Dodaj do ulubionych

Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary

IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 25.06.05, 07:35
Urodzilem sie i wychowalem na tej ulicy .
Wyjechalem z Polski w 1981 r.W 1995 odwiedzilem stare katy.Gdy wszedlem na
podworko , zaczalem plakac.Jeszcze gorsza ruina niz jak ja opuscilem.
Kilka miesiecy temu znajoma przeslala mi e-mail ze zdjeciami posesji w ktorej
mieszkalem .Obraz nedzy i rozpaczy.Kocham mimo to ta nedze .Kto chce moze
ja zobaczyc. Z zewnetrz i wewnatrz .Jest to posesja przy sw. Barbary 4.!!!!!
To juz 24 lata !!!!! I nikt nie naprawil nic .!!! Czesc brudu frontowego
budynku pokrywaja watpliwego pochodzenia i autorstwa , szyldy
reklamowe ,rowniez brudne .Zniszczone chodniki , krawezniki i cala otaczajaca
reszta.Przylegly budynek a wlasciwie polruiny sw.Barbary 2 ,w dalszym ciagu
ogrodzone chylacym sie plotem .Czy tego nikt nie widzi???? Jak miastu nie
wstyd?! Ja tak daleko i dalej jest mi wstyd za Was i samego siebie..
Ten dom byl , jak pamietam , wybudowany w 1903 roku .Przekroczyl 100 lat.
Ja prawie 60 i razem mamy wszystkiego po dziurki w nosie .......
Obserwuj wątek
    • Gość: Remo Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 11:19
      Skoro tak nie mozesz patrzec na tą ruinę i masz zal do tego ze "nikt tego nie
      widzi" to sam przeslij pieniadze na remont. Zapewniam Cie ze wielu ludzi
      mieszkających tutaj to widzi i chciałoby temu zaradzic, ale co z tego skoro
      brakuje funduszy. Miasto nie wyłoży kasy, bo to posiadłości prywatne no i koło
      się zamyka. A najłatwiej mówić żeby "ktoś wyremontował bo to obraz nędzy i
      rozpaczy". Pytam: KTO ma to wyremontowac???? Pozdrawiam.
      • Gość: A.Wegrzyn Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 11.07.05, 05:36
        Jak to sobie wyobrazasz "przeslij pieniadze na remont.."?
        Pomysl logicznie zanim cokolwiek napiszesz.
        Wlasciciel tej posesji od dziesiatek lat bierze komorne od ludzi , nie
        inwestujac grosza , a taki sobie jak ja ma przysylac pieniadze na remont?!
        A to niby skad ja mialbym wziasc pieniadze ? Masz kiepskie pomysly Remo.Kolo
        wcale sie nie zamyka , tylko miasto prawdopodobnie czeka az ten i temu podobne ,
        poniekat zabytki legna calkiem w gruzach.Mam jeszcze propozycje .Jezeli to jest
        wlasnosc prywatna to niech wlasciciel tej PRYWATNOSCI wprowadzi sie i pomieszka
        z tymi co tam po malu dogorywaja. Kropka p.Remo.Tudziez pozdrawiam.
    • Gość: Ankade Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 19:21
      Wspomniałeś o budynku przy ul.Barbary 2 - to ja tam mieszkałam od urodzenia.
      Była to m.in. współwłasność mojej Mamy.W latach 60-tych na usilne jej starania
      rozpoczął się tam remont kapitalny. Lokatorzy dostali mieszkania zastępcze -
      wszyscy prócz nas. Jednak remont został przerwany. Jak wiesz była to kamienica
      mająca 2 piętra i poddasze ale panowie od remontu postanowili dobudować 3
      piętro. Nie sprawdziwszy czy wytrzymają to fundamenty. Nie wytrzymały. Budynek
      trzeba było rozebrać obciążywszy jego hipotekę kosztami remontu,
      rozbiórki.Wreszcie budynek wywłaszczono pod Hospicjum a to są jego mury.
      Veritas, który to miał budować nie dokończył a w tej chwili całą posesję
      otrzymała aktem darowizny za 300tys.zł. Jasna Góra. A właściciele otrzymali za
      ten budynek łącznie- wartość domku jednorodzinnego. Dużo?
      Piszesz że właściciele tych kamienic powinni zrobić remont. Pewno tak, ale nie
      wszystkich stać na to. Do niedawna czynsze w tych mieszkaniach były symboliczne.
      Pamiętam, że Mama moja mimo zbieranych czynszów od ok.40 moeszkań 2 sklepów i 2
      warsztatów musiała dokładać aby zapłacić podatek comiesięczny. Dobrze, że
      pracowała i że ze sklepów i warsztatów były dużo wyższe czynsze bo dokładała nie
      dużo. Przez tyle lat domy te były zapuszczone bo właściciele traktowani byli
      gorzej niż lokatorzy. Co z tego, że nie płacili czynszu we własnym domu skoro
      na utrzymanie domu wydawali wiele więcej niż otrzymywali z czynszów.

• Gość: henryczek Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: *.com / 213.199.204.* 27.07.05, 19:50
        czemu przy tym artykule nie ma żadnych zdjęć:/
        • mmaly Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary 28.07.05, 14:07
          No nie wiem.
          Ja się urodziłem w 1972 r i dobrze pamiętam z dzieciństwa to getto, o którym mowa w artykule i które zdaniem artykułu skończyło sie w latach 60tych. Coś tu nie tak.
      • Gość: andrzej Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: 5.6.* / 64.59.144.* 09.08.05, 06:50
        Anka D. Jak wczesniej wspomnialem , mieszkalem pod czwartym .
        Musialem Cie znac......Gdzie teraz mieszkasz?
        To juz tyle lat.........
      • Gość: andrzej Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: 5.6.* / 64.59.144.* 09.08.05, 06:50
        Anka D. Jak wczesniej wspomnialem , mieszkalem pod czwartym .
        Musialem Cie znac......Gdzie teraz mieszkasz?
        To juz tyle lat.........
        • Gość: Ankade Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.06, 21:18
          Przepraszam, ze dopiero teraz odpowiadam ale nie miałam absolutnie dostępu do
          komputera. Mieszkałam najpierw na Parkitce , teraz na Tysiącleciu a niedługo
          przeprowadzę się na Zawodzie. Mieszkałam na Barbary 2 m 6; chodziłam do szkoły
          pods.nr.18 ; rocznik 58. Jeśli odczytasz to odpisz.
          • Gość: A.Wegrzyn Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: *.bchsia.telus.net 19.01.06, 06:52
            Do Ankade.
            Smiem sadzic ze mnie masz na mysli .Jak masz przyjemnosc to kliknij do mnie.To
            jest moj e-mail adres:
            wegrzyn@telus.net
            Pozdrawiam serdecznie AW.
            • Gość: Wlodek Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: *.vf.shawcable.net 23.01.06, 01:41
              A ja smiem sadzidzic, ze byly Twoj szef miasta zalatwilby to o czym piszesz
              latwiej, szybciej i przyjemniej:)))
              Moj jest wlasnie w trakcie porzadkowania centrum i calkiem niezle mu to idzie.
              Z Barbary "korzystalem" kiedy trzeba bylo wedzic zdobyczna padline za
              jaruzelandu. Fachowiec mial firme w drugim podworzu naprzeciwko kosciola sw
              Barbary..
              Pozdrawiam z pn brzegu tut "Warty":)
          • Gość: andrzej Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: *.bchsia.telus.net 04.02.06, 10:32
            Hallo Ankade.
            Czekam na pare slow.
            AW.
    • Gość: xx Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary IP: *.icis.pcz.pl 28.07.05, 14:18
      W tym roku ma sie zaczac remont chodnikow i nawierzchni Sw. Barbary - oprocz
      III Aleji ta wlasnie ulica zostala wybrana w pierwszej kolejnosci.

Jest tez plan rewitalizacji w ktorym ujeta jest ta ulica. Ale to juz dluzsza
      sprawa. Jakos ta ulica nie ma szczescia - taka Wielunska jednak jest inna.

Moze dlatego ze zderzaja sie tam wplywy miasta i JG i jakos obie strony nie
      potrafia sie dogadac ?
    • Gość: I.LEŚNIKOWSKI JEST PROJEKT REMONTU CAŁEJ BARBARY IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 28.07.05, 15:48
      Do tej pory rzeczywiście nikt tego nie widział.
      Ale obecna ekipa dogadała się z kupcami ryneczku na Barbary i postanowiono
      zmienić ten ważny dla miasta fragment - odwiedza go większość przyjeżdżających
      do naszego miasta turystów i pielgrzymów.
      W zaawansowanym stadium tworzenia jest projekt remontu, a właściwie przebudowy
      ulicy Barbary: nawierzchni, układu komunikacyjnego, chodników, parku. Widziałem
      go: tak jak projekt przebudowy III Alei, może się bardzo podobać...

Jeśli nie mieszka Pan w Częstochowie muszę przypomnieć, iż mamy już projekt
      remontu III Alei - jesienią, po szczycie pielgrzymkowym rusza remont.
      W tym ciągu pokazaliśmy także gotowy projekt rewaloryzacji parków
      podjasnogórskich. O ratuszu, odwachu itd. nie muszę mówić, bo zapewne pan
      zauważył.
      Natomiast sprawa elewacji - nawet jeżeli jest to własność prywatna - to sprawa
      właścicieli i myślę, że rozwiąże się sama. Ładne otoczenie - na zasadzie
      domina - pociąga za sobą poprawę pozostałych elementów.

Ireneusz Leśnikowski
      rzecznik prasowy Urządu Miasta Częstochowy
      • Gość: xx Re: JEST PROJEKT REMONTU CAŁEJ BARBARY IP: *.icis.pcz.pl 28.07.05, 18:56
        Dzieki - to dobra wiadomosc, bo rzeczywiscie sw. Barbary jest b. wazna i
        ciekawa ulica, chociaz dotyczhczas nie miala szczescia.
        • Gość: Wlodek Re: JEST PROJEKT REMONTU CAŁEJ BARBARY IP: *.vf.shawcable.net 23.01.06, 01:52

Gość portalu: xx napisał(a):

> Dzieki - to dobra wiadomosc, bo rzeczywiscie sw. Barbary jest b. wazna i
          > ciekawa ulica, chociaz dotyczhczas nie miala szczescia.

Pozwole sie nie zgodzic.
          Miala! Kamienice to faktycznie fatalna sprawa... Ktos pisal o czynszach.
          Moim zdaniem tylko iluzjonista, albo producent pieniedzy moglby z czynszow za
          komuny i dzisiaj tez przeprowadzac remonty kamienic.
          Mimo, ze ciut daleko, ale mam lekkie "wju" temacie.

A co do tego szczesliwszego kawalka, to szanowny xx-ie zauwaz, ze jak do
          zeszlego roku bylo, to te wszystkie piekne stare drzewa OCALALY.
          I to jest nietypowe dla Cz-wy...
          Co starsi czestochowianie pamietaja Wolnosci, Kosciuszki, Plac Bieganskiego i
          in ulice pelne zieleni i starych drzew.
          Kazdy z tych kasztanow z Barbary powinien byc wpisany do rejestru zabytkow
          przyrody.
          Podobnie jak deby przy szkole nr 22 przy Zabiej na Zawodziu lacznie z resztka
          parku.
      • Gość: A.Wegrzyn Kanada Re: JEST PROJEKT REMONTU CAŁEJ BARBARY IP: 5.6.* / 64.59.144.* 09.08.05, 07:04
        Dziekuje Panu za pokrzepiajace informacje.
        Pozdrawiam serdecznie. AW.
      • Gość: David W sprawie przebudowy ul. św. Barbary. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 17:50
        Ulica św. Barbary powinna pozostać w takim rozkładzie jak jest obecnie, tylko ją
        wybrukować, porobić trawniki i parkingi. Jeżeli zmienią ruch samochodowy tak jak
        w alejach jest obecnie to te domy tego nie wytrzymają i będzie groziło to
        zawaleniu. I hałas w domu będzie nie do zniesienia od tych samochodów. Dlatego
        powinno pozostać tak jak jest. Kramy nikomu nie przeszkadzają stanowią tutaj
        fundament tej ulicy i ładnie wyglądają, nie widzę powodu na ich przenoszenie.
        • Gość: xx Re: W sprawie przebudowy ul. św. Barbary. IP: *.icis.pcz.pl 16.08.06, 19:10
          I tak wlasnie bedzie - nie wiem czy to rozwiazanie optymalne, ale tak wlasnie
          zostanie po przebudowie.
    • babeczkaa Re: Małe Aleje - portret ulicy św. Barbary 09.08.05, 08:39
      bardzo lubie czytać każdy kolejny odcinek z serii "Portrety ulic" , czekam na następne,pozdrawiam
      B.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka