Dodaj do ulubionych

Plan rozwoju transportu w Częstochowie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 21:54
Jedyną rzeczywistą poprawą fukncjonowania komunikacji miejskiej w naszym
mieście jest rozbudowa sieci tramwajowej. Do istniejącej linii wystarczyłoby
dołożyć odnogi od Parkitki i Błeszna by objąć zasięgiem tramwajów największe
dzielnice miasta..
Niestety władze Częstochowy potrafią tylko dużo narzekać, że brak funduszy
itd... Jak w taki razie na rozbudowę sieci tramwajowej znajdują pieniądze
władze o połowę mniejszego Elbląga?
Sami zobaczcie: www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=4586&id_dz=14
Obserwuj wątek
    • Gość: Merci Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 22:04
      Jeśli chodzi o inwestycje to się zgodzę z tym, że trakcja tramwajowa ma być
      wymieniona. Widać gołym okiem, że większość słupów to już same druty
      zbrojeniowe, a co do torowiska to również wymaga drobnych poprawek. Choć
      powiem, że wiele ulic chodźby WARSZAWSKA,czy droga na OPOLE wymagały by
      całkowitej modernizacji i nowego pokrycia. Może warto by było w planach
      finansowych uwzględnić również takie przedsięwzięcia???
      • Gość: xx Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.icis.pcz.pl 28.02.05, 23:13
        Droga na Opole jest jak najbardziej uwzgledniona w planach i dzialaniach.
        • Gość: szcz Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.czestochowa.agora.pl 01.03.05, 10:13
          Dobrze, że ten plan powstał. Mam tylko watpliwość co do tzw. południowej
          alternatywy Alei. Nie jestem przekonany, że korzystniejsze jest przedłużanie
          ul. Sobieskiego do Krakowskiej, a nie wiadukt nad torami w rejonie ul. 1 Maja.
          Po pierwsze: można zbudować wiadukt na osi Sobieskiego, ale którędy jechać
          dalej? Piotrkowską? Wyburzać prywatne domy? Po drugie: czy nie jest to ulica
          zbyt bliska centrum miasta? Wydaje mi się, że taki sam wiadukt w rejonie ronda
          Mickiewicza byłby lepszy, bo mógłby odsunąć ruch jeszcze dalej od Alei, dałby
          łatwiejsze połączenie ze Stradomiem i Ostatnim Groszem, a z drugiej strony
          doprowadziłby kierowców do Krakowskiej znacznie bliżej trasy DK1. Ograniczyłoby
          to możliwe korki zarówno w rejonie Krakowskiej, jak i w al. Wolności. To tyle
          moich przemyśleń. Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale daję pod rozwagę.
    • Gość: Marek alfa ale nie omega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 23:17
      panie alfa - władze miasta tworza przyszość o której różne czerwone alfy nawet
      nie myslały. tu sie pracuje a nie narzeka. narzekac to na sali sesyjnej wciąż
      potrafi tylko sLD.
      • Gość: do marka Re: alfa ale nie omega IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 01.03.05, 00:14
        sld potrafi tylko krasc i bajki opowiadac!!!tak bylo w poprzednich rzadach
        komuchow w cz-wie!!
      • Gość: alfa Re: alfa i omega! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 17:04
        Och ty bezmózgi mareczku, nawet nie zrozumiałeś, co to ja też napisałem.
        Obrazić za to potrafisz bezbłędnie..
        Tak to jest jak ktoś na podstawówce zakańcza edukację :(
    • Gość: czestochovian zrobcie cos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 09:11
      no moze wreszcie sie cos ruszy w innych miastach komunikacja miejska w
      szczegolnosci bimbaje wygladaja troche lepiej np lodz to i moze w miejscie
      ktore ma kilka milionow gosci rocznie powinno to jakos wygladac tak trzymajcie
      i powodzenia !!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: pimmellek Re: Plan rozwoju Sieci Tramwajowej IP: *.u.mcnet.pl 01.03.05, 09:52
      Jesli miasto chce cos zrobic to niech rozbudowywuje tramwaje!!!!
    • politykier5 Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie 01.03.05, 10:29
      Nieporozumienie,żeby wiadukty i obwodnice były w odległości tak bliskiej Jasnej
      Góry. Dawna ulica Lenina( dziś Jana Pawła II) stała się obwodnicą miasta w
      samym jego środku. Jest jedną z najbardziej kosztownych ulic w Polsce -0 trzeba
      było przenieść sieci ciepłownicze, energetyczne, wodne i gazowe . Miasto, które
      nie posiada obwidnicy zewnętrznej jest skazane na zagładę albo brak rozwoju.
      może o to radnym chodzi. Po pierwsze transport zewnętrzny trzeba wyprowadzić z
      miasta i od tego trzeba zacząć a nie wprowadzać go z Opola przez ul Barbary na
      nowy wiadukt do Centrum i dalej w Polskę - wio , wio Panowie.
    • politykier5 Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie 01.03.05, 10:38
      Co na to Jasna Góra,Paulini, katolicy,mieszkańcy Centrum, częstochowianie żeby
      w takiej bliskości Jasnej Góry i zabudowań mieszkalnych budować obwodnicę i
      wiadukt, który poprzez swoją budowę będzie wymagał poniesienia olbrzymich
      kosztów: przeniesienie i zmodernizowanie sieci ciepłowniczych, sieci wodno
      kanalizacyjnych i deszczowych sieci gazowych.Huk tej estakady będzie słyszalny
      w promieniu 1,4 kilometra, spaliny się przeniosą wraz z wiatrami do samego
      Centrum. Czy to chodzi o wyludnienie centrum a może o ograniczenie
      pielgrzymek.
      • Gość: xx Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.icis.pcz.pl 01.03.05, 13:08
        Politykierow zawsze mielismy dostatek.

• Gość: fachman Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 01.03.05, 11:47
      Jak zwykle scieraja sie dwie opcje- prawica i lewica.A tu chodzi o dobro
      mieszkańców.Tych pieniedzy jest tyle {na razie wirtualnych pieniedzy} że mam
      pewność ze sie ktoś do nich podłączy i to obojętnie czy z prawa czy lewa
      {najprawdopodobnie razem}Jak powoła sie jąkąś społeczną komisje to ona sie
      podłączy.Ja jadę popracować do Irlandii. NARA naiwniaki!!!!
      • Gość: olek Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 13:04
        Każdy plan,czy projekt nie jest doskonały.Projeky w sferze infrastruktury
        technicznej są szczególnie trudne i ich budowa winna być oparta o logikę,a nie
        barwy partyjne.Nie może dojść do powtórki z czasów pzpr i realizować
        przedsięwzięcia bez wizji przyszłości.Szczególnie martwi mnie finansowanie
        projektów MPK.Przecież nikt nie finansuje komunikacji prywatnej.Jak widzę
        autobus MPK przewożący kilka osób to mam odpowiedż,że ta spółka jest chora
        ekonomicznie.Co do inwestycji drogowych każda przedstawiona koncepcja jest
        wadliwa.
        • Gość: bb Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 18:04
          Ten plan trzeba nazwać właściwie do jego treści "plan dofinansowania MPK oraz
          otwarcia terenów handlowych po byłej papierni ".Gdyby ktoś myślał o transporcie
          i o mieście i jego mieszkańcach szczegolnie tych bez pracy to w pierwszej
          kolejności zrealizowałby obwodnice terenow huty od strony wschodniej i
          południowej w połączeniu wiaduktem nad DK1 na wysokości Bugajskiej i tzw.
          południowej obwodnicy z wylotem w strone Opola na wysokośvi Wyrazowa. To może
          by pomogło a inwestycja byłaby tańsza i skuteczniejsza.Poza tym wszystkie plany
          od wielu lat są w Magistracie.
          • Gość: kszyszek Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 18:44
            Patrzcie ludzie jacy wy jesteście dziwni. Zamiast się cieszyć, że są planowane
            jakieś inwestycje w Częstochowie, w której mieszkacie, to wy narzekacie i
            piszecie tylko, że się wam coś nie podoba. Ja tam jestem za wszystkimi tymi
            planami i mam tylko nadzieję, że będzie kasa i wszystko dojdzie do skutku. A
            poza tym denerwuje mnie gadanie o polityce, przecież to nie forum rządowe, ani
            nic w tym stylu.
    • Gość: xkx Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.org / *.cn.com.pl 01.03.05, 21:50
      Plany piękne ale czy ktoś się nad nimi zastanowił.
      Zacznijmy od początku:
      1. Wiadukt na przedłużeniu ul. Sobieskiego – pomysł sam w sobie może i
      nie głupi tyle ze problem leży w tym ze ul Sobieskiego na 50% swojej długości
      jest jedno pasmowa czyli jako ul mająca przejąć ruch z alei odpada. Pyzatym mam
      drobne pytanie gdzie według szanownych pomysłodawców ma się kończyć wiadukt? Na
      ul. Piotrkowskiej? Przecież w dzisiejszych czasach to absurd. Ul. Piotrkowska
      prowadzi do Ogrodowej wiec to niema najmniejszego sensu. Tu trzeba by wybudować
      cos gigantycznego prowadzącego do DK1 tyle tylko że jak to zrealizować bez
      wyburzeń jeśli wyburzenia to czego i kto da tyle kasy na tak gigantyczna
      inwestycje bo jeśli wiadukt na Jagielonskiej ma pochłonąć 50 mln zł to estakada
      nad torami kolejowymi + Piotrkowska i ogrodowa do Krakowskiej to koszt
      przynajmniej z 10x większy. Pytam raz jeszcze: Kto da tak gigantyczną kwotę
      pieniędzy? UE? Mało prawdopodobne. Czyli podsumowując sam wiadukt tylko nad
      torami jest bez sensu bo doprowadzi jedynie na ul. Piłsudskiego i Piotrkowska
      absolutnie nieprzystosowane do większego niż lokalny ruchu. Na coś więcej na
      pewno nie wystarczy kasy innymi słowy można odłożyć sprawę ad acta jako nie
      realną.
      2. Sprawa kolejna zakup taboru i wymiana słupów trakcyjnych.
      O ile wymiana słupów trakcyjnych jest bardzo potrzebna tak jak remont
      torowiska. To zastanawiał bym się czy ma sens kupowanie z miejskiej kasy taboru
      zwłaszcza autobusów. Czy nie prościej było by po prostu dopuścić na normalnych
      zasadach na rynek np. drugiego przewoźnika i oddać mu na takich samych zasadach
      jak ma MPK w obsługę cześć linii. Oczywiście do obsługi tych musiał by posiadać
      odpowiedni tabor a jaki to już wystarczy wpisać w warunki przetargu. Miasto
      nadal ustalało by ceny biletów i trasy linii ewentualny przewoźnik świadczył by
      jedynie usługi przewozowe. Zyk miałby osiągnąć z dotacji miasta no oczywiście z
      odpowiedniego ustawienia kosztów własnych w takim przypadku miasta tabor nie
      interesuje. I sprawa się rozwiązuje sama. Przewoźnik może sobie przejąć w
      dzierżawę zajezdnie na Wilsona zresztą to już miasta też nie interesuje. Ważne
      było by to że miasto nie było by zmuszone wyasygnować nawet złotówki na
      ewentualny zakup dość drogiego taboru. Bo tak to miasto nic nie zyskuje a traci
      kasę na zakupy czegoś co może mieć za darmo. Zresztą konkurencja nie jest
      niczym złym.
    • Gość: XKX Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.org / *.cn.com.pl 02.03.05, 08:13
      Rozbudowa lini tramwajowej? Samo w sobue nie jest to głupie tyle tylko że jest
      jednen mamł problem niema któredy puscic tramwaju np. na parkitke. Dlaczego ano
      dlatego ze miejsce na torowisko nie zostło przewidzne odczas projektowania
      drogi i teraz trzeba by je wzorem wielu innych miast wbudowac w pas jezdni a od
      tego sie odchodzi a poza tym sama budowa trwałaca ze 2 lata spowodowała by
      koniecznosc wyłaczenia całkowicie drogi a co za tym idzie spore utrudnienie
      komunikacyjne. Dodatkowo cał sprawa jest dosc dorga ze wzgledu własnie na
      koniecznosc budowy infrastukury (np podstacji zasilajacej trkcje na odnodze
      pentli itd). Moim skromnym zdaniem juz bardziej realnie widze budowe lini
      trolejbusowych. Co prawda tam tez sa koszta ale odpada koszt torowiska co nie
      jest bez znaczenia. A trolejbusy sa równie ekologiczne jak tramwaje. Z
      taramwajami jest ten problem że koszta sa spore a dodatkowo nalezało by na
      etapie projetku drogi uwzglednic w planach istnienie trowiska oraz miejsca na
      słupy trakcyjne przystniki czy pentle. Niestety u nas mimo kilkakrotnej
      przebudowy nic tkiego nie zaszło czyli teraz chcacprowadzic linie trmwajowa
      pojwaia sie problem ze niewiadomo któredy puscic trowisko gdiz epuscic
      zasilanie a wszystko wymaga generalnej przebudowy pasa drogi + skrzyzowań co
      jeszcze dodatkowo podnosi koszt inwestycji. Czyli jesli mam byc szczery nie
      sadze by w njblizszym okresie doszło do czegos takiego jak rozbudowa lini
      tramwajowych.
      • Gość: kszyszek Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 14:29
        xkx. Co do twojego pierwszego posta, a raczej jego drugiej czesci. Jesli
        uwazasz, ze przydalby sie inny przewoznik w Czestochowie poza MPK to moze mi
        powiesz jaka firma by to miala byc? Moze Mazan-Bus?:] Inny przewoznik moglby
        byc, tylko najzwyklej nie ma przedsiebiorstwa, ktore by moglo byc drugim
        przewoznikiem Czestochowy. Z reszta nowy przewoznik musialby dostosowac swoj
        tabor do wymogow miasta. Nowy przewoznik odpada.
        Co do drugiego posta, wydaje mi sie, ze trolejbusy w Częstochowie bylyby rzecza
        bezsensowna. Owszem nie zanieczyszczaja srodowiska, ale poza tym nie roznia sie
        niczym od autobusow. Tak samo jak one grzęzną w korkach i co najgorsze w razie
        potrzeby trolejbus korka nie moze ominąć, a autobus tak. Poza tym sieci
        trolejbusowej w Czestochowie niegdy nie bylo, a tramwaje juz sa. Wystarczy
        tylko rozbudowa. To bedzie i tak zdecydowanie latwiejsze niz budowa od podstaw
        siecii trolejbusowej. Według mnie lepiej zainwestowac (poki co nieistniejace)
        pieniadze na odnowienie taboru autobusowego i siec tramwajową. Co do wiaduktu z
        Sobieskiego na Pułaskiego to wydaje mi sie, ze to dobry pomysl, ale poki co
        nierealny. Mieszkam na Sobieskiego, wiec taki wiadukt bylby dla mnie dobry i
        przydatny. Mialbym lepszy dojazd to DK1 i ogolnie byloby wygodniej. Na
        Sobieskiego nie stoja wzdluz jezdni auta, wiec autobusy nie musialyby co chwile
        jakiegos wypuszczac i pokonywalyby trase szybciej, ale jeszcze dlugo poczekamy
        na ten wiadukt (jeśli w ogóle powstanie).
        • Gość: xkx Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.org / *.cn.com.pl 03.03.05, 18:04
          Chetni by sie znalezli gwarantuje ci to. Zreszta był taki projekt ale upadał. A
          co do drugiego przewoznika to dla mnie moze byc nim nawet firam Biesy pod
          warunkiem ze spełni postawione jej warunki w przetargu. Co do lini tramwajowych
          to bede szczery nie wierze w rozbudowe czego co nie było ujeste w projektach
          dróg. rozbudopwa lini tramwajowych jest równie ksoztowna co budowa sieci
          trolejbusowej bo dochodzi koszt budwowy trowiska zwłaszczaiz w tym przypadku w
          90% przypadków torwisko musało by isc nie pasem wydzielonym bo na to brak
          miejsca a po prostu jezdnia wraz z samochodami iw takim przypadku tramwaj terz
          grzeznie w korkach. Co do wiaduktu to juz napisałem ze uwarzam go za rzecz
          owszem przydatna ale nierealna bo nie widze mozliwosci jego budowy. Bo nie jest
          moliwa budowa wiaduktu do Krakowskiej bez wyburzena na Ogrodowej Piotrkowskeij
          itd zreszta koszt takiej inwestycji byłby bajonski koszt 10x budowa Wiaduktu na
          Jagielonskiej to takie absolutne minimum. Zreszt anad czym tu jest sie
          rozwodzic bede sie cieszył jesli z tych co zostały przedstawione plana zostanie
          zrealizowane chocby z 10%.
          • Gość: Kubiś Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 18:48
            Jeszce trolejbusów w Częstochowie nie bylo :-)
            Można sobie puścić zasilanie ( slupy ) do trolejbusów zamiast tramwajów na
            parkitkę czy na lisiniec jak kto woli ale przecież trzeba by calą ulicę Armi
            Krajowej " Zadrutować " aż do zajezdni , więc ten pomysl napewno nie wypali bo
            jest jeszcze bardziej kosztowny . Częstochowskiej infrastrukturze brakuje dróg
            zwlaszcza szerszych . Popatrzcie jak się autobusy muszą gimnastykować żeby się
            zlamać na zakręcie . Takich mądrych planistów architektury miala kiedyś Czewa .
            że DRÓŻKA WĄSKA I PRZY NIEJ CHALUPKA .Nowe drogi które powstają na osiedlach
            domków też nie prędko sie doczekają asfaltu no i też są ciasne bo każdy polak to
            ma maluszka lub matizka . U nas się drogi zamyka i blokuje . Na Alei Pokoju na
            skwerku wybudowano kościólek i zamknięto dojazd do prawej polowy bloków . Teraz
            trzeba tam się telepać podwórkami z wieloma dziurami . Każdy urzędnik to olewa .
            Za orbisem również byl w podwórku przejazd aż pod karetki pogotowia . Też
            zamknięto . I to jest przerażające . Przybywa samochodów -dróg nowych wcale i
            jeszcze się je blokuje lub zamyka . Może by tak zablokować aleje wzdluż .
            Najlepiej wszystkie naraz . TO BYLBY GENIALNY POMYSL .....Kubiś
            • Gość: kszyszek Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 20:53
              Coz. Czestochowskie wladze mialy juz genialne pomysly. Chcieli przeciez zamknac
              aleje dla autobusow, a nie dla samochodow przywatnych. Przeciez to paranoja. W
              wielu miastach sie robi cos takiego, ALE NA ODWROT. Mam nadzieje, ze beda
              dotacje z Unii, i ze cos sie troche zmieni (na lepsze) w "Mieście Świętej
              Wieży". Odnosnie komunikacji miejskiej uwazam, ze trajtki w Czestochowie bylyby
              poronionym pomyslem, ze wzgledu na koszt trakcji. Odnosnie tramwajow powinni
              zrobic kilka nowych linni i zakupic jakies nowe egzemplarze, a takze koniecznie
              odbudowac jako zabytkowy, jedyny czestochowski wagon Konstal N, teraz jest na
              cos takiego moda i w wielu miastach jezdza takie. Ten wagon jest z 1959 roku,
              wiec juz prawie pol wieku ma, a bodajze od 1997 roku stoi na zajezdni rozwalony
              i niszczeje bez sensu. Jest tylko przesatwiany z miejsca na miejsce. Na
              szczescie ostatnio go zafoliowali i zostawili w oczekiwaniu na lepsze czasy.
              Oby nadeszly wraz z dotacjami z Unii. Nalezy tez koniecznie wyremontowac
              Ikarusa 412 #84. Jest to niskopodlogowy autobus z 1997 roku. Stoi na zajezdni
              od prawie 2 lat i niszczeje. Takie by byly moje propozycje, ale jak bedzie
              pokaze czas.
              • Gość: henryczek Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.com / 213.199.204.* 03.03.05, 22:18
                z całym szcunkiem dla środowiska-po co nam kolejne linie tramwajowe?Nasz częstochowski tramwaj-metro bardzo dobrze odciąża miasto i przy tym nie przeszkadza samochodom i autobusom w ruchu,poza tym koszty zrobienia torowisk.....eh
                Dla pocieszenia,odsyłam na forum kieleckie gdzie niedawno widzialem burzliwą dyskusje na temat budowy pierwszej lini tramwajowej hehe.Nie narzekajmy
                • Gość: Kubiś Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:01
                  Calkowicie zgadzam sie z Henryczkiem . Budowa dalsza lini tramwajowej jest moim
                  zdaniem bez sensu i szybko sie nie zwróci nie mówiąc o trolejbusach .
                  Częstochowie glównie brakuje infrastruktury drogowej . Szerszych niż normalnie
                  nowych dróg . Np
                  Ulicę Legionów przebić do ulicy Krakowskiej i kolo zapalczarni do ronda
                  Mickiewicza . Dla tych co jeżdzą to będzie duże ulatwienie z zawodzia dostać się
                  do ślepej ulicy kolo kręgielni no i do ronda . To byloby ciekawe rozwiązanie i
                  znaczne ulatwienie . Ale u nas się tylko blokuje i zamyka . Albo myśli o
                  tramwajach na wyczerpy które by wozily góra 15 pasażerów hahaha . Pozdrawiam
                  przedmówców .....Kubiś
                  • Gość: Expres Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:20

No Kubiś z tą Legionów do Krakowskiej i 1-Maja to super pomysł (dawno o tym
                    myślałem).
                    Niech władze miasta o tym pomyślą a nie o Sobieskiego i Piotrkowskiej.
                    Tym bardziej że Piotrkowksa jest za blisko Alej.
                    Na pewno nie odciążyła by I Alej, a właściwie to skutek może być odwrotny.
                    Ja jako mieszkaniec starego miasta jestem za twoim pomysłem.
                    Nawet sam na radzie dzielnicy go kilkakrotnie poruszałem.

Pozdrawiam
                    • Gość: Kubiś Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:31
                      I to kolego Expres jest stosunkowo latwe do zrobienia . Nawet bez poszerzania i
                      większego remontu wieeeele samochodów osobowych wybralo by tamtą droge .
                      A ile jest w Czewie osiedlowych ulic między domkami gdzie nie ma wyasfaltowanych
                      dróg ??? Czy ktoś się zastanowil ile jeszcze dróg lokalnych jest do zrobienia .
                      A tu tramwaje przedlużać najlepiej od razu do Rędzin i dalej do cementowni . No
                      bo czym mają dojeżdzać do pracy? Hutnicy mają tramwaje i cemenciarze też by
                      chcieli.....Kubiś
                      • Gość: xkx Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.org / *.cn.com.pl 04.03.05, 07:45
                        Fakt udroznienie przejazdu na droge 1- maja Ogrodowa ma wiekszy sens niz
                        kombinowanie z wiaduktem w/w Sobieskiego co prawda tu tez było by troche
                        kłopotów ale tak 1 - maja jak i Ogrogowa w tym miejscu jest raczej pustawa i
                        wiadukt nie powinien stanowic wiekszego problemu tyle tylko ze naezało by nieco
                        ta ulice wyremontowac i przebudowac tak rondo mickiewicza jak i skrzyzowanie
                        Ogrodowej z Katedrlana oraz Katedralnej z Krakowska. Napewno budowa
                        takiegoudroznienia odciazya by zdecydownia aleje NMP. Bo duzo odób jadacych w
                        strone tak Wolnosci jak i dz. III Wieszczy czy nawet Opola wybralo by ta trase
                        miast zatlowczone alej NMP. C do rozwoju lini tramwajowej to jak juz pisałem
                        sprawa jest na tyle kosztowna a dodatkowo drogi nie przystowane (nie
                        przewidzano podczas ich budowy miejsca na torowisko) ze prowadzenie lini
                        tramwajowej bylo by nie tylko ksztowne ale i bardzo klopotliwe. Dodatkowo
                        najprawdopodobniej trzeba by trowisko puscic pasem drogi miedzy samochodami co
                        jest dosc niekorzystnym rozwiazaniem. Co do mnie do ogrniczył by sie do wymiany
                        słupów trakcyjnych i remontu torowiska. Natomiast co do wagonów to nie wiem czy
                        nie sensowniejszy byłby narazie remont istniejacych niż zakup nowych. Natomiast
                        jesli chodzi o autobusy to ja jestem zdania ze w prszypadku dopuszczenia
                        oficjalnie na rynek konkurenyjnego dla MPK przewoznika mogło by sie okazac ze
                        miasto nie musi wydawac kasy na tabor. Zreszta monopol ni słuzy niczemu
                        dobremu. Tak to zwykle bywa.
                        • Gość: lunch Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.05, 09:26
                          I słusznie.
          • Gość: lunch Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 08:53
            O to chodzi, Krzychu. Mogą być "Biesy". U nas każdy ma jakieś chore odruchy,
            że "Biesy" to dziadostwo, bo złomem jeżdżą. Tak się składa, że obecnie mają
            tabor lepszy od MPK (ostatnie zakupy "Biesów" i MPK są właściwie identyczne,
            przy czym "Biesy" nie mają rozlatujących się ikarusów i jelczy, które osobiście
            poważam).

Pisano już zresztą o tym kilka razy: to, jakim taborem będzie dysponować
            przewoźnik, zależy tylko i wyłącznie od warunków przetargu. Wiele jest w Polsce
            miast, gdzie przewoźnik dotychczas kursujący starymi gratami nagle kupił (wzgl.
            wziął w leasing) nowiutkie pojazdy, bo takie były wymogi zarządu.

Zresztą nasz częstochowski zarząd (zanim ktoś go ukatrupił z przyczyn...)
            informował, że podejmie decyzje, czy w przetargach stawiać na niską cenę za
            kilometr, czy nowoczesny tabor. Albo rybka, albo...
        • Gość: lunch Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 08:46
          Wujek, nie bądź zacofany. To, że w tej chwili nie ma (to znaczy Ty zakładasz, ż
          e nie ma - bo ja twierdzę, że są) firm zdolnych wykonywać przewozy na liniach
          komunikacji miejskiej, to nie znaczy, że się nie pojawią. Jak w innych miastach
          robiono przetargi, to się firmy z całej Polski zgłaszały. Np. w Warszawie
          jednym z przewoźników jest radomski ITS, a do przetargów zgłaszały się m.in.
          bydgoski Forbus i wrocławskie DLA.

Nie ma mowy o rozwoju komunikacji miejskiej, jeśli nie przywrócimy koncepcji
          utworzenia zarządu zlecającego usługi kilku przewoźnikom. Skończą się problemy
          typu - nie można gdzieś uruchomić linie (okolice willowe), bo nie ma takich
          małych autobusików. To nie jest w dzisiejszych czasach problem. Rozpisuje się
          przetarg na obsługę linii takim a takim taborem i cześć.
    • Gość: lunch Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 09:15
      Jeszcze raz powtarzam: Nie będzie rozwoju komunikacji miejskiej, jeśli nie
      powstanie zarząd komunikacji, zlecający usługi przewoźnikom wyłonionym w drodze
      przetargów. MPK będzie naturalnie uprzywilejowane, ale przestanie być
      monopolistą, który robi z pasażerami, co mu się podoba; zacznie być
      kontrolowane - bo kontrola kierowców przez ich kolegów z firmy jest po prostu
      śmieszna i teoretycznie powinna się poprawić sytuacja taborowa. To najlepszy
      sposób na wprowadzenie do ruchu taboru za darmo. Tyle szumu zrobiono z powodu
      zakupu przez miasto tych debilnych używańców. Gdyby zamiast tego rozpisano
      przetarg na nowego przewoźnika, to mielibymy nie 6, a 30 nowych autobusów - i
      to dowolnych: mini, midi, przegubowych i oczywiście fabrycznie nowych.
      Praktycznie bez kosztów - amortyzacja mieściłaby się w stawce za kilometr.
      • Gość: xkx Re: Plan rozwoju transportu w Częstochowie IP: *.org / *.cn.com.pl 07.03.05, 17:32
        Tyle tylko ze u nas wsystkich paralizuje strach przed wejscie w konflikt z
        monopolista z MPK który to ma dodtkowo niezłe lobby i UM. w zwiazku z czym
        bedziemy mieli to co bedziemy czyli nawet jesli UE zechce dac kase to trzeba
        bedzie wykombinowac swoja czesc. Bo Ue nie finansuje niczego w 100%. Czyli
        obrazowo mówiąc chcemy kase na 50 nowoczesnych autobusów UE daje kase na
        przykładowo 40 czy 45 szt na reszte kase ma miec zainteresowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka