Dodaj do ulubionych

Wyprawka do szpitala

30.05.12, 15:14
Witam. Co spakować do tzw. wyprawki do szpitala, żeby mieć pewność, że niczego nie zabraknie mnie i mojemu maluszkowi w czasie porodu i tuż po nim?
Obserwuj wątek
    • zawsze_james846 Re: Wyprawka do szpitala 30.05.12, 15:57
      Zajrzyj tutaj:) wyprawka i tutaj:) Edziecko
      • kama-464 Re: Wyprawka do szpitala 30.05.12, 16:11
        dziekuje pięknie :)
    • duszka01 Re: Wyprawka do szpitala 30.05.12, 21:18
      Właściwie to musisz mieć wszystko dla dziecka tzn ubranka ( śpioszki , kaftaniki , czapeczki po kąpieli ) , pieluszki , mydło do kąpieli , ręczniki , oliwkę , krem na odparzenia , rożek do owijania dziecka , chusteczki a dla siebie koszule nocne , kapcie , podkłady jednorazowe , kosmetyki do higieny intymnej czyli to co używasz w domku a i trzeba mieć swój papier toaletowy bo tego też w szpitalu nie mają , talerze , szklankę , sztućce ... jest tego dużo , ja miałam dwie torby podróżne . Chyba tyle tak na szybko ...
      • Gość: igrek Re: Wyprawka do szpitala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.12, 22:52
        no i oczywiście pieniążki na łapówki, bombonierki i słodycze dla personelu pomocniczego
        • Gość: Anka Re: Wyprawka do szpitala IP: *.prenet.pl 31.05.12, 13:12
          Nie zgodze się z ostatnią wypowiedzią. Wcale nie trzeba mieć łapówek słodyczy itp. Rodziłam na Tysiącleciu, nie znałam lekarza ani położnych, nikomu nic nie dawałam a mimo to lekarz oraz położne były super, pomagali jak tylko mogli i świetnie wykonywali swoją pracę. Bardzo dobrze wspominam i ludzi z porodówki i później pielęgniarki od noworodków.
          • Gość: pigułka Re: Wyprawka do szpitala IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 13:21
            Nareszcie dobre słowo.Dziękuję !
          • Gość: anka Re: Wyprawka do szpitala IP: 212.87.238.* 01.06.12, 13:39
            Zgadzam się z wypowiedzią. Żadnych bombonierek i łapówek nie dawałam nikomu. Pielęgniarki i położne reagowały na moje prośby. Ja myślę, że to wynika z charakteru człowieka. Leżałam sobie grzecznie, zajmowałam się swoim dzieckiem i nie panikowałam na każdym kroku jak większość kobitek. Grzecznie prosiłam o pomoc i zawsze ją uzyskałam. Nie rozumiem ludzi, którzy z góry zakładają, ze trzeba koniecznie "dać w łape". Jak dajesz to biorą.
      • Gość: Teresa Re: Wyprawka do szpitala IP: *.net.stream.pl 01.06.12, 15:52
        Uśmiechnełam sie po pprzeczytaniu tych wpisów, szczegolnie rozbawiły mnie dwie torby
        z wyposażeniem dla dziecka i siebie do szpitala.
        Rodziłam 27 lat wstecz w szpitalu na Tysiącleciu.
        Dostałam koszulkę weterankę ze śladami po pazurach poprzedniej rodzącej i gumowe klapki.
        Zabrałam ze sobą tylko kosmetyczkę: mydło, paste do zębów i szczoteczkę, krem i grzebień
        oraz kartę przebiegu ciąży. Miałam przygotowane szlafrok, koszulę i chapcie, których nie wolno było zabrać na oddział położniczy.
        Żadnych ubranek dla dziecka. Dziecko kilka razy dziennie było przynoszone do karmienia.
        O higienę intymną i opatrunki, podkładki dbały pielęgniarki.
        • ala.81 Re: Wyprawka do szpitala 01.06.12, 18:42
          27lat to krok milowy w organizacji torby jak i w podejściu do karmienia ;)
          • Gość: Aśka Re: Wyprawka do szpitala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.12, 13:13
            A ja ostatnio trafiłam do fajnego, miłego sklepu gdzie mają przygotowane gotowe wyprawki do szpitala dla mam, całkiem fajny pomysł bo nie trzeba biegać od sklepu do apteki i porównywać cen itp. Sklep jest internetowy i stacjonarny przy ul. Berka Joselewicza, koło sklepu indyjskiego, igmaran.pl, maja milusie zabawki dla dzieciaczków.
    • Gość: AN Re: Wyprawka do szpitala IP: *.96.229.206.tvksmp.pl 30.08.12, 06:58
      Mam nadzieje,ze pomogę. Mam swoja własną wersje wyprawki:
      poniżej zestawieni:
      MAMA SZPITAL:
      -Szlafrok 1 szt. (cienki bo w szpitalach jestz azwyczaj ciepło)
      -Koszula nocna do karmienia 2 szt.
      -Koszula do porodu 1 szt.
      -Stanik dla karmiącej mamy 2 szt.
      -Ciapcie 1 para
      -Klapki pod prysznic 1 para
      -Skarpetki 3 pary
      -Majtki poporodowe jednorazowe 6 szt. - Fizelinowe lub bawełniane - można kupić w sklepie zaopatrzenia medycznego-niby nie wolno i teraz w modzie są podklady poporodowe nalózko - ale osobiście mi te majteczki z siatki pomogły. można wstać nie myśląc o tym,że za chwile wyleci wszystko na ziemię.....fajnie trzymają podklady na miejcu i troche daja wiecje luzu w nocy:))))
      -Podpaski Bella największe 10 szt. - mogą sie przydać jak trzeba będzie troch dłużej poleżeć w szpitalu
      -Wkłady poporodowe Bella (to takie pieluszki dla dzieci bez kleju) 30 szt. - zalecane zaraz po porodzie i te 3 doby po nim,
      -Podkłady poporodowe 4 szt.- teraz szpital ponoć tego wymaga- to takie podkładyrozkladane na lózko
      -Wkładki laktacyjne 1 paczka
      -Ręcznik kąpielowy 1 szt.
      -Ręcznik do twarzy 1 szt.
      -Ręcznik do krocza 1 szt.
      -Chusteczki higieniczne 2 paczki
      -kosmetyki - tu w zależności co kto lubi używać - oczywiści enei chodzi mi o cienie do powiek i pomgdkę to ust - tylko np, krem do buzi, tonik, żel do mycia i higieny intymnej itp.
      - Krem na popękane brodawki 1 szt.
      -Tantum Rose do gojenia się krocza 4 szt.- super przynosi ulgę
      -Papier toaletowy delikatny 2 rolki
      -Ręczniki jednorazowe 1 rolka
      -Talerzyk 1 szt.
      -Kubek 1 szt.
      -Nóż, widelec, łyżeczka 1 szt.
      -Woda mineralna 2 szt.
      -Cos do jedzenia po porodzie- oczywiście dietetycznego ,
      -Telefon komórkowy i ładowarka 1 szt. - chyba teraz każdy ma:)
      - DOkumenty:
      Dowód osobisty 1 szt.
      Książeczka zdrowia- ubezpieczeniowa 1 szt.
      Karta ciążowa 1 szt.
      Badania grupy krwi 1 szt.
      Ostatnie badanie krwi i moczu 1 szt.
      Ostatnie badanie USG 1 szt.
      Pieniądze 1 szt.
      i oczywisćie ubrania na wyjście ze szpitala - albo przyszykowac w domu żeby przy wyjściu ktos nam dostarczyl - bo w spzitalu jak zapewne każdy wie lezy się w piżamkach:)
      Poza tym ja mialam własną lewatywe - zakupioną w aptece - ale chyba to zbędne. Przed porodem dobrze jest ogolic krocze - bo inaczej zrobi to położna w spzitalu!!!

• Gość: AN Re: Wyprawka do szpitala IP: *.96.229.206.tvksmp.pl 30.08.12, 07:08
      Teraz kolejna rzecz:
      DZIECKO SZPITAL:
      -Rożek 1 szt.
      -Pieluchy jednorazowe 1 paczka- najlepsze PAMPERS NEW BORN 1- te białe są lepiej chłonne
      -Kocyk 1 szt.
      -Pieluchy tetrowe 2 szt. - potrzebne żeby podkladać dziecku pod główke w rożku
      -Chusteczki pielęgnacyjne nawilżone 1 paczka - jak dla mnie najlepsze Pampers sensitive
      -Nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami 1 szt. - mamy pierwszych dzieciaczkow pewnie będą a rączki takie rekawiczki - bez paluszków - mozna kupić z wyprawką- albo ewentualnie zaklada się skarpetki
      -Smoczek dla niemowląt 1 szt. - niby lepiej nie ale zawsze lepiej miec ze soba - na wszelki wypadek - koszt neiwielki a czasmi ratuje życie.
      -Krem na odparzenia 1 szt. np sudocrem
      -Zasypka dla niemowląt 1 szt.- alantan
      -Butelka dla noworodka 1 szt. - na wszelki wypadek
      -Torba do szpitala 1 szt.
      Jesli chodzi o kosmetyki dla dzieci to teraz chyba każdy spzital je zapewnia - ale lepiej poprostu dopytac sięw s zpitalu , w którym zamierzamy rodzić. jesli nei zapewnia to proponuje zabrać płyn do kapieli np nivea hipoalergiczne i krem babmino - to kosmetyki, które można uzywac od 1 dnia życia - albo jakies podobn - tylko musi być na nich własnie napisane, że przenzaczone są dla dziecka od pierwszego dnia życia
      Ubranka do spzitala (na 3 doby)
      -Rękawiczki bez palców 3 pary
      -Skarpetki 3 pary
      -Czapeczka cienka- bawełniana 2 szt.
      -Kaftaniki bawełniane długi rękaw 3 szt.
      -Koszulki bawełniane białe lub body (zapinane w kroku, rozpinane z przodu lub z "pęknięciem w kroku) 3 szt.
      -Śpioszki bawełniane z zapięciem w kroku i na ramionach 3 szt.
      RZECZY DO WYJŚCIA ZE SZPITALA:
      Czapka grubsza 1 szt.
      Kombinezon rozmiar 62 lub 68 1 szt.- jesli to okres zimowy
      Pajacyk grubszy - jesli to okres wiosenno letni
      Kaftanik bawełniany długi rękaw 1 szt.
      Śpioszki bawełniane z zapięciem w kroku i na ramionach 1 szt.
      body 1 szt.
      Fotelik samochodowy 1 szt. lub gondola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka