storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 06.09.16, 22:05 asia-loi napisała: > Dlatego Was zaprosiłam na inne forum. I coście tam zrobili za "oborę". Moderato > rzy pousuwali Wasze posty (niektóre), jeden z Was poobrażał forumki, nazywając > je kretynkami i zapowiedział, że więcej tam nie będzie pisał. Żeby dyskutować n > a tamtym forum, to trzeba mieć argumenty, wiedzę, a Wy ich nie macie. Potrafici > e tylko obrażać, ubliżać. Dlatego dyskutujecie na częstochowskim forum sami z s > obą. Dopiero jak ja, się czasami włączę w jakąś dyskusję, to wtedy robi się cie > kawiej. *** Pisząc "Was" mam nadzieje Asiu, ze nie łączysz tych którzy korzystając z Twojego zaproszenia zdemolowali forum na które ich zaprosiłaś, z normalnymi użytkownikami Fcz. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 06.09.16, 22:19 PS Gwoli sprawiedliwości Asiu. Dyzio przestrzegał Cie uprzejmie. A teraz przekonujesz się iż miał racje życzliwie Ci radząc. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 07.09.16, 21:01 storima napisał: > PS > Gwoli sprawiedliwości Asiu. > Dyzio przestrzegał Cie uprzejmie. > A teraz przekonujesz się iż miał racje życzliwie Ci radząc. Zgadza się, chociaż ja wielkich nadziei nie miałam, że oni nadają się do merytorycznej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 07.09.16, 21:15 Jeszcze raz piszę mój nick tam widziałaś?Oni wy i zadymiarz storima.Co wychwala wujka pluta. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 07.09.16, 21:40 taniarada napisał(a): > Jeszcze raz piszę mój nick tam widziałaś? Nikt tam nie wystąpił pod nickiem, którego tutaj używa. Te nowe nicki założone specjalnie na tamto forum to: nibbida, bimbo13, manitko. Jest też taka opcja, że te trzy nicki założyła jedna osoba i pisała tam, dyskutując sama z sobą (bo te nicki popierały się tam) pod trzema nickami, chociaż regulamin forum tego zabrania. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator1-2013 Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 00:00 @asia-loi Forumowicz taniarada zbyt poważny i szanujący się by zachowywać się jak typowy troll i rozwalać jakieś fora. To nie jego styl i sposób pisania. Natomiast nie wykluczam, że Forumowa Trójca na czele z pluto odstawiła ten świński numer na forum na które zapraszałaś dyskutantów z tego forum. To w ich stylu: rozwalać, nie budować. Asiu, taniarada to mądry człowiek. Ponadto, nie kłamie. A taka właściwość to już obecnie rzadko spotykana cecha u ludzi. Nie piszę już na forum. Robię teraz wyjątek, dla ciebie Asiu i dla taniejrady. Pozdrawiam Was serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hr.poniemirski Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 20:11 Nie mogę wprost uwierzyć że, wierzysz w to co napisałeś powyżej, uparcie wierząc, że ta wiara cuda czyni, uwiarygadniając poziom mniemającego się być wierzącym wierzącego inaczej. Uff! A taki logiczny w wywodzie obserwator1-2013 wydawałeś się. Ba! Nawet z detektywistycznym zacięciem w porywach! I taki stary, za przeproszeniem, wyga z doświadczeniem życiowym, że o szkołach ukończonych nie wspomnę, takiemu hmm... nomen omen "prostemu w ludowi" w osobie taniochy ego łechce, zamiast nieść kaganek oświaty jak już raczy do niego przemawiać?! Po jaką cholerę takie eksperymenty uprawiasz. Nie wolisz na swoim poziomie podyskutować, nawet w poglądach "różniąc się po prostu ładnie" I nawet zachowując minimalną dozę uprzejmości dla interlokutora nie kopać po kostkach? Z wyrazami uprzejmości dla Waści hr.j/w Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 20:43 Trzymaj się cieplutko obser.Ogólnie nic nie tracisz się nie wpisując.Sam Cię do tego namawiałem.Tu że trzy ,góra cztery osoby piszą.Reszta się podszywa.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 06.09.16, 23:37 Problem polega na tym, ze mylnie interpretowana jest tu definicja antyklerykalizmu. Mecenat, czyli sponsorowanie artystów, działalności charytatywnej ze źródeł pozakoscielnych powszechnym było w okresie renesansu. Wówczas na fali wyzwalania się z władzy wszechobecnego kleru, czyli społecznych ruchów antyklerykalnych, obywatele przejmowali zawładnięte w okresie średniowiecza tereny władzy i dominacji kościelnej. Mówimy tu o XIV wieku. Wiek XVI z kolei wraz z ruchem społeczno-polityczno-religijnym był ze swej natury antyklerykalny. Doszło wówczas do rozbicia chrześcijaństwa na miedzy innymi kalwinizm, anglikanizm, protestantyzm. Jean-Victor Augagneur, gubernator (1905-1910) zaanektowanego przez Francję Madagaskaru mówił: "Zwolennicy laicyzacji gotowi są przyjąć protestantów ze względu na ich antyklerykalizm. Z tego względu rozpoczął prace nad wymiana katolickich misjonarzy na protestanckich, aby wzorem Francji doprowadzić do skutecznej laicyzacji Madagaskaru". James Patrick Daughton, An Empire Divided. Religion, Republicanism, and the Making of French Colonialism, 1880-1914. New York, Oxford University Press Można wiec śmiało stwierdzić iż wszelkie protestanckie organizacje charytatywne, bądź fundacje, których obecność jest szczególnie liczna w USA, działają w oparciu o idee antyklerykalne. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 06.09.16, 23:39 korekta: Wiek XVI z kolei wraz z ruchem społeczno-polityczno-religijnym REFORMACJI Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 07.09.16, 21:19 Piszesz takie bzdety. .Później je korygujesz.Ogólnie łykaj tabletki od Gregora.Naprawdę ci pomagają.Nakrecaczu postów.Jakiś jesteś mniej pobudzony łotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 07:48 Pisząc o przestrogach Dyzia dla Asi miałem na myśli przede wszystkim Dyzia uwagę o notorycznym ubliżaniu. Co widać w postach tych osób do Asi. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorkott Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 09:08 Drogi Storima , nietety masz racje. Scenariusz jest zawsze taki sam : gdy sie sciemnia ,siedza w krzakach i pluja zolcia na wszysko i wszystkich. Mysle, ze wynika to z kompleksow , niezadowolenia z wlasnego zycia ,a moze po prostu okoloporowe uszkodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 19:05 @gregorkott, czyli wg ciebie wpisy typu ...ja myslalem ,ze Wy budach , a Wy bawicie sie na innym podworku. ... wynikają z z kompleksów, niezadowolenia z własnego życia ,a może po prostu okołoporowych /a raczej okołoporodowych/ uszkodzeń. Z dwoma pierwszymi przyczynami w pełni się zgadzam, trzecią natomiast zastąpił bym zwykłym chamstwem. @asia-loi, no i jak z tym wsparciem dla dyźka_o, którego zdecydowałaś się wyręczyć w udzieleniu mi odpowiedzi dotyczącej antyklerykalnych organizacji działających na rzecz potrzebujących. Nadal żadnej nie znalazłaś. W swym stwierdzeniu, że Kościół zionie nienawiścią do WOŚP to zdecydowanie się zagalopowałaś. Owszem, jest jakaś część duchownych i świeckich członków KK, którzy nie tylko nie wspierają tej inicjatywy lecz także ją atakują ale uważam, iż zdecydowana większość wiernych tegoż Kościoła wpiera inicjatywę Owisaka. Widać to chociażby jak zapełniają się puszki wolontariuszy zbierających przy świątyniach, widać to także w takim podejściu duchownych jak to w parafii św. Jakuba, gdzie przy okazji parafialnych ogłoszeń było przypomnienie o kweście WOŚP i celu na jaki gromadzone są środki. Zresztą kiedyś w udzielonej ci odpowiedzi odnośnie jakie akcje pomocowe wspieram wymieniłem między innymi WOŚP. Co do negowania przez ciebie, że środki finansowe zebrane dla Syrii pochodziły z budżetu to znów zdecydowanie przesadziłaś. Ja przynajmniej nie znalazłem danych potwierdzających twą sugestię. Podobnie jest z twym twierdzeniem, że Caritas dużo zabiera dla siebie. Polecam do przeczytania www.wiadomosci24.pl/artykul/caritas_skuteczniejszy_niz_wosp_sprawdz_jak_fundacje_wykorzystuja_zebrane_srodki_293125.html I kolejny temat, jeżeli nie chce ci się koleżanko guglać to niestety ode mnie się nie dowiesz co to jest Racja Gniezno. Ja lenistwa nie popieram. Co do szkół zaocznych to chyba się domyślasz dlaczego one w przeciwieństwie do pozostałych szkół pracują w niedzielę, jeżeli nie to napisz, postaram ci się wyjaśnić. Podobnie mogę ci wyjaśnić różnicę między pracą sądu a wprowadzonym przez Ziobrę szybkim rozpoznawaniem niektórych spraw. I dalej, piszesz że masz znajomych którzy pracują w sklepach i zabiegają u swych pracodawców o pracę w niedzielę. Być może to rzeczywiście nie wymysł twej fantazji ale ja póki co, przeglądając wpisy na różnych forach w tym temacie nie znalazłem takich wpisów, że jestem pracownikiem handlu i chcę pracować w niedzielę. Co więcej, w tym wątku jest wpis osoby która staje po stronie skrzywdzonych jej zdaniem pracowników stacji benzynowych, wg xkx pracę stacji paliw też można ograniczyć. A co do ostatniej z poruszonych przez ciebie spraw, tam gdzie piszesz o mej rzekomej pogardzie dla innych ludzi, to pragnę podkreślić, że być może pod wpływem emocji, nie zrozumiałaś ostatniej części mego poprzedniego wpisu. Jeżeli przeczytasz jeszcze raz to zrozumiesz, iż pisząc o kimś równie nierozgarniętym co odwiedzi cię w twej pracy w niedzielę nie miałem na myśli twych znajomych/rodziny a tylko ewentualnych klientów, którzy wzorem doktora z Niemiec pracują chyba po 12 godzin od poniedziałku do soboty włącznie i na zakupy w dni robocze czasu im brak. @storimy, niby kolego ze mną nie dyskutujesz ale na bieżąco komentujesz me wpisy, tak jak choćby w przypadku twego wpis, że można wiec śmiało stwierdzić iż wszelkie protestanckie organizacje charytatywne, bądź fundacje, których obecność jest szczególnie liczna w USA, działają w oparciu o idee antyklerykalne. Ja powiem inaczej, ja prosiłem o wskazanie choćby jednej działającej w Polsce organizacji antyklerykalnej, takiej która wspiera potrzebujących. Do chwili obecnej nikt na tym forum mi takiej nie znalazł. Więc proszę was drodzy antyklerykałowie, nie negujcie dla tego aby tylko negować, działalności charytatywnej KK. Był z początkiem tego roku taki artykuł gdzie pytano Jurka Owsiaka o działalność Caritasu i szefa tejże organizacji o działalność WOŚP. Obie te osoby nie zanegowały potrzeby, zasadności działalności drugiej instytucji. Oni po prostu wiedzą, że tych potrzebujących jest wystarczająco dużo i zawsze przyda się kolejna osoba/organizacja która będzie chciała się włączyć do pomocy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gregorkott Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 20:52 Drogi Koyod , wyrwales moje zdania " myslalem ,za Wy w budach itd " z kontekstu , a nawet z innego watku . Byl to tylko zart , poniewaz Taniarada napisal ,ze idzie do budy. Tak jak juz napisalen : ublizanie sobie i obrazanie , nie ma nic wspolnego z dyskusja . Storima jest czlowiekiem inteligentnym i co mi naprawde imponuje , ma anielska cierpliwosc. Niestety komar , nie doceni nigdy dobrodusznosci czlowieka , ktorego kasa . Ta , ze kasajcie dalej ! mysle ,te Storima Wam to wybaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 21:28 Gdybyś ty podróbo lekarza poczytał posty ,? storimy ,aspiraty sfery arminalnej,huty bieruta i wiele innych. A nie kadził storimie.Którego administracja blokowała za posty chamskie .Ale ty podróbo nie umiesz pisać i szukać. I udajesz idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 20:20 Istnieje zasadnicza różnica pomiędzy utrzymywaniem, nawet symbolicznych kontaktów przez internet, a umieszczaniem komentarzy na dowolny przewijający się tu temat. Stad unikam grzecznościowych form zwracania się "po imieniu" traktując takowe wypowiedzi na wskroś anonimowo i bezosobowo. *** O antyklerykałach czyli miedzy innymi protestantach napisałem wyraźnie. Przywołałem cytat z pracy naukowej na ten temat. Napisałem również wyraźnie, iz WIĘKSZOŚĆ takich organizacji i fundacji znajduje się w USA, które przodują na świecie jeśli chodzi liczebność wszelkich organizacji charytatywnych. A jeśli ktoś ma ochotę wyszukać organizacje bazującą na jednej z swej naczelnej zasad istnienia, na antyklerykalizmie to wystarczy ze sobie wstuka: www.google.pl/#q=protestancka+organizacja+charytatywna+w+Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 20:23 PS Nigdy nie kwestionowałem zasadności istnienia katolickich organizacji charytatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 20:49 Kolego storima proszę się wyrażać jasno i na temat.I tylko wysłowić się proszę w jednym wątku.A tak wychodzicie na naciągacza .Słowa nie zmieniam łotrze internetowego.Co z ludzi robił sobie pośmiewisko. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 20:46 Asiu, poprosiłaś o link, bo umieszczono tu niezrozumiały akronim. Odpowiedz którą otrzymałaś to każdy może przeczytać. *** Mnie nie przeszkadza umieszczenie linku, tak oczywistego do samodzielnego znalezienia, w tym aktualnie ponownie przywołanym temacie antyklerykalnych organizacji które prowadza działalność charytatywna. Jeśli wykazałem ze protestanci z racji z jednej ze swej naczelnej misji są antyklerykałami, to chyba wystarczyło samemu wyszukać w Polsce charytatywne organizacje protestanckie aby znaleźć odpowiedz na zadawane tu od dłuższego czasu pytanie: wskazania polskich organizacji antyklerykalnych prowadzących działalność charytatywna. Ponownie wiec, życzliwie umieszczam ten link. Odpowiedź, mam nadzieje, klikający znajdzie sam. www.google.pl/#q=protestancka+organizacja+charytatywna+w+Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 21:29 Drogi Gregorkott, jak widzisz działalność forumowa może ograniczać się jedynie do komentowania prokurowanych oskarżeń. Prokurowanych, bowiem sami zarzucane innym działania nagminnie uprawiają. Odnośnie świeżego zarzutu kilku wpisów, wątek oskarżającego: forum.gazeta.pl/forum/w,55,162249973,162249973,Zlodzieje_z_ratusza.html Czyli gdybym miał wyszukiwać post szkalującego na każde oskarżenie, to nie zajmowałbym się niczym innym. W początkach forum nie zdawałem sobie sprawy iż cel takowych oszczerstw jest jedynie, no popatrz! oszczerczy I żadne cierpliwe próby tłumaczeń na nic dobrego się nie zdadzą. A będą jedynie powodem do wielu poważnych problemów. *** Ponownie myślałem o Twojej uwadze pisania zaimków osobowych i dzierżawczych z wielkiej litery. Nawet w korespondencji, dyskusji internetowej. Istnieje bowiem przekonanie iż gdy mamy do czynienia z anonimowym rozmówcą to reguły grzecznościowe nie obowiązują. Ale zauważmy ze taki "rozmówca" przestaje po pewnym okresie wymiany opinii być "anonimowym". Mimo wszystko zwolennicy łamania form grzecznościowych w dalszym ciągu nie przestrzegają tych norm. A wszelkich porady eksperckie gromkim głosem mówią: przestrzegajmy grzecznościowych form wypowiedzi, nawet w dyskusjach internetowych: Zasady pisowni zaimków (osobowych i dzierżawczych) są takie same i w korespondencji tradycyjnej, i w internecie (także w SMS-ach). Powinniśmy więc pisać: „Myślę o Tobie”, „Chcę Cię zapytać…”, „Odpowiem Wam jutro”, „Twój pomysł mi się nie podoba”. Wątpliwości co do pisowni omawianych zaimków mają zapewne związek z tym, że grzeczność językowa się demokratyzuje i upraszcza. Mówimy i piszemy szybko, stąd piszącemu w szybkim tempie na klawiaturze komputera wygodniej jest nie używać klawisza shift. Być może w przyszłości wskazane zasady się zmienią. Na razie ze względów grzecznościowych adresata każdego komunikatu, niezależnie od medium, należy zapisać wielką literą.— Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski blog.madgraf.eu/zaimki-osobowe.html Ale każdy oczywiście będzie pisał tak jak uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorkott Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 08.09.16, 21:50 Kochani ! trafilem przypadkowo na to Forum , poniewaz wspominalem moja pierwsza milosc. Nie mam nic wspolnego z polityka i nie chce na te tematy dyskutowac . Ale nagle ,znalazlem sie w srodku grupowej bijatyki . Padaly ciosy i ( sttwierdzam ze wstydem ) ja tez zaczelem zadawac ciosy . Nigdy nikogo nie obrazalem bez powodu . Musze jednak powiedziec ,ze " dyskusja " na takim poziomie z moim udzialem , mialaby na starym Rakowie bardzo szybki koniec . Niestety -nie jestem tak cierpliwy jak Storima ( chcilbym byc ) Tak bym Wam dal w morde , ze odeszlaby Wam ochota cokolwiek mowic , oprocz " tak " Pozniej mialbym wyrzuty sumienia , ze takich plazincow zdeptalem ,ale byloby juz za pozno. Moze to i lepiej , ze jestescie anonimowi i bezkarni . Z takich obrzydliwych charakterow rekrutowano Kapo w obozach koncentracyjnych -ludzi ,ktorzy bez powodu innych obrazali , lamali im Zebra ,albo wybili oko . Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 10.09.16, 15:28 gregorkott, kolejny po arku.domagale wytwór wyobraźni jednego z naszych wielonickowych forumowiczów. Tym razem postać fikcyjnego pana doktora zaczęła w tym wątku od prostackiego i nielogicznego wpisu, którego istnieniu pod koniec tej dyskusji zaprzecza aby w ostatnim swym wpisie kierować już groźby karalne w kierunku swych adwersarzy. Jakież to typowe dla twórcy w.w postaci, przecież identycznie było z nickami hutabezbieruta/tubajka/.. , których hejterskich wpisów dziś, zaledwie po kilku miesiącach nie sposób znaleźć na tym forum. @storima, protestanci to przede wszystkim chrześcijanie a ja prosiłem o przykłady takich hardcorowych organizacji antyklerykalnych jak te przywołane w mym wcześniejszym wpisie, a których przedstawicielami na tym forum jest wielonickowiec i dyziek_o pogardliwie odnoszący się do katolicyzmu, negujący również pomoc dla potrzebujących. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorkott Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 12.09.16, 17:58 Drogi Koyod , napisalem ,ze jestem lekarzem ,nie po to zeby komus imponowac ,tylko ,w dyskusji o prace w swieta. Nikt nie kazal Ci rzucac kamieniami na szkole . Gdybys ,zamiast zagladac do musztardowki z czysciocha , zajrzal od czasu do czasu do ksiazki , mialbys moze troche wiecej szarych komorek . Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 10.09.16, 16:51 Antyklerykalizm z definicji sprowadza sie do ograniczenia dominującego wpływu kleru w laickich we współczesnym modelu funkcji państwa i jego demokratycznych organach. Jak każdy ruch społeczny tak i antyklerykalizm ma swoich ekstremalnych zwolenników. O ile wśród ekstremy nie nie mamy chyba w Polsce zorganizowanych asocjacji, o tyle antyklerykalne poglądy i idee reprezentowane są na swój nieekstremalny sposób przez charytatywne organizacje protestanckie. Jasniej chyba nie mozna tego napisac. To juz TRZECIE wyjasnienie: antyklerykalne organizacje charytatywne na swiecie i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 10.09.16, 19:42 Storimo, napisałem w poprzednim poście, iż nie kwestionuję działalności charytatywnej protestantów ale nie chodziło mi abyś wskazywał na jedną z gałęzi chrześcijaństwa. Napisałem przecież wyraźnie już w dwóch moich wpisach, iż chodzi mi o organizację antyklerykalną ale taką walczącą z Kościołem, tak jak na tym forum robią to wielonickowiec pluto37 i dyziek_o i jednocześnie wskazałem, że przykładami tego typu antyklerykalnych organizacji są np. APP Racja Gniezno czy też Fakty i Mity. Tak więc proszę nie pisz mi po raz kolejny o organizacjach protestanckich gdyż te nie obrażają i wyszydzają mej wiary tak jak robią to wymienieni forumowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
storima To już czwarty 10.09.16, 22:12 Jestem tutaj "proszony" o wpisanie czegoś czego nie ma. O ile można wyobrazić sobie iż osoby o antyklerykalnych, ekstremalnych poglądach wspierają charytatywnie świeckość państwa gwarantująca równość praw dla każdego obywatela bez względu na jego przekonania to obrazek przedstawiciela skrajnej prawicy wrzucającego grosik dla Orkiestry Świątecznej Pomocy wywołuje wybuch śmiechu. Nie wspominając o jakimkolwiek wspieraniu równości i powszechnego szacunku i dobra dla wszystkich obywateli. Po podaniu przeze mnie antyklerykalnych z racji swego istnienia i jednego z celów które to istnienie --protestantyzm Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 11.09.16, 10:09 I w końcu w swej czwartej próbie odpowiedzi na me pytanie storima napisał ...Jestem tutaj "proszony" o wpisanie czegoś czego nie ma... Też tak myślałem, gdyby było to już dawno ty storimo, bądź asia-loi bądź inny wielonickowiec wskazał by mi nazwę takiej organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Piąty... 11.09.16, 11:19 Tak nie jest mi wiadomo o istnieniu "antyklerykalnej" organizacji propagującej skrajnie ekstremalny, czyli jak tu ktoś pisał "hardcorowy antyklerykalizm". Natomiast, powtórzę, istnieją antyklerykalne organizacje prowadzące bogatą działalność charytatywną. *** Ze względu na swój antyklerykalizm Francuzi próbowali zastępować klerykalne ze swej natury misje katolickie w swych zamorskich koloniach---protestanckim. Dlaczego? Bowiem protestancki etos wpisany w ich misje ---antyklerykalizm- Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 12.09.16, 21:17 wielonickowcu piszący z kont gregorkott/storima Nie interesuje mnie pyskówka z osobnikiem o b. niskiej kulturze osobistej zaprezentowanej w twych wypowiedziach, z osobnikiem zamieszczającym groźby pod adresem adwersarzy forum.gazeta.pl/forum/w,55,162304336,162304336,Koniec_z_lazeniem_po_supermarketach_.html?p=162335741 ,z osobnikiem wypierającym się we wpisie forum.gazeta.pl/forum/w,55,162304336,162304336,Koniec_z_lazeniem_po_supermarketach_.html?p=162335333 swego wpisu z tejże dyskusji forum.gazeta.pl/forum/w,55,162304336,162304336,Koniec_z_lazeniem_po_supermarketach_.html?p=162305112 , Z osobnikiem, który niczym niedouczony i bezczelny uczniak przez kilka kolejnych wpisów lawiruje miast podać jednoznaczną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorkott Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 13.09.16, 09:40 Drogi Koyod nie znam Storimy ( chociaz uwazam go za inteligentnego i madrego czlowieka ) Najbardziej chyba podziwiam jego cieprliwosc w " dyskusjach " z Wami -Burkami . Jeszcze raz : pisalem ,ze jestem lekarzem w dyskusji o pracy w niedziele i swieta. Gdybym Wam ( Burakom ) chcial zaimponowac to napisalbym ,ze posiadam 100 Ha pola - bo tylko to Wam imponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Szósty... 12.09.16, 23:45 koyod: "Z osobnikiem, który niczym niedouczony i bezczelny uczniak przez kilka kolejnych wpisów lawiruje miast podać jednoznaczną odpowiedź. " (bo reszta wypowiedzi to typowy oszczerczy atak ad personam wszczynający tradycyjnie pyskówkę) *** Padało tu od kilku miesięcy kilkakrotnie pytanie: Działalność charytatywna organizacji antyklerykalnych. Podałem tu organizacje charytatywne Kościoła protestanckiego, który z racji swego istnienia prowadzi działalność ANTYKLERYKALNą. Dlatego, historycznie, Francuzi wpadli na pomysł podmienienia misji katolickich protestantami, aby na polu antyklerykalizmu przeprowadzić laicyzacje swych zamorskich kolonii na wzór kontynentalnej Francji. Padlo wówczas zadanie wskazania "hardcorowych organizacji antyklerykalnych". Cokolwiek wg autora tej niezrozumiałej zbitki językowej to znaczy, wątpię czy wie nawet on, skoro za takowa uznał AKK Gniezno (zacytowałem wice szefa tej chyba nieistniejącej organizacji, który wyjaśnił iż nie walczą oni z wiarą, Bogiem, kościelnym sacrum ale wszechobecną w strukturach państwa obecnością kleru - Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 13.09.16, 00:12 Parlamentarzysta Ruchu, pytany przez dziennikarkę, czy posłowie RP wpłacili jakieś pieniądze na tę placówkę, odparł, że posłowie Ruchu "nie dysponują nawet jedną dziesięciotysięczną, ani jedną stutysięczną majątków, którymi dysponuje Kościół katolicki, a który jest maksymalnie zdemoralizowany". Dodał też, że sam od wielu lat, zanim jeszcze został posłem, prowadzi działalność charytatywną i "wspiera wiele fundacji". Umknął mi link do powyższego cytatu: wiadomosci.onet.pl/kraj/rp-do-duchownych-przekazcie-czesc-majatku-kosciola-na-rzecz-dzieci/tbd78 Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 14.09.16, 23:03 storimo, jest w naszym mieście Fundacja Oczami Brata, założył ją młody chłopak mimo, iż podobnie jak poseł Ryfiński nie tylko nie miał majątku porównywalnego z KK ale nie miał nawet małej części tych środków finansowych, którymi dysponowali parlamentarzyści RP. Dla fundacji tej zbieraliśmy w zeszłym roku fundusze uczestnicząc w akcji charytatywno-sportowej, która została na tym forum przez ciebie i qq.44 wyśmiania i zanegowana również przez dyźka_o. Czyli reasumując, można pomagać niekoniecznie obracając milionami jak to sugeruje Ryfiński i dyziek_o. Warunek jest tylko jeden, trzeba chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 15.09.16, 20:06 koyod napisał: > storimo, jest w naszym mieście Fundacja Oczami Brata, założył ją młody chłopak Nie słyszałam o tej fundacji, więc sobie wyguglałam i tak: fundacja została założona 1.01.2014 r i jest dedykowana Karolowi Bilskiemu, bratu Fundatora i Prezesa organizacji. Przy okazji fundacja pomaga innym niepełnosprawnym osobom. Fundacja, jak na razie krótko działa. Zobaczymy jak będzie dalej. Życzę fundacji, aby pomogła jak największej liczbie osób. > Dla fundacji tej zbieraliśmy w zeszłym roku fundusze uczestnicząc w akcji charytatywno-sportowej, która została na tym forum przez ciebie i qq.44 wyśmiania i zanegowana również przez dyźka_o. Możesz dać linka do dyskusji, w której wymienieni przez Ciebie forumowicze, wyśmiali tą fundację? > Czyli reasumując, można pomagać niekoniecznie obracając milionami jak to sugeruje Ryfiński i dyziek_o. Warunek jest tylko jeden, trzeba chcieć. Oczywiście, że można pomagać bez kasy i mnóstwo ludzi robi to każdego dnia, bez zakładania fundacji i mówieniu o pomocy. koyod, dla Ciebie każda fundacja, która nie podpiera się KrK jest antyklerykalna, a są przecież fundacje świeckie, neutralne wobec Kościoła, nie nastawione wrogo do Kościoła, które jak najbardziej pomagają ludziom. Ateizm nie znaczy to samo, co antyklerykalizm. Zajrzyj do słownika. Poczytaj sobie np. na Wikipedii co to jest antyklerykalizm. pl.wikipedia.org/wiki/Antyklerykalizm Odpowiedz Link Zgłoś
storima Siódmy raz... 14.09.16, 23:28 I bardzo dobrze iż powstała taka fundacja. Tylko co ma to wspólnego z antyklerykalnymi organizacjami charytatywnymi Kościoła Protestanckiego? Oraz z forsowanym tu od kilku miesięcy pytaniu: wskazania antyklerykalnych organizacji, jak przykładowo Kościoła Protestanckiego, co uczyniłem, życzliwie i cierpliwie, sześciokrotnie z zeszłym tygodniu Co to ma wspólnego z nieistniejącymi, wg tego co wiem i o czym wielokrotnie tu pisze, z nieistniejącymi "hardcorowymi organizacjami klerykalnymi" (jak ktoś starał się ich istnienie wymusić na tym forum w obliczu uzmysłowienia mu przeze mnie działalności charytatywnej antyklerykalnych organizacji Kościoła Protestanckiego w szczególnie w USA). Po tym poście, otrzymałem kolejne żądanie, wskazania antyklerykalnych organizacji charytatywnych w Polsce. Podałem wiec generalny link do google.pl który wymienia polskie organizacje antyklerykalne prowadzące działalność charytatywną Kościołów Chrześcijańskich powstałych w wyniku Reformacji i działających w Polsce. **** Co to ma wspólnego z obalonym tu również forsowanym "faktem" że osoby o antyklerykalnych poglądach nie angażują się w działalność charytatywną? **** Siódmy raz... **** A jeśli chodzi o krytykę, to nie sens działań charytatywnych był jej przedmiotem. Autor, który butnie, bezpardonowo wymuszał tu "zeznania" innych o ich zaangażowanie w działalność charytatywną. Ten autor i jego roszczeniowy styl, buta, arogancja, stawianie się ponad innych były przedmiotem tej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Siódmy raz... 15.09.16, 11:16 Drogi przyjacielu i druhu, - storimo: Jestem pełen podziwu dla Twojego wkładu w uświadamianie rozmaitych osobników typu "koyod" tudzież "taniocha". I choć nie rokuje Ci wielkich osiągnięć w te "klocki", - oni bowiem niereformowalni są...... muszę Ci podrzucić parę argumentów w celu, byś pogrzebał tych palantów ze szczętem. Tak mi dopomóż Palikot i inni święci.......! Oczywiście tajemnicą Poliszynela jest fakt, iż -em zagorzały antyklerykał i ateista skrzyżowany z agnostykiem oraz heretykiem razem wziętym. Co oczywiście nie przeszkadza mi wspierać, - charytatywnie, ma się rozumieć..........: a/ ochronę tygrysów syberyjskich, b/ ochronę waleni na Oceanie Południowym , c/ wspieram schronisko dla bezdomnych zwierzaczków w Częstochowie, d/ moja lepsza połowa zasię, przez pół dnia zajmuje mi klawiaturę klikając i wspierając jakieś bachory którymi powinni zajmować się ich rodzice ewentualnie bogaty niczym nabab kościół. e/ Nie wspieram natomiast żadnej religijnej sekty ani instytucji z takową związanej a to z prozaicznego wręcz powodu : - nie są wiarygodni bo US nie ma możliwości kontroli co z kasą jaka wpływa na ich konta - się dzieje. Przykład: - Rydzyk i zbiórka kasy na ratowanie upadającej stoczni. Proponuję, - weź te argumenta i daj nimi w pysk koyodowi choć czy to odniesie sukces........?! Myślę, że wątpię. Ja sobie tym typem rak brudzić nie zamierzam. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 16.09.16, 23:41 @asia-loi, rozgraniczam organizacje świeckie od antyklerykalnych, patrz wpis na temat WOŚP. Zupełnie inną natomiast sprawą jest, że tak jak Ryfiński, tak jak dyziek_o osoby atakujące Kościół nie mają żadnych dokonań w pomocy bliźniemu i stąd na zasadzie przeciwstawienia dla teorii głoszonej przez b. posła, że aby pomagać to trzeba mieć miliony podałem przykład fundacji stworzonej z niczego. Co do przykładu wpisów wyśmiewających akcje pomocy potrzebującym to proszę, wpis storimy forum.gazeta.pl/forum/w,55,157624824,157624824,Urzedujacy_Prezydent_Bronislaw_Komorowski_.html?p=157839093 i dyźka_o forum.gazeta.pl/forum/w,55,143501529,143501529,Honorowy_Dawca_Energii_Fortum_Czestochowa.html?p=161273633 W tym drugim wątku były również hejterskie wpisy spod nicku arek.domagala którego używał tu storima, wpisy zostały wykasowane ale został ślad w kolejnym poście dyźka forum.gazeta.pl/forum/w,55,143501529,143501529,Honorowy_Dawca_Energii_Fortum_Czestochowa.html?p=161412436 gdzie dziękuje on przywołanemu przeze mnie nickowi za wsparcie, śladu po hejcie arka.domagaly próżno dziś szukać na tym forum co zawdzięczamy akcji hejtstop.pl Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 17.09.16, 00:02 Nie przypominam sobie aby ktokolwiek krytykował przywoływaną organizacje charytatywna. Przedmiotem krytyki była POSTAWA tego człowieka, który dosłownie żądał ujawnienia konta prowadzonej działalności charytatywnej, manifestując karykaturalnie swa rzekoma wyższość nad tymi którzy jego postawę a nie ORGANIZACJE charytatywna krytykowali. *** Powoływanie się na organizacje walczącą z hejtem przez kogoś kto banalizuje tu nienawistną, rasistowską działalność wzniecającą skrajnie prawicowe sentymenty przez ks. Międlara jest co najmniej bardzo dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Koniec z łażeniem po supermarketach..... 21.09.16, 23:29 Drogi Dyziu, dzieki dobrowolnemu Twemu zeznaniu dobroczynności które czynisz tak w skrócie wraz z Twą Szanowną Małżonką nie wykazałeś w zasadzie nic nowego. Dla osób normalnych. Ale dla tych którzy nieustannie etykietują ludzi, oszczerczo przypisując im cechy skrajnie negatywne, włączając w to określenie Ciebie i Pluto jako, parafrazuje, osoby o patologicznych skłonnościach do popełniania morderstw (sic!), otóż Twym dobrowolnym, skrótem Twej Dobroczynności zamknąłeś cykl stawianych tu wyzwań, oskarżeń i oszczerstw, pod tytułem: czy antyklerykałowie są w ogóle ludźmi? *** Ile wpisów zajęło mi przekazanie tego prostego, historycznie udokumentowanego od czasów Reformacji faktu: Protestanci ze swej jednej z zasadniczych zasad istnienia: są antyklerykałami. Nie dochodziło. Ubliżano mi wyzywano od nieuków. *** Nie potrafi pojąć ze osoba wierząca, protestant, jest antyklerykałem! Nie może do dziś zrozumieć, ze antyklerykalizm również powiązany jest z katolicyzmem. Bo chciał tu udowodnić również raz jeszcze jedynie sobie iż ateista to jakiś rodzaj podczłowieka. Niezdolny do współczucia, pomocy słabszym i uzależnionym. I po raz kolejny z tymi głoszonymi tu od lat tezami się skompromitował. Odpowiedz Link Zgłoś