Dodaj do ulubionych

Upadek dworca Stradom

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:03
Czyżby GW dopiero teraz zauważyła degradację dworca Stradom?
Stan, do którego doszło postępował stopniowo już przynajmniej 10 lat.

Podobny los może spotkać dworzec główny. Proszę przejść podziemnym przejściem
pomiędzy peronami. Wszystkie ściany boczne wyłożone chyba marmurem
zniszczone,potłuczone. Nie ma tam żadnej ochrony. Po protu wstyd.

Część dworca od ul. Piłsudskiego od jakiegoś czasu jest w miarę czysta, już
nie śmierdzi,uprzatnięta z bezdomnych.
Potrzeba trochę zainteresowania obiektem. Ten dworzec będzie miał w
listopadzie dopiero 9 lat, co bedzie później.
Obserwuj wątek
    • Gość: maciejka Upadek dworca Stradom IP: *.tn.pl 11.05.05, 21:06
      Jak wszyscy widza to miasto pomalu umiera !!!
      • Gość: xx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 11.05.05, 21:10
        Boze Ty widzisz i nie grzmisz na tych urodzonych pesymistow jakimi sa
        Czestochowianie, a moze generalnie Polacy ?

To Czestochowa umiera, to Polska umiera itd. itp.
        • Gość: autor Re: Upadek dworca Stradom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:21
          A czy tak nie jest w istocie ... ? to miasto jest na równi pochyłej ale w dół. I nie pomogą hurra optymiści w typie: o Jezu, oni tylko, że żle.
          • Gość: xx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 11.05.05, 21:37
            Nie jestem hurraoptymista, jestem realista.

Jak pochodzisz po miescie, to zobaczysz rzeczy i dobre i zle.

A jedno jest pewne - na pewno w ostatnim okresie buduje sie wiecej niz kiedys.

Na ulicy Dabrowskiego, ktora codziennie chodze miedzy domem i praca, to tu to
            tam cos sie buduje - a to budynek, a to ulica. Jak przejechalem po 8 latach
            ulica Mirowska (ta dalsza czescia), to doslownie jej nie poznalem - tyle
            roznych domkow sie wybudowalo.

Zobacz jak sie rozbudowala Parkitka albo Wyczerpy czy Szajnowicza.

Powstaja nowe lokale, kluby, restauracje i ludzie w nich sie bawia i spedzaja
            w nich czas -idz zobacz, na pewno w nich nie umieraja. Oczywiscie sa tez takie
            lokale ktore upadaja - taka jest kolej rzeczy.

Jasno ze jest tez duzo biedy i nieszczescia, ale takie jest juz zycie.

U mnie na Uczelni dzisiaj studenci zorganizowali warszaty Linuksowe - pare lat
            temu bylo to niemozliwe, nie bylo atmosfery itd. do takich dzialan, teraz jak
            na nich przyjemnie jest patrzec - mlodzi i nieglupi.

Na piatek inni studenci zaprosili mnie do Paradoksu na koncert ich zespolu.

W sobote jest fajny spektakl w Teatrze, od piatku do niedzieli - cala seria
            imprez w ramach Regionalnych Dni Ksiazki. Za tydzien festiwal filmowy - ciekawy
            i ambitny.

itd. itp. - jedni tylko narzekaja a inni cos robia. Jak ktos tylko chce, to w
            ogole nie ma czasu zeby sie nudzic.

Oczywiscie caly czas wisi nad nami sprawa Huty, ale to inna para kaloszy - nie
            na te dyskusje.

Pozdrawiam,

• Gość: fafik Re: Upadek dworca Stradom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:37
        towarzyszu, a ładnie tak ciagle pluć na własne miasto? to PKP umiera bo to
        przedsiebiorstwo rozkradli komuniści.
        • Gość: autor Re: Upadek dworca Stradom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 08:27
          tak, ukradli połaczenia kolejowe i zabrali przejezdzajace kiedys ekspresy i miedzynarodowe - z samych polaczen lokalnych stradam sie nie utrzyma - stad tez wniosek ze moje ukochane miasto staje sie pomalu miasteczkiem - niestety towarzyszu.
          Towarzysze kradli ale masz okazje ich przebic - cierpliwosci bedziesz mial swoje trzy grosze.
          • Gość: xx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 12.05.05, 09:57
            Jednoczesnie pojawilo sie lotnisko z prawdziwego zdarzenia i dojdzie wkrotce
            autostrada A1.

Nie mozna zyc starymi sentymentami - zycie idzie do przodu i trzeba
            wykorzystywac te mozliwosci, ktore sie pojawiaja. Taki juz jest ten swiat i
            trzeba tylko nie tonac w narzeakaniach, a cos robic konkretego.

Pozdrawiam,
            • Gość: autor Re: Upadek dworca Stradom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:22
              Sorry, ale gdzie te lotnisko z prawdziwego zdarzenia ?? Bo jeżeli masz na mysli Rudniki to smiech mnie ogarnia. Natomiast jak myslisz o Pyrzowicach to powiem ci, że lotnisko z prawdziwego zdarzenia jest... ale w Wawie i w kilkunastu innych metropoliach.
              "I dojdzie wkrótce autostrada A1" - w tym tempie z dwa razy zmieni mi sie kod z przodu a poza tym dzięki autostradzie kierowcy beda mogli mowic-właśnie mineliśmy Jasna Gore do Wawy zostało z 2 godzinki...
              Ta maja byc stare sentymenty ?
              • Gość: ita Re: Upadek dworca Stradom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:37
                buahahahah ale mnie rozbawiłeś z tym lotniskiem z prawdziwego zdarzenia w
                Warszawie. Okęcie to jest kliteczka! Lądujący tu po raz pierwszy pasażerowie
                zastanawiają się czy to lądowanie awaryjne czy na prawdę wylądowali na głównym
                lotnisku w stolicy Polski :-(.
                A Wa-wie do metropolii światowej to jeszcze barkuje ho ho :-).
                • Gość: xx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 13.05.05, 11:31
                  Wszystko jest wzgledne - jasne.

Ale z Pyrzowic mozna doleciec juz wszedzie na swiecie i to sie liczy
                  najbardziej. Wielkosc budynkow to sprawa wtorna - liczy sie mozliwosc szybkiego
                  skomunikoania sie chociazby z Honolulu.
                  • Gość: ita Re: Upadek dworca Stradom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:45
                    Tak xx ja nigdzie nie pisałem że brak nam połączeń lotniczych.
                    I faktem jest że wielkość czego kolwiek nie ma większego znaczenia, natomiast
                    zachwycanie się stołecznym portem lotniczym oraz zaliczenie Wa-wy do metropolii
                    to już lekka przesada :-).
                    • Gość: xx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 14.05.05, 15:19
                      OK - rozumiem - zaszla mala pomyslka z mojej strony.

Pozdrawiam,
                • Gość: autor Re: Upadek dworca Stradom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:49
                  to był tylko przykład dla goscia - tez sie posmiałem :))
              • Gość: xx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 13.05.05, 11:39
                O Pyrzowicach juz napisalem w innym watku. Liczy sie to ze z Czestochowy w
                ciagu 12 godzin mozna znalezc sie np. w Chicago. Cala reszta to sprawa wtorna.
                Dla Czestochowian swiat sie gwaltownie skurczyl, tak samo dla ludzi ktorzy chca
                doleciec do naszego miasta. Pyrzowice to 3 co wielkosci lotnisko w Polsce.
                Wieksze niz w Gdansku czy Poznaniu.

A1 z Piotrkowa do Czestochowy - juz trwa wykup gruntow.
                Dalej tez na pewno powstanie - nie boj sie, A1 to priorytet Unii.

W tej chwili jadac trasa szybkiego ruchu kierowcy tez nie przejezdzaja pod
                Jasna Gora. Wiec z tego punktu widzenia tylko bedzie lepeij bo mniej bedzie
                halasu i smrodu wzdluz DK1.
    • Gość: xx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 11.05.05, 21:22
      Badzmy sprawiedliwi - jak ktos czesto bywa na Dworcu Glownym, to moze zauwazyc,
      ze od pewnego czasu Dworzec Glowny jest jednak bardziej zadbany niz kiedys.
      Przejscie podziemne owszem jak zostalo zniszczone przez wandali tak jeszcze
      nikt tam nic nie poprawil i wciaz straszy, ale sam budynek od jakiegos czasu
      jest wyraznie czystszy i bardziej zadbany. Na pewno jest czesciej sprzatany
      (rano widze to na wlasne oczy) i chyba jednak walczy sie bardziej z tymi pseudo-
      bezdomnymi, wiec mniej jednak smierdzi. Wiecej tez jest ochroniarzy.

Pjawila sie bardzo sympatyczna kawiarnia na pietrze, bar i pare innych rzeczy.
      Ich prywatnym wlascicielom tez chyba bardziej zalezy na czystosci. Na placu
      pzred dworcem powstal calkiem sympatyczny PUB Bawarski, a po drugiej stronie
      postepuje budowa tego duzego domu z cegly klinkierowej. Pzred dworcem pojawila
      sie naprawde estetyczna tablica informacyjna.

Pozostal oczywiscie problem tego przejscia podziemnego, ktore zostalo bardzo
      zle zaprojektowane (pusta przestrzen za plytami), co ulatwilo nieslychanie
      zadania chuliganom roznej masci. Byly obiecanki ze PKP w koncu sie wezmie, ale
      na razie efektow nie widac.

Wladze miasta po raz kolejny powinny nacisnac na Dyrekcje PKP w tej sprawie..
      • Gość: Wlodek Re: Upadek nie tylko dworca Stradom IP: *.vf.shawcable.net 13.05.05, 03:44
        Wladze miasta po raz kolejny powinny nacisnac na Dyrekcje PKP w tej sprawie..

Xx-ie. Cenie Twoje poczucie humoru, ale jak sobie to wyobrazasz, bo wiem, ze
        takie sprawy kiedys zalatwialo sie zwyczajnie:
        Mandatem lub grzywna dla wlasciciela zasyfionej posesji.
        Gdybys Ty byl wlascicielem np kamienicy, to za za....y chodnik i smrod
        zaplacilbys solidny mandat....Kiedys, a moze i teraz choc nie jestem tego pewny,
        Badz laskaw i przestan zartowac... Miasto jest III kategorii czystosci, a do
        tego pozastawiane budami i samochodami na chodnikach.
        Moze Ty i gospodarze sie do tego przyzwyczaili, ale przyjezdnym
        czestochowska "czystosc" naprawde rzuca sie w oczy.
        Podobnie jak smrod spalin w Alejach...
        Identycznie jest z zielenia.... Nie wiem jak Ty ale ja mam mozliwosc porownan w
        tej kwestii.
        Od kilkudziesieciu juz lat nie powstal w cwiecmilionowej aglomeracji ani jeden
        park z prawdziwego zdarzenia..
        Twoje zachwyty to SF... Niestety.
        A moze zacznij propagowac PARK -POMNIK JPII ???

Wlodek
        • Gość: xx Re: Upadek nie tylko dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 13.05.05, 11:46
          Z bliska widac jednak lepiej niz z daleka. Tak mi sie wydaje.

Dodam na marginesie: wlasnie wrocilem z USA, najbogatszego kraju swiata i wiesz
          co kolego z wielkiego swiata ? Stolica tego najbogatszego panstwa na swiecie
          wcale nie blyszczy czystoscia i porzadkiem. Widzialem w tym kraju wiele rzeczy
          znakomitych, ale tez spro fatalnych. W sumie po powrocie z USA Czestochowa
          wrecz zyskala w moich oczach.

Pozdrawiam,
          • Gość: Wlodek Re: Upadek nie tylko dworca Stradom IP: *.vf.shawcable.net 13.05.05, 19:24
            Gość portalu: xx napisał(a):

> Z bliska widac jednak lepiej niz z daleka. Tak mi sie wydaje.
            >
            I dobrze Ci sie wydaje:)) Toz ja o tym co z bliska, a nie z daleka widac w Cz-
            wie...
            > Dodam na marginesie: wlasnie wrocilem z USA, najbogatszego kraju swiata i
            wiesz co kolego z wielkiego swiata ?

Wiem. Bywam w US czesciej i ... w roznych miejscach w/g potrzeb.
            Na kazdy przyklad da sie znalezc kotrprzyklad i bawic sie tak do uapdlego...
            Tylko nie mow, ze .."u was murzynow bija" bo to juz bylo:)))

Stolica tego najbogatszego panstwa na swiecie
            > wcale nie blyszczy czystoscia i porzadkiem.

Podobnie jak Rzym, Paryz, Berlin i Londyn, Vancouver, czy LA.... I CO z TEGO
            wynika????
            Ze w Czestochowie TEZ ma BYC SYF, bo tak jest gdzies indziej???
            Mozemy tez krzyczec, ze to nasz syf i obcym wara od naszego syfu, bosmy som
            lokalnymi patriotami i mozemy miec syf jaki se sami zrobimy, bo chcemy.
            I dobrze nam z tym syfem..:)))
            Jest to jakies wyjscie...Czemu nie???
            A jak -smy weszli na US, to proponuje nastepnym razem zajrzec nie domegamiast,
            a na ich obrzeza. Zobaczysz moze jak wygladaja dzielnice, gdzie mieszkaja
            Amerykanie nielubiacy slumsow... I to niekoniecznie MILIONERZY.
    • Gość: Kubiś Re: Upadek dworca Stradom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:31
      Ja miałem tą nieprzyjemność być niedawno na Dworcu Stradom .
      Jest tam niesamowity smród . Nie ma w budynku choćby metra gdzie by nie
      śmierdziało . Dworzec centralny też niestety niszczeje . Smród jest głownie tam
      gdzie są boczne wyjścia . Totalna degradacja obiektu ..... Kubiś
    • Gość: Alonzo Re: Upadek dworca Stradom IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:48
      Ja to nie wiem jak wy,ale sądzę że może wreszcie znormalizuje się u nas sparawa
      z dworcem centralnym.Szkoda że Stradom pada,to jednak kawał historii,czegoś do
      czego sie człowiek przyzyczaił i cięzko zmienić owe sentymenty nam którzy w tych
      warunkach wyrosli ale może dzieki temu(jesli wierzyć zapewnieniom) większośc
      powaznych pospiechów zacznie jeżdzić w jakiś sposób przez dworzec główny i
      bedzie łatwiej przesiadać się na inne pociągi w nieco przyjemniejszym klimacie
      niż na dzikim Stradomiu obsługującym ogromnąwiekszośc tras ze wschodu na zachód
      i sporą z południa na północ.Dotychczas nocne powroty z pociągu okolicznymi
      uliczkami przyprawiały człowieka o zbyt mocne bicie serca ,trzeba powiedziec że
      dojśc do niego trzeba okolica średnio ciekawą a i dla przyjezdnych będzie
      sytuacja bardziej jasna.Dworzec główny przez przejecie wielu dalekobieznych
      pociągów przybierze na atrakcyjności czego mu obecnie nieco brakuje.
      Pzdr.
    • Gość: xkx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.org / *.cn.com.pl 11.05.05, 22:50
      To wszystko ustawia sie w logiczna całosc - niema połaczeni bo sie z tych czy
      innych powodów nie opłacaja niem podróżnych dworzec swieci pustkami to na ich
      miejsce wskakuja bezdomni i pseudo bezdomni obiekt podpada w ruine. Zreszta tak
      na marginesie to dworzec Czestochowski zostął zbudowany jakby nie na te epoke -
      jest on po prostu tak ze 2x za duzy w stosunku do istniejacych potrzeb i
      istniejacego ruchu kolejowego. O dworcu Stradom nie bede w ogóle wspominał bo
      to jest dworzec a'la przystnek kolejowy i niestety w tej chwili do takiej roli
      najprawdopodobniej zostanie zdegradowany z braku połaczen kolejowych tylko z
      niego odjerzdzajacych. I niestety trzeb a sie z tym pogodzic ze czeka go, los
      podobny do malych stacyjek gdziie pawilony dworcowe niestety umarły.
    • politykier5 nie gra radio Zet i RMF od godz.9.02 12.05.05, 10:03
      czy to koniec tego miasta , a moze cos wiecej.
      • Gość: xx Re: nie gra radio Zet i RMF od godz.9.02 IP: *.icis.pcz.pl 13.05.05, 13:07
        To koniec swiata - zderzyly sie Galaktyki :))
    • Gość: Rita Re: Upadek dworca Stradom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:40
      Dworzec Stradom to drugi największy dworzec w Częstochowie, powinien być
      wizytówką waszego miasta. Może to UM powinien się nim zająć?
      • Gość: Menel Re: Upadek dworca Stradom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:46
        A ja bardzo lubie ten dworzec,kojarzy mi sie z wakacjami i przyjemnymi
        powrotami-to taka swojska atmosfera,niby centrum miasta a tak jakbys na wies
        przyjechal-podona mi sie kameralnosc tego obiektu....szkoda...
      • Gość: xx Re: Upadek dworca Stradom IP: *.icis.pcz.pl 13.05.05, 10:57
        To jednak PKP i UM moze tylko prosic.

A sprawa jst trudna, bo przeciez nawet w Lublincu, gdzie ludzie generalnie
        dbaja o porzadek, dworzec tez nie jest dobra wizytowka miasta - pamietam jaki
        byl kiedys i widze jaki jest dzisiaj. Tak jest na calej linii od Opola do
        Czestochowy Stradom, bo i nawet w zadbanym Opolu dworzec jest zaniedbany i malo
        przyjemny.
    • Gość: Roman_W Re: Upadek dworca Stradom IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.05.05, 20:12
      Kiedyś kolej woziła 1200 mln osób. Teraz niecałe 300 mln, czyli cztery razy
      mniej. I nie zgadzam się z tobą fafiku że to komuna rozkradła kolej. Kolej
      wykończyła się sama. Kolej jest w dalszym ciągu ostoją komuny. Dzisiaj znowu
      pewien związkowy cwaniak wrzasnął że jeśli nie dostaną mamony to będzie
      strajk.Pieniądze oczywiście z kieszeni podatnika. Czekam na rząd który wreszcie
      pokaże im "Kozakiewicza gest"(ciekawe ile osób z tego forum wie jak on wyglądał
      i kiedy i gdzie został wykonany).Kolej niestety można odbudować tylko na
      gruzach.
    • Gość: Waldemar Re: Upadek dworca Stradom IP: 80.50.253.* 13.05.05, 09:37
      Czy autor pomysłu utworzenia kolejnej spółki w spółce PKP doliczył się już ich faktycznej ilości? Znowu synekura z budżetu ? a efekty widoczne w pociągach,którymi wczoraj podróżowałem.
    • Gość: Waldemar Re: Upadek dworca Stradom IP: 80.50.253.* 13.05.05, 09:37
      Czy autor pomysłu utworzenia kolejnej spółki w spółce PKP doliczył się już ich faktycznej ilości? Znowu synekura z budżetu ? a efekty widoczne w pociągach,którymi wczoraj podróżowałem.
    • Gość: norbert Re: Upadek dworca Stradom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:37
      Jeżdze obecnie pociagiem ze stradomia relacji krakow-swinoujscie jest to
      jedyny pociag jadacy w tej chwili bezposrednio do poznania i mam bardzo duzy
      sentyment i raczej miłe wspomnienia z dworcem na stradomiu oby tylko nie
      zaginał a wrecz przeciwnie zastał odnowiony odrestaurowany i cieszył oko czego
      bym sobie życzył i pewnie nie tylko ja a wiec wezcie sie do roboty nieroby z
      pkp,to drugi co do wielkosci dworzec w czwie
    • Gość: Bandzior Re: Upadek dworca Stradom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:00
      Jeden porządny ochroniarz mógł by rozwiązać sprawe smrodu na stradomiu.
      Wystarczy sie tylko mocniej przyłożyc do pracy. Przed dworcem powinno sie
      wstawić kilka znaków z przekreślonym skunksem ;) i przeganiać śmierdzące towarzycho.

Co do samego odworca - dworzec jako taki na stradomiu nie jest już potrzebny,
      większość pociągów i tak przejeżdża przez główną, można zamiast niego stworzyć
      małą klimatyczną stacyjke a sam budynek zaadoptować na milion innych celów.

Bardziej niż sam dworzec martwi mnie stan torowiska. Miałem ostatnio
      nieprzyjemność jechać do Wrocławia. Na odcinku Herby-Lubliniec i kilka dobrych
      kilometrów dalej pociągi POŚPIESZNE wleką się z prędkością 40 KM/h !!
      (częstochowa - lubliniec 57 minut!!) Drugi raz poprostu pojade PKS'em. Powinno
      się doprowadzić stan torowiska do takiego porządku zeby pociągiem jechać z
      przyzwoitą prędkością, a ta mogła by rekompensować ewentualny dojazd do dworca
      głównego.
    • Gość: niki Re: Upadek dworca Stradom IP: 212.160.108.* 13.05.05, 21:47
      A niektórzy mówią,że za dużo jwst policji i w ciąż likwidowane są etaty.
    • Gość: Tytus ( Gizmo) Re: Upadek dworca Stradom IP: 217.153.67.* 20.05.05, 13:25
      To skandal zeby taki ladny dworzec szedl do likwidacji!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka