Dodaj do ulubionych

Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych

IP: *.pl / *.sfc.pl 18.07.05, 21:22
Autor trochę źle szuka, pod Tesci jest mnóstwo miejsc parkingowych dla
niepełnosprawnych, tylko jakiś '...' wyznaczył je w jednej alejce, czyli
niepełnosprawny musi sporo sie nachodzić. I dlatego ludzie zajmują tam
miejsca, to samo dotyczy miejsc dla osób z dziećmi (a jeżdżę z dziećmi i nie
raz widziałem autko ze znaczkiem na miejscu dla rodzin z dziećmi). Sam zajmuję
tam miejsca (i tylko pod Tesco), ale zawsze te daleko, dla niepełnosprawnych
powinny być wyznaczone po dwa najbliższe sklepowi. Bo jeśli niepełnosprawny
musi tyle iść, bo miejsca są wyznaczone, to już mu wszystko jedno gdzie
zaparkuje. Swoją drogą są niepełnosprawni i 'niepełnosprawni' - bolaczka
naszego systemu rentowego.
Obserwuj wątek
    • Gość: dziewcynka Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.111.inds.pl 18.07.05, 21:42
      Co ty za dyrdymaly piszesz ,,Luki" i pod Realem i pod Tesco jest tyle samo
      miejsc !! Wiec palancie jak nie wiesh to lepiej nie pisz tu nic !!!
      • Gość: luki Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.pl / *.sfc.pl 19.07.05, 20:57
        Te dziewcynak - chyba naprawdę nie wiesz co znaczy dla niepełnosprawnego iść z
        końca parkingu pod Tesco bo tam jest koperta do wejścia, przyjrzyj się dokładnie
        i dopiero pisz. Markety powinny wyznaczyć miejsca na początku każdej alejki, a
        nie jedną alejkę. Ja piętnuję błędność niektórych decyzji.
    • Gość: here_i_am Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.107.inds.pl 18.07.05, 22:06
      cóż ludzie poprostu nie wiedzą co to znaczy być niepełnosprawnym, mają takie
      banalne problemiki w swoich słodkich domkach, że co im zależy stanąć bmą pod
      drzwiami marketu. ja wiem co oznacza przejść pare kroków dla osoby
      niepelnosprawnej i nigdy nie zaparkuje na jej miejscu. ale burak zawsze
      pozostanie burakiem.
      • Gość: barszcz Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 22:23
        dokładnie popieram- dużo jeżdżę autem ale na koperty nigdy nie wieżdżam. A
        swoją drogą to może panowie ze straży miejskiej zajmą się problemem- kilka
        blokad nie zaszkodzi a i pieniedzy przybędzie. Nasze społeczeństwo jest takie ,
        że jak nie dostanie po głowie to się nie nauczy"Mądry Polak po szkodzie" :-)))))
        • morning.calm Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych 18.07.05, 22:31
          Mnie natomiast podoba sie niesamowicie tabliczka przy miejscach wyznaczonych na
          parkingu Makro. Jest tam napisane "Zabrales mi miejsce, zabierz tez moje
          kalectwo" lub cos w ten desen, dokladnie nie pamietam. Mnie to akurat daje do
          myslenia, ale pewnie burakom, ktorzy "powiedzmy sa niewidomi" nie przeszkadza.

pzdr
          J.M.C.
    • Gość: ble,ble Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 23:11
      70% samochodów parkujących na miejscach dla inwalidów mają rejestracje SKL,
      SCZ, SMY co oznacza, że wieśniaki nie znają się na przepisach.
      • Gość: blllll Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.crowley.pl 19.07.05, 15:59
        A 99% ma SC buraku z miasta.
        • Gość: BINGO Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: 80.51.236.* 20.07.05, 11:31
          Gość portalu: blllll napisał(a):

> A 99% ma SC buraku z miasta.

Powyższy post temu "burokowi" wszystko tłumaczy, Kałmukowi zapewne z wielkiego
          miasta pod tytułem "Pcim Dolny" !!
      • Gość: BINGO Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: 80.51.236.* 20.07.05, 11:30
        Gość portalu: ble,ble napisał(a):

> 70% samochodów parkujących na miejscach dla inwalidów mają rejestracje SKL,
        > SCZ, SMY co oznacza, że wieśniaki nie znają się na przepisach.

70% podzielić na 3 = 23.3333333 /mam tu na myśli 3 rej. SKL,SCZ,SMY/ i rozumuję
        to tak, ze 23.33333 to w/w 3 rejestracje !!
        a te brakujące 30% z 70%, to są te "buroki" posiadające rejestracje SC .... !!!!!!
    • dudi_82 Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych 19.07.05, 08:35
      Cóż ... oczywiście straż albo policja powinna się tym zająć. Szkoda tylko że
      policja powie że ich to nie interesuje bo parkingi są drogami prywatnymi
      należącymi do supermarketów, a parkingowi w supermarketach, jak pokazuje ten
      artykuł, z problemem sobie nie radzą.
      A palant, który „nie będzie żony wysyłał na zakupu z końca parkingu” może niech
      idzie z nią i do samochodu podjedzie wózkiem, kto mu każe to dźwigać. Poza tym
      do cholery ... lepiej żeby Twoja żona przeszła z zakupami cały parking czy
      osoba, która ledwo co chodzi???? Gratuluje wyobraźni temu panu ... wróć ... temu
      burakowi.
      Ale miejsca dla niepełnosprawnych to nie jedyny problem. Często robię zakupy w
      Realu i tam, samochody stają nawet tuż przy wejściach, na drogach pożarowych.
      Nie dość że w razie pożaru będzie problem, to jeszcze blokują wyjazd z parkingu.
      No ale on przyjechał bmką ze swoją laską w przykrótkiej spódniczce (a raczej jej
      resztkach) i nie będzie przecież chodził po parkingu z nią bo to hańba.
      Kolejnym problemem jest bankomat pod bankiem na Kościuszki. Codziennie tamtędy
      przejeżdżam i na palcach jednej ręki mogę policzyć dni, w których auta nie
      parkowały na poboczu przy tym bankomacie. Znak zakaz zatrzymywania i postoju
      stoi jak byk, no ale jak trzeba kasę wyciągnąć to się włącza awaryjne i idzie do
      bankomatu z przekonaniem, że „tak mi wolno”. Nie dalej jak rok temu, jakiś
      palant tak tam zaparkował, że nie mogły przejechać tramwaje i stały 3 jeden za
      drugim więc auto musiało stać dobre kilkanaście minut. Mam nadzieje, że go
      pasażerowie tramwajów zlinczowali jak się już pojawił.
      Głupota, pośpiech, egoizm, brak wyobraźni ... można długo wymieniać cechy
      Częstochowskich kierowców. Szczególnie te cechy widać właśnie w trakcie jak parkują.
    • Gość: lopez Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:46
      A gdyby tak robić zdjęcia, chociażby aparatem 'z komórki', wszystkim tym
      samochodom stojącym na miejscach dla niepełnosprawnych, na ścieżkach rowerowych,
      blokującym chodniki i umieszczać je na stronie internetowej z odpowiednią
      adnotacją albo wysyłać na konto policji. Coś jak akcja obywatelska połączona z
      zawiadomieniem o przestępstwie. Jeśli nawet policja nie zrobiłaby by z tego
      użytku to może duża ilość 'materiału' zawalającego im konta zmusiłaby ich do
      jakiejś reakcji?

Pozdrawiam,
      • Gość: sssss Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:36
        a czy wiesz ?, że to akcja obywatelska! i policja i prokuratura,sąd! musi ją
        rozpatrzyć! Na tej zasadzie pracują "pracownicy" UM czyli niepotrzebna straż
        miejska !? / wymądrzając się /przez własna durnotę i dla animuszu/ ,iż są
        funkcjonariuszmi państwowymi! No h..... jak to jest z tym twoim zakłamaniem.
        Ustawa interpretowana na twojej organizacji potrzeby?
        • Gość: lopez Re: Nie zajmuj kopert dla niepełnosprawnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 11:42
          Nie do końca rozumiem Twoich zarzutów. Skoro uważasz, że straż miejska jest
          niepotrzebna i jedynie wykorzystuje status 'funkcjonariuszy państwowych' to
          właśnie w ten sposób mają okazję udowodnić, że jednak są pożyteczni. Co do
          policji i sądów to przecież od tego właśnie są. Pamiętaj, że oni pracują dla nas
          i za nasze pieniądze. Chciałbym wiedzieć, że nie idą one na marne. Problem
          istnieje i należy zwrócić uwagę innych na niego tak, aby zaczęli traktować go
          jako zło, a nie jako rzecz powszechną i normalną. Przede wszystkim powinno to
          dotyczyć właśnie odpowiednich "służb", niech wiedzą, że skoro ludzie zwracają im
          na coś uwagę, to mogą być z tego kiedyś rozliczeni.
          Co do 'mojej' organizacji to rzeczywiście będę musiał sprawdzić, czy aby mnie do
          jakieś nie zapisano ;)

Pozdrawiam,
    • Gość: Zenek Uprawnienia do miejsca dla niepełnosprawnych IP: 213.17.181.* 19.07.05, 12:15
      Z przykrością stwierdzam, że autor nie ma zielonego pojęcia o aktualnych
      przepisach regulujących prawo do zajmowania miejsca dla niepełnosprawnych.
      Do zajęcia takiego miejsca nie uprawnia żaden "znaczek", jak pisze autor.
      Po wejściu do UE jedynym dokumentem uprawniającym do parkowania na takich
      miejscach jesy europejska karta parkingowa osoby niepełnosprawnej.
      Kartę tę wydają odpowiednie placówki na podstwaie orzerzenia komisji lekarskiej
      po uprzednim pobraniu opłaty 25 PLN. Karta jest imienna ze zdjęciem.
      Jest przypisana do osoby a nie do samochodu.
      A poza tym to autor generalnie ma rację.
      W Warszawie też mało kiedy miejsca dla niepełnosprawnych są wolne.
      Pozdrawiam,Zenek.
    • Gość: Jacek Re: Policja i Straż Miejska do roboty!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:40
      Na życzenie właściciela parkingu policja i straż miejska mają obowiązek karać
      kierowców łamiących przepisy o ruchu drogowym. Z komentowanego artykułu wynika,
      że policja o tym wie, ale straż miejska już nie!!! Nie znają polskiego prawa,
      więc powinien ich upomnieć Prezydent Miasta. I zobowiązać do natychmiastowej(!)
      reakcji, bo niepełnosprawni są słabszą stroną w tym sporze. W mieście jest dużo
      niepełnosprawnych, dlatego w imieniu tych anonimowych, pokrzywdzonych przez los
      ludzi proszę policję i straż miejską: Bądźcie ludźmi honoru i chociaż tu zróbcie
      szybko porządek. Służycie społeczeństwu, a nie odwrotnie!!!!!!!!!!! Czy jest w
      naszym mieście choć jeden prawdziwy szeryf????????????
      • Gość: Wlodek Re: Policja i Straż Miejska do roboty!!!!!!!!!!!! IP: *.vf.shawcable.net 20.07.05, 04:49
        Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Na życzenie właściciela parkingu policja i straż miejska mają obowiązek karać
        > kierowców łamiących przepisy o ruchu drogowym.

A czemu na zyczenie wlasciciela?
        Oni powinni dzialac "z urzedu". Wlepiac mandaty i wolac holownika wlokacego
        auto na platny miejski parking. I to wszystko.
        Powinno wystarczyc zgloszenie zainteresowanego. Czyli takze twoje.
    • Gość: Jacek Re: Apel do Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:47
      Policja i Straż Miejska wielokrotnie już ignorowały podobne apele. Ta sprawa
      jest ewidentna, więc w imieniu społeczeństwa Częstochowy wyegzekwujcie od nich
      na swoich łamach sumienną pracę, której efektem będzie natychmiastowe(!)
      "uwolnienie" kopert dla niepełnosprawnych. Będą gadać, że się nie da. Guzik nas
      to obchodzi, niech się wezmą do roboty, albo zmienią zawód. W tych służbach
      powinni pracować ludzie, którzy wiedzą "jak to się robi skutecznie".
    • Gość: Jacek Re: Apel do Prezydenta Miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:50
      Podległa Panu Straż Miejska nic nie robi w sprawie nieuprawnionego parkowania w
      miejscach przeznaczonych dla niepełnosprawnych. Proszę o natychmiastową
      skuteczną reakcję! Wierzę, że nie trzeba uzasadniać mojego apelu.
    • Gość: Jacek Re: Apel do szefa częstochowskiej policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:52
      Podlegli Panu funkcjonariusze nic nie robią w sprawie nieuprawnionego parkowania
      w miejscach przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych. Ponieważ należy to do
      Pana obowiązków, proszę o natychmiastową skuteczną reakcję!
      • Gość: teżzainteresowany Re: Apel do szefa częstochowskiej policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:11
        oj cosik mi sie wydaje ,iż sa to kompetencje bardziej p.prezydenta i jemu
        podległych pracowników - czyli straży miejskiej! /
        - ale jak kiedyś jeden z forum.zauważył to nieroby!których org. nalezy
        zlikwidować!
        - to może rzecznik p.insp.(?)Lazar czyta te posty i da cynk komendantowi
        Policji w Cz-wie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka