Dodaj do ulubionych

Herb miasta

03.09.17, 12:24
Bardzo mi się podoba doprowadzenie do porządku niejasności związanych z herbem miasta.
Miasto to miasto a klasztor to klasztor i nie należy tego mieszać.
Profesor Antoniewicz od dawna zajmuje się heraldyka - w tym całego naszego regionu.
Warto korzystać z jego wiedzy.
A Matyjaszczyk choć nie jestem jego fanem, to za podjęcie sprawy herbu miasta ma u mnie plus dodatni.
Na co ma nam częstochowianom paulin krukiem pluć na w twarz skoro mamy swojego orła.
Piastowskiego na dodatek.
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: Herb miasta 03.09.17, 13:13
      Niech się Matyjaszczyk i ten durny prodesorek niech przeczytają historię Częsrochowy i Jasnej Góry .Dlaczego w herbie paulinów jest kruk.Komuch Matyjaszczyk nie ma nic do roboty w tym mieście.Bez Jasnej Góry to miasto było by czarną dziurą.A kysz komuchy od tego miasta i Jasnej.
      • ku-tz Re: Herb miasta 03.09.17, 21:22
        Bidula najdroższa.
        • taniarada Re: Herb miasta 03.09.17, 21:37
          Niech komuchy zajmią się kiblami .A nie herbem tego miasta i Jasnej Góry.Pora na zmiany w urzędzie miasta.Bo organizowanie festów to każdy głupi potrafi.Sponsor czerwonych braci i Dospelu już siedzi.Co ciężko było go wsadzić za poprzedniego rządu.
    • dyziek_o Re: Herb miasta 04.09.17, 08:52
      A nie mogli byście tak, - kol. Pluciński, - cóś bliżej w temacie ?!
      Ostatnio rzadziej na forum zaglądam i nie bardzo czaję o co biega
      z tym herbem ?! Mam poważniejsze problemy na swojej biednej głowie i w związku z tym jestem nieco zapóźniony w najnowszych wydarzeniach . Czyżby Matyjaszczyk stanął na "wysokości zadania" - sądząc po ujadaniu taniochy ?!
      Plisssss! - podrzućcie kolego jakieś info.........?!
      OK ?
      Chociaż by po to, by zrugać tego przykruchtowego taniochę co by se nie myślał, że taki bystry......!
      Ukłony ! - Dyzio.
    • pluto37 Re: Herb miasta 04.09.17, 13:05
      Dyźku Szanowny!
      Wejdź na miejską stronę gazety i tam znajdziesz rzecz wyjaśnioną od początku do końca.
      Fachowo i dokładnie, bo profesor znawcą jest herbów i heraldyki oraz miejskich historycznych zawiłości jak niewielu w naszem grodziszczu.
      I z tego powodu że Matyjaszczyk zajął się tym tematem ma u mnie -mimo wszystko - plus dodatni:)

A wspomnę jedynie, że wyprostowanie tego czem herb jest i jakie są z tego wnioski płynące istotne może być dla częstochowian z krwi i kości, a nie byle jakiegoś niedomytego ścierwa z podrzutu rzygającego po miejskich śmietnikach i rynsztokach.
      • taniarada Re: Herb miasta 04.09.17, 21:16
        Profesorek jest takim znawcą jak z koziej dupy trąbka.Historyk z niego to cienizna.Nie wie do czego potrzebny jest kruk paulinom.
    • storima Re: Herb miasta 04.09.17, 16:10
      To prawda Pluto.
      Jeśli ktoś nie zna problematyki herbu Częstochowy, to z Twojego wpisu nic się nie dowie.
      Pamiętajmy również, że dostęp do artykułów GW jest limitowany, a niektóre z nich są zastrzeżone dla prenumeratorów.
      Podaje tu link do przywołanego tu przez Ciebie Pluto artykułu:
      czestochowa.wyborcza.pl/czestochowa/7,48725,22313546,koniec-z-herbem-komiksem-i-krukiem-czestochowa-chce-wrocic.html
    • dyziek_o Re: Herb miasta 04.09.17, 17:00
      I tak dzięki kol. Storima doczytałem, o co biega ze zmianą herbu.
      Oczywiście wszystkimi kończynami podpisuję sie pod projektem jako że nie moze tak być, by czarna sekta, jaką niewątpliwie jest kościół katolicki, - zawłaszczała wszelkie obszary życia włącznie z aspektami historycznymi.
      Wielki szacun dla p.Profesora za odwagę którą się niewątpliwie wykazał albowiem tylko kwestią czasu jest awantura jaką w związku z tym projektem kościelni hejterzy rozpoczną. Dostanie się Profesorowi za podważanie kościelnych kłamstw lecz proszę pamiętać, - Panie Profesorze, - że ma pan sporą grupę wsparcia w mieszkańcach naszego miasta.
      Z wyrazami szacunku,
      Dyzio.
    • pluto37 Re: Herb miasta 04.09.17, 17:04
      Storimo!
      O ile mi wiadomo to kilka artykułów które się pojawiają na blokowanych stronach jest dostępnych dla normalnych czytelników.
      Wystarczy jedynie kliknąć i wiadomo.
      Sądziłem, że Dyziek o tem wie i nie muszę mu podpowiadać takkich działań.
      Ale może trzeba takie kawałki wrzucać w całości tutaj?
      Albo .... władcy Gazety tak istotne sprawy będą w drodze wyjątku udostępniać szerszej widowni co byłoby z pożytkiem także dla tych co sporadycznie zajmują się historią miasta.
    • pluto37 Re: Herb miasta 04.09.17, 17:10
      To Dyźku cieszę się żeś dotarł do źródła z wiedzą, a przy okazji, to poinformuję Profesora że zyskał kolejnego fana:):)
      Choć zapewne możesz to sam uczynić, bo widnieje jego mejl na stronach AJD.
    • taniarada Re: Herb miasta 04.09.17, 21:50
      Kończąc ten nędzny wątek to pan profesorek i Matyjaszczyk mogą w dupę pocałować paulinów.Ale herbu na Jasnej nie zmienią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka