Dodaj do ulubionych

Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielnic

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 23:18
Jak wygląda sytuacja rakowa to dziś mogę wam powiedzieć.Miasto zrobiło z tej
dzielnicy przytulisko dla najgorszych meneli z całego miasta.Zgrupowali tu
najgorsze szumowiny a ludzie co mieszkają tu od zawsze cirpią na tym.Chołota
zniszczyła Raków dewastują ponad 100letnie budynki rdzenni mieszkańcy boją
się chodzić w biały dzień po swojej dzielnicy.tu mieszkali różni ludzie tak
jak wszędzie ale to co teraz zrobili urzędnicy to skandal.Wysiedlajcie ich do
lasu bo to co robicie gromadząc ich w jednym miejscu to zagrożenie dla innych
ludzi.Opamiętajcie się.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 23:33
      Dziwisz się a gdzie ma ich wrona na północ przesiedlić?? ale nie martw się w
      nowym planie przestrzennym miasta osiedle zwane północnikiem bedzie zaorane a
      na jego miejscu będą sadzone śrubokręty:):):) Tylko Raków!! najcudowniejsza
      dzielnica!!!!
    • Gość: Gość Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 00:33
      Co redakcja chce od Rakowa?? Przecież od kilku jak nie więcej lat, to jedna ze spokojniejszych dzielnic w Częstochowie. Ja nie boję się wyjść po zmroku ani przejść przez starą część Rakowa. Teraz jest to najlepsza dzielnica w tym całym zakichanym mieście.
      • Gość: miriem Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:34
        no wiesz nie popieram twojego zdania ... jestem z parkitki i nie powiedzialabym
        zeby rakow byl takim NAJBEZPIECZNIEJSZYM miejscem ,moze nie ujelam tego dobrze
        napewno nie jest jakims zbiorowiskiem zbirow ,ale do najspokojniejszych tez nie
        nalezy :) pozdro
    • Gość: leo Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 01:28
      Mieszkam tu i nie zauwazam tego o czym piszesz. Panikujesz i tyle , Rakow jest
      spokojna dzielnica i nie wprowadzaj paniki bo chyba cierpisz na jakas manie ...
    • Gość: Elżbieta Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 08:54
      Od 25 lat mieszkam na Błesznie. Kiedyś odległość od centrum repompensowała
      cisza,zielień tzw"koniec świata".Mieszkam w blokowisku administrowanym przez
      spółdzielnię Hutnik.Bloki są ocieplone, kolorowe.Cóż z tego, mimo że klatka
      schodowa czysta, od paru lat zagniździłły się tam muchy. Obrzydliwość.Jest tego
      tyle, że drzwi do mieszkania nie mozna otworzyć aby takiej nie wpuścić. Dla
      mnie koszmar.W tym roku 3 razy prosiłam w spółdzielni o pomoc. NIC. Więcej nie
      poszłam bo było mi wstyd. Paniom przyjmującym zgłoszenie nie.Mieszkam przy SP i
      o ile patrole Straży Miejskiej w roku szkolnym szczególnie w godzinach
      dopołudniowych były widoczne, o tyle w wakcje nie udało mi sie ich zauważyć.A
      szkoda.Bo wieczorny przgląd znanych powszechnie miejsc pewnie by ostudził zapał
      niektórych grup młodzieży.Mamy dużo drzew. Większość posadzili mieszkańcy ale i
      spółzielnia nam pomaga.Byłoby miło.I znowu problem.Dojazd do mojego bloku to
      uliczka "ślepa" wewnętrzna, mała.I tą upodobał sobie kierowca TIRa z innego
      blokowiska.Zrobił sobie darmowy parking.Po interwencji mieszkańców Spółdzielnia
      umieściła 2 znaki zgodnie z którymi kierowca nie powinien tam nawt
      wjezdzć:Zakaz wjazdu pojazdów powyżej 12 ton,parking tylko dla mieszkańców
      spółdzielni Hutnik.Nic to nie dało.Arogancki pan kierowca jest bezkarny i
      utrudnia nam normalny spacer wśród zieleni o którą dbamy.Jaka jest moja
      dzielnica ?Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć . Wiem że byłoby lepiej gdyby
      ludzie byli lepsi.Wywiązywali się z obowiązków,przestrzegali prawa,Byli
      wrażliwi i empatyczni.Tak nie jest.Mimo wszystko lubie swoją dzielnicę.
    • Gość: nietutejszy DUŻA WIEŚ PRZEZ KTÓRĄ JEŹDZI JEDEN TRAMWAJ ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 09:16
      _
    • Gość: mIESZKANKA Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 09:26
      co gazeta wyborcza zapomniala o Błesznie...................a co Błeszno
      to..................
      • Gość: nigafaka Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 20:14
        Błeszno spokojna dzielnica,oczywiscie jak wszelakie blokowiska niesie za soba
        jakies skromne zagrozenia lecz nie ma tu niemiłego witania obcych spoza
        dzielnicy.Agresja moze się łączyć z falami dojrzewania młodziezy,dzieci
        pierwszych mieszkańców którzy tu urodzili swooje latorosle(nie ma co ukrywac ze
        wiekszość tutejszych pierwszych mieszkańców blokowiska to ludzie z zapadłych
        wiosek,przyjezdnych pracowników Huty Bieruta.Tak sie słada ze pierwsza fala
        mineła kilka lat temu a życie dokonało selekcji i badziew sie wykruszył.Teraz
        dominuje dzieciarnia i spokjniejsze chłopaki,niebo lepsze od Rakowa i Północy
        czy Rakowa Zachodu.
    • Gość: Północ Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 15:13
      Ja głosuję na dzielnicę POŁNOC, mieszkam tu od ok.24 lat jest tu naprawdę
      fajnie, jest gdzie pospacerować,dzielnca posiada mnóstwo zieleni, kwiatów,
      ludzie są mili - niestety jak w każdej dzielnicy znajdzie się wielu mieszkańców
      co psują opinie - ku pocieszeniu jest ich coraz mniej.POZDRAWIAM MIESZKAŃCÓW
      DZIELNICY PÓŁNOCY.
    • Gość: JULIA Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.dyndns.info / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 15:37
      RAKÓW WCALE NIE JEST TAKI NAJGORSZY ,CO MAJĄ POWIEDZIEĆ PORZĄDNI LUDZIE
      MIESZKAJĄCY NA MAŁEJ LUB KRAKOWSKIEJ/TO SĄ CIEKAWE ULICE,A JAKIE ZADBANE?
      SZKODA TYLKO ŻE NIKT Z WYSOKICH WŁADZ TU NIE MIESZKA!!!
      • Gość: Sova Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 23:32
        Ja głosuje na Śródmieście. Mieszkam w III aleji i chociaż muszę "uczestniczyć"
        w mszach świętych z Jasnej Góry to jednak nie narzekam. Wszędzie jest blisko a
        hałas też nie jest nie do zniesiena.
    • Gość: hayabusa Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: 195.117.123.* 22.08.04, 08:00
      Mam krótszy staż niż p.Prezydent, ale głosuję na Północ-okolice
      ul.Gen.Andersa.Masa zieleni i spokojnie.Dojazd-super. W 3 minuty jestem w
      centrum,w 8 na Al.Pokoju.Życzę WSZYSTKIM życia i wypoczynku w takiej "sypialni
      miasta".
    • Gość: Mieszkanka Tysiąclecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 09:35
      Od ponad czterdziestu lat mieszkam na Tysiącleciu przyzwyczaiłam się więc nie
      jest żle, gdyby nie te chodniki pod blokami.Moj sąsiad powiedział kiedyś,
      żartując że pod naszym blokiem, po chodniku, w stanie wojennym przejechał
      batalion czołgów. O stanie wojennym dzieci uczą się w szkole batalion został
      dawno rozwiązany czołgi poszły na złom i na pamiątką tego został tylko chodnik
      po którym właściwie nie da się już przejśc!!!
    • Gość: ss Re: rakow jest jedna z najgorszych dzielnic IP: 5.5.* / 80.58.53.* 22.08.04, 11:37
      czestochowa powinna taka dzielnice z ziemia zrownac a na to miejsce kwiatki
      posadzic
      • Gość: ola Re: rakow jest jedna z najgorszych dzielnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 15:51
        bardzo prosze uzasadnij swoja opinie
        • Gość: rozsądek Re: rakow jest jedna z najgorszych dzielnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 17:03
          Olu ten ss to jakiś burak a buraki nie mają opini oni mają nienawiść bo są z
          innej dzielnicy, albo to jakiś oszołomiony kibic.
    • Gość: Ja Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 19:57
      Pana "Nietutejszego" komentowal nie bede bo zapewme pochodzi z Kielc i
      zazdrosci nam tego tramwaju. A co do naszych dzielnic to głosowałbym na moje
      Bleszno choć brakuje mi porównania z innymi (Raków w 100% odrzucam).
      A najwspanialszą dzielnicą powinno być Śródmieście z funkcja kulturalno-
      rozrywkową, której niestety nie ma!
      • Gość: Angela Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 20:21
        Mieszkałam przez 25 lat na Rakowie, było całkiem przyjemnie, teraz od 7 lat
        mieszkam na Groszu i juz tak fajnie nie jest. Wszędzie blisko, to fakt, ale ten
        zgiełk uliczny jest okropny. W związku z tym szukam małego domku na
        przedmiesciach z małym ogródeczkiem. Czy ktos mi podpowie, gdzie może taki
        domek jest do sprzedania?
      • Gość: miriem Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:37
        nie mam nic przeciwko innym dzielnica niz moja ,kazda ma w sobie to cos ale
        miom wszystko uwazam ze srodmiescie troche sie zepsulo , stalo sie bardziej
        niezbezpieczne duzo "dzikiej" mlodziezy wieczorami i wgogole ...
    • Gość: ewa Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.resnet.ucsd.edu 23.08.04, 05:40
      a ja glosuje za lisincem:) teraz co prawda od 4 lat mieszkam w warszawie ale
      moi rodzice wciaz w czestochowie,tam sie urodzilam i wychowalam,w warszawie nie
      jest tak sympatycznie jak w czestochowie! tylko mam jedna uwage co do
      bezpieczenstw na lisincu,jest wiele wlaman do domow w nocy kiedy ludzie
      spia,prawdopodobnie ciagle robi to ta sama grupa ludzi ale jakos policja nic
      nie moze z tym zrobic....pozdrawiam wszystkich z czestochowy:)
    • Gość: gość gdzie są najładniejsze dziewczyny ? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 23.08.04, 10:54
      według mnie na północy i rakowie
      • Gość: Franz Re: gdzie są najładniejsze dziewczyny ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 23:56
        Zapewne w niemieckich burdelach
      • Gość: rick Re: gdzie są najładniejsze dziewczyny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 09:56
        bzdura chodziłem na raków do szkoły i same szantrapy
      • Gość: danco Re: gdzie są najładniejsze dziewczyny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 14:07
        Tam gdzie jest moja pani tam są najpiękniejsze,ha
    • Gość: landryn Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 22:26
      Hej co wy chcecie od Rakowa to jest tak spokojna dzielnica,ze o 20.00 nie ma nikogo na ulicach!!!Wszyscy sobie siedza w domach w rodzinnej atmosferze!!!Pozdrawiam wszystkich Ziomali z Rakowa!!!To jest dzielnica cudow,ktora juz niczym nie moze nikogo zaskoczyc!!!Dzielnica jak kazda i da sie tu zyc!!!
    • Gość: Henryk Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:03
      Okolice ul. Krakowskiej.Polecam spacer wieczorem wzdłuz bram,ładna architektura
      a i ludzie calkiem mili,siedzacy w bramach wcale nie zaczepiają,nie ma pijanych
      i szaleńców przykładajacych do gardziołka nozy.Miodzio.Kto nie wierzy niech
      pójdzie i sie przekona.
      • Gość: Expres Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:08
        Chciałbym poruszyć temat terenu w centrum Częstochowy jakim jest miejsce po
        byłej papierni częstochowskiej.

W kronikach częstochowskich piszę że na początku wieku grupa kilku
        biznesmenów częstochowskich podejmuje inicjatywę wybudowania kanału
        biegnącego wzdłuż starego miasta celem odwodnienia terenu pod inwestycje.
        Koszt prac był bardzo duży, i.t.d.

Do czego zmierzam.

Lata 90-te przemiany w kraju upada częstochowska papiernia.
        Teren jest pusty przez kilka lat.
        Władze Częstochowy oficjalnie wychodzą z prośbą do architektów miejskich-
        częstochowskich (proszę wybaczyć ale dokładnie nie pamiętam jak brzmi nazwa)
        o zgłoszenie projektu zagospodarowania terenu po byłej fabryce.

Po krótkim czasie ukazuje się w prasie (GW) artykuł stwierdzający iż jest
        projekt który jednogłośnie zakłada stworzenie parku dla Częstochowian.
        Park miał się nazywać „Oczko Częstochowy” czy może „Oczko na Warcie”.
        Zakładał place zabaw , ławeczki , wyczyszczenie brzegów i dna warty i
        stworzenie miejsca dla wędkarzy.
        Ogólne zadowolenie w mediach.

Mija jakiś czas w tej samej gazecie dowiadujemy się iż teren zostaje
        sprzedany firmie z kapitałem zagranicznym.

Od tego czasu zaczyna się horror mieszkańców papierni ,dla niektórych
        zakończony sukcesem dla innych dramatem.

Od tego momentu z niewyjaśnionych przyczyn sukcesywnie zamyka się tamę na tą
        część rzeki która tedy przepływa.

Nie będę rozpisywał się na temat mieszkańców papierni bo to osobny temat.
        Proszę zwrócić uwagę na budynek 4-piętrowy od strony ul.Krakowskiej.(horror)

Wracamy do terenu i rzeki.

Koryto rzeki wysycha około półtorej roku , smród niesamowity bo miejskie
        ścieki mają wyjście w okolicy papierni i komisariatu policji.

Nagle pojawia się inwestor i z rozmachem zaczyna burzyć budynki po starej
        papierni.
        Nikogo nie obchodzi czy budynki te są zabytkiem przemysłowym czy nie.
        Wszystko wydaje się dziwne tym bardziej że goście zaczynają wywalać gruz do
        koryta rzeki.
        Staram się interweniować pytać ale na próżno.

Tu na raz czytam (GW) jak to inwestor na Warcie kanalizuje Stare Miasto
        instalując w korycie starej rzeki rury udrażniające 2m średnicy.
        Zachwytu nie ma końca ze strony gazety.
        Myślę sobie gdzie te rury. Idę na robotę pytam panów wysypujących wywrotkę
        za wywrotką gdzie te rury w tej rzece.
        Oni na to: co nas to obchodzi co piszą gazety.
        Chodzę pytam i wreszcie miły pan mnie informuje iż takie rury są naszykowane
        i po zasypaniu i utwardzeniu terenu zostaną wkopane.

Dziś minęło dwa – trzy lata i nie ma żadnej rury udrażniającej.

Rzeki zasypano tylko tyle na ile było gruzu po papierni( proszę iść na mostek
        do szkoły na ul.Targową.
        Mieszkańcy okolicznych kamienic mają problemy z wodą w piwnicach od momentu
        zasypania kanału(rzeki). Najlepszym przykładem może być jednostka straży
        pożarnej w której to non-stop jest woda w piwnicy.

W interesie gazety winno być poświęcenie szczególnej uwagi tematowi który to
        tak często pilotowali.
        GW 2003 rok opisuje że do końca roku mija termin realizacji budowy
        francuskiego marketu (potencjalnego inwestora w teren). Po upłynięciu terminu
        spółka ,czy też firma która nie rozpocznie inwestycji poniesie konsekwencję.
        Mamy koniec 2004 roku i gazeta nic nie pisze.
        Może w naszej gazecie mają zwyczaj pisać jednostronnie.

Wracając do rzeki .
        Zacząłem pytać , chodzić tu i tam. To co mi się udało dowiedzieć to że po co
        płacić za wywózkę nie zliczonej ilość wywrotek gruzu jak można było załatwić
        wszystko na Śląsku.
        Instytucja odpowiedzialna za rzekę to bodaj że „Wydział rzek i mostów”.
        Jest zezwolenie to jest i dół na gruz.

Ale po co jakaś banda debili przed wojną zrobiła w środku miasta rzekę i
        wydawała pieniądze jak zdaniem dzisiejszej władzy to nie potrzebne. Z tego co
        wiem to we Wrocławiu też tacy mądrzy zasypali identyczne kanały po Niemcach.
        A jaka była w skutkach ta decyzja to wszyscy widzieliśmy podczas powodzi.

Ile to hałasu władze miasta robiły na temat obskurnego handlu przy trasie
        szybkiego ruchu a dzisiejszymi Jagiellończykami.
        Że ludzie patrzą , że wizytówka miasta , a tu co jedziemy trasą i po jednej
        stronie Zawodzie i urząd skarbowy ,a po drugiej zgliszcza jak po wojnie.
        Nie raz pytałem lewą i prawą stronę władz Częstochowy i bez odzewu.(woda w
        usta)

Teraz jest tak że w centrum miasta za komisariatem policji , przy trasie
        szybkiego ruchu mamy zgliszcza. W nocy jest to miejsce pijaństwa ,
        narkomanów . Często można zobaczyć dobrej marki samochody które w nocy sobie
        coś wymieniają z bagażników.
        Zapomniał bym o wysypisku śmieci. Widok jest super. Zapraszam wszystkich do
        niedzielnego spaceru po niedoszłym parku.

Wszystko to dzieje się za komisariatem policji i nie opodal komendy straży
        miejskiej.
        Acha, z tego co wiem to jak ktoś prywatnie prowadził by inwestycję w mieście
        i nie zabezpieczył by jej odpowiednio ( ogrodzenie i.t.d.) nie wspomnę o
        śmietnisku , płacił by mandat za mandatem naszej straży miejskiej.
        Ale to teren chyba jakiś uprzywilejowany od kar.

Co do inwestora to obawiam się że to kolejna wpadka typu inwestor na Lisińcu
        (zbiornik Bałtyk , Adriatyk ).

Pozdrawiam Expres.

• Gość: skrzat55 Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 06:36
          Częstochowa jest ładnym miastem, ale zaniedbanym. Najgorszą rzeczą jaką można
          było zrobić, tozlikwidować komisariaty policji w dzielnicach, które tego
          wymagają. Mieszkam od 50 lat na Rakowie i nie chciałabym mieszkać w innej
          dzielnicy, ale zlikwidowanie komisariatu na Rakowie uważam za jakieś
          nieporozumienie albo brak wyobraźni ze strony władz i nie tylko w tych
          dzielnicach. Zaniedbana zieleń, brak pięknych placów zabaw oraz klubów dla
          młodziży z prawdziwego zdarzenia to jest główna przyczyna , że dzieci nie mają
          się gdzie podziać, młodzież co robić starsi narzekać, bo nie ma dla nich nic, a
          nie to że dzieci okropne a młodzież diabła warta. No i niestety ludzka
          znieczulica też swoje robi. Ale ogólnie nie jest źle, a mam nadzieję , że Raków
          nadal będzie piękniał mimo iż władze się wyprowadzają z tych starych dzielnic
          • Gość: xxx Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.one.pl 24.08.04, 23:59
            Żydowska gazeta. A na groszu to nie ma bloków??? Raków!!!!
        • Gość: memek Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 11:24
          bardzo dobry post drogi Expresie! To rzeczywiscie skandal ze wladze miasta
          nabraly wody w usta Sam widzialem jak burzono zabudowania papierni(mozna byloby
          tam nakrecic dobre sceny np. jakiegos filmu wojennego) a zasypywanie rzeki w
          centrum miasta uwazam za barbarzynstwo W normalnym cywilizowanym kraju miatsa
          szukaja ucieczki dla spragnionych ochlody wl;asnie nad rzekami przeciez nie
          trzeba strasznie duzych pieniedzy na oczyszczenie tak krotkiego kawalka jak
          Kanal Kohla i danie tylko troche wolnosci dla inwestorow...Coz niestety miastem
          rzadza caly czas Ci sami ludzie zero nowej krwii Ci ktorzy zdobeda dobre
          wyksztalcenie uciekaja z Czestochowy bo nie ma tu dla nich miejsca poniewaz ich
          miejsce na pewno zajmie ktos znajomy z urzednikow etc. a na dodtaek nikomu opo
          dobrych studiach pewnie nie bedzie sie chcialo pracowac za 800 zl a w innych
          miastach dostana na pewno lepsze pieniadze. A wracajac do dzielnic ja uwielbiam
          moj lisiniec z mlodosci nie mieszkam tam jush od ponad 4 lat kiedy wynioslem
          sie do warszawy ktora ma oczywiscie minusy ale nienarzekam bo daje tesh ogromne
          mozliowsci a warszawaicy wcale nie sa tacy zli. Lisiniec ma swoj klimacik
          blsiko do centrum dzuo zieleni wszyscy sie znaja jest poczta i agencja pocztowa
          dobra szkola ladna nowa przychodnia duzo sie inwestuje w drogi a na dodatek
          nasz ksiadz proboszcz to swietny menadzer (przyklad powiekszenia cmentarza
          parafialnego)pozdrawaim i zycze naszym rajcom miesjkim aby tak samo dbali o
          interes miasta jak o swoj wlasny i zeby Bozia dala im zdrowy rozsadek i
          doskonale predyspozycje menadzerskie.....
    • Gość: ZWD A ZAWODZIE ??!! IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 24.08.04, 21:53
      GAZETA JAJA SOBIE ROBI ? ZAWODZIE TO NIE DZIELNICA ????
      • Gość: A Re: A ZAWODZIE ??!! IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 24.08.04, 22:12
        Więc tak... Zawodzie. Mieszkam tu od 13 lat. Dla mnie jest to dzielnica
        Częstochowy jak każda inna. Dawniej krążyły o niej dziwne plotki, które wcale
        nie były prawdą. Tu się nie zabija. Fakt, że żule stoją pod sklepami, ale co
        poradzić... Bloki są zadbane, klatki schodowe [większość] czyste, bez żadnych
        graffiti itd. Mieszkańcy są młodzi... Przeważają tu nastolatkowie i ludzie po
        20-ce. I choć niektórzy wyglądają groźnie, wcale tacy nie są.... Fakt, faktem,
        że czasem zdarzają się jakieś 'akcje' ale to tylko wtedy gdy nagle jacyś
        nienormalni kibole tu wtargną robić burdy. Zawodzie nigdy nie zaczyna...
        Włókniarz Częstochowa to w końcu klub z Zawodzia :D Tu jest super. Kocham
        Zawodzie :]
      • Gość: Wlodek Re: A ZAWODZIE ??!! IP: *.vf.shawcable.net 25.08.04, 04:13
        Nie, bo przynajmniej na starym Zawodziu nie bylo blokowisk, tylko prywatna
        stara zabudowa.
        Jedyne bloki jakie byly to pod koksownia.
        Moje Zawodzie to okolice parku, szpitala, rynku, Zlota i Srebrna.
        Tu sie wychowalem i tu od kilku pokolen mieszkali moi przodkowie, blizsi i
        dalsi krewni i powinowaci.
        Tak jak i po czesci na starym Groszu, ktory poszedl pod walec.
        • Gość: JA Raków stoczył się na psy... IP: 82.160.8.* 25.08.04, 09:46
          Raków kiedyś z pożądniejszych dzielnic częstochowy w ogulnym uznaniu wszystkich
          mieszkancó jest jedną z najgorszych, najniebezpieczniejszych i najmniej
          zadbanych dzielnic w naszym mieście... jak kiedyś dwa Te przydomki mozna bylo
          dac strodomowi (najgorszych, nie zadbanych) to teraz sytuacja sie diametralnie
          zmienia... jedynie na stradomiu nadal żyją leszcze i pozerzy:/
          Osobiscie mieszkam na "Kamodrzy":) nic wspolnego z miastem... jednakże ze wsią
          też.
    • Gość: xx Centrum i Tysiaclecie IP: *.crowley.pl 25.08.04, 16:43
      Centrum - bo tutaj mieszkam na Dabrowskiego (na poczatku, blisko Jakuba).

Najbardziej gwarno i wszedzie blisko.

Tysiaclecie - bo tutaj pracuje na Politechnice - tez na Dabrowskiego :)))
      Tutaj jest sporo przestrzeni, ktorej nie ma w Centrum.

Pozdrawiam,

• Gość: remi Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 18:13
      A po co? Robicie to chyba z nudów. Takie przeglądy i oglądy mogą się przydać psu na budę. Choćbyście nie wiem co odkryli i pokazali do władcom miasta i tak to lata.
    • Gość: qwerty Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.04, 19:37
      w jakiej dzielnicy lezy blokowisko przy mireckiego?
      jesli na rakowie to bzdury opowiadacie ze to do dupy dzielnica
      nic złego(odpukac)nic sie nie dzieje ,nieraz wracałem w nocy i spokój
      a na starym rakowie wtych niby brzydkich bloczkach jest fajny klimat i nie
      którzy juz to czuja,za pare lat artysci beda sie tam moze wprowadzac
      wiecie jak nie ktore czhaty w środku wyglądają?100% lepiej niz w ciasnych
      bloczkach pólnocy
      poza tym duzo zieleni i emerytów-i kto tam ma rozrabiac?
      a meneli wszędzie sie znajdzie ,nawet na wyczerpach
    • Gość: gosc Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.21.pl / 213.199.204.* 21.09.04, 15:41
      kazda dzielnica ma swoje ciemne i jasne strony ; nie da sie jednoznacznie
      powiedziec ze jakas jest najlepsza a jakas najgorsza ... a jak ci czlowieczku
      nie pasuje, to sie przeprowadz sie i po problemie ...
      • Gość: Gość Polnoc wsia? IP: *.inds.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 17:32
        Mialammieszkac na dzielnicy rakow nie mam nic do niej fakt jak w prawie kazdej dzielnicy znajda sie rudery. Mieszkam na polnocy i znam ja jak wlasna kieszen. Wiekszosc blokow jest donawianych jest duzo nowych blokow, sa male i bardzo duze mieszkania blokowe, sa tez domki jednorodzinne i szeregowce. Polnoc wcale nie jest wsia bo na wsiach raczej jest totalne zadupie a tu nie ulica warszawska czy krakowska nie sa takie zle jak te male uliczki prowadzone do nich, ktore wygladaja jak w czasie II wojny swiatowej. Szlam tamtedy ostatnio strachu to moim zdaniem nigdzie nie ma, ale rudery znajda sie prawie wszedzie. Morderstwa, kradzieze, napady? Chyba na kazdej dzielnicy sie zdazyly. Mieszkam tuz przy lasku aniolowskim, gdzie jakis czas temu bylo zamordowanych trzech bezdomnych ludzi. Ledwo wyjze z okna a widze dokladnie to miejsce (sam brzeg lasu). Ale moim zdaniem to nie zalezy od dzielnicy tylko od ludzie a na obojetnie jakiej dzielnicy mieszka mnostwo ludzi rozniacych sie od siebie wieloma rzeczami np. pieniedzmi, wyksztalceniem, stylem ubierania sie, religia itd.

Tak samo denerwuje mnie temat dresiarz- wulgarna, chamska osoba.
        Nie prawda znam kilka osob dresiarzy i wcale tacy nie sa. To jak sie ubieraja nie ma nic do tego jacy sa, bo nie jeden dresiarz jest gentelmenem, mila i zyczliwa osoba. Macie jak zwykle ludzie cos do dresiarzy a metale, skini itd? Ten temat pomijacie bo nie wiecie co dokladnie napisac.

I ten i ten temat o ktorym tu napisalam to wymysl ludzki zwykly stereotyp. To jest oczywiste ze kazdy czlowiek bedzie bronil swojej dzielnicy na ktorej mieszka bo uwazaja ze to tez o nim swiadczy; nie prawda. Znam duzo osob np z rakowa czy z grosza i uwazam ze to sa na prawde swietni ludzie a po tych i po innych dzielnicach nie strach chodzic chocby wieczorem, no chyba ze jest sie idiota i samemu zaczyna sie wielka awanture to oczywiste jest to, ze jak sie nie jest na swojej dzielnicy szybko mozna oberwac za to, ze sie rzuca do ludzi, ktorzyczuja sie u siebie bezpiecznie...

Moglabym dlugo z kims wymieniac argumenty na ten temat lecz to nie byloby sensu poniewaz i tak kazdy bedzie stawial na swoja dzielnice.
        Ja bym glosowala na swoja- polnoc, a takze na grosz, rakow czy srodmiescie. Wszystkich z Czestochowy serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: ja:-) Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 10:48
      hej,czemu zawsze wszyscy jada po rakowie??ja uwielbiam ta dzielnice:) moze jest
      troche zaniedbana ale tylko w niektorych miejscach:P co prawda zdarzaja sie
      jeszcze jacys "wybitni "mieszkancy ale reszta trzyma sie razem i jest naprawde
      dobrze:) pozdrawiam RAKOW i inne dzielnice:-) nara
      • Gość: luk Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: 212.130.22.* 04.10.04, 11:21
        to nie moja dzielnica, ale tez bardzo lubie ta dzielnice bo jest po prostu
        piekna.
        szcegolnie stary rakow, moze zaniedbany, ale dla mnie jedna z najlepszych
        architektonicznie i urbanistycznie czesci miasta, a nie jakies tam blokowiska
    • Gość: dziefczyna:P Re: Rozpoczynamy przegląd częstochowskich dzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:32
      Uwazam ze Parkitka mimo jakis minimalnych minusow i tak jest najlepsza
      dzielnica:) wszedzie blisko ,mowiac wszedzie nia mam rzecz jasna na mysli
      wszystkich zakontkow miasta:/ tylko te centralne ze tak powiem Jest bezpiecznie
      napewno jest miejsce aby wyjsc i pochodzic w sumie do szkoly jest tez niedaleko
      szpital , duzo sklepikow z codziennymi artykuulami 6+ jak dla mnie:) respect
      rowniez dla rakowa i 1000 :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka