Dodaj do ulubionych

warte uwagi

27.09.16, 18:48

Zakaz aborcji? To nie pracujemy.

Założenie jest następujące: w najbliższy poniedziałek 3 października kobiety biorą w pracy dzień wolny, by móc zaprotestować na ulicach przeciwko zaostrzaniu przepisów aborcyjnych (obywatelski projekt zakazujący przerywania ciąży posłowie skierowali w piątek do komisji, odrzucili zaś konkurencyjny projekt ułatwień w dostępie do aborcji).

Pomysłodawczynią akcji jest aktorka Krystyna Janda, która w serwisie społecznościowym przypomniała strajk w obronie praw kobiet na Islandii w 1975 r. Tego dnia panie nie poszły do pracy i nie wykonywały obowiązków domowych.

wawalove.pl/Zakaz-aborcji-To-nie-pracujemy-Szykuje-sie-wielki-protest-a24128
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: warte uwagi 27.09.16, 19:32
      Siema obserwator.Pozwolę sobie wkleić posty takie trzy .Bez mojego komentarza.<Gość 3 minuty temu
      To że islandzkie , czy jakieś inne kobiety chcą mordować swoje dzieci to nie znaczy że polskie kobiety muszą je naśladować.

Zgłoś

Gość 9 minut temu
      Chora na umyśle nazistka. Powinna być potraktowana tak, jak sama traktuje dzieci.
      -3
      Zgłoś

rico 17 minut temu
      Ależ ta baba jest głupia.Im starsza tym głupsza.o brzydocie juz nie wspomnę
    • taniarada Re: warte uwagi 27.09.16, 19:58
      I jeszcze jeden z portalu Lisa "natemat .24.09.2016 18:51
      Monika Drobik - "Zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić." złota myśl Ronalda Reagana dla tych wszystkich zwolenników aborcji, może gdyby ich matka miała takie właśnie podejście do życia jak oni sami to dziś by nie krzyczeli bo zostali by po prostu abortowani i to wszystko w imię prawa kobiet przecież!!! Wybacz obserwator .
      • asia-loi Re: warte uwagi 27.09.16, 20:06
        taniarada napisał(a):

> Monika Drobik - "Zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić."

Moim zdaniem, zdecydowana większość ludzi nic by nie straciła, jakby się nie urodziła. Większość ludzi miała, ma i będzie miała na planecie Ziemia przegwizdane.
        Uważam, że to powinien być wolny wybór każdej kobiety. Wybór nie znaczy nakaz. Polska póki co, to jeszcze nie Chiny.
        A swoją drogą, to nie kumam, no nie kumam i już, dlaczego katolikom chodzącym do kościoła i do komunii trzeba aborcję zakazać ustawą? Przecież z katolickiej wiary wynika, że aborcja to grzech, a dla praktykującego katolika to wiara powinna być ważna i zobowiązująca, ale niestety nie jest. A od ludzi innych wyznań i ateistów niech się Krk odturla. Zresztą ateistów i ludzi innych wyznań w Polsce jest garstka.
    • asia-loi Re: warte uwagi 27.09.16, 19:59
      Uważam pomysł Jandy, za pomysł od czapy.
      To co było dobre kiedyś w Islandii, nie oznacza, że w 2016 r. będzie dobre w Polsce i się sprawdzi. Mamy inne czasy i inne realia.
      Do pracy w poniedziałek jak najbardziej idę, ponieważ to nie pracodawca chce całkowitego zakazu aborcji, tylko ustawodawca czyli obecny rząd (PiS). :>
      Mnie w zasadzie problem/zakaz aborcji nie dotyczy, a i tak kiwnęłam palcem w bucie w tym temacie, w odróżnieniu od wielu młodych kobiet, których ten zakaz dotknie/dotyczy, a które na razie mają to w odwłoku. :(
      Byłam na Marszu Wkurzonych Kobiet, założyłam na tym forum wątek informacyjny na ten temat, popisałam trochę pod artykułem w sprawie Marszu, podyskutowałam ze zwolennikami zakazu na tym forum i na moim ulubionym (w realu ze znajomymi też). :)
      Nie podpisałam żadnej petycji w tej sprawie, bo zapomniałam. :(
      • taniarada Re: warte uwagi 27.09.16, 20:08
        Szczególnie jestem zaciekawiony ? <Mnie w zasadzie problem/zakaz aborcji nie dotyczy, a i tak kiwnęłam palcem w bucie w tym temacie, w odróżnieniu od wielu młodych kobiet, których ten zakaz dotknie/dotyczy, a które na razie mają to w odwłoku. >Czyli ?Zdradź tajemnicę.Jak się powiedziało A trzeba i B.Myślę że nie będziesz tak okrutna.
        • asia-loi Re: warte uwagi 27.09.16, 20:17
          taniarada napisał(a):

...Czyli ?Zdradź tajemnicę.Jak się powiedziało A trzeba i B.Myślę że nie będziesz tak okrutna.

Ależ to żadna tajemnica. Ja jestem już stara baba 50+ (jestem wdową), dzieci nie mam, aborcji na sumieniu też nie, ale tylko dlatego, że nigdy nie znalazłam się w jakiejś okrutnej sytuacji (ciążowej).
          Jak miałam 20+ długo leżałam w różnych szpitalach ginekologicznych (czasy kiedy aborcja była na życzenie) i napatrzyłam się wystarczająco. Są tak różne sytuacje w życiu, że tylko ktoś kto się znajdzie w takiej sytuacji ma prawo decydować, nikt obcy, nikt kogo sytuacja nie dotyczy. Niech każdy sam decyduje.
          • taniarada Re: warte uwagi 27.09.16, 20:24
            Wyrazy współczucia.To dużo zmienia.Rozumiem rozgoryczenie .Złote słowa ,myślę że w pewnym sensie każdy decyduje o sobie.Przecież to wolny kraj .Pomimo dyktatury PIS i kościoła.Pozdrawiam.
          • dyziek_o Re: warte uwagi 27.09.16, 21:06
            A ja się obiema tymi rencami pod apelem Jandy podpiszę.
            Albowiem nie może być tak, by ktokolwiek nakazywał mi co mam robić.
            Tym bardziej, jeśli nakazy tego typu usiłują cofnąć kraj/społeczeństwo do
            epoki średniowiecza.
            No i nie od rzeczy będzie, że najwięcej w tej sprawie miesza kościół nasz katolicki.
            Tak mi dopomóż Buk, Tor, Odyn, Zeus i cała reszta tej bandy.........!
            Dyzio.
            • dyziek_o Re: warte uwagi 27.09.16, 21:15
              I jeszcze w Twojej argumentacji odnośnie, - że inny to czas, gdy Islandczycy........etc,etc.
              Może i czas inny ale problem podobny. Nadal bowiem chodzi o to, by Kobiety miały prawo decydować o sobie a nie, by decydował o tym ktoś, kto na dobrą sprawę o pewnych rzeczach pojęcia nie ma.
              A już w szczególności, by o sytuacji kobiety decydował jakiś cudak w komży w dodatku mający sumienie czarne jak ciemna noc listopadowa.
              I jeszcze:
              Nie liczcie kobitki, że pójdzie Wam łatwo.
              Liczyć możecie jedynie na siebie. No i może na paru innych a wrażliwych na krzywdy facetów....!
              Tych zasię nie wielu znajdziecie.
              Dyzio.
              • asia-loi Re: warte uwagi 27.09.16, 21:48
                dyziek_o napisał:

> I jeszcze w Twojej argumentacji odnośnie, - że inny to czas, gdy Islandczycy..> .....etc,etc.

Może niech K. Janda dowie się ile wynosiła populacja kobiet w 1972 w Islandii, a ile wynosi w 2016 w Polsce. Chociaż Jandę lubię jako aktorkę, to niestety, ale Janda nie jest przedstawicielką typowej Polki.

> Może i czas inny ale problem podobny. Nadal bowiem chodzi o to, by Kobiety miały prawo decydować o sobie a nie, by decydował o tym ktoś, kto na dobrą sprawę o pewnych rzeczach pojęcia nie ma.

W jaki sposób nieobecność kobiet w pracy miałaby wpłynąć na postawę posłów rządu, a zwłaszcza kościoła? Z tego co czytałam, to ten protest ma polegać nie tylko na nieobecności w pracy. Kobiety mają też nic nie robić w domu w ten dzień. To komu kobiety w domu zrobią na złość? Swoim dzieciom, mężom. To że dzieciom nie ugotują obiadu, to ksiądz lub jakiś poseł odczuje? Nie zaprowadzą dziecka do przedszkola, nie przewiną niemowlaka - no komu zrobią na złość?

> A już w szczególności, by o sytuacji kobiety decydował jakiś cudak w komży w dodatku mający sumienie czarne jak ciemna noc listopadowa.

Myślę, że lepszym pomysłem będzie, jak w niedzielę kobiety i popierające je całe rodziny nie pójdą do kościoła i na tacę nie dadzą... :D

> I jeszcze:
                > Nie liczcie kobitki, że pójdzie Wam łatwo.
                > Liczyć możecie jedynie na siebie.

To niestety wiem. :(
                • dyziek_o Re: warte uwagi 27.09.16, 22:07
                  W jaki sposób nieobecność kobiet w pracy miałaby wpłynąć na postawę posłów rządu, a zwłaszcza kościoła? Z tego co czytałam, to ten protest ma polegać nie tylko na nieobecności w pracy. Kobiety mają też nic nie robić w domu w ten dzień. To komu kobiety w domu zrobią na złość? Swoim dzieciom, mężom. To że dzieciom nie ugotują obiadu, to ksiądz lub jakiś poseł odczuje? Nie zaprowadzą dziecka do przedszkola, nie przewiną niemowlaka - no komu zrobią na złość?

Asiu;
                  Nie chodzi o robienie na złość.
                  Chodzi o to, by społeczeństwo mające wpływ na prawo w tym kraju dowiedziało się, że obywatele nie zawsze zgadzają się na ich pomysły.
                  A ponieważ diabeł tkwi w szczegółach..........pan (P)osieł tez ma żonę i gdy ta pokaże mu od czasu do czasu, że jest równoprawną obywatelka tego kraju i ma swoje zdanie...........to jest spora szansa, że tłumok zorientuje się, że nie wszyscy uważają, że on taki mondry aż strach.
                  Nie od rzeczy będzie wspomnieć, że to " męskie lobby" stoi za oporem, by Wam życie ułatwić............niestety.
                  No i sprawa Waszej solidarności.........3-........niestety.
                  Dyzio.

• asia-loi Re: warte uwagi 28.09.16, 20:24
                    dyziek_o napisał:

> Nie chodzi o robienie na złość.
                    > Chodzi o to, by społeczeństwo mające wpływ na prawo w tym kraju dowiedziało się , że obywatele nie zawsze zgadzają się na ich pomysły...

Ale, żeby jakikolwiek protest był skuteczny, to musi być dolegliwy dla tych, w których jest wymierzony. W jaki sposób, porzucenie pracy/zajęć domowych przez osoby nie będące najbliższą rodziną i współpracownikami posłów, głosujących za głupimi ustawami spowoduje dyskomfort tychże posłów?
                    Nadal uważam pomysł Jandy, za niezbyt mądry pomysł. W naszej rzeczywistości się nie sprawdzi.
                    Dzisiaj w radiu Zet, Piasecki miał z nią wywiad. Mówiła z sensem, i opowiedziała o swoich bardzo osobistych wydarzeniach związanych z jej ciążami. Warto poczytać lub posłuchać. Oto link (do czytania).
                    www.radiozet.pl/Radio/Programy/Gosc-Radia-ZET/Artykuly/Gosc-Radia-ZET.-Krystyna-Janda-u-Konrada-Piaseckiego.-28.09.2016-r.-00029062
                    Dla tych, którym się nie chce czytać całego, wkleję fragmenty:
                    mówi Janda:
                    "...ja na przykład uświadomiłam sobie, że dwa razy w życiu byłam w takiej sytuacji, że gdyby mi nie pomogli lekarze właśnie z ciążą to bym nie żyła. Dzisiaj, gdybym i się to zdarzyło, to by mnie już nie było od 80 r. na świecie. I zdałam sobie z tego sprawę."

"...lekarze uratowali mi życie. A dzisiaj według tej ustawy, nikt by mi, znaczy pewnie by mi ktoś może jakoś po cichu pomógł, mam nadzieję, ale gdybym chciała działać zgodnie z tym prawem to bym prawdopodobnie nie żyła. Moja ciąża była zagrożeniem życia. Ale według tej, jak przeczytałam dokładnie tę nowelizację ustawy, dzisiaj by mnie lekarz nie ratował."

"Podejmowałam bardzo dramatyczną decyzję, bardzo dramatyczną. Po pierwszym dziecku bardzo długo nie mogłam mieć dzieci. I zdarzyła się ciąża, która po prostu niestety wymagała natychmiastowej i to jeszcze był tak dramatyczny moment, że wsiadałam do samolotu, kiedy zemdlałam. Przewieziono mnie na Inflancką i tam lekarze natychmiast, bo już było rozlanie, zatrucie, ale gdyby to mi się zdarzyło tak żebym się gdzieś, to ja… I miałam drugi raz podobną sytuację i myślę, że to mnie jakby dopiero, jak sobie to przeczytałam, uświadomiłam dokładnie, co to znaczy, te zapisy, ja już nie mówię o tym, że każda utrata dziecka jest wielkim dramatem dla kobiety. I teraz, jakby ta świadomość, że jeżeli cokolwiek się stanie, nie wiem, siądę na zimny kamieniu i poronię, bo tak się może zdarzyć i będę oskarżana o to, że nieumyślnie zamordowałam dziecko, ponieważ powstaje ten termin „morderstwo prenatalne”, nie mówiąc już o tym, że rodziłam dzieci, z kolei moich synów, kiedy miałam 39 i 41 lat. To była wyczekana ciąża. To była taka naprawdę, kiedy zaszłam w ciążę lekarze natychmiast mnie poprosili, powiedzieli, że mam tyle lat, że muszę absolutnie zrobić badania prenatalne. Ponieważ niebezpieczeństwo urodzenia dziecka chorego jest naprawdę bardzo duże w tym wieku. I pamiętam, że wtedy badania prenatalne w Polsce były robione w czwartym miesiącu ciąży, na wyniki czekało się do piątego miesiąca. Gdybym dostała te wyniki w piątym miesiącu ciąży to nie znam kobiety, która by się zdecydowała na aborcję, ja w każdym razie bym się nie zdecydowała i dlatego lekarze mnie wezwali i powiedzieli, że muszę natychmiast pojechać gdzieś do Berlina. I pojechałam do Berlina, najbliżej, weszłam do szpitala i zrobiłam badania prenatalne w trzecim tygodniu, czy na początku czwartego tygodnia ciąży i już pięć dni później przysłano mi pismo i wykluczono 72 choroby, ale takie, które naprawdę zagrażały życiu tego płodu. I zrobiłam tak i w jednym i w drugim przypadku. A jak wiadomo w krajach skandynawskich obowiązek badań prenatalnych, wtedy pamiętam, nie wiem, jak jest dzisiaj, był od 27 roku życia, ponieważ po 27 roku życia już wzrasta to niebezpieczeństwo. I nagle sobie to wszystko uświadomiłam, że ja jednak żyłam w takim momencie, że po pierwsze lekarze mogli mi to powiedzieć, po drugie poradzić, po trzecie wcześniej uratować mnie i nagle pomyślałam sobie, że ja wtedy byłam znaną osobą, miałam pieniądze, mogłam sobie na to pozwolić. Ale gdyby dzisiaj zdarzyło się to, nie wiem, kobiecie jakiejś, która nie ma takich warunków, ja sobie w ogóle nie wyobrażam."
    • taniarada Re: warte uwagi 27.09.16, 21:20
      Dyzma napisał :A ja się obiema tymi rencami pod apelem Jandy podpiszę. A co na to twoja synowa?Da po łbie stolnicą ,czy nakopie po rzyci?
    • obserwator1-2013 Re: warte uwagi 28.09.16, 17:12

Władze miast szykują się na strajk kobiet

wiadomosci.wp.pl/kat,1339,title,Wladze-miast-szykuja-sie-na-strajk-kobiet-bo-moze-on-sparalizowac-prace-instytucji-panstwa,wid,18521248,wiadomosc.html
      • dyziek_o Re: warte uwagi 29.09.16, 09:26
        Zgadza się.
        Władze niektórych miejscowości "szykują się".
        A niektóre "władze" nawet dopingują i chcą ułatwić kobietom strajk.
        Znaczy, - nie wszyscy są w tym kraju skur.....nami.
        Paru rozsądnych się jeszcze ostało...........!
        I chwała im.
        Dyzio.

p.s
        Niedawno, rosyjscy naukowcy udowodnili, - że ziemniaki przerobione na spirytus, dają więcej radości aniżeli przerobione na frytki.........?!
    • taniarada Re: warte uwagi 28.09.16, 18:48
      Pan Matyjaszczyk nie zmienił poglądów czerwonych .Jedynie je ukrył.Nie ma konkurentów na częstochowskiej scenie.Bo PIS i PO to nędza .Pisałem o tym wcześniejszych postach.Matyjaszczyk jawnie zachęca do marszu przeciw rządowi .A te ćwoki z PIS radni bezradni co złożyli swoje zwłoki na stołkach w radach i udają idiotów.Co na to?
    • taniarada Re: warte uwagi 29.09.16, 11:34
      Zgadza się.
      Władze niektórych miejscowości "szykują się".
      A niektóre "władze" nawet dopingują i chcą ułatwić kobietom strajk.
      Znaczy, - nie wszyscy są w tym kraju skur.....nami.
      Paru rozsądnych się jeszcze ostało...........!
      I chwała im.
      Dyzio.< Jest kwestia do uzgodnienia, kto tu jest sku...synem i jakie ma poglądy?Jeśli niektóre władze jawnie dopingują to już jest zawiadomienie do prokuratury lub odpowiednich służb.Urzędnik miejski ,czy państwowy powinien być niezależny .Za PO się nie patyczkowali .Policja na 11 Listopada robiła zadymę .Kto przeciw PO był kasowany.Dziw bierze ,że PIS taki łagodny.A tak na niego napieprzają.
    • dyziek_o Re: warte uwagi 29.09.16, 21:22
      W zasadzie się zgadzam:
      Na FB znalazłem. Mądra kobitka napisała............
      Cyt:
      Dlaczego KOD, pseudolewica i wszelkie celebryty nie pojda strajkowac pod palace biskupow? Dlaczego KOD i reszta tego swiatlego towarzystwa nie pisna ani slowkiem o likwidacji konkordatu? Dlaczego obroncy "demokracji" i Trybunalu Konstytucyjnego nie wspomna ani sloweczkiem o tym, ze TK W 1997 roku orzekl, ze "Dziecko nieurodzone ma prawo do ochrony swojego życia" i uznal ze "aborcja ze względów społecznych (do 12. tygodnia ciąży) jest niezgodna z konstytucją".
      W tym calym czarnym marszu nie chodzi o kobiety, tylko o ponowne dorwanie sie do koryta.

Z Fejsa :)
      "Maria Drabik:
      Celebrytki w szoku, że Grażyny nie chcą się z nimi solidaryzować w proteście!
      To ja się zapytowywuję, dlaczego paniusie celebrytki nie solidaryzowały się z Grażynami, kiedy to Grażynom ukradziono 7 lat emerytury?
      Gdzie były paniusie celebrytki, kiedy rozkradano majątek narodowy, likwidowano przemysł i miejsca pracy dla Grażyn? Gdzie były paniusie, kiedy podpisywano konkordat, oddawano oświatę samorządom (czytaj: proboszczom)? Gdzie były, kiedy Kwaśniewski w papamobile wrzeszczał "ojcze święty, zostań z nami", albo gdy Komorowski wygłaszał homilie na jasnej górze? Dziś zdziwienie, że Grażyny na procesje chodzą, zamiast na protesty, i proboszcza się słuchają!
      Takie z Was obrończynie kobiet, obłudnice! Trzeba było walczyć przeciw władzy kleru.
      Cała ta pseudo lewica rozpływa się w ahach i ohach, jak to wpaniale kościół nasz katolicki do rozwalenia wrednej "komuny" się przyczynił! Jakiż to wspaniały ustrój nam zafundował! No to macie prawa państwowe stanowione pod dyktando kardynałów. Chcieliście to macie i nie wymyślajcie Grażynom od ciemnych bab, bo to dzięki Wam są ciemne i klerowi oddane! Za tej , opluwanej przez Was "komuny" miały prawo do wolności decydowania o własnym losie; miały pracę i godność. Tego wszystkiego zostały pozbawione pod rządami neoliberalnych kapitalistów!
      O prawa kobiet Wam się dziś rozchodzi! Akurat!
      Dziś celebrytki tylko szydzić z Grażyn potrafią. No jak to Grażyny sprzedały się za pięćsetki! Bezczelne Grażyny!
      A pomyśl jedna z drugą, że taka Grażyna dziś stoi przed innym wyzwaniem, niż los zgwałconej nastolatki, lub matki, mającej urodzić potworka.
      Dziś Grażyna nie ma głowy do myślenia o wolności. Dziś musi kupić dziecku podręczniki i buty na zimę. Musi myśleć , co do gara włożyć.
      Jak to nie iść w poniedziałek do roboty, skoro praca na śmieciówce? Może zaraz nie wywalą, ale zarobek przepadnie. Dobre i 50 złotych, bo to ze dwa obiady za to się ugotuje. Tu i teraz i swoim dzieciom! A te zgwałcone, to są gdzieś tam daleko, gdzieś tam w telewizorze. W tym samym telewizorze, w którym pełno celebrytów chwalących się tym, co żrą, w jakich pałacach ze służbą mieszkają i gdzie na wakacje jeżdżą, Grażyny i Januszów skrzętnie omijając!
      I ci sami celebryci udają, że bronią praw kobiet!
      Byłożby to piękne, gdybyż nie było takie obłudne!"

I co Pani na to, - Pani Asiu...?!
      Dyzio.
      • asia-loi Re: warte uwagi 30.09.16, 21:26
        dyziek_o napisał:

> I co Pani na to, - Pani Asiu...?!

Dyziek, nie rozumiem czemu akurat do mnie "pijesz"?
        Przecież ja bardzo wyraźnie wiele razy pisałam, że jestem za aborcją na życzenie.
        Mnie ten zakaz, który chce się wprowadzić, nie powinien w ogóle interesować, ponieważ mnie nie dotyczy w żaden sposób. Ja jestem 50+ i nie mam dzieci. Ja w ogóle uważam, że ja i tak się dość mocno zaangażowałam w ten protest. Byłam na Marszu Wkurzonych Kobiet, założyłam na tym forum wątek reklamujący ten marsz. Wdałam się w dość ostrą dyskusję pod artykułem na temat tego marszu i w zasadzie byłam osamotniona w swoich poglądach. Miałam przeciwko sobie kilkunastu dyskutantów. Na tym i na moim ulubionym forum, też trochę podyskutowałam - przeciwko temu choremu zakazowi. I też większego poparcia tu nie ma, ani zainteresowania ze strony innych kobiet. Ja chyba jestem tu jedyną kobietą i to jeszcze za aborcją. Z tego co widzę wśród moich znajomych i rodziny, większość protest przeciwko całkowitemu zakazowi aborcji, ma w nosie. A to przede wszystkim powinno interesować kobiety w wieku rozrodczym, i wszystkie te "stare" kobiety, które mają lub będą miały córki/synowe/wnuczki. A ja nie widzę u nich zainteresowania, o czym np. świadczył Marsz Wkurzonych Kobiet w Częstochowie. Na tym marszu nie widziałam nikogo znajomego, a nie ma opcji żebym nie widziała, ponieważ było bardzo mało ludzi.
        To że w poniedziałek idę do pracy, a nie zamierzam strajkować i ubrać się na czarno, wynika z tego, że to nie pracodawcy chcą zrobić ten zakaz tylko obecny ustawodawca/rząd. U mnie w pracy w poniedziałek wszyscy pracują, a zdecydowana większość to kobiety, mające córki/synowe/wnuczki. Z tego co widzę, to ich ten temat zupełnie nie interesuje. Ich rozumowanie jest takie: niech inni wywalczą, a one i tak przecież skorzystają.
        O ilem popieram protesty w sprawie tego całkowitego zakazu, to tego pomysłu Jandy nie popieram, o czym już pisałam. Ale chwała Jandzie za rozleklamowanie tego, co posłowie szykują kobietą w Polsce w XXI wieku.
        • dyziek_o Re: warte uwagi 01.10.16, 06:46
          Ależ ja nie "piję" w sensie, o który mnie posądzasz !!!!
          Chciałem poznać twoją opinię a przy okazji poddierzyć temat........
          Ja nawet się z Tobą zgadzam, że spora grupa kobiet ma ten protest w nosie..........
          Co w zasadzie stawia je w sytuacji przegranych w razie jak by co.........nie daj boze.
          No cóż, - jak sobie pościelą, tak i spać będą.
          Koniec tematu
          Do miłego,
          Dyzio.
    • taniarada Gdybyś zajarzył dyzma to nie PIS chce tej ustawy 29.09.16, 22:09
      To jest wniosek obywatelski .Jan Brzechwa
      CZERWONY MARSZ

Bije godzina niezapomniana
      Zakręt historii - druga zmiana
      Trzeba zwycięstwu drogę torować,
      Marsz rozpoczęty, Partio prowadź! (...)
      Chowa spekulant worki w sklepie,
      Kołtun z trwogi pacierze klepie
      Warchoł w Londynie wlepia ślepie
      - Przyjdzie Anders, będzie lepiej!

W maglu szepcą ciemne kumoszki
      - Cukru nie będzie, chleb jest za gorzki
      Wiedźmy po domach straszą dzieci,
      - Masła nie ma, wzięli "Sowieci".

Tłuste dewotki straszą głodem,
      - Zatruł antychryst chleb i wodę
      Pasibrzuch wiejski chłopów judzi
      - Na Sybir będą wywozić ludzi (...)

Który tam? Z drogi. Partia kroczy,
      Twoja partia ludu roboczy
      Wspólnie pracować, wspólnie budować
      Maszerować! Partio, prowadź!
    • taniarada Ciekaw jestem jak się odniesie PIS 30.09.16, 23:45
      Do działań prezydentów miast .Odnośnie poniedziałkowego marszu i wydawanie wolnego dnia przez nich.To jawna rewolka przeciw PIS.Te wszystkie skurkojady nie przebiegają w środkach.Nawet ten ,syn milicjanta Owsiak .Ubiera się na czarno .Wstyd dla tego gada.Za publiczną zbiórkę .
    • pluto37 Re: warte uwagi 01.10.16, 13:29
      Dyźku!
      Jak już wrzucasz kawąłek tego typu,
      Gdzie były paniusie celebrytki, kiedy rozkradano majątek narodowy, likwidowano przemysł i miejsca pracy dla Grażyn? Gdzie były paniusie, kiedy podpisywano konkordat, oddawano oświatę samorządom (czytaj: proboszczom)? Gdzie były, kiedy Kwaśniewski w papamobile wrzeszczał "ojcze święty, zostań z nami", albo gdy Komorowski wygłaszał homilie na jasnej górze? Dziś zdziwienie, że Grażyny na procesje chodzą, zamiast na protesty, i proboszcza się słuchają!to warto byłoby
    • pluto37 Re: warte uwagi 01.10.16, 13:40
      Dyźku!
      skoro juz wrzucasz kawałek tego typu:
      Gdzie były paniusie celebrytki, kiedy rozkradano majątek narodowy, likwidowano przemysł i miejsca pracy dla Grażyn? Gdzie były paniusie, kiedy podpisywano konkordat, oddawano oświatę samorządom (czytaj: proboszczom)? Gdzie były, kiedy Kwaśniewski w papamobile wrzeszczał "ojcze święty, zostań z nami", albo gdy Komorowski wygłaszał homilie na jasnej górze? Dziś zdziwienie, że Grażyny na procesje chodzą, zamiast na protesty, i proboszcza się słuchają!
      To zawsze warto go jakoś skomentować, bo inaczej robi się drobny bajzel tematyczny.
      I zawsze warto -póki skleroza jeszcze nie działa na całego - wspomnieć tamten czas i tamten ekran. I czem tamten mityczny majatek narodowy cuchnął. W jakich okolicznościach przyrody ów nieszczęsny konkordat podpisywano i jeszcze przejrzeć co literalnie zawierał, a co nadliczbowo wymuszono powołując się na niego.
      Tam - o ile pamietam - nie ma nic o religii w szkołach, o finansowaniu katechetów, nadawaniu latyfundiów, aborcji, in vitro, tabletkach po, fundowaniu papieskich wycieczek z kasy państwa, Rydzykach itd...

Co nie znaczy, że istnienie konkordatu cieszy się moja aprobatą.
      Mam tez nadzieje, że NIKT go nie odnowi....

• obserwator1-2013 Re: warte uwagi 02.10.16, 21:25

Częstochowianki też mówią: Żarty się skończyły

czestochowa.wyborcza.pl/czestochowa/1,48725,20779683,ogolnopolski-strajk-kobiet-czestochowianki-tez-mowia-zarty.html#BoxLokCzeImg
      Ogólnopolski strajk kobiet w dniu 03.10.2016 r.

Co będzie się dziać w Częstochowie w ramach protestu? W poniedziałek o godz. 14 z pl. Daszyńskiego na "Biegana" wyruszy czarny marsz kobiet i wspierających je mężczyzn. Uczestnicy mają wziąć ze sobą pokrywki, garnki, gwizdki, wuwuzele, by hałas było słychać aż w Warszawie. Marsz organizuje pospolite ruszenie kobiet, które skrzyknęły się w tej sprawie. Dołączyły się przedstawicielki partii Razem, KOD-u, stowarzyszenia Demokratyczna RP, grupy Dziewuchy Dziewuchom, fundacji Kulturoholizm... Od godz. 15 do 18 planowana jest manifestacja na pl. Biegańskiego. W tym czasie z kontrmanifestacją zapowiedzieli się obrońcy życia.

Natomiast o godz. 17 w Urzędzie Stanu Cywilnego (ul. Focha 19/21) Agata Wierny, pełnomocniczka prezydenta Częstochowy ds. równych szans organizuje spotkanie kobiet, by wspólnie napisać list do marszałków sejmu i senatu w sprawie konstytucyjnych praw kobiet, np. do ratowania zdrowia i życia.
      • asia-loi Re: warte uwagi 02.10.16, 21:49
        obserwator1-2013 napisała:

Od godz. 15 do 18 planowana jest manifestacja na pl. Biegańskiego. W tym czasie z kontrmanifestacją zapowiedzieli się obrońcy życia.

Do pracy jutro idę, ubiorę się na czarno. Pracuję do 16, więc zajrzę na Biegana trochę później.
        Mam nadzieję, że będzie więcej kobiet, niż na Marszu Wkurzonych Kobiet. Chętnie na własne oczy, zobaczę tych częstochowskich "obrońców życia". Może niektórych znam? :(
    • taniarada Re: warte uwagi 02.10.16, 21:52
      Obserwator napisał.Witam! Ostatnie wybory samorządowe,to przekręt 100-stu lecia PSLu. Przecież ta partia oszustów ledwo później przekroczyła próg wyborczy i to tylko dzięki dosypanym głosom. PO wtedy pilnie potrzebny koalicjant , Szkoda ,bo PIS miałby większość konstytucyjną. A PO wylądowało na pastwisku pogoniona nową konstytucją. W sprawie samorządów trwają dyskusje.Pozdrawiam! Te gnidy prezydenci co jawnie zachęcają do rewolty powinni ponieś za to odpowiedzialność karną.
      Jak słyszę, że trzeba wynieść śmieci odpowiadam - dość dyktatury kobiet.
    • dyziek_o Re: warte uwagi 02.10.16, 22:16
      Co nie znaczy, że istnienie konkordatu cieszy się moja aprobatą.
      Mam tez nadzieje, że NIKT go nie odnowi.... .........pisze Pluto:

Tego już taki pewny bym nie był.
      Jeśli ta opcja przy waaaadzy się utrzyma............no to chyba wątpliwości nie masz co z końkordatem się stanie....?!
      Jeśli władzę obejmie PO czy nawet Nowoczesna abo jakie inne ugrupowanie.......też wielkich nadziei mieć nie można albowiem moc propagandy kościelnej a co za tym idzie - ilość otumanionych lemingów jest nadal wysoka.
      A to jak wiesz, przekłada się na głosy wyborców/idiotów.
      Co się tyczy artykułu który zamieściłem odnośnie zarzutów, że Grażyny nie protestowały.......etc,etc.
      Zamieściłem bo artykuł się był ukazał..........to po pierwsze.
      Po drugie, - ciekaw byłem reakcji ( za wyjątkiem "taniochy" ale to próżna nadzieja.....) co światlejszych osobników.
      Moje zdanie w tym temacie jest następujące:
      Niech baby pilnują choć swojego ..........!
      My ( mężczyźni ) - radę sobie damy...............albo i nie.
      Ale nie do kobiet należy stawanie w pierwszym szeregu w boju...........!
      To - w/g mnie, do nas należy.....!
      Ale to jedynie moja opinia i nikt z nią zgadzać się nie musi.
      Dyzio.

p.s.
      No i oczywiście ten końkordat............im szybciej tym lepiej dla kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka