko! Biegnij szybko robić zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panini Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 21:41 no to niech miasto zorganizuje przenosne toalety i a to pobiera oplaty, tak wlasnie jak w cywilizowanych krajach np. festiwal jazzowy w Toronto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewa Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.11, 15:57 ten czarny wódz śmie nam mówić że cieszymymy się z pielgrzymek!!!.mamy pielgrzymki i pielgrzymów w d... i wcale ich tu nie chcemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yach Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.11, 16:08 Czewa, prócz ciebie w mieście, żyje jakaś część ludzi życzliwych innym. Proszę nie wypowiadaj się za wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-LFA Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.net.stream.pl 15.08.11, 16:19 Niestety jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Bo aby wporwadzić opłąty trzeba spełnic dwa warunki: 1 - miec podstawe prawną aby na nie oprzec stosowną uchwałę (a dodatkwo miec sporo szczescia by UW jej nie uwalił) - zreszta nie widze w częstochowskiej RM wikoszci która była by zdolna taką uchwałe przegłosowac ale to insza inszość. 2 - mieć sposób na pobranei tej kasy. Jedno i drugie jest nie realne. Przegłosowanei takiej uchwały też nie. Dyskusje uważam za jałową i czysto akademicką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lexman A nasze władze miejskie sie skompromitowały przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 16:40 całą Polską i po ca nam to było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zapytajnik Re: A nasze władze miejskie sie skompromitowały p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 16:56 .....a ja się pytam - GDZIE SĄ WTEDY RODZICE ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uncs Re: A nasze władze miejskie sie skompromitowały p IP: *.isd-hcz.com.pl 19.08.11, 06:34 Powiedz swoim rodzicom , by poszli z tobą do lekarza- pinie potrzebna jest takiemu bękartowi , jak ty ,jego pomoc !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dymczasem Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.net.stream.pl 15.08.11, 17:37 drugi sposob jest jak najbardziej realny, oni gdzies spia, prawdaz? od kazdego namiotu czy tez osob w nim i od kazdego zajetego lozka w przenajswietszym domu pielgrzyma i hotelach, tak samo jak biora od Ciebie w innych polskich "kurortach" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-LFA Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.net.stream.pl 15.08.11, 19:32 Tzw. Oplata klimatyczna ni jak ma sie do tej sytuacji. Zreszta u nas i tak 80% pielgrzymów znika w tym samym dniu. Zreszta o czym tu dyskutowac skoro w RM nie ma stosownej wiekszosci do przegłosowania takiej uchwały. A nawet gdyby jakims cudem została uchwalona na 99% uwali ją nadzór z Województwa który MUSI uchwałe zatwierdzić. Dlatego dyskusja o takim quasi podatku jest czysto akademicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.alfanet24.pl 15.08.11, 20:31 Jeśli organizator pielgrzymki występuje o zgodę na zajęcie pasa ruchu drogowego to chyba podaje ilość idących osób - więc sposób jest. Odpowiedz Link Zgłoś
krysis76 Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 17:12 JA JESTEM ZA niech płaca we wszystkich miastach tego typu jak nasze się płaci ...Fatima i tym podobne niech to będzie opłata klimatyczna czy co ale niech jest po 5 pln i koniec po tych pątnikach to tylko syf i dziadostwo jest i trzeba się zastanowić kto dla kogo jest miasto dla Jasnej Góry czy Jasna góra dla miasta T.Wrona to im wszystko oddał ale teraz z tym koniec niech się dokładają paroby do inwestycji koło jasnej Góry powinniśmy skończyć z tym poddaństwem wobec nich i miasto tez musi mieć coś z tego i nie tylko Kler ale i handlowcy hotelarze i inni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IvoryGreen Podatki od Panów w Białych i Czarnych habitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 17:12 Kasę powinni odprowadzać Panowie w sukienkach których odwiedzają Pielgrzymi. Jak w każdym biznesie płaci podatki ten kto zarabia. Nawet ryczałtowo, sporo złotówek spłynęłoby do Miejskiej Kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IvoryGreen Re: Podatki od Panów w Białych i Czarnych habitac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 21:06 Jeszce raz to samo, tylko dla potrafiących zrozumieć co czytają Odpowiedz Link Zgłoś
rdbckm Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 17:17 Wybrałem się dzisiaj (15)z żoną na obiad do knajpy, zaparkowaliśmy na "prześlicznie" odremontowanej ul. Racławickiej po czym przeszliśmy "cudownymi" złotymi chodnikami 3 alei. Wnioski zaobserwowane: -owszem kawiarnie oraz knajpy w alejach oblężone -owszem ludzi co nie miara ... tylko co z tego?! Żeby znaleźć miejsce w jakiejś knajpie wystarczyło iść obojętnie w którąś z ulic bocznych. Czyli zarabiają tylko nieliczni których stać na płacenie czynszu w 3 alei rzędu 20 tyś miesięcznie. Kolejną bardzo często poruszaną kwestią jest syf jaki zostawiają pielgrzymi po sobie. W prawie każdej bramie góry chusteczek higienicznych oraz pustych butelek po wodzie. Wszędzie pełno policji oraz SM, no to ja się pytam kto płaci za ich służbę? Jasna Góra?!niee.....MY MIESZKAŃCY CZĘSTOCHOWY. Nie jestem przeciwny pielgrzymom. Ale jeśli dalej ma to tak wyglądać to ktoś np. Jasna Góra powinna wynajmować prywatne firmy do ochrony swoich sponsorów oraz do sprzątania po nich. AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka1952 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 17:08 Popieram. Właściwie koszty obsługi pielgrzymek tj. policja, straż miejska, służba zdrowia, służby oczyszczania miasta - te koszty winna pokrywać Jasna Gora - właściwie do Ojcowie Paulini - oni są tam przecież samorządną jednostką. Dlaczego ja i inni mieszkańcy mamy pokrywać te wydatki, skoro normalnie nie ma kasy w ciągu roku na policje, i inne służby. W chwili obecnej mam wrażenie że nie Częstochowa posiada zabytek w postaci Jasnej Gory, ale Jasna Gora posiada miejscowość Częstochowę na swoje posługi. Nie mam nic do pielgrzymów, ale brud po sobie zostawiają.Nie wiem dlaczego władze miasta tymi kosztami nie obciążą klasztoru??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 19:02 "emerytka1952",- 1- musisz nauczyć się pisać,-na szkołę jest za późno,-zostaje dbanie o zdrowie! 2-merytorycznie Twój wpis jest do ...../tutaj sobie sama wpisz słowa forumowiczów najczęściej stosowane obrażające innych/ 3-"władze miasta tymi kosztami nie obciążą klasztoru",- bo: 1- jesteś głupia i dlatego głupio piszesz! 2 - władze miasta o tym wiedzą! Odpowiedz Link Zgłoś
lan-cet Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 17:34 "A tak zwane zwyczajne koszty powracają do miasta chociażby w zwiększonych obrotach handlowych. Buahahahaa czarni to mają poczucie humoru... Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Kto tak naprawde decyduje o naszym miescie? 15.08.11, 18:05 Apetyt rosnie w miare jedzenia... Oddac Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie. Juz hierarchia widac zapomniala skad pochodzi ten werset. Slowa tego biskupa moga byc tylko woda na mlyn w miescie , ktore widzi jaki kombinat do wyciagania z potencjalnych i realnych pielgrzymow i turystow zbudowali sobie zakonnicy wokol Jasnej Gory, i jak traci na tym miasto Czestochowa. Miasto ma sie cieszyc slawa w swiecie i klepac biede,bo nawiedzeni prezydenci z T.Wrona na czele zaplanowal sobie podleglosc miasta i zaleznosc od zakonnikow z klasztoru i hierarchow koscielnych. Za ile lat zwroca sie inwestycje , ktore T.Wrona finansowal z budzetu miasta i lokowal w okolicach J.G.? Jak dalej bedziemy sluchac takiego nawolywania hierarchow koscielnych,to duza czesc mieszkancow bedzie sie ustawiac w kolejkach po darmowa zupke w koscielnych garkuchniach i calowac bedzie zlote pierscienie....i to wszystko w poczuciu dumy i szczescia ze mieszkaja w miescie do ktorego przybywaja pielgrzymi na nogach i hierarchowie w luksusowych wypasionych limuzynach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Kto tak naprawde decyduje o naszym miescie? IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 18:34 bardzo madre kazanie bo gdzie my zyjemy w Izraelu w Rosji czy w Polsce Do czego doprwadzili okraglostolowi oprocz podzialu dobr narodowych miedzy siebie i ile mlodych musialo za chlebem wyjechac Imigrantom z Polski i tym starym medalikom ktorzy ni sprzedaja wody po ogorkacch to najbardziej przeszkadzaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teral Re: Kto tak naprawde decyduje o naszym miescie? IP: *.116.125.207.tvksmp.pl 15.08.11, 21:28 do -mistral75 - biorąc pod uwagę temat omawiany powinno się napisać -ŚWIĘTE TWE SŁOWA. A wybrany cytat z paplaniny katabasa " Bo dla całego miasta to szczególna radość i źródło szczególnej siły" dokładnie odzwierciedla to gdzie czarna partia nas ma i co nam oferuje. Kasa dla nich krwiopijców, a dla tłuszczy- bo za ciemną tłuszczę nas uważają- słowo klechy wystarczy. Kolejny mądrala z pochodzenia chłopskiego - jak większość episkopatu - przyzwyczajony do panowania i posłuchu na wsiach Podlasia, tu przyjedzie i będzie kit wciskał. Irytuje kler to, że ciemniactwa coraz mniej i niech nie trują o milionach pielgrzymów, bo takie żniwa jak za Papy to już nie wrócą, a w tym roku to rekordowo mało ludzi było. Jakby mieli czarni od ilości płacić myto to zaraz ich oficjalne komunikaty o frekwencji byłyby o 50% niższe. Obłuda, kłamstwa i frazesy i robienie szmalu to obecna domena kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apage satana Re: za uzdrawiające powietrze IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 18:27 To opłata klimatyczna. za cudowne uzdrawiające powietrze częstochowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
contrame Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 18:29 Za sprzątanie brudów, za pomoc medyczną, za ochronę. Można nic nie pobierać pod warunkiem, że za te wszystkie powinności zapłaci po sezonie kuria lub J.Góra Odpowiedz Link Zgłoś
saralux Panie Wabnic 15.08.11, 18:40 Szanowny Panie radny. Proszę zapytać radę Miasta, ile pieniędzy przeznacza dla Kościoła zadłuzone miasto Częstochowa? I dlaczego jest to ukrywane? Jeśli Pan to zrobi, ma Pan mój głos i głosy mojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekczewa Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 18:59 sukienkowy biskupie , bo wy kroicie kase w klasztorze a miasto płaci za sprzatanie po tych co wam ta kase przynosza.... zresztą pasibrzuchu i tak tego nie zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.08.11, 19:20 miejsce księzy na ksiezycu ! Dosc ciemnogrodu , prania mózgu ! Rozliczyc czarną zaraze ! Dosc dojenia polskiego narodu ! Zerwac końkordat. Religia precz ze szkół ! Chcemy normalnosci i cywilizacji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 20:20 jak jadę nad morze lub w góry to pobierają ode mnie jakieś klimatyczne - za oddychanie czy co? A u nas oddychają za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 21:41 No,no! Miód na serce..........! Własnym oczom nie wierzę. Jednak nie wszystko stracone! Z postów tu napisanych / z paroma wyjątkami oczywiście / jasno wynika, że naród jak by mądrzał. I to cieszy. Tak trzymać. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-LFA Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.net.stream.pl 15.08.11, 22:10 Czy naród zmądrzał? Chyba jednak nie do końca, o czym dobitnie świadczy tłum pod JG i na pielgrzymkach. A politycy na 100% nie. Aby było normalnie trzeba by sprowadzić KK do miejsca, w którym jest w takich Niemczech czy jeszcze lepiej Francji. A trzeba by zacząć od wypowiedzenia konkordatu, normalnego opodatkowania kościoła oraz traktowania uroczystości religijnych, jako normalnych imprez zbiorowych. Dodatkowo trzeba by wprowadzić wzorem Niemic finasowanie (oficjalne) Kościołów z budżetu państwa wprowadzając zarazem na ten cel stosowny podatek. W takiej sytuacji nie trzeba by osobnego podatku od pielgrzymów, bo pielgrzymka była by traktowana tak samo jak np. obóz wędrowny i podlegała tym samym zasadą prawa. A za prace służb podczas takich uroczystości odpowiadałby i oczywiście płacił organizator, czyli np. JG czy ogólnie KK, jako Związek Wyznaniowy. Problem w tym, iż u nas normalnie nie jest, bo KK jest przerośnięty z państwem i decydentami i niestety stanowi TABU. Efekt jest, jaki jest. A co do podatku (pomijając już kwestie kwoty czy jego sensowności) to ja nie widzę na jego wprowadzenie żadnych szans. Bo odważni się nie znajda. Zresztą lewica i tak nie ma większości w RM, aby taką uchwałę przegłosować. A nawet gdyby się to jej udało to zapewne uwali ją (profilaktycznie, aby się przed wyborami nie narażać) nadzór w województwie. Odpowiedz Link Zgłoś
hr.poniemirski Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 23:54 No i doczekałeś się Szanowny Dyziu przykładów, że "nauka nie idzie w las" i co bystrzejsi szybciej świadomość zyskują. Nie jest łatwo nieść ten kaganek oświaty, ale zobacz jaka przyjemność spotkała zobaczyć naocznie dzieło trudu swego! Coś mi się wydaje że abepe nieco przegiął, temat ten poruszywszy słowami :(...)z jakiego tytułu.....", bo łatwo mu można piłeczkę odbić i spytać, jakim prawem wysyła wici w tłum pątników z tacą/ koszykiem, lub jakim prawem opłaty pobiera za sakramenty mówiąc przy tym "co łaska"? ale nie mniej niż 50,100,300,500 itd. w zależności chrzest, komunia, ślub, że o pogrzebie nie wspomnę, bo z te posługę nie jedna rodzina więcej łez wylała niż po nieboszczyku! To może i ja taką supozycję wielebnemu abepe poddam pod rozwagę i przypomnę że sam Pan Jezus powiedział: za darmo dostaliście za darmo rozdawajcie" ... To cytowane, to o wierze i sakramentach, jakby czasem nie zrozumieli Ci gorliwi nad-katolicy. I co? Takimi to pilnymi uczniami Pana swego jesteście Szanowni Purpuraci? I Wy pałacie świętym oburzeniem z hmm.... ambony, lud pouczając, a sami swoim przykładem jawnie grzeszycie przeciwko naukom Pana swego? Jak nic faryzeusze z was zatwardziali, że o hipokryzji nie wspomnę. Niezmiennie wzburzony pychą książąt kościoła i ich podwładnych niższej rangi, ale niezmiernie kontent że, świadomość w Narodzie wzrasta co hihi... widać, słychać i czuć! Z szacunkiem dla Nieoczadziałych i ukłonami dla Dyzia... z przesłaniem: finis koronat opus! hr.j/w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewka Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.08.11, 22:03 a ciekawe jak PAnstwowa inspecja pracy odniosla sie do zakazu handlu w dniu takim jak dzis we wszystkich punktach dookola JG? czyzby sami wlasciciele tam pracowali??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 22:08 puknijuie się ww łeb w tym co mowicie Odpowiedz Link Zgłoś
rdbckm Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 22:38 może i się kiedyś pukniemy, ale na razie jesteśmy za tym aby to czcigodna Jasna Góra płaciła za swoich pielgrzymów a nie MY! JA jako mieszkaniec tego miasta oraz uczciwy ciężko tyrający człowiek nie życzę sobie aby z moich podatków opłacać kościół! Wystarczy że co niedziela dostaje kaznodzieja ode mnie oraz mojej małżonki grosz na który inny zwykły człowiek musi dybać ok.1 godz Jak dla mnie Jasna Góra może i się WATYKANEM ogłosić! Aby tylko tak jak w Watykanie mieli swoją prywatną ochronę, firmę od czystości itd. Nie zgadzam się na to by oprócz tego niemrawego państwa jeszcze mnie kościół wyzyskiwał, chcę normalnego państwa z normalnym podejściem kleru do sprawy. PS. mam taką wewnętrzną refleksję, że chyba za czasów komuny to i kościół był lepszy, bali się komuchów i nie wychylali gardzieli spoza ambony... kiedyś to i siostry zakonne za frykasa w szpitalach pomagały i ochronki dla dzieci za darmo prowadziły. A teraz? MONEY! MONEY! jak widzę zakonnice z komórką AVilla albo innym badziewiem co nawet mnie nie stać to się scyzoryk w kieszeni otwiera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobreee polozeni w gownach IP: *.180.67.54.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.11, 23:20 forum.gazeta.pl/forum/w,55,127936026,127950602,polozeni_w_gownach_psich_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 23:23 Piszesz o wypasionych komorkach,a ja dorzuce wypasiome najnowsze modele audic, mercedesow lub innych 4x4 ktorymi podjezdzaja na parking podjasnogorski, lub czasami w dalszej odleglosci od klasztoru, zeby nie gryzly w oczy, a przy okazji jeszcze piesza pielgrzymke sie do sanktuarium sie zaliczy . Mysle ze gdyby z tylu J.G wybudowano krotki pas startowy, to czesc towarzycha przylatywala by swoimi avionetkami... To naprawde kloci sie z porzadkiem i zyciem codziennym szarych ludzi, ktorym robi sie siano z mozgu podczas takich kazan. Ale i tych zwyklych i pokornych katolikow jest coraz mniej.Ludzie widza,obserwuja i zaczynaja wysowac trafne wnioski... Amen Odpowiedz Link Zgłoś
mmeelloonn76 Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 15.08.11, 23:09 Ale jazda!! tak jak obecnie kościół pogrywa z wiernymi to chyba najstarsi indianie nie pamiętają, przyjechałem dzisiaj z Trójmiasta, gdzie wyczytałem w GW że padre DYREKTOR z Totunia zbiera od wiernych słuchaczy RM datki na wybudowanie parku wodnego.Więc proponuje- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 23:19 wy kretyni,gdyby nie pielgrzymki i Jasna Góra - to byście tu nie mogli nic pisać dupki. Dzięki temu ,że jest Jasna Góra to i Częstochowa żyje! A wam kretynom marzy się jeno Kłobuck! A może większość z was z tamtąd pochodzi - i z innych okolic Cz-w-y? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 23:21 dokładnie tak - te głupoty nie piszą na pewno częstochowianie Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 15.08.11, 23:33 Zmien sobie jeszcze pare razy nicka, a bedziesz bardziej wyrazisty... A moze bysmy tak zaczeli metryki naszych przodkow sprawdzac,a okaze sie ze Ci wszyscy ktorzy tak afiszuja sie byc rasowymi mieszkancami tego miasta jeszcze generacje wstecz latali w pole do wychodka. No wiec jak pojdziecie na to, obroncy wiary piszacy na polecenie proboszcza,przeora,biskupa lub innych nawiedzonych ideologicznie, uznajacych tylko swoj, zamkniety w sobie porzadek rzeczy tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
marillion73 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 16.08.11, 00:07 Gdyby nie ładowanie grubych pieniędzy w JG, to miasto już nie jedną inwestycję korzystną dla miasta by zrealizowało. A tak ładujemy worek bez dna, bo JG ma swoje miasto w mieście i tam idzie kasa. My możemy tylko posprzątać i to za swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
rdbckm Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 16.08.11, 23:00 Ta jasne, pochodzę ze stradomia- bliżej krowodrzy, dawnych włości Jasnej Góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klobuck Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 23:27 nic nie mamy przeciwko temu? i popieramy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 00:04 spa,no Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uważny Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.08.11, 19:17 Częstochowa, pierwsze wzmianki 1220 rok(prawa mmiejskie 1356 rok). Jasna Góra, klasztor ufundowany przez Władysława Opolczyka w 1382 roku. I zadaj sobie pytanie: Czym by była Jasna Góra bez Częstochowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uważny Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.08.11, 19:30 Częstochowa prawa miejskie w 1356 roku. Jasna Góra ufundowana w 1382 roku przez Wł. Opolczyka. A teraz zadaj sobie pytanie, czy byłaby JG bez Częstochowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umcs Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.isd-hcz.com.pl 19.08.11, 06:32 .. czyli jak to zawsze bywało: smród szedł za wojskiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
barczysty90 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 20.08.11, 23:27 Niestety, jesteś mało uważny, by nie powiedzieć że histroia Częstochowy kuleje... To co wtedy było nazywane Częstochową, nie miało nic wspólnego z Jasną Górą. Ta Częstochowa z XIV w (Stara Częstochowa ), znajdowała się przy Warcie, 2-3 km od Jasnej Góry, obok której znajdowała się osada ( Nowa Częstochowa ) . A odpowiadając na twoje pytanie... Jasna Góra byłaby bez Częstochowy... ale Częstochowa bez Jasnej Góry ... nie. Rzeka Warta,rozwoju miasta oraz turystów by nie przyniosła.... Ale może byśmy chociaż ziemianki dobre uprawiali... Odpowiedz Link Zgłoś