Dodaj do ulubionych

Wyrzeczenia

03.02.24, 20:10
Pytanie o wyrzeczenia a w związku z tym samodyscyplinę. Czego nie robicie a macie dużą ochotę i jak wam idzie trzymanie się w ryzach?
Ja od długiego czasu nie jem glutenu i nie palę, nadal się trzęsę do pączków i białych buł ale ich nie jem.
Obserwuj wątek
    • sandy_cheeks Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 20:46
      Nigdy niczego sobie nie odmawiałam, w ryzach też nie byłam. Właśnie wcinam kolejną watę, konkubin dorabia 😁
      • majenkirr Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:30
        Jak to się robi w domu??
        • sandy_cheeks Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:40
          Mamy taki sprzęcior z biedronki. BoMBelki dostały na dzień dziecka, a prawda jest taka, ze ja wcinam 😁
          • taniax Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:52
            Pozamiatałaś, nie słyszałam jeszcze żeby na nowy rok ktoś kupił specjalną maszynę by wciągać cukier.
            • arthwen Re: Wyrzeczenia 04.02.24, 00:35
              Przecież pisała, że na Dzień Dziecka, a nie na Nowy Rok tongue_out
          • homohominilupus Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:53
            Jessooo ja bym też jadła!

W miejscu publicznym to się wstydzę, bo tylko dzieci to jedzą. Ale uwielbiam.
            • eliszka25 Re: Wyrzeczenia 04.02.24, 01:36
              Phi, ja tam się nie wstydzę i jem w miejscu publicznym 😁. Maszyny do domu nie kupię, bo bym ciągle żarła, a tak to kilka razy do roku mi się zdarza na jakimś jarmarku.
            • marta.graca Re: Wyrzeczenia 04.02.24, 08:19
              Żartujesz? Ja często jadłam i nawet jednego podejrzliwego spojrzenia smile
      • rosapulchra-0 Re: Wyrzeczenia 04.02.24, 05:52
        Ja co roku wyrzekam się zjedzenia skórki pańskiej, ponieważ nie jeżdżę na cmentarze.
        • berdebul Re: Wyrzeczenia 04.02.24, 09:37
          Tez nie jeżdżę, ale inni jeżdżą i przywożą mi pamiątki w postaci pańskiej skórki big_grin
    • olpa7 Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:10
      Nie żrę jak głupia, nie pije coli i nie oglądam ciągle filmów i seriali.

Chodzę ile się da, ćwiczę, masuje, wklepuje, pije dużo wody i staram się jeść zdrowo.
      Ciężkie to jak cholera
    • chatgris01 Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:29
      Nie morduję męczybuł.
      • taniax Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:37
        Myślałam że większość odstawiła cukier/słodycze bo jęczą o tym w innych wątkach.
        • homohominilupus Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:53
          Ja tam nic nie odstawiłam.
          I do niczego się nie trzęsę.
          Tobie też polecam.
          • taniax Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 21:56
            Problem mam taki że jestem uczulona na gluten więc co mi pozostaje?
            • homohominilupus Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:03
              Jejku jeju, a jak to uczulenie się objawia? 😱
              • taniax Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:06
                Różne objawy, nie tylko ze strony układu pokarmowego, po odstawieniu lepsze samopoczucie o 180 stopni mimo to mam ochotę jeść białe buły i cierpieć.
            • m_incubo Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:05
              Pozostaje ci oczywiście odstawić gluten. To kwestia zdrowego, nomen omen, rozsądku, do czego tu się trząść?
              Ja nie piję czerwonego wina, bo mi nie służy. Lubiłam czerwone wino, ale jakoś się nie trzęsę...
              • taniax Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:08
                Niektórzy trzęsą się do tofifi a ja do bagietek, crossaintów i pączków.
                • m_incubo Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:09
                  Aha.
    • m_incubo Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:02
      Czego nie robicie a macie dużą ochotę i jak wam idzie trzymanie się w ryzach?

Nie mówię wprost wszystkim napotkanym debilom, co o nich myślę. Tylko niektórym.
      A tak naprawdę z niczym nie trzymam się w ryzach, bo z niczym na dłuższą metę nie przesadzam.
      Mam ochotę na bułę, to jem bułę. Mam ochotę na pączka, jem pączka.
      • taniax Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:11
        To może chociaż przyjdzie do tego wątku ktoś z cukrzycą big_grin
        Nie sądziłam że zainteresują się nim tylko ci co sobie nie domawiają niczego.
        • chatgris01 Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:14
          taniax napisała:

> To może chociaż przyjdzie do tego wątku ktoś z cukrzycą big_grin

Rosa?
          BTW, coś jej nie widać ostatnio.
        • milupaa Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:16
          Mam niedoczynność tarczycy jak typowa ematka, liczy się? 😉 Ale biorę euthyrox i to wszystko przykro mi.
          Ograniczam się z kupowaniem ciuchów, i tak mam tego za dużo.
        • m_incubo Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:30
          A ja nie napisałam, że niczego sobie nie odmawiam. Odmawiam sobie wielu rzeczy, które lubię, ale z jakichś powodów mi nie służą czy pogarszają samopoczucie, np czosnek, cebula, czerwone wino, parę rzeczy by się znalazło.
          Szkodzi mi cebula, więc jej po prostunie jem lub jem mikroilości, mimo, że bardzo lubię. Nie walczę ze sobą, nie trzymam się w ryzach (??).
          Co tu w ogóle rozkminiać, nie jestem dzieckiem, nie mam inteligencji poniżej normy, ogarniam za pierwszym razem, że coś mi nie służy, więc tego unikam.
          Wszystko jedno czy to cebula, słońce, były facet czy rodzona matka 🤷🏻‍♀️
    • milupaa Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:12
      Niczego się nie wyrzekam dla samoumartwiania. Spożywczo nie jem laktozy bo wtedy lepiej się czuje i to wszystko. Oczywiście zachowuje umiar w jedzeniu słodyczy ale jak bardzo chce to zjem i absolutnie nie karze się potem dniem głodówki czy innych bzdur. W ogóle im jestem starsza tym bardziej szkoda mi życia na samodyscypliny.
      • taniax Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:15
        Umartwiam się bo nie jaram szlugów?
        • taniax Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:18
          Ludzie nie odstawiają szkodliwych używek, jedzenia, cukru czy czego tam jeszcze w ramach umartwiania, to co napisałaś to jakaś sałata słowna.
          • milupaa Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:30
            Owszem dla umartwiania też, a bo chce schudnąć 3 kg, bo nie jestem dojść chuda jeszcze. Inni się katują codziennymi ćwiczeniami, które im nie są potrzebne. (za to nie są wcale zdrowe). Jeszcze inni odstawiają gluten bo to modne, chociaż tak na prawdę alergie na gluten ma bardzo mały procent osób.
        • m_incubo Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:33
          No jeśli się tak telepiesz na myśl o szlugach, jak w przypadku "buły", to chyba się jednak umartwiasz?
          Jeden po prostu nie pije, drugi od razu musi być abstynentem.
    • ikoniecikropka Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:16
      Papierosy, pilnuję się, że były od święta i ostatnio wino.
    • borsuczyca.klusek Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:17
      Staram się ograniczać śmieciowe jedzenie. Idzie mi średnio 🙄
    • wunder-gaffe Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:22
      taniax napisała:
      > Pytanie o wyrzeczenia a w związku z tym samodyscyplinę. Czego nie robicie a mac
      > ie dużą ochotę i jak wam idzie trzymanie się w ryzach?

Nie napadam na banki a mam dużą ochotę. Idzie mi świetnie to nienapadanie.
    • aadrianka Re: Wyrzeczenia 03.02.24, 22:22
      Nie leżę cały dzień na kanapie, czytając książkę, choć mam na to wielką ochotę. Niestety i książkę, i kanapę zawdzięczam pracy zarobkowej, więc się do niej mobilizuję na jakieś 40h w tygodniu, ostatnio nawet więcej.
    • bywalec.hoteli Re: Wyrzeczenia 04.02.24, 01:32
      Brawo 👏
    • konsta-is-me Re: Wyrzeczenia 04.02.24, 01:53
      Nie stosuje wielkich wyrzeczeń i nie lubię (samo) dyscypliny, choć umiem być w tym dobra.
      Ale przesadne samoograniczania sie prowadzi w końcu do wybuchu i nadmiaru i w ogóle błędnego koła.

• alina460 Re: Wyrzeczenia 04.02.24, 12:10
      Nie rzucam roboty w cholerne i nie lecę w podróż dookoła świata.
    • igge Re: Wyrzeczenia 05.02.24, 11:31
      Cóż, słabo u mnie z samodyscypliną i dobrowolnymi wyrzeczeniami.
      Ograniczyłam słodycze.
      Ubery.
      Jazdę autem na rzecz zbiorkomu.
      Chcę ograniczyć zakupy książek i ubrań. Kosmetyków też.
      Nie używam wind.
      Koniec ze zwiększaniem liczy zwierząt w domu.
      Staram się jeszcze parę rzeczy ograniczyć w sensie wyrzecwink
      Moja przyjaciółka za to jest mistrzem samodyscypliny i wyrzeczeń. Podziwiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka