Gość: cz-wianin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 00:07 a czy bedzie ulica WRONIA ?? Kto jest za niech się wpisze na forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Normalna Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: 212.87.229.* 22.06.05, 08:08 Czasmi się zastanawiam, po co my wybraliśmy tych ludzi? Nazwy ulic w Londynie nie zmieniły się od wieków, może wziąźć przykład z anglików! Zamiast zajmować się głupotami to zrobić coś pożytecznego dla naszego grodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:20 Nie chciał bym obrazić Urzędu Prezydenta więc nie będę brzydko pisał. Co do P.Tadeusza Wrony myślę że chyba nie uczył się HITORI,i nie wie kim był ADAM MICKIEWICZ i co zrobił dla naszego NARODU,albo nie uczęszczał na te lekcje.Myśle że jest to dla nas nauczka KTO NIE POWINIEN RZĄDZIĆ NASZYM MIASTEM Wspaniały pomysł P.Tadeuszu Wrona Gratuluję!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mecenas Żaden Regan! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:50 Rondo powinno nazywać się tak jak nazywa się aktualnie. Można co najwyżej zalegalizować istniejącą obecnie nazwę "Rondo Mickiewicza". Niech się rajcy miejscy zajmą czymś pożytecznym, np zagonią Straż Miejską do pilnowania bezpieczeństwa i walki z huliganami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Żaden Regan! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:41 A może od razu nazwijmy rondo Mickiewicza im. Clintona, Busha albo Putina. Co za głąby rządzą tym państwem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI ŻEBY ZMIENIĆ TRZEBA MIEĆ CO ZMIENIAĆ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 23.06.05, 09:38 Żeby zmienić nazwę trzebą ją najpierw mieć. Rondo nie ma nazwy - dopiero je nazywamy. IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iris Re: ŻEBY ZMIENIĆ TRZEBA MIEĆ CO ZMIENIAĆ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 09:57 Przepraszam,że zadaję głupie być może pytanie ale jako blondynka mam chyba prawo.A czy jest jakiś przepis na to ,że nazwa ronda musi być PISANA?Nie może być tak jak do tej pory umowna?Wszyscy wiedzą gdzie to rondo jest mimo,że nigdzie o tym nie pisano.Czy konieczne jest wydanie pieniędzy na związane z nazwą wydatki?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iris Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:18 ...Ronald Reagan to mój bohater... No tak jak się słyszy coś takiego to faktycznie kim takim wielkim był Mickiewicz?Tylko naszym narodowym wieszczem a przecież to żadne bohaterstwo pisać dla pokoleń,bo w końcu pokolenia się wychowały i nadal będą wychowywać na tym co Mickiewicz napisał.Jeśli to rondo zmieni nazwę to znaczy że głupota w naszym mieście przekroczyła granice przyzwoitości! A tak na marginesie , czyżby miasto miało zbyt dużo pieniędzy żeby wydawać je na zbędne zmiany nazw ulic??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:40 ...'' zacieśniamy współpracę ze stolicą, uczmy sie na ich bledach...'' OK, ale moze nie w tej kwestii, zmiany ulic to tylko nikomu niepotrzebna kosmetytka. Chyba tylko lepszemu samopoczuciu radnych. Ja od początku zycia znam nazwe "Rondo Mickiewicza" i nie nie wiem czy przyzwyczaje sie do R. Regana. W naszym regionie debilizm kwitnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlRahim Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:51 Odpowiedź pana Leśnikowskiego jest żenująca - cyt:" ...ja tam nie słyszę" ( dotyczyło tego że każdy na ulicy mówi rondo Mickiewicza). To może pan Leśnikowski mieszka w Kłobucku albo Koniecpolu a nie Cz-wie???? Bo w Cz-wie MÓWI się Rondo Mickiewicza. Ale mozna to zrozumiec - Pan Wrona chce to Pan Leśnikowski musi !!!.nawet jakby to było głupie musi stac murem za prezydentem - za to mu płacą. A że głupio gada? - "za te kase..." A może by tak ...przemianować na rondo Regana i postawić na nim pomnik Papieża. Ale by się działo!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IL TO ZDANIE JEST MANIPULACJĄ PANA HAŁADYJA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 23.06.05, 09:33 To o czym Pan pisze jest manipulacją Pana Haładyja, który dopisał sobie to zdanie do autoryzowanego tekstu. A następnie uczynił z tego zdania sztandar czyli tytuł. Ireneusz Leśnikowski Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_czestochowa Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic 22.06.05, 12:46 Iris, to chyba jakieś nieporozumienie. Zacytoany przez Ciebie fragment „Ronald Reagan to mój bohater...” pochodzi z autorskiego komentarza Tomasza Haładyja, który właśnie ostrzega przed pochopnymi zmianami i zrywaniem z tradycją nazw. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iris Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 12:59 Żadne nieporozumienie :o)Sprawdzam jak przez adminów są czytane wątki i mam nadzieję,że w końcu doczekam interwencji któregoś z Redaktorów Gazety Wyborczej w sprawaie Stacji Krwiodawstwa i śledztwa kto kręci Nasze Władze czy Dyrekcja w Katowicach.To jet dopiero ciekawy temat na artykuł prasowy. Pozdrawiam serdecznie io kłaniam sie nisko :o) Iris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 14:08 Mieszkancy zdecyduja o nowych /przedternimowych/ wyborach. Brak gospodarnosci do odpowiedzialnosci. Pojdziemy z takim haslem do wyborow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 15:16 Ta sprawa nie daje mi spokoju.Najlepiej było by gdyby P.Wrona na sesji Rady Miasta Częstochowa w poniedziałek podał się do DYMISJI,a jezeli nie to rada miasta powinna przegłosować wniosek w sprawie REFERENUM wspawie wotum nieufnosci.Najwyższy czas.Gdyby głupota miała skrzydła............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.hcz.com.pl 22.06.05, 08:49 Niechaj ci orędownicy nazwania ronda imieniem prezydenta Reagana czczą jego pamięć w swoich domach, niechaj ustawią im tam ołtarzyki. Rondo winno być nazwane imieniem naszego wieszcza Adama Mickiewicza. Taka nazwa ronda funkcjonuje od niepamietnych czasów , zna ją większość mieszkańców Częstochowy. Pan prezydent Wrona nie ma wiskszych problemów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisimulacha Abdul Jle ma kosztować to posiedzenie Rady ? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 22.06.05, 09:35 panie redaktorze Haładyj, ile nas podtników ta bzdura ma kosztować ? Skoro pan sie dowiedział o czym będzie się mówiło 27 czerwca na posiedzeniu owej "rady" to niech pan sie dowie.Ja proponuję aby tą radę zablokować, rondo Mickiewicza niech się nazywa tak jak sie nazywa a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na remont chodnika pod moim blokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:53 W zamian za Regana w Cęstochowie może nazwą jakąś ulicę w Waszyngtonie np Bierut, Wałęsa lub Wrona ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voovoo Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:02 Wronia jest w mieście Blachownia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:16 Ulica Wronia już jest i to w Częstochowie. To jedna z bocznych uliczek od Marynarskiej w Gnaszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoko Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:28 REDAKCJO PODAJECIE NIESPRAWDZONE INFORMACJE!!!!! POPRAWCIE BŁĄD KTÓRY MOŻE POWODOWAĆ WYPADKI!!! NA RONDZIE "MICKIEWICZA" NIE MA JUŻ ZASADY PRAWEJ DŁONI. przejdzcie i zobaczcie, że usatwione na wlotach są znaki koniec drogi z pierwszeństwem, a pod nim ruch okrężny!!!!! PODAJE NIEPRAWDĘ PISZĄC O ZASADZIE PRAWEJ DŁONI!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
prrywatny Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic 22.06.05, 11:17 Yoko co Ty piszesz.W rondzie obowiązuje nadal reguła prawej ręki, trzeba zachowywać sie jak na zwykłym skrzyżowaniu równorzędnym.Gazeta żadnego błędu nie popełniła, niestety Ty się mylisz.Pierwszeństwo ma kierowca nadjeżdżający z PRAWEJ STRONY.Na przyszłość uważaj bo możesz sobie, lub innym zrobić niezłe kuku. Kierowcy jeżdżą na pamięć i szkło zamiatane jest tam codziennie.Pozdrawiam Prrywatny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redakcja Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.czestochowa.agora.pl 22.06.05, 12:37 Yoko prosimy o powtórne przewertowanie kodesku drogowego, gdyż siadając za kierownicą stwarza poważnie niebezpieczeństwo dla innych użytkowników dróg. Znak koniec drogi z pierwszeństwem przejazdu (INFORMACYJNY!) oznacza bowiem, że... droga straciła pierwszeństwo. Ale nie mówi, kto je ma na najbliższym skrzyżowaniu. Gdy nie ma znaku mówiącego o pierwszweństwie bądź podporządkowaniu, obowiązuje zasada prawej ręki (czyli ogólna zasada ruchu drogowego). Byłoby inaczej, gdyby wraz ze znakiem „ruch okrężny” umieszczony był trójkąt podporządkowania. Umieszczając niniejsze wyjaśnienie redakcja nie zajmuje stanowiska, czy to dobrze czy źle, że na rondzie Mickiewicza obowiązuje inna zasada niż na innych skrzyżowaniach tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:02 Yoko powiedz czym jezdzisz ,bede na Ciebie uwazal na tym rondzie jak sie tam kiedys przypadkiem spotkamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.05, 09:42 Poczytaj sobie kodeks drogowy. Zasada prawej ręki jest WŁĄŚNIE DLATEGO, że jest koniec pierwszeństwa i znak z rondem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mickiewiczowski Tylko RONDO MICKIEWICZA i żadne inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dm19 a nie może zostać po staremu IP: *.trustnet.pl / 83.16.102.* 22.06.05, 12:20 mieszkam w czestochowie od 35 lat, przyjechałem tutaj z koniecpola i jak pamięcią sięgam zawsze było rondo mickiewicza i rondo trzech krzyzy, czy do jasnej cholery, nie może tak zostać, dosyc mam tych kretyńskich pomysłów naszej władzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiaczeq Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.trustnet.pl / 83.16.16.* 22.06.05, 12:16 z tego co mi wiadomo *d*ronald:) był kiepskim prezydentem, takoż i kiepskim aktorem. ale jeśli to sa dwa powody, żeby był patronem kiepskiego ronda:) to ja nie mam nic naprzeciwko:>. poza tym wyprowadzam się do jakiegoś ciekawszego miasta, w którym nie debatuje się o bezsensownych zmianach nazw, ale o tym jak dać ludziom pracę.. no chyba ze w planach jest zatrudnienie szanownych bezrobotnych przy długotrwałej procedurze depatronizacji:) taki mały neologiźmik:) Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic 22.06.05, 13:06 Yoko - nie chciałbym sie spotkac z Toba na tymskrzyzowaniu... Szkoda mi samochodu... Obowiązuje zasada "prawej dłoni" i nie przypominam sobie, aby to było zmieniane... Polecam kodeks drogowy oraz dokładne przyjrzeć się zachowaniu innych kierowców na tym rondzie Co do RONDA to nie wyobrażam sobie innej nazwy jak RONDO im. Adama Mickiewicza... To powazny błąd panie I. Lesnikowski... Proponuje wycofac sie z tego pomysłu - ludzie sie nie wycofaja z tradycyjnego nazewnictwa, a tylko rzadzący narobia sobie brudu przed wyborami... Juz wtopa ze stadionem wystarczy... Nazwe prezydenta Regana moze się pojawić , tak jak proponuje gazeta - "pod sezamem" Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko toż to SKRAJNY debilizm !!!! 22.06.05, 14:43 czy nie ma w naszym mieście ważniejszych rzeczy niż nazwy ulic ?! ...nie chcę się wyrażać na temat inteligencji tego pomysłu, bo pewnie by mnie ciągali po sądach za zniesławienie !!! chcecie uhonorawać Amerykanina - dobrze, ALE Z GŁOWĄ na litość boską !!!! Ludzie MYŚLCIE - to NAPRAWDĘ nie boli !!!! przecież można jego imieniem nazwać jakąś inną ulicę, plac, park, czy cokolwiek, a nie zmieniać coś co jest dobre i utarło się już w pamięci !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubiś Re: toż to SKRAJNY debilizm !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 16:01 Bo w polsce każdy wolny plac czy skwer trzeba od razu oznakować jakimś imieniem . Tak samo jak koty obsikują swoje terytorium . Najzabawniejsza jest nazwa ulicy Wilhelma Orlika Ruckemanna :-) :-) . Dawniej nazywała się Róży Luxemburg , lepiej i krócej ale Róża była beeee :-0 W dodatku prawie nikt nie potrafi tego poprawnie napisać co też daje się we znaki no i trzeba literować . Skrajny debilizm w Polsce będzie jeszcze baaardzo długo . Niestety ..... Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Też mi argumenty! 25.06.05, 20:42 Gość portalu: Kubiś napisał(a): > Najzabawniejsza jest nazwa ulicy Wilhelma Orlika Ruckemanna Co w tym zabawnego? > Dawniej nazywała się Róży Luxemburg , lepiej i krócej ale Róża była beeee :-0 > W dodatku prawie nikt nie potrafi tego poprawnie napisać co też daje się we > znaki no i trzeba literować . To, że ludzie są niedouczeni, jest już ich prywatną sprawą. Ważniejsze jest chyba, kim był patron, niż to, czy jego nazwisko wymawia się łatwiej czy trudniej. Chciałbym zauważyć, że pani Olga Trojak w dzisiejszej "Gazecie" w artykule o placach zabaw popełniła trzy (!) błędy, pisząc nazwę tejże ulicy. Widać cały czas, że oszczędzacie na korekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 16:33 Mnie się nie podoba ulica Lednicka na Lisińcu. Będzie się mylić z istniejącą Legnicką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu A dlaczego niby Mickeiwicz był taki wieki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 16:37 Napisał trochę nudnej poezji, którą ma w dupie 2/3 społeczeństwa. Regan przynajmniej coś zrobił, może dzięki niemu nie wybuchłą wojna atomowa i wy wszyscy jeszcze żyjecie!! Weźcie poważnie pomyślcie czy nie mam racji? Co wam niby daje taka książka Mickiewicza. Mi się nawet do niej zerknąć nie chce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inki Re: A dlaczego niby Mickeiwicz był taki wieki??? IP: *.prenet.pl 22.06.05, 16:45 Będą Cię tego uczyć w czwartej klasie podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: A dlaczego niby Mickeiwicz był taki wieki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 16:58 Nie chce ci się zerknąć bo ty jesteś burak i niedouczony kretyn. Mickiewicz to większa osobistość dla nas Polaków niż sz.p. Regan!! Nie wiedziałem że buraki tak szybko w tym roku urosły ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Dla mnie Mickiewicz jest nikim. Co on niby zrobił? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:05 Parę nudnych książek napisał. Nudnych taka prawda. Tobie chyba wszczepiono ten mit o wielkim Mickiewiczu. Jak byłem w gimnazjum to musiałem pożyczać streszczenie Pana Tadzia bo mnie skręcało jak te bzdury czytałem. Musi mi się to podobać?? Nie musi, ale wy "Wielcy Polacy" odrazu nazwiecie mnie burakiem bo nie szanuję "Wielkiego Wieszcza" który tak naprawdę gó.. dla Polaków zrobił. Chcecie jakiegoś poematu, nie ma problemu, walnę sobie setkę i coś wymyślę. Też się będziecie zachwycać?? "Wódko oj czysto moja..." - mam dalej pisać? Myślę że póki co starczy. Regana szanuję bo być może dzięki niemu istnieje jeszcze życie na tej planecie!! Ale wy wspaniali wierszokleci nawet nie potraficie tego zauwżyć. No bo co to znaczy, że człowiek ocalił świat przed wojną nuklearną?? Pikuś. Wspaniałe wiersze to jest coś!! Byś je sobie chyba w atmosferze czytał!! Nie nawet nie chce mi się już pisać. Jak tego nie pojmujecie to trudno, ja wam tego tłumaczyć nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kałmanawardze Yevg Rabindranath Tagore IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 22.06.05, 17:16 Osobę słynnego wieszcza polskiego Rabindranatha Tagore tiż trzeba uczcić nazywając jego imieniem jakąś uliczkę albo choć placyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:48 Mam takie pytanie, czy to miasto nie ma wiekszych potrzeb? Mam 21 lat i boje się zyc w takim kraju. Naprawde!!! Kpina rządzący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 18:08 panie wrona poraz kolejny sie pan ośmieszył , to tak jakbyśmy mieli mało bohaterów narodowych , trzeba chyba iść po rozum do głowy puk puk w czoło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terenia Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.darkstar.pl 22.06.05, 18:52 Uważam, że nazwy które już istnieją powinny zostać do końca- to jest jak relikt przyrody ,jak dąb "Bartek" , stary rozlatujący się ale taki wyróśł i taki ma zostać. Uważam ,że te nazwy mogą duzo mówić w przyszłości o naszej historii, o tym ,że mamy szacunek do wielkich Polaków. Zmieniać Mickiewicza na Regana to dla mnie jest jak profanacja grobów na cmentarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubiś Do WSZYSTKICH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:17 A JA OBECNĄ ULICĘ JANA PAWŁA DALEJ SOBIE NAZYWAM LENINA . TAK Z PRZYZWYCZAJENIA :-) :-) :-) Proponuję naszej władzy nawać znanymi postaciami np. Piętra w Urzędzie miejskim. Parter np." Parter Kaczyńskiego " Pierwsze piętro np." Piętro Regana " Drugie piętro np. " Rooswelta " Trzecie chyba najwyższe Jana Pawła :-) ..... Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Kasprzyk Beatyfikować Mickiewicza IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.05, 20:52 Trzech Krzyży zostaje, Mickiewicz nie. Wytłumaczenie jest tylko znowu jedno. Ja proponuję beatyfikować Mickiewicza jak będzie miał bł. albo jeszcze lepiej jak św. przed nazwiskiem to sie Pan Tadeusz (niestety W.) na pewno zgodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.21.pl / 213.199.204.* 22.06.05, 22:34 Stanowczo, i zdecydowanie stawiam na Mickiewicza.I nie dlatego, że Mickiewicza cenię wyżej.Po prostu Mickiewicz na tzw inżynierii ruchu się nie znał a na rondach tym bardziej. Po prostu żył w innych czasach.Patrząc więc "z góry"nie zauważy pojazdów jadących od Stradomia w kierunku centrum, które jeśli nikt się nad nimi nie zlituje to mogą stać i stać.Całkiem możliwe że te wszystkie stłuczki i wypadki potraktuje jako wyraz czci potomnych dla swojej osoby.Natomiast z Roeganem może być gorzej,bo ten żył w innych czasach i w kraju gdzie drogi są krwioobiegiem gospodarki.Może się więc się zdenerwować i jeśli ma tam coś do powiedzenia ukarać nas cofając do systemu minionego ż którego wyleźliśmy w dużej mierze dzięki Niemu . Od przyszłych wyborów oczywiście. I druga rzecz w dotychczasowych postach pomijana.Rada Miasta postanowiła w swej "radosnej twórczości" nadać imię Jana Nowaka Jeziorańskiego jakiejś trzeciorzędnej ulicy w kiedrzynie.Jan Nowak Jeziorański to człowiek o zasługach dla Polski tak wielkich że wszystkich porównywalnych z nim można policzyć na palcach jednej ręki.Może więc poczekać aż w mieście powstanie ulica godna człowieka tej klasy? Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic 23.06.05, 06:04 Jest takie zdanie w Krzyżakach - kiedy to Zbyszko został uratowany przez stary zwyczaj zarzucenia nałęczki - jakiś mądry człowiek poproszony o opinię wygłosił ją " stare ludowe obyczaje stają się prawem" - wyglada na to, że pan prezydent i jego rzecznik nie czytują naszej literatury. Można także zacytować stary kultowy już tekst z jakiegoś kabaretu " i komu to, panie przeszkadzało?". Czy w Częstochowie naprawdę nie ma ważniejszych tematów niż narzucanie ludziom zrezygnowanie z wieloletniej tradycji? I tak, mimo, że Pan rzecznik twierdzi, że nie słyszał takiej nazwy (swoja drogą, skąd on się tu wziął - z Księżyca?)ludzie będą używać starej nazwy. Kadencja pana Wrony przeminie, a ludzie i tak będą wiedzieli swoje. Przykładem jest moja dzielnica - pogotowie dawniej mieściło się przy ul. Waszyngtona. Od przynajmniej 20 lat go tam już nie ma, ale wszyscy okoliczni mieszkańcy mówią, że coś jest na pogotowiu, nawet moi synowie i ich rówieśnicy, którzy w tym miejscu pogotowia nie pamiętają. Starzy częstochowianie z uporem na ulicę Świerczewskiego mówili Piłsudskiego i co? Ulica Śląska też znowu jest Śląska. A tabliczka z nazwą - no cóż, będzie sobie stała, tylko szkoda, że nie można inaczej wykorzystać naszych wspólnych przecież pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 10:20 radni ci - precz - co to za bojownik,bohater Polski ten reagan czy jak mu tam ? nazwa ma zostać taka jak wszyscy(? )tak wszyscy częstochowianie chcą - nie grupa idiotów nazywająca się jeszcze radnymi )/ rondo Mickiewicza ma się ostać!! ostać na wieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.prenet.pl / 213.199.243.* 23.06.05, 11:59 Do raka. Cóż z tego, że wszyscy częstochowianie nie chcą zmiany nazw ulic czy ronda! Pan prezydent Wrona zrobi, co zechce, czego dowody mamy nie tylko w tej sprawie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=24870699&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:35 No cóż pracę trzeba szanować. Jak się nie ma co robić w biurze to trzeba sobie znaleźć zajęcie. A my szra hołota za to płacimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bella Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:07 p Lesnikowski co pan bajki opowiada. Jak to rondo nie ma nazwy. Niech pan wstanie z cieplego krzeselka i idzie w aleje , niech pan sie spyta kogos jak dojsc do ronda Mickiewicza -napewno wszyscy panu wskaza droge. Jesli cos nie ma nazwy to znaczy ze nie istnieje a o rondzie wszyscy wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sufler Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 20:06 Rondo "Mickiewicza"i "Trzech Krzyży" - na to tylko będzie zgoda rozsądnej części Rady. Wiem bo podsłuchiwałem jak ustalali. A która to część to zobaczymy w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.05, 09:47 To tak jak mieszkańcy Pustej wciąż ogródki mają "od strony kolejki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Wolski Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.idea.pl 23.06.05, 22:30 Zapewniam że nikt z radnych SLD nie będzie za zmianą zwyczajowej nazwy Ronda Mickiewicza.Przeciwnie-zgłosimy poprawkę do projektu uchwały przedłożonego przez Prezydenta Miasta by rondo formalnie i ostatecznie nazwać Rondem Mickiewicza.Za taką poprawką zagłosują wszyscy radni SLD tzn.13 osób z 28- osobowej Rady Miasta.Więc,niestety jak i w wielu innych bulwersujących sprawach zdani jesteśmy na podobne myślenie co najmniej dwóch radnych prawicy.Liczę że nie wszyscy radni prawicy bezkrytycznie poprą kolejny kontrowersyjny pomysł Prezydenta.P.S forum czytam dość regularnie.Zgadzam się z wieloma krytycznymi uwagami forumowiczów nt naszej Rady Miasta.Lecz b.rzadko właściwym adresatem tych uwag są radni SLD.Z poważaniem Z.Wolski przewodniczący Klubu Radnych SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:37 Wszyscy w tym wątku podnieśli larum w/s zmiany nazwy Ronda Mickiewicza. A czy forumowicze wiedzą, że projekt uchwały mówi jeszcze np. o zmianie nazwy ul.Mireckiego na Ks.Zenona Raczyńskiego - wprawdzie od ul.Okrzei w kierunku północnym, ale na pozostałej części trzeba będzie uporządkować numerację, bo nie może zaczynać się od nr 19. Czy ktoś z tych jajogłowych inicjatorów i pomysłodawców zastanowił się nad kosztami, jakie będą zmuszeni ponieść mieszkańcy całej ulicy - ponad 2500 ludzi. Dowody osobiste, rejestracyjne, legitymacje, prawa jazdy, telekomunikacja, gazownia, zakład energetyczny. A ci, którzy prowadzą działalność gospodarczą dodatkowo oczywiście Urząd Miasta, urząd skarbowy, ZUS, GUS itd, itd. Czy rachunki mamy zanieść Prezydentowi, czy zwróci nam koszty i stracony czas w urzędach. Czy ktoś nie zapomniał w Urzedzie o swojej roli służebnej wobec mieszkańców miasta, bo to chyba urząd dla mieszkańców a nie odwrotnie. Czy ktoś nas, podatników Urzędu pytał o zadanie na temat tej idiotycznej zmiany. Zwykłe ambicyjki narażą tysiące ludzi na tysiące problemów. Przez jeden pomysł,rzucony lekką ręką, bezmyślnie, bez zastanowienia ( z całym szacunkiem dla Ks.Zenona Raczyńskiego - wspaniałego człowieka, duchownego, bardzo lubianego proboszcza i Ks. Kapelana Solidarności). Chciałbym zaapelować w tym miejscu o zdrowy rozsądek. Panie i Panowie Radni. Szanujcie nas - obywateli, mieszkańców miasta i wreszcie waszych wyborców. Szanujcie nasz czas, nasze pieniądze, nasze wspólne tradycje. Józef Mirecki był bojownikiem o wolną i niepodległą POLSKĘ, więziony przez władze Rosji i stracony w Cytadeli w 1907 roku.Włodarze miasta, proszę, skierujcie swoje wysiłki i uwagę na bezrobocie,, ubóstwo i inne powszechnie znane problemy mieszkańców miasta .Mam tylko nadzieję, że z wysokich urzędniczych stołków te problemy widać. Z poważaniem (?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:09 Widzę że Pan Panie Zdzichu, też jest za pomysłem ronda Miciewicza. Z tego co wiem to ono oficjalnie nie ma nazwy, a póki co ta nazwa zwyczajowa pochodzi od pobliskiej ulicy Mickiewicza. Można by je nazwać imieniem większej osobistości. W sumię to cieszę się że w 2002 roku poparłem Pana Wronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:16 Aha jeszcze jedno. Miciewicz ma już swoją ulicę, nie sądzicie że rondo to już przesada. Szpital też jest nazywany imieniem Mickiewicza chociaż z tego co wiem nosi imię dra Biegańskiego, też nie wiem czemu ale... Ale kurcze za dużo tego Mickiewicza. Chyba cała tamta okolica to dzielnica Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Wolski Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.idea.pl 24.06.05, 18:13 Co do proponowanej przez Prezydenta Miasta zmiany nazwy części ul.Mireckiego Klub Radnych SLD podtrzymuje swa wcześniejszą decyzje[zresztą znaną prezydentowi]że jest przeciwny jakimkolwiek zmianom istniejących nazw ulic.A więc i adresów mieszkańców czy podmiotów gospodarczych.Na poniedziałkowej sesji będzie 13 głosów radnych sld przeciw tej zmianie.Lecz finał i tego glosowania zależy od co najmniej dwoch radnych spoza naszego klubu.Z.Wolski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .i. Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 19:39 Brawo zdzichu, widać zabierasz sie do wyborów za rok czy już na jesieni? A w sprawie wronich pomysłów szkoda słów, czs na mądre głosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 21:17 Pod warunkiem, że raczycie przybyć na sesję. Czy Wy jako radni miasta nie macie większych problemów? Marnujecie pieniądze podatników debatując nad BZDURAMI typu zmiana nazwy ulicy. Ruszcie troszkę swoimi główkami i zacznijcie myśleć co zrobić w naszym mieście, żeby było lepiej!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_jaskola Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic 24.06.05, 21:24 Gość portalu: cz-wianin napisał(a): > a czy bedzie ulica WRONIA ?? Kto jest za niech się wpisze na forum ;) Zachowujesz się Pan jednak poniżej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korin Re: Radni zdecydują o nowych nazwach ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 11:14 głupota taka że awaria. radni mają chyba dramat zwojów mózgowych. a tak na marginesie, kiedy się kończy kadencja Wrony? bo juz sie nie mogę doczekac aż studenci i co mądrzejsci zdetronizują tego.... Odpowiedz Link Zgłoś