Dodaj do ulubionych

Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, M...

12.06.13, 22:25
A wody nadal przybywa. Jest już na łąkach pomiędzy trasą a ulicą Szajnochy.
Dużo optymizmu mają służby kryzysowe . Jedno mnie tylko dziwi - po co postawiono maszt z syreną alarmową, która miała ostrzegać mieszkańców Grajdołka przed wodą. Dzisiaj woda przyszła i syrena nie zawyła. Czy to tylko dekoracja za wielkie pieniądze???
Obserwuj wątek
    • Gość: wodnik Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 22:58
      bo to Polska właśnie :) tutaj wszystko jest dla picu a prawdziwa kasa tylko na wiejską płynie.

• Gość: -------- Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, IP: *.42.12.156.alfanet24.pl 12.06.13, 23:31
      Most w Jaskrowie po ostatniej powodzi został odbudowany, tylko przy odbudowie zapomniało się dobudować, a może zaprojektować, albo kasa była potrzebna na inne "ważne" cele kawałek wałów przeciw powodziowych, raptem około 50-100 metrów do ul Starowiejskiej. A może to tak ma być? Jak jest większy stan wody na Warcie to tak wkoło Macieju woda zabierze, zaleje potem trzeba odbudować i tak co trzy lata! Tylko co mają powiedzieć mieszkańcy ciągle zalewanych posesji?
      • Gość: kondi-blondi Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, IP: *.42.12.156.alfanet24.pl 12.06.13, 23:34
        Dobrze że na zebraniu wiejskim mieszkańcy nie zgodzili się na wybudowanie tej altanki co to chciał Pan Sołtys, teraz by tam chyba ryby łowił.
      • Gość: strazak OSP Sytuacja we Mstowie IP: *.Netcominternet.pl 13.06.13, 13:05
        Ja tu czegos nie rozumiem, kolejny raz, kolejny rok, układamy worki z piaskiem, pompujemy wode, choc jak narazie w tym roku było tylko zapobiegawczo, a wałów przeciwpowodziowych w Gminie Mstów jak nie było tak nie ma. To nawet nie jest kwestia finansowa, mieszkańcy i strażacy sami to możemy zrobic, wystaczy pozwolenie i plan. Może lepiej wydawac pieniądze z naszych podatków na paliwo do samochodów, pomp, worki z piaskiem i wymieniac zuzywający sie sprzet? Śmieszne to czasami, tragikomiczne, no bo co więcej.
    • gawron3 Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, M... 13.06.13, 10:14
      a ja uważam z pozycji miieszkańca Poczesnej, że wczoraj ktoś przesadził jeśli chodzi o zbiornik w Poraju. Ogłoszono stany alarmowe i inne cuda wczoraj 12.06.czyli dzień po podtopieniach. A kto i w jakim celu tak straszył i na jakich podstawach nie wiem. Informacje, że zbiornik przelał się są trochę nieścisłe, trochę prawdziwe. Do przelania się wałów dużo brakowało a faktyczna woda ok.9-14cm wypływająca nad "lejkiem wypływowym" była w normie (norma podobno 25cm nad lejek -dane podane przez bliskiego mieszkańca Poraja).Także mieliśmy szczęście.Dziś patrzę przez okno i widzę, że woda ładnie opada.Jeśli nie będzie opadów będzie ok.TO WSZYSTKO NIE ZMIENIA FAKTU ŻE TRZEBA MYŚLEĆ O ZBIORNIKU-NAPRAWY,POGŁĘBIENIE I POZBYCIE SIĘ REKREACJI-JACHTY I RYBY MUSZĄ ODPUŚCIĆ NA RZECZ BEZPIECZEŃSTWA LUDZI MIESZKAJĄCYCH ZA PORAJEM.
      • Gość: aifoz61 Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.13, 12:32
        Uważam też że zbiornik w Poraju nie pełni funkcji jak potrzeba. Pamietam że miał to byźć zbiornik retencyjny a nie rekreacyjny. Czyli miał chronić ludzi przed wielką wodą.
        I faktycznie tak było, dopóki nie zmienił się właściciel zbiornika. Obecnie ważniejsze są regaty (2010r) rybki, wędkarze itp.itd. A przecież już dwa tygodnie temu było wiadomo co może być. Czy nikt nie myśli że woda z opadów nie spłynie do rzek a następnie do zbiornika. To logiczne.Dlatego uważam ,że ten zbiornik jako retencyjny winien być wyczyszczony, oraz woda powinna mieć niski poziom - po prostu czekać na opady - tak jak jest w innych krajach - zbiorniki w czasie dobrej pogody są puste. A przez to ludzie cierpią.W mojej dzielnicy całą noc ludzie dyżurowali , czy się ewakuować, czy nie - bo właściwie nikt nic nie wiedział. A syrena stoi chyba dla ozdoby.
    • maly-bolo Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, 13.06.13, 10:33
      i tak co roku zamiast wykorzystać więźniów do pracy przy wałach poprawić syganlizacje alarmowa naprawić zbiornik i zbudować nowy ,to kur.. lepiej patrzeć jak ludzie cierpią i twierdzic ze nic nie da się zrobić i jest w sumie ok.cala polska rzeczywistość..niedługo wybory i wtedy wszystko będzie kolorowe i do zrobienia.z leb i na sznur z nimi wszystkimi którzy nie dotrzymują obietnic!!!zrobmy cos w końcu z ta polska
      • Gość: do mały bolo Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.13, 11:31
        Rzeczywiście jesteś mały bolo z małym rozumkiem. Łatwo ci napisać, poprawic, wybudować, zagonic, znalazł się I sekretarz partii. A weź się i zrób. Na początek sprzatnij syf kolo siebie, bo capi, że aż na necie czuc
        • Gość: wędkarz Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.13, 14:09
          cyt :"...uważam ,że ten zbiornik jako retencyjny winien być wyczyszczony, oraz woda powinna mieć niski poziom - po prostu czekać na opady - tak jak jest w innych krajach - zbiorniki w czasie dobrej pogody są puste"

Nigdy nie słyszałem o czymś takim jak, pusty zbiornik zaporowy (chyba, ze w czasie konserwacji). Po to się stawia wały i tamę by piętrzyć wodę - cel tego może być różny, energetyka, rekraacja, ochrona przeciwpowodziowa i i magazyn wody dla suchych okresów itp.
          Najlepiej jak by takich sztucznych zbiorników było jak najmniej, a ich przeciwpowodziową funkcję przejmowały naturalne bagna/torfowiska, lasy łęgowe lub poldery okresowo wypełniające się wodą i spłaszczające falę wezbrań.
          Zbiornik k/Poraja dostaliśmy jako schedę po Hucie im. Bieruta i niestety musimy ten ciężar dalej nieść. Wydaje mi się , że aktualny zarządca zbiornika (RZGW w Poznaniu), utrzymuje to wszystko w należytym porządku.
          • Gość: aifoz61 Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.13, 15:25
            Nie wiem dlaczego niektórym to przeszkadza że czepiamy się zbiornika. Przecież tej schedy można było nie przyjąć. Może kto inny by tym sie zajmował. A poza tym ta "scheda" przynosi korzyści , nie wierze że to ktoś utrzymuje gratis.Za każdym razem Częstochowa i inne mniejsze miejscowości są zalane w chwili tzw.zrzutu wody lub po prostu przelania się - 1997,2010.
            Były inne mokre lata i nic się nie działo.A w Polsce mało jest raczej naturalnych polderów,
            torfowisk.Woda musi mieć możliwość szybkiego odpływu.
            Jak tak dalej będzie mieszkańcy mojej dzielnicy noszą się z zamiarem pozwu zbiorowego.
            • gawron3 Re: Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, 13.06.13, 21:52
              myślę, że mieszkańcy Kol.Borek,Zawodzia,Słowika i Korwinowa też się dopiszą-dajcie tylko znak kiedy.Po powodzi 2010 jakoś zarzuty wobec zarządcy Poraja szybko ucichły, ale wydaje mi się, że dziś trzeba zrobić jednak pospolite ruszenie, żeby historia się nie powtórzyła.
    • iupikaiei Dużo wody w Częstochowie, Poraju, Krzepicach, M... 13.06.13, 16:03
      Alarm przeciwpowodziowy w Częstochowie odwołany
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka