aron2004 05.07.05, 14:41 mam do Was prośbę - co można zwiedzić w Częstochowie oprócz Jasnej Góry i Olsztyna bo to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rakowiak Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:02 Polecam Stary Raków Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: co zwiedzić w Częstochowie 05.07.05, 15:06 muzeum zapałek na ogrodowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczęki Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.107.inds.pl 05.07.05, 15:23 Na rakowie jest skansen/muzeum archeologiczny na prawdę godne zwiedzenia. Znajdzie się tam szczątki przodków, stare sztućce, naczynia przybory codziennego użytki i wiel wiele innych, a jak ci się uda to nawet będzie możliwość polepienia gliny. Wszystko jest originalne wykopane w okolicy tegoż muzeum podczas budowy ulicy w tamtym rejonie. W ratuszu miejskim działa muzeum, więc coś tam jest do zwiedzenia. Jak interesujesz się fotografią infrastruktury miejskiej, to polecam ulicę 7 Kamienic (ładne odrestaurowane) i Ulicę Krakowską, stare niezadbane kamienice. Są w centrum miasta, do każdej można łatwo i szybko dotrzeć z głównych Alei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 17:54 Trza się zapisać do kolejki, bo tłumy napierają jak w muzeum w Kairze...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:19 skansen archeologiczny w rok po remoncie wygląda fatalnie -wysmarowany spreyami zniszczona część płotu rozbita szyba z elewacji przy wejściu kompromitacja dla pracowników i miasta ps obiekt chroni firma Candidus he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:16 W Częstochowie można zwiedzić wielkie ilości śmieci i spotkania społeczności menelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beta Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:56 Okolice Mirowa, skałki nad Wartą Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy Re: co zwiedzić w Częstochowie 05.07.05, 18:06 ... koniecznie cmentarz żydowski pozdrawiam pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornik Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.czestochowa.agora.pl 05.07.05, 18:56 Jedyny w Europie zadaszony rezerwat archeologiczny na cmentarzysku kultury łużyckiej. Na prawde warto tam pójść. Pawilon na rogu al. Poloju i Łukasińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.icis.pcz.pl 05.07.05, 19:16 Wspaniale witraze w Kosciele na Ostatnim Groszu - prawdziwe arcydziela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.icis.pcz.pl 05.07.05, 19:19 Muzeum Wyobrazni Tomasza Setowskiego - tylko trzeba sie umowic wczesniej telefonicznie. Jak bedzie wszystko OK z Zagroda Wloscianska, to od 15 lipca ma byc tam otwarta wystawa prac Nikifora. U Musiorskiego jest unikalna kolekcja karet, ale zwiedza sie za zgoda wlasciciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:08 Ulice Sobieskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.icis.pcz.pl 05.07.05, 20:12 Widac ze nie bez przyczyny milicjanci w PRL zwracali sie do innych per Obywatelu. To mialo swoje glebokie uzasadnienie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryczek Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.com / 213.199.204.* 05.07.05, 21:16 hmmm,co jest takiego na sobieskiego:|? Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: co zwiedzić w Częstochowie 05.07.05, 22:09 Na Sobieskiego: nietypowy budynek USC, plac Pamięci Narodowej i - na rogu z al. Wolności - Dom Księcia. Ale to nie jest najciekawsza ulica. Oprócz wspomnianych wyżej obiektów polecam przejść się tymi wąskimi podupadłymi uliczkami na Starym Mieście. Jeśli ktoś jest perwersyjnym estetą, są to miejsca w sam raz dla niego. A jeśli szuka mocnych doznań, niech wybierze się tam po zmierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: co zwiedzić w Częstochowie 05.07.05, 22:17 tomqpl napisał: > przejść się tymi wąskimi podupadłymi uliczkami na Starym Mieście. Jeśli ktoś > jest perwersyjnym estetą, są to miejsca w sam raz dla niego. A jeśli szuka > mocnych doznań, niech wybierze się tam po zmierzchu. Xx sie przechadzal tam po zmierzchu. I na FCz o zadnych "mocnych doznaniach" nam tu nie pisal. Spoko bylo, i chyba bywa, bo Xx rowniez chyba, kontynuuje swe czestochowskie spacery po magicznych miejscach Czestochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia z bravo Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:27 > jest perwersyjnym estetą, są to miejsca w sam raz dla niego. A jeśli szuk > a > > mocnych doznań, niech wybierze się tam po zmierzchu. po zmierzchu a i za dnia polecam (omijac z daleka) okolice ulic malej, krakowskiej, ogrodowej i ich okolice!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:35 Tak, to wspaniała dzielnica, a tak szczerze mówiąc w Częstochowie nie ma starego miasta z prawdziwego zdarzenia, byłem dzisiaj w Krakowie, więc mam świeże porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: co zwiedzić w Częstochowie 05.07.05, 23:11 Gość portalu: X napisał(a): > Tak, to wspaniała dzielnica, a tak szczerze mówiąc w Częstochowie nie ma > starego miasta z prawdziwego zdarzenia, byłem dzisiaj w Krakowie, więc mam > świeże porównanie. Krakow kladzie na nogi turystow, zwlaszcza tych z kontynentu amerykanskiego. Nie tak dawno (raz to kolejny) NYTimes pisal o Krakowie jako perle Europy, podbijajac czeska Prage. ale teraz kilka innych drozek, jak przewodnik, bo zaopatrzony artykulem na zwiedzanie Czestochowy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=22894464&v=2&s=0 miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,2779971.html (dowiem sie czy sie nie dowiem: ta wystawa jest stala, tymczasowa? a na internecie mozna ja bedzie zobaczyc?) miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,2661617.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=19310163 jest oczywiscie wiecej do zobaczenia licze na forumowiczow: Czestochowa (to takie miasto, ktore nie istnieje, czesto sie chowa- wiec nalezy je odkryc wlasnie wtedy gdy nie jest u k r y t e . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_r Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.21.pl / 213.199.204.* 06.07.05, 14:27 Dodam do wypowiedzi przedmówczyni historyjkę :) Kiedyś w okolicach ul. Ogrodowej, będąc na rowerze, szukałem ul. Stawowej i ul. Małej. Pytam się dwu chłopaków o ulice i pokierowanie mnie. Oni oczywiście odpowiedzieli, ale też zagadnęli czy nie boję się jeździć rowerem w tej okolicy, zasugerowali możliwość "pożyczenia" przez kogoś i się pośmiali :) Dodali jeszcze, że gdybym chciał, nie daj Boże, zostawić rower na chwilę to lepiej żebym go przyspawał niż przypinał tym, co mam :D Nie było na szczęście tak źle, bo rower zostawiłem na kilka minut i o dziwi nic się nie stało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.d4.club-internet.fr 05.07.05, 23:22 Witam! Kolejna atrakcja Czestochowy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=26076266 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: co zwiedzić w Częstochowie IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 09:10 Zwiedzania zaniedbanych ulic w okolicy Krakowskiej nie polecam , ponieważ jest to dzielnica kryminalistów , gdzie szerzy sie alkoholizm i patologia. A co do Sobieskiego to daję link : miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,2142081.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z Pajęczna Dworzec PKS IP: 217.5.196.* 06.07.05, 09:56 Interesujący obiekt z ciekawymi ludźmi w środku. Aromat zapamiętasz na długo. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wędrowiczek Melanż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:07 Ja zazwyczaj po dobrym tofanie z moim ziomalem wedrujemy po tysiacu, ile ciekawych miejsc mozna odkryc. Robimy to juz chyba 5 rok i nadal znajdujemy cos fajnego, ale mowie trzeba miec tofana. Odpowiedz Link Zgłoś