Dodaj do ulubionych

Częstochowa...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 10:04
hmm...tak dla odmiany....Co Wam sie najbardziej podoba w Częstochowie?
mnie alejki;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Rakowiak Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 10:19
      Mnie stary Raków
      • taniarada Re: Częstochowa... 10.03.17, 13:46
        A mnie nie.
    • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 24.07.05, 11:39
      Częstochowa ma wiele ciekawych "zakamarków" i to one mi się właśnie podobają :-)
      Myślałem kiedyś nad otwarciem portalu właśnie z takimi ciekawymi zakątkami Czwy,
      takich zapomnianych :-)

---------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 11:59
        Ja też myślę o czymś takim ..... dokumntacja fotograficzna już jest :)))
        • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:21
          no to zrobcie taka stronke bedzie full wypas;)
          • Gość: koko Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:51
            mnie się podoba ul.Syrokomli na Rakowie, mam w swoim zbiorze bardzo ładne zdjęcie tej ulicy zrobione jesienią
            • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 16:07
              Towiańskiego też fajna ..... moja ciotka była kupę lat kierowniczką tej apteki
              co tam jest ..... jako łebek często tam łaziłem :))) Fotki Towiańskiego już
              są ..... Syrokomli muszę też kiedyś obadac :))
              • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 16:07
                A tak w ogóle znacie jeszcze jakieś fajne zadupia w cz-wie????? :))
                • Gość: ratko Re: Częstochowa... IP: *.ipt.aol.com 24.07.05, 18:38
                  ruiny drukarni w centrum
          • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 24.07.05, 21:03
            Gość portalu: Martha napisał(a):

> no to zrobcie taka stronke bedzie full wypas;)

To nie jest takie proste :-) Pełno kiczu jest w necie.. to musi być coś nowego i
            ciekawego :-) Na razie tylko rozmyślam... :-)

www.lookas.prv.pl
        • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 24.07.05, 21:02
          A co to takiego dokładnie? ;-)

www.lookas.prv.pl
          • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 24.07.05, 21:09

> A co to takiego dokładnie? ;-)
            >
            >

to miało być do HJ

www.lookas.prv.pl
      • mgielkapsotnab Re: Częstochowa... 24.07.05, 18:46
        na co czekasz???chyba nikt lepiej od Ciebie tego nie zrobi,a ja chetnie zobacze
        i odkurze w pamieci urokliwe miejsca,moze sprawisz,ze ozyja???pewnie tak!!!
        • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 24.07.05, 21:08
          Bardzo mi miło Mgiełko.. :-) ja jednak myślę inaczej :-)

na razie to tylko plany i pomysły na to, aby to było coś zupełnie nowego, coś
          czego jeszcze nie ma w sieci :-)

www.lookas.prv.pl
          • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:20
            wiesz ja to lamer jestem nie znam sie na robieniu stronek :)
            ale fajnie by bylo gdyby jakas taka istniala jest duzo ladnych i ciekawych
            miejsc w Czestochowie ja mam swietne zdjecia zniszczonego budynku kolo AJD(WSP)
            na Waszyngtona:) kazdy mogl by cos dorzucic od siebie tylko ktos by musial to
            jakos ogarnac w calosc Twoja stronka robi wrazenie
            Jak sam stwierdziles Twoim hobby jest robienie stronek www wiec moze bys jednak
            cos wykombinowal;)
            pozdrawiam
            • Gość: koko Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 23:06
              Stary Raków ma swoją historię i nie jest tylko szaro-bury, ma ciekawe bramy i podwórka.Domki bez bierzącej wody, z kranem na ulicy i uliczki z "kocimi łbami".
              Okna z wywieszonym praniem i podwórkowe ołtarzyki.
              • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 25.07.05, 00:13
                Gość portalu: koko napisał(a):

> Stary Raków ma swoją historię i nie jest tylko szaro-bury, ma ciekawe bramy i
                > podwórka.Domki bez bierzącej wody, z kranem na ulicy i uliczki z "kocimi łbami"
                > .
                > Okna z wywieszonym praniem i podwórkowe ołtarzyki.

Bingo! Widzę, że czujesz ten sam klimat. O to właśnie mi chodzi.

Dodam jeszcze, że jest wiele ciekawych miejsc poza Częstochową - wystarczy rower
                i można wkroczyć w inny świat :-)

Czy wiecie, że istnieje wioska między Czwą a Janowem o nazwie "Śmiertelny Dąb"?
                Jechałem przez nią w dzień i czuło się tą nazwę na plecach... :-) w nocy bym tam
                za żadne skarby nie wjechał. Wybieram się tam ponownie, tym razem z aparatem to
                wrzucę fotki na forum :-)

www.lookas.prv.pl
                • Gość: marcin_r Re: Częstochowa... IP: *.21.pl / 213.199.204.* 25.07.05, 07:58
                  > Czy wiecie, że istnieje wioska między Czwą a Janowem o nazwie "Śmiertelny Dąb"?
                  > Jechałem przez nią w dzień i czuło się tą nazwę na plecach... :-)

Moja mapa (notabene firmy Compass, taka rowerowa) mówi, że to jest "Śmiertny Dąb".
                  • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 08:49
                    Śmiertny Dąb ...... tam są bodajże jakieś mogiły

Wielki stary drewniany krzyż stoi także w polach między wsią Żuraw a Kolonią
                    Lusławicką. Jako łebek bywałem tam czasem .... już był pochylony ...... ciekawe
                    czy jeszcze stoi..... muszę kiedyś tam podjechać. To jest bodajże krzyż z
                    1863r. Tam też jest facet wyorał w polu karabin i szablę .... karabin był nawet
                    w niezłym stanie ..... pamiętam jak je pokazywał :)))
                    • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 25.07.05, 11:33
                      Przejeżdżałem przez Żuraw :-) Skręciłem w tej miejscowości w prawo i potem był
                      bodajże przejazd kolejowy.

Jakbyś dokładniej opisał gdzie są te pole to może bym się tam wybrał zobaczyć
                      ten krzyż.

www.lookas.prv.pl
                      • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:11
                        W złym kierunku jechałeś ..... trzeba przejechać przez Żuraw i jechać w
                        kierunku Lipnika. W Żurawiu mijasz tę taką krzyżówkę (droga w lewo prowadzi do
                        cmentarza) ...... i potem jadąc w kierunku Lpinika .... między domami po prawej
                        stronie jest polna droga ..... w nią skręć i nią trzeba jechać ..... krzyż
                        powinienieś z daleka zauważyć ..... o ile jeszcze stoi .......
                        • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 25.07.05, 16:59
                          Musiałem tam skręcić, bo była już 20 a droga do domu daleka :-)

Dzięki za opis! Postaram się poszukać tego krzyża.

www.lookas.prv.pl
                      • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:20
                        Polecam też cmentarz żydowski w Żarkach. Ostatnio tam byłem .... cyknąłem parę
                        fajnych fotek. Na razie tu jest link który znalazłem w necie

jurapolska.com/galeria.php?id=827
                  • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 25.07.05, 11:30
                    Hmm.. na 90% jestem przekonany, że nazwa wsi to Śmiertelny Dąb.
                    Tak pisało na mapie i na znaku. Jak tam będę to zrobię fotki.

www.lookas.prv.pl
                  • misiak32 Re: Częstochowa... 28.07.05, 22:34
                    Potwierdzam mnie też to zdziwiło...:)
            • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 25.07.05, 00:10
              Dzięki :-)
              Chyba widzę, że jednak jest zapotrzebowanie na pokazanie Częstochowy z tej strony.
              Skoro tak mnie namawiasz to wezmę to na poważnie i pomyślę :-)
              Co do tego hobby, to aktualnie poszło ono na bok przez studia :-/

PS. może się pochwalisz tymi fotkami? prześlij chociaż ze dwa :-)

www.lookas.prv.pl
              • Gość: Ariel Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 00:33
                Trudno powiedzieć o swoim mieście,ale kiedyś miałem gości z Holandi i moge wam
                powiedzieć co ich najbardziej zachwyciło:widok Jasnej Góry od ratusza i od
                Zygmunta,całe aleje Jana Pawła,stare fabryki włókiennicze,skwerek koło starej
                Poczty Głównej,stary Raków, to jest zabytek ery przemysłowej.
              • Gość: henryczek Re: Częstochowa... IP: *.com / 213.199.204.* 25.07.05, 01:03
                lookas,opowiedz co jest w tej wiosce takiego co przyprawiło cie o ciarki
                • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 25.07.05, 11:34
                  Klimat.

www.lookas.prv.pl
              • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 10:17
                musze je zeskanowac:) jak tylko to zrobie to napewno sie nimi pochwale:D
                • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 25.07.05, 11:35
                  Czekam z niecierpliwością ;-]

www.lookas.prv.pl
          • Gość: mgielkapsotnab Re: Częstochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 06:04
            hmm,zawsze zaczyna sie od planow)))swietnie,ze masz jakas wizje bo to
            wazne...do wszystkich wymienionych tu rzeczy dorzucilabym stare zrodla poboru
            wody znajdujace sie jeszcze na tylach kamienic,rujnowane ostatnio przez
            zlomiarzy..jest wiele detali wartych pokazania,czesto jawia sie nam jako cos
            naturalnego,a zarazem zwyklego,gdy tymczasem to sztuka w najlepszym wydaniu...
            pozdrawiam mgla
            • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 25.07.05, 11:37
              Widzę, że też to dostrzegasz, więc mam nadzieję, że pomożesz w razie czego? ;-)

www.lookas.prv.pl
    • Gość: Obywatel Re: Częstochowa... IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:19
      A mnie sie podoba najbardziej ulica Sobieskiego! Najpiękniejsze miejsce na
      Ziemi! Powinny być organizowane pielgrzymki i każdy choć raz musi tam być ( czy
      to Murzyn , czy to Chińczyk , Amerykanin - wszyscy! )!
    • Gość: Obywatel Re: Częstochowa... IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:25
      A co do starego Rakowa to ja takich klimatów nie preferuje , gdzie szerzy sie
      kryminalistyka i strach tamdenty przejść.
      • Gość: Mona Re: Częstochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 10:35
        Obywatelu, kryminalistyka i strach szerzą się wszędzie, nie tylko tam. Spróbuj
        spojrzeć na stary Raków z innej strony, może zobaczysz coś więcej?
      • Gość: koko Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 10:37
        Nie musisz( w mordę można dostać wszędzie),większość z nas ma tu na myśli "DUSZĘ" opisywanych okolic.Ja lubię stary Raków,chociaż tu nie mieszkam.
        • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 10:40
          Obywatelu ....... menelstwo jest wszędzie ..... popatrz nawet na Dom Księcia na
          Sobieskiego ..... też ma złą sławę .... sam nie wiem czemu ale takie opinie o
          tej kamienicy chodzą.
          • Gość: xx Re: Częstochowa... IP: *.icis.pcz.pl 25.07.05, 12:52
            Dlatego ciesze sie ze sa dosyc realne plany kompletnego remontu Domu Ksiecia -
            pisalo o tym Zycie Czestochowskie. Ma na to wylozyc miasto.
        • Gość: xx Re: Częstochowa... IP: *.icis.pcz.pl 25.07.05, 12:54
          Ja lubie wiele miejsc,

na przyklad, niesamowita Ulice Graniczna - malym kosztem mozna tam zrobic cudo

no i Mala tez.

Pozdrawiam,
    • john_fontane Re: Częstochowa... 25.07.05, 13:39
      Na Zielonej Górze, w środku lasu stoji samotna leśniczówka, która jest
      zamieszkana. To samo u podnóża Gór Sokolich.
      W okolicahc Częstochowy istnieje ogromna ilość takich miejsc.
      A w samym mieście napewno najwięcej takich ,,klimatycznych'' zakątków poza
      centrum jest na Rakowie, na Zawodziu czy Stradomiu.
    • wiewiorencja Re: Częstochowa... 25.07.05, 17:15
      podoba mi sie promenada :)
      • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 10:00
        dobrze wiedziec ze sa jeszcze ludzie ktorzy lubia cos w naszym miescie bo
        ostatnio czytam tylko narzekania zreszta nie tylko czytam sama tez pisze;)
        w Olsztynie jest tez taka gora z krzyzem nazywa sie chyba biakło moglabym tam
        siedziec godzinami a szczegolnie wieczorkiem:)
        • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 26.07.05, 10:46
          Chyba wiem o której górce mówisz. Masz na myśli tą, która znajduje się, że tak
          powiem, po prawej stronie od zamku? Żeby na nią wejść trzeba się powspinać po
          dość stromym wejściu, a na górze nawet po luźnych kamieniach trzeba się wspinać,
          o tej mówisz? :-)

Jeśli tak, to rok temu wszedłem na nią z rowerem na plecach - myślałem, że padnę
          na szczycie :-) Ale widok jest naprawdę niezły!

www.lookas.prv.pl
          • Gość: koko Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 12:50
            A jednak chodzi o ŚMIERTNY DĄB ,na mapie woj.śląskiego miejscowość o takiej nazwie występuje na lewo od Janowa.W ogóle powiat myszkowski obfituje w przepiękne okolice.Np.okolice Niegowej są przepiękne.Aż korci ,żeby pojechać do takiej Apolonki,Sygontki,Bogumiłka ( bo" Bogumiłek") czy nie fajne nazwy ,a i okolice pewnie też.A może po wakacjach i urlopach założymy temat o okolicach Jury,które odwiedziliśmy?
            • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 26.07.05, 13:26
              Nie no, muszę tam pojechać jeszcze raz i przekonać się na własne oczy, bo jestem
              przekonany, że to Śmiertelny Dąb ;-) Choć mogę się mylić.. więc wezmę aparat.

Co do Twojego pomysłu to popieram w 120% ;-)

www.lookas.prv.pl
              • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:11
                Łukasz .... Śmierny Dąb na 100% ..... mówię Ci
              • Gość: Mona Re: Częstochowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:11
                Lookas, "śmiertny" uwierz mi na słowo - kilkanaście lat jeździłam tamtędy do
                babci. Ale jeśli nadal nie wierzysz to wpisz sobie w wyszukiwarce "śmiertny
                dąb" i ....zobaczysz, że mam rację.:-)))) Pozdrowionka!!!
                • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 28.07.05, 21:56
                  Jutro tam jadę :-) Mam nadzieję, że uda mi się zrobić fotkę i wtedy będziecie
                  mieli rację i Wam uwierzę w 100% :-) Na razie jestem zmieszany :-P

www.lookas.prv.pl
                • lookas.prv.pl Sprawa wyjaśniona dla mnie w 100% 30.07.05, 00:30
                  Mieliście rację :-)

Śmiertny Dąb, nie śmiertelny - nie wiem dlaczego jak tam byłem poprzednim razem
                  zapamiętałem "śmiertelny" :-) Może dlatego, że szybko przejechałem i nie
                  zwróciłem dokładniej uwagi :-)

Fotkę znajdziecie tutaj:
                  www.lookas.prv.pl/rower

Pozdrawiam.

www.lookas.prv.pl
          • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 12:54
            hmm no w sumie tak jest dosc stromo zalezy w ktora strone patrzec ale chyba
            mowimy o tej samej gorce ona jest bardzo blisko sokolich
            hmm z rowerem na plecach wyczyn godny podziwu ja bym tak nie umiala;)
            jest na co popatrzec najlepiej jak jest zachod slonca cos cudownego :)
            • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 26.07.05, 13:40
              Jeśli na górze jest krzyż, to mówimy raczej o tej samej :-) Tam strome wejście
              jest od strony... hmm.. chyba południowej, na początku jest zwykła ścieżka, a
              potem są kamienie i takie niskie poręcze metalowe po jednej stronie ;-)

Nie byłem tam podczas zachodu, ale wierzę na słowo ;-) Nawet w dzień widok jest
              super.

A nie wydaje się wam, że była tam kręcona reklama TakTaka? Z Wojewódzkim?
              Widziałem tą reklamą kilka razy i ta góra-skałka za nimi bardzo jest podobna do
              właśnie tej opisywanej :-) Przyjrzyjcie się. Mam na myśli tą reklamę o koniach.

www.lookas.prv.pl
              • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 13:45
                w sumie drugiej gory z krzyzem tam raczej nie ma;)
                to co pomyslisz o tej stronce?;)
                • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 26.07.05, 14:58
                  Nie rozglądam się zbytnio za górami z krzyżami, ale też sądzę, że podobnej tam
                  nie ma ;-))

O stronce nadal myślę, ale najpierw muszę przetestować mój aparat w terenie :-)

www.lookas.prv.pl
              • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:15
                No dobra dajcie maila to wam wyślę fajną fotę z góry biakło :)
                • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:40
                  marfa123@o2.pl
                • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:40
                  z gory dzieki za fotke;)
                • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 26.07.05, 15:02
                  lukwozUSUŃ_TO@poczta.onet.pl

oczywiście bez USUŃ_TO ;-)

Z góry dzięki!

www.lookas.prv.pl
                  • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:39
                    Dobra poszło :))
                    • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:56
                      dzieki faktycznie super widoczek ;)
                    • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 26.07.05, 22:55
                      Doszło :-)

Dzięki! Więcej w mailu :-)

I tym samym na 100% mówimy o tej samej górce :-) Na zdjęciu jest pokazana ta
                      mniej stroma strona, ta ekstremalnie stroma jest po przeciwnej stronie :-)

www.lookas.prv.pl
                      • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 08:28
                        az mi sie zachwialo jechac do Olsztyna:)
                        • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 27.07.05, 11:03
                          Ja też mam ochotę wyjechać poza granice miasta, bo to miasto nie jest przyjazne
                          rowerzystom.

www.lookas.prv.pl
                          • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 11:18
                            niestety...
                            • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:45
                              przydalby sie nam jakis aqa park:D
                              • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 28.07.05, 20:39
                                Przecież jest u nas wiele aqua parków, np. michalina, warta, miejscami
                                stradomka... :-P

www.lookas.prv.pl
                                • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 08:37
                                  hehe to milego plywania;)
                                  • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 29.07.05, 23:17
                                    Nie no, z tym to ja żartowałem :-) Nie wiem czy wiesz ile tam jest amatorów
                                    kąpieli... :-))))

Osobiście nie wiem jak można się kąpać w Michalinie gdzie raz na jakiś czas
                                    znajdują trupa... :-/ <ble>

www.lookas.prv.pl
                                    • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 11:13
                                      wiem ze zartowales;)
                                      nie wiem bo nigdy tam nie bylam ja zazwyczaj jezdze do pajaka tam w jest w miare
                                      czysta woda czasami chodzilam na baltyk ale jak widzialam jak jednego wylawiali
                                      to mi sie odechcialo...
                                      • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 30.07.05, 22:32
                                        Ja też tam nigdy nie byłem :-) tzn. nie kąpałem się tylko przejeżdżałem przez te
                                        okolice i widziałem tłumy ludzi kąpiących się w tych ściekach... :-)

Jadąc wzdłuż Warty w okolicach Mirowa (tego naszego) czuje się taki niesamowity
                                        smród, że potem jak widzi się ludzi, którzy się w tym kąpią to się niedobrze
                                        robi :-/

www.lookas.prv.pl
                                        • Gość: Martha Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 09:14
                                          fuj....jak mozna wejsc do takiej wody moze to upal tak na nich dzialal ze
                                          przestali myslec:/
                                          • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 31.07.05, 14:45
                                            To istna desperacja po prostu :-))

www.lookas.prv.pl
    • Gość: nicola Re: Częstochowa... IP: 80.51.222.* 28.07.05, 12:23
      aa
      • Gość: HJ Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:25
        Dziś byłem na fotkowaniu w olsztynie z rana ........ zajeku..ście :)))
        • lookas.prv.pl Re: Częstochowa... 28.07.05, 20:42
          Pochwalisz się tym razem chociaż częścią dzisiejszej zdobyczy? :-)

Ja planuję jutro ten wyjazd m.in. przez Śmiertelny/Śmiertny* Dąb, a potem do
          Janowa - cały czas czarnym szlakiem rowerowym, ale nie wiem czy pojadę, bo mi
          przygrzeje i będzie niedobrze :-)

* - niepotrzebne skreślić :-)

www.lookas.prv.pl
    • lookas.prv.pl Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 30.07.05, 00:34
      Oprócz samej Częstochowy ciekawe miejsca są w jej okolicy. Niektóre spotkałem
      dzisiaj jadąc czarnym szlakiem rowerowym z Góry Ossona na Raków PKP :-) Trasa
      dość ciężka (szczególnie dzisiaj w 40st upał :-/ ), ale warto się przejechać i
      przekonać się na własnej skórze i mięśniach :-) Można się nawet nieźle opalić!

Wrzuciłem kilka fotek tutaj:
      www.lookas.prv.pl/rower

www.lookas.prv.pl
      • Gość: dn Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.prenet.pl 30.07.05, 00:46
        a jednak Śmiertny...
        :)))
        • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 30.07.05, 00:55
          Jednak :-) Napisałem o tym kilka postów wyżej :-)

www.lookas.prv.pl
          • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 07:55
            kawalek za Osztynem jest taka miejscowosc ktorej nazwy nie jestem w stanie sobie
            przypomniec o tej godzinie;) gdzie maja ogromniasty kosciol z malutkim
            dzwoneczkiem szkoda ze nie mialam ze soba aparatu:/
            • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 30.07.05, 10:22
              Nio to na drugi raz zabieraj ze sobą aparat i pokaż nam co zwiedziłaś :-)

Wczoraj przedzierałem się przez gęsty las rowerem, bo zgubiliśmy na małym
              odcinku szlak.. kurcze masakra była, ale widziałem przynajmniej lisa w lesie :-)

www.lookas.prv.pl
              • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 11:17
                napewno wezme musze miec zdjecie tego kosciolka a wlasciwie tego dzwoneczka:D
                dobrze ze trafiles do domu kumpela kiedys cala noc siedziala w lesie bo sie
                zgubila...
                ja juz dawno nie widzialam zadnego lisa ostatni lesny zwierzak ktorego widzialam
                to wiewiorka w parku pod Jasna Gora hehe:)
                • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 30.07.05, 23:10
                  No to nie czekaj tylko bierz aparat i w drogę :-D Czekam na fotki! ;-)

Całą noc w lesie? wow, respekt dla niej, tylko proszę nie mów, że była sama...

Zrobiłbym fotkę temu lisowi, ale jechałem na rowerze i w ostatniej chwili
                  zauważyłem, że coś się rusza w krzakach i zaczyna biec. Dobrze, że to nie był
                  dzik :-) Ale ten lis był dość duży - a jak chcesz zobaczyć lisa to jedź w góry
                  :-) Nie pamiętam niestety gdzie to dokładnie było, ale kilka lat temu byłem na
                  wycieczce i tam jest oswojony lis, który podchodzi do turystów i czeka na coś do
                  jedzenia :-) Jemu akurat fotkę zrobiłem, bo nie uciekał :-))

www.lookas.prv.pl
                  • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 09:11
                    moze dzisiaj jakies porobie jesli sie wybiore do Olsztyna:)
                    no wlasnie w tym problem ze byla sama narobila nam niezlego strachu ale teraz
                    sie z tego smiejemy:)
                    jakby to byl dzik to mogloby byc calkiem ciekawie:P;)
                    • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 31.07.05, 14:53
                      > no wlasnie w tym problem ze byla sama narobila nam niezlego strachu ale teraz
                      > sie z tego smiejemy:)

Ona wam narobiła strachu? A sobie to nie? ;-)) Ciekawa przygoda swoją drogą :-)
                      Ale wolałbym nie próbować przeżyć jej samemu.

> jakby to byl dzik to mogloby byc calkiem ciekawie:P;)

hahaha, taaa.. ciekawe dla kogo :-PPP

> moze dzisiaj jakies porobie jesli sie wybiore do Olsztyna:)

Czekam na fotki ;-))

www.lookas.prv.pl
                      • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 15:41
                        jasne ze sobie tez ale jakbym wytlumaczyla sie jej rodzica ze wrocilam bez niej
                        "przepraszam Panstwa bardzo ale niestety zgubilam Ize w lesie i nie wiem gdzie
                        jest" hehe sadze ze nie przezylabym bliskiego spotkania z jej rodzicami
                        co do tego dzika to mialbys potem co opowiadac na forum;)
                        jednak dzisiaj nie bedzie fotek bo nigdzie sie nie wybieram ale znalazlam kilka
                        ciekawych...
                        • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 31.07.05, 22:13
                          > jasne ze sobie tez ale jakbym wytlumaczyla sie jej rodzica ze wrocilam bez niej
                          > "przepraszam Panstwa bardzo ale niestety zgubilam Ize w lesie i nie wiem gdzie
                          > jest" hehe sadze ze nie przezylabym bliskiego spotkania z jej rodzicami

hahaha :-))) Dobre by to było :-PPPP

> co do tego dzika to mialbys potem co opowiadac na forum;)

Nie byłoby mnie na forum, bo bym siedział na drzewie :-PP

> jednak dzisiaj nie bedzie fotek bo nigdzie sie nie wybieram ale znalazlam kilka
                          > ciekawych...

A to szkoda... :-( To może pochwalisz się tymi ciekawymi fotkami? ;-))

Wybieram się na tą skałkę w Olsztynie, porobię fotki.

www.lookas.prv.pl
                          • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 07:51
                            w koncu zlazlbys z tego drzewa a wtedy moglbys zarzucic jakims fajnym watkiem :P
                            daj e-maila to Ci je wysle ;)
                            ja tez mialam w planach sie wybrac ale cos mi samochod szwankuje;-(
                            • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 01.08.05, 10:22
                              > w koncu zlazlbys z tego drzewa a wtedy moglbys zarzucic jakims fajnym watkiem :
                              > P

haha, ten lis mnie już wystarczająco wystraszył ;-)

> daj e-maila to Ci je wysle ;)

lukwozUSUN_TO@poczta.onet.pl

bez USUN_TO ;-) Z dóry dzięki!

> ja tez mialam w planach sie wybrac ale cos mi samochod szwankuje;-(

No to na rower, na rower! ;-)

www.lookas.prv.pl
                              • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 11:04
                                oka juz wysylam a co do tego roweru to nie lubie jezdzic sama a kolezanki mam za
                                leniwe ;)
                                • piotrusb_1 Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 01.08.05, 13:02
                                  a może wybierzemy się razem na przejażdżkę rowerową, bo ja też mam problemy z
                                  leniwością kolegów ;) Marta i Łukasz, dajcie znać jeżeli macie ochotę na wyjazd
                                  (okolice Częstochowy - Olsztyn, Sokole Góry itp).
                                  • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 01.08.05, 23:34
                                    Hmmm.. niezły pomysł Piotruś ;-)) Kusząca propozycja, nie widzę przeszkód :-)

www.lookas.prv.pl
                                • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 01.08.05, 23:32
                                  Dostałem, obejrzałem i podziwiam :-) Dzięki! Więcej w mailu ;-)

Hehe, towarzystwo zawsze się jakieś znajdzie :-))

www.lookas.prv.pl
                                  • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 08:08
                                    czemu nie;)
                                    • piotrusb_1 Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 02.08.05, 08:22
                                      To ja się z Tobą skontaktuję przez maila Marta i ustalimy termin wyjazdu :)
                                      • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 02.08.05, 11:41
                                        A tak mniej więcej to kiedy chcecie jechać? :-)

www.lookas.prv.pl
                                        • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 21:25
                                          ja to teraz remont mam takze nie wiem jak to bedzie...
                                          • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 05.08.05, 23:48
                                            Teraz to nawet pogoda nie sprzyja jakimkolwiek wyjazdom, więc i tak musimy to
                                            odłożyć.

Ponoć w połowie sierpnia ma się poprawić, wtedy się może jakoś zgadamy na
                                            forumową wycieczkę :-) Może jeszcze się ktoś chętny znajdzie?

A Tobie życzę szybkiego i bezbolesnego remontu :-))

www.lookas.prv.pl
                                            • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 07:50
                                              dziekuje:)
                                              w sumie juz po remoncie teraz tylko same wykonczenia...najgorsze jest domywanie
                                              mieszkania;-(
                                              • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 06.08.05, 10:10
                                                Acha, czyli najgorsze już za Tobą. Życzę wytrwałości :-D

PS. zna ktoś jakieś ładne i interesujące podwórka w Częstochowie?

www.lookas.prv.pl
                                                • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 12:03
                                                  dzieki jeszcze dzisiaj imprezka wiec jutro chyba nie wstane z lozka:D
                                                  moje jest duze i ladne i scianki garazy ma w grafiti ale ma jeden duzy mankament
                                                  za duzo pijaczkow...
                                                  • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 07.08.05, 10:07
                                                    Mam nadzieję, że imprezka się udała :-)

Co do podwórka - hmm.. te pijaczki chyba nie wpływają dobrze na klimat tego
                                                    miejsca.. ;-) A mi chodzi właśnie o takie z klimatem :-)

www.lookas.prv.pl
                                                  • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:50
                                                    bylo super:D
                                                    wiesz gdyby ich usunac to bylo by super bo klimat ma niezly nawet z nimi
                                                  • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 07.08.05, 23:09
                                                    Hehe :-) Mam nadzieję, że kaca nie było :-PP

Hmm.. żule podwórkowi rzeczywiście mogą wnieść coś do klimatu, ale pod
                                                    warunkiem, że nie są agresywni, a są jedynie tłem :-))) A możesz cyknąć fotkę
                                                    tak z okna chociaż? :-)) Muszę kiedyś w wolnej chwili zrobić obchód
                                                    częstochowskich podwórek :-) Wydaje mi się, że to czy Straży Ochrony Zabytków
                                                    (czy jakoś tak) na Mirowskiej jest chyba warte odwiedzin z tego co kojarzę...

www.lookas.prv.pl
                                                  • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 08:52
                                                    ja to abstynentka jestem;)
                                                    co do zdjecia jak tylko odzyskam aparat to Ci je przesle
                                                  • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 08.08.05, 12:08
                                                    > ja to abstynentka jestem;)

acha :-) No to chyba pytanie było nie na miejscu... :-) Ale może chociaż moralny? =)

> co do zdjecia jak tylko odzyskam aparat to Ci je przesle

OK! Czekam w takim razie :-) Adres pamiętasz?

www.lookas.prv.pl
                                                  • Gość: Martha Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 22:16
                                                    hehe;)
                                                    hmm pamietam to raczej nie pamietam ale dostalam od Ciebie e-maila wiec gdzies
                                                    go tam mam:)
                                                  • lookas.prv.pl Re: Ciekawe zakątki w okolicach Częstochowy 08.08.05, 23:00
                                                    Spoko :-) Czekam z niecierpliwością.

www.lookas.prv.pl
    • Gość: ya Re: Częstochowa... IP: *.metrocafe.pl 31.07.05, 15:05
      Mnie w Częstochowie najbardziej podoba się słońce
    • Gość: ja Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 01:25
      Kobiety :)
      • Gość: aka Re: Częstochowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:02
        Trochę zeszliście z tematu, bo wiadomo że jura jest piękna, ale autorowi chyba
        chodziło o częstochowę. Proponuję powrócić do tematu i podrzucam miejsce w
        częstochowie. Jest to tzw stare błeszno, przejeżdża się przez mostek i cały czas
        prosto pod górę a tam cudowna aleja porośnięta starymi bardzo wysokimi drzewami
        - super
    • Gość: Lucy Re: Z której strony miasto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 08:45
      Najbardziej mnie zaczyna śmieszyć granica MIASTA CZĘSTOCHOWY z gminą Konopiska,
      czyli zagadka: z której strony miasto a z której wieś ?!
      A denerwuje mnie reakcja władz Częstochowy na wątek o Konopiskach.
      Ja częstochowianka mam coraz gorsze myśli na ten temat, bo często muszę tamtędy
      jeździć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka