Dodaj do ulubionych

Marketing w MPK ?!

06.07.04, 23:16
Definicji marketingu jest wiele. Jedna z nich, najbardziej ulobiona przeze
mnie brzmi:

MARKETING - polega na rozpoznawaniu potrzeb oraz wymagań Klientów i
skutecznym ich zaspokajaniu, co skutkuje zwiększonymi obrotami oraz zyskami.

Ciekaw jestem jak w firmie MPK w Częstochowie Sp. z o.o. rozpoznawane są
wymagania pasażerów i jak są zaspokajane ?!
No chyba, że będąc monopolistą nie trzeba się tym przejmować ?!

Interesują mnie Wasze opinie na temat:

Czy Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Częstochowie spełnia Wasze
wymagania i potrzeby ?
Co Ci się podoba, a co nie, w komunikacji miejskiej w naszym mieście ?

Pozdrawiam
Radek Brewka
Obserwuj wątek
    • Gość: cupia rozjechany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 00:32
      sraczekraczeknieboraczek
    • Gość: kibus Re: Marketing w MPK ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 13:57
      bardzo nie podobają mi się nowe autobusy typu MAN oraz SOLARIS, a to ze wzgledu
      na ich male okienka otwierane jak dzrzwiczki od piekarnika !!!
      I rzeczywiście w lato można się w tych autobusach poczuc jak w piekarniku !!!
      A teraz jeszcze ta zasada pierwszych drzwi, to juz calkiem idzie zwariowac -
      kierowca nie otwiera drzwi tylnich i tam na prawde mozna sie udusic - czuję sie
      często jak "kurczak w piekarniku"

Prosze uwzględnić ten fakt przy zakupie nowych autobusów !!!
      • radek.brewka Re: Marketing w MPK ?! 07.07.04, 16:40
        Gość portalu: kibus napisał(a):

> bardzo nie podobają mi się nowe autobusy typu MAN oraz SOLARIS, a to ze
        wzgledu
        >
        > na ich male okienka otwierane jak dzrzwiczki od piekarnika !!!
        > I rzeczywiście w lato można się w tych autobusach poczuc jak w piekarniku !!!
        > A teraz jeszcze ta zasada pierwszych drzwi, to juz calkiem idzie zwariowac -
        > kierowca nie otwiera drzwi tylnich i tam na prawde mozna sie udusic - czuję
        sie
        >
        > często jak "kurczak w piekarniku"
        >
        > Prosze uwzględnić ten fakt przy zakupie nowych autobusów !!!

To fakt, a poza tym strasznie w nich śmierdzi, ze względu na obicia siedzeń,
        wykonane z materiału, które przez całe lato "wsysają" pot ludzi :(
        I dlatego mnie również lepiej podróżuje się starymi autobusami (Jelcz, Ikarus),
        które mają skórzane obicia.

Pozdrawiam
        Radek Brewka
      • Gość: mag32 Re: Marketing w MPK ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 10:11
        No właśnie, PANOWIE z MPK !!! KLIMATYZACJA - AIR CONDITION. Tak się to nazywa.
        Warto pomyśleć.
    • Gość: Darek Re: Marketing w MPK ?! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 17:18
      MPK nie świadczy usług na rzecz ludności, tylko Miastu, ew. innym gminom.
      Zapewnienie komunikacji publicznej należy do statutowych obowiązków gminy, a
      gmina właśnie powinna kupować usługi na takim poziomie, aby społeczeństwo
      było 'chepi'.

Tak więc Twoje zarzuty Radku nie są trafione. Mamy w Częstochowie chorą
      sytuację, gdzie spółka prawa handlowego (kogo to obchodzi, że spółka ta akurat
      należy do gminy) wyręcza miasto z jego obowiązków.
      W zdrowym mieście powinno być tak, że Miasto, albo związek celowy gmin powołuje
      zarząd transportu miejskiego, który kolportuje bilety, ogłasza przetargi na
      obsługę lini komunikacyjnych, układa rozkłady jazdy, sprawdza bilety w
      autobusach, buduje przystanki i pętle.

Wyobrażmy sobie taką sytuację - Mamy związek celowy Cz-wy i np. gmin:
      Blachownia, Kłobuck, Rędziny, Wręczyca Wielka. Ten związek poprzez ZTM tworzy
      plan komunikacji i ogłasza przetarg na obsługę linii. Ten ZTM kolportuje bilety
      i płaci za usługi przedsiębiorstwom komunikacyjnym - np. MPK, GZK Rędziny, PKS,
      Waldemex, Biesy, Mazan. A pasażer ma tę korzyść, że kupując sobie 'sieciówkę' -
      może jeździć autobusami (lub mikrobusami) ww. przedsiębiorstw.

A co na to nasz Rzecznik Leśnikowski? Pamiętam, że prezydent Wrona na początku
      kadencji sugerował realizację podobnego modelu, aczkolwiek odłożył go do
      greckich kalend, aby nie pogarszać i tak beznadziejnej sytuacji MPK.
      • Gość: Temur Re: Marketing w MPK ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 21:58
        > A co na to nasz Rzecznik Leśnikowski? Pamiętam, że prezydent Wrona na początku
        > kadencji sugerował realizację podobnego modelu, aczkolwiek odłożył go do
        > greckich kalend, aby nie pogarszać i tak beznadziejnej sytuacji MPK.
        Która będzie coraz bardziej beznadziejna. I mam nadzieję, że MPK w końcu zdechnie śmiercią naturalną.
      • Gość: mag32 Re: Marketing w MPK ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 10:19
        No właśnie, sam bym tego lepiej nie ujął. Może czyta to ktoś z władz? To weźcie
        takiego człowieka, bo mądrze pisze i niech się tym zajmie, najwyraźniej wielu
        specjalistów jest poza waszym zasięgiem a niekompetencja waszych urzędników to
        aż przeraża. Chyba warto się zastranowić, najwyrzszy czas na to panowie za
        sterami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka