Dodaj do ulubionych

Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier to...

06.12.12, 18:24
No to teraz już rozumiem , dlaczego dziś rano naczelnik wymusił od dyrektorów oświadczenie, że nie proszą o datki :) A prawda jest taka, że szkoły, które są w centrum mają pieniądze z najmów i mają na materiały biurowe i środki czystości. Te na peryferiach i w biednych środowiskach nie mają na nic.
Obserwuj wątek
    • jadcem Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier to... 06.12.12, 18:42
      Nie wiem dlaczego jest to dziwne?!!W Szkole Podstawowej nr 34 już od kilku lat rodzice składają się na papier toaletowy,mydło,chusteczki higieniczne.,papier kserograficzny.Uważam to za dziwne ale przecież jednostka nie może nic osiągnąć,jeszcze tylko patrzeć jak będziemy płacić za prąd,ogrzewanie centralne i inne rzeczy.A ponadto czy w innych szkołach są organizowane poranki synfoniczne? Bez uzgodnienia wcześniejszego z rodzicami i za które trzeba zapłacić 6,00 zł.A tak w ogóle to teraz o nic się nie pyta rodziców tylko dyrektor daje wytyczne za które ponoszą koszty rodzice i mówi się,że edukacja jest bezpłatna!!!
      • Gość: baska Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.12, 22:22
        Nie wiem czy pan Stefaniak robi z kogoś idiote. Jestem sprzątaczka w szkole podstawowej przynosze co jakiś czas własne środki czystości bo nie ma w szkole niech ktoś temu człowiekowie otworzy oczy osobiście współczuje swojemu dyrektorowi bo albo sobie poradzi czyli on i nauczyciele dołążą z własnej kieszeni albo naczelnik pwoie że się źle gospodarzy
      • Gość: googleś Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.12, 22:28
        A któremu dyrektorowi nie starczy pieniędzy na środki czystości i będzie się z tym obnosił w mediach to może zapomnieć o nagrodzie prezydenta a za 5 lat zapomni o stołku dyr. Ma byc jak u Magdy G. nieustające pasmo sukcesów
      • Gość: rodzic Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.net.stream.pl 07.12.12, 20:04
        Też mam dziecko w tej szkole i o ile mnie pamięć nie myli to udział dzieci w - jak to nazwałeś - porankach symfonicznych był uzgadniany na zebraniach z rodzicami. I mogłeś się wówczas wypowiedzieć co do tego, czy chcesz, żeby Twoje dziecko razem z całą klasą na te audycje chodziło. Ale na zebraniu, jak nauczycielka o coś pyta to oczywiście wszyscy milczą i się zgadzają a potem się psy wiesza na szkole. Pamiętam jak w ubiegłym roku była skarga w tej szkole na nauczycielkę, że nie organizuje dzieciom wycieczek. Organizować coś- źle, nie organizować- jeszcze gorzej. Zastanów się może o co Ci chodzi. A jeśli o te 6 zł to po prostu nie posyłaj dziecka tego dnia na tą audycję i po wszystkim. Będziesz bogatszy o całe 6 zł a Twoje dziecko zamiast się czegoś ciekawego dowiedzieć- posiedzi w domu przed komputerem. To nic nie kosztuje co nie? A dziecko będzie TAKIEEE mądre. Większość rodziców wręcz wymaga od nauczycieli, żeby zabierali dzieci do teatru, kina czy na wycieczki. Ale co myślicie, że oni to zrobią za własne pieniądze? Już niektórym to od wiecznego narzekania na wszystko w głowach się poprzewracało.
        • angrusz1 Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier 08.12.12, 18:52
          Rodzic napisał :

" Już niektórym to od wiecznego narzekania na wszystko w głowach się poprzewracało. "

Masz rację .
          Ale kto taką sytuację dopuścił , ba !! promował ?
          Ano to ci , którzy wprowadzali tzw reformę w 1998 roku - takie hantkie, dzierzgowskie , radziwiłły .
          To one głosiły , że rodzic to klient ... tak , tak jak w sklepie . Rodzic głupoty gada a nauczyciel ma kłaniać się w pas i przytakiwać , bo " klient nasz pan " .
          A iluż to durnych rodziców , jeszcze głupszych niż ich dzieci !!
          • Gość: rodzic Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.net.stream.pl 09.12.12, 15:12
            Masz rację. A powinno być- nie podoba się to wara... Szkołę dzieciakowi można zawsze zmienić a nie dręczyć wszystkich dookoła i narzekać, że akurat ta szkoła to taka zła. Poszukaj lepszej, idealnej. Może takiej w której nic się nie wymaga ani od dzieci ani od ich rodziców. Tylko potem nie miej żalu, że wreszcie kiedyś prawda wypłynie, że dzieciak nic nie umie. Takie są szkoły prywatne i katolickie. Walczą o uczniów to i nic nie wymagają, żeby nie odstraszyć.
    • krzywyromb jak ja chodziłem do szkół to srajtaśmy nie było 06.12.12, 18:57
      Dopiero na studiach widziałem, sczerze mówiąc, nieźle mnie to zdziwiło. Zresztą ile kosztuje rolka 30 groszy, złotówkę.
      Patologia typu ksero, właściwie to fotokopiowanie, pojawiło się dopiero jak kończyłem liceum.
      Wcześniej owszem było i to nawet tanio, ale i tak się oszczędzało.
    • Gość: Kris Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.12, 19:02
      Dlaczego to ludzie mają dawać na papier do kibla? Przecież szkoła jest państwowa to niech państwo daje, a jeśli mają dawać ludzie to proszę o prywatyzację szkół. Państwo każe się uczyć i zmusza do chodzenia do szkoły to powinno zapewnić elementarne warunki sanitarne.
      A niektóre dzieci nie korzystają z ubikacji ponieważ boją się tam chodzić bo są bite. Niech każdy daje dziecku do szkoły papier i jak będzie potrzeba to sobie użyje, po co wszyscy mają płacić skoro potem nie każdy skorzysta?
      A tak poza tym to uważam że od dawania są bogaci. Bo do zwykłych szkół chodzą dzieci rodziców którzy mieszkają w blokach i kamienicach, a dzieci bogaczy chodzą do prywatnych, strzeżonych szkół, gdzie jedna klasa liczy kilka osób. Dzieci mają tam i papier i nie są bite. Uczą się języków i są zadowolone. Kapitalista gnębi ludzi z bloków i kamienic po to żeby mieć kasę na wykształcenie swoich dzieci. Dlatego władze powinny obciążać bogaczy podatkami od min. szkół. To będzie fair. I jeszcze jedno: nie gadajcie mi tutaj że pan kapitalista daje pracę i mamy mu być za to wdzięczni. On daje bowiem pracę nie z dobrego serca, ale z wyrachowania, bo człowieka potrzebuje do czynności z której ma potem zysk. Jak nie ma zysku to pan kapitalista zwalania człowieka i nie obchodzą go płacze pracownika i błagania że ma bachory na utrzymaniu i musi płacić na ich papier w szkole. Kapitaliści to na ogół socjopaci, którzy w kiblach za młodu bili innych uczniów.
      • Gość: abc Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.free.aero2.net.pl 06.12.12, 20:51
        Chłopie są szkoły, gdzie nauczyciele nie mogą się doprosić naprawy ksero i płacą po 40 gr za ksero 1 klasówki (klasa ma 30-32 osoby). Przynoszą swój czajnik bo dyrektor nie da .... takie miasto. Socjal w szkołach też jest obcięty, mydła, ręczników i herbaty też nie będzie mimo, że prawo UM do tego zobowiązuje. Jakie miasto, tacy terroryści :D
        • Gość: belfer Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.12, 21:14
          A w mojej szkole 4 nauczycieli musiało przynieść sprzęt na płyty CD podczas egzaminu gimnazjalnego nauczyciele skałdają się na środki czystości przynoszą do szkół własne kartki na ksero za to częstuje ich się słowami że sa nierobami. Nauczyciele i rodzice wzywam was zaprzestańcie kupować cokolwiek do szkoły nie daje samorząd i państwo zobaczymy jak wtedy szkoły będą wyglądać. Hm a jesli wtedy urząd miasta pozamyka jeszcze połowę szkół? To moze składajcie się na wszystko niech miasto myśli jak świetnie i oszczędnie rządzą się szkoły
      • Gość: asddff Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.gre.pl 06.12.12, 21:19
        dokładnie. Papier toaletowy to nie jest najważniejszy problem a kto potrzebuje niech sobie nosi swój. Co innego środku czystości- co jak co ale to właśnie z tym jest często problem. Jest kupowane najtańsze dziadostwo, potem jest myte byle było i tak się kręci wszystko.
        • Gość: fdgsdg Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.12, 22:11
          Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier - ważne, że na in vitro wystarczyło...
          • Gość: heh Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.12.12, 22:20
            to dobre podsumowanie
    • angrusz1 Subwencja oświatowa 06.12.12, 22:12
      jest zbyt niska . Nie pokrywa wydatków szkolnych .
      To posłowie ustalają wysokość subwencji .
      Przypominam rządząca koalicja to posłowie PO i PSL .

A w Wlk.Brytanii ?

www.bbc.co.uk/news/uk-politics-20592600
      A tutaj szczegół :
      "Health, education, international development, HM Revenue and Customs and nuclear decommissioning will be protected from this latest squeeze."

Czyli oświata nie będzie podlegać ściskaniu .
      • Gość: [p[ Re: Subwencja oświatowa IP: 212.87.246.* 06.12.12, 22:16
        jakoś wszędzie gdzie nie rządzi SLD jest na papier do kibla. Tylko tutaj doktor wendeta w bezczelny sposób pozbawia szkoły środków potrzebnych do przetrwania.
      • Gość: uczeń LO Re: Subwencja oświatowa IP: 212.87.227.* 07.12.12, 09:25
        > Przypominam rządząca koalicja to posłowie PO i PSL .

Dzięki Bogu, że nie PIS.
        • angrusz1 Re: Subwencja oświatowa 08.12.12, 18:57
          Gość portalu: uczeń LO napisał(a):

> > Przypominam rządząca koalicja to posłowie PO i PSL .
          >
          > Dzięki Bogu, że nie PIS.

Stagnacja gospodarcza dopiero się zaczęła . Zobaczymy " uczniu LO " , kiedy skończysz LO i zaczniesz szukać pracy a stagnacja jeszcze będzie trwała w najlepsze . Kolejne wybory parlamentarne będą dopiero w 2015 . Oj , do tego czasu z PO może zostać tylko próchno a w PSL już członek " nocnej zmiany " poszedł w odstawkę teraz .
          • Gość: uczeń LO preferencje- wyniki? IP: 212.87.227.* 10.12.12, 09:07
            Kolejne wybory parlamentarne będą dopiero w 2015 .

Akurat wtedy będziemy głosować, jeśli potwierdzą się dzisiejsze preferencje to na 28 osób:
            PO -12
            Palikot - 8
            SLD - 5
            PIS - 3
            • angrusz1 Re: preferencje- wyniki? 10.12.12, 09:18
              Gość portalu: uczeń LO napisał(a):

> Kolejne wybory parlamentarne będą dopiero w 2015 .
              >
              > Akurat wtedy będziemy głosować, jeśli potwierdzą się dzisiejsze preferencje to
              > na 28 osób:
              > PO -12
              > Palikot - 8
              > SLD - 5
              > PIS - 3

Słusznie uczeń LO pisze : jeśli .
            • Gość: Jacek Re: preferencje- wyniki? IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 00:23
              Uczniu! Palikot nie ma szans na tyle %! I bardzo dobrze.
    • Gość: heh Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.12.12, 22:15
      To chyba lekka przesada. Ja wolę, by moje dziecko mogło skorzystać z materiałów kserowanych przez nauczyciela, by pisało sprawdziany na kserowanych testach - 2 zł w ciągu roku na papier ksero mnie nie zbawi. Kilka rolek papieru toaletowego w ciągu roku też nie. Naprawdę proszę nie przesadzać.
      Patologią nazwałabym pozbawienie dzieci możliwości nauczania indywidualnego.
      • Gość: gó...arz Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 22:25
        Że w tych czasach chce się komuś uczyć .I w ogóle podziwiam nauczycieli co chcą nauczać.Nasz gó...dowądzacy powinien wszystkie szkoły pozamykać.A nie następne pokolenie bezrobotnych kształcić .Nauka jest sprawą wielkich.Maluczkim dostają się nauczki.Mieć 25 lat i żadnych perspektyw.Prócz polityki.
    • papysia Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier to... 06.12.12, 22:52
      U nas ostatnio papier jest, nawet mydło bywa - ale to pierwszy rok od wielu lat. I to wszystko. Papier do ksera wydzielany jest w mikroskopijnych ilościach - chociaż każda odbitka jest ewidencjonowana i podpisywana przez n-la. Ostatnie materiały piśmiennicze - długopisy za złotówkę - dostaliśmy od dyrekcji na początku zeszłego roku szkolnego. Brak jest wszystkiego, za własne pieniądze kupuje się papiery, bibuły,kleje, zeszyty. Dokumenty, a są tego sterty, zresztą w większości nikomu niepotrzebne, drukujemy w domu, na sprzęcie własnym lub grzecznościowo. Pokój nauczycielski - 10 m kw., nie ma nawet gdzie usiąść. W każdej wiejskiej i miejskiej szkole jest lepiej niż w szkołach częstochowskich. Dlatego bardzo chciałabym pracować 40 godz. w tygodniu w szkole - pracodawca MUSIAŁBY stworzyć odpowiednie warunki i materiały do pracy. MUSIAŁBY znaleźć się czas na przerwę śniadaniową, bo teraz prawie wszystkie przerwy międzylekcyjne spędzamy na dyżurach. I chętnie wezmę urlop w innym niż lipiec/sierpień miesiącu - w innych miesiącach wyjazdy są zdecydowanie tańsze. A z czasu pracy spokojnie się wyliczę, a nawet dostanę nadgodziny.
      • Gość: qwerty Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.net.stream.pl 07.12.12, 08:01
        panie Stefaniak, osobiście pan powinien sprawdzać ile dziecko w kabinie zużywa papieru oraz czy nie za dużo spuszcza wody po sobie i nakładać kary na rodzica, jak dziecko normę przekroczy, a najlepiej dać aneks do obowiązków salowych to sprawdzanie i pod koniec miesiąc zażyczyć sobie sprawozdanie na biurko

chroń nas Boże od takiego "uzdrowiciela"
    • Gość: emeryt Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.12, 08:13
      Gdyby dyrektorzy szkół mniej myśleli o własnej kieszeni , tylko bardziej o szkole i mieli więcej ambicji i mniejszy własny apetyt , takiego problemu by nie było !!!!!!!
      • hig-h-heels Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier 07.12.12, 08:42
        Mój syn w zeszłym tygodniu przyszedł ze szkoły i oświadczył, że pani dyrektor zapowiedziała,że jak dzieci będą za dużo wody w toaletach zużywać to rodzice będą płacić za wodę . Myślę,że to jest postraszenie dzieci, ale fakt uśmiechnęłam się na myśl o płaceniu wody jeszcze w szkole:)
        • Gość: pytam Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.12.12, 14:03
          i po co takim jałowym gadaniem pani dyrektor ośmiesza siebie i szkołę?
      • Gość: fala Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.12, 09:02
        Emerycie co chciales przez to powiedzieć?
        • Gość: emeryt Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.12, 09:10
          Nic szczególnego. Niedawno fajny film o złodziejach oglądałem i takie mam dziwne skojarzenia , a do tego jeszcze smutne doświadczenia z pracy.
          • aka79 Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier 07.12.12, 09:19
            Do przedszkoli i żłobków też się nosi papier toaletowy, ksero, chusteczki...
    • przem0_25 Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier to... 07.12.12, 09:50
      Kochana komuna , to niech dyrektor tymczasowo wyciera d. gazetą nauczycielską , lub papierem ksero ,a dzieciom pożyczy papier t. , bo w magazynie tylko ocet stoi na pułkach . Albo zadłuży się u dzieci w SKO , weźmie kredyt i kupi . Jest jeszcze jedno wyjście zbierze zbędna makulaturę , stare kartkówki , rysunki itp. i pobiegnie do skupu i zamieni bądź na pieniążki , bądź na papier toaletowy. I trzeba to było "Solidarności" walczyć o te "prawa" jak te ich "prawa" z powrotem wyszły na "lewa".
    • mufinka78 Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier to... 07.12.12, 10:02
      A może czas zainteresować się przedszkolami. Podobno pieniądze na szkoły i przedszkola są wspólne w kasie Urzędu Miasta. W Przedszkolu nr 15 w Częstochowie rodzice muszą kupować papier toaletowy, mydło, chusteczki, ręczniki papierowe itd.... Nie wspomnę co zawiera wyprawka, nie sądzę że dziecko jest w stanie przerobić w ciągu roku taką ilośc artykułów papierniczych. No i oczywiście rodzice muszą przynosić zabawki dla dzieci albo się składać na nie, gdyż Miasto nie daje żadnych pieniędzy na to. Takie rzeczy mogą się dziać tylko w Częstochowie.
      • dantonka Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier 07.12.12, 13:46
        nie tylko w tym przedszkolu tak jest i nie tylko w obecnym okresie - i przyznaję, że to bardzo ciekawe zwłaszcza, że przedszkole jest płatne
    • Gość: pełna irytacja Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.12.12, 10:42
      Problem szkół w Częstochowie i ich wyciskaniu do zera jest znany chyba wszystkim co mają z oświatą do czynienia - likwiduje się szkoły, łączy klasy (są już po 30-ro uczniów), likwiduje nauczanie indywidualne, etaty w świetlicy (bo UM nie chce płacić za godziny opieki nad naszymi pociechami gdy jesteśmy w pracy), od tego roku zlikwidowano wszystkie koła zainteresowań, a te co są, nauczyciele MUSZĄ prowadzić z godzin "karcianych" - czyli charytatywnie.
      Mój mąż pracuje w szkole, ma cały etat...9 godzin w jednej szkole, drugie 9 w szkole na drugim końcu miasta. W domu zorganizowane profesjonalne biuro, ksero, skaner, drukarka.
      Tak jest przecież od kilku lat. Wiem że się zaraz wyleje kubeł lokalnego szamba na moją głowę, że nauczyciele mają świetnie bo pracują 18h/tydzień. TO JEST KŁAMSTWO potęgujące jakąś nagonkę na oświatę. 18h to ma zajęć dydaktycznych tych płatnych, 4h (bezpłatne) kółka polonistycznego, ponieważ jest wychowawcą, co tydzień 2h konsultacji od 16 do 18, lub wywiadówka, lub dyskoteka, lub wyjście z klasą, lub wycieczka, lub wyjazd na konkurs, lub wyjście na rajd (z godzin karcianych), lub przygotowywanie akademii rocznicowych, lub rada pedagogiczna, lub rada szkoleniowa, lub akademia z okazji, 3 maja, 11 listopada, dnia nauczyciela, patrona szkoły (słynny pisarz), bożonarodzeniowa, na Wielkanoc, na 8 marca (to wiąże się z godzinami prób),...tak zgadniecie, bezpłatnymi! A TERAZ NAJLEPSZE, PONIEWAŻ PRACUJE W DWÓCH SZKOŁACH WSZYSTKIE WYMIENIONE ZAJĘCIA NIEPŁATNE MUSI WYKONYWAĆ NA RZECZ OBU SZKÓŁ BO TAKIE SĄ JEGO OBOWIĄZKI.
      To jednak nie wszystko, poprawia dyktanda, wypracowania, sprawdziany - wszystko w domu a wszystkie sprawdziany są przygotowywane na własnym papierze i na własnej prywatnej drukarce.

Jest tego tak dużo że zdecydowanie pracuje więcej niż 10-11h na dobę.
      Jeszcze dodam że jego wymiar godzin to pół etatu, resztę ma z tzw. dopełnienia etatu czyli liczą się REALNIE PRZEPRACOWANE GODZINY - CAŁY ETAT WYCHODZI ZATEM PRZEZ 10 MIESIĘCY! Takie są wytyczne naszego UM i wydziału oświaty.
      Jakakolwiek skarga - brak dopełnienia etatu, czyli 1250 zł/miesiąc, ale ...godziny "karciane" (przypomnę, bezpłatne) pozostają bez zmian.
      I jeszcze jedno. Mój mąż pracował w szkole do 15 lipca. Sprzątanie klas (tak nauczyciele to robią), inwentaryzacja w bibliotece itd.
      Pracę rozpoczął dokładnie 20 sierpnia w poniedziałek, bo trzeba przygotować się do roku szkolnego. Wiem że są inne szkoły, które tak nie są wymagające od nauczycieli ale tych co roku ubywa bo takie są "wytyczne"- nie pytajcie skąd bo nie zgadniecie.

Ja pracuję w prywatnej firmie, lekko nie ma- to fakt ale gdy wybija 16 idę do domu. Nie biorę ze sobą pracy, nie drukuję w domu, nie mam nadgodzin bo szef za nie nie płaci. Nie odbieram telefonu w domu od rodziców, nie wydzwaniam po kuratorium, w ogóle mało mnie obchodzi co się dzieje z moimi "podopiecznymi" czyli klientami po skończonej pracy. Skończyłam też kierunek pedagogiczny i dziękuję Bogu że nie zostałam w szkole. Dom wariatów się zrobił w oświacie. Na koniec dodam że na cały etat (40h/tydzień) płacą mi 2200 netto na miesiąc. I mam czas aby to napisać :-)

Jest to jednak już jego ostatni rok pracy w szkole, wypalił się i z końcem roku przechodzi na etat do prywatnej firmy. Miał powołanie i zacięcie, to prawda - na jego miejsce przyjdzie nowy nauczyciel, stażysta :-) TAKICH POLECA ZATRUDNIAĆ UM CZĘSTOCHOWA! BO SĄ NAJTAŃSI!
      Dla mało zorientowanych dodam że taki nauczyciel zaraz po studiach zarabia na cały etat 1400 zł netto, a będzie miał dwie szkoły....dopełnienie etatu....realnie jedne miesiąc wakacji.
      Od męża wiem że młodzi nauczyciela już teraz często rezygnują, wybaczcie mi że to napiszę ale są też gorzej przygotowani do zawodu bo np. nasza Akademia Jana Długosza "na siłę" trzyma studentów na kierunkach humanistycznych aby ministerstwo wydziału na uczelni nie zlikwidowało - tak mało jest chętnych obecnie do tego zawodu.

DLATEGO śmieszą mnie komentarze atakujące dyrektorów, śmieszą również te, które atakują nauczycieli - ot taki polski grajdołek. Nie wiedzą ale krzyczą jak to innym dobrze.
      • jadcem Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier 07.12.12, 12:38
        z tym wynagrodzeniem to tak nie końca mam koleżankę pierwszy rok pracy cały etat na rękę dostaje 1700,00
        • Gość: fakt Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.12.12, 13:04
          Moja znajoma też się dostała do pracy w szkole. Studia zaoczne skończyła - ledwo.
          Nie ukrywała że pracę ma po znajomości, teraz to chluba że się je ma :-)
          Zarabia 1550 zł netto, podobno.
      • liber007 Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier 09.12.12, 21:36
        Dokładnie, narzekają na wszystko a nie myślą nad podstawami...
        ludzie nie myślą o tym, że lepiej obniżyć podatki, samemu zapłacić za szkołę i posyłać dziecko do szkoły jaka nam się podoba z programem jaki nam się podoba, bo kto lepiej jak my wiemy czego powinno uczyć się dziecko żeby było w stanie znaleźć sobie pracę? na pewno nie pracownicy ministerstwa czy parlamentarzyści...
      • Gość: oko Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 08:30
        nauczyciele pracujcie zgodnie z Kodeksem Pracy a nie na podstawie demotywującej Karty Nauczyciela!
        • angrusz1 Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier 10.12.12, 09:21
          Gość portalu: oko napisał(a):

> nauczyciele pracujcie zgodnie z Kodeksem Pracy a nie na podstawie demotywującej
          > Karty Nauczyciela!

Kodeks pracy to prawo ustanowione przez Sejm i Karta Nauczyciela to też prawo ustanowione przez Sejm.
          One są uzupełniające się , ale po to uchwalono KN aby to szczególne prawo stosować wobec nauczycieli .
          Jeśli ci się KN nie podoba , to kandyduj , wygraj wybory i w Sejmie próbuj zmienić .
          W przeciwnym razie twoje pisanie jest warte funta kłaków .
    • Gość: wowo Korea Północna bardziej cywilizowana IP: *.ice-net.pl 07.12.12, 13:50
      no cóż, unijna Polska osiąga coraz bardziej "spektakularne suckesy".
      • Gość: Niewodniczański On IP: *.apus-net.pl 07.12.12, 14:18
        Bijesz kolego wszelkie granice dyletantyzmu.
        Ale skoro Ci z tym dobrze to kompromituj się dalej.
        • Gość: do niewod... Nie jestem twoim "kolegą". IP: *.ice-net.pl 07.12.12, 14:46
          primo: nie jestem twoim "kolegą".
          secundo: wyraziłem swoje zdanie, a ty nie jesteś dla mnie stroną do dyskusji.
          tertio: recytuj sobie wierszyk: że "lepiej biednie z PO niż coś tam z Jarosławm" a ocenę rzeczywistosci zostaw mądrzejszym od siebie, tym bardziej że oprócz ogólnikowych i obraźliwych wstawek nie masz nic mądrego ani trafnego do powiedzenia.
          bez odbioru. i nie traktuj tego jako dyskusji z tobą, żeby ci się nie wydawało.
          • Gość: Julka Brawo! Nie daj się. IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.12, 15:05
          • Gość: Niewodniczański ice IP: *.apus-net.pl 07.12.12, 16:06
            primo: Z dyletantem się nie dyskutuje, dyletanta tratuję się milczeniem.
            sekundo: To wystarczająca kara.
            tertio: ....już nie jest potrzebne.
            • Gość: Małgo Re: ice IP: *.net.stream.pl 07.12.12, 17:55
              Wszystkiego najlepszego w związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia.
              • Gość: gościu Na wigilię idźcie do wyborców PO IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.12, 20:38
                Co trzeci Polak jest zmuszony do zaciskania pasa ,w którym brakuje już dziurek.Bieda panie bieda.Bo kryzys jest dla bogatych.Zobaczcie w okolicy kto głosował na te dziwy .I wproście się na wigilię.Nie ma prawa odmówić.
                • Gość: Rysiu Stefaniaku! Re: Na wigilię idźcie do wyborców PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 08:10
                  Patologią jest zrzucanie ciężaru odpowiedzialności za utrzymanie wszystkiego na społeczeństwo. Nie bądź zdziwiony jak łyżka od niemożliwego, że rodzice od dawna utrzymują przedszkola i szkoły. Nie mówi się wtedy "patologia", tylko: "dziękujemy paniom i panom za pomoc w utrzymaniu tego demokratycznego, bankrutującego państwa wszelakiej szczęśliwości". "...idaełów Twych całą kolekcję codzienności patyna... pokryła..."
                  • Gość: bęc Re: Na wigilię idźcie do wyborców PO IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 09.12.12, 12:45
                    Mnie najbardziej podobają się te niewątpliwie szczere słowa skierowane do pana naczelnika na forum i te niewątpliwie nieszczere uśmiechy i słowa uznania, którymi jest obdarzany w realu
                    • Gość: tak Re: Na wigilię idźcie do wyborców PO IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 08:20
                      Na szczerość jest wtedy miejsce, kiedy druga strona dopuszcza możliwość dyskusji.
    • angrusz1 Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier to... 10.12.12, 09:31
      Jeszcze niedawno władze oświatowe zastanawiały się , które szkoły zlikwidować , bo jest niż demograficzny .
      Oczywiste jest , że nie będzie się likwidować dobrych szkół , tylko złe .
      Ale dlaczego te złe szkoły są złe ?
      czy tylko dlatego , że tam źli nauczyciele uczą , czy są i inne powody .

Oto tutaj

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,12997783,Prawda_o_wroclawskich_liceach__jaki_uczen__taki_wynik.html
      widać - pośredni dowód - że dobra szkoła to w przeważającej mierze jest dlatego, że tam chodzą , uczą się dobrzy uczniowie . Dobrzy : zdolni , pracowici i przyzwoicie zachowujący się .

Taak, to dyscyplina , wysoka dyscyplina pracy powoduje , że osiąga się dobre wyniki .

Jak tę dyscyplinę w szkole przywrócić ?

Oczywiście najpierw trzeba odsunąć od władzy - na każdym szczeblu - tzw postepaków , czyli tych od " postepowej " , " nowoczesnej " oświaty .
      To oni zepsuli dyscyplinę w szkole . To oni są tym źródłem upadku oświaty .
      • Gość: zyga Re: Szkolny budżet trzeszczy, zabrakło na papier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 15:48
        brawo Angrusz,popieram ,czy mamy czekać jak postępaki wymrą?
    • Gość: ooo kpiną to są zarobki polityków IP: *.citynsk.ru 17.12.12, 05:49
      i innych kolegów matyjaszczyka
      • Gość: elmo Re: kpiną to są zarobki polityków IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.12.12, 10:09
        nie żartuj, zarabiają tyle, bo są świetni!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka