Dodaj do ulubionych

Pomóżcie z Urzedem Skarbowym

IP: 212.87.241.* 05.07.05, 13:14
Przyszło mi diś wezwanie do urzędu skarbowego myślę że to w sprawie spóżnienia się z pitem o 1 dzień. doradźcie mi jak i czym się tłómaczyc.Niebyło mnie w częstochowie ponad miesiąc i z tad te spóźnienie,PORADZCIE CO ZROBIĆ bo słyszałem że kary walą ostre.a ja jestem bezrobotny
Obserwuj wątek
    • ulisses_czwa Re: Pomóżcie z Urzedem Skarbowym 05.07.05, 13:25
      Ciekawe... bezrobotny i sie spóźnił ze złożeniem pit'u?? A miesiąc nie było w Czestochowie?? Praca w Anglii?? Heh... Miałes na to kolego sporo czasu... Co moge doradzić?? Wystap z umotywowanym pismem do Naczelnika US w tej sprawie - to od niego zalezy co zrobi z tym "fantem"... Poza tym 1 dzień to nie duzo... On rozstrzygnie...
    • marrgollcia Re: Pomóżcie z Urzedem Skarbowym 05.07.05, 13:28
      Nie sądzę, aby jednodniowe spóźnienie mogło być powodem wezwania. Chyba, że
      chcą Ci pogrozić palcem i zwrócić uwagę, żebyś pilnował terminów, ale to by
      znaczyło, że nie mają innych, poważniejszych spraw. Miałam wiele spóźnień,
      błędów, korekt. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z karą. Jeśli się spóźniłeś, to
      znaczy, że dopiero teraz zajęli się Twoją sprawą. Im później składasz, tym
      później rozpatrują. Sądzę, że zrobiłeś jakiś błąd, czegoś nie wpisałeś złe
      dane, lub jest jakiś inny błąd. Najczęściej wystarczy poprawić treść i postawić
      przy tym parafkę. Jeśli rzeczywiście sprawa dotyczy spóźnienia (szczerze
      wątpię) to zapewne skończy się na złożeniu pisemnego wyjaśnienia. Powód nie ma
      znaczenia. Nie chodzi o to czy oni uwierzą i wybaczą, a o to by im wszystko
      grało w "papierach". Nie obawiaj się urzędników. To tacy sami ludzie, którym
      przyszło pracować w tej uciążliwej instytucji. Jeśli nie popełniłeś
      przestępstwa, a jedynie coś zaniedbałeś, to nie masz się czego obawiać. Odwagi.
      Pozdrowienia
    • segel Re: Pomóżcie z Urzedem Skarbowym 05.07.05, 13:43
      Proponuję w terminie, na jaki jest wystawione wezwanie zgłosić się z podaniem o
      odstąpienie od ukarania, wyjaśnić, że jest się biednym bezrobotnym, że już
      nigdy więcej się nie popełni takiego przestępstwa itp. jak najbardziej
      grzecznie i uniżenie.
      Mówię z własnego doświadczenia, spóźniliśmy sie kiedyś z PIT-em, który zresztą
      opiewał na O zł. Wezwanie, jakie przyszło mężowi, nie wspominało tylko o Sądzie
      Ostatecznym, ale radziliśmy już, żeby zabrał szczoteczke do zębów i pożegnał
      się z rodziną.
      Podanie napisane w stylu uniżonym pomogło, pani się usmiechnęła i stwierdziła,
      że petent przyszedł przygotowany.
      Sposób wypróbowany, może poskutkuje.
      • Gość: ............ Re: Pomóżcie z Urzedem Skarbowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:30
        No proszę, bezrobotny w Anglii, pewnie ma się dobrze, i wali w porty , że go
        mogą namierzyć i odebrać mu "jedyne żródło utrzymania"... TO JEST POLSKA
        WŁAŚNIE". SKANDAL??? A kto się tym przejmuje ???
    • Gość: Ruda Re: Pomóżcie z Urzedem Skarbowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 19:16
      Najpierw skorzystaj ze słownika
      • facia Re: Pomóżcie z Urzedem Skarbowym 05.07.05, 21:15
        No naprawde jaka tyz jestes madra i bezbledna.Zamiast pomoc dajesz rady.Jesli
        juz to moglas napisac :"najpierw skorzystaj ze slownika ,gdy bedziesz pisal do
        Urzedu Skarbowego".A ty od razu jak nauczycielka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka