Gość: odpowiedz co mozna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 13:50 prosze o porade gdzie moge znalesc informacje zostalam dlug moj zostal sprzedany przez idee do yindykacji bez zadnego wyroku czy tak moga postapic odpiszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mim Re: vindykacja IP: *.cn.com.pl 25.07.05, 13:55 Masz to pewnie w umowie z ideom ale zapewniam Cie ze musiałaś długo im wisiec kase bo tak szybko to Oni długów nie sprzedają Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: vindykacja 25.07.05, 19:12 Mogli. W ubiegłym roku byłem na spotkaniu w którym uczestniczyli przedstawiciele banków, firm telekomunikacyjnych i windykacyjnych - i wszyscy radzili co zrobić z wierzytelnościami takich osób, w kontekście decyzji GIODO, że przelew wierzytelności konsumenckiej bez zgody dłużnika jest niedopuszczalny. Firma windykacyjna (która kupiła pakiet takich wierzytelności) zaskarżyła tę decyzję do sądu administracyjnego, który jednak "podtrzymał" decyzję GIODO. Jednak jakiś miesiąc temu NSA oddalił decyzję tego ostatniego, uznając iż cesja wierzytelności oraz przekazanie danych osobowych osób fizycznych mieści się w ramach prawnie usprawiedliwionego celu. Nakaz zapłaty (wyrok) jest niezbędny, by komornik zaczął z Ciebie ściągać pieniądze, sprzedaż wierzytelności tego nie wymaga. Jeśli teraz nie zapłacisz, mogą dojść koszty procesowe, zastępstwa, komornicze, odsetki... A jak stare są te rachunki, bo być może sprawa już się przedawniła? Chyba, że została oddana wcześniej do sądu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: windykacja Re: vindykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:51 16.02.2004 rok dokonala przelewu wierzytelnosci kasolvenzia polska a 23.12.03 the cash flow companywzywa do zaplaty wierzytelnosci i co sie okazuje 25.04 .05 dlug kupiony przez wyzej wymienionych 2003 roku zachorowalam i zaplacilam za rachunki ale nie bylo mnie stac na zaplacebnie za aparaty telef iza to ta kara poniewazdalej nie korzystalam z uslug i tak nie pracuje ze wzgledu na stan zdrowia jestem bezrobotna z pracy mnie zwolnili z powodu chooroby a renta mi nie przysluguje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vindykacja Re: vindykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:52 blanc odpisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanc Re: vindykacja IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 20:54 Usystematyzujmy: 1. wierzytelność powstała w 2004 roku 2. 23.12.2003 wezwanie do zapłaty od Cash Flow 3. 25.04.1005 cesja na Kasolvenzię Możesz trochę jaśniej: kara za aparaty telefoniczne? Kilka? A nie abonament? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanc Re: vindykacja IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 20:59 Jeszcze raz, bo trochę się spieszyłem: 1. wierzytelność powstała w 2003 roku 2. 23.12.2003 wezwanie do zapłaty od Cash Flow 3. 16.02.2004 lub 25.04.2005 cesja na Kasolvenzię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: vindykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:09 2003 roku zachorowalam zwolniona z pracy mialam dwa aparaty dla dziecka drugi nie wywiazalam sie z umowy bo nie placilam za rozmowy przyslali rozwiazanie i 450 za rozmowy i chyba te 1500 za aparat zaplacilam za rozmowy 450 a scigaja mnie za 1500 + odsetki dalej mniej wiecej wiesz nie wiem czy te dwie firmy to jkedno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanc Re: vindykacja IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 21:24 To są 2 różne firmy. Widocznie najpierw jedna windykowała Twoją sprawę dla Idei, następnie sama wierzytelność została sprzedana kolejnej firmie. Powinnaś mieć jakąś informację z Idei o sprzedaży wierzytelności, bo to oni powinni Cię powiadomić o ewentualnej cesji. Jeśli będziesz miała jakieś pytania - dopiero jutro będę mógł coś odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: vindykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:36 oki jutro napisze wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: vindykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:23 26.08.2003 zalegle saldo 425 .74 gr przypomnienie a w ciagu 7 dni jezeli nie bedzie wplaty rozwiaza umowe. to jeszcze z idei.4.10.2003 nota obciazeniowa od idei na 1500zl 23.12.03 wezwanie do zaplaty od kasolvenzia do zaplaty na kwote 1475.74 kwota glowna +19.58 odsetki oczywiscie po zaplaceniu tych zaleglych sald czyli 450 zl z odsetkami wplacilam je ciut wczesniej ale zbyt pozno bo rozwiazali ze mna umowe jak widac a wczesniej nie wplacilam bo nie mialam z czego po utracie pracy 7.01.04 wezwanie przedsadowe na ta sama z informacjav o zlozeniu pozwu sadowego plus koszta procesu jakies 744 zl 28.01.04 kancelaria radcy prawnego zawiadomienie o wszczeciu postepowania z katowic a 16.02.2005 idea zawiadomienie o cesji wierzytelnosci nadywca dlugu jest kasolvenzia polska sp.zo.o 25.04.2005 dlug kupiony na kwote 1780.75 w tym odsetki 01.06.05 ponaglenie 1800.67 18.07.05 to samo tylko 1826.68 Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: vindykacja 26.07.05, 23:16 Hmm, ale nie widzę informacji o nakazie zapłaty (wyroku) - otrzymałaś go? Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: vindykacja 28.07.05, 18:47 Sprawa tego typu przedawniają się po upływie 2 lat, więc niedługo - jeśli oczywiście sprawa nie trafi do tego momentu do sądu i w tzw. międzyczasie niczego nie podpisywałaś (tzn. jakiegoś harmonogramu spłat, nie przyjmowałaś pism z Idei lub od którejś z firm windykacyjnych za zwrotnym potwierdzeniem odbioru - będzie po wszystkim. Faktem jest, że wierzyciel będzie mógł zawsze złożyć sprawę do sądu, ale wystarczy że podniesiesz wtedy zarzut przedawnienia i będzie po wszystkim. A jeśli coś podpisywałaś lub naprawdę został złożony pozew to musisz próbować się dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: vindykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:59 nic nie podpisywalam ani nie przyjmowalam bo oni poleconych nie przysylaja wogole sie z nimi nie kontaktuje tylko do idei napisalam podanie o umozenie dlugu z powodu stanu zdrowia i pozycji finansowej Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: vindykacja 28.07.05, 20:04 Czyli rozumiem, że czekasz - okres przedawnienia liczył się w takim razie od daty tego pisma z prośbą o umorzenie długu. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: vindykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 14:56 ok dzieki za rade ale idea odpisala ze ja to juz nie interesuje bo dlug sprzedala Odpowiedz Link Zgłoś