Dodaj do ulubionych

Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińskiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:58
Piękny i pełniutki ciepła artykuł :)
Obserwuj wątek
    • Gość: RAKOWIANKA Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:33
      Są napewno a nie "ponoć" szyny pod asfaltem. Kiedyś, jak dziury w asfalcie były ogromne to właśnie szyny "wylazły" i było widać, że wiodą aż do szkoły podstawowej nr 34. Z opowiadań też tak wynikało.
      • Gość: nowy Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:46
        czy to są szyny tramwajowe, może by tak " Linie nr 3" uruchomił.
        Zwiekszy sie tabor, zatrudni ludzi, wiekszy obrót większe pieniądze
        Czy to nie piekne.
        • Gość: jola Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 14:15
          Było by jak za mojego dzieciństwa i czas zatoczył by pętle,,,
          • Gość: skrzat55 Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 21:20
            Gdyby tak ktoś naprawdę zajął się przywróceniem linii tramwajowej na ul.
            Łukasińskiego , byłoby cudownie. Artykuł naprawdę pięknie i ciepło napisany. To
            naprawdę miła dzielnica. Mieszkam tu od dziecka, nigdy się nie wyprowadziłam i
            myślę, że ta dzielnica nadal będzie miała swój urok.
            • Gość: Khajjit Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 01:10
              Dzielnica miła tylko nocą lepiej sie tam nie pokazywać...
              Grupki tzw. Skinhead'ów grasują... Maniakalni psychopaci
              • Gość: gość Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.05, 13:32
                Skini wymarli dawno temu jak dinozaury. Gdzie tam widziałeś skiheadów?? Ja przechodzę przez Raków po zmroku i nic się nie dzieje dziwniejszego niż gdziekolwiek w całym mieście.
                • Gość: racja gościu Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.com / 213.199.204.* 23.01.05, 14:28
                  naprawde wpierd..... mozna dostac wszedzie:na rakowie,polnocy ,dekabrystow,krakowskiej itd.Nie wiem czemu tak wszyscy sie na rakow uwzięli,moze nigdy tu nie byli i powtarzaja legendy,a prawda jest taka ze to jedna z najciekawszych dzielnic w czestochowie,w sporej czesci juz zabytkowa,czuc tu historie,stare dzrzewa i budynki i to wszystko poza centrum miasta.Mysle ze barzdziej niebezpieczna jest juz ulica dekabrystow i centrum gdzie tętni nocne zycie cze-wy:)
            • Gość: marluk dąbrol KTO jeździł tramw. od Prusa do Kwaśnikowej??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.05, 14:30
              podawajcie gg pogawarim
              • Gość: milczący Re: KTO jeździł tramw. od Prusa do Kwaśnikowej??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.01.05, 16:38
                Do Kwaśnikowej nie jeździłem lecz chodziłem, zawsze po szkole obowiązkowy
                przystanek przy Kwaśnikowej- głośnej kobiecie, na obowiązkową oranżadę otwieraną
                "z karata" czasem andruty lecz częściej do tego były kiszone ogórki :-D potem
                grasowało sie jeszcze po parku a super było jak budowali basen tyle atrakcji ;-)
                Do dziś pamiętam ślizgawkę przy żłobku, zawsze była co rok, i chyba wybiore się
                zobaczyć czy teraz dzieciaki też wyślizgały ten kawałek :-)
                • Gość: marluk VI LO Re: KTO jeździł tramw. od Prusa do Kwaśnikowej??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 03:23
                  żłobka już nie ma pozdrawiam , oranżada karmelkowa otwierana z karata to było
                  coś, no i na dziorgę sie szło obok do sadu
                  • Gość: storima Re: KTO jeździł tramw. od Prusa do Kwaśnikowej??? IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 21:20
                    nie musielismy jezdzic. szlismy na oranzade prosto po naszych zakonczonych meczach
                    na boisku Dabrowskiego (Dabrowski wowczas byl na 'dolku').

pamietam rowniez jedna z akcji przeganiania ptactwa z parku.
                    w tamtych czasach (lata 70-siate) akcje te przeprowadzane byly w czasie
                    wylegania sie pisklat. straz pozarna stracala sikawkami ptasie w parku gniazda.
                    natura byla jednak gora: ptactwo sumiennie odudowywalo swoje parkowe osiedle,
                    przegrywajac bitwe, ale wygrywajac wojne.

a ulica Lukasinskiego: fakt, drugiej takiej to z lampa naftowa szukac!

Pozdrawiam
            • oraw LUDZIE-SPACERUJCIE!!!!!! 29.10.05, 11:14
              A ja mieszkam tam gdzie tramwaj "WEKSLOWAŁ"
              ponoć co 10 min. także w nocy!!!!
              LITOŚCI!!!!!!!!!!!!!
              Ulica nasza ma niewiele ponad KILOMETR!!!
              To wspaniały spacer, nawet dla staruszków.
              Mam taką Babcię w domu - 85 lat i mieszka tu od WOJNY
              chodzi w dalszym ciągu na spacery - codziennie,
              niezależnie od pogody,jeden albo dwa spacery dziennie,
              po trzy/cztery kilometry!
              Serdecznie pozdrawiam Rakowian !
              Nasza ulica to perła!!!
              To ŚWIĘTE MIEJSCE!
              Ludzie o tym wiedzieli już blisko TRZY TYSIĄCE LAT TEMU!
              Bo wtedy już istniało tu CMENTARZYSKO!(One nie powstają z dnia na dzień)
              A na górce było centrum osady!
              Budowano tu kolejne świątynie!
              To miejsce o STARSZYCH ŚLADACH CYWILIZACJI NIŻ ...JASNA GÓRA!!!!
              Tu zawsze było bezpiecznie!
              Tu nawet jest ...cieplej niż w samym Mieście!
              Osiedliłem się tutaj kilka lat temu,
              przywędrowałem z daleka i ...pobędę jeszcze trochę!!!!
              Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za art.
        • Gość: bio Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 09:42
          Tylko niestety sami musielibyśmy znaleźć na ten tramwaj pieniądze - uzbierać w
          czynie społecznym... Apropos junaków, "junaków" i Skweru Junaków to chyba
          częściej widuje się "orlęta" na Placu Orląt Lwowskich niż "junaków" na skwerku
          koło stacji Raków...
          • Gość: gosc Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.paged.com.pl / 213.25.39.* 28.06.05, 11:57
            Na Placu Junaków widacz często junaków - piwko niedaleko
            ale i na Placu Orląt Orlęta czesto przesiadują
            kto zrobi z tym porządek?
      • Gość: jolik Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 21.08.05, 21:24
        pamiętam czasy mojej pięknej młodości zajęcia w domu kultury przy ulicy
        lukasińskiego w pałacyku teatrzyk kukiełkowy.występy dla dzieci na koloniach
        nawet w teatrze im mickiewicza i te brawa .i pierwsze zarobione pieniądze.I
        pierwsza miłość która zakiełkowała w pałacyku przy ulicy łukasińskiego.piękna €lica
    • Gość: storima Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 21:52
      Gość portalu: storima napisał(a):

> a ulica Lukasinskiego: fakt, drugiej takiej to z lampa naftowa szukac!

wlasnie:
      kiedy, jak, dlaczego i ku pamieci ktorego Lukasinskiego (imiennie) mamy ta ulice
      "perelke" na Starym Rakowie?

• Gość: szcz Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.czestochowa.agora.pl 04.02.05, 22:07
        Patronem ulicy jest Walerian Łukasiński - jeden z najważniejszych polskich
        bohaterów narodowych, trochę wstyd, żeby się zastanawiać o kogo chodzi.
        Chyba, że mylisz z Ignacym Łukasiewiczem - farmaceutą i wynalazcą lampy naftowej
        • Gość: storima Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 22:29
          Drogi Szcz!
          stad napisalem 'szukac z lampa naftowa' stad i nie podalem imion.
          ale skoro Ty odpowiadasz na pytanie konkursowe, to nie wypada mnie nic innego
          tylko dopelnic Twoja odpowiedz:
          szkoly.edu.pl/mordy/jborowsk/najnowsz.htm
          Pozdrawiam
          • Gość: storima Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 22:41
            w mych czasch "Starego Rakow" nagminne wsrod znajomych bylo mylenie obu nazwisk.
            poprzez podawnie imion, sprawa sie wyjasniala.
            lecz nie do konca.
            co niektorzy woleli patrzec na patrona 'lampy naftowej', raczej niz bohatera
            narodowego, ktory stawial wolnomurarskie cegielki (propagacja wolnomularstwa w
            czasach komunizmu?---mam nadzieje, ze pewne partie polityczne nie zarzadaja
            zmiany patrona ulicy).

zreszta, odczuwam (pewnie sie malo w tej gestii od mych czasow nie zmienilo), ze
            wiekszosc Forumowiczow, nie miala pojecia , kim byl Lukasinski, a kim Lukaszewicz.

• Gość: szcz Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.czestochowa.agora.pl 06.02.05, 11:06
            Ależ drogi Storimo! Tu nie o różne imiona chodzi lecz o nazwiska. Patron ulicy
            i bohater narodowy to Łukasiński, a wynalzaca lampy naftowej - Łukasiewicz.
            • Gość: storima Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.d2.club-internet.fr 06.02.05, 22:51
              Gość portalu: szcz napisał(a):

> Ależ drogi Storimo! Tu nie o różne imiona chodzi lecz o nazwiska. Patron ulicy
              > i bohater narodowy to Łukasiński, a wynalzaca lampy naftowej - Łukasiewicz.

zrobilo sie zabawnie, tak jak za mojej rezydencji na Rakowie.
              Lukasinskiego kojarzono z lampa naftowa.
              stad moje powyzsze wpisy.
              Szcz, dzieki za sprostowanie.
              • Gość: Licealista Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.paged.com.pl / 213.25.39.* 28.06.05, 11:59
                Fakt ja tez pamietam kojarzenie ulicy z gościem od lampy naftowej - pamietam to
                z czasów Dąbrowszczaka do którego chadzałem
    • Gość: storima ulica Łukasińskiego IP: *.d2.club-internet.fr 04.02.05, 22:52
      zamykala na 'dolku' ulica
      Wincentego Pstrowskiego:
      polskaludowa.com/biografie/Pstrowski.htm
      tam powstalo Liceum Ogolnoksztalcace nr.VI im. Jaroslawa Dabrowskiego.
      na poczatku lat 80-siatych
      liceum zostalo przeniesione do budynku Szkoly Podstawowej nr.34
      • Gość: mieszkaniec Re: ulica Łukasińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 13:46
        a pamięta ktos jak nazywał się ten cukiernik na rogu, do którego chodziło się
        zamawiać torty na urosziny czy podobne okazje?? zupełnie wypadło mi z głowy, no
        cóż lata robią swoje. pozdrawiam wszystkich mieszkańców Rakowa.
      • Gość: Licealista Liceum Dąbrowskiego IP: *.paged.com.pl / 213.25.39.* 28.06.05, 12:02
        Hej a kto pamięta profesorów z Dąbrowskiego?
        Tyba, Ponik, Syneczek, Jun, Mietek a i Mister Spaider:-)
        kto jeszcze pamieta innych?
        • Gość: storima Re: Liceum Dąbrowskiego IP: *.d4.club-internet.fr 28.06.05, 12:10
          Witam!
          Mamy nasz watek, kliknij:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=8262146&s=0
          • Gość: DZieki Re: Liceum Dąbrowskiego IP: *.paged.com.pl / 213.25.39.* 28.06.05, 12:20
            Dzieki za ten wątek - ale jazda wspomnień
            DZIEKI
            • Gość: storima'79 Re: Liceum Dąbrowskiego IP: *.d4.club-internet.fr 28.06.05, 12:23
              Jazda piekna!!!
              Ale i Tobie dzieki, ze przywrociles ten wlasnie watek i artykul!!!
              Pozdrawiam
              • Gość: storima Re:"2" IP: *.d4.club-internet.fr 02.07.05, 07:39
                podnosze i ten watek, bo sie "2" nalezy.
                (dla nie zorientowanych: kolejny tekst uakzal sie wlasnie o linii tramwajowej
                numer:2, kolejny tekst Gazety o Magicznym Rakowie:)))
    • Gość: capstle a wiecie ile ja się nachodziłem tą ulicą ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:18
      i do podstawówki nr 34 (czemu nie ma o niej słowa w artykule) i do technikum
      hutniczego i oczywiście do domu kultury i kościoła - piekne czasy. Dopiero
      teraz dowiedziałem się, że mieszkałem przy skwerze junaków (Al. Pokoju 16)
      • Gość: W.Grabałowski Re: a wiecie ile ja się nachodziłem tą ulicą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:57
        Trafiony w samo serce.Tematem Rakowa i ulicy Łukasińskiego,gdzie pod nr 67
        mieszkania 1, czyli nad ostatnim przystankiem tramwajowej dwójki
        mieszkałem.Teraz mieszka tam moja Mama.Ja pamiętam jak teren dzisiejszego
        basenu dobiegając do Okrzei kończył się lodownią.Latem wyciągano bloki lodu do
        produkcji lodów.Obok ulica Ks Skorupki.Stara Szkoła 20 tka której stare klasy
        mieściły się nad "Jednością" od podwórka.Pani Minkinowa ucząca J.polskiego.Moja
        Babcia mieszkała przy Parku.Jesienne palenie kaganków.Basen obok Domu Kultury
        to już nowsze dzieje.Dawny Park Handkego sięgał aż po dzisiejsze tereny
        Technikum Hutniczego.TPD (Dąbrowszczak, powstał póżniej wraz z osiedlem vis a
        vis Stadionu RKS).(Nota bene obok tej Szkoły właśnie w czerwcu bież roku pobito
        i okradziono moją Mamę.85 lat.Miała pękniętą podstawę czaszki i do tej pory nie
        słyszy).Z Dąbrowszczaka pamiętam Wędrychowkiego i Panią Piątkowską.
        W zimie sankami zjeżdżało się od KOścioła Św Józefa aż po szlaban kolejowy przy
        Hucie.Bartolewscy mieli sanki bodaj dwunastoosobowe z takimi baranami na
        przodzie.Zakład fryzjerski Pana Płuski i sklepik Całusińskich.Były tam
        landrynki i nugatowe ciastka i chałwa której smak pamiętam do dziś.Boże, gdzie
        jest teraz Ela Całusińska.Kończę, bo łza się w oku kręci. Jak się wyprowadziłem
        z Łukasińskiego to na nowym miejscu nie mogłem spać bo brakowało mi zgrzytu
        tramwajowych kół o szyny przy wekslowaniu.Dziś jako namiastkę mam w domu chyba
        z dwanaście bijących zegarów (o północy biją przez ponad pół godziny).
        Pozdrawiakm niezwykle serdecznie wszystkich Rakowiaków.Wszystkich.Spotkajmy się
        kiedyś na Rakowie właśnie.Pozdrawiam.
        • Gość: rakowiak z 38l sta ale jak tu teraz podjechać tramwajem podKwaśnikową IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:23
          prosto spod SP 34/ VI LO jak juz dawno Jej nie ma, i nie ma oranżad otwieranych
          " z karata", i w ogóle inne klimaty, tylko raków jak "zawsze" w 3 lidze....
      • Gość: zenek Re: a wiecie ile ja się nachodziłem tą ulicą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:51
        nie mieszkałes przy skwerze " junaków! blok 16 na terenie ogródka i działki
        państwa P...... ,
        skwer" junaków" /durna nazwa jak durnie którzy ją wymyślili / na terenie
        dworku p.J........ - z racji formy dawno temu mówiło się na kółku/wewnątrz był
        drewniany dworek??/ a my z rajfami( obrecz od koła roweru)biegaliśmy (w) na
        kółku .
        dudniło az miło po tym bruku.
        Lepiej dudniło na "kocich "łbach ul.Limanowskiego(Obraniaka). Jesienią kaganki
        robione z puszek kons.Dawne czasy, prochów nie było tylko rajfy i kaganki
    • Gość: Obywatel Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:01
      Dobra odpuszcze - ulica Łukasińskiego ujdzie mimo że jest na Rakowie. Ale niech
      nikt nie mówi , że np na Okrzei czy na Czerwonym Rakowie jest bezpiecznie. Toż
      tam szerzy sie czysty bandytyzm. Strach przejść.
      • Gość: KL Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:39
        marudzisz ..... ja tam o 23-24 latałem z cyfrzakiem i fotki sobi robiłem i nikt
        mnie bił
    • Gość: Obywatel Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 08:54
      Swojej dzielnicy to sie broni co? A spójrz obiektywnie na to , co tam sie
      wyrabia.
      • szczawka co do okrzei 23.08.05, 10:38
        ja przez 22 lata mieszkalam w centrum zla -wlasnie na okrzei -nad piekarnia
        depta.i te czasy wspominam bardzo milo.nigdy nie mialam problemow z
        ludzmi.mieszkancy bardzo zyczliwi.teraz mieszkam na groszu i tu taka glupia
        atmosfera.rakow to fajna dzielnica.i niech mi nikt nie pieprzy ze na tej
        dzielnicy to sami alkoholicy,dziwki i zlodzieje mieszkaja bo to nie prawda.moi
        znajomi tez mieli o tej dzielnicy zle zdanie ale nikomu nic sie nie stalo,nikt
        ich nie okradl,pobil-a chodzili na nocny tranwaj okolo 2 w nocy
        przez "srajpark".mieszkancy rakowa broncie swojej dzielnicy.walczmy ze
        sterotypami.pozdrawiam
        • Gość: z Rakowa do autorów art i forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 10:48
          jak miasto mogło dać ar gruntu pod rezerwat?
          tam był duzy ogród i dwa domy spojone scianami! - najpierw miasto wyrzuciło
          włascicieli/przymusowo wysiedliło dla dobra wzmiankowanych ch.. "junaków"/ tak
          robiono na całym rakowie i nie tylko w tej dzielnicy w owym
          czasie!!!!!!!!!!!!!!!

groby i kości ,pozostałości dawnej kultury znajdywano na całym Rakowie - ale
          jak to z władzą " morda w kubeł bo ......"
          - tam gdzie blok 14 /i obok nazwisk wł. domów wymieniać teraz nie będę/były
          stawy i niektórzy mieszkańcy opowiadali - stąd nazwa.Ja jeszcze pamiętam i raki
          wtedy były. Kto starszy na forum i te okolice pamieta?
    • Gość: Asiek2_4 Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 19:52
      Ja też muszę bronić swojej dzielnicy, bo mieszkam tu już 23 lata i chodzę po
      zmroku, i jeszcze nigdy mi się nie oberwało, ale w zamian ,,rekompensaty" w
      samo południe na promenadzie napadło mnie 2 łebków i wszyscy udawali, że nic
      nie widzą!co do skinów- to jak długo tu mieszkam, to jeszcze ich nie widziałam!
      czasami kibice tylko dawali się we znaki, bo mieszkam blisko stadionu!a
      pamiętacie lody od Depty na gałki, były najlepsze na świecie, tak samo jak SP
      34 i Dąbrowszczak:)!pozdrawiam Raków!mocniutko!
    • Gość: kirri Re: Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:45
      mieszkam na Rakowie już 30 lat.kiedy tu zamieszkałam dzielnica była czysta ,dużo
      sklepów ,zieleni i co najważniejsze zdala od tras cichutko.mieszkali w
      czerwonych blokach hutnicy .Teraz gdy te domy zabrało miasto sasiedlają je samą
      szumowiną z eksmisji z krakowskiej ,małej .i zrobili melinę a taka piękna była
      dzielnica .Teraz tylko widać nierobów z piwkami i te babska utuczone ,pijane i
      brudne .Nie rozumię jednego jak można było zniszczyć tak wspaniale położony
      obszar .Jest park ale w nim zowu tylko meliniarze z piwkami .Gdyby miasto
      zadbało o tą dzielnicę buła by to najleprza i najdroższa dzielnica Częstochowy
      bo z daleka od tras cicha i zielona
    • Gość: Milka Perła starego Rakowa - portret ulicy Łukasińskieg IP: *.21.pl 07.07.07, 21:05
      Często bywałam na tej ulicy!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka