Gość: ciekawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 12:59 Dlaczego studiujecie akurat w Częstochowie? Czy dobrze jest być studentem częstochowskim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: no pewnie Re: Do studentów częstochowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 13:17 Najlepsze uczelnie sa w Czestochowie!!! __ AJD rulez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Do studentów częstochowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 13:48 Ale dlaczego? Czy na przykład po kilku latach studiów czujecie, że rozwinęliście się intelektualnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do studentów częstochowskich IP: *.sfc.pl / *.sfc.pl 28.05.05, 13:55 Rozwoj intelektualny akurat ze studiowaniem nie zawsze ma wiele wspolnego ale umiejetnosci takie jak przewidywanie, dyplomacja, umiejetnosc kombinacji z pewnoscia sa dzieki studiom doskonalone:) To pomoze nam przetrwac w wielkomiejskiej dzungli:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Do studentów częstochowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 14:01 Mówisz o przetrwaniu a ja mówię o samorealizacji. Czy studia rozwijają w Was potrzebę poszerzania wiedzy, czy tylko wystarcza Wam to co na zajęciach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: Do studentów częstochowskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 14:20 Wiadomo ze jak nas cos zaciekawi z zajec,to idziemy sie pytac,jak nam odpowiedz prowadzacego nie wystarczy to idziemy do bibloteki,jak nas to bardziej wciagnie to potem piszemy z tego prace licencjacka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Do studentów częstochowskich IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 14:23 Nie ma co pierniczyć-o ile kierunki techniczne są jako tako rozwinięte i można coś dla siebie na Polibudzie znaleźc to z kierunkami humanistycznymi jest u nas tragedia.Dawna WSp nie oferowała wiele-studia pedagogiczne nie przypadały wielu do gustu,jak i sam poziom.A wiec nie mając kasy na studiowanie czegos w czym czulibysmy się dobrze gdzieś tam,studiujemy tu to co musimy,co choćby w małym stopniu muska nasze zainteresowania.Dla pokrzepienia serc jest fakt że wogóle sa u nas jakieś uczelelnie,szkoda że bez różnorodności kierunków.Życie studenckie jest takie jakie każdy student zna,bez fajerwerków.Cóż,jeśli nie ma się kasy to się lubi to co się ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Do studentów częstochowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 14:38 To znaczy, że nie ma w Częstochowie ciekawych kierunków na których można studiować? Kiedyś pewna znajoma z Pedagogiki w Szczecinie powiedziała mi, że to świetny kierunek bo daje taką ogólną ogładę: jest socjologia, filozofia, logika coś z polityki itd. U nas jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Do studentów częstochowskich IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 14:52 Napisałem-są lecz trzeba mieć akurat takie aspracje by studiować polonistykę czy budowę maszyn wtryskujacych i podobne.Kierunki humanistyczne nie kształca specjalistów,brak takowych które zapewniałyby więcej niż licencjat.Może ja głupi jestem ale chciałbym bysmy kształcili socjologów,politologów,geodetów,geologów,prawników,lesników i podobnych.Byłaby rózmnorodnosc i zaspokajanie indywidualnych potrzeb a na razie jest tak -nie lubi się matuy to się idzie na histę na Wsp.lubi się matę-to się idzie na "metal"-wszystko zajebiscie uproszczone. Co do przedmiotów na studiach-tu humanistycznych AJD-sa ciekawe lecz albo kadra nie potrafi wyłozyć albo liczba zajęć i zaplecze niewystarczające. Nie jestem malkontentem-staram się widzieć trzeźwo z nutka krytycyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Do studentów częstochowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 14:56 Czyli z braku kasy studiuje się tutaj... A czy jest ktoś kto świadomie wybrał Częstochowę? Na przykład dojeżdża z innego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Do studentów częstochowskich IP: *.icis.pcz.pl 28.05.05, 15:27 Na Politechnice jest duzo studiujacych spoza Czestochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: Do studentów częstochowskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:10 Ciekawski no a jak myslisz????Myslisz ze tutaj studiuja osoby tylko z Czestochowy i pod czestochowskich miejscowosci-ja znam ludzi z Ostrowa WLKP, okolic Krakowa i Tychow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Do studentów częstochowskich IP: *.icis.pcz.pl 28.05.05, 16:14 Mialem kiedys osobe z Gdanska. Normalka to np. Minsk Mazowiecki, Ostrow Wielkopolski, Tychy, Wodzislaw Sl. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Do studentów częstochowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:24 Oj Menel, no przecież wiem że nie tylko z Częstochowy. Ale co decyduje że wybierają Częstochowę, że ona wygrywa z innymi uczelniami, na które też przecież trzeba dojechać. Na przykład ci z Krakowa albo z Tychów. Przecież mają inne uczelnie bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Do studentów częstochowskich IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:41 Ja znam jedynie powód najazdu Kozienic na Polibudę,jeśli chodzi o innych to podejrzewac moge ze kuszą ich niższe koszta utrzymania się w czewie niż w Krakowie no i łatwiejsza rekrutacja na studia a potem łatwiejsze przeskakiwanie z roku na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: Do studentów częstochowskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:55 Zgadzam sie z Romanem i dodam jeszcze chec wyrwania sie z domu,przyklad kolegi z Tychow-ma na Slaskuw pyte uczelni ale postanawia wyjechac,nie za daleko od domu,zeby w razie czego wracac:),a;e na tyle daleko by dostac akademik lub stancje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Do studentów częstochowskich IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 17:05 Świete słowa menelu-starzy nie widzą to hulaj dusza-piekła nie ma.Rodzice wysyłają dzieci do świętego miasta z mysla ze gdzie jak gdzie ale tu to wyrosną na świętych. Odpowiedz Link Zgłoś