Dodaj do ulubionych

Wykopaliska w Opatowie

IP: *.111.inds.pl 15.07.05, 22:48
Może gdyby archeolodzy spali na tych gruntach w namiotach to "poszukiwacze"
dali by sobie spokój z grabieżami.
Obserwuj wątek
    • Gość: niekompetencja... Re: Wykopaliska w Opatowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 11:43
      Ciekawe po co im były popielnice w 4 wieku pne jak tyton przywieziono do europy po 1500 roku NE :D:D:D
      • redakcja_czestochowa Re: Wykopaliska w Opatowie 17.07.05, 11:51
        Popielnice służyły do chowania zmarłych, których szczątki palono. Tak było w
        wielu kulturach, a kształt popielnic pozwala nawet określić kim byli ci ludzie.
        Pozdrawiamy
        • storima Re: Wykopaliska w Opatowie 17.07.05, 14:20
          Wspaniale!!! Nareszcie ruszyly zapomniane badania.
          Swietne fotki.
          Czekamy na dalsze wiesci w miare rozwijania sie tego archeologicznego watku
          na opatowskich polach.

Pozdrawiam
        • Gość: xx Re: Wykopaliska w Opatowie IP: *.icis.pcz.pl 17.07.05, 15:12
          A gdzie jest Opatow ?

Ja nie mam pojecia.
          • pierwszy Re: Wykopaliska w Opatowie 17.07.05, 15:15
            wystarczy troszkę ruszyć głową i palcami po klawiaturze i sam się znajdzie...

pierwszy
            • Gość: xx Re: Wykopaliska w Opatowie IP: *.icis.pcz.pl 17.07.05, 15:17
              Jasne ze mozna :)) Ale w koncu moze ktos podpowie jak tam dojechac - ktos kto
              byl tam na przyklad. Zawsze taka rada jest duzo cenniejsza niz to co mozna
              znalezc na necie.

• Gość: xx Re: Wykopaliska w Opatowie IP: *.icis.pcz.pl 17.07.05, 15:19
              P.S.

Tym bardziej ze Opatowow jest sporo - jeden w Kieleckim to wiem - ale chyba to
              nie o niego chodzi, bo to daleko.
              • pierwszy Re: Wykopaliska w Opatowie 17.07.05, 15:26
                wrzuć Opatów na www.pilot.pl i sprawa się wyjaśni...

pierwszy
                • storima Re: Wykopaliska w Opatowie 17.07.05, 15:44
                  Akurat w tym przypadku, odnalezienie naszego Opatowa, nie jest takie proste, ale
                  podaje:

www.gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=213&id=4918
                  Pozdrawiam
                  • storima Re: Wykopaliska w Opatowie 17.07.05, 15:48
                    Oraz:

www.bip.opatow.akcessnet.net/index.php?idg=1&id=1&x=1
                    • Gość: xx Re: Wykopaliska w Opatowie IP: *.icis.pcz.pl 17.07.05, 16:54
                      Dzieki.

• Gość: zbyszek Re: Wykopaliska w Opatowie IP: *.dyn.optonline.net 17.07.05, 20:28
                        Mysle, ze w tamtych stronach, mozna znalezc wiecej takich miejsc. Pamietam jak
                        w latach 60-tych na wzniesieniu za Kamykiem w strone Lobodna, kopano gline.
                        Krotki czas kopano, na wyroby garncarskie. Byl to nieuzytek na polu Szaflika,
                        naprzeciw starego kamieniolomu. Pewnego dnia, poszedlem po szkole obejzec to
                        miejsce, i znalazlem skamieline, ludzaco podobna do ludzkiej czaszki. Wzialem
                        do domu, by w wolnym czasie dostarczyc ta bryle do czestochowskiego muzeum, ale
                        nastepnego dnia czaszka kamienna zniknela z miejsca na moim podworku, gdzie ja
                        zostawilem. Mysle, ze moja babcia, albo mama, zabrala, i by nie profanowac
                        ludzkich zwlok, gdzies zakopala. Do dzis nie daje mi spokoju, dlaczego tak
                        szybko zakonczono wybieranie gliny w tym miejscu. Moze ktos inny znalazl cos
                        wiecej i z obawy o rozglos, lub profanacje miejsca, lub obawa o interes
                        p.M.Szaflika, zaprzestano wydobycia glinki do wyrobow garncarskich. Oficjalnym
                        powodem byla slaba jakosc surowca. Musi cos w tym byc, bo niby dlaczego obok
                        stal drewniany, wielki krzyz. A straszne basnie opowiadali starzy o tych
                        miejscach, ze w dzien balem sie tam chidzic.
                      • storima Re: Wykopaliska w Opatowie 17.07.05, 20:37
                        Nie ma za co.

Sam pisze podobne wpisy gdy ktos czegos szuka poprzez FCz zamiast siegnac na google.

Tym razem bylo prawdziwie trudno, tak 'blyskiem' odnalezc czestochowski Opatow.

Szkoda, ze nie spotkalismy sie.

Ale kiedys nadrobimy.

Serdecznie
                        • pierwszy A'propos Opatowa 17.07.05, 21:42
                          a jednak znaleźć ten Opatów nie jest trudno. Tym bardziej, że podałem iksowi
                          stronę gdzie szukać. Po wpisaniu Opatowa na www.pilot.pl wyskakuja trzy, z tego
                          tylko jeden w województwie śląskim, powiecie kłobuckim... drugi w Wielkopolsce,
                          trzeci najbardziej znany w świętokrzyskim...

trzeba chcieć...
                          pierwszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka