Gość: dziewczę z Rakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:58 Piękny i pełniutki ciepła artykuł :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RAKOWIANKA Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:33 Są napewno a nie "ponoć" szyny pod asfaltem. Kiedyś, jak dziury w asfalcie były ogromne to właśnie szyny "wylazły" i było widać, że wiodą aż do szkoły podstawowej nr 34. Z opowiadań też tak wynikało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:46 czy to są szyny tramwajowe, może by tak " Linie nr 3" uruchomił. Zwiekszy sie tabor, zatrudni ludzi, wiekszy obrót większe pieniądze Czy to nie piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 14:15 Było by jak za mojego dzieciństwa i czas zatoczył by pętle,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzat55 Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 21:20 Gdyby tak ktoś naprawdę zajął się przywróceniem linii tramwajowej na ul. Łukasińskiego , byłoby cudownie. Artykuł naprawdę pięknie i ciepło napisany. To naprawdę miła dzielnica. Mieszkam tu od dziecka, nigdy się nie wyprowadziłam i myślę, że ta dzielnica nadal będzie miała swój urok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khajjit Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 01:10 Dzielnica miła tylko nocą lepiej sie tam nie pokazywać... Grupki tzw. Skinhead'ów grasują... Maniakalni psychopaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.05, 13:32 Skini wymarli dawno temu jak dinozaury. Gdzie tam widziałeś skiheadów?? Ja przechodzę przez Raków po zmroku i nic się nie dzieje dziwniejszego niż gdziekolwiek w całym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja gościu Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.com / 213.199.204.* 23.01.05, 14:28 naprawde wpierd..... mozna dostac wszedzie:na rakowie,polnocy ,dekabrystow,krakowskiej itd.Nie wiem czemu tak wszyscy sie na rakow uwzięli,moze nigdy tu nie byli i powtarzaja legendy,a prawda jest taka ze to jedna z najciekawszych dzielnic w czestochowie,w sporej czesci juz zabytkowa,czuc tu historie,stare dzrzewa i budynki i to wszystko poza centrum miasta.Mysle ze barzdziej niebezpieczna jest juz ulica dekabrystow i centrum gdzie tętni nocne zycie cze-wy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marluk dąbrol KTO jeździł tramw. od Prusa do Kwaśnikowej??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.05, 14:30 podawajcie gg pogawarim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milczący Re: KTO jeździł tramw. od Prusa do Kwaśnikowej??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.01.05, 16:38 Do Kwaśnikowej nie jeździłem lecz chodziłem, zawsze po szkole obowiązkowy przystanek przy Kwaśnikowej- głośnej kobiecie, na obowiązkową oranżadę otwieraną "z karata" czasem andruty lecz częściej do tego były kiszone ogórki :-D potem grasowało sie jeszcze po parku a super było jak budowali basen tyle atrakcji ;-) Do dziś pamiętam ślizgawkę przy żłobku, zawsze była co rok, i chyba wybiore się zobaczyć czy teraz dzieciaki też wyślizgały ten kawałek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marluk VI LO Re: KTO jeździł tramw. od Prusa do Kwaśnikowej??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 03:23 żłobka już nie ma pozdrawiam , oranżada karmelkowa otwierana z karata to było coś, no i na dziorgę sie szło obok do sadu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: KTO jeździł tramw. od Prusa do Kwaśnikowej??? IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 21:20 nie musielismy jezdzic. szlismy na oranzade prosto po naszych zakonczonych meczach na boisku Dabrowskiego (Dabrowski wowczas byl na 'dolku'). pamietam rowniez jedna z akcji przeganiania ptactwa z parku. w tamtych czasach (lata 70-siate) akcje te przeprowadzane byly w czasie wylegania sie pisklat. straz pozarna stracala sikawkami ptasie w parku gniazda. natura byla jednak gora: ptactwo sumiennie odudowywalo swoje parkowe osiedle, przegrywajac bitwe, ale wygrywajac wojne. a ulica Lukasinskiego: fakt, drugiej takiej to z lampa naftowa szukac! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oraw LUDZIE-SPACERUJCIE!!!!!! 29.10.05, 11:14 A ja mieszkam tam gdzie tramwaj "WEKSLOWAŁ" ponoć co 10 min. także w nocy!!!! LITOŚCI!!!!!!!!!!!!! Ulica nasza ma niewiele ponad KILOMETR!!! To wspaniały spacer, nawet dla staruszków. Mam taką Babcię w domu - 85 lat i mieszka tu od WOJNY chodzi w dalszym ciągu na spacery - codziennie, niezależnie od pogody,jeden albo dwa spacery dziennie, po trzy/cztery kilometry! Serdecznie pozdrawiam Rakowian ! Nasza ulica to perła!!! To ŚWIĘTE MIEJSCE! Ludzie o tym wiedzieli już blisko TRZY TYSIĄCE LAT TEMU! Bo wtedy już istniało tu CMENTARZYSKO!(One nie powstają z dnia na dzień) A na górce było centrum osady! Budowano tu kolejne świątynie! To miejsce o STARSZYCH ŚLADACH CYWILIZACJI NIŻ ...JASNA GÓRA!!!! Tu zawsze było bezpiecznie! Tu nawet jest ...cieplej niż w samym Mieście! Osiedliłem się tutaj kilka lat temu, przywędrowałem z daleka i ...pobędę jeszcze trochę!!!! Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za art. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 09:42 Tylko niestety sami musielibyśmy znaleźć na ten tramwaj pieniądze - uzbierać w czynie społecznym... Apropos junaków, "junaków" i Skweru Junaków to chyba częściej widuje się "orlęta" na Placu Orląt Lwowskich niż "junaków" na skwerku koło stacji Raków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.paged.com.pl / 213.25.39.* 28.06.05, 11:57 Na Placu Junaków widacz często junaków - piwko niedaleko ale i na Placu Orląt Orlęta czesto przesiadują kto zrobi z tym porządek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolik Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 21.08.05, 21:24 pamiętam czasy mojej pięknej młodości zajęcia w domu kultury przy ulicy lukasińskiego w pałacyku teatrzyk kukiełkowy.występy dla dzieci na koloniach nawet w teatrze im mickiewicza i te brawa .i pierwsze zarobione pieniądze.I pierwsza miłość która zakiełkowała w pałacyku przy ulicy łukasińskiego.piękna €lica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 21:52 Gość portalu: storima napisał(a): > a ulica Lukasinskiego: fakt, drugiej takiej to z lampa naftowa szukac! wlasnie: kiedy, jak, dlaczego i ku pamieci ktorego Lukasinskiego (imiennie) mamy ta ulice "perelke" na Starym Rakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.czestochowa.agora.pl 04.02.05, 22:07 Patronem ulicy jest Walerian Łukasiński - jeden z najważniejszych polskich bohaterów narodowych, trochę wstyd, żeby się zastanawiać o kogo chodzi. Chyba, że mylisz z Ignacym Łukasiewiczem - farmaceutą i wynalazcą lampy naftowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 22:29 Drogi Szcz! stad napisalem 'szukac z lampa naftowa' stad i nie podalem imion. ale skoro Ty odpowiadasz na pytanie konkursowe, to nie wypada mnie nic innego tylko dopelnic Twoja odpowiedz: szkoly.edu.pl/mordy/jborowsk/najnowsz.htm Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 22:41 w mych czasch "Starego Rakow" nagminne wsrod znajomych bylo mylenie obu nazwisk. poprzez podawnie imion, sprawa sie wyjasniala. lecz nie do konca. co niektorzy woleli patrzec na patrona 'lampy naftowej', raczej niz bohatera narodowego, ktory stawial wolnomurarskie cegielki (propagacja wolnomularstwa w czasach komunizmu?---mam nadzieje, ze pewne partie polityczne nie zarzadaja zmiany patrona ulicy). zreszta, odczuwam (pewnie sie malo w tej gestii od mych czasow nie zmienilo), ze wiekszosc Forumowiczow, nie miala pojecia , kim byl Lukasinski, a kim Lukaszewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.czestochowa.agora.pl 06.02.05, 11:06 Ależ drogi Storimo! Tu nie o różne imiona chodzi lecz o nazwiska. Patron ulicy i bohater narodowy to Łukasiński, a wynalzaca lampy naftowej - Łukasiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.d2.club-internet.fr 06.02.05, 22:51 Gość portalu: szcz napisał(a): > Ależ drogi Storimo! Tu nie o różne imiona chodzi lecz o nazwiska. Patron ulicy > i bohater narodowy to Łukasiński, a wynalzaca lampy naftowej - Łukasiewicz. zrobilo sie zabawnie, tak jak za mojej rezydencji na Rakowie. Lukasinskiego kojarzono z lampa naftowa. stad moje powyzsze wpisy. Szcz, dzieki za sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licealista Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.paged.com.pl / 213.25.39.* 28.06.05, 11:59 Fakt ja tez pamietam kojarzenie ulicy z gościem od lampy naftowej - pamietam to z czasów Dąbrowszczaka do którego chadzałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima ulica Łukasińskiego IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 22:52 zamykala na 'dolku' ulica Wincentego Pstrowskiego: polskaludowa.com/biografie/Pstrowski.htm tam powstalo Liceum Ogolnoksztalcace nr.VI im. Jaroslawa Dabrowskiego. na poczatku lat 80-siatych liceum zostalo przeniesione do budynku Szkoly Podstawowej nr.34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: ulica Łukasińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 13:46 a pamięta ktos jak nazywał się ten cukiernik na rogu, do którego chodziło się zamawiać torty na urosziny czy podobne okazje?? zupełnie wypadło mi z głowy, no cóż lata robią swoje. pozdrawiam wszystkich mieszkańców Rakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licealista Liceum Dąbrowskiego IP: *.paged.com.pl / 213.25.39.* 28.06.05, 12:02 Hej a kto pamięta profesorów z Dąbrowskiego? Tyba, Ponik, Syneczek, Jun, Mietek a i Mister Spaider:-) kto jeszcze pamieta innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Liceum Dąbrowskiego IP: *.d4.club-internet.fr 28.06.05, 12:10 Witam! Mamy nasz watek, kliknij: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=8262146&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZieki Re: Liceum Dąbrowskiego IP: *.paged.com.pl / 213.25.39.* 28.06.05, 12:20 Dzieki za ten wątek - ale jazda wspomnień DZIEKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima'79 Re: Liceum Dąbrowskiego IP: *.d4.club-internet.fr 28.06.05, 12:23 Jazda piekna!!! Ale i Tobie dzieki, ze przywrociles ten wlasnie watek i artykul!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re:"2" IP: *.d4.club-internet.fr 02.07.05, 07:39 podnosze i ten watek, bo sie "2" nalezy. (dla nie zorientowanych: kolejny tekst uakzal sie wlasnie o linii tramwajowej numer:2, kolejny tekst Gazety o Magicznym Rakowie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capstle a wiecie ile ja się nachodziłem tą ulicą ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:18 i do podstawówki nr 34 (czemu nie ma o niej słowa w artykule) i do technikum hutniczego i oczywiście do domu kultury i kościoła - piekne czasy. Dopiero teraz dowiedziałem się, że mieszkałem przy skwerze junaków (Al. Pokoju 16) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.Grabałowski Re: a wiecie ile ja się nachodziłem tą ulicą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:57 Trafiony w samo serce.Tematem Rakowa i ulicy Łukasińskiego,gdzie pod nr 67 mieszkania 1, czyli nad ostatnim przystankiem tramwajowej dwójki mieszkałem.Teraz mieszka tam moja Mama.Ja pamiętam jak teren dzisiejszego basenu dobiegając do Okrzei kończył się lodownią.Latem wyciągano bloki lodu do produkcji lodów.Obok ulica Ks Skorupki.Stara Szkoła 20 tka której stare klasy mieściły się nad "Jednością" od podwórka.Pani Minkinowa ucząca J.polskiego.Moja Babcia mieszkała przy Parku.Jesienne palenie kaganków.Basen obok Domu Kultury to już nowsze dzieje.Dawny Park Handkego sięgał aż po dzisiejsze tereny Technikum Hutniczego.TPD (Dąbrowszczak, powstał póżniej wraz z osiedlem vis a vis Stadionu RKS).(Nota bene obok tej Szkoły właśnie w czerwcu bież roku pobito i okradziono moją Mamę.85 lat.Miała pękniętą podstawę czaszki i do tej pory nie słyszy).Z Dąbrowszczaka pamiętam Wędrychowkiego i Panią Piątkowską. W zimie sankami zjeżdżało się od KOścioła Św Józefa aż po szlaban kolejowy przy Hucie.Bartolewscy mieli sanki bodaj dwunastoosobowe z takimi baranami na przodzie.Zakład fryzjerski Pana Płuski i sklepik Całusińskich.Były tam landrynki i nugatowe ciastka i chałwa której smak pamiętam do dziś.Boże, gdzie jest teraz Ela Całusińska.Kończę, bo łza się w oku kręci. Jak się wyprowadziłem z Łukasińskiego to na nowym miejscu nie mogłem spać bo brakowało mi zgrzytu tramwajowych kół o szyny przy wekslowaniu.Dziś jako namiastkę mam w domu chyba z dwanaście bijących zegarów (o północy biją przez ponad pół godziny). Pozdrawiakm niezwykle serdecznie wszystkich Rakowiaków.Wszystkich.Spotkajmy się kiedyś na Rakowie właśnie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rakowiak z 38l sta ale jak tu teraz podjechać tramwajem podKwaśnikową IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:23 prosto spod SP 34/ VI LO jak juz dawno Jej nie ma, i nie ma oranżad otwieranych " z karata", i w ogóle inne klimaty, tylko raków jak "zawsze" w 3 lidze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: a wiecie ile ja się nachodziłem tą ulicą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:51 nie mieszkałes przy skwerze " junaków! blok 16 na terenie ogródka i działki państwa P...... , skwer" junaków" /durna nazwa jak durnie którzy ją wymyślili / na terenie dworku p.J........ - z racji formy dawno temu mówiło się na kółku/wewnątrz był drewniany dworek??/ a my z rajfami( obrecz od koła roweru)biegaliśmy (w) na kółku . dudniło az miło po tym bruku. Lepiej dudniło na "kocich "łbach ul.Limanowskiego(Obraniaka). Jesienią kaganki robione z puszek kons.Dawne czasy, prochów nie było tylko rajfy i kaganki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:01 Dobra odpuszcze - ulica Łukasińskiego ujdzie mimo że jest na Rakowie. Ale niech nikt nie mówi , że np na Okrzei czy na Czerwonym Rakowie jest bezpiecznie. Toż tam szerzy sie czysty bandytyzm. Strach przejść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KL Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:39 marudzisz ..... ja tam o 23-24 latałem z cyfrzakiem i fotki sobi robiłem i nikt mnie bił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 08:54 Swojej dzielnicy to sie broni co? A spójrz obiektywnie na to , co tam sie wyrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
szczawka co do okrzei 23.08.05, 10:38 ja przez 22 lata mieszkalam w centrum zla -wlasnie na okrzei -nad piekarnia depta.i te czasy wspominam bardzo milo.nigdy nie mialam problemow z ludzmi.mieszkancy bardzo zyczliwi.teraz mieszkam na groszu i tu taka glupia atmosfera.rakow to fajna dzielnica.i niech mi nikt nie pieprzy ze na tej dzielnicy to sami alkoholicy,dziwki i zlodzieje mieszkaja bo to nie prawda.moi znajomi tez mieli o tej dzielnicy zle zdanie ale nikomu nic sie nie stalo,nikt ich nie okradl,pobil-a chodzili na nocny tranwaj okolo 2 w nocy przez "srajpark".mieszkancy rakowa broncie swojej dzielnicy.walczmy ze sterotypami.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Rakowa do autorów art i forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 10:48 jak miasto mogło dać ar gruntu pod rezerwat? tam był duzy ogród i dwa domy spojone scianami! - najpierw miasto wyrzuciło włascicieli/przymusowo wysiedliło dla dobra wzmiankowanych ch.. "junaków"/ tak robiono na całym rakowie i nie tylko w tej dzielnicy w owym czasie!!!!!!!!!!!!!!! groby i kości ,pozostałości dawnej kultury znajdywano na całym Rakowie - ale jak to z władzą " morda w kubeł bo ......" - tam gdzie blok 14 /i obok nazwisk wł. domów wymieniać teraz nie będę/były stawy i niektórzy mieszkańcy opowiadali - stąd nazwa.Ja jeszcze pamiętam i raki wtedy były. Kto starszy na forum i te okolice pamieta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek2_4 Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 19:52 Ja też muszę bronić swojej dzielnicy, bo mieszkam tu już 23 lata i chodzę po zmroku, i jeszcze nigdy mi się nie oberwało, ale w zamian ,,rekompensaty" w samo południe na promenadzie napadło mnie 2 łebków i wszyscy udawali, że nic nie widzą!co do skinów- to jak długo tu mieszkam, to jeszcze ich nie widziałam! czasami kibice tylko dawali się we znaki, bo mieszkam blisko stadionu!a pamiętacie lody od Depty na gałki, były najlepsze na świecie, tak samo jak SP 34 i Dąbrowszczak:)!pozdrawiam Raków!mocniutko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirri Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:45 mieszkam na Rakowie już 30 lat.kiedy tu zamieszkałam dzielnica była czysta ,dużo sklepów ,zieleni i co najważniejsze zdala od tras cichutko.mieszkali w czerwonych blokach hutnicy .Teraz gdy te domy zabrało miasto sasiedlają je samą szumowiną z eksmisji z krakowskiej ,małej .i zrobili melinę a taka piękna była dzielnica .Teraz tylko widać nierobów z piwkami i te babska utuczone ,pijane i brudne .Nie rozumię jednego jak można było zniszczyć tak wspaniale położony obszar .Jest park ale w nim zowu tylko meliniarze z piwkami .Gdyby miasto zadbało o tą dzielnicę buła by to najleprza i najdroższa dzielnica Częstochowy bo z daleka od tras cicha i zielona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińskieg IP: *.21.pl 07.07.07, 21:05 Często bywałam na tej ulicy!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś