Dodaj do ulubionych

Markety zgarniają coraz więcej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 15:22
Choć liczba super- i hipermarketów wynosi ok. 2 procent ogółu sklepów
spożywczych działających w Polsce, to ich sprzedaż wynosi aż 37 proc.
produktów tego typu. Analitycy branży przewidują dalszy wzrost udziałów
handlowych molochów w rynku produktów spożywczych. Do roku 2005 ma on wynosić
40 procent, a do 2010 aż połowę.. Nic dziwnego, skoro tylko w roku 2003
liczba hipermarketów w Polsce wzrosła o 19 procent. Specjaliści wskazują, że
choć ostatnio rośnie liczba małych sklepów spożywczych, to dzieje się tak w
efekcie zajmowania przez nie sektora mniej dochodowego. Przegrywając
konkurencję z hipermarketami, przenoszą się one do mniejszych miejscowości,
na wieś i prowincję, gdzie konkurencja ze strony gigantów nie jest na razie
tak wielka. PRACUJ DLUZEJ , ZEBY NIEMIEC MOGL PRACOWAC MNIEJ !!!!!!!
Za uprzejmoscia www.obywatel.org.pl

Obserwuj wątek
    • Gość: Elżbieta Re: Markety zgarniają coraz więcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:30
      To klioent wybiera A nie właściciel osiedlowego sklepiku podnoszący ceny jak
      benzyna o 5 gr zdrożeje.Użlający się, że mu market warunków nie pozwoli
      dyktować Pewnie chciało by sie zarządzać kiedy i u kogo kupować A figa !
      • Gość: xyz A KUPUJ GDZIE CHCESZ TYLKO .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:33
        miej swiadomosc ze :
        - markety wyprowadzaja z kraju ok. 10 mld zlotych naleznych podatkow rocznie ,
        - przyczynily sie do wzrostu bezrobocia o ok. 500 tys. osob ,
        To tylko niektore skutki ich dzialalnosci
        NIE MIEJ WIEC PRETENSJI ze w kraju jest biednie i bez pracy . Wystarczy tylko
        otworzyc oczy na fakty .
        • Gość: Stock Re: A KUPUJ GDZIE CHCESZ TYLKO .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:42
          Miej również swiadomość tego, że budowa marketu to duża inwestycja którą
          wykonują polscy podwykonawcy dzieki czemumają pracę i płacę.
          Nie wyprowadzają pieniędzy z Polski ponieważ ponoszą duże koszty związane z
          nowymi inwestycjami.
          Z czyich obliczeń wynika ta ilośc osób które straciły prace przez super-hiper??
          "Wystarczy tylko otworzyc oczy na fakty" - a nie fakty te zniekształcać,
          i mieć WOLNY WYBÓR gdzie robic zakupy.
          • Gość: xyz Re: A KUPUJ GDZIE CHCESZ TYLKO .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 17:58
            Gość portalu: Stock napisał(a):
            Miej również swiadomość tego, że budowa marketu to duża inwestycja którą
            > wykonują polscy podwykonawcy dzieki czemumają pracę i płacę.
            > Nie wyprowadzają pieniędzy z Polski ponieważ ponoszą duże koszty związane z
            > nowymi inwestycjami.

Buhahahaha , wiekszosc robot wykonuja firmy wchodzace w sklad zachodnich
            spolek , jedynie zwykli robotnicy sa z Polski , bo personel sredni w wiekszosci
            juz nie . A co do ich kosztow "inwestycji" to gdybys znal rzeczywistosc od
            strony kuchni , to by Ci wlosy na glowie stanely jakie to sa "inwestycje"
            kosztem krajowych dostawcow . A hala ??? Hala zazwyczaj jest leasingowana od
            zachodniego koncernu . Ot co ....
            • Gość: Stock Re: A KUPUJ GDZIE CHCESZ TYLKO .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:09
              Znam rzeczywistośc od kuchni i nie mogę się z Tobą zgodzić.
              Osobiście znam firmy w pełni "polskie" bez obcego kapitału - są to firmy
              częstochowskie - które wykonują dla sieci handlowych duży zakres robót.
              Począwszy od przygotowania "podłoża" i infrastruktury wokół super-hiper a
              kończąc na wszelkich pracach wykończeniowych.
              Zarabiają w nich Polacy - szeregowi pracownicy, kosztorysanci, inżynierowie,
              księgowe, personel biurowy i polscy własciciele tych firm.
              • Gość: xyz Re: A KUPUJ GDZIE CHCESZ TYLKO .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:14
                Gość portalu: Stock napisał(a):
                są to firmy częstochowskie - które wykonują dla sieci handlowych duży zakres
                robót. Począwszy od przygotowania "podłoża" i infrastruktury wokół super-hiper
                a kończąc na wszelkich pracach wykończeniowych.

Jasne . Buduja market 6 m-cy . Potem nowy . Potem juz nie ma co budowac . Prace
                traci ok. 3 osob na 1 osobe pracujaca w markecie . Potem budowlancy straca
                prace . KROTKOWZROCZNE MYSLENIE - TYPOWE POLSKIE .
                • Gość: XKX Re: A KUPUJ GDZIE CHCESZ TYLKO .... IP: *.org / *.org 21.08.04, 02:07
                  Znam na to idealny sposób (na te wszystkie bolączki) a'la xyz. Wprowadzić
                  administracyjny zakaz funkconowania super i hiper marketóe + oczywiście innych
                  zagranicznych sieci potem wywqlic zachodnich inwestorów z polski bo jak
                  twierdza dobrze poinformowane osoby z kregów RM i N Dz inwestycje zachodnie
                  polegają na doprowadzeniu do upadku kolejnych polskich firm w celu likwidacji
                  konkurencji. Wyprowadzic Polske ze struktur najpierw UE potem NATO. w tej
                  pierwszej organizacji robi sie z nas niewolników ekonomicznych w tej 2 mamy
                  suzyc jako tzw. mieso armatnie dal imperialnych celów USA. Podobne argumnety
                  mozna mnozyc. Problem w tym ze nic nie jest ani czarne ani białe raczej jest
                  szare. Wiec nie szafujmy argumentanmi które sie juz osłuchały.
    • Gość: Stock Re: Markety zgarniają coraz więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:34
      Szczerze powiedziawszy zawsze uśmieję się sednie na tego typu wątkach.
      Ograniczyć budowę super hiper, zakazać handlu w niedzielę... etc... itp
      bezsensy.
      Ludzie, opamiętajcie się... Mamy wolną Polskę, w końcu wolną wolę i prawo
      wyboru. Jeśli chce kupić nieświeże mięso, stare warzywa czy też owoce,
      nierzadko coś przeterminowanego i przeklejonego na niby to świeże jadę do
      supermarketu.
      Ostatnio jeden z moich znajomych opowiadał mi również o sprzęcie RTV,AGD i
      innym sprzedawanym wyłącznie w dużych sieciach handlowych. Niestety, po tym co
      mówił doszedłem do wniosku, że reguła iż nie ma na tym świecie okazji (czyt.
      niższych cen) i w tym przypadku jest słuszna. Niby to samo od zewnątrz a w
      środku... cóż, części z odrzutu.
      Jeśli mamy tego świadomość, mając wolny wybór nie pojedziemy do super-hiper
      zrobić „okazyjne” zakupy.
      Smutną prawda jest również to, że większość osób tak twardo broniących małych
      sklepików to w większości hipokryci, łącznie z samymi sklepikarzami którzy to
      nierzadko robią zakupy właśnie w super-hiper, sprzedając później zakupiony tam
      towar w swoim sklepiku (nie jest to oczywiście regułą).
      I na koniec jeszcze, jedna dla mnie dość uciążliwa wada małych sklepików. W
      swojej okolicy mam ich pięć. I tak, wychodząc po bułki powiedzmy o godz. 10.00
      nie mam szans dostać ich w żadnym z nich. Albo już zabrakło, albo dziś razowych
      nie kupiliśmy bo poniedziałek – słyszę odpowiedź sprzedawczyni, albo drugiej
      partii jeszcze nie dowieźli. I tak, aby kupić „zestaw śniadaniowy” praktycznie
      muszę obejść wszystkie pięć sklepów w każdym z nich kupując kolejną brakującą
      część jakże trudnej śniadaniowej układanki. Hm...wiem, powinienem dla swojego i
      sklepikarza dobra wstać o szóstej i iść po bułki, jak za starych czasów. A w
      super-hiper – mam wszystko w jednym miejscu, w jednym czasie.
      Reasumując, jakże bym był rad, gdyby na moim osiedlu powstał mały sklep z
      podstawowym wiecznie nie brakującym asortymentem. Na pewno bym w nim robił
      zakupy, bez względu na złudne oszczędności w super-hiper.
      • Gość: xyz Stock - chcesz fakty ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:20
        Zainteresuj sie rozwojem Wal-Martu w USA . Firma ta ma 2% dochodu budzetu tego
        kraju a spowodowala degradacje malych miasteczek amerykanskich i niemal
        calkowicie wyniszczyla konkurencje . Jakim sposobem ???? Dowiedz sie ....
        • Gość: Elżbieta Re: Stock - chcesz fakty ???????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:01
          Konkurencja jest jedyną siłą sprzyjająca klientowi.I jako klient obchodzi mnie
          gdzie kupie dobry porównywalny cenowo towar I tam go kupię gdzie mi pasuje. A
          co uświadaminia i pouczania, że mam się troszczyć o cały świat To nie.
          Dziękuję. Mnie w prcy pseudo troska nie pomaga.Nauczmy sie życ na własny
          rachunek.A te sklepikarskie żale jakos do mnie nie przemawiają
          • Gość: xyz ELZBIETA C.D. :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:12
            Gość portalu: Elżbieta napisał(a):

> co uświadaminia i pouczania, że mam się troszczyć o cały świat To nie.
            > Dziękuję. Mnie w prcy pseudo troska nie pomaga.Nauczmy sie życ na własny
            > rachunek.

MAM NADZIEJE ZE NIE MASZ DZIECI

> A te sklepikarskie żale jakos do mnie nie przemawiają

SORRY ALE NIE JESTEM SKLEPIKARZEM

Nawiasem mowiac wlasnie wyszedl z Ciebie caly piep.... Polski egoizm . Jak
            kiedys do kraju wjedzie okupant tez bedziesz go miala gdzies , bo Ci klatke
            wymieni na pozlacana ???? ZENADA DO KWADRATU
            • Gość: Elżbieta Re: ELZBIETA C.D. :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:23
              Przypomnij sobie te szydzenia typu :czipsy po 5 gr taniej, bezrobotna nie kupi
              sobie w niedziele, itd. Było tego sporo. A dlaczego ja mam sie zajmować cudzymi
              problemami.Bardzo przepraszam ale jak każdy posprzprząta u siebie i będzie dbał
              o swoje to wszędzie będzie dobrze A jak u siebie ma sie co robić to łatwo w
              cudze się wtrącać.Jesteś gorącym przciwnikiem marketu bo od dawna wypowiadasz
              się przeciw. Byłeś za zamknięciem ich w niedziele dopóki osiedlowy handel też
              nie miał byc zamknięty.To twój problem.Daj życ I zajmnij sie swoimi sprawami.
              Cudze zostaw innym.I nie narzucaj swojej woli i punktu widzenia.
              • Gość: xyz Re: ELZBIETA C.D. :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:31
                >Jesteś gorącym przciwnikiem marketu bo od dawna wypowiadasz
                > się przeciw

Oczywiscie !!!!!!! Bo wraz z reszta zachodnich firm wprowadzily w kraju
                niewolnictwo w pracy , bezrobocie i wyprowadzaja nalezne Polsce aktywa.

>To twój problem.Daj życ I zajmnij sie swoimi sprawami.

Tak sie sklada ze jest to problem moj , moich znajomych , dzieci . Nie chce byc
                w tym kraju niewolnikiem . Nie uciekne z niego bo jestem POLAKIEM . I bede
                WALCZYL o swoje , dopoki sil starczy . Aby we wlasny kraju zyc jak czlowiek i
                zeby dzieci mi nie powiedzialy ze nic nie zrobilem , ze musialy wyjechac do
                Anglii gary myc , droga kobieto .
                • Gość: XXC Re: ELZBIETA C.D. :( IP: *.org / *.org 21.08.04, 02:19
                  Mam propozyjcje zgłoś sie do LPR tam znajdziesz osoby podobnie myslące którym
                  droga jest Polska. A na ten temat i nie tylko, tj skutkow tego co sie stało po
                  89 r mozna sporo posłuchac w Radiu Maryja oraz przeczytac w Naszym Dzienniku.
                  Tam jest równiez sporo innych ciekawych rzeczy. Bo to jest normalne
                  postempowanie jak sie chce zniszczyc naród. Najperw zaprogramowac odpowiednie
                  zachowania potem zniszczyć kulture, wartości narodowe, osmieszyc religie. A
                  wzamian dać cudowne markety, zdrowotne sieci gastronomiczne i słyne rubta co
                  chceta jko motyw przewodni dla polskiej młodzerzy. Efekt wkróce tak jak prawie
                  juz niema Polskiego przemysłu, banków, stacji radiowych i telewizyjnych oraz
                  prasy, nie bedzie polskiego: handlu i usług. Ale sami tego widac chcemy skoro
                  miast słuchac tych co sa głosem wołajcego rozsadku wolimy słuchac tych co nas
                  pedza ku kaastrofie. Ano widac polacy nie maja instynktu samozachowawczego. A
                  szkoda.
              • Gość: Elżbieta Odpowiedz do wyx IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:32
                To Twoja troska i poziom

• Elzbietka lubi radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: xyz 20.08.2004 15:48 odpowiedz na list
                Oni tacy madrzy sa ..
                Elzbietka lubi markety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: xyz 20.08.2004 15:53 odpowiedz na list
                Tam tak duzo i tanio ....
                Elzbietka malo zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: xyz 20.08.2004 15:53 odpowiedz na list
                I bidulka nie wie czemu .....

Żenada. NIe wstd ci. Podobno się troszczysz o klientów.Pokazałeś szacunek do
                człowieka.....Nie chce mi się z tobą gadac....
                • Gość: xyz Re: Odpowiedz do wyx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:39

>Podobno się troszczysz o klientów.

?????? Nie moge sie troszcyc o klientow bo nie mam sklepu , a Inspekcja
                  Handlowa tez nie jestem .

>Pokazałeś szacunek do człowieka

Pokazalem tylko ze lubisz radnych , powtarzalas to chyba 3 razy .
                  Niestety "radni" sa ta grupa , ktora zostala juz niejednokrotnie
                  skompromitowana jezeli chodzi o wydawanie pozwolen marketom oraz regulowanie
                  ich dzialalnosci . Na marginesie to sie niepotrzebnie nerwowa robisz ;)
                  • Gość: Elżbieta Re: Odpowiedz do wyx IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:08
                    Jesteś po prostu arogancki i dyspotyczny.Co cie obchodzi kogo ja lubię.Jakbyś
                    nie był taki zaślepiony nienawiścia do marketów to byś sie zastanowił czemu
                    ludzie tam kupują I nie próbuj manipulacji że głupki, bidule, bezrobotni. Bo
                    obrażasz ludzi.Nie pierwszy raz I tego powinieneś się wstydzić Bo co będzie jak
                    te dzieci to przeczytają.W Polsce.
                    • rainm Re: Odpowiedz do wyx 21.08.04, 03:22
                      Tak czytajac kolejne posty w tym temacie przyszla mi do glowy pewna mysl.
                      Mowimy, ze tak zle wszystko w Polsce jest zorganizowane (i zgadzam sie), ale
                      ostatnio mialem okazje pobyc troszke na wegrzech, w czehach, w slowacji, w
                      rumunii i zauwazylem iz tam na praktycznie kazdym wiekszym osiedlu
                      (blokowiska) jest jakis supermarket zachodniej sieci (w wersji mini). Cos jak
                      biedronka czy plus... a te sieci handlowe rowniez ograniczaja sprzedaz w malych
                      sklepach mimo, ze nikt na nie nie psioczy bo sprzedaja tanie (i kiepskie
                      jakosciowo) towary.Powracajac do meritum - tam nikt nie mowi, ze to ogranicza
                      sprzedaz... To normalna konkurencja, ktora mozna pokonac. Moze wiecej
                      przedsiebiorczosci i bedzie ok ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka