Dodaj do ulubionych

Bez Glutenu

21.06.13, 21:41
Witam, zastanawiam się ile jest w Częstochowie osób na diecie bezglutenowej? Można by wymienić się jakimiś przepisami ewentualnie informacjami na temat produktów dostępnych w naszym mieście. np. gdzie można zjeść lody bezglutenowe. Zapraszam do wpisów. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Q Re: Bez Glutenu IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.13, 08:22
      Chyba nie ma nikogo takiego:(
    • Gość: Maja26 Re: Bez Glutenu IP: *.net.stream.pl 27.06.13, 13:33
      Gdzie są lody bezglutenowe to nie wiem,ale w Częstochowie jest bardzo dużo na diecie bezglutenowej.
      • Gość: ja Re: Bez Glutenu IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.13, 00:17
        bardzo dużo to ile?

połowa?

3/4?

jesli mniej to nie wprowadzaj ludzi w błąd fryto !
        • Gość: Majka26 Re: Bez Glutenu IP: *.net.stream.pl 28.06.13, 11:17
          Taki jesteś madry i Ciebie może dopaśc ta choroba , gdyż jest wykrywana nawet w póznym wieku.Ludzie chorują nie wiedzą co sie dzieje dopiero po wnikliwych badanich okazuje się ,że maja uczulenie na gluten.
          • Gość: Q Re: Bez Glutenu IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 09:01
            Dokładnie, ale nadal nic się nie dowiedziałem gdzie jest duży wybór produktów bezglutenowych. I może jest jakiś lokal gdzie podają jedzenie bezglutenowe?.
            • Gość: Majka26 Re: Bez Glutenu IP: *.net.stream.pl 29.06.13, 14:17
              Produkty można kupić w sklepie Zdrowa Żywnośc na Wałach są dwa sklepy można zamówić przez internet ,W Biedronce są kabanosy bezglutenowe w Realu są produkty.To nie tragedia ta dieta.,Życzę powodzenia
              • Gość: Dobrzanek Re: Bez Glutenu IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.13, 17:55
                incola.com.pl/
                Bardzo dobre produkty :)
                Polecam :D
            • Gość: quisti Re: Bez Glutenu IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.13, 01:13
              generalnie makarony wprowadzili ostatnio w lidlu, duży wybór artykułów w almie i całkiem znośne ceny. Pieczywo do kupienia większość większych sklepów np. duże tesco, nawet stokrotka posiada. przepisy dostępne w internecie.
              Dieta nie jest prosta, szczególnie z początku ale da się przeżyć. Generalnie czytać skład wszystkich produktów żywnościowych- gluten czai się w słodyczach, mięsie, konserwach itp.
    • kotno Re: Bez Glutenu 14.07.13, 20:06
      Nie ja mam dietę tylko moja 6 letnia córka. Problem jest taki że chcielibyśmy iść czasami na obiad do restauracji ale wtedy córka nie może nic zjeść, myślałem że może są jakieś miejsca w naszym mieście gdzie podają bezglutenowe jedzenie. Bo zakupy to wiem gdzie robić, w almie też mają trochę rzeczy z firmy Schar.
      • quisti Re: Bez Glutenu 14.07.13, 22:23
        zawsze wg. mnie można zamówić coś, co w żaden sposób nie będzie miało glutenu.
        śladowych ilości w restauracjach się nie uniknie. Jeżeli ok. 1% społeczeństwa ma celiakie to nie ma sensu w takim mieście jak to budować restauracji bo się na pewno nie utrzyma. Zbyt mały popyt, zbyt duże ceny, ciężko uzyskać jakiś niesamowity smak.
    • Gość: PK Re: Bez Glutenu IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.13, 20:19
      Ile jest osób to nie wiem, ale na pewno coraz więcej, i ta liczba będzie raczej rosnąć.
      Lody bezglutenowe to Grycan, nie wyczytałem też nic o glutenie w Big Milkach i Zielonej Budce.
      Lodów z automatu nie ruszaj, bo najczęściej są w waflu, a poza tym nie wiadomo co tak naprawdę w nich jest. Sprzedawcy lodów Ci tego nie powiedzą, bo najczęściej nie wiedzą.
      Zakupy innych produktów, - to markety, lub te sklepy ze zdrową żywnością. Są działy z żywnością bezglutenową, więc kupisz co trzeba. Dodatkowo internet np: bezgluten lub Glutenex, Schar, itd. (kupa produktów). Nawet kiełbachę już można kupić.
      Przerażają trochę ceny chleba. Są duże, a poza tym większość kupnego chleba nie ma fajnego smaku. Najlepiej piec samemu w foremkach do ciasta i potem je do zamrażalki. Starczy na dwa tygodnie, w zależności od tego jaki masz apetyt.
      Piwka niestety nie da się zrobić samemu. Ale na północy w składzie piwa można kupić 0,5l czeskiej Celji za około 6 zł.
      Da się żyć !!!
    • ewa12321 Re: Bez Glutenu 15.07.13, 21:37
      Byloby duzo latwiej wyuczyc sie tych kilka zboz, w ktorych gluten wystepuje w ilosciach wiekszych i tych po prostu unikac. W kazdej restauracji mozna wybrac potrawy, ktore glutenu zawierac nie beda.
      Natomiast bylyby dla mnie nowoscia lody zawierajace gluten, gdyz nie znam takowych robionych na produktach zbozowych.
      • Gość: PK Re: Bez Glutenu IP: 195.117.22.* 16.07.13, 15:12
        Lody same w sobie to może i glutenu nie mają, ale mają lub mogą mieć dodatki, czyli jakieś posypki, czekoladki, wafelki, czy zagęstniki. Trzeba być czujnym i dokładnie zawsze przeczytać etykietę, poniewą juz spotkałem na lodach paczkowanych opis, że "mogą zawierać śladowe ilości glutenu". Może to być spowodowane właśnie dodatkami lub możliwością zanieczyszczenia na lini produkcyjnej, jeśli producent wytwarza jeszcze inne wyroby zawierające gluten.
      • quisti Re: Bez Glutenu 17.07.13, 00:21
        Z celiakią jest tak, że nawet śladowe ilości glutenu szkodzą. Także lody zanieczyszczone np. okruszkami z wafelka nie są wskazane dla osób z nietolerancją glutenu.
        W tej przypadłości trzeba uważać na wszystko, nie tylko te oczywiste produkty zawierają gluten. Nieraz można go znaleźć w zupełnie absurdalnych produktach.
        A w restauracjach zalecam mówić o tym otwarcie i mówić np., że nawet śladowe ilości grożą wezwaniem karetki do dziecka:) Wtedy na pewno wszystko powinno być ok w obsłudze takich przypadków:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka