Dodaj do ulubionych

Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestują...

19.01.13, 15:15
jaskola.pl/wordpress/?p=1448

Tomasz Jaskóła przewodniczący STOWARZYSZENIE NASZ LISINIEC wspiera radnych Zająca i Biernata. Oto mój wpis publikowany od miesiąca!

Wspierajmy radnych Zająca i Biernata! Nie możemy dopuścić, aby KOSZTY wywozu śmieci stały się UCIĄŻLIWE dla mieszkańców.

Mieszkańcy Częstochowy mają prawo żądać, aby nie było żadnej podwyżki. POWÓD? Od wielu lat z naszych PODATKÓW i MAJĄTKU KOMUNALNEGO inwestowano w wysypisko śmieci na SOBUCZYNIE. Zainwestowaliśmy i to jest nasza wartość dodana. Mieszkańcy powinni wykorzystując ten fakt zażądać utrzymania obecnych stawek. Dlaczego mamy płacić DWA RAZY?

Zatem mieszkańcy innych gmin - okolicznych nie inwestując, będą mieli te same ceny. To jest wystarczająca przesłanka, aby zastanowić się nad tworzeniem koalicji obywateli przeciwko takim rozwiązaniom.

W imieniu mieszkańców Lisińca zwróciłem na to uwagę podczas zebrania rady dzielnicy w obecności władz. Mieszkańcy bowiem nie mogą być KARANI ZA INWESTOWANIE!

CENY POWINNY POZOSTAĆ NA STARYCH STAWKACH!

Tomasz Jaskóła
Obserwuj wątek
    • wiarygodnyjerry Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu 19.01.13, 15:43
      No może w końcu rady dzielnic się na coś przydadzą...
    • Gość: Marryann Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.13, 17:11
      Panie Jaskóła !
      Słyszałam, że miał Pan przyjść do Biura Rady i coś wyjaśnić. Miesiące lecą, a Panu odwagi brakło, czy co ....? A taki elokwentny, prawy i sprawiedliwy ...
      • Gość: Julka I zaczęła sie prywata... IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 17:16
        Napisz Ty sobie maila do pana Jaskóły i czekaj na odpowiedź, bo znowu cały wątek będzie nie na temat.
      • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 20:19
        Miałem wyjaśnić dwie sprawy:

1. Dlaczego rok rozpatrywano skargę na dyrektora, po czym nie informując mnie i drugiego nauczyciela, rozpatrzono skargę tak, że 70 % treści podejrzeń przestępstw nie zajęto się nimi. Dlatego nie poinformowano, nas i cichcem wnioskowano odrzucenie.

- zgodnie z prawem powinienem otrzymać informację, ale tutaj chodziło, o to, aby odrzucić na Radzie Miasta i ochronić Pana Ponchałę.

2. 29 marca 2012 roku poszedłem na Radę Miasta i wystąpiłem przed Radnymi. Przekonałem 28 radnych, aby Komisja Rewizyjna zajęła się ponowanie sprawą, bo W MOIM PRZEKONANIU POMINIĘTO NAJGROŹNIEJSZE ZARZUTY (we wniosku o odrzucenie skargi wobec Ponchały w ogóle je pominieto).

Urzędnik, który mnie nie zawiadomił powinien absolutnie odpowiedzieć dyscyplinarnie. To kumoterstwo a nie pomyłka. Mieliśmy nie nie wiedzieć i NIE OBRONIC ewidentnych rażacych błędów.

Powiedziałem na Radzie zdenerwowany, że NIKT NAS NIE POINFORMOWAŁ. Protokół jednak kiedy go zobaczyłem wspominał, że na radzie Miasta przyznałem że zostałem poinformowany. Zarzuciłem kłamstwo, bo tak nie powiedziałem, zresztą protokół pomijał inne kwestie.

Wyjaśnię to, ale chciałbym wiedzieć także ... i tutaj się zatrzymam. Ewidentnie przestraszono się, że nikt nas nie poinformował i POD STOŁEM robiono odrzucenie skargi. Stare znajomości? Mam wymienić nazwiska?

Tomasz Jaskóła
        • Gość: marryann Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.13, 20:39
          Mataczysz Gościu ... Brniesz ... Wyszło szydło z worka ... Mały jesteś !
          • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 21:09
            Proszę uważać jednak na słowa. Skoro publicznie Pan twierdzi, że mataczę to niech Pan lepiej ma uzasadnienie. To nie ja jestem członkiem pewnej partii i znajomym osoby zainteresowanej na którą była skarga. Czy publicznie muszę napisać kto to jest? Czy przełożony wie? Bardzo dobrze zachował się Pan Przewodniczący Zdzisław Wolski. Drugim razem miałem pełne zawiadomienie. Zatem dlaczego nie było go za pierwszym razem, a radni uznali, żeby odrzucić wniosek o odrzucenie skargi?

Tomasz Jaskóła

PS - wątek jest o śmieciach, problemach mieszkańców. Piszmy o tym, a nie o mnie :)
    • Gość: *-* Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.13, 17:43
      „Prezydent Matyjaszczyk na spotkaniu z nimi tłumaczył, że magistrat nie chce dzielić miasta na sektory, bo boi się zmowy cenowej. „

Panie Matyjaszczyk, do jakich szkół żeś pan chadzał, bo sądząc po przytoczanej argumentacji to raczej do szkół dla osób o pewnej ułomności, szkół potocznie zwanych specjalnymi.
      • Gość: Eliot Ness Wszystko to co dzieje się wokół odpadów w Polsce.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 19:40
        Wszystko to co dzieje się wokół gospodarki odpadami w Polsce to powód do tego aby wszcząć śledztwo przez CBA i CBŚ - i sprawdzić dlaczego po 22 latach naszej suwerenności - zamiast implementacji unijnych zasad organizacji i finansowania do polskiej gospodarki odpadami komunalnymi, mamy scenariusz Beaty Sawickiej dla odpadów municypalnych czytać tutaj... A jest sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu mniej płacić za odpady - ale trzymającego władzę w Częstochowie nie interesuje to aby było tanio i dobrze - patrzeć tutaj i słuchać co mówi minister środowiska - tutaj... Może być tak w Częstochowie patrzeć tutaj - a nie tak jak śmierdząco jest teraz - patrzeć tutaj
    • Gość: asaa Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 20:02
      Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego opłata za śmieci ma być zależna od ilości zużytej wody? Co ma jedno do drugiego?
      • Gość: tata Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.net.stream.pl 20.01.13, 14:14
        większe zużycie wody świadczy pośrednio o większej ilości ludzi w gospodarstwie( 2 osoby mniej wszystkiego zużywają niż np.6osób. Równie dobrze mógł by być uśredniony przelicznik na energię elektryczną. Nie uwzględnia się tu skrajnych przypadków że np. rodzina sobie robi lodowisko czy podlewa ogródek) To domniemanie o większej ilości ludzi w gospodarstwie domowym.
        więcej ludzi - to więcej śmieci wytworzonych
    • Gość: Adam Jeden wielki śmietnik... IP: 212.87.246.* 19.01.13, 20:37
      Tak właśnie: Częstochowa
      • Gość: pielgrzym Re: Jeden wielki śmietnik... IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 22:37
        A za pielgrzymów ,kto zapłaci:mieszkańcy ,czy klasztor jasnogórski
        • Gość: pp Re: Jeden wielki śmietnik... IP: 212.87.246.* 20.01.13, 09:25
          zapytaj prezydenta Matyjaszczyka to on jest odpowiedzialny za strategie miasta.
          • Gość: Bierzcie się do... Lourdes utrzymuje partnerskie stosunki z Częstocho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 22:02
            "Lourdes ma bardzo rozwiniętą infrastrukturę pielgrzymkowo-turystyczną (kilkadziesiąt tysięcy miejsc noclegowych). Od 1990 r. Lourdes utrzymuje partnerskie stosunki z Częstochową". To proste więc sprawdzić jak to robią Francuzi...
            • Gość: typek Re: Lourdes utrzymuje partnerskie stosunki z Częs IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 22:08
              Mamy tu takie znawcę prosto z Paryża.Jest aktualnie na gorącej linii.
    • Gość: mamlasy pl Pokrzyczycie i zapłacicie, a za rok za deszczówkę IP: *.arbelon.com.pl 19.01.13, 20:47
      pokrzyczycie i zapłacicie.
      np. za śmieci ok 600 zł rocznie. Czyli np. smartfonik albo nowa komóreczka pójdzie do kosza.
      a za rok obliczą wam powierzchnie dachu i za dar niebios, czyli deszcz, też zapłacicie.
      przecież ci na górze muszą utrzymać swoje wysokie pensje. więc dopływ świeżej gotówy jest potrzebny. wszystko drożeje. za 1500 zł nie będą robić albo wyjeżdżac do pracy jako gastarbeiter.
      • Gość: Erazm [...] IP: 62.244.151.* 19.01.13, 21:10
        Treść postu jest niedostępna.
        • Gość: Eliot Ness A dlaczego Częstochowa woli śmierdzące śmietniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 21:36
          Jest sposób aby wszyscy segregowali w Częstochowie i aby opłata za śmieci była niewygórowana (i prezydent o tym wie...) - ale dlatego, że mało się płaci - to rady gmin, zarządy spółdzielni mieszkaniowych i grupy trzymające władzę udają że nic o tym sposobie nie wiedzą, wychodząc z założenia, że oni dobrze zarabiający i tak się „wyżywią” - patrzeć tutaj i słuchać co mówi minister środowiska - tutaj... Może być tak patrz - a nie tak śmierdząco jak jest teraz - patrz
          • Gość: Kordecki Re: A dlaczego Częstochowa woli śmierdzące śmietn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 21:48
            Wiceprezydent Gdańska publicznie przyznał się że bierze (czytać tutaj) - może nastał czas szczerości?. Wiecie ile może wynosić "wdzięczność" za jeden sektor w Częstochowie?
            • Gość: m. Dlaczego decyzje rządu Platformy Nieobywatelskiej IP: *.ecatel.net 19.01.13, 22:35
              Są krzywdzące.Ministrowie, wraz z PSL to dyletanci i kumotrzy partyjni .Żadnej ustawy nie potrafią przygotować.Bełkot i niezrozumiałe dyrektywy to specjalność Tuska. Janosikowe to nowa specjalizacja rządu.
        • kawalerka5 Re: Czerwona sitwa 20.01.13, 07:45
          www.7dni.com.pl/Aktualnosci/?id=1293&addComment=no
          to też o sitwie
          i wszechmocnym matyjaszczyku
    • proczestochowa Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestują... 19.01.13, 22:42
      Najprostszym sposobem na JASNOŚĆ I transparentność, jest wprowadzenie do obiegu WORKÓW, i tylko ONE Z LOGIEM gminy, kupowane w sklepach miałby być odbierane przez firmy wywozowe. Tym samym ROBIMY WSZYSTKO jasno, prosto i UCZCIWIE oraz sprawiedliwie.

TAK śmieci wystawiane tylko w workach z logiem miasta. Oczywiście będą osoby chcące COS SKRĘCIĆ, ale skala będzie niewielka.

Tomasz Jaskóła
      • Gość: ale Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 23:17
        ... kiepski pomysł, bo kto będzie sprawdzał czy te worki to nie podróby?
        Poza tym sprzedaż worków na lewo, szara strefa workowa, wojna na worki, wojna workowa, nowe obraźliwe zwroty typu "pilnuj swego worka" albo "nie twój worek" albo "ty worze" lub "do wora z nim" - to np. do nieudolnego naczelnika albo prezydenta miasta...
        Nie upatrywałbym w "workach" zbawienia.

Ponadto, problem z logo na worek...
        Znowu konkurs albo przetarg na logo worka - dodatkowe koszty, podejrzenia o "ustawienie", problem z wyborem jury albo komisji przetargowej - skąd wziąć uczciwych czyli nieprzekupnych ekspertów biegłych w sztuce workowego logo?

Myślę, że teoretyczny postulat "robimy wszystko jasno, prosto, uczciwie i sprawiedliwie" czyli JaPUS to jednak idealizm i swoista kwadratura koła - zadanie niewykonalne nawet z pomocą cyrkla i linijki czyli worka i logo.
      • Gość: m. Oj Jaskóła IP: *.ecatel.net 19.01.13, 23:29
        Żadne logo nic nie pomoże.Będziemy bulić za siebie i za pielgrzymów i turystów .Wszystkich razem wziętych.Raz ,że ludzie wychowani w socjal -komunie.Drugi , przepisy wzięte z sufitu.Trzeci ,że bieda i bezrobocie.Krety codziennie rozrywają worki i sortują śmieci .Nie ma sprawiedliwości .Jest samo życie i bezpłciowe przepisy.Które dają prawo gminom łupić .I będą łupić .A my z pyskiem na necie.
        • Gość: Kazimierz Re: Oj Jaskóła IP: *.apus-net.pl 20.01.13, 14:09
          A my z pyskiem na necie.

Przyjdzie Jarek to netu też nie będzie.
        • Gość: gościu Re: Oj Jaskóła IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 17:27
          Zgońmy na Jarka na jego mamę ŚP.Polacy to notoryczni idioci .Wybrali drugi raz rząd Platformersów i Ludowcym .Rząd notorycznych kłamców .Żadne obietnice złożone w roku 2007 nie zostały zrealizowane .A my po raz drugi wybraliśmy kłamców.Nie jesteśmy idiotami?Wybraliśmy Bula -Komorowskiego .Który nic nie robi ,tylko nas ośmiesza na arenie międzynarodowej.Nie jesteśmy idiotami?Jesteśmy ,bo się nie sprzeciwiamy podwyżkom .Jesteśmy ,bo nie sprzeciwiamy się wyprzedaży resztki majątku narodowego przez ten rząd.Rząd ,który na każdym kroku nas oszukuje.
    • lester15 Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestują... 20.01.13, 13:24
      Jeśli można okraść ludzi zgodnie z prawem to się to robi! Jeśli można obrabować i puścić z torbami i metrami sześciennymi wody na karku - tym lepiej. Oto nasza lokalna "wadza"! Bezczelność 1000 razy większa niż za KOmuny!
      • Gość: sasiad Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 13:35
        LISINIEC JUŻ ZACZĄŁ zbieranie podpisów pod PROTESTEM

skoro oni mogą to dlaczwego tego nie robić w calym mieście? Panie Jaskóła gratuluję.
        • Gość: bunt obywatelski Albo bunt obywatelski, albo dojenie leszcza bez ko IP: *.arbelon.com.pl 20.01.13, 14:28
          nie ma już wyjścia. pozostaje już jedynie bunt obywatelski. jakie plusy z niego. wzrośnie świadomość obywatelska obywatela, w grupie, zespole coś znaczę, coś mogę.
          bez buntu obywatelskiego ci na górze nadal będą uprawiać dojenie leszcza.
          tu nie chodzi o politykę, PiS, PO, SLD. tu chodzi o nasze pieniądze, ciężko zarobione, wręcz wydrapane.
          67 lat, podwyżki ZUSu, radary, paliwo, teraz śmieci, za rok deszczówka.
          albo wylejemy im kubeł zimnej wody na cwane łby, albo wydoją nas bez konca i będą coraz butniejsi.
          • Gość: Jasne... Taka jest wola nieba, z nią się zgadzać trzeba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 15:04
            Lemingi mają zakodowane to aby z radością zmierzać ku przepaści i nawet lodziarskie opłaty za śmieci potraktują jako konieczną daninę dla POmocników w marszu dla osiągnięcia tego aby "żyło się lepiej"... - patrzeć tutaj
            • Gość: ale Re: Taka jest wola nieba, z nią się zgadzać trzeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 16:34
              @Jasne...

Gmyz może być niewiarygodny?
              www.himavanti.org/pl/c/artykularnia/cezary-gmyz-i-rzeczpospolita-funkcjonariusz-komunistycznej-sluzby-bezpieczenstwa-prl-atakuje-bractwo-himawanti-i-mohana-ryszarda-matuszewskiego
              Dla porządku:
              w Częstochowie "opłaty śmieciowe" ustala SLD!
              Ci co "kochają mieszkańców i Częstochowę" łupiąc ich niemiłosiernie.
    • rdbckm Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestują... 20.01.13, 16:44
      Podatek śmieciowy to jedno wielkie, trefne, śmierdzące ustrojstwo mające tylko i wyłącznie wyłudzić od ludzi kolejną darmową kasę. Osobiście nie podoba mi się ten pomysł na całej linii.

Gó... za przeproszeniem nasze Państwo i rządzących obchodzi komu ja płacę za wywóz śmieci? I tak do tej pory był obowiązek posiadania kosza na śmieci, a to z kim ja mam ochotę podpisać umowę o jego wywóz to już MOJA osobista sprawa.

Według mnie ustawa w całej swojej popieprzonej rozciągłości łamie moje konstytucyjne prawo do wolnego słowa i wyboru.
      • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 04:54
        LIST PROTESTACYJNY

docs.google.com/document/d/1lZwddM0nd5UgSz9opVILak5hc4giEPLpbmZBxrWdw7c/edit
        LISTA protestacyjna w sprawie śmieci WEJDŹ NA LINK, WYDRUKUJ, ZBIERAJ PODPISY, UMÓW SIĘ ZE MNĄ MAILOWO I ODDAJ LISTĘ :) POWODZENIA :)
      • Gość: <<< Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 09:49
        miej pretensje do Tuska i jego ferajny,Matyjaszczyk robi co mu kazał "wuc"
        • Gość: y tylko 3 razy drożej IP: *.stormdns.net 21.01.13, 19:53
          żeby coś skręcić dla swoich?
    • Gość: grey Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: 212.87.241.* 20.01.13, 16:50
      - Kto zatrudnia prezydenta i pozostałe władze miasta?
      Odp: MIESZKAŃCY miasta.
      - Skoro to mieszkańcy są pracodawcą, to mieszkańcy ustalają realną w/g nich górną granicę opłaty śmieciowej na poziomie np. 9 zł od osoby i jeśli pracownicy w postaci władz miasta nie są w stanie takiemu wymaganiu sprostać, powinni się zwolnić, przyjdą tacy, którzy bez problemu dadzą radę. Kto tu kogo zatrudnia i kto stawia wymagania, to władza ma reprezentowć społeczeństwo a nie społeczeństwo realizować zachcianki władzy.
      • mistral75 Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu 20.01.13, 19:14
        @grey
        Calkowicie sie zgadzam z Twoja krociutka, lecz tresciwa ocena.

Dodam jeszcze swoja.
        Mieszkancy widocznie polubili, jak im sie dobiera do do..ppy., jak ich sie dyma na calego po pozorem roznych cudacznych tlumaczen.
        A prawda w temacie jest jedna.
        Jak raz sie taki mieszaniec partyjno-biznesowocw...owy dorwie do koryta, zrobi wszystko zeby inni towarzysze rodziny nie zaznali glodu i chlodu codziennego zycia.
        Sila ich trzeba odrywac od koryta, obojetnie jakiego koloru koryta.

Tzw. szara masa narodowa ma tylko za zadanie do tego koryta dokladac coraz wiecej zarcia.
        Nie bez kozery tak pisze, poniewaz tak sie pisze o swiniach, swiniach wciaz glodnych nowego zarcia.

A moze by sie tak znow ruszyc i obudzic energie, ktora towarzysz Matyjaszczyk obiecal i pokazac ludziom oplacanym z naszych podatkow, gdzie jest ich miejsce w kolejce...zycia.
        Byc moze po prace w PUP-ie.

Mam nadzieje ze Ci dymani, czyli wiekszosc spoleczenstwa, za swoja biernosc i brak checi rozlicznia tych, ktorzy nami rzadza, obudzimy sie i zatrzasniemy swoim niezadowoleniem w naszym kraju,... miescie, ta grupa cwaniakow, urzadzonych na najbardziej intratnych stanowiskach.
      • Gość: gościu Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 20:40
        Mieszkańcy maja tyle do powiedzenia co kot napłakał.Jak przyszło protestować pod urzędem miasta .To garsteczka krzyczała.Łatwiej na necie.Ludzie się wyluzują ,jak napiszą.Władza to przeczyta lub nie.I dalej to samo.Ale się skrzyknąć ,jak w sprawie ACTA .To przerasta wszystkich piszących tu na necie.
        • Gość: ziomal Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: 91.210.242.* 21.01.13, 08:22
          faktycznie wydrukujmy ten list protestacyjny i zacznijmy zbierać podpisy bo przecież 99% mieszkańców jest niezadowolonych z popierania znajomków i zmonopolizowania rynku naszym kosztem niech SLD zobaczy jakie ma poparcie
    • Gość: oko czy radny Zając ma rozdwojenia jaźni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 08:48
      Nieśmiało zapytam radnego z PO p. Zająca czy nie ma rozdwojenia jaźni ?
      Przecież ustawa śmieciowa została przeforsowana głosami PO !
      • Gość: do oka Re: czy radny Zając ma rozdwojenia jaźni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 08:52
        tak ,owszem,ale uchwały o cenach i sposobach naliczania podejmują rady gmin!!! W ustawie nie ma żadnych cenowych sugestii.
        • ekoobywatel Mamy ustawę dla śmieciowych lodziarzy... 21.01.13, 10:23
          Tak więc po 22 latach od odzyskania suwerenności - zamiast implementacji unijnych reguł do polskiej gospodarki odpadami komunalnymi - mamy ustawę wychodzącą naprzeciw oczekiwaniom chcącym kręcić śmieciowe lody a kryjący aferę urzędnicy sami już gubią się w swoich matactwach – patrz w google.pl hasło: „resort gubi się w argumentach”… czytać tutaj .... A ci którzy protestują przeciw temu patologicznemu stanowi - są zastraszani przez państwowe instytucje - czytać tutaj...
          • Gość: ciekawy Re: Mamy ustawę dla śmieciowych lodziarzy... IP: 212.87.241.* 21.01.13, 14:02
            Dlaczego "lodziarzy"?
            • Gość: Eliot Ness Dlaczego mamy ustawę dla śmieciowych lodziarzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 16:25
              Bo zaplanowano taki scenariusz a`la Beata Sawicka aby wyeliminować możliwość działania w odpadach podmiotów publicznych na zasadzie "non profit" - czyli zupełnie inaczej niż na przykład jest to w Szwecji - czytać tutaj... . www.youtube.com/watch?v=bJX10h7mG-o
            • Gość: Josef O. Wy goje macie okazję aby cicho siedzieć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 17:31
              Wy goje rodzicie się tylko po to, aby nam służyć. Bez tego nie mielibyście po co istnieć na tym świecie. Będziecie pracować, będziecie orać, zbierać plony - my zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie... Goje - jesteście jak zwierzęta - zanieczyszczacie a więc inni goje muszą sprzątać po was a wy musicie za to nam płacić - a my postaramy się abyście coraz więcej płacili... Aj waj - szwedzkich modeli non-profit wam się zachciewa? Już niedługo... Chcemy też aby w drugiej kolejności wasza woda stała się koszerna i abyśmy wkrótce mogli powiedzieć: ulice wasze – ale rury pod ziemią nasze…
          • Gość: Do eko Re: Mamy ustawę dla śmieciowych lodziarzy... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.01.13, 15:27
            Tu cię boli, konkurencja- a co tam nie pracują ludzie.
      • Gość: Niewodniczański Panie OKo IP: *.apus-net.pl 21.01.13, 16:55
        Nieśmiało zapytam; - dlaczego nie piszesz, że przeciw Ustawie było tylko dwóch posłów?
        Więc kto ją przeforsował? Cały Sejm Panie oko.
        • Gość: grey Re: Panie OKo IP: 212.87.241.* 21.01.13, 17:50
          Ale to nie ustawa stanowi problem, tylko wysokość stawek. Ustawa jest dobra bo powinno skończyć się podrzucanie śmieci do lasów, na cudze nieużytki, na osiedlowe śmietniki. Jeśli wszyscy i tak zapłacą zryczałtowaną opłatę nie będą podrzucać śmieci innym, bo nie zaoszczędzą w ten sposób. Poza tym ustawa uwzględnia też potrzebę selekcjonowania odpadów, ich utylizacji i recyklingu. Tyle tylko, że uczciwa władza znajdzie wykonawcę za 8 zł od osoby, żeby nie obciążać nadmiernie obywateli a kombinatorzy zaakceptują 15 zł i zayskeim podzielą się z wykonawcą. To samo zresztą dotyczy czynszów w spółdzielniach mieszkaniowych, też są na ogół wysoko zawyżane w stosunku do niezbędnego minimum.
          • Gość: Niewodniczański Dokładnie IP: *.apus-net.pl 21.01.13, 19:06
            Ma Pan rację, Ustawa jest dobra, miasta próbują na tym coś skubnąć.
            Radny Zając próbuje z tym walczyć, a pajac podpisujący się Oko robi z tego politykę.
            • Gość: O. J. Re: Dokładnie - ustawa jest jak tralala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 19:48
              Ustawa jest dobra - bo wy goje rodzicie się tylko po to, aby nam służyć. Bez tego nie mielibyście po co istnieć na tym świecie. Będziecie pracować, będziecie orać, zbierać plony - my zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie... Goje - jesteście jak zwierzęta - zanieczyszczacie a więc inni goje muszą sprzątać po was a wy musicie za to nam płacić - a my postaramy się abyście coraz więcej płacili... Aj waj - szwedzkich modeli non-profit wam się zachciewa? Już niedługo... Chcemy też aby w drugiej kolejności wasza woda stała się koszerna i abyśmy wkrótce mogli powiedzieć: ulice wasze – ale rury pod ziemią nasze…
        • Gość: gościu Niewodniczański ty to tylko pod siebie robisz IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 19:32
          Tych 146 wstrzymujących się od głosu to nie liczysz.Tadziu Arkit był w siódmym niebie,ale peowcom daleko do tego nieba.Ustawa była pośpiesznie zrobiona i pieprzenie o wywózkach do lasu śmieci.To tak samo ,jak radary .Które mają wychować kierowców,a nie nabijać kasę.Sam byłem na spotkaniu pierwszy raz i nikt tego tematu nie mógł ugryź .My mamy się nauczyć segregować śmieci ,a nie płacić za nie.Nie po raz pierwszy koalicja PO i PSL wprowadza ustawę ,która pozwala na łamanie prawa i gminom na łupienie mieszkańców.Nie pozdrawiam, bo łapy opadają na takie dyletanctwo.
          • Gość: taki tam sobie... Re: Niewodniczański ty to tylko pod siebie robisz IP: 188.95.29.* 21.01.13, 19:38
            ...i po co te wszystkie komentarze?
            I tak będziemy wszyscy płacić jak za
            przysłowiowe zboże.
            I płakać...

"Nie pomoże już nic,
            nic się nie zmieni,
            nie pomoże już nic,
            TAK MUSI BYĆ ! "
          • Gość: Niewodniczański Drogi Miglancu IP: *.apus-net.pl 21.01.13, 19:48
            Ty jako ten z czerwonym paskiem powinieneś wiedzieć, że wstrzymanie się to tak naprawdę
            poparcie Ustawy. Ale zawsze można powiedzieć "ja za Ustawą nie głosowałem".
            Tyle tylko, ze to jest zwyczajna hipokryzja.
            • Gość: gościu Niewodniczański IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 20:04
              To taka sama paranoja .Jak głosowanie nad in vitro i zaostrzenie ustawy aborcyjnej.Tu jest rzecz ciekawa ,bo samorządy muszą zorganizować przetarg.I już się rodzi pytanie kto wygra żyłę złota ? Za którą my zapłacimy.Na razie to trwa chaos .Bo jeśli nie wiadomo o co chodzi.To chodzi o pieniądze.
              • Gość: Hermes Przetargi na zadania własne - to lodziarstwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 20:15
                Ekspert o brakach ustawy śmieciowej - czytać tutaj - mówi to samo co prezydent Inowrocławia w liście do posłów - czytać tutaj
              • Gość: medalik Re: Niewodniczański IP: *.kosciuszki.trustnet.pl.91.93.193.in-addr.arpa 21.01.13, 20:22
                Wszyscy chyba wiedzą że konkurencja poprawia jakość i obniża ceny tylko w Częstochowie nasze władze i radni SLD mają inne zdanie bo chcą łupić nasz mieszkańców gdzie oni chodzili do szkoły i czy coś wiedzą o gospodarce wolnorynkowej albo udają bo może mają z tego inne korzyści bo inaczej nie do się tego wyjaśnić trzeba uciekać z tego miasta niech sobie SLD rządzi szkoda życia niech Zyje NOWY PZPR
                • Gość: dojenie leszcza Skąd brać forsę na urzędnicze pensje, nagrody? IP: *.arbelon.com.pl 21.01.13, 22:04
                  skąd brać forsę na urzędnicze pensje, nagrody? każdy urzędnik niższego czy wyższego szczebla chce żyć. przecież nie będą wyjeżdżać i tyrać jak gastarbeiter albo użerać się z własną firmą.
                  już nie taką ciemnotę Polakom się wmawiało i przeszło. przejdzie i to.
                  • Gość: Ecolek Prezydent Częstochowy się "wyżywi"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 22:35
                    Prezydent dobrze wie, że jest sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu mniej płacić za odpady w Częstochowie - ale nikt nie pyta dlaczego nie chce tego zastosować w mieście, można się jedynie domyślać... Narodowy Fundusz obiecuje pieniądze na utworzenie systemu EKO AB - ale nie ma tutaj chyba miejsca na prowizję... - czytać tutaj. . Na czym polega system EKO AB: patrzeć www.youtube.com/watch?v=SyanJqVknK0 i słuchać co mówi minister środowiska - www.youtube.com/watch?v=ygC9jCDlUrM Może być tak patrz - a nie tak jak jest śmierdząco teraz - patrz
          • Gość: Do gościu Re: Niewodniczański ty to tylko pod siebie robisz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.13, 08:52
            Ustawa "była robiona" przez dwa lata! Jaki tu pośpiech?
            • Gość: cwaniak Re: Niewodniczański ty to tylko pod siebie robisz IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.13, 18:59
              na wszystko jest sposób. Żeby nie płacić za śmieci....... ale to innym razem zależy co zadecydują. A myślę, że od ilości osób w nieruchomości. To bedzie prosty sposób

• Gość: gościu do gościa Re: Niewodniczański ty to tylko pod siebie robisz IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.13, 19:47
              Cwaniaczku, ja nie piszę o samej przygotowywanej ustawie ,która była robiona .W lipcu 2011.Piszę o tempie jej przeprowadzenia nowelizacji przez senat i kompletnie niezrozumiałą i nie przygotowaną .I klepanie codziennej modlitwy przez przedstawicieli Platformy.czyli wywózka śmieci do lasu.Tu można poczytać o śmieciowym skandalu.wpolityce.pl/artykuly/44697-smieciowy-skandal-chcac-skrocic-czas-przygotowania-nowelizacji-ustawy-smieciowej-platforma-zdecydowala-ze-dokona-jej-poprzez-senat
              • Gość: coty Re: Niewodniczański ty to tylko pod siebie robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.13, 22:20
                Co ty gościu do gościa opinie jakiegoś gbura Kuźmiuka podsyłasz... jako argument ?
                Chłoptasie na dole w gminach zwęszyli interes i chcą kręcić lody i podnoszą wrzawę.
                A tu potrzeba kompetencji, uczciwości i odpowiedzialności.
                Ustawę należy poprawić, ale nie wylewać dziecka z kąpielą.
                Zgodnie z założeniami znowelizowanej ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach nie może ona czerpać korzyści finansowych z nowego systemu - założenie jest takie, by sam się finansował - stąd zapewne konieczność podniesienia opłat, problemem jest wysokość tych podwyżek, jasność zasad i reguł oraz jawność działania systemu gospodarki odpadami w naszym mieście.

Realnym zagrożeniem jest to, iż przepisy "ustawy śmieciowej" mogą doprowadzić do powstawania praktyk monopolistycznych oraz zmów na rynku.
                Ale to problem dla urzędów kontroli i prokuratora.

• Gość: Niewodniczański Dobrze prawisz coty IP: *.apus-net.pl 22.01.13, 22:53
                  Tylko jak to wytłumaczyć różnym wyznawcom teorii spiskowych, Miglancom, Zenom, Obserwatorom i paru innym.
                  podejmiesz takie wyzwanie ???
                  • Gość: do niewodniczanski Niejaki "Niewodniczanski", zalecam badania IP: *.arbelon.com.pl 23.01.13, 12:54
                    niejaki Niewodniczanski, zalecam badania. obojętnie na co, ale idź i się przebadaj. pójdziesz w kolejkę i przynajmniej nie będziesz siedział przy klawaiturze i płodził tych "mundrości". w poczekalniach nie ma wi-fi, więc od twojego forumowego geniuszu odsapniemy.
    • Gość: gościu Re: Przetargi na zadania własne - to lodziarstwo. IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 20:49
      Po to jest ta ustawa zrobiona ,by segregować.Jeśli segreguję to płacę taniej.Jeśli nie, to chrzanię to .Wrzucam do jednego kontenera.I nawet nie patrzę jak mi się po drodze worek rozerwie.Rzucam kiepa na schody+ opakowanie po papieroskach.Ulotki reklamowe rozrzucam po całej klatce schodowej.Tak robią moi sąsiedzi.Do tego niszczenie zieleni przez właścicieli miłych zwierząt ,czyli psów.Oni żyją zdrowo psychicznie.Nie stresują się .Jestem dumnym Polakiem.

• Gość: dojenie leszcza Po 40 tys. nagrody dla vice-marszałków sejmu IP: *.arbelon.com.pl 23.01.13, 12:51
      "(...) Jak napisał w środę "Super Express", marszałek i wicemarszałkowie Sejmu otrzymali nagrody za 2012 rok. Łącznie jest to blisko 250 tys. złotych. Kopacz otrzymała 45 tys. złotych, wicemarszałkowie: Cezary Grabarczyk (PO), Marek Kuchciński (PiS), Wanda Nowicka (RP), Eugeniusz Grzeszczak (PSL) i Jerzy Wenderlich (SLD) - po 40 tys. złotych (...)"

praca.wp.pl/title,Kopacz-o-nagrodach-dla-Prezydium-Sejmu-mam-prawo-oceniac-pracownikow,wid,15276647,wiadomosc.html

• angrusz1 Re: Po 40 tys. nagrody dla vice-marszałków sejmu 23.01.13, 13:26
        Osoba o nicku " dojenie leszcza " napisał a raczej zacytował :

"Jak napisał w środę "Super Express", marszałek i wicemarszałkowie Sejmu otrzymali nagrody za 2012 rok. Łącznie jest to blisko 250 tys. złotych. Kopacz otrzymała 45 tys. złotych, wicemarszałkowie: Cezary Grabarczyk (PO), Marek Kuchciński (PiS), Wanda Nowicka (RP), Eugeniusz Grzeszczak (PSL) i Jerzy Wenderlich (SLD) - po 40 tys. złotych (...)" "

Czy tak był do tej pory ?
        Czy było przed 2007 rokiem ?
        Hmm, jak było , to o co ten wrzask ?
        Ale owszem , oznacza to przegięcie .
        Politycy zapłacą za to .
        Zwłaszcza obecnie rządzący . Już czują jak im się grunt pod stopami pali .
        • Gość: mamlasy pl angrusz, ty masz "zaciskać pasa" IP: *.arbelon.com.pl 23.01.13, 14:38
          angrusz,
          ty masz "zaciskać pasa", o czym już nie raz pisałeś na forum. "postępaki" mogą szaleć, mają za co.
      • Gość: granda Re: Po 40 tys. nagrody dla vice-marszałków sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 14:11
        e-tygodnik.pl/494-pot-na-czolach-ludzi-wladzy
        o nagrodach niestety nie piszą...?
    • angrusz1 Za śmieci 23.01.13, 13:22
      trzeba płacić . Każdy musi płacić .
      Hmm, teraz wiele osób spali , co da się spalić , zanim wyrzuci do kosza .
    • Gość: coty Re: Wokół śmieci robi się gorąco: ludzie protestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 13:57
      A jednak można... tam gdzie w samorządzie pracują kompetentni i oddani sprawom gospodarki lokalnej ludzie, a nie "kombinatorzy", można znaleźć rozwiązanie "opłaty śmieciowej"...

czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,13280519,W_Lelowie_znalezli_haka_na_podatek_smieciowy__Oplaty.html#LokCzeTxt
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka