Dodaj do ulubionych

Duma Częstochowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 21:58
Mam propozycje - wybierzmy cos czestochowskiego -zrobionego zorganizowanego u
nas - cos z czego faktycznie mozemy byc dumni. Moje propozycje to-

Gospodarka- sprowadzanie i rozwoj zakladow TRW. nie wiem czy sobie zdajecie
sprawe ale w sumie tam pracuje ponad 4 tys ludzi, firma dynamicznie sie
rozwija a produkuje podzespoly do wszystkich marek.

Nauka- Informatyka na Politechnice - powolutku powolutku a staje sie czolowym
polskim osrodkiem. Kto tam chce sie naprawdę czegos nauczyc znajdzie wiedze i
nauczycieli - wiem bo tam studiowalem

Inne -tutaj dam sport AZS i Włokniarz wspaniale legenedarne kluby caly czas na
topie mimo wielu problemów oraz kibice Rakowa zawsze z druzyną -4-5 tys ludzi
na meczu 4 ligi to nawet w Anglii ciezko znalezc:)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: puma Re: Duma Częstochowy IP: *.prenet.pl 15.01.05, 22:24
      OKF - bo jest w prestiżowej sieci Europa Cinemas , jako jedno z niewielu kin
      polskich ( chyba 15 ), bo ma świetny repertuar, bo ma klimat - genius loccci,
      bo jest zaprzeczeniem multipleksów, bo jest znany w Europie i kraju. Kino z
      klasą.
    • Gość: Student BBX Re: Duma Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 22:24
      A co ja mam robić jak skończe studia ?Nie chce mi sie niczego szukać bo i tak
      nie ma pracy dla takiego inteligentnego magistra jakim ja bede
      • yo_soy_rubia Świetny chór - towar eksportowy 16.01.05, 00:38
        Chodzi tu oczywiście o Chór Akademicki Collegium Cantorum, który koncertuje,
        uczestniczy w konkursach i festiwalach oraz nieustannie zbiera laury w krajach
        Europy, Azji oraz obu Ameryk. Jest to zespół amatorski, ale -według opinii
        znawców tej dziedziny - tworzy profesjonalną muzykę. Ostatnio nagrali płytę z
        motetami europejskimi- to juz czwarty ich krążek. Chór daje Częstochowie
        niewątpliwie wiele powodów do dumy, zwłaszcza, że rozsławia jej imię po prawie
        całym naszym globie. Warto wybrać się na ich koncert, należy tylko śledzić
        ogłoszenia w Politechniku, gdzie chór ma siedzibę i salę prób. A osoby, których
        pasją jest śpiew, powinny próbować tam właśnie swoich sił, by przekonac się, że
        muzyka to niewyczerpane źródło-studnia inspiracji, radości i motywacji.
        • Gość: Kubiś Re: Świetny chór - towar eksportowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 01:07
          Jeśli chodzi o gospodarkę w wątku "Guderiana " to widzę to bardzo cienko !
          Faktycznie firma TRW to wyróżnienie dla naszej " Małej Gospodarki " Huta Guardian
          też trochę ale poza tym panuje fatalna stagnacja w Czewie .Władze miasta robią
          dużo czy ktoś w to wierzy czy nie dla promocji naszego regionu w Europie .Mam
          mieszane uczucia czy Jasna Góra przypadkiem nie odstrasza inwestorów kojarząc
          nasze miasto tylko z kultem maryjnym.Częstochowie brakuje impulsu rozwojowego
          jakiejś dużej inwestycji którą dostrzegłoby wielu mieszkańców z pożytkiem dla
          nich samych np Aqapark lub jakaś wolna strefa dla inwestorów .TU SIĘ NIC NIE
          DZIEJE!!! Mimo to nie wypadamy pośród innych miast najgorzej ale niestety żle
          pośród miast wojewódzkich .....Kubiś
          • Gość: xx Re: Świetny chór - towar eksportowy IP: *.icis.pcz.pl 16.01.05, 15:40
            Wolna strefa dla inwestorow juz jest - jesli chcesz wiedziec. To na jej
            terytorium powstal Guardian. Jej slaboscia jest nieuregulowany status Huty -
            tutaj spora szansa to majaca nastapic w ciagu dwoch najblizszych miesiecy
            finalizacja wyboru inwestora dla Huty.

No a Aquapark ? Jest wazny dla zapewnienia rozrywki mieszkancom, ale jego wplyw
            porownywalny jest z budowa kina.

Duzo wieksze znaczenie ma juz ewentualne powstanie Centrum Badawczego TRW, na
            co mamy spore szanse. Takie centra do tej pory powstaly tylko w maistach takich
            jak Wawa, Krakow, Gdansk, Wroclaw.

• Gość: Kubiś - ------------------------------- ----------------- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 17:52
              Tylko tak prosperujących firm jak TRW i Guardian powinno być więcej.....Kubiś
              • Gość: xx Re: - ------------------------------- ----------- IP: *.icis.pcz.pl 16.01.05, 19:20
                Jasne - przede wszystkim HUTA - ona byla motorem rozwoju naszego miasta przez
                lata i jej krzyzys bardzo uderzyl we wszystkich.

Od jej odrodzenia sporo zalezy. Przeciez przez kilka lat miasto nie doliczylo
                sie w swoim budzecie okolo 100 mln zl.

Tylko przedsiebiorczosc Czestochowian sprawila ze przy takiej sytuacji Huty nie
                mamy wiekszego bezrobocia jak w innych regionach np. na Polnocy Polski.

• Gość: skrzat55 Re: Świetny chór - towar eksportowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 19:32
              xx - napisał " No a Aquapark? Jest ważny dla zapewnienia rozrywki mieszkańcom,
              a jego wpływ porównywalny jest z budową kina." Chyba xx-ie nie zastanowiłeś się
              jako pedagog nad walorami korzystania z basenów dla organizmów ludzkich,
              porównując park wodny z kinem. To nie tylko rozrywka, ale równiez zysk dla
              miasta, praca dla wielu ludzi nie mówiąc już o walorach zdrowotnych . Duża
              inwestycja przemysłowa nie zaprzeczam jest bardzo w naszym mieście potrzebna.
              • Gość: xx Re: Świetny chór - towar eksportowy IP: *.icis.pcz.pl 16.01.05, 19:37
                Ok - Aquapark jest bardzo potrzebny i caly czas twierdze ze po budowie kina
                nastepna niezbedna inwestycja w dziedzinie rozrywki na ktora powinnismy
                naciskac to wlasnie Aquapark.

Powinnismy wrecz przypominac o tym wladzom niasta.

Ale rola gospodarcza Aquaparku nie jest sila rzeczy zbyt wielka w porownaniu z
                jakas wieksza inwestycja przemyslowa. To mialem na mysli w swoim poscie.

Rola Aquaparku jest co prawda wazna jeszcze z innego powodu, po troche
                ekonomicznego - miasto dzieki niemu staje sie bardziej atrakcyjne dla mlodych -
                Czestochowian i ludzi spoza.

Pozdrawiam,
    • Gość: xx Re: Duma Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 16.01.05, 15:42
      Dla mnie duma Czestochowy jest nasz naprawde wspanialy malarz Tomasz Setowski.

Kto nie byl na ostatniej imprezie z cyklu "My wam pokazemy" mogl sie o ym
      przekonac.
    • Gość: OLA Re: Duma Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 17:04
      a może ten profesorek z politechniki, co zrobił ten super komputerek?
    • Gość: M Re: Duma Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 19:37
      > Nauka- Informatyka na Politechnice - powolutku powolutku a staje sie czolowym
      > polskim osrodkiem. Kto tam chce sie naprawdę czegos nauczyc znajdzie wiedze i
      > nauczycieli - wiem bo tam studiowalem

Powolutku z takimi opiniami, bo się ośmieszamy. Z całym szacunkiem, ale nie
      wyobrażam sobie, żeby kiedykolwiek informatyka w Częstochowie wygrała z UW, PW,
      PP czy PWr. Chyba, że chodzi o pewne jej wąskie specjalności jak np. klastry
      etc. W ogólności na pewno nie można porównywać informatyki w Czwie z ośrodkami
      w Warszawie, Poznaniu, czy Wrocławiu. Choć pewnie można już powiedzieć, że
      jesteśmy w "górnej strefie stanów średnich", a to już bardzo dużo.
      Pozdrawiam.
      • Gość: xx Re: Duma Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 16.01.05, 19:43
        Warszawa i Poznan to rzeczywiscie wielkie osrodki w informatyce jako nauce.

Ale Wroclaw - przy calym szacunku dla potencjalu przemyslu informatycznego
        tego miasta az taki wybitny nie jest. Kazdy osrodek ma swoje specjalnosci,
        ktorymi moze sie pochwalic, a w innych jest slabszy.

Jest sporo dziedzin informatyki, nie tylko klastry :)), w ktorych Czestochowa
        ma sie czym pochwalic.

Z kontaktow z innymi osrodkami wynosimy niezbyt moze oryginalne spostrzezenia,
        ze nie swieci garnki lepia.
        • Gość: M Re: Duma Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 21:48
          > Jest sporo dziedzin informatyki, nie tylko klastry :)), w ktorych Czestochowa
          > ma sie czym pochwalic.
          > Z kontaktow z innymi osrodkami wynosimy niezbyt moze oryginalne
          spostrzezenia,
          > ze nie swieci garnki lepia.

Hmmm, sam to dobrze wiem, chodziło mi o to w czym jako częstochowianie możemy
          czuć się NAJLEPSI w Polsce
          ;)
          Pozdrawiam.
    • Gość: drapichrust Re: Duma Częstochowy IP: 62.29.160.* 17.01.05, 12:25
      Ja proponuję:
      promenadę na północy i budki z frytkami na Piłsudskiego!!!
      • Gość: Angela Re: Duma Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 15:40
        A czy wiesz drapichruście, że te budki z fryktami są ewenementem w skali
        światowej? Zapytaj kogoś przyjezdnego gdzie w Częstochowie można cos na szybko
        zjeść to powie właśnie o tych budkach. To jeden z charakterystycznych punktów
        naszego miasta!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka