Dodaj do ulubionych

Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni i ...

21.09.12, 14:55
O nieczystościach stałych i ciekłych : isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111520897
Obserwuj wątek
    • sebas.stian Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni i ... 21.09.12, 18:17
      Sytuacja nie jest aż tak oczywista jak zostało to nakreślone w artykule.
      Autorka i jej rozmówcy nie odnoszą się tutaj czy opisana sytuacja dotyczy tylko właśicieli szamb czyli szczelnych zbiorników bezodpływowych; czy w wymienionej liczbie 1700 domów ujęte zostały również nieruchomości z przydomowym system oczyszczania ścieków ? Zważywszy na liczbę oraz swoje doświaczenia z Wodociągami Częstochowskimi zakładam, podana liczba dotyczy obu przypadków.

Nie będę tutaj poruszał kwestii szamb bo sytuacja jest całkowicie jednoznaczna. Jeżeli natomiast chodzi o przydomowe oczyszczalnie ścieków to nieprawdziwe jest stwierdzenie : " Jednak właściciele ponad 1,7 tys. domów nie podłączyli się do sieci, choć mają taką możliwość, a nawet obowiązek."

USTAWA z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach w art. 5 ust. 1 pkt. 2 stanowi jednoznacznie : (...) przyłączenie
      nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe,jeżeli nieruchomość
      jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą
      wymagania określone w przepisach odrębnych
      , o czym Wodociągi doskonale wiedzą, jak i posiadają pełną informację które posesje w jakie instalacje są wyposażone. Powyższa wiedza nie przeszkadza im jednak stosować nieuczciwych praktyk polegających m.in.: na rozsyłaniu wezwań do właścicieli niepodłączonych nieruchomości ze spreparowanym wyciągiem z powyższej ustawy pozboawionym już jednak powyższego fragmentu. Tak więc kto nie przepada za lekturą przepisów prawa zostanie wprowadzony w błąd, aby nie użyc mocniejszego sformułowania.

Około 6-15 lat temu kiedy powstawała spora ilość domów w później skanalizowanym rejonie ul. Św. Brata Alberta Urząd Miasta nie wiedział kiedy i jakimi środkami na kanalizację będzie dysponował ale przekazywane ustnie przez urzędników prognozy nie dawały nadziei na rychłą realizację tej inwestycji. Z tego też powodu zamiast inwestować w tańsze w budowie ale kosztowne i kłopotliwe w eksploatacji szamba, znaczna część inwestorów zainwestowała w bardziej perspektywiczne przydomowe oczyszczalnie ścieków, nie bez znaczenia był też ich pro ekologiczny charakter. Inwestycje tego typu znacznie droższe w budowie cechuje niski koszt eksploatacji i zależny od użytej technologii i wykonania dosyć długi czas eksploatacji od kilku do kilkudziesięciu lat .

Inwestycje w kanalizację przyszły znacznie później po uzyskaniu funduszy pomocowych z UE, wcześniej było to oczywiście nie do przewidzenia z rozsądnym prawdopodobieństwem. Ale nikt rozsądny nie ma o to pretensji do urzędników.

Reasumując nie należy się zatem spodziewać, że osoby które zainwestowały ok. 15 - 20 tyś PLN w nowoczesne instalację przydomowych oczyszczalni zrezygnują z ich wykorzystania przed upływem czasu ich amortyzacji. Jako jednak, że w obszarach sieci kanalizacyjnej nie wydaje się już nowych pozwoleń na budowę tego typu instalacji to w perspektywie kilkunastu lat wszystkie te gospodarstwa i tak przyłączą się do niej bo jest to po prostu najbardzej opłacalny model ekonomiczny i najwygodniejsze rozwiązanie.

Warto aby ten punkt widzenia problemu został chociaż rozważony przez Wodociągi ...
      • Gość: qwert Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 19:03
        Dlaczego mam płacić za podłączenie? Niech mnie podepną za darmo, nie widzę problemu, chętnie się na to zgodzę.
        • Gość: blacdog Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.12, 11:12
          A jak elektryczność czy gaz podłączasz to robisz to za darmo, czy płacisz? Płacisz, tak samo jest z podłączeniem do kanalizacji. Moim zdaniem każdy właściciel domu, tego niepodłączonego, powinien w określonym czasie się podłączyć a jak nie to kara. Jak by było więcej domów podłączonych to koszty eksploatacji byłyby mniejsze.
        • Gość: gość Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.12, 12:27
          "Po co mam płacić za wywóz śmieci? Niech śmieciarka wywiezie je za darmo albo ja wywiozę je do lasu". Jakbyś mógł, to byś z pod siebie jadł buraku.
        • Gość: chyba sobie żartuj Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 20:37
          esz !Tysiące ludzi to zrobiły,a ty chcesz za darmo??? Na szczęście w tym wypadku jest prawo i to restrykcyjne, współczuję
        • Gość: qwert Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.12, 20:46
          Nauczyli was że za wszystko trzeba płacić i płacicie. Dam im zarobić więc powinni podłączyć mnie za darmo - i tak odbiją to sobie w przyszłości a prezesi tych firm będą dostawali milionowe wypłaty. Ale frajerzy płacą :D
      • Gość: abc Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.Netcominternet.pl 21.09.12, 20:04
        Mylisz pojęcia - mając LEGALNIE przydomową oczyszczalnie ścieków NIE MASZ OBOWIĄZKU przyłączyć się do kanalizacji.

Ja czekam aż wójt Kłobucka wreszcie zrobi normalną kanalizację, a nie jak teraz, że po półwybrańców we wsi ma do niej dostęp.
    • Gość: e po podłączeniu kanalizacji koszta wzrastają o 120% IP: 74.117.208.* 21.09.12, 19:07
      nie ma się co dziwić. Zrestrukturyzujcie oczyszczalnie warta bo taka spółka nie musi przynosić wcale żadnego dochodu. Wystarczy żeby wychodziła na 0. Przy tym pozwalniajcie nowo przyjętych z rodzin SLD - bo są tam nie potrzebni i przejadają publiczne pieniądze. Taka spółka nie potrzebuje zbytnio 3 prezesów i 6 członków rady nadzorczej.
      • Gość: e Re: po podłączeniu kanalizacji koszta wzrastają o IP: *.static.sprocketnetworks.com 21.09.12, 19:10
        można jeszcze pomyśleć o wycofaniu się oczyszczalni ze sponsoringu znajomych naukowców
        • Gość: y sposób na obniżenie ceny za ścieki IP: *.static.sprocketnetworks.com 23.09.12, 19:19
          wydaje się dobry. Ale SLD nie ma jaj aby takie kroki poczynić!
    • stakub17 Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni 21.09.12, 20:00
      I w ten sposób powstają monopole, bo przecież istnieją przydomowe oczyszczalnie ścieków w pełni ekologiczne. Ale chodzi o nowy rodzaj podatku, bo skoro nie mogę oddać swoich ścieków do konkurencyjnego odbiorcy. Wodę też musimy brać od jednego dostawcy, a on może cenę ustalać dowolnie. Nie rozumiem tylko Pani Redaktor, która reprezentuje poglądy dziwne. Gdyby było co najmniej dwóch odbiorców ścieków, zawsze istniałaby możliwość wyboru. Nie ważne jest czy to jest spólka miejska czy prywatna , ale jest tylko jedna, która ustala ceny wg własnego widzimisie.
      • Gość: dociekliwy Re: Sprawdzić ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 21:07
        Klituś-bajduś. Ile jest tych przydomowych oczyszczalni ? A jak często szamba są opróżniane ? Gdy to sprawdzimy, będziemy wiedzić, kto ma dziurawe (celowo) szambo !
        Z szambami jest podobnie jak z podrzucaniem śmieci !!!
        • Gość: asaa Re: Sprawdzić ! IP: 109.95.31.* 22.09.12, 11:16
          Gość portalu: dociekliwy napisał(a):

> Klituś-bajduś. Ile jest tych przydomowych oczyszczalni ? A jak często szamba są
          > opróżniane ? Gdy to sprawdzimy, będziemy wiedzić, kto ma dziurawe (celowo) sza
          > mbo !
          > Z szambami jest podobnie jak z podrzucaniem śmieci !!!

O to, to właśnie, prawda głęboka skrywana.
        • Gość: GOSC Re: Sprawdzić ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 13:18
          Sprawa bardzo prosta do rozwiazania.
          Kontrola faktur za oproznianie szamba.
          Miesiac w miesiac rok w rok.
          A nie wylewanie nieczystosci z szamb pompami w nocy na pola.
          • Gość: elektrospiro Re: Sprawdzić ! IP: *.alfanet24.pl 22.09.12, 20:42
            tak jakby nie można było kupić lewych kwitów od faceta, który ma beczkę
    • Gość: krzysztof Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.12, 21:01
      To wszystko to śmiech,mieszkam na ul.Kiedrzyńskiej i do tej pory nie ma kanalizacji,z dwa lata temu była nagonka Straż Miejskiej że to my musimy sobie sami położyć kanalizację ,ale że nasz sąsiad był dociekliwy okazało się ze to wodociągi muszą nam do placu pociągnąć kanalizację,i sprawa ucichła na dwa lata,a nam grozili grzywną i to nie małą.
      • Gość: gośc Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 00:41
        Mieszkam na ul. Hektarowej gdzie kanalizacja jest do połowy ulicy KIEDY BĘDZIE DALEJ PYTAM ??? TRWA TO JUŻ KILKA LAT !!
        • Gość: blackdog Re: Budujemy kanalizację za grube miliony, a oni IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.12, 11:14
          Na razie niech się podłączą ci co już maja kanalizację.
    • Gość: jasiu... A jeśli kogoś na podłączenie nie stać po prostu? IP: *.unitymediagroup.de 22.09.12, 11:20
      No właśnie, kanalizuje się dość dużo ulic, przy których mieszkają ludzie zwyczajnie biedni. Czy ktoś przeanalizował ten temat? Jaki jest koszt podłączenia do kanalizacji, a jakie są np. emerytury byłych pracowników częstochowskich fabryk? Jeszcze jeden aspekt. Wiele osób zużywa po 1-2 metrów sześciennych wody na miesiąc. Po prostu ludzie oszczędzają. To jak myślicie, ile z tej wody mogłoby trafić do kanalizacji i czy podłączenie takiej osoby naprawdę ma sens? Moim zdaniem tu jest problem, że podłączenie, w stosunku do możliwości finansowych osób jest po prostu za drogie.
      • Gość: do jasia! Re: A jeśli kogoś na podłączenie nie stać po pros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 20:39
        To wszystko mozna załatwić! raty itp. Ale nie pisz,że w 21 wieku można jeszcze trzymać szamba! Życzę Ci, aby obok zbiornika wody pitnej z której ty korzystasz -było szambo!
        • Gość: dgb Re: A jeśli kogoś na podłączenie nie stać po pros IP: *.alfanet24.pl 23.09.12, 12:02
          czy może ktoś podać namiary na jakąś firme obsługującą szamba ekologiczne ,mam kłopot ze znalezieniem takiej która wywozi eko ,gdzie nie zadzwoniłem to słysze że ich auta mają za słabe pompy w autach itd,itp
          • Gość: zzz Re: A jeśli kogoś na podłączenie nie stać po pros IP: *.net.stream.pl 24.09.12, 16:48
            We Wrzosowej też był wielki szał, bo budują kanalizację. Na szambo eko nie można dostać pozwolenia, bo trzeba się będzie podłączyć do tej KANALIZACJI. Budują ją już drugi rok, roboty gdzieś utknęły, a ludzie swoje nieczystości wylewają po prostu w rowy i na łąki. Zawsze się dziwiłam, idąc wzdłuż trasy, co tam tak po prostu śmierdzi. Teraz już wiem....I jakoś nikomu to nie przeszkadza. Nie widuję tam żadnych samochodów, które wybierałyby ścieki z szamb, więc co się dzieje z nieczystościami?
        • Gość: jasiu... Re: A jeśli kogoś na podłączenie nie stać po pros IP: *.unitymediagroup.de 23.09.12, 14:34
          Tak, masz rację, tylko że raty, to tylko odroczony sposób płatności. Jednak w tym momencie dana osoba staje się osobą zadłużoną i następnego kredytu może już nie dostać.

Ja nie wierzę, żeby opierały się przed podłączeniem do kanalizacji osoby, które na to zwyczajnie stać. Kanalizacja jest po prostu zbyt wygodna. Problem dotyczy osób, których po prostu nie stać na przyłącze, bądź zużywają tak mało wody, że ta inwestycja im się nigdy nie zwróci.

Czy ty wiesz, że wiele domów, właściwie prawie w centrum Częstochowy do dziś nie jest wyposażonych w łazienki. Charakterystycznie maleńkie budyneczki z drewna, bądź odrapanego muru można zobaczyć na wielu częstochowskich podwórkach. Może takie budyneczki chciałbyś kanalizować?

O mnie się nie martw. Dzięki przezorności władz lokalnych mam szansę pić naprawdę doskonałą wodę z miejsca, które przed zanieczyszczeniem jest chronione w sposób wręcz doskonały. Strefa ochronna w tym przypadku jest autentyczną strefą ochronną.
          • Gość: xyz Re: A jeśli kogoś na podłączenie nie stać po pros IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.12, 15:22
            Też uważam , że przyłączenie się do kanalizacji miejskiej to dla wielu osób kwota horendalna. Małe emerytury, dzieci wyjechały, domu sprzedać nie mogą żeby iść do bloków. Te dzielnice jak stradom, wyczerpy górne i kilka innych to domy gdzie mieszkaja ludzie sprowadzeni do finansowego parteru. Jest w tym przypadku potrzebna dużo wieksza pomoc finansowa. Miastu nie chodzi tu wcale o ochrone srodowiska , ale chyba znowu czekają na magistrat jakieś kary za małe wykorzystanie unijnych dotacji w tym temacie. Przyłączenie do sieci to koszt od12 do 16 tys. zł, a wniektórych przypadkach nawet powyżej 20 000 zł. Koszt wywozu 10 m. sześć to 120 zł. Rocznie to 480 zł. Koszt usuwania scieków w kanlizacji to 320 zł. inwestycja zwraca się dopiero po ok 12 latach i więcej.
            • Gość: xyz Re: A jeśli kogoś na podłączenie nie stać po pros IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.12, 15:26
              A Pan Soborak to jeszcze jeden z serii dajcie mu władzę to was usadzę. To ma być lewicowy prezydent, który grozi biednym mieszkańcom ?
          • Gość: tata Re: A jeśli kogoś na podłączenie nie stać po pros IP: *.alfanet24.pl 24.09.12, 15:23
            No dobrze ja bym się podłączył do miejskiej sieci kanalizacyjnej tylko u mnie w ulicy nie biegnie takowa kanalizacja.

I mam jeszcze takie pytanie dlaczego mam wydać kilka tysięcy zł za podłączenie i w dodatku dostawać rachunki za wodę wyższe o około 50% od tych co mam obecnie skoro lepiej na tym wychodzę płacąc 2 razy w roku po 100zł za wywóz tego szamba niż niż przy każdym rachunku mam za friko płacić im około 80 do 100zł więcej za wodę niż płace obecnie.

Z ekonomicznego punktu widzenia nawet jak by mnie było stać za podłączenie się do miejskiej sieci to bym nie skorzystał wole mieć swoje i mniej płacić za 1m3 wody niż ci co są podłączeni do niej i w dodatku przepłacają za nią.
    • Gość: oi sprzątanie po was będzie długie i żmudne IP: *.static.sprocketnetworks.com 24.09.12, 23:19
      io
      • Gość: e Re: sprzątanie po was będzie długie i żmudne IP: *.static.hostnoc.net 25.09.12, 12:05
        na szczęście ludzie powoli mają was dosyć.
        • Gość: e Re: sprzątanie po was będzie długie i żmudne IP: *.soladrive.com 27.09.12, 11:42
          elektryzujące

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka