05.03.14, 07:42
Oto jak jest w Australii :

www.bbc.com/news/business-26433502
A tutaj fragment :

"In these drought-hit parts of eastern Australia they pray for rain. The New England region north of Sydney is traditionally some of the nation's best farming country, producing some of its finest beef cattle and wool.

But much of the land is barren and has been without significant rainfall for over a year."

W Polsce zima była łagodna , w sporej części z małą ilością śniegu a i teraz jakoś mało pada .
Susza może być i w Polsce w tym roku .
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz55 Re: Susza 05.03.14, 20:20
      Taki mąż uczony ja ty zapewne uratuje nasz kraj przed tą klęską bo jak słusznie twe wprawne oko zauważyło coś teraz mało pada.
    • angrusz1 Re: Susza 07.03.14, 20:01
      pogoda.interia.pl/wiadomosci/news-prognozy-nawet-do-16-st-c-i-sporo-slonca,nId,1114643
      Ciepło ale bez deszczu . Źle to zapowiada się .
      • wlodzimierz55 Re: Susza 07.03.14, 20:17
        Ot i nowy pogodynek nam się narodził.
        • pluto37 Re: Susza 08.03.14, 09:22
          Toż przecie są wzorce postępowania w takich przypadkach.
          Już raz PiS i jego wierne członki obyły proszalne modły kapliczne w intencji nawodnienia połaci kraju i stał się cud, modły zostały wysłuchane i wkrótce nastała ...powódź.
          ja zupełnie nie miałbym nic przeciwko temu, zeby tow. ANGRUSZ z PiSu w lokalnym wydaniu padł przy monumencie błogosławianego na pl. Daszyńskiego wraz z partyjną delegacja na kolaniska i w tej pozycji pofatygował sie az pod Szczyt wzorem prehistorycznych grzeszników.
          Powinno pomóc.
          • wlodzimierz55 Re: Susza 08.03.14, 09:56
            Jeno zbroja może uciskać ten uczony łeb bo skryptów a i uczonych ksiąg ona pełna.
          • taniarada Re: Susza 08.03.14, 19:56
            Gdyby nie PIS Pluciński to byś już dawno jazgotał po rosyjsku.I tak dziw ,że nie prowadzi na wzorce wedle Majdanu.Czyli na barykady w Warszawie.Dziwne nie Pluciński?I zobacz te same wzorce czerpane od św.pamięci Lecha Kaczyńskiego.Sikorski ,Tusk.Gadają językiem Lecha.Tylko pan z Belwederu odstaje .Mówi o ostrej szabli.Ale on zawsze bełkotał .Pan bez wojska .Bo PO rozpieprzyło wszystko.

• mateusz572 Re: Susza 08.03.14, 14:57
          wlodzimierz55 napisał:

> Ot i nowy pogodynek nam się narodził.

Nie uważasz Włodzimierzu, że Angrusz z góry prikaz dostał aby tylko o pogodzie pisał? ;-)
          Temat to wdzięczny bo epitetów niewybrednych pod adresem interlokutorów nie wymaga. Poza tym na dwoje babka wróżyła, jak to w pogodzie, albo będzie padac, albo nie. Jeżeli Angrusz trafi i będzie susza to prócz tego, że mężem wielce uczonym jest to i na wdzięcznośc dozgonną forumowiczów zasłuży jako wróż niepośledni. ;-)

P.S. Obserwujmy więc bacznie pogodę, bowiem cosik mi się zdaje, że wróżbita wielki nam wyrasta na miarę XXI wieku.
        • 44alicja Re: Susza 08.03.14, 21:16
          wlodzimierz55 napisał:

> Ot i nowy pogodynek nam się narodził.

z niego pogodynek jak z koziej dup..... trąbka!
    • bony.kupie Re: Susza 08.03.14, 20:00
      myślałem, że angrusza suszy
      • taniarada Re: Susza 08.03.14, 21:04
        Jest pytanie z jakie buta łapie wiadomości angrusz zwany jedynką ?
    • angrusz1 Re: Susza 10.03.14, 09:29
      Kolejny dzień z ładnym słońcem ale bez opadów .
      • zawsze-inna Re: Susza 10.03.14, 10:34
        w przyszłym tygodniu będzie deszcz ,deszcz ze śniegiem i śnieg.
    • qq.44 Zapiski z pamiętnika Andrzeja G. 11.03.14, 07:07
      wtorek
      Wstałem rano, po wczorajszej lekturze o nadchodzącej suszy lekko zdenerwowany ale nic to na pewno jakaś " Ż "propaganda!
      Jechałem do roboty autobusem w radiu "złote przeboje " leciało "nie ma wody na pustyni ....." jakiejś tam Kozidrak, poczułem lekki skurcz żołądka, przypadek ? - nie sądzę
      ( sprawdzić " radio złote przeboje " i tą Kozidrak Beatę ) !
      Ostatnio abp. Depą mówił o liście radjów które można słuchać ( czyżby coś wiedział nasz abp kochany ?????)
      W robocie nuda , banda bachorów, same niegrzeczne, zadają pytania podchwytliwe i śmieją się - ja w ich wieku się nie śmiałem !!
      Nic to, dałem im piłkę niech se grają banda debili, ja w tym czasie posiedzę i pozachęcam do naszego pisu na forum ( tfu ) Gazety !

Po robocie obiad ( odgrzewane z niedzieli:(( ), godzinka przy teleodbiorniku ( Trwam na full niech se ta banda pełowców z I pietra też posłucha heheheh).
      Stara kazała przekopać ogródek, przy okazji zakopałem dwie " Muszynianki " i trzy "Jurajskie" gazowane ( jak by co !!!)
      W radju jasna Góra mówili, że jutro ładna pogoda - zaczynam się niecierpliwić, w piątek spotkanie z aktywem partyjnym będę musiał poruszyć te kwestię, ostatnio jak się wzięliśmy do roboty to całą Polskę zalało hehehe.
      Idę spać, pełen obaw o prognozy meteorologiczne, zmęczony, 3 tyg. już nie pada, odciski na rękach, stara chrapie, jutro znowu ta banda rozwydrzonych bachorów, góralu czy ci nie żal .....
      • storima Re: Zapiski z pamiętnika Andrzeja G. 11.03.14, 08:25
        Nareszcie jakis normalny, szczery, niepodlany i wymidlony wpis czlowieka ze zniewolonego susza kraju.
        PS W niedzile. Padl rekord. Sezonu. 21°C. W Paryzu.
        • taniarada Nie grzmisz stroima 11.03.14, 16:29
          Młody robi byki grafomańskie i do tego Jasna Góra z małej litery.Młodzi przebojowi.Nieroby ,lenie ,śmieciarze ,jakich mało.Kumpel ma w Częstochowie firmę sprzątającą DK 1 masakra.Co ludzie wyrzucają z aut .gg -numer 44 i tyle się wydaje na oświatę .Tacy by nie zrobili rewolucji ,i nie obronili kraju.To wyszkolone matołki ,sobki i maminsynki .Nie obraź się przypadkiem .Ale z Tobą iść na wojnę ,to lepiej się pochlastać.Kto ma teraz zmieniać świat?
          • qq.44 Re: Nie grzmisz stroima 11.03.14, 18:00
            taniarada debil i do tego stary komuch, mówiłem ci były działaczu pzpr żebyś zajął się czymś innym, ja się do twoich wypocin starego komucha nie wtrącam !
    • grabowski-foto.pl Re: Susza 11.03.14, 15:30
      Miejmy nadzieję, że nas to ominie..
      • piesc_boga A ja się wam dziwię 11.03.14, 16:43
        Naprawdę nikt nie docenia kataklizmu suszy? Oby nikt nie musiał!!

Do Angrusza!
        Na razie nie jest tak źle. Mam jakieś 3m wody w studni a bywało po 1,5 a nawet mniej. Do podlewania ogrodu styknie na cały rok. Jak o tej porze by było 1,5m jak w latach 2002-2004 byłby problem.
        • mateusz572 Re: A ja się wam dziwię 11.03.14, 20:46
          "Ocena bieżącej sytuacji hydrogeologicznej.
          W I kwartale roku hydrologicznego 2014 w ponad połowie punktów obserwacyjnych
          zaznaczała się wyraźna tendencja do obniżania się położenia zwierciadła wód i spadków
          wydajności źródeł. Zjawisko takie odnotowano w 54% punktów obserwacyjnych w obrębie
          systemów wodonośnych o zwierciadle swobodnym i napiętym. W przypadku 42% punktów
          pomiarowych zaobserwowany został wzrost średniego położenia zwierciadła wód
          podziemnych w stosunku do stanu odnotowanego w poprzednim kwartale. W pozostałych
          4% punktów pomiarowych stan wód pozostawał na niezmienionym poziomie. W przypadku
          60% źródeł stwierdzono zmniejszenie wydajności w stosunku do poprzedniego kwartału
          hydrologicznego, a w 40 % źródeł nastąpił wzrost wydajności w stosunku do kwartału
          poprzedniego. Na taką sytuację wpływ miały przede wszystkim niewielkie ilości opadów
          w listopadzie i grudniu oraz stosunkowo wysokie jak na tę porę roku temperatury powietrza.
          Stan wód podziemnych w większości punktów obserwacyjnych utrzymywał się w strefie
          zmian bezpiecznych dla gospodarki wodnej – użytkowania wód i ochrony ekosystemów
          zależnych od wód podziemnych. W większości analizowanych punktów pomiarowych stan
          rezerw zasobów zmiennych przekraczał 20%.
          W opisywanym kwartale nie stwierdzono zagrożenia niżówką hydrogeologiczną
          występującego w skali regionalnej. W większości analizowanych punktów badawczych
          (93%) swobodne zwierciadło wody podziemnej i wydajności źródeł znajdowały się powyżej
          granicy stanu niskiego ostrzegawczego (SNO), w tym w przypadku 84% punktów
          pomiarowych odnotowano stan wyższy od SNG. Obniżenie położenia zwierciadła wód
          i wydajności obserwowanych źródeł poniżej granicy SNO występowało jedynie lokalnie napołudniowym-wschodzie (4 punkty), w części centralnej (1 punkt) i na północy kraju
          w strefie granicznej województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego (4 punkty).
          W kwartale objętym oceną bieżącej sytuacji hydrogeologicznej nie wystąpiły zjawiska
          ekstremalne, powodujące wystąpienie stanu zagrożenia hydrogeologicznego.
          "

Źródło:Komunikat o bieżącej sytuacji hydrogeologicznej
          Państwowa Służba Hydrogeologiczna
          • taniarada Re: A ja się wam dziwię 11.03.14, 20:57
            Będzie dobrze .Święte miasto i świetne, bo rządzi SLD wraz z młodymi wykształconymi w Częstochowie Matyjaszczykiem i Baltem .Którzy w krótkim czasie doprowadzili wszystko do ruiny.A co dobre to ściągnęli od rozmodlonego Wrony.Życie kulturalne ,sportowe upadło.Miasto bezrobocia umarłe.Są ważniejsze sprawy od suszenia angruszowego.I nikt tego nie porusza.Normalnie morda w kubeł.
          • pluto37 Re: A ja się wam dziwię 12.03.14, 10:07
            Mateuszu!
            Problem w tym, że angrusza dręczy susza w ........Australii.
            A w normalnych stanach świadomości suszę w gardzieli rekompensuje genialnymi wylewami złotych myślii na forum. :):)
            • mistral75 Re: A ja się wam dziwię 12.03.14, 11:00
              Zgadzam sie z Toba w 100%
              Angrusza porusza susza w Australii.
              Co to za przypadlosc, jak ja zdiagnolizowac?

A mnie dzis meczy susza w gardle.
              Proponuje zasuszyc susze Angrusza w Australii, susza w gardle.
              Zjawisko wielokrotnie bardziej dolegliwe dla mieszkanca Czestochowy.
    • mateusz572 Re: Susza 15.03.14, 09:55
      angrusz1 napisał:
      > W Polsce zima była łagodna , w sporej części z małą ilością śniegu a i teraz ja
      > koś mało pada .
      > Susza może być i w Polsce w tym roku .

Deszczyk niezbyt ostry pada i pięknie wsiąka w glebę. Uzupełnia niedobór wilgoci w wierzchniej warstwie gleby bo tylko w tej warstwie gleba była wyschnięta.
      A co tam w Australii słychać ?
      Posiadasz jakieś informacje w tej materii, Angrusz ?
      • angrusz1 Re: Susza 15.03.14, 10:15
        Mateusz tak napisał :

"Deszczyk niezbyt ostry pada i pięknie wsiąka w glebę. Uzupełnia niedobór wilgoci w wierzchniej warstwie gleby bo tylko w tej warstwie gleba była wyschnięta.
        A co tam w Australii słychać ?
        Posiadasz jakieś informacje w tej materii, Angrusz ? "

Chyba ty - Mateuszu - nigdy nie uprawiałeś ogrodu i nie kopałeś ziemi szpadlem . Tyle deszczu , co dzisiaj napadało , to nic .
        Powinno z dwa dni intensywnie padać , żeby uzupełnić braki wody w wierzchniej warstwie .

Na razie u nas zima była bezśnieżna i od kilkunastu dni nic nie padało . Jest więc sucho .
        Zobaczymy co dalej .
        • mateusz572 Re: Susza 15.03.14, 20:32
          angrusz1 napisał:
          > Chyba ty - Mateuszu - nigdy nie uprawiałeś ogrodu i nie kopałeś ziemi szpadlem .

Pudło. Tydzień temu właśnie przekopałem część ogrodu przeznaczoną na uprawę warzyw. Wilgoci w glebie jest dostatek.

> . Tyle deszczu , co dzisiaj napadało , to nic

Zgoda.

> Powinno z dwa dni intensywnie padać , żeby uzupełnić braki wody w wierzchniej w
          > arstwie .

Jak sam zaznaczasz wilgoci brak w cienkiej powierzchniowej warstwie, a dzisiejszy opadzik wystarczył na wysiew warzyw wczesnych.
          >
          > Na razie u nas zima była bezśnieżna i od kilkunastu dni nic nie padało . Jest w
          > ięc sucho .

Zima bezśnieżna z prostego powodu - temperatury były wysokie, więc raczej mieliśmy opady deszczu.

> Zobaczymy co dalej .

Pożyjemy, zobaczymy.

P.S. Niestety gleby w regionie częstochowskim mamy słabe. Są to głównie gleby bielicowe bardzo wrażliwe na nawet krótkotrwały brak opadów, szczególnie teraz gdy brak jest okrywy roślinnej. Jednak można ten mankament zniwelować bardzo poważnie, solidnym nawożeniem organicznym.
          • storima NASA radziCzy warto spedzic tam tegoroczne wakacje 15.03.14, 23:11
            Temperatura powietrza
            Emisja tlenku i dwutlenku węgla
            Zmiany ziemskiej siły ciążenia
            I inne codzienne dane na temat aktualnego stanu zdrowia planety Ziemia.
            Czyli czy warto planować tam na przykład tegoroczne wakacje?

Darmowa aplikacja z NASA:

• tototoja Re: Susza 16.03.14, 10:51
      Twoje modlitwy zostały wysłuchane, sprowadziłeś deszcz na tą ziemię.
      • bony.kupie Re: Susza 16.03.14, 11:57
        mam nadzieję, że angrusz nie ściągnął powodzi
        • medalik111 Re: Susza 16.03.14, 22:27
          Angruszu.
          Jak tak bardzo interesujesz się meteorologią to wystartuj w konkursie na pogodynkę w TVN...o przepraszam to nie jest stacja popularna wśród działaczy PIS, pewnie wolałbyś zapowiadać pogodę w telewizji łojca dyktatora ale tam Cię nie dopuszczą w obawie, że swoimi yntelygentnymy wywodami mógłbyś przyćmić gwiazdy pokroju Wróbel, Sobeckiej czy Pawłowicz a to mogłoby nie spodobać się prezesowi i mógłby jeszcze wykluczyć Cię z partii za działania dywersyjne.
          • taniarada Już mnie suszy jak czytam o PIS 17.03.14, 20:26
            PIS to pikuś przy tym co się teraz dzieje w polityce.Kamiński na europosła z Platformy.Tauron bez Grada.Sawicki ,jak bumerang.Że też wstydu nie mają.Z Ruchu na koryto do Brukseli ;Grodzka , Kutz i filozof Hartman .To niektóre rodzynki.Znakomitym dla Ruchu kandydatem mógł być Mariusz Trynkiewicz .Powalczył by o głosy mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego.Wszak Ruch jest otwarty na mniejszości seksualne.Serdecznie pozdrawiam .Lol.
    • angrusz1 Re: Susza - znowu 06.04.14, 12:54
      nie pada od kilku dni a powinno padać co drugi dzień .
      Co to będzie ?
      • qq.44 Re: Susza - znowu 06.04.14, 16:03
        To kara za wykorzystywanie ofiar katastrofy lotniczej w polityce !
        Pan pokarał hieny cmentarne z pisu i teraz mają wrażenie, że jest susza!
        • kchrzanka Re: Susza - znowu 06.04.14, 16:21
          Ty "qq.44" musisz obowiązkowo poprosić lekarza o odtrucie !
          Od alkoholu zrobi Ci to lekarz " na telefon", - przyjedzie do Ciebie i po kilku godzinach będziesz mógł pokazać się rodzinie i sąsiadom .
          Na głupotę lekarstwa nie ma, ale próbuj :
          1- na początek wypij szklankę wody, - to jest najprostsze lekarstwo na Twoją głupotę, - ale nieskuteczne .
          2- próbuj też brać witaminy, - ale one są też nieskuteczne .
          3- jedynie na Twoją głupotę pomogą Ci lekarstwa z różowej recepty, - ale tę zdobędziesz po wizycie u psychiatry .
          4- innym rozwiązaniem jest położenie się np: na miesiąc w Lublińcu , - i po wypisie też dostaniesz różową receptę .
          Życzę sukcesów !
          • qq.44 Re: Susza - znowu 06.04.14, 18:02
            Moją wypowiedź dostosowałem do tych idiotycznych wpisów angrusza, więc cały ten twój głupi wpis mogłaś sobie darować skoro tego nie rozumiesz.
            Na twoją głupotę proponuję :
            1- wypić szklankę wody ale z cytryną - to najprostsze lekarstwo na twoją głupotę - ale nieskuteczne.
            2- próbuj też brać magnez - ale on też jest nieskuteczny
            3- jedynie na twoja głupotę pomogą ci lekarstwa lub młotek którym walniesz się mocno po głowie - ale ten zdobędziesz po wizycie w sklepie z narzędziami
            4- innym rozwiązaniem jest położenie się np: na 10 lat w Lublińcu , - i po wypisie też dostaniesz młotek - bo szanse na skuteczne lekarstwo są nikłe
            Życzę sukcesów idiotko!
            • kchrzanka Re: Susza - znowu 06.04.14, 19:17
              "qq.44', - ja o Tobie pisałem / mimo Twoich nie najlepszych wpisów / z dużej litery,
              czego Tobie brakuje ! - są to braki w wychowaniu i wykształceniu !
              - ale tym się nie przejmuj, większość na tym forum to niewykształcone dzieciaki !

Dlaczego sądzisz, że jestem kobietą ?
              Jeżeli przyjąłeś moje warunki, - to już przegrałeś !
              Dyskusję z Tobą zakończyłem !- nie jesteś dla mnie ani przeciwnikiem, ani partnerem .
              W wykształceniu i wychowaniu "angruszowi" do pięt nie sięgasz !

• taniarada Re: Susza - znowu 06.04.14, 19:44
                Już nie wspominając gg 44 co to za nick .Kolego/koleżanko .Rozumiem ,że Politechnika Częstochowska gorsza od Katowickiej.I dlatego angrusz1 jest bardziej wykształcony.A co do wychowania to się nie zgadzam kompletnie.Nie chce mi się szukać założonego postu angrusza, gdzie w niewybrednych słowach nie przebierał. Zwyzywał wszystkich biorących w dyskusji.Trzy w jednym stroima ,dyzio i angrusz1.Nie jest taki słodki Andrzejek.Oczywiście ,że to forum z chamiało .Nie ma tu skowronków i słowików.
              • qq.44 Re: Susza - znowu 06.04.14, 20:22
                A czego tobie brakuje zaczepiając mnie i pisząc że jestem głupi ,oraz o innych na tym forum, że to " niewykształcone dzieciaki "- są to braki w wykształceniu plus zbyt duże mniemanie o sobie - mimo, że nie rozumiesz najprostszych wpisów !
                To że wydaje ci się, że przyjąłem jakieś twoje warunki - to kolejny dowód na braki w wykształceniu.
                Mało mnie obchodzi czy człowiek z brakami w wykształceniu ze mną dyskutuje czy nie - nie jest to dla mnie istotne więc swoje wypociny możesz stanowczo zachować dla siebie !:)
                Nie będę płakał z tego powodu.
                • andante7744 Re: Susza - znowu 06.04.14, 20:51
                  Wyraźnie widać, że w Częstochowie nie mają problemów. Albo świadomości problemów :)
                  • taniarada Re: Susza - znowu 07.04.14, 18:52
                    Problemem jest angrusz1 trzy w jednym czyli organizacja SAD .Stroima ,angrusz i dyziek.Dla nich to wszyscy debile ,kretyni i nie wykształciuchy .Być może dla niego.Dochodzi jeszcze kchrzanka zwolennik PIS .Matko Boska ciężko to wymówić .Czy Ty angrusz musisz się tak bunkrować na stare lata?Notowania Ci spadły ,ale żeby tak się maskować.Za te wszystkie bezeceństwa będzie suszyć.
      • angrusz1 Będzie padać czy 07.04.14, 20:51
        nie będzie . Hmm, to będzie miało duże znaczenie dla rolnictwa na naszym terenie . Już nie mówię o moim ogródku .
        • komisarz.makrela Re: Będzie padać czy 07.04.14, 20:54
          czuję w powietrzu charakterystyczny smród, pewnie znów gdzieś w powiecie częstochowskim płonie las, faktycznie jest sucho, dzięki temu ziemia nie oblepia szpadla, ale za to się kurzy
        • komisarz.makrela Re: Będzie padać czy 14.04.14, 16:33
          jak tam angrusz, czujesz się dostatecznie zlany? :)
          • taniarada Gdzie Ci prorocy co pisali ,że będzie susza? 13.05.14, 21:13
            To pomocnicy antychrysta.Gdzie ta susza ,bo mi wszystko gnije.
            • angrusz1 Przysłowie 14.05.14, 14:11
              Raj - suchy kwiecień , mokry maj .
              Na razie tak jest i dobrze ale zapowiadało się źle , bo kwiecień był ciepły ale z małą ilością wody a rośliny zaczęły o wiele wcześniej rosnąć .
              • taniarada Re: Przysłowie 14.05.14, 15:15
                Gdy wiatr w maju z północy ,ma się u nas zimno w nocy.I powinni grzać .Na razie to dobrze rośnie trawa i chwasty.Przy takiej pogodzie to robali i komarów nie zabraknie.
        • taniarada Re: Będzie padać czy 14.05.14, 10:23
          Kiedy przestanie padać Angruszu 1 cudowna pogodynko?
    • optio11 Re: Susza 14.05.14, 14:13
      Parodia to za subtelne okreslenie.

www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE
    • mateusz572 Re: Susza 17.05.14, 12:14
      Angruszu ?
      Czy wilgoci w twoim ogródku jest dostatek ? Czy w beczki nazbierałeś wody deszczowej ?
      Czy tym samym podeślesz naszej deszczówki, w beczkach, Australijczykom ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka