Dodaj do ulubionych

REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny

• Gość: evik_v Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.realestate.net.pl 01.06.05, 21:13
      Jeszcze raz proszę o różnicę między JEANINE a YASMIN
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 80.48.252.* 01.06.05, 21:35
        Jeanine i Yasmin to dwie zupełnie inne tabletki. Obie produkowane są przez Scheringa. Jeanine to tabletka która jest na rynku od wielu lat, jest b popularna w Niemczech, na polskim rynku jest bodajże od stycznia, nie jest to jakaś rewelacja. Zawiera jak każda inna tabletka etynyloestradiol w dawce 30 mikrogram (tak jak Minulet, Femoden czy Microgynon) i gestagen III generacji, nie pamiętam niestety jego nazwy. W sumie żadna nowość, do tego b droga, tylko dwie apteki w cz-wie mają ją w cenie około 35 zł. Natomias Yasmin to chemicznie nowość na rynku antykoncepcji, nie zawiera gestagenu tylko spiron, działający na nadnercza i dzięki temu Yasmin ma swoje niepowtarzalne działanie :) Co do charakterystyki Yasmin to chyba na początku tej dyskusji jest jej dokładny opis
        Poadrawiam
        • Gość: ktosik Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 82.160.23.* 01.06.05, 22:23
          A nie wiecie jak z nastrojami przy yasmin? ja wczesniejsze tabletki musialam
          odstawic (logest) bo bylam bardzo nerwowa i wrecz agresywna. Chcialabym wrocic
          do tabletek ale boje sie ze te nerwy wroca. Co myslicie?
          • Gość: jan Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:39
            Jan Paweł II i Benedykt XVI uczą aby nie używać antokoncepcji...
        • Gość: evik_v Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.realestate.net.pl 02.06.05, 07:47
          Dzięki serdeczne za informacje.Mam wrażenie ,ze zostałam niedoinformowana,wręcz
          oszukana (jeśli chodzi o rewelację i Jeanine).Chodzi mi głównie o koszt tej
          tabletki.Po co przepłacać skoro są tańsze leki o takim samym składzie:((
          Wniosek nasuwa się jeden ,albo lekarz nie wiedział o czym mówi lub też zależało
          mu na rozleklamowaniu Jeanine,ale wyjaśnię to i to niebawem.
          Pozdrawiam
    • sara90 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 02.06.05, 22:41
      z kafeterii Viktoria2006
      czesc dziewczyny, w koncu Yasmin dotarl do Polandu, super dla was. Ja je biore
      od roku, i od samego poczatku az do dzis zadnych problemow nie mialam, nic nie
      przytylam, zadnych plamien ani migren, bulow brzucha nic, a robia robtore.
      Skora mi sie tez poprawila zero pryszczy na plecach i buzi, superr muwie
      wam.... goraco polecam, Ja mieszkam w Chicago i wszystkie moje znjome to biora
      i to najlepsze pills sprzedajace sie w calych Stanach. Co jeszcze...zawsze nowe
      opakowanie przychodzi z takim etui, a skladaja sie z 4 rzedow, 1, 2,3(zolte ),4
      tydzien, osatni to sa biale tabletki, bez hormonow,okres dostaje w 4 dzien 4
      tygodnia dokladnie o 8 rano, punktualnie o 8 i trwa nie cale 4 dni,-
      bezbolesny. o,ka to by bylo na tyle a place za nie 35$ powodzenia... papa
      • naciula Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 03.06.05, 11:55
        Adamie mam pytanko, w czasie owulacji miewam krwawienia robialm usg ktore nic
        nie wykazalo niepokojącego.Lekarz powiedzial mi ze tak czasami niektóre
        dziewczyny maja i ze nie ma czym sie niepokoic.... czy w takiej sytuacji moge
        brac yasmin? swego czasu bralam harmonet ktory wzmocnil owłosienie i powodowal
        suchosci w pochwie i idace za tym zapalenie pecherza. Mam straszny uraz czy
        Yasmin tez moze powodowac suchosc??
    • Gość: kama do Adama+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:27
      Endokrynolog przepisał mi Metformax850(obniżenie poziomu androgenów),czy
      Metformax ma działanie moczopędne? Czy połączenie Yasmin+ Metformax spowoduje
      silniejsze działanie odwadniające? (wcześniej brałam Diane)
      • Gość: adam+ Re: do Adama+ IP: 80.48.252.* 04.06.05, 19:08
        No i znów nie wiem za bardzo o co chodzi. Metformax jest lekiem stosowanym w
        cukrzycy II rodzaju. Kompletnie nie wplywa na gospodarke wodna organizmu ani
        antyandrogennie. Ma trzy rodzaje dzialania - zmniejsza wchlanianie glukozy w
        jelitach o ok 30 proc., zwieksza spalanie glukozy podczas wysilku (a zmniejsza
        spalanie bialek)oraz wplywa na gospodarke weglowodanowa w watrobie. Nic wiecej
        nie robi. Wydaje mi sie ze zapisano Ci metformax w celu zmniejszenia masy
        ciala, stosowanie metformaxu to bardzo dobry sposob na odchudzanie, zwlaszca
        jesli sie je duzo slodyczy, makaronu itp. Metformax nie spowoduje odwodnienia
        organizmu ani zmniejszenia stezenia androgenow, na pewno, jeszcze o czyms takim
        nie slyszalem. A moze czegos nie wiem ? ;-)
        • Gość: kama Re: do Adama+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 20:55
          Nie mam cukrzycy ani nadwagi,z tego co zrozumiałam metformina obniża poziom
          insuliny ,wzrasta poziom SHGB-wiązącej wolny testosteron.
          Szczerze mówiąć myślałam że dostane leki na obniżenie poziomu androgenów.Czyli
          kuracja samą metforminą nic nie da? Lekarz po obejrzeniu wyników zastanawiał
          sie nad spironolem i deksamethasonem ale stwierdził że te leki są zbyt silne
          dla mnie i że Metformax bedzie ok (....).
          To moje wyniki;
          10d.c-17OHprogesteron- 1,9 ng/ml (0,11-1,08)
          Cortisol - 19,4 ug/dl (4,45-22,7)
          Testosterone - 2,23 nmol/L (0,198-2,67)
          Androstendion- 2,8 ng/ml (0,21-3,08)
          S-DHEA - 461,9 ng/dl (30-333)
          TSH- 0,240 ulU/ml (0,27-4,20)
          FT4 -1,16 ng/dl (0,71-1,85)
          • Gość: adam+ Re: do Adama+ IP: 80.48.252.* 04.06.05, 22:16
            Trochę mnie ta argumentacja zaskoczyła, na wszelki wypadek sprawdziłem swoją wiedzę o metforminie, no i jednak trochę pamiętam :) Metformina nie powoduje obniżenia poziomu insuliny, jej działanie zmniejszające glikemię nie jest związane z insuliną i w związku z tym nie powoduje również zwiększenia poziomu insuliny. A to z punktu widzenia cukrzyka można zrozumieć że jeśli nie zwiększa to zmniejsza, nieprawda, po prostu nie wpływa na insulinę. SHBG jest białkiem wiążącym wszystkie hormony płciowe, nie tylko testosteron a poza tym poziom testosteronu Masz w porządku. Pamiętaj że testosteron bezpośrednio wpływa na libido u kobiet i jego zbijanie może się niefajnie zakończyć :) Z badań które opisałaś wynika że właściwie tylko S DHEA jest u Ciebie zwiększony, więc celowanym leczeniem byłoby podanie spironolaktonu (spironol, verospiron) na marginesie to właśnie pochodna spironolaktonu jest składnikiem Yasmin, spironolakton działając na nadnercza zmniejsza wydzielanie kobiecych prekursorów androgenowych, między innymi S DHEA. Dalej, jeśli bym miał opisywać działania uboczne i bezpieczeństwo stosowania spironolaktonu i metforminy w dawce 850 na początku kuracji to jednoznacznie wskzałbym na spironolakton jako na ZNACZNIE bezpieczniejszy lek ! Wiem że masa młodych kobiet odchudza się metforminą ale czynią to nie wiedząc o niektórych powikłaniach m.in. spadek poziomu witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza we krwi. Stosując metforminę należy stale monitorować funkcję nerek, na szczęście młody wiek zabezpieczają przed kwasicą i śpiączką mleczanową.
            Od dexamethasonu zawsze z daleko to bardzo silny lek.
            Gdzie wykonałaś tak dokładny profil hormonalny?
            Leczysz się w częstochowie czy gdzieś poza?
            Aha jeszcze jedno, dość ważne jest zróżnicowanie kortyzolu pobranego rano i po południu !
            Reasumując myślę że spironol jest delikatniejszy i da u Ciebie znaczący, dobry efekt. Metformax natomias raz że jest nie bardzo bezpieczny to jego działanie w tym konkretnym przypadku jest raczej dyskusyjne
            Mam nadzieje że nie chorujesz na jakiś poważny zespół zdrowotny...
            pozdrawiam serdecznie.............
            • Gość: kama Re: do Adama+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 21:39
              Pięknie dziękuje za odpowiedż!
              Badania robiłam w instytucie endokrynologii w Łodzi.
              W przyszłym tygodniu wybieram się do lekarza,zapytam o spironol.
              Nie widze żadnego efektu po metforminie.Mam nadzieje że lekarz dobierze
              odpowiednią kuracje dla mnie.Główny problem to trądzik i hirsutyzm,Diana już na
              mnie nie działa.Lekarz powiedział że nie jest to zespół nadnerczowo-płciowy, to
              tylko taka moja uroda,generalnie nie przejmować sie! Bez komentarza.
              Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: She YASMIN!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 15:29
          Mam pytanko, co do Yasmin. Biore od kilku dni, czuję sie dobrze..ale od wczoraj
          bolą mnie strasznie wszsytkie "kości", jestem obolała i mam ból
          głowy.Slyszalam, ze mogą byc takie uboczne skutki Yasmin, czy to prawda, czy
          moje dolegliwosci moga spowodowane byc czyms innym? Jakie są plusy i minusy
          brania tych pigułek, na co dobrze wpływają a na co źle i ważne pytanie: czy
          rosną po nich piersi??? :-) Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam!
      • Gość: dylemat Re: do Adama+ IP: *.chello.pl 11.06.05, 17:25
        Witam!
        Czy mogłabym uzyskać odpowiedź na pytanie które tabletki będą lepsze
        (skutecznijesze) dla kobiety z dużą nadwagą (ponad95kg, BMI ponad 35) : Cilest
        czy Yasmin?
        • Gość: adam+ Re: do Adama+ IP: 80.48.252.* 11.06.05, 19:50
          Obie będą dobre, tyle że po cileście może się lekko jeszcze zwiększyć waga, natomiast po yasmin raczej nie.
          Pozdrawiam
          • Gość: dylemat Re: do Adama+ IP: *.chello.pl 12.06.05, 13:20
            czyli po Yasminie będe skutecznie zabezpieczona?
            Bo słyszłam opinie że przy takiej wadze Yasmin może mieć osłabione działanie
            anty..
            Cilest ponad 3 lata dobrze mnie zabezpieczal tyle ze rzeczywiscie przytyłam po
            nim jeszcze bardziej...
            Muszę na dniach wybrać pomiedzy tymi dwoma tabletkami..
            Cilest -
            • Gość: adam+ Re: do Adama+ IP: 80.48.252.* 12.06.05, 21:13
              Obiektywnie to lepiej yasmin, nie ma mowy o oslabionym dzialaniu. Nie przy
              dawce 30 mikrogram estrogenu. A na pewno drospirenon wplynie pozytywnie na mase
              ciala... tzn. masa nie wzrosnie a kto wie, moze latwiej bedzie schudnac. Cilest
              w ogole nie jest zbyt dobrym lekiem a na pewno nie tak dobrym i nowoczesnym jak
              sie reklamuje
              pozdrawiam
              • Gość: dylemat Re: do Adama+ IP: *.chello.pl 12.06.05, 22:07
                Bardzo serdecznie Panu dziekuje Panie Doktorze :))
                Jak to dobrze czasem usłyszeć kompetentną i profesjonalną odpowiedź :))
                Pozdrawiam !!
                • Gość: dylemat Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.chello.pl 13.06.05, 14:21
                  Czy to prawda że Yasmin i parę tabletek anty III generacji jest w Holadnii na
                  czarnej liście leków?
                  Jeżeli to prawda to dlaczego tak jest?
                  • Gość: adam+ Re: do Adama+ / czarna lista IP: 80.48.252.* 13.06.05, 22:08
                    Nie bardzo chce mi się wierzyć że yasmin i tabletki z gestagenami III gen. były na jakiejś czarnej liście leków. Holandia to zbyt tolerancyjny kraj z niesłychanie liberalnym prawem farmaceutycznym. Jeżeli w ogóle coś takiego jest to myślę że to skutki walki firm farmaceutycznych o wpływy na rynku. W Polsce też coś takiego było 2-3 lata temu z premellą i premarinem, najpierw je oskarżono o powodowanie nowotworów itd a potem się okazało że konkurencyjne firmy rozdmuchały w prasie zinterpretowane tendencyjnie wyniki badań.
                    pozdrawiam
                    • Gość: dylemat Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.chello.pl 13.06.05, 22:41
                      Też mi się to podejrzane wydawało...

Dziekuję Panie Doktorze za rozwianie wątpliwości !!

Pozdrawiam !!
                    • silence4 Re: do Adama+ / czarna lista 16.06.05, 23:48
                      Uduszenie na skutek zatoru naczyń krwionosnych płuc.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=20736317&v=2&s=0
                      Biorę od 9 dni yasmin. Początki były koszmarne, "jazdy" schizoidalne niemal,
                      mdłosci, zawroty głowy, duszności. Niby teraz już nieźle się czuję, ale to co
                      czytałam o ryzyku zakrzepicy daje do myślenia, martwi mnie drętwienie czy
                      raczej uporczywe mrowienie nóg, są obolałe i "ciężkie", szczególnie łydki i
                      stawy skokowe, tak jest cały czas. Zakrzepicy w rodzinie nie było,ale żylaki i
                      owszem. Jestem szczupła i bardzo marznę, palce i nogi, podobno związane ze złym
                      krązeniem. W ub. roku miałam robione usg dopplerowskie nóg w zwiazku z
                      utrzymującą sie opuchlizną stawu skokowego (zapalenie stawu skokowego i wylew
                      na łydce po potrąceniu przez samochód, dopiero po 10 miesiacach noga wróciła
                      prawie do stanu wyjsciowego, to znaczy lekki ból stopy pozostał, dokucza np.
                      przy wysokich obcasach). W związku z powyższym, nie wiem, brać yasmin czy nie.
                      Apetyt większy (tak, wiem, estrogeny), czyli jak przy innych anty, jeśli się
                      nie tyje, to chyba tylko dzieki odwadniającemu działaniu drospirenonu. Choc w
                      info wyczytałam, ze waga moze sie wahać =/- 2 kg.
                      Czy odwadnianie to taki dobry efekt przy obecnych upałach, to nie wiem.
                      Ale i tak największy niepokój budzi zagrozenie zakrzepicą. Jak to ktoś napisał,
                      drospirenon+estrogeny=podwójne działanie zagęszczające krew.
                      Generalnie uważam, że jednak yasmin jest przereklamowana. Skutki uboczne jednak
                      są. Jednym kobietom będzie służyć świetnie, inne będą narzekać.
                      Głupio by było umrzeć z powodu tabletek anty...
                      Duze nadzieje wiązałam z tym środkiem, pozostałe II i III generacji fatalnie na
                      mnie działały - depresje, spadek libido, zatrzymywanie wody, tycie, kurcze nóg.
                      Wytrzymam do końca dawki, a czy dalej brac - nie wiem. W końcu to młode
                      tabletki, i prawdziwe testy przechodzi własnie teraz, na nas.
                      Pozdrawiam wwszystkie dziewczyny, i życzę zero skutków ubocznych (no chyba ze
                      tak miłych jak wzrost libido, bo cus mi się wydaje, że yasmin wcale mi nie
                      zaszkodził w tym względzie, a wręcz przeciwnie..;) Na wiarygodne wyniki
                      poczekam jeszcze, na razie wciąż krwawienie jak przy okresie, którego nawiasem
                      mówiąc też miało nie być...
                      • silence4 Re: do Adama+ / czarna lista 16.06.05, 23:50
                        I'm sorry, miało być
                        +/- 2 kg

literówka
                      • Gość: adam+ Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.prenet.pl 18.06.05, 14:41
                        Zwróciła Pani uwagę na problem jeszcze tu nie omawiany, zaburzenia krzepliwości krwi u kobiet biorących preparaty hormonalne.
                        Chce w tym miejscu zwrócić uwagę że wszystkie tabletki antykoncepcyjne zawierają ten sam estrogen, a to właśnie on odpowiada za zwiększenie krzepliwości krwi. Ryzyko zmian naczyniowych rośnie wraz ze wzrostem dawki estrogenu, wiekiem pacjentki i ilością wypalanych papierosów.
                        Pacjentka powyżej 35 roku życia i paląca powyżej 15 papierosów na dzień nie powinna w ogóle brać tabletek hormonalnych, gdyż w jej przypadku ryzyko udaru KILKAKROTNIE przewyższa średnie ryzyko populacyjne.
                        Zator płuc w tym przypadku jest rzadki, znacznie częstrze są udary niedokrwienne mózgu z ich powikłaniami - porażeniami udarami itd.
                        Nie można jakiejkolwiek tabletki uznawać za bardziej powodującą udary niż inna jeśli mają taką samą zawartość hormonu.
                        Co do zagęszczającego działania drospirenonu, człowiek to w 65 - 70 % woda, Ubytek jednego litra z tej masy nie jest w stanie wywołać efektu zagęszczenia krwi, ponieważ woda usuwana przez spironole nie pochodzi z osocza krwi ale z tkanek miękkich, głównie mięśni.
                        • silence4 Re: do Adama+ / czarna lista 18.06.05, 22:15
                          Dziękuję za odpowiedź.
                          Jak jednak jest w moim przypadku? Mogę brac yasmin czy lepiej nie?
                          Bole nóg utrzymują sie cały czas, połowa opakowania, i uczucie dusznosci, jakby
                          trudniej było oddychać. I ciagłe zmęczenie, senność. Czego nie było przed
                          tabletkami.
                          Mam 32 lata. Naturalne okresy co 30-32 dni. Zdrowa. Bez większych zaburzeń typu
                          PMS. Ostatnie próby z logestem i rigevidonem dwa lata temu, fatalnie sie na
                          nich czułam. Co dziwne, ok. 8 lat temu brałam rok minisiston, i żadnych skutków
                          ub. nie było.
                          Nigdy nie paliłam papierosów. Serce zdrowe, ale upośledzenie krązenia krwi w
                          dystalnych czesciach ciała, to jest to marzniecie palcow nóg i rąk, i ogólne
                          marznięcie organizmu, bynajmniej nie tylko zimą, znajomy lekarz mówił że to
                          objawy sugerujące zespół Reynaulda.
                          Mam mieszane uczucia co do yasmin.
                          Duzo czytałam na temat skutków ubocznych różnych tabletek, nie tylko yasmin.
                          Przypadków śmierci zdrowych młodych kobiet po braniu yasmin nie lekceważyłabym.
                          Nie dysponuję informacjami co do przypadków smierci po braniu innych srodków
                          anty zawierajacych estrogen, nie wiem, czy nie występowały czy nie pisano o
                          nich, więc trudno mi mówic czy yasmin jest bardziej niebezpieczny od nich.
                          A synergistyczne działanie odwadniajace/zagęszczające krew dwóch czynników,
                          estrogenu i drospirenonu? Nie bardzo rozumiem, jak drospirenon może "wyciągac"
                          wodę z tkanek miekkich nie naruszajac równowagi osmotycznej osocze - tkanki
                          miekkie. Przeciez ta woda z tkanek trafia do krwi, a z krwi do nerek, przy
                          okazji wypłukując z organizmu potas.
                          Utrata wody to jedno, 1 litr w te czy wewte. Tracąc wodę tracimy potas. Potas
                          uczestniczy w utrzymywaniu równowagi osmotycznej i m.in. w prawidłowej pracy
                          serca. Że niedużo? A jeśli miesiacami/latami trwa takie działanie?
                          Skóra też traci wodę, i oczy, kobitki wiedzą, że sucha skóra łatwiej sie
                          starzeje. Po 4 latach stosowania, bo tyle trwa żywot yasminu, raczej się tego
                          nie sprawdzi, jak on działa na dłuższą metę.
                          Z opisów wynikało, że tamte kobiety b.dobrze tolerowały yasmin i nie miały
                          wcześniej zaburzeń zatorowo-zakrzepowych. A jednak zmarły.
                          Dlaczego?
                          Nie były w grupie ryzyka.
                          Miały pecha?
                          Czy moze właśnie branie yasmin wywołało u nich zmiany naczyniowe?
                          Biorę yasmin i czuję się coraz bardziej jak królik doswiadczalny, na którym
                          testuje się, czy będzie miał pecha czy nie.
                          Dla mnie yasmin był nadzieją, bo dobrze tolerowany przez kobiety które b.źle
                          sie czuły po innych srodkach anty, mało skutków ubocznych itd.
                          Jakoś inaczej teraz patrzę na hurraoptymizm kampanii reklamowej tego srodka.
                          Zdecydowanie gorzej się czuję na yasmin, niż bez niego.
                          Porównując z logestem np. - z kolei o wiele lepiej.
                          Nie biorę Y dla zdrowia tylko w celach antykoncepcyjnych.
                          Pewnie, że mogę go odstawić, ale pamietam, po co go biorę. I że inne tabletki
                          anty się nie sprawdziły w moim przypadku. Jeśli nie yasmin to co?
                          • Gość: adam+ Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.prenet.pl 19.06.05, 21:49
                            Wow, widzę sporo fachowych wiadomości, można się pospierać :)
                            Nie można wszystkich diuretyków (leków moczopędnych) wrzucać do jednego worka i przypisywać im te same skutki uboczne. Informacje napisane przez Ciebie odnoszą się , jeśli chodzi o skutki uboczne, tylko do tzw. diuretyków pętlowych, działających na pętlę zstepującą pętli nerkowej, stąd nazwa i działanie. Diuretyki te faktycznie odwadniają silnie, szybko i wypłukują niesamowicie potas z organizmu tak że przy terapi dłuższej niż tydzień już trzeba go uzupełniać. Drospirenon należy zaś do grupy leków o nazwie, nomen omen, diuretyki oszczędzające potas. Nie działają one bezpośrednio na nerkę jak pętlowce, lecz na nadnercza, powodują zmianu na poziomie hormonów mineralokortykoidów, i wpłuwają w ten sposób na gospodarke wodną organizmu. Dlatego to pętlowce "zagęszczają krew" działając na pętle nerkowe i wysysając wode wraz z wieloma pierwiastkami śladowymi zaś diuretyki oszcz. potas nie dają zbyt silnie takiego efektu działając na calutki organizm, na wszystkie tkanki i w tym przypadku nerka jest tylko fizjologicznym "wykonawcą" woli zmodyfikowanych stężeń hormonów.
                            Co do Twojego samopoczucia, cóż, tabletki anty nie są lekami idealnymi, wszyscy o tym wiemy. Zawsze należy się liczyć z jakimiś zmianami w organiźmie, nie zawsze pozytywnymi.
                            Jednak mimo iż sam nie traktuję tabletek anty jak cukierków, to muszę stanąć w obronie nowego środka. To co się aktualnie pisze o yasmin to typowy atak na nowość który może zdestabilizować rynek. Takie samo zamieszanie wprowadził np. antyastmatyczny polski zafiron, który wypiera aktualnie inne inhalatory proszkowe. Też zaraz znalazły się informacje o stanach astmatycznych po jego zastosowaniu, które ponoć w pojedynczych przypadkach zakończyły się nagłym zgonem. A gensulin, odpowiednik norweskich i angielskich insulin, też ponoć cukrzycy mrą po nim jak muchy .... Trzeba wielkiej rozwagi i spokojnego, niestety medycznego podejścia, aby wyłapać trafne spostrzeżenia a wywalić złośliwe oskarżenia.
                            Wiem, tabletki nie są "samym zdrowiem", ale ostatecznie sami dokonujemy wyborów, mam nadzieję że Ty też zostałaś na tyle poinformowana przez lekarza że mogłaś sama krytycznie odnieść się do propozycji stosowania yasmin.
                            Pozdrawiam
                            • Gość: Myszka Re: do Adama+/ pytanko IP: *.starcza.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 22:43
                              Mam pytanie. Od pol roku biore logest, to pierwsze tabletki anty jakie zazywam. Na oczatku miewalam nudnosc, zwykle wieczorem, ale po dwoch miesiacach minely. Chcialam zapytac, czy bez zadnych problemow, czy tez skutkow ubocznych moge przejsc na Yasmin, tzn czy bede mogla skonczyc brac kolejne opakowanie logestu, zrobic tygodniowa przerwe i z normalnym efektem antykoncepcyjnym rozpoczac Yasmin.
                              Mam problemy z tradzikiem, po Logescie nieco sie zmniejszyl, ale chcialabym wiedziec, czy Yasmin ma silniejsze dzialanie antytradzikowe.
                              Wydaje mi sie ze nie przytylam po Logescie, ale w ciagu kilku miesiecy rozmiar biustu powiekszyl mi sie z miseczki c do duzego d, czy to moze byc spowodowane dzialaniem Logestu i czy ewentualne przyjmowanie Yasmin moze spowodowac zmniejszenie sie piersi??
                              I jeszcze jedno. Czy tabletki powodujace silna i szybka utrate wagi, i takie ktore powoduja nagromadzenie sie takanki tłuszczowej w okolicach piersi wykazuja jakies konrakcje z srodkami antykoncepcyjnymi??
                              dziekuje za odpowiedz, jezeli nadejdzie?:)
                            • Gość: Myszka Re: do Adama+ /mam pytanie IP: *.starcza.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 22:59
                              juz raz pisalam tego posta, ale chyba nie doszedl:/
                              mam pytanie do Adama
                              Biore od pol roku Logest. Dobrze sie po nim czuje, chociaz przez pierwsze dwa m-ce mialam nudnosc, zwykle wieczorem.
                              Chcialam zapytac, czy moge po zakonczeniu jednego opakowania Logestu i zrobieniu tygodniowej przerwy rozpoczac Yasmin z normalnym efektem antykoncepcyjnym i bez zadnych skutkow ubocznych.
                              Mam problem z tradzikiem, po Logescie ilosc wypryskow troche sie zmniejszyla, ale dalej sa, czy Yasmin ma silniejsze dzialanie antytradzikowe??
                              Nie wydaje mi sie bym zbyt przytyla w zwiazku ze stosowaniem Logestu, ale w krotkim czasie znacznie powiekszyly mi sie piersi(z malego c, na duze d), czy to ma jakis zwiazek z Logestem, a jesli tak to na jakiej zasadzie tak sie stalo i czy po stosowaniu Yasmin piersi powroca do poprzedniego rozmiaru??
                              jeszcze jedno. Cy tabletki na tabletki anty w jakikolwiek sposob wplywaja preparaty powodujace szybki i znaczny spadek masy ciala, oraz takie , ktore powoduja wieksze gromadzenie sie takanki tluszczowej w okolicach piersi??
                              Chcialam tez zapytac, czy w moim wypadku, to znaczy jezeli dobrze sie czuje po Logescie, a zalezaloby mi jedynie na zmniejszeniu ilosci wypryskow i ewenualnym zmniejszeniu masy ciala, zastosowanie Yasmin jest w ogole zasadne, czy powinnam pomyslec o stosowaniu innych preparatach wspolnie z Logestem?? Jezeli tak to jakie preparaty ewentualnie mi radzisz??
                              Dziekuje za odpowiedz, jezeli takowa bedzie:)
                              • Gość: adam+ Re: do Adama+ /mam pytanie IP: *.prenet.pl 20.06.05, 17:37
                                Przejść z logestu na yasmin możesz zrobić bez żadnego problemu, po prostu po 7 dniowej przerwie Weź pierwszą tabletkę yasmin. Zważ że jest to jednak tabletka mocniejsza estrogenowo o 50 %. Powiększenie się piersi to efekt stosowania sztucznego estrogenu, pojawia sie u ok 75 % pacjentek stosujących tabletki. Myślę jednak że zastosowanie większej dawki nie powinno już wpłynąć na dalsze powiększenie :) Na pewno zmiana na yasmin nie spowoduje zmniejszenia, ponieważ wzrost piersi powodowany jest rozrostem tkanki gruczołowej stymulowanej estrogenami z tabletki a nie tkanki tłuszczowej.
                                Nie rozumiem za bardzo o co chodzi z tymi preparatami, jeśli chodzi o preparaty odchudzające to nie powinny one mieć wpływu ale lepiej żeby znać ich nazwę i skład, wtedy będe pewniejszy odpowiedzi. Co do preparatów zwiększających odkładanie tkanki tłuszczowej w okolicach piersi to znam jedynie preparaty zawierające estrogeny, ale one nie działają na tk. tłuszczową ale gruczołową tak samo jak estrogen z tabletek. Ponadto są raczej niebezpieczne dla piersi. Chyba że mówimy o innych preparatach, najlepiej Napisz ich nazwę i skład chemiczny wtedy postaram się w miarę dokładnie odpowiedzieć.
                                Jeśli chodzi o ostatnie pytanie to myślę że raczej nie Powinnaś zmieniać środka który już dobrze Ci służy a zmiana może zaskutkować jakimiś problemami, choćby z powodu zwiększenia dawki estrogenów. Ja zaproponowałbym Ci stosowanie równolegle z logestem małej dawki verospironu lub spironolu np. 12,5mg na dobę, będzie podobny efekt, a sama bez zmiany tabletkis Stwierdzisz czy spiron może dać w Twoim przypadku efekt przeciwtrądzikowy czy też nie.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: Myszka Re: do Adama+ /mam pytanie IP: *.starcza.net / *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:15
                                  Dziekuje bardzo za odpowiedz. O te preparaty chciala zapytac moja kolezanka, wiec dokladnie nie wiem o jakie chodzi, ale sadze ze jezeli moga one byc szkodliwe dla piersi raczej nie zacznie ich zazywac. Dziekuje jeszcze raz za rade i przy najblizszej wizycie u lekarza zapytam o preparat o ktorym pisales:)
                                • Gość: Fanka biore Yasmin leczniczo IP: 62.148.85.* 22.06.05, 10:52
                                  Witam :-)
                                  Chcialam poruszyć temat leczniczego zazywania hormonów w celu uregulowania
                                  cyklu. Od ok. roku zaczelam mieć długie (8 -10 dni), obfite i częstsze (co 24
                                  dni)miesiączki. Moja P. Doktor zapisała mi poczatkowo Cyclonaminę, ale poprawy
                                  nie było wcale.
                                  Ostatnio zaproponowała mi hormony. Pierwsze opakowanie - LOGEST - jeden
                                  koszmar - pisałam tu o tym. Drugie opakowanie YASMIN -trochę lepiej, niewielkie
                                  plamienie, lekkie pobolewanie, ale ogólnie psychika kiepsko i cały czas uczucie
                                  zmęczenia. Muszę wytrzymć jeszcze trochę, bo niedługo urlop . Tylko co dalej ?
                                  Jak długo trzeba brać hormony dla wyregulowania cyklu i czy poprawa będzie
                                  trwała jakiś czas nawet po odstawieniu ? Czy mozna zastosować coś innego?
                                  • Gość: Ewcia Logest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:35
                                    A gdzie najtaniej zakupic Logest?
                                    • Gość: jeronimo Re: Logest IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 23.06.05, 23:32
                                    • Gość: jeronimo Re: Logest IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 23.06.05, 23:33
                                      w aptece vis a vis Merkurego
                                  • Gość: adam+ Re: biore Yasmin leczniczo IP: *.prenet.pl 22.06.05, 23:37
                                    A może by tak najpierw wyjaśnić, chociaż mniej więcej, z jakiej przyczyny Masz przedłużone krwawienia i skrócone cykle, bo mi to akurat wygląda na cykle bezowulacyjne z tym że z jakiego powodu. Regulacja tabletkami anty jest bardzo prosta, ale jak już kiedyś tu pisałem, problem pozostaje.
                                    Co do samopoczucia to Będziesz mogła coś na pewno powiedzieć dopiero po 2-3 miesiącach jednego preparatu, do tej pory mogą być naprawdę różne dolegliwości. Po odstawieniu pigułek wątpie czy cykle będą idealne przez dłuższy czas (nieznany powód?!) Regulację cyklu można też przeprowadzić mniej obciążając organizm, samym gestagenem branym od 15 do 24 dnia cyklu. Metoda łatwiejsza, mniej obciążająca i tak samo pewna. Poza tym daje większe gwarancje wyregulowania cykli na dłuższy czas.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: do ADAMA+ Re: biore Yasmin leczniczo IP: *.trustnet.pl / 83.16.102.* 22.06.05, 23:39
                                      Adamie, czy możesz mi podać namiar na swój gabinet (najlepiej od razu z ceną
                                      wizyty). Jeśli tak to prześlij go proszę na adres: rafallski@poczta.onet.pl
                                      Pozdrawiam
                                    • Gość: Fanka Re: biore Yasmin leczniczo IP: 62.148.85.* 23.06.05, 08:28
                                      Dziękuję bardzo za odpowiedź :-)
                                      Z tymi zyklami bezowulacyjnymi to masz oczywiście rację.Moja P. Doktor
                                      twierdzi, że to objawy premenopauzy niestety.
                                      Podczas następnej wizyty porozmawiam o gestagenie.
                                      Pozdrowienia :-)
                                • just_be24 Re: do Adama+ /mam pytanie 19.07.05, 20:54
                                  Dziś lekarka przepisała mi Yasmin na moją prośbę, bo słyszałam o problemach
                                  przy zbyt długim przyjmowaniu Diane (biorę "ją" już 3 lata; wcześniej brałam
                                  inne, które niestety powodowały owrzodzenia na ustach - ale nie o tym
                                  chciałam).Napisał Pan, że można spokojnie przejść po 7-dniowej przerwie z
                                  jednych tabletek na drugie. Dotyczy to każdego rodzaju tabletek? Czy w moim
                                  przypadku, gdy kończę opakowanie Diane mogę po 7 dniach wziąć Yasmin, czy tak
                                  jak powiedziała lekarka, pierwszego dnia okresu?
                            • Gość: Myszka Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.starcza.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 23:00
                              juz raz pisalam tego posta, ale chyba nie doszedl:/
                              mam pytanie do Adama
                              Biore od pol roku Logest. Dobrze sie po nim czuje, chociaz przez pierwsze dwa m-ce mialam nudnosc, zwykle wieczorem.
                              Chcialam zapytac, czy moge po zakonczeniu jednego opakowania Logestu i zrobieniu tygodniowej przerwy rozpoczac Yasmin z normalnym efektem antykoncepcyjnym i bez zadnych skutkow ubocznych.
                              Mam problem z tradzikiem, po Logescie ilosc wypryskow troche sie zmniejszyla, ale dalej sa, czy Yasmin ma silniejsze dzialanie antytradzikowe??
                              Nie wydaje mi sie bym zbyt przytyla w zwiazku ze stosowaniem Logestu, ale w krotkim czasie znacznie powiekszyly mi sie piersi(z malego c, na duze d), czy to ma jakis zwiazek z Logestem, a jesli tak to na jakiej zasadzie tak sie stalo i czy po stosowaniu Yasmin piersi powroca do poprzedniego rozmiaru??
                              jeszcze jedno. Cy tabletki na tabletki anty w jakikolwiek sposob wplywaja preparaty powodujace szybki i znaczny spadek masy ciala, oraz takie , ktore powoduja wieksze gromadzenie sie takanki tluszczowej w okolicach piersi??
                              Chcialam tez zapytac, czy w moim wypadku, to znaczy jezeli dobrze sie czuje po Logescie, a zalezaloby mi jedynie na zmniejszeniu ilosci wypryskow i ewenualnym zmniejszeniu masy ciala, zastosowanie Yasmin jest w ogole zasadne, czy powinnam pomyslec o stosowaniu innych preparatach wspolnie z Logestem?? Jezeli tak to jakie preparaty ewentualnie mi radzisz??
                            • silence4 Re: do Adama+ / czarna lista 20.06.05, 10:03
                              Ufff.. to mnie uspokoiłeś trochę. Dziekuję za obszerne wyjasnienia, przydały
                              sie. :) Moja pani doktor wypisała mi receptę na yasmin bez udzielania jakichś
                              dodatkowych info poza tym, ze to nowy środek i że początkowo mogę... częściej
                              korzystac z toalety. Sama poprosiłam o yasmin, bo informacje o nim brzmiały
                              bardzo zachęcająco. Przestraszyłam się później, po kilku dniach brania, gdy
                              pojawiły sie bardzo nieprzyjemne objawy, a czytanie dokładne ulotki i szperanie
                              w necie tylko pogłębiło nieufność. Na przyszłosc chyba poproszę lekarza o
                              badanie krzepliwosci krwi, tak dla uspokojenia.

pozdrawiam
                              • Gość: adam+ Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.prenet.pl 20.06.05, 17:44
                                I słusznie. Ja u swoich pacjentek zawsze po 3-4 miesiącach stosowania tabletki, a potem raz w roku sprawdzam czynność wątroby (GGTP) i krzepliwość (najlepiej wskaźnikiem INR).
                                W ten sposób nie tylko można zadbać o zdrowie kobiety która mi ufa ale , patrząc z naszego lekarskiego, często trudnego do wyjaśnienia dla pacjentów punktu widzenia, zabezpieczam się na przyszłość przed prokuratorem :)
                                Niestety ale my lekarze coraz częściej musimy patrzeć nieco niemedycznie na to co robimy. No ale w tym wypadku idzie to w parze z dobrem pacjentki

pozdrawiam
                            • Gość: spokojniutka Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:29
                              Czesc Wszystkim czytam te dzisiejsze wypowiedzi i chyba pomało to wszystkie
                              wpadamy w jakąś paranoje. Przecież w tylu krajach by Yasmin nie został
                              wprowadzony na rynek to aż nie takie proste,a zwłaszcza gdyby zagrażał życiu.
                              Po każdym leku mogą być skutki uboczne a co dopiero po hormonach-wszystko
                              zależy od organizmu. Ja od zwykłej polopiryny mogłam znależć się na tamtym
                              świecie. Jestem tak bardzo na nią uczulona, że dostaje takiego krotoku,że
                              mogłoby sie skończyć nie wesoło,a inne osoby biora i nic.
                            • Gość: linka Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 14:18
                              Witam..Mam pytanie dotyczące oczywiście nowych tabletek do oczywiście Doktora
                              ADAMA.., tabletek nie biorę od jakiś trzech czterech lat z powodu złego
                              samopuczucia, pdw. byłam bardzo nerwowa zmienne nastroje itp. samej ze sobą
                              było mi trudno wytrzymać a także po tabletkach byłam napuchnięta jak
                              balon..Wydaje mi się że Yasmin byłby dobrym rozwiązaniem, gdyż chciałabym
                              zażywać tabletki, mam kłopoty z cerą , bole okresowe nie do zniesienia,
                              wachania wagi przed okresem a także nagłe uczucie gorąca -robie się czerwona
                              jak buraczek, chciałabym się dowiedzieć czy w moim przypadku tabletki byłyby
                              wskazane? Co z nastrojami? bardzo proszę o odpowiedz Doktorze..
                              Pozdrawiam Linka
                              • Gość: adam+ Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.prenet.pl 11.07.05, 00:06
                                Witam
                                Niestety ale tabletki w wielu przypadkach moga powodować chwiejność emocjonalną, często powoduję nastroje depresyjne. Oczywiście nie jest to reguła.
                                Ważne jest jaki preparat brała Pani poprzednio.
                                Jeśli ma Pani kłopoty z cerą można też spróbować diane 35, zaś co do uczucia gorąca i "czerwienienia się" radziłbym sprawdzić ciśnienie krwi.
                                Yasmin, bardziej niż inne tabletki, może wpływać na spadek ciśnienia tętniczego. Reasumując jednak, faktycznie zaproponowałbym Pani yasmin, tabletkę zawsze można zmienić.
                                pozdrawiam
                          • Gość: Ewka Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 21:16
                            A rigevidon? co to za tabletka? Tania!
                          • Gość: Ewka Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 21:19
                            A rigevidon? co to za tabletka? tania
                          • Gość: Ewka Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:56
                            A rigevidon? Co to za lek? bo mnie lekarz przepisał. Jest tani. Można brać bez obaw?
                    • Gość: katoliczka Re: do Adama+ / czarna lista IP: *.vlan.euronet.net.pl 05.11.05, 19:26
                      Jasne kobietki....szprycujcie się tymi antykoncepcyjnymi to pogadamy za kilka
                      lat jak będą żylaki na nóżkach albo<czego nikomu nie życzę>nowotwory...Bądźcie
                      rozsądne...Pozdrawiam:-)
                    • muza111 Re: do Adama+ / czarna lista 05.11.05, 19:29
                      Jasne kobietki....szprycujcie się tymi tableteczkami antykoncepcyjnymi to
                      pogadamy za kilka lat o żylakach albo<tego nikomu nie życzę> o
                      nowotworach....Bądźcie rozsądne.Pozdrawiam:-)
                    • rira Re: do Pana Adama 18.11.05, 22:32
                      mam 17 lat i chciałabym się dowiedzieć czy przychodząc do gabinetu
                      ginekologicznego i prosząc o tabletki antykoncepcyjne, ginekolodzy powiadamiają
                      o tym rodziców (wiem, że mają do tego najnajbardziej prawo), ale chciałabym
                      znać szczerą odpowiedziedź czy tak robią. Wiem, że Pan, Panie Adamie nie zna
                      wszytskich ginekologów i nie może pan zbyt dużo o tym powiedzieć, ale choćby na
                      Pańskim przykładzie, zawiadamia Pan prawnych opiekunów o decyzji przyjomowania
                      przez podopieczną środków antykoncepcyjnych? Bardzo proszę o odpowiedzieć.
                      • Gość: adam+ Re: do Pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 18.11.05, 23:27
                        Witam
                        Ważne pytanie. Generalną zasadą jest dodatkowy podział wiekowy ze względu na ewentualną odpowiedzialność karną lekarza. Do 16 roku życia pacjentka jest niepełnoletnia ale też nieletnia. W takim przypadku lekarz nie powinien w ogóle przyjmować pacjentki jeśli nie jest z pełnoletnim opiekunem, rodzicem. Jeśli taka pacjentka poprosi o antykoncepcję własciwie powinno sie zawiadomić policję i rodziców. Jest to jednak fikcja , przynajmniej jeśli chodzi o policję. Ja nie miałem jeszcze takiego przypadku, choć niejednokrotnie przyjmowałem pacjentki poniżej 16 r.ż. to zawsze przychodziły one z opiekunem. jeśli chodzi o pacjentki między 16 a 18 r.ż. to pacjentka jest tylko niepełnoletnia. Jeśli taka pacjentka poprosi o antykoncepcję powinno sie powiadomić tylko rodziców.
                        Większość ginekologów, w tym i ja, traktuję te przypadki indywidualnie.
                        Prosze o podanie Swojego maila, bo tylko indywidualnie mogę Pani odpowiedzieć na pytanie jak sam postępuję :)))
                        Pozdrawiam
                        • rira Re: do Pana Adama 19.11.05, 16:31
                          Oto moj aders e-mail: rira@gazeta.pl Jeśli Panu to nie sprawia problemu będę
                          bardzo wdzięczna za odpowiedź.
                    • megimach Re: do Adama+ / czarna lista 21.11.05, 23:52
                      tez nie bardzo wierze...

SZUKASZ PREZENTU? ZOBACZ MOJE RĘCZNIE MALOWANE BLUZKI:
                      www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2887892

• Gość: Magda29 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 80.51.236.* 05.06.05, 09:54
      Pytanko do Adama:
      pozwole sobie wykorzystac troszke Twoja wiedzę, oczywiście za Twoim
      przyzwoleniem :)
      W lutym urodziłam dziecko, do tej pory nie mam miesiączki. Czy jak pójde do
      lekarza bede mogła brac od razu Yasmine, czy on wywoła mi okres czy najpierw
      jakis inny specyfik na miesiaczke?
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 80.48.252.* 05.06.05, 20:51
        Przede wszystkim nie możesz karmić piersią, to zasadniczy warunek. Jeśli karmisz w rachubę wchodzi jedynie Cerazette. Jeśli nie karmisz to postępowanie ginekologa zależy od jego "doświadczenia". Można zarówno wywołać miesiączkę jakimś gestagenem, lub podanie od razu tabletki w ciemno. Ja raczej zwykle wywołuję krwawienie np: Proverą, Luteiną lub Lutenylem i dopiero od pierwszego dnia krwawienia włączam tab. antykoncepcyjną. Włączenie od razu tabletki może zaskutkować denerwującymi, nieregularnymi plamieniami trwającymi czasem przez 1-3 miesiące.
        Pozdrawiam
        • Gość: Fanka Do Adama IP: 62.148.85.* 06.06.05, 07:51
          Wiem, Adamie, że jesteś tu strasznie eksploatowany, ale może i mnie poradzisz :-
          )
          Z powodu obfitych i długotrwałych miesiączek (do 10 dni) zaczęłam brać Logest.
          Na razie jest koszmarnie. Pierwszy tydzień tabletek - plamienia, 2 pozostałe -
          regularnie krwawienia. Teraz w czasie przerwy - krwawienie dość obfite. Do tego
          cały czas pobolewanie w podbrzuszu. Zaczynam tracić cierpliwość. Mam
          przeczucie, że dawka hormonów zawarta w Logeście nie jest dla mnie dobra. Czy
          przejście na Yasmin może poprawić sytuację ?
          • Gość: adam+ Re: Do Adama IP: 80.48.252.* 06.06.05, 08:34
            Myślę że może trochę za wcześnie na odpowiedź. organizm kobiety dostosowuje się do kuracji hormonalnej 2-3 miesiące, w czasie kórych mogą występować te nieznośne plamienia i krwawienia. Piszesz że właściwie cały czas kuracji krwawisz, niezbyt dobrze to rokuje dla logestu. Ciężko mi doradzać nie znając Cię, ale myślę że jeśli Twoja waga jest powyżej 55-60 kg i nie jesteś brunetką (taką zdeklarowaną brunetką, ciemne włosy, oczy i ciemna karnacja skóry) to raczej nie próbowałbym drugiego cyklu z logestem a raczej spróbował jakiejś tabletki z 30 mikrogr. etynyloestr. np. właśnie Yasmin.
            Pozdrawiam :)
            • Gość: Fanka Re: Do Adama IP: 62.148.85.* 06.06.05, 13:30
              Dziękuję bardzo za odpowiedź :-)
              Ważę ok. 57 kg i nie jestem rasową brunetką.
              Jutro idę do mojej lekarki i poproszę o zmianę tabletek.

• Gość: ktosik Do Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:10
            1 tabl yasmin zawiera Drospirenounum (drospirenon)- 3mg i Ethinylestradiolum
            (etynyloestradiol) - 0,03 mg

Znalazlam ta wiadomosc w necie. Czy te 3mg drospirenon to przypadkiem troche nie
            za duzo? Wiem ze to zupelnie inny skladnik ale w moich poprzednich tabletkach
            bylo go zaledwie 0,075 mg.

• Gość: adam+ Re: Do Adama IP: 80.48.252.* 06.06.05, 17:18
              Spokojnie ! :) Drospirenon nie jest gestagenem, stąd więc zupełnie inna dawka. We wszystkich dostępnych w polsce tabletkach jest etynyloestradiol oraz jakiś gestagen (lewonorgestrel, norgestymat, gestoden, dezogestrel i chyba jeszcze jakiś jeden) lub, a tak jest w przypadku 2 tabletek zamiast gestagenu jest inna substancja chemiczna która ma jedynie działanie gestagenne a gestagenem nie jest. Tymi tabletkami jest właśnie yasmin i diane-35, w dianie jest octan cyproteronu w dawce 2 mg. Wszystkie gestageny ze względu na prawie identyczną budowę chemiczną występują w tab w bardzo zblizonych ilościach, od 0,250 - gravistat (mam nadzieje że nikt z Was go nie używa!!!) przez 0,150 mg - większość tabletek do dawki 0,75 w logeście , harmonecie , femodenie i minulecie. Natomiast drospirenon i octan cyproteronu to zupełnie inne substancje, inaczej skonstruowane chemicznie i żeby osiągnąć pewien efekt terapeutyczny muszą być zastosowane w innej dawce ...
              pozdrawiam
              • Gość: inesences Re: Do Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 22:47
                Witam pomocny doktorku, mam 1 króciutkie pytanko- wczesniej pisałeś, że diane
                35 oraz yasmin maja jeden ze składników taki sam (lub podobny)" w przypadku 2
                tabletek zamiast gestagenu jest inna substancja chemiczna która ma jedynie
                działanie gestagenne a gestagenem nie jest.Tymi tabletkami jest właśnie yasmin
                i diane-35." Nie wiem czy w pełni zrozumiałam to co napisałeś, ale wynika z
                tego ze diane i yasmin mają jeden ten sam składnik, a to mnie przeraża bo po
                diane choć jestem chuda (50 kg przy 167 cm) miałam brzuch jak piłka, a libido
                poniżej poziomu morza i właśnie tym nieszczęsnym libido najbardziej sie
                przejmuje. Teraz biore logest i nie jest źle (libido), ale za 2 tyg zamierzam
                brać właśnie yasmin, tylko proszę napisz co z tm składnikiem, i czy yasmin może
                zadziałać na moje libido tj diane??
                Z góry dziekuje za odpowiedz
                • Gość: adam+ Re: Do Adama IP: 80.48.252.* 10.06.05, 08:16
                  Owszem, diane 35 i yasmin mają inny od gestagenów składnik, ale nie ten sam. Gdzieś tam wcześniej już chyba o tym pisałem, diane 35 zawiera octan cyproteronu, czynnik antuandrogenny który w dużych stężeniach występuje np w leku -androcur- , który to lek czasem stosuje się przy leczeniu hirsutyzmu u kobiet. Natomiast yasmin zawiera drospirenon, to zupełnie inna substancja, z grupy spironów, np: verospiron, lek ten działa na nadnercza i nie ma kompletnie nic wspólnego z octanem cyp., Jeśli diane 35 się nie sprawdziła a logest dobrze tolerujesz, to yasmin powinna być bardzo dobra, tylko uważaj na dietę...
                  pozdrawiam
                  • Gość: inesences Re: Do Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:50
                    Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedż i pozdrawiam serdecznie :)
    • mzyjewska Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 06.06.05, 08:15
      piszcie kobietki jak sie czujecie po yasmin, ja chce schudnac .... ten cilest
      jest okropny....jeszcze tylko dwie tabletki....jestem spuchnieta

• Gość: małolatka Re: YASMIN- nowoczesna antykoncepcja już w apteka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 08:17
        Też jestem ciekawa jak będzie. Szczególnie z libido. Ja przez ostanich ładnych
        pare lat ciągle na tabletkach jechałam i jak teraz zrobiłam przerwę,
        zauważyłam,ze mi się zwiększyło,a że i tak na tabletkach miałam wysokie to
        teraz jest masakra

• Gość: słoneczko 31 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 08:18
        Hej dziewczyny!
        JA zaczynam od jutra moje pierwsze opakowanie Yasmin . Bralam rozne piguly, a
        ostatnio Mercilon- niestety po nim utylam dosyc, mam apatyt na weglowodany,
        spadlo mi okropnie libido, rano mam spuchniete dlonie, w ogole cala czyje
        sie "napuchnieta"...:/ Jednym slowem: kicha. Moj gin powiedzial, ze to wlasnie
        przez pigulki, zatrzymuja wode w organizmie itd. I dostalam Yasminek Strasznie
        jestem ciekawa, jak sie bede po nich czula i czy sie sprawdzi to, ze
        zapobiegaja temu magazynowaniu wody. Oczywiscie mozna to stwierdzic dopiero po
        conajmniej jednym cyklu, wszystko musi sie uregulowac. Zeby tylko bylo juz
        ok!!!
        Pozdrawiam!
        • Gość: mijaa Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 08:18
          Ponoć właśnie po Yasmin się... chudnie!! Tzn. Yasmin pomaga tym dziewczynom,
          które mają tendencję do zatrzymywania wody w organizmie, np. przed
          okresem "puchną", robią się cięższe o jakieś 2-3 kilo. Podobnie takie
          dziewczyny (i ja się do nich zaliczam niestety) mają kiedy biorą "normalne"
          tabsy anty. Bo jak się bierze tabsy, to cały czas tak jakby się było w tym
          drugim, gorszym okresie cyklu miesięcznego (tzn. przed miesiączką) - jest się
          ociężałym, opuchniętym itd. No i Yasmin ma właśnie efekt dokładnie odwrotny!
          Tzn. lekko odwadnia organizm.
    • Gość: Mrzena 11 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 212.87.241.* 06.06.05, 10:01
      Witajcie ja od dziś zaczynam na YASMINIE!!!
      kupiłam go na INWALIDÓW WOJENNYCH w aptece właścicielka mi go ściągneła i co najciekawsze że kosztuje tu tylko 32,70 zł.
      Chodziłam po innych aptekach na 1000-leciu i w niektórych nawet niewiedzą farmaceutki o co chodzi!!!
      • Gość: julies Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:07
        "jeśli Twoja waga jest powyżej
        55-60 kg i nie jesteś brunetką (taką zdeklarowaną brunetką, ciemne włosy, oczy i
        ciemna karnacja skóry) to raczej nie
        próbowałbym drugiego cyklu z logestem"

Adam a to ma jakikolwiek wplyw na tolerancje tabletek?

I masz jeszcze jedno pytanko do Ciebie...czy jesli w trakcie brania logestu
        (1,5roku) bylam strasznie nerwowa wrecz agresywna to przy yasmin tez tak moze
        byc?Czy na kazde tabletki moge tak reagowac?
        • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 80.48.252.* 06.06.05, 17:44
          Przy doborze tabletki powinno się brać pod uwagę tzw profil hormonalny pacjentek. Nie ma to rozstrzygającego znaczenia, ale warto to brać po uwagę. Są trzy profile: estrogenny - bondynki, jasna karnacja i oczy, gestagenny - brunetki, i posredni. Widząc pacjentkę, oceniając jej wygląd, profil hormonalny, wagę, można w dużym stopnu dobrze dobrać tabletkę.
          Z tą agresją to większy problem, tu reakcja jest bardzo osobnicza. Nie ma jakiś stałych zasad. Jednakże w takich przypadkach zwiększenie dawki estrogenu może przynieść poprawę, ale również moze to nie dac zadnego rezultatu. Trzeba spróbować. Sorry ale tu nie ma jakichś extra sposobów :-)
          Pozdrawiam
          • Gość: poronilam... Do Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 10:12
            Adam mam do Ciebie pytanko troche z innej beczki ale moze mi odpowiesz...Jakis
            rok temu gdy bralam jeszcze tabletki w polowie cyklu dostalam krwawienie ktoremu
            towarzyszyl bol podbrzusza.Poszlam do ginekologa a on stwierdzil poronienie
            5tyg. ciazy. Nie mialam robionego zadnego czyszczenia...po prostu po diagnozie
            poszlam sobie do domku i bez robienia zadnej przerwy mialam brac dalej
            tabletki.Teraz niedawno poronila moja znajoma i jak mi o tym opowiadala to
            zastanawiam sie dlaczego ja nie mialam lyzeczkowania i w ogole nie trafilam do
            szpitala.Wiec moglbys mi odp. jak to jest w tym przypadku i czy ginekolog moglby
            teraz podczas badania potweirdzic ze prawie rok temu poronilam ciaze? czy mozna
            wykryc ze kobieta kiedys byla w ciazy?Bardzo mnie to nurtuje i gdybys mogl
            odpowiedziec bylabym bardzo wdzieczna!z gory dziekuje.
            • Gość: poronilam... Do Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 22:22
              Adam ja wiem ze Cie tu wykorzystujemy ale bardzo prosze o odpowiedz na moje
              pytanie.Zamiescilam je ze 2 wypowiedzi wczesniej.Strasznie przezylam to
              poronienie i gdzies w glowie kolacze mi sie mysl ze moze ten lekarz sie
              pomylil....Bardzo Cie prosze o odpowiedz.Wiem ze nie dotyczy tematu ale jest to
              dla mnie bardzo wazne!!!!
              • Gość: adam+ Re: Do Adama IP: 80.48.252.* 07.06.05, 22:31
                No właśnie, być może lekarz się pomylił.
                Dodam że w ten sposób może przebiegać wiele innych zaburzeń. Najłatwiej powiedzieć - poronienie.
                Wiem jednak że dla lekarza twój przypadek to jeden z wielu, dla Ciebie osobista tragedia...
                pozdrawiam
            • Gość: adam+ Re: Do Adama IP: 80.48.252.* 07.06.05, 22:27
              Wow, dość ciężka sprawa...
              Na pewno nie ma możliwości sprawdzenia czy doszło kilka miesięcy temu do poronienia.
              Co do postępowania, zdiagnozowanie poronienia w Twoim przypadku ot tak, na podstawie krwawienia, było jak myślę dość ryzykowne i być może na wyrost.
              Ja uważam że każda pacjentka zgłaszająca się do mnie w takich okolicznościach jak Opisujesz powinna zostać wyłyżeczkowana i powinno być badanie histo-patologiczne, aby można było na 100 % stwierdzić co się stało.
              Odesłanie w takim przypadku do domu może grozić niebezpiecznym krwotokiem i ja bym się bał tak zaryzykować. Ale to tylko moja opinia.
              Często jednak decyzję o ewentualnym zabiegu podejmuje się biorąc po uwagę intensywność krwawienia i taka ocena może być u różnych lekarzy inna i bardzo subiektywna.
              Nie chciałbym jednak jakoś jednoznacznie rozstrzygać nie znając Cię, opierając sie wyłącznie na wywiadzie...
              Sorry....
              Pozdrawiam
              • Gość: poronilam... Re: Do Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 22:32
                Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz...
              • Gość: Monika Re: Do Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 22:30
                Mam pytanie panie Adamie bo tez mam metlik w głowie jesli chodzi o yasmin
                oczywisie tez go biore bo sama chcialam ale jak sie obczytalam o tych zlych
                rzeczacc to sie go troche boje prosze mi podac swoj adres gdzie znajduje sie
                pana gabinet moj amail to monikaaakopps@poczta.onet.pl z gory dziekuje za odpowiedz
    • Gość: mała do Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 18:16
      mam pytanie: jak oceniasz harmonet?, czy jest on dobrym środkiem
      antykoncepcyjnym? ,
      • Gość: adam+ Re: do Adama IP: 80.48.252.* 07.06.05, 22:12
        Jejku, proszę, nie traktujcie mojego zdania jako jakąś wyrocznię. Jestem po prostu lekarzem i mogę tylko w pewnych przypadkach coś doradzić. Natomiast opinie na temat leku... no cóż nie jestem profesorem i tego typu opinie są moimi subiektywnymi ocenami i opiniami moich pacjentek :)
        Harmonet jest chemiczną kopią Logestu. Oba są tabletkami o najmniejszej możliwej dawce hormonów. Jest to bardzo dobry preparat, dobrze tolerowany lecz dający niestety dość często plamienia z powodu granicznie niskiej dawki hormonów. Pacjentka powyżej 60 kg masy ciała, jeśli rozpocznie np. chodzenie na aerobik, lub długodystansową jazdę na rowerze to musi się liczyć z plamieniami, nawet jeśli już od kilku miesięcy bierze harmonet i wszystko było ok. Po prostu może się zdarzyć że organizm przy wysiłku "wykorzysta" pulę hormonu z tabletki i może "nie starczyć" na utrzymanie błony śluzowej macicy w równowadze.
        Jednak podsumowując harmonet to bardzo dobra pigułka.
        Dodam że jest tabletką z wyboru u pacjentek po 35 roku życia i palących papierosy, gdyż ma mały wpływ na "zagęszczanie" krwi.
        pozdrawiam
    • Gość: Paula Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.inds.pl / *.inds.pl 10.06.05, 23:34
      Ja dzisiaj kupiłam Yasmin w zielonej aptece na przeciwko Merkurego tam kosztuje
      35 zł ale w aptece koło "Placu czerwonego "ma kosztować około 33zł podobna cena
      jest w aptce przy NORTH Markecie(32,78)-na północy.
      • Gość: dylemat Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.chello.pl 11.06.05, 17:26
        Witam!
        Czy mogłabym uzyskać odpowiedź na pytanie które tabletki będą lepsze
        (skutecznijesze) dla kobiety z dużą nadwagą (ponad95kg, BMI ponad 35) : Cilest
        czy Yasmin?
        • Gość: dominika Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 83.16.120.* 13.06.05, 13:38
          Czy mogę prosić o adres przychodni, w której pracujesz Adamie na
          didi23@gazeta.pl? Mam też pytanie, jak długo kobieta moze brać zastrzyki
          antykoncepcyjne. Niedługo rodzę i chciałabym wiedzieć oraz to czy lepsze są
          tabletki czy zastrzyki, bo potem chciałabym przejść na Yasmine jeśli oczywiscie
          nie bedzie do tego przeciwskazań.
    • Gość: jeronimo Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 14.06.05, 21:40
      gdzie jesteś Adam? Martwię się ( Ty wiesz kto )
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl 16.06.05, 19:03
        jestem, jestem, net mi padł na dwa dni :)
        • Gość: jeronimo Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 16.06.05, 21:50
          martwiłam się . zresztą widzę że nie tylko ja :-)
    • Gość: pati 18 Diane 35 a plastry wyszczuplajace??? IP: 195.117.107.* 16.06.05, 10:42
      Chcialam sie dowiedziec czy plastry wyszczuplajace maja jakis negatywny wplyw
      na tabletki antykoncepcyjne?? bardzo prosze o odowiedz...
      • Gość: sisi Re: Diane 35 a plastry wyszczuplajace??? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 16.06.05, 12:34
        moim zdaniem nie mają wpływu - ponieważ takie plastry w ogóle nie działają :)
        • ninka25 do Pana Adama 16.06.05, 13:04
          Panie Adamie,
          Przeczytałam na forum, że Yasmine powoduje śmierć z uduszenia, że w wielu
          krajach jest zakazana... Domyślam się, że to krecia robota firm
          farmaceutycznych, ale boję się. Puchłam po chyba wszystkich rodzajach pigułek
          1. 5 miesięcy Marvelon- koszzzzmar, w ciągu 21 dni przybyło mi 10 kg wody
          2. dwa lata Cilest - w sumie ok, prze okresem +2kg
          3. Diane (trądzik) - pamiątka w postaci obrzęków i migren do dziś
          4. Logest - Okropne różnice wagi przed i po krwawieniu dochodzące do 10 kg,
          po 'odpłynięciu" wody byłam tak słaba, że nie mogłam się rusząc
          5. teraz, od mniej więcej 2 lat - Milvane - było dobrze, teraz od 15 d.c
          obrzęki, obrzęki, obrzęki...
          6. Mam brac yasmin - nie umrę???
          • Gość: adam+ Re: do Pana Adama IP: *.prenet.pl 16.06.05, 19:02
            Ciężko powiedzieć że to krecia robota firm, trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby pisać takie brednie, śmierć z uduszenia. Ciekawe w jakim mechaniźmie, zablokowanie hemoglobiny w krwinkach czy poprzez niedrożność dróg oddechowych :) ODP. NA MAIL
      • Gość: adam+ Re: Diane 35 a plastry wyszczuplajace??? IP: *.prenet.pl 16.06.05, 19:06
        Na wchłanianie tabletek wpływają tylko niektóre antybiotyki, niektóre leki p-padaczkowe i alkohol. Ale z tymi plastrami to trochę ciężko powiedzieć, nie mam pojęcia o jaką substancje chodzi.
        • Gość: pati 18 Re: Diane 35 a plastry wyszczuplajace??? IP: 195.117.107.* 16.06.05, 21:43
          Panie Adamie, bardzo dziękuje za odpowiedz. Jest to dla mnie bardzo wazne
          dlatego zamieszczam tutaj skład Vita SLim:
          Aqua, Glycerine, Polisorbate 20, Propylene Glycol, Cycledextrin, Fucus
          vesiculosus, Hedera helix, Aesculus hyppocastanum, Camelia sinensis, Caffeine,
          Carnitine, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Imydazolidinylurea,
          Menta piperita, Syzigium aromaticum, Officinal zingiber.
          Chciałabym się również dowiedziec czy inne preparaty odchudzajace maja jakis
          wplyw na antykoncepcje?? z gory dziękuję za odpowiedź.
          • Gość: adam+ Re: Diane 35 a plastry wyszczuplajace??? IP: *.prenet.pl 16.06.05, 22:34
            W tym składzie nie ma żadnych substancji które by były uważane za zmniejszające wchłanianie tabletek anty. Poza tym jako wchłaniane przez skóre nie mają efektu "pierwszego przejścia" przez wątrobe więc na pewno nie będą konkurować o enzymy ze składnikami tabletki.
            Pewien wpływ moga mieć na pewno sybstancje przyspieszające perystaltykę jelit i leki przeczyszczające. Na pewno zmniejszają wchłanianie a co za tym idzie i skuteczność tabletek.
            Leki ośrodkowe typu meridia czy sprowadzany z Czech adipex retard nie maja wpływu na skuteczność tabletek
            Pozdrawiam
    • Gość: do ADAMA+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.trustnet.pl / 83.16.102.* 16.06.05, 20:45
      "Cilest w ogole nie jest zbyt dobrym lekiem a na pewno nie tak dobrym i
      nowoczesnym jak sie reklamuje"

Po czym wnosisz?
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl 16.06.05, 22:26
        Po pierwsze jest za mocny, 35 mikrogram etynyloestradiolu to obecnie duża dawka. Jest tylko jedna jeszcze tabletka z taką ilością estrogenu - diane 35 ale ona nie zawiera gestagenu. Wiem że to znak czasu i trochę nowinka medyczna ale przypominam że gravistat, jeszcze 6-7 lat temu niezmiernie popularny, obecnie już prawie nie jest wypisywany jako antykoncepcja (50 mikrogram estrogenu).
        Po drugie i jak myśle najważniejsze, norgestymat, reklamowany jako gestagen III generacji, który jest składnikiem cilestu, jest, jak wykazały badania, prolekiem, substancją nieaktywną która dopiero w wątrobie rozpada się na dwa aktywne metabolity. Zaś metabolitami tymi są cis- i trans- levonorgestrel (prawo i lewoskrętna odmiana chemiczna).
        Cóż, nie ulega kwesti że levonorgestrel jest gestagenem II generacji i obecnie jest najstarszym ze stosowanych gestagenów. Tak więc reklama o "nowoczesności" norgestymatu jest wątpliwa i jakby trochę przekłamana.
        Po trzecie popularność cilestu w polsce jest szokująca dla lekarzy z zagranicy, w wielu krajach cilest ze względu na powyższe sprawy jest tabletką mało znaną i nieczęsto stosowaną. Powoduje statystycznie częste plamienia w cyklach, duży przyrost masy ciała i z powodu duzej dawki estrogenu stosunkowo najczęściej daje powikłania zwiazane z piersiami.
        Jako ciekawostkę mozna za to dodać że w USA cilest ma taka sama rejestrację jak w Polsce diana 35, jest środkiem antyandrogennym...
        Pozdrawiam
        • Gość: do ADAMA+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.trustnet.pl / 83.16.102.* 16.06.05, 22:58
          Dziękuje bardzo za odpowiedź,troche mnie przeraziło to co napiseś szczerze
          mówiąc....
          Pozdrawiam
        • Gość: do ADAMA+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.ae.katowice.pl / *.ae.katowice.pl 17.06.05, 10:08
          Co to zanczy że jest lekiem antyandrogennym?
          Z góry dziękuje za odpwowiedź
          pozdrawiam
          • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl 18.06.05, 14:29
            tzn. lekiem zmniejszającym skutki hyperandrogenizmu u kobiet, czyli zbyt silnego działania hormonów męskich. Diane 35 w Polsce ma rejestrację jako lek antyandrogenny a nie antykoncepcyjny. Dzięki temu jest refundowany częściowo przez państwo :)
    • Gość: Lida Do Adama - pytanie troche z innej strony IP: *.ericsson.net 17.06.05, 10:57
      Czesc Adamie,
      Dostales chyba na forum staly etat. Ja mam pytanie troche innej kategorii.
      Czy mozesz procentowo podac ile Twoich pacjetek, ktore uzywaly tabletek
      antykoncepcyjnych zaszly bez problemu w ciaze i maja calkowicie zdrowe dzieci.
      Wiem ze teoretycznie tabletki nie powinny miec nic wspolnego z zajsciem w ciaze
      ani z wadami dziecka ale czasami jak czytam niektore posty to sama nie wiem co
      myslec.
      Jestem mloda mama (pierwsze dziecko teraz ma 13 miesiecy), przed ciaza nie
      uzywalam hormonalnych srodkow antykoncepcyjnych, dziecko jest planowane, cykle
      mialam 31-34 dniowe, poczete po ok 6 miesiacach staran.
      Karmilam piersia i bralam cerazette (zadnych niepozadanych skutkow). Teraz od
      tygodnia nie karmie, jestesmy na etapie odstawiania. Czekam na okres.
      Najchetniej nie stosowalbym hormonow, jednak przy nieprzespanych nocach
      mierzenie np temperatury nie jest miarodajne. Dodam ze spiralka wywoluje u mnie
      jeszcze wiekszy opor. Nie chce od razu miec dziecka i od swojego lekarza
      dostalam wlasnie yasmin. Jednak nia razie nie wykluczam posiadania drugiego
      dziecka stad moje pytanie. Nie chcialabym za bardzo namieszac w swoim
      organizmie aby nie miec w razie czego problemow, aby w razie czego nie wiazac
      brania tabletek z jakas wada.
      Czy teraz 28 dniowy cykl bedzie naturalny dla mnie?
      Szczerze mowiac po przeczytaniu innych watkow na tym forum mam metlik w glowie
      i nie wiem co myslec.
      Pozdrawiam
      Lida
      • Gość: dylemat Re: Do Pana Adama IP: *.chello.pl 17.06.05, 11:33
        Biorę Yasmin.
        Od paru dni odczuwam uciążliwe bóle w lewej piersi, rzadziej w prawej. Są to
        bóle uciskowe.
        Pozatym odczuwam też ból nóg - coś jakby zapychały się żyły oraz ból pod prawym
        żebrem i ogólnie bóle podbrzusza...

Martwia mnie te bóle, szczególnie piersi...

Czy może to być spowodowane stosowaniem Yasminu?
        Czy są to może typowe objawy podczas pierwszego opakowania i przejdą?

Bardzo proszę o odpowiedź.
        Pzdr
      • Gość: adam+ Re: Do Adama - pytanie troche z innej strony IP: *.prenet.pl 18.06.05, 14:26
        witam
        Jeśli chodzi o ciążę po tabletkach to, jeśli chodzi o moje pacjentki, odpowiem tak - we wszystkich tych przypadkach kiedy zdrowa dziewczyna, bez ginekologicznych problemów zdrowotnych brała tabletki i je odstawiła, nie było żadnych problemów z zajściem w ciąże.
        Chce tu oddzielić te przypadki kiedy pacjentki poza samym efektem antykoncepcyjnym brały tabletki np z powodu opóźniających się cykli itd...
        W tych przypadkach, pacjentka odstawiała preparat, ale problem zdrowotny pozostawał.
        Co do zmiany długości cykli przy ewentualnym rozpoczęciu stosowania tabletek, to z pewnością nie będzie żadnego problemu. Uzyskanie 28 dniowych cykli jest raczej porządane.
        Sam problem ciąży po tabletkach antykoncepcyjnych to temat rzeka, ile osób dyskutuje tyle będzie różnych zdań, i sądze że zdania negatywne, będące skutkiem pojedynczych nie do końca wyjaśnionych przypadków, będą dominować.
        Ja opieram się wyłącznie na moich doświadczeniach.
        • Gość: dylemat Re: Do Adama - pytanie troche z innej strony IP: *.chello.pl 18.06.05, 14:35
          Biorę Yasmin.
          Od paru dni odczuwam uciążliwe bóle w lewej piersi, rzadziej w prawej. Są to
          bóle uciskowe. Piersi są zdecydowanie nadwrażliwe i każdy ruch sprawia mi ból..
          Pozatym odczuwam też ból nóg - coś jakby zapychały się żyły oraz ból pod prawym
          żebrem i ogólnie bóle podbrzusza...

Martwia mnie te bóle, szczególnie piersi...

Czy może to być spowodowane stosowaniem Yasminu?
          Czy są to może typowe objawy podczas pierwszego opakowania i przejdą?

Bardzo proszę o odpowiedź.
          Pzdr
          • Gość: adam+ Re: Do Adama - pytanie troche z innej strony IP: *.prenet.pl 18.06.05, 14:45
            Większość nieprzyjemnych doznań związanych z rozpoczynaniem antykoncepcji mija w ciągu trzech opakowań.
            Bóle piersi są jednymi z nich.
            Myślę jednak że powinna się Pani skonsultować z lekarzem, jest tu parę niewiadomych z wywiadu które mogły by coś wyjaśnić.
            • Gość: dylemat Re: Do Adama - pytanie troche z innej strony IP: *.chello.pl 18.06.05, 14:49
              Antykocepcje w tabletkach stosuje juz ponad 3,5 roku - nidgy takich
              dolegliwości nie miałam...
              Jakie to niewiadome , które mogą być wyjaśnieniem ?
              • Gość: adam+ Re: Do Adama - pytanie troche z innej strony IP: *.prenet.pl 19.06.05, 21:54
                np. jakie tabletki stosowałaś wcześniej, ile ważysz, jaki masz profil hormonalny, przebyte choroby, palenie papierosów, stan naczyń krwionośnych, czy nie przebyłaś już wcześniej choroby zakrzepowej żył kończyn dolnych, czy byłaś już w ciąży. Po prostu trzeba zebrać dokładny wywiad od pacjentki żeby można było coś zaproponowac. Dlatego też ewentualne stawianie diagnoz i konsultowanie przez internet jest właściwie niemożliwe :)
                Pozdrawiam
                • Gość: zainteresowana Re: Do Adama - pytanie troche z innej strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 11:41
                  Ja mam takie pytanko... Bo biorę Yasmin- pierwsze opakowanie mam już za sobą,
                  teraz 7-dniowa przerwa. No ale miałam plamienia. Powiem więcej, wzięłam
                  pierwszą tabletkę prawidłowo- w pierwszym dniu okresu i było tak jakby mi się
                  on nie skończył:/ Krwawiłam i krwawiłam aż nadszedł obfitszy normalny okres.
                  ale martwię się, czy to przejdzie przy drugim opakowaniu? Aha i jeszcze jedno.
                  Mam 20 lat ( nie 35) i zdaża mi się palić papierosy. Czy to duże ryzyko???
    • eve_26 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 18.06.05, 19:44
      Chciałam się tylko pochwalić, że kupiłam wczoraj Yasmin chyba najdrożej jak się
      dało ;) W aptece obok "Placu Czerwonego" (ale nie w tej w przychodni na
      Wolności tylko w tej obok wejścia na plac) kosztuje 42,60. Dlatego ostrzegam :)
      • Gość: Paula Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.107.inds.pl 19.06.05, 01:23
        a jeszcze tydzień temu kosztował tam 32,76. Tani jest jeszcze na północy w
        aptece koło NORTH MARKETU 32,76-taka bynajmniej była
    • Gość: jeronimo Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 19.06.05, 10:15
      Tania Yasmin ( 35,90 ) jest jeszcze w aptece obok Desy i vis a vis Merkurego
    • Gość: wera Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 19.06.05, 22:04
      ja juz go mam.....
      • Gość: Myszka do adama IP: *.starcza.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 23:01
        Chyba z 5 razy wysylalam tego posta:/
        mam pytanie do Adama
      • Gość: jeronimo Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 20.06.05, 16:46
        wiadomość z ostatniej chwili . W aptekach o których pisałam wcześniej ( obok
        Desy i vis a vis Merkurego ) YASMIN kosztuje 32,50
    • Gość: słonko Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:17
      wejdz na wage, i wchodz raz na tydzien.... tak mi kazal lekarz,(powiedzial ze w
      moim przypadku przy zmianie hormonów powinnam schudnąci ze po tych tabletkach w
      ogole sie chudnie), ale to teoria, ciekjawa ejstem jak praktyka, pomoż mi to
      sprawdzic..

nio dziewczynki od wtorku zaczynam przygode z yasminkajus sie nie moge doczekac

• Gość: weroniczka23 SUPER !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:18
      No i biorę Yasmin już od tygodnia, jak na razie to wszystko jest super!
      Schudłam 3 kilo, tzn. pewnie pozbyłam się tej okropnej wody którą w sobie
      zatrzymałam na poprzednich mocnych tabsach... Co do tej zakrzepicy to myslę że
      Yasmin nie może mieć większego wpływu na powstawanie zakrzepicy od tabletek II
      czy III generacji, bo ja poprzednio brałam Gravistat (na wyregulowanie okresu,
      tabletki II generacji z dużą zawartością estradiolu) i miałam uczucie ciężkości
      nóg, bolała mnie jedna łydka, miałam mrowienie itd., nawet zaczęły mi się
      pokazywać żyłki pod skórą także przeraziłam się nie na żarty że żylaki się
      robią!! A teraz, odkąd odstawiłam ten cholerny Gravistat i przestawiłam się na
      Yasmin, wszystkie dolegliwości ustąpiły. Uczucie "napuchnięcia" też.
      Generalnie - super!! No nic zobaczymy, jak będzie dalej.
    • Gość: pewniasie Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:20
      co do zabezpieczen to ja biore tabletki od kilku ladnych lat-ok 10 i nigdy nie
      stosowalam nic dodatkowo a w ciaze nie zaszlam Jesli zazywasz regularnie tak
      jak pisza,nie masz wymiotow i biegunek to raczej nie masz sie czego obawiac.Co
      do antyandrogennego dzialania Yasmin to trudno mi powiedziec gdyz wyleczylam
      sie z tego problemu zazywajac Diane 35.Potem mialam przerwe-miesiaczki znow w
      caly swiat,potem znow kilka opakowan Diane-i wszystko wrociło do normy choc do
      dzis sama nie wiem jakim cudem.Zawsze sie smieje ze to cudowne rece mojego
      ginekologa-bo wtedy mniej wiecej zmienilam.Ja po dlugiej przerwie bez pigulek-
      okolo rok,teraz skonczylam pierwsze opakowanie Yasmin i czuje sie swietnie.Ale
      tak jak napisalam gdzies na poczatku topiku kiedys-ja po kazdych tabsach dobrze
      sie czulam wiec moge nie byc obiektywna Jesli mialabys jeszcze jakies pytania
      to sluze pomoca.Mam nadzieje ze troszke rozswietlilam temat
    • Gość: weroniczkaa Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:22
      No dobra- to juz wiem ,ze libido ma sie dobrze na Yasmin,a co z nawilżeniem
      pochwy?? Zauważyłyście ,żeby wam sie trudniej nawilżala jak bierzecie Yasmin??
      Bo ja dłuuuuugo brałam różne tabl. antybabe i tak średnio było z tym
      nawilżeniem, a teraz jak mam ten drugi miesiąc przerwy od tabl.,to
      zauważyłam ,ze wystarczy jak tylko trochę sie podniece i już jestem mokra i
      gotowa do bzykanka To mi odpowiada i szkoda by było jakby znowu było tak
      średnio z tym nawilżeniem jak zaczne brać Yasmin.
    • Gość: happy happy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:24
      Wiecie co dziewczyny? Nie wiem, czy kazda z was to rozumie, bo nie kazda
      puchnie po tabletkach, ale ja z Yasmin jestem superzadowolona!! Teraz upaly, a
      ja nie budze sie juz z opuchnietymi dlonmi, to samo podczas dnia, nawet jak
      musze lazic przy tej duchocie po miescie nic nie puchnie!!! Strasznie sie z
      tego ciesze, juz nie czuje sie jak balon... Mam nadzieje, ze na inne kobitki,
      ktore maja problem z zatrzymywaniem wody w organizmie, tez te pigulki tak
      dzialaja! Zycze wam tego z calego serca Pozdro
    • Gość: Funia YASMIN w Łodzi za 26,50 PLN IP: 81.255.28.* 23.06.05, 10:38
      Hej,
      MIeszkam w Łodzi. U nas ceny YASMIN są bardzo zróżnicowane-zależy od apteki.
      Najtaniej jest w aptece KWIATY POLSKIE Aleja Kościuszki 41 (w centrum).
      Jakby któraś z Was była przypadkiem w Łodzi to możecie tam kupić.

namiary: Apteka: Kwiaty Polskie
      Al. Kościuszki 41
      tel: 42 632 87 31

pozdrawiam
      • olbrachta Re: YASMIN w Łodzi za 26,50 PLN 23.06.05, 13:38
        Czy na zagęszczanie krwi po yasmin można odpowiedzień kontratakiem biorąc
        aspirynę w małej dawce? Zadawałam to pytanie chyba 4 ginekologom na forum i oni
        za każdym razem udawali że go nie widzą - nie wiedzą czy jak?
        • Gość: adam+ Re: YASMIN w Łodzi za 26,50 PLN IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 23.06.05, 23:11
          Przy antykoncepcji raczej nie dochodzi do takich zaburzeń krzepliwości żeby pomagać sobie dawkami kardiologicznymi aspiryny. Oczywiście jeśli jest już kilka przeciwskazań np. pacjentka po 35 roku życia, palenie papierosów czy istniejące zaburzenia naczyniowe głównie na podudziach to wówczas można się zastanowić jeśli mimo to pacjentka chce przyjmować tabletki. Ja w paru przypadkach stosowałem taką dawkę aspiryny, tj ok. 75 mg na dobę, max. do 100 mg, 150 to już za dużo - niepotrzebne ryzyko dla żołądka.
          Włączałem aspirynę raczej empirycznie, właśnie u pacjentek z przeciwskazaniami względnymi. We wszystkich przypadkach z bardzo dobrym skutkiem, bez dodatkowych objawów ubocznych.
          pozdrawiam
    • dzika_roza standardowo - pytanie do p.Adama+ :) 24.06.05, 09:36
      Witam,

od roku biore tabl.antyk. najpierw Regulon (plamienia), potem Tri Novum
      (plamienie, bolesnosc piersi, ogolnie spadek nastroju), nastepnie Tri-Minulet
      (plamienia od 6 do 9 tabletki + spadek libido), teraz pierwsze opakowanie
      Triquilar (tez plamienie od 7 do 12 tabletki). moja pani doktor planuje mi
      zmienic mi tabletki albo na Minulet albo na Yasmin. Dodam ze jestem brunetka z
      wysokim poziomem testosteronu (ciemne owlosienie, lekki tradzik, ktory nasila
      sie bardzo po odstawieniu tabletek).
      W zwiazku z powyzszym pytanie: ktore beda lepsze... Minulet czy Yasmin?
      Pozdrawiam cieplo
      dzika_roza

• Gość: adam+ Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 24.06.05, 20:45
        No, trochę to już Pani tego zjadła :)
        Dwie rzeczy:
        po pierwsze, czemu taka natychmiastowa zmiana preparatu, myślę że prawie z miesiąca na miesiąc, objawy uboczne zwykle zanikają w okresie trzech miesięcy, no chyba że się utrzymywały - to wtedy fakt, trzeba szukać dalej.
        po drugie, czemu tak uparcie przy środkach trójfazowych, (oprócz Regulonu), zresztą tri novum i triquilar mają, coś mi się wydaje, ten sam skład - ale mogę się mylić.
        Lubię minulet, to kopia niemieckiego femodenu, bardzo dobra pigułka, no ale jeśli na tri-minulecie był spadek libido, poza tym kwestia trądziku, testosteronu... ja bym spróbował yasmin, no i starałbym się utrzymać Panią przy tej tabletce minimum te trzy miesiące
        pozdrawiam
        • dzika_roza Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) 25.06.05, 10:17
          Witam,
          serdecznie dziekuje za odpowiedz.

Jedna sprawe chce przyblizyc. Kiedys juz bralam tabletki, gdzies przez 3 lata.
          Najpierw Cilest (dobrze teolerowany, po roku plamienie), zmiana na Logest
          (beznadzieja, depresja)m dalej Tri-Minulet (wszystko ok, bralam gdzies 1,5
          roku). Potem nastapila przerwa w tabletkach (ok. 1,5 roku). I zaczelam, tak jak
          tam wyzej napisalam, od Regulonu... etc. Dla mnie dziwne troche ze teraz zle
          toleruje ten Tri-Minulet (teraz bralam 6 miesiecy). Aha tradzik podczas brania
          tabletek nie jest bardzo widoczny, dopiero jak odstawiam to jest koszmar...
          Czy dalej lepszy bedzie Yasmin? :))
          (przepraszam ze tak mecze, ale poki co musze wytrzymac z tabletkami do czerwca
          przyszlego roku-wtedy wychodze za maz- pozniej moge odstawic :))
          Pozdrawiam cieplo
          dzika_roza

• Gość: adam+ Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 25.06.05, 10:33
            właśnie ze względu na trądzik warto spróbować yasmin. Minulet działa przy zmianach skurnych standardowo, jak inne tabletki. Jeśli więc jest tabletka która wybitnie może spowodować poprawę cery to na pewno ją właśnie powinno się wybrać.
            Ma Pani spore doświadczenie z różnymi preparatami, można zauważyć że w sumie najgorzej wypowiada się Pani o niskoestrogenowym, zaś silniejsze były mniej-więcej dobre.
            Minulet i yasmin to trzydziestki , więc różnicy nie będzie, jeśli zaś wybierać z gestagenów to na pewno lepiej drospirenon niż gestoden.
            A więc yasmin...
            Pozdrawiam
            • Gość: Ewa Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:03
              a co powiesz, ądamie, o rigevidonie?
              • Gość: agi Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 14:07

a ja mam do Pana pytanie o Jeanine...biore ja drugi cykl, ale mam objawy tj.
                wypadanie włosów, rozbicie psychiczne, bole nóg, lekkie duszności. Nie mam
                ochoty " pryzwyczajac się" do niej dluzej...
                Rok temu skonczylam brac Diane ( na poczatku nie mialam zadnych skutkow
                ubocznych; dopiero po 9 miesiacach dołki psych. Jestem brunetką ( testost.
                1.07, androstendion,3.7). Od jakiegos czasu robia mi sie na jajnikch torbiele i
                tabletki maja temu przeciwdzialac.
                Czy warto zatem przejsc na Yasmin? Jakie sa jeszcze inne tabletki "pasujace do
                mojego typu"?
                Aha, czy orientuje sie może Pan czy badanie wskazników APTT, INR, PT wskazuje
                na krzepliwośc krwi - chodzi o ewentualne wyklucznie zakrzepicy; dodam ze pale
                okolo 5 papierosow/dzien)
                Pozdrawiam
                • Gość: adam+ Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 25.06.05, 23:57
                  Badań na krzepliwość krwi jest kilkanaście, trudno się w nich rozeznać, dlatego obecnie najczęściej robi się wskaźnik INR, który jet zunifikowany na całym świecie. Wartości normy to od 0,9 do 1,1. Wszystko co więcej to większe rozcieńczenie krwi, zaś poniżej to zagęszczenie. Dodatkowo warto zrobić płytki krwi, norma 150 - 350 tyś. Poza tym 5 papierosów na dzień to na szczęście mało :)
                  Jeanine jest na rynku trochę za krótko by można o niej coś więcej mówić, szczerze mówiąc nie stosuję jej. Objawy które Pani opisała po diane faktycznie występują, głównie doły psychiczne, te są charakterystyczne dla diany.
                  Tabletka antykoncepcyjna jest pierwszym lekiem, właściwie z wyboru, przy leczeniu nawracających torbieli jajnikowych.
                  Co do innych tabletek to sądzę że dobrze będzie Pani tolerować zarówno tabletki niskoestrogenowe np. logest, jak i normodawkowe, w tym yasmin. Ostrożnie z trójfazowymi, które w swej kombinacji mają dużą dawke estrogenu, oraz z tabletkami silniejszymi tzn. cilest i wspomniana diane 35.
                  pozdrawiam
                  • Gość: agi Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 14:44
                    dziekuje za info o badaniach na krzepliwosc. Pisze Pan,że raczej powinnam
                    uwazac np. na Cilest, a poczatkowo to wlasnie te tabletki zostaly mi przepisane
                    na leczenie torbieli( przez endokrynologa)...
                    ...ale w koncu zaczelam brac ta Jeanine ( bo nowosc i antyandrogenna), ale
                    teraz załuje bo jak pisalam jestem po niej rozbita i strasznie nerwowa, do tego
                    jeszcze bole nóg i klucie serca doszlo ( po dianie, która kiedys bralam nie
                    było tak na poczatku, tylko dopiero po 9 miesiacach).

jeszcze tylko 2 ostatnie pytania:
                    1.czy Logest nie ma przy moim typie wlasnie za malo estrogenów ? ( mam dosc
                    wysoki test. i androst; brunetka)
                    2. czy przerwanie brania tabl. np. 5 czy 10 dniu ma wpływ na rozregulowanie
                    cyklu? i czy np.w takim przypadku mozna zacząć branie innego rodzaju tabletek w
                    1 dniu kolejnego cyklu?
                    • Gość: adam+ Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.06.05, 21:26
                      z tą zawartością estrogenów nie jest tak jak Pani myśli, dużo estrogenów potrzebują kobiety o typie estrogenowym - blondynki, bo jeżeli dać ich za mało np. w tabletce niskoestrogenowej, to w związku z blokowaniem przez tabletkę syntezy własnych estrogenów, tych z tabletki może zabraknąć i mogą sie rozpocząc plamienia. Trzeba pamiętać że estrogeny w tabletce są wyłącznie w celu dobrego samopoczucia pacjentek, antykoncepcyjnie działa gestagen.
                      Przerwanie tabletki w trakcie trwania cyklu może spowodować silne rozregulowanie cyklu, tym silniejsze im wcześniej ta przerwa nastąpi. Jeśli już do tego doszło to można z pierwszym dniem krwawienia przyjąć pierwszą nową tabletkę. Napewno jednak lepiej zmieniać preparat po całkowitym wybraniu poprzedniego.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: agi Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 00:41
                        dziekuje za info i wyjasnienia.
                        ...miło spotkac lekarza skłonnego do wyjasnień, co jest barzdoooo wazne, a
                        rzadko spotykane w realu...niestety
                        Pozdrawiam i powodzenia :)))

( p.s. na str.pogotowia antykoncepcyjnego podane sa mozliwe skutki uboczne i
                        obok skladnik, ktory je powoduje - estradiol/ progestagen - i wynika z tego,że
                        na samopoczucie, libido, apetyt i jeszcze kilka innych wpływa progestagen.Czyli
                        to jego zły dobór powoduje np. dołki?
                        www.antykoncepcja.isf.pl/pigulki.html ......to juz ostatnie pyt.na 100%:)
                        • Gość: adam+ Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 27.06.05, 20:19
                          O szkodliwości gestagenów zwyczajowo zbyt dużo się nie mówi, twierdząc że za całe "zło tabletki" odpowiada estradiol. Faktycznie negatywne działania gestagenów są nieznaczne ale są, przytoczone przez Ciebie przykład dołków psychicznych to właśnie sprawka gestagenów, w tym przypadku octanu cyproteronu zawartego w dianie 35 który wiedzie prym w powodowaniu depresji.Poza tym pisze się o wpływie na krzepliwość(ciekawostka - ponoć gestoden ma 2 razy większe działanie zagęszczające krew u palaczek niż desogestrel) Ale w sumie ich działania są marginalne. Jednakże to właśnie typ gestagemu decyduje najczęściej o tych drobnych doznanich które decydują o dobrej lub złej tolerancji środka
                          pozdrawiam
              • Gość: adam+ Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 25.06.05, 23:32
                Rigevidom, tabletka węgierska, chemicznie to samo co microgynon i stediril. Jedyny układ hormonalny tabletki anty refundowany przez nasze wesołe państwo. Kosztuje ok.12 zł, stediril nawet poniżej 3 zł, ale nie jest tak dobry jak rigevidon i microgynon, dlaczego ? - nie wiem, po prostu jest często źle tolerowany, może to kwestia czystości chemicznej produktu. Ja piszę dość dużo rigevidonu i microgynonu, główną rolę gra tu cena, choć uczciwie trzeba powiedzieć że to dobry preparat.
                pozdrawiam
            • olbrachta aspiryna i inne 25.06.05, 12:04
              Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
              Dzisiaj zaczęłam brać Yasmin, więc efektu na razie nie ma, ale będzie.
              Przczytałam gdzieś, że Yasmin wpływa na podwyższenie poziomu potasu, a ja ma
              skłonności do hipokaliemii, więc może będzie super :)

Aspiryna tylko w takich "złych" przypadkach, rozumiem. A co jeśli spędzam
              większość dnia siedząc przed komputerem?? Staram się zapewnić sobie jakieś
              jakieś minimum ruchu, ale na razie mieszkam blisko pracy i na parterze, teraz
              będzie to piąte piętro bez windy i być może raz w tygodniu basen. Więc może
              taką mikrodawkę??
              Dzięki setnie :)
              • Gość: adam+ Re: aspiryna i inne IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 25.06.05, 23:43
                Siedząca praca to koszmar dla naczyń żylnych nóg, chirurdzy naczyniowi mówią że nawet przed np. 3 godzinnym lotem lub jazdą autokarem powinno się podać sobie heparynę drobnocząsteczkową w brzuch - no może to przesada, ale problem unieruchomienia jest. Siedząc krew zalego w naczyniach żylnych bo nie mamy "drugiego serca" które by pompowało krew żylną , ta wraca do serca dzięki tzw. pompie mięśniowej tzn. skurcze mięśni nóg przy chodzeniu "wbijają" krew coraz wyżej aż do serca. Jeśli się więc dużo siedzi to będzie niefajnie. Dodatkowo kant siedzenia uciskający na żyły podkolanowe też robi swoje. Cóż , trzeba jakoś odchodzić co jakiś czas od kompa, pochodzić lub najlepiej unieść nogi trochę wyżej np. na biurko - może być z tym trochę kłopotu, ale jak kobieta będzie w mini to wszyscy jej wybaczą :)
                Czy ja wiem czy dodawać aspirynę, to jednak lek, nie jest obojętny dla organizmu. W końcu aspiryna może powodować podrażnienia śluzówki żołądka. Więc może wystarczy trochę więcej ruchu ??? No w ostateczności jest preparat acesan zawierający 35 mg aspiryny. Właśnie te preparat czasami zapisuję w przypadkach kłopotów z żyłami. Jest bez recepty.
                Pozdrawiam
      • kasia_m82 Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) 26.06.05, 14:11
        witam
        zaczęłam brać Yasmin 13 dni temu - jako pierwsze moje tabetki anty. i od 13 dni
        występuje krwawienie/plamienie - przyznam, że pale pierosy (5-7 dziennie) ale
        obecnie trudno mi rzucic bo zaczelam diete odchudzajacą (1000-1300kcal)
        czytałam, że organizm potrzebuje 2 m-cy by sie przyzwyczaic do leku
        więc powinnam się bardzo martwić tymi plamieniemi
        i czy palenie wpływa na skuteczność Yasmin?
        • Gość: adam+ Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.06.05, 21:18
          Nie, palenie nie ma żadnego wpływu na skuteczność tabletki, zaś plamienia to najczęstrze i niestety najbardziej denerwujące skutki uboczne rozpoczynania antykoncepcji. Tabletki należy brać bez przerywania i w trakcie pierwszych trzech opakowań plamienia muszą zaniknąć. Jeśli nie to trzeba pomyśleć o zmianie preparatu...
          pozdrawiam
          • kasia_m82 Re: standardowo - pytanie do p.Adama+ :) 26.06.05, 23:17
            dziękuje....
            dobrze, że jesteś :)
    • Gość: sk Do adama IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 27.06.05, 15:45
      Czy możliwe jest, że stosowanie antykoncepcji hormonalnej może przyczynić się
      do wystąpienia nerwicy lękowej?
      • Gość: julies Do adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 16:53
        Adam przeczytalam w ulotce yasmin ze jednym z najczestszych skutków ubocznych
        jest grzybica pochwy.Moglbys wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje,czy mozna jakos
        temu zapobiec no i kto jest najbardziej na to narazony? Niestety spotkalam sie
        juz z kobietami ktore dopadl ten problem po yasmin i troszke sie obawiam.z gory
        dziekuje i przychylam sie do zdania iz "dobrze ze jestes".pozdrawiam!
        • Gość: adam+ Re: Do adama IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 27.06.05, 19:59
          witam :)
          Problem grzybic dotyczy stosowania wszystkich tabletek anty. Spowodowane to jest przestrojeniem hormonalnym, a dokładniej o ile pamiętam, większą pulą estradiolu (E2) działającego ogólnie który jest składnikiem tabletki a mniejszą ilością estriolu (E3) estrogenu mającego słabe działanie ogólne natomias działającego miejscowo utrzymując odpowiednie odżywienie i elastyczność śluzówek pochwy, pęcherza ,cewki moczowej. Stąd też przy stosowaniu tabletek może się pojawiać suchość pochwy prowadząca do bolesnych stosunków (dyspaurenia). Tabletka hamuje wydzielanie własnych hormonów, wszystkich E1 E2 i E3 zaś w zastępstwie daje tylko E2. E1 jest nieważny a nawet szkodliwy. Skutkiem słabszego odżywienia śluzówek jest ich zwiększona podatność na zakażenia, zwłaszcza grzybice, a to stąd że grzybki i tak w nas bytują jako saprofity zaś przy zmieniających sie warunkach w śluzówkach dochodzą do większości i infekcja gotowa.
          Co robić. Przy stosunkach - żele K-Y lub feminum żel. Zaś jak zapobiegać infekcji - beż przesadnej higieny, to bardzo ważne, po miesiączkach można stosować słabe prparaty p-zapalne np. Tantum-Rosa, zaś do higieny intymnej preparaty zawierające kwas mlekowy np. laktacyd.
          Przy ewentualnych infekcjach ogólnych np. oskrzeli itd. jeśli lekarz zapisze antybiotyki zawsze wziąść coś p-grzybiczego.
          pozdrawiam
      • Gość: adam+ Re: Do adama IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 27.06.05, 20:02
        Nie słyszałem o czymś takim. O ile pamiętam to stosunek przerywany, notabene nie będący antykoncepcją, może powodować zaburzenia emocjonalne u mężczyzn.
        Niektóre tabletki mogą powodować zespoły depresyjne i to dość często, ale nerwica lękowa to chyba niemożliwe - ale sprawdzę :)
        pozdrawiam
        • Gość: . Re: Do adama IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 01.07.05, 20:30
          .
    • Gość: Grażka Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:37
      Do Adama
      Co sądzisz o plastrach. Czy są lepsze od tabletek?
      • Gość: magda Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 16:39
        Witam:) Mam pytanie oczywiscie;) do Adama. Czy moge zazywac Yasmin jesli mam
        kamienie w nerce?

PS Adamie, jestes nieoceniony:)
        • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 29.06.05, 16:56
          O le pamiętam to nie ma w tym przypadku żadnych przeciwskazań. Teoretycznie powinna Pani tylko powiadomić lekarza w przypadku nasilenia się dolegliwości, np. wystąpieniu bóli kolkowych nerek w trakcie stosowania preparatu. Drospirenon jako pochodna spironolaktonu nie powoduje zaburzeń gaspodarki minerałami. Nie spotkałem się z jakimiś extra ostrzeżeniami co do stosowania yasmin przy kamicy nerek
          pozdrawiam
        • Gość: adam+ OD ADAMA DO zainteresowanych ! ! ! ! IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 29.06.05, 17:06
          Witam
          Nie wiadomo kiedy z kilku pytań i odpowiedzi zrobił się wątek na ponad 200 wpisów :)
          Bardzo dziękuję wszystkim którzy zadawali mi pytania, dziękuje za zaufanie i dobre słowa...
          Myślę jednak że forum częstochowa nie jest zbyt dobrym miejscem na tego typu wymianę wiadomości. Sam czekałem już aż amin usunie ten wątek :)
          W ciągu najbliższych 2 tygodni nie będzę miał kontaktu z interkiem z powodu wyjazdu, no może sporadycznie gdzieś się dorwę:) w każdym razie trudno mi będzie spokojnie odpowiedzieć na czyjeś pytania a nie chciałbym tak po prostu zniknąc z forum. Oczywiście po 15 lipca zajżę tu, ale mam prośbę. Jeśli ktokolwiek chciałby zadać mi jakieś pytanie, lub w ten czy inny sposób skontaktować się ze mną to proszę pisać na adres femur1@o2.pl lub femur1@tlen.pl
          Jeszcze raz dziękuję za pytania i zaufanie
          POZDRAWIAM
          • Gość: magda Re: OD ADAMA DO zainteresowanych ! ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 19:30
            Serdecznie dziekuje:)
          • Gość: neja Re: OD ADAMA DO zainteresowanych ! ! ! ! IP: 213.17.235.* 06.07.05, 11:24
            Spóźniłam się z pytaniem o kilka dni :-) Nie będę niepokoiła w czasie wyjazdu,
            poczekam na Pana powrót. :-)
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 29.06.05, 16:49
        Trudno jednoznacznie odpowiedzieć, teoria często rozmija się z praktyką. Teoretycznie są zdrowsze, ponieważ przy wchłanianiu leku przez skóre pomijany jest tzw. efekt pierwszego przejścia przez wątrobe, kiedy to część leku musi ulec zmetabolizowaniu i jest "niewykorzystana" , to główna cecha evry, choć np. logest też przechodzi przez bez metabolizowania przez wątrobę i stąd gestodenu jest w logeście 75 mikrogram a nie 150 jak innych gestagenów które muszą po połknięciu w połowie "spalić się" w wątrobie.
        Czy lepsza jest evra, ja na pewno nie odpowiem, to zbyt nowy lek, pacjentki jedne cechy evry chwalą inne ganią. Np nigdy nie podejrzewałem że głównym minusem będzie dla pacjentek... brudzenie! wokół plastra w trakcie tygodnia tworzy się czarna ramka (kurz i brud przyklejony do sączącego się brzegami leku z klejem) Można to usunąć spirytusem salicylowym :) Natomiast jeśli chodzi o stronę farmakologiczną to nie mogę evrze nic zarzucić.
        Tylko że jest droga
        pozdrawiam
        • Gość: ?? Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 29.06.05, 19:44
          PS Adamie, jestes nieoceniony:)
          :-)
          • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 29.06.05, 20:15
            Dzięki :)
            <3
            • Gość: ?? Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.herby.sdi.tpnet.pl 29.06.05, 20:20
              ładne...
              • zadzi0r Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 30.06.05, 12:05
                Do pana adama: chcialabym prosic o porade w ramach mozliwosci bo juz nie
                dowierzam mojej pani ginekolog ( a niby prof). Nie dowierzam bo jej rady nie
                daja zadnego skutku :(
                Jak wspominalam gdzies na innym watku, mam PCOS, i OGROMNE problemy z waga.
                Waze o 15 kg za duzo, wiem ze musze schudnac. Kiedy nie bralam tabletek niby ze
                zrzuceniem wagi nie bylo problemu, potem dostalam moj pierwszy Harmonet
                (przytylam okropnie). Potem Mercilon (nie tylam ale nie moglam schudnac) teraz
                moja pani prof wpadla na pomysl ze zapisze mi Yasmine- mam odstawic wszystko
                czym sie leczylam czy li Mercilon , Spiranol a nawet Meridie!(nic nie
                pomagalo). Wyniki banan mam w normie, insulina w normie, kurcze wszystko w
                normie a tylek tak samo wielki :( Tabletek odstawic nie moge bo od razu
                zapominam co znaczy "miesiaczkowac" , poza tym podobno jest to jedyny sposob na
                leczenie nierozwinietego mocno PCOS... Po prostu jestem zalamana, jem
                malutko ,w zyciu tyle nie cwiczylam i w ciagu 2 m-c schudlam uwaga: 1 kg! :(
                Czy pani prof mi o czyms nie chciala powiedziec ?
                • Gość: linka Re: do ADAMA!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 14:21
                  Witam..Mam pytanie dotyczące oczywiście nowych tabletek do oczywiście Doktora
                  ADAMA.., tabletek nie biorę od jakiś trzech czterech lat z powodu złego
                  samopuczucia, pdw. byłam bardzo nerwowa zmienne nastroje itp. samej ze sobą
                  było mi trudno wytrzymać a także po tabletkach byłam napuchnięta jak
                  balon..Wydaje mi się że Yasmin byłby dobrym rozwiązaniem, gdyż chciałabym
                  zażywać tabletki, mam kłopoty z cerą , bole okresowe nie do zniesienia,
                  wachania wagi przed okresem a także nagłe uczucie gorąca -robie się czerwona
                  jak buraczek, chciałabym się dowiedzieć czy w moim przypadku tabletki byłyby
                  wskazane? Co z nastrojami? bardzo proszę o odpowiedz Doktorze..
                  Pozdrawiam Linka
            • Gość: Gosiakos Pytanko do dr Adama :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 17:33
              Witam! Nurutuje mnie jedno pytanko...Czy to prawda, że stosując Yasmin(zaczynam
              za 2 dni) kategorycznie nie wolno mi palic? Nie potrafie sobie darowac tych 4
              papierosków dziennie...Czy są jakieś tabletki, przy których można palic???
              • Gość: adam+ Re: Pytanko do dr Adama :) IP: *.prenet.pl 11.07.05, 00:24
                Witam
                Hmm, co do papierosów to ogólnie mam negatywny stosunek. Jednakże 4 papierosy na dzień nie zwiększają za bardzo ryzyka naczyniowego. Za granicę niebezpieczeństwa przyjmuje się 15 papierosów i więcej dziennie, oraz połączenie tego z wiekiem pacjentki powyżej 35 lat.
                ogólnie im mniejsza zawartośc estrogenu w tabletce tym mniejsze ryzyko przy stosowaniu tabletek.
                Yasmin pod tym względem nie różni się jakoś specjalnie od innych preparatów z jej grupy pod względem zawartości estrogenu. Jest jednak preparatem tzw. normodawkowym, zawiera 30 mikrogram etynyloestradiolu zaś tabletki niskoestrogenowe zawierają go 20 miligram.
                Pozdrawiam
    • danwar2 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 03.07.05, 22:15
      jeżeli ktoś może reklamować preparat antykoncepcyjny, to ja mogę reklamować
      swój towar - mam do sprzedania trochę widokówek, b. tanio - wystawione
      na "Świstaku". Zapraszam:
      www.swistak.pl/user_info_aukcje.html?id=65696
      przeważnie po złotówce, więc polecam
      • Gość: Bobi Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 23:55
        haha z reklamą wyskoczyli i ciągną wątek żeby sprzedać ten dowcipny środek
        • Gość: aka Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 15:58
          Najlepszym środkiek antykoncepcyjnym jest coca-cola. Nie stosujemyjej ani
          przed... ani po... tylko zamiast :):):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka